Interviu Andrei Pleșu – partea I

Despre dreapta judecată, pericolul certitudinilor, Traian Băsescu și riscurile idolatriei, stilistica prezidențială, Traian Băsescu și intelectualii, calitățile unui bun consilier, intelectualii și politica, intelectualii decorativi, intelectualii acri și neadecvați.

Prima parte dintr-o discuție de o oră cu Andrei Pleșu despre politică, viitor și schimbare. Scuzați imaginea de front, cuvintele sunt mult mai importante și se aud bine.

Post-Scriptum: Partea a II-a a interviului va fi difuzată marţi, 2 august.

 

Facebook Comments

216 Comments Interviu Andrei Pleșu – partea I

  1. Mih

    Recunosc din start ca sunt un cititor/comentator ocazional al/pe Blogary. Deci, opinia mea despre unele comentarii poate sa nu fie f corecta (poate gresesc printr-o selectare trunchiata). Cred totusi ca unele reactii la unele pareri diferite de cele proprii sunt neadecvate (Nedo / Gabarelo).

    Confruntarea de idei/opinii poate fi cea mai valoroasa parte a unui asemenea spatiu de exprimare libera, cu conditia unei argumentari pertinente si renuntarea la "tafne"…

    Reply
  2. nedormitul

    @yeba

    cu sondajul te-a lămurit florin. în fine, dacă avea vreo legătură cu sondajul, răspundea la ce era de răspuns acolo și gata. nu identitatea lui mă interesa.

    de fapt, nu prea mai am răbdare cu fandoselile – sînt dezamăgit, mi-a ieșit un icter, am avut colici intestinali, cred că am niște grețuri, etc.

    în curînd cred că de atîta greață și dezamăgire, unii o să-și posteze razele, laparoscopiile și rezultatele de laborator: nașpa pleșu, din cauza lui mi-au crescut trigliceridele la 480, n-o să mai intru la voi.

    Reply
  3. Yeba

    Observații fără miză personală și constructive:

    1. CV-ul nu e cv, comentatorul se prezintă și are relevanță, @nedo, nu mai răspunde așa iritat, mie pe alte bloguri îmi păreai apostolul răbdării. Eu când deschid blogul îmi apare un pop-up(?) cu rugămintea să particip la un sondaj ca să stabilească profilul cititorilor blogary, în caz că nu știai. Am și răspuns, deși întrebările erau tâmpițel-americane, sperând că nu e virus și vă ajută la ceva.

    Si arată că e ff probabil să nu aibă miză personală.

    2. „s-a discutat într-un context general despre cum este băsescu în raport cu intelectualii.” Poate nu e o idee bună fragmentarea interviului. Pentru că,în economia acestui fragment, observațiile legate de Băse & intelectuali, ca să formulez neutru, ocupă mijlocul și pun surdină altor idei, nu se mai vede contextul chiar asa de bine.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @yeba: nu e virus și în pofida întrebărilor tâmpițele sondajul ne da informații utile despre profilul cititorilor.

      Reply
  4. nedormitul

    1. iartă-mă, dar ești atît de incoerent încît mă întreb dacă merită să fii luat în bășcălie. nu știu în ce măsură contează momentul declarațiilor lui pleșu și dacă despre eleganță vorbim aici – îți zic că vorbim despre altceva.

    dacă, totuși, vrei să-ți explic, îmbufnarea "la cald" înseamnă orice altceva decît eleganță. poate i-a spus direct ce a avut să-i reproșeze, poate nu, n-avem de unde să știm.

    apoi, dacă o face postum, ce relevanță mai poate avea pentru cititorii de peste 50 sau 100 de ani? o să știe cîțiva istorici, poate, și atît. care ar fi scopul?

    de fapt, vă legați toți de un aspect irelevant. s-a discutat într-un context general despre cum este băsescu în raport cu intelectualii. nu sînt nici niște declarații măgulitoare, nici jignitoare. i-au descris o anumită atitudine pe care o ştim cu toţii şi atît.

    2. chiar nu îţi sîntem datori cu nimic. nu există nici un fel de raportare între noi. nici comercială nici profesională, nici de ce mai vrei. îți place, ne citești, nu-ți place, internetul e (aproape) infinit.

    3. nu înțeleg ce legătură are cv-ul tău cu discuția de mai sus.

    Reply
    1. nedormitul

      în urma ultimului comentariu al lui gabarelo mă gîndesc poate ar fi bine ca unii comentatori să-și facă alcooltestul înainte de a intra aici.

      Reply
  5. gabarelo

    florin,

    Asa fratilor, sariti cu totii, daca e bal, bal sa fie. Nici macar nu e nevoie sa mai cititi ce s-a scris.

    Ce am spus eu, de fapt? Ca toti purtam in noi anumite refulari, care iata, oricat de exemplari am fi, ne pot juca feste. Daca era "la serviciu" Basescu, despre el ziceam la fel. Sau despre oricare altcineva. Dupa parerea mea, D-nul Plesu trebuia sa spuna la timpul potrivit sau sa taca pentru totdeauna (sau pt memorii postume). Asa cred eu ca e elegant si moral. Poate am o "vizuina" ingusta, admit. Dar lui i s-a intamplat sa ii scape piciorul si in chestiunea Saftoaica si in cea cu politicienii fosti intelectuali. Spinoza nu schimba si el lumea cu lentilele lui (poate mai mult decat politicienii)? Cand facea o pauza, redevenea intelectual?

    Oricum e de discutat, dar in acesti termeni, nu in bascalie ca nedo.

    Dar nu sunteti in stare de dialog, va tremura tastele sub degete de furie, mirel a spus de 3 ori in doua randuri ca nu sunteti PDL-isti, unde e vazut el vreo referire politica, nu stiu.

    Iar Florin, ultimul venit, s-a plictisit si el ce cateva ori in zece randuri: "nu datoram nimic, nimanui, nici macar voua. vreti sa construiti ceva, construiti cu rabdare, dorinta de a asculta si cu oarecare capacitate de auto abandon, dupa cum observa plesu." Vreti sa va spun ceva? Datorati f mult si celor care nici nu au auzit de voi. Toti datoram enorm celorlalti si celor dinainte si celor de dupa noi, daca vreti sa folosesc cuvinte mari (si aiurea). Iar asta cu autoabandonul pe Blogary e amuzanta, ce sa zic.

    Baieti, sunteti plini de tafna. As fi vrut un argument de la voi, cat de mic. N-a fost sa fie. Nici macar nu ati schitat o urma de gand.

    PS. Ma numesc Gabriel Deliu, am 50 de ani, locuiesc la Rm. Valcea. Facultatea de Automatica si calculatoare, 1985. Am un atelier pt reparatii de echipamente IT, CCTV si alte din astea. Nu am fost membru de partid nici pe stil vechi, nici pe stil nou. Mai citesc, mai gradinaresc.

    Mi s-a parut corect sa ma prezint.

    Reply
  6. gabarelo

    mirel,

    nici eu. Oricum mult mai putin ca tine, daca ma gandesc. Ma dezamagesti.

    Era vorba de resentimente, pe care le avem toti si care rabufnesc atunci cand nu ne asteptam. Nu inteleg de ce politizati tot. Barna e in ochiul vostru, pentru D-zeu.

    Vezi si eseurile lui Vasile Dem. Zamfirescu despre resentiment, imi pare rau ca memoria nu ma ajuta sa citez mai exact.

    Cat desprea nedo, el nu poate iesi din registrul bascaliei, cand i-am raspuns in acelasi mod a sarit ca muscat. Parca imi pare rau de el.

    Repet, ati inchis blogul, spalati-va pe cap cu el!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      gabarelo, eu m-am plictisit mortal de oameni care ne lauda, apoi incearca sa-si impuna ideile iar cand nu reusesc ne injura sau pleaca trantind usa. E plin spamul si trashul in ultimele zile, e plin pe alte bloguri de maniaci asa de suparati ca au fost banati pe motiv de talibanism incat acum isi petrec vremea demonstrand ca suntem vanduti fie lui Soros fie lui Basescu. Tu de ce te superi, de fapt? Ca nu e de acord lumea cu tine? Dragos, m-am plicitisit si de egocentratii care nu scriu aici decat sa ne arate ce spirituali sunt. Nu va convine, mergeti in alta parte. Noi nu avem ambitii, si de-ar fi sa ramanem numai eu cu Mirel si cei cativa care nu au mize personale in discutii, ne-ar fi deajuns. Aveti ceva de spus, spuneti. Daca nu, mai bine taceti. Ah, inca ceva. Mai sunt unii care cred ca le suntem mortal indatorati pentru ca ne fac trafic. Traiesc intr-o iluzie. Chiar nu ne intereseaza traficul si audienta. Nu datoram nimic, nimanui, nici macar voua. Vreti sa construiti ceva, construiti cu rabdare, dorinta de a asculta si cu oarecare capacitate de auto abandon, dupa cum observa Plesu. Nu puteti, mergeti frate in alte parti, fara suparare, tafne si usi trantite.

      Reply
  7. Mirel Axinte

    @gabarelo

    You heartbreaker! Sîntem terminaţi.

    Mie mi s-a cam luat de mutrele şi răsfăţurile cititorilor. Madame Blogary nu e în subordinea PDL şi nu există ca să-i gîdile la orgoliu pe militanţii pedelişti. Am mai spus-o dar nimeni nu pare să înţeleagă: nu sîntem pedelişti. Şi nici nu vom fi.

    Reply
  8. gabarelo

    nedo,

    "ai dreptate. eu zic să-l împuşcăm, să aruncăm cu ouă după el. alege tu în ce ordine"

    "uite, elwis, băiat cu caracter, a reacţionat atunci, pe loc, nu a aşteptat cinci ani să îi ia nu ştiu ce terchea-berchea interviu. bravo, elwis! huo pleşu"

    "a, şi să îţi mai zic o chestie (sursa din interior poate să confirme), dar nu mai spui la nimeni: cică băsescu n-o să mai candideze la prezidenţiale. da’ să nu mai spui la nimeni, rămîne între noi, bine?"

    Trei mostre de inteligenta si de respect pentru interlocutor, mersi. Deci mananca-ti cuvintele, hai!

    Stii ceva? Eu m-am plictisit de chestiune. Acu ma intreb cat timp ii trebuie unui blog de la noi sa se transforme in coterie?

    Stati, mai baieti, intre voi si discutati problemele dreptei: despre libertate, moralitate si respect pentru ceilalti, nu-i asa? Mie imi e mai simplu: click dreapta pe Blogary si delete.

    Oricum eram in criza de timp si astia pe aici cam pusera scaunele pe mese.

    PS. Acum ma gandesc ca e un pic curios ca ultima data cand am comentat pe un blog a fost cam acum o jumatate de an, cand i-am luat apararea D-nului Plesu: http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2011/02/27/po

    Adios.

    Reply
  9. nedormitul

    gabarelo

    dacă tu spui că pleșu e resentimentar pentru că nu l-a bubuit pe băsescu imediat după ce a plecat de la cotroceni, iartă-mă, s-ar putea să ai o raportare nenaturală faţă de noţiunea de "ghiolban".

    de fapt, în ceea ce te privește, te suspectez de altceva – cu dovezi – "Sa fim cinstiti cu noi si cu Plesu. Ce zici? De ce crezi ca sunt prost? Poate ca sunt, dar nu e frumos sa mi-o spui direct. Sunt si eu om."

    dacă eu ți-am spus undeva verde în faţă sau pe ocolite că eşti prost, îmi mănînc cuvintele. de fapt, citatul de mai sus ar putea fi un indiciu că eşti nu prost, ci dislexic, ceea ce cu totul altceva.

    străduieşte-te să înţelegi un text simplu. înainte de a da cu piatra în pleșu sau în oricine-ar fi, asigură-te dinainte că ai înţeles ce a vrut să spună. nu te grăbi să dai sentinţe, că nu eşti dumnezeu.

    Reply
  10. Dragos

    @nedormitul

    iti propun un business: ca sa nu abuzez de facilitatea "IP dinamic" reconectandu-ma de n ori la net, pune tu 40-50 de Like-uri la comentariul lui @gabarelo de la 23:01, si-ti dau o bere.

    Reply
  11. nedormitul

    a, şi să îţi mai zic o chestie (sursa din interior poate să confirme), dar nu mai spui la nimeni: cică băsescu n-o să mai candideze la prezidenţiale. da' să nu mai spui la nimeni, rămîne între noi, bine?

    Reply
  12. nedormitul

    uite, elwis, băiat cu caracter, a reacţionat atunci, pe loc, nu a aşteptat cinci ani să îi ia nu ştiu ce terchea-berchea interviu. bravo, elwis! huo pleşu!

    Reply
  13. gabarelo

    nedo,

    Am zis ca il iubesc. Nu stiu cati i-au citit cartile (de la inceput, cu Despre lene, despre Frunzetti, Pitoresc si melancolie etc.) Si i-au sorbit cuvintele. Dar nu pot sa nu gandesc. Nu a fost fair! Basescu a fost grosolan. Corect! Reactionezi atunci sau taci. Plus supozitia (posibil adevarata) cu Saftoaica dar care in context da prost. Plus aia cu politicienii tineri, fosti intelectuali. Asta le-a intrecut pe toate. A spus si lucruri frumoase (cele citate de Bleen, de ex.). Dar esenta e aici, nu trebuie sa ne facem ca nu o vedem.

    Sa fim cinstiti cu noi si cu Plesu. Ce zici? De ce crezi ca sunt prost? Poate ca sunt, dar nu e frumos sa mi-o spui direct. Sunt si eu om.

    Reply
  14. gabarelo

    Ma intreb daca chiar nu l-a mai intrebat nimeni in acesti cinci ani pe D-nul Plesu?(asa cum spune Florin Cojocariu) sau doar acum s-a umplut paharul? De ce nu a reactionat atunci la grosolania repetata a lui Basescu. Era elegant doar daca o spunea atunci sau tacea in continuare. Cu toata dragostea si admiratia mea fata de D-nul Plesu, raspunsul e unul singur: resentimentul. Confirmat de pozitia lui fata de Saftoiu versus Basescu. Si apoi de dihotomia intelectual-politician care e jenanta pentru un om de calibrul lui, oricat ar cadea lumea in cur (de admiratie) pe acilea, pe blog.

    Mi-a stricat saptamana acest interviu dezamagitor, mai dezamagitor decat pot sa spun.

    Pacat! Ne pregatim pentru o imbatranire urata?

    Reply
  15. Dan Danila

    De abia astept sa vad /aud partea a doua; Plesu ramane ca de obicei cu dreptatea lui, prea putini pricep, desi vorbeste extrem de clar si de concis… exista si prejudecati "pozitive" sau benefice? Pana acum, forumistii sunt in general jalnici… surzi, autisti de-a dreptul… fiecare cu monologul lui… e trist…

    Reply
  16. Emil

    @marius delaepicentru

    july 29th, 2011 at 20:25

    E de inspiratie folclorica? Adica de la "m-i se rupe'n paispe?":-)

    Reply
  17. Mih

    Pentru Mihai Neamtu: felicitari!

    Pentru interviu: vot pozitiv.

    Pentru D-ul Plesu: e un geniu :)))

    Pentru comentarii:f bine ca sunt atat de multe si variate (arata interes, iar confruntarile de idei sunt binevenite).

    Pentru mine: astept partea a doua (cu interes).

    Reply
  18. para

    Despre idolatrie:

    "Sîntem loiali ideilor, nu oamenilor. De aceea nu asteptăm recompense si nu ne fetișizăm liderii."

    principiile.

    Reply
  19. Turnofftheglory

    Culmea Bonierat e ca si eu apreciez oamenii de acelasi tip si imi place Plesu si nu ma supar cand apar coliziuni deloc.

    Iar Vladimir Tismaneanu il apreciez in continuare.

    Nitica zarva face bine la ten.

    Reply
  20. Boonierat

    @catia

    Tis-mă-nea-nu! Nu te mai obosi. Off the record: lui Băse îi plac gagiii cu personalitate, fără vanităţi şi orgolii, cu mize adevărate, cu greuatate, gen Lăzăroiu, Patapievici, Gussi, Neamţu. Doar atât.

    Reply
  21. Cati

    Nedo poate sa zica ce vrea, este un tip pe care nu-l citesc, eu vreau sa stiu de la tine, Florin sau de la tine, Florina, daca mi-a fost banata postarea de acum cinci minute.

    Reply
  22. Marius Delaepicentru

    Florin Cojocariu (at 19:08) Păi, cam ăsta e raportul: 14/1 (14.565). Se pare că e un număr transcendental* (ca π şi ca e). L-am determinat adesea, strecurînd ştrengăreşte un link important în prinderea ideii textului.

    –––––––

    * transcendental, în sensul că îi va supravieţui pînă şi internetului. Cam unul din paişpe inşi statistici consultă un dicţionar atunci cînd dă peste un cuvînt necunoscut.

    Reply
  23. Cati

    Florin, hai sa vorbim noi in cunostinta de cauza. Cui ii trage Plesu perdaful din prima parte a primei parti a interviului? Membrilor PDL, lui Boc, forumistilor cretini, sustinatorilor imbecili ai PDL-ului, stangistilor de la Criticatac, jurnalistilor nasoi etc., etc. sau intelectualilor lui Basescu?

    Reply
    1. Florina

      Cati,
      tu stai cumva la colţul blogului şi ne pîndeşti? pentru că e clar, cum apare unul dintre noi, imediat sari cu aceeaşi întrebare. Bleen ţi-a răspuns, dar tu vrei neapărat nume. cum ai vrea să facem, listă cu liniuţe? un excel ar merge? serios, revii obsesiv cu acelaşi lucru. asta trecînd peste intrările de galben, cînd arbitrul a zîmbit şi s-a făcut că nu vede. sînt peste 170 de comentarii, cred că găseşti destule în cunoştinţă de cauză. eventual le reciteşti şi ţii cont de ce a spus Bleen, că săptămîna viitoare se discută cuvînt cu cuvînt. disecţie!

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      @Cati: nu trage nimănui nici un perdaf. Frumusețea e în ochiul privitorului, vorba ceea. Dacă tu vrei să vezi perdafuri, n-ai decât. Dar ar fi bine să încetezi să-i convingi pe cei care văd altceva. Interviul e despre viitorul după Băsescu, nu despre trecut. Trecutul e anecdotic, servește de argument pentru a defini ce ar trebui să fie viitorul. Poate că nu e rău să aștepți până săptămâna viitoare să vezi și partea a IIa. Apropos de cunostiință de cauză. Ăsta e singurul răspuns, apropos de ce spune nedo.

      Reply
  24. Florin Cojocariu

    Un detaliu revelator: pe siteul "Adevărul" articolul despre interviul cu A. Pleșu a făcut 6700 de afișări. Doar 460 au venit pe Blogary să vadă interviul. Puteți să vă dați seama cam câți comentatori de pe Adevărul comentează după ce au văzut interviul. Situația e identică peste tot, majoritatea vorbesc în deplină necunoștiință de cauză.

    Reply
  25. bookaholic

    Cred ca desi sunt clare tipologiile intelectualilor, ar fi fost binevenita si o distinctie ma clara intre intelectuali si gazetari. Cumva, mitul intelectualului gazetar din interbelic inca mai functioneaza. Chiar daca multi gazetari care se cred si proclama intelectuali intra lejer in categoria intelectualilor transpirati si acriti, nu ar fi rau sa insiste si asupra fenomenului parerismului infatuat de multe ori crezut sau vazut intelectual. Poate urmeaza in partea a 2-a.

    Reply
  26. judex

    @echipa adversa:

    Sigur, astea sunt fruntasele din liga lui Hopa Mitica, echivalentul Legii Ursus, conform parerii presei (observ ca a fost introdusa implicit notiunea de lupta). Intrebarea esentiala este daca Dictafonul antreneaza vreo echipa, ca de contractele gurului de la Petrolul cu divizia stim. Si ar mai fi o intrebare: se joaca doar pe teren, sau se da liber si la cotonogeala suporterilor in tribune ? Doar ACZ ne poate dumiri, da' eu cred ca o sa ne dea cheia doar la ultima etapa, cand campionatul de alba-neagra va fi demult adjudecat.

    Reply
    1. Florina

      Cati

      eu mă ocup de rubrica sport de pe Blogary, aşa că părerea mea este că aproape întotdeauna cînd apare o femeie devine frumos. 😀

      Reply
  27. daniel

    M-am tot răsucit şi învârtit dar tot n-am ajuns la concluzia că intelectualii şi oamenii de carte sunt o categorie favorizată.

    Veşnica dilemă în discurs, persistă în agora românească, cine e intelectualul român-( cel pe ramura ştiinţelor exacte sau umaniste).

    A, corolar un mic studiu ştiinţific, găseşte o anumită legătură de cauzalitate invers proporţională între educaţia cu bâta şi performanţele şcolare.

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467

    Reply
  28. Cati

    Florina, devine frumos pentru ca ai aparut tu, care esti o intelectuala (no offence :-)). Deci, despre cine vorbeste Andrei Plesu in interviul asta? Eu am parerea mea, bine formata :-), sunt sanse de 0.1% sa mi-o schimbe cineva (mai ales data fiind personalizarea de care am tot pomenit), dar ma intereseaza foarte mult parerea ta.

    Reply
  29. judex

    @bleen&comp:

    va-nselati copilareste si din cauza asta ati introdus in discutie subiecte si personaje irelevante (Basescu, idolatrai, toate combinatiile din doua litere din VIP…):

    in interviul dlui Plesu nu e vorba de intelectualii lui Basescu, ci de cei ai lui Patriciu.

    Reply
  30. lucid

    @van zubeldian: de acord, dar problema e ca acefali si amorali d-astia pun "stampila" acum pe pdl. Amuzanta credintza cacultura rrrrominichii e in aceeasi categorie cu cultura vest-europeana. Eram in Italia acum cateva luni cand ziarele au relatat cazul unui italian la Roma care exasperat ca in garajul in care isi tzinea si el masina catziva romanashi de aceeasi cultura ca si el isi facusera un obicei din a veni de la supermarketul vecin sa stea "la umbra" si sa linga bere si sa sparga semintze a luat pusca cu alice si a tras in ei ca in popandai, caci de vorba "identitatzii culturale comune" nu intzelegeau.

    Ce sa mai zic de binecunoscutul obicei cultural de dincolo de Rin si Alpi al gratarului in liberul aer dintre bloace.

    Vorba ceea: capra raioasa tzine coada "culturii" proprii cat mai sus.

    Reply
  31. maria

    Basescu e un om pragmatic.De ce ar respecta mai mult pe un om de carte decit pe un inginer care face poduri,peun chirurg care se lupta pt viata paciientilor sau decit pe un pilot de avion.Prea va considerati ,d-le Plesu,o categorie speciala in fata careia SA NU APLECAM CUTOTII INCLUSIV PRESEDINTELE.eU NU L-AM AUZIT PE t.Basescu niciodata jignind un intelectual.Dar :betiv,chior,curvar,derbedeu,etc sint epitete puse de intelectuali presedintelui,de intelectuali ca :DINESCU<CTPOare intelectualii n-ar trebui sa respecte mai mult daca nu omul macar institutiile statului?Cum respecta Stelian Tanase ,intelectual,poporul care priveste la TV? sintem dupa d-lui -grivei.Asa ca d-le Plesu ,in ceea ce priveste intelectualii,daca au o aura ar trebui sa se comporte adecvat nu sa spurce totul in jur.Daca va considerati o categorie speciala comportati-va civilizat si va veni si respectul.Am mai vazut eu un intelectual ,Pe Rebenciuc , clama respect de la haznaua lui Vintu.Daca pt acesti intelectuali si pt altii ca ei,n-are rost sa-i numesc ii stiti dvs f. bine,vreti respect din partea presedintelui,lasati-o balta.

    Reply
  32. Galeata cu pixeli

    Daca moralitatea se intalneste rar cu intelectualii, vanitatea se intalneste cu ei aproape intotdeauna. Fir-ati ai dreaq de intelectuali romani (si aici nu ma refer doar la A.Plesu, se face aproape un secol de cand nici unul din voi n-a spart gura targului dincolo de vama Nadlac dar nu va incape lumea.

    Despre politicieni nici nu merita sa mai pomenim.

    Reply
  33. Ivan Zubeldian

    lucid, candidează peste trei luni la funcția de dictator blogary și ai să ai ocazia să impui politica editorială. pe mine unul urban și alți pdl-iști acefali și amorali nu prea mă interesează.

    Reply
  34. Măuzes

    – Ţineţi minte când ne-am îmbrăcat în zugravi şi ne-am dus să-i punem faianţa în baie lui CTP? Şi dumneavoastră mi-aţi dat microfonul să i-l pun la chiuvetă, în loc de sifon? Ei bine, nu i l-am pus. Looove me tendeeeer, looove me trueee! Deci, ce vreau să spun cu asta e că arta…înţelegeţi domnule colonel, arta… eram sub chiuvetă, cu microfonul în mână şi atunci m-a trăsnit….nu e o întâmplare, m-am gândit, e un semn, microfonul ăsta mă va ajuta să-mi transform renumele în prenume….mi-am găsit vocaţia, miningul în viaţă, cum ar spune Adriana sau cum ar spune Pleşu, dar în nemţeşte… Apropo, ştiţi că ăia de la STS fac lecţii de germană de la distanţă, cu Pleşu? Mă rog, de la distanţă mică, că parchează dubiţa Frutti Fresh chiar în faţa casei. Am fost odată cu ei, când eram în perioada de probă şi mă trimisese Măritul Dictator pe teren, să deprind tainele meseriei de şef SIE. Stăteau toţi în dubă, cu căştile la urechi şi repetau după Pleşu: Sein und Zeit, Raiffeissen, Dasein, Braun Silkeping… Şi mă rog, d-astea.

    Reply
  35. Cati

    @papa prius

    inteleg ca-ti plac dialogurile scurte; atat de scurte inca nici nu apuca sa inceapa 🙂

    Reply
  36. Matei Radulescu

    In ce ma priveste, m-a dezamagit dl. Pesu. Cu toti intuiam motivul pentru care a plecat de la Cotroceni: o echipa prea "mica", un presedinte necuviincios si impetuos, o via'a de functionar. Ne imaginam si scene de tipul prezentarilor bascalioase, dar dl Plesu este un om cu umor, jovial, cu replica. Nu se putea gasi un raspuns politicos dar ferm?

    Bun, a demisionat. Si a tacut. Exemplar! Spre deosebire de dna despre care se spune ca a avut un rol in atragerea intelectualilor, care, imediat ce sotul dansei a fost pesemne "desfiintat", a dat fuga la televiziuni sa-l infiereze pe basescu. Acum insa, hop, si dl. Plesu! Nu mai inteleg, e vorba despre Minima moralis sau nu? Sa-i aducem aminte dlui Plesu vorba din batrani: Daca taceai, filozof ramaneai.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Matei Rădulescu: Mihai Neamțu l-a întrebat pe Andrei Pleșu, nu invers. Și a fost de acord ca răspunsurile să fie publicate pe Blogary. După cum poți observa, Andrei Pleșu nu mai dă interviuri. Dacă ar fi avut el inițiativa să îl "atace" pe Băsescu, l-ar fi primit toate televiziunile, nu era nevoie de un blog relativ obscur. Așadar, îl întrebi pe om și el îți răspunde. După care îl acuzi că nu tace. Perfect!

      Reply
  37. Papa Prius

    @cati

    Deci Pleşu i-a tras-o lui Tismăneanu. Bravo lui, era şi cazul să i-o tragă cineva.

    Reply
  38. Papa Prius

    @lucid

    Păi io credeam că românaşii şi spaniolaşii şi norvegienuţii şi britanicuţii sunt de aceeaşi cultură şi că multiculturalismul se referă la pakistanezi.

    Reply
  39. lucid

    Ce e cu autismul asta total pe un blog declarat de dreapta? Tocatzi marunt ce a zis un oarecare Plesu in gura caruia daca se uita cateva sute de rrrromanashi dar ignoratzi complet declaratziile imbecilului de "senator" pedelist Urban care sunt legate direct de un milion de voturi din diaspora, caci fara afurisitul azi multiculturalism totzi capsunarii din Spania si Italia ar fi fost acum com-patriotzii nostri in amaratele sate pedeseriste ale rrrominichii.

    Chair nici o pozitzie?

    Reply
    1. Florina

      nu, Lucid, multiculturalismul, în sensul în care-l pomeneşti, nu are nici o legătură cu căpşunarii noştri sau cu instalatorii polonezi. multiculturalismul înseamnă mult mai mult decît migraţie a forţei de muncă. Marea Britanie, prinsă acum în capcanele revendicărilor musulmanilor şi cu un număr impresionant din aceştia, primeşte mai mult ca oricînd est europeni. dar cam tîrzior, după ce 20 de ani nu a ştiut pe cine să aleagă.

      Reply
  40. Florina

    circulă pe Facebook un chestionar "cu cine aţi vota la următoarele prezidenţiale", iar prima variantă de răspuns este "propusul lui Băsescu". formularea este cel puţin nefericită, deja sună a unsul lui Băsescu, de parcă Băsescu e Dumnezeu. nu se poate ieşi din cantonarea în Băsescu. acum, e cumva de înţeles, fără el o încurcam rău şi de aici vine, pe de o parte, poziţionarea, alinierea, mai degrabă, necondiţionată în jurul lui. pe de altă parte, vine din dezamăgirea pe care multora le-a produs-o PDL-ul şi care cred că numai Băsescu mai e capabil să aducă ceva bun în politica românească. de aici şi mitul delfinului, Lăzăroiu acum. dar anul trecut, spre exemplu, lumea se gîndea la alte nume, Voinescu, de pildă, la Lăzăroiu se gîndeau extrem de puţini. e, una la mînă, Băsescu e om, nicidecum infailibil, a greşit, mai poate să o facă. dar se merge atît de departe încît nici nu mai contează asta, şi cînd nu va mai fi preşedinte, va rămîne urmaşul care va face şi va drege. ei, bine, poate că nu va fi aşa. nu degeaba am zis Voinescu, care pe cît promitea şi ieşise în faţă, pe atît a dezamăgit şi a ieşit din linia întîi. deci, cel mai bine ar fi ca fiecare să se gîndească, în primul rînd, nu ce o să zică şi pe cine o să desemneze Dumnezeu-Băsescu, ci ce-şi doreşte fiecare de la următorul preşedinte, următorul primar, guvern, următorul parlamentar pe care îl va vota. asta este baza gîndirii eficiente politic a electoratului, ce vrea fiecare, ce aşteptări are. şi funcţie de asta să-şi aleagă omul. cel mai mare eşec al votării masive a unui om şi nu a ceea ce poate, efectiv, să facă, este în momentul de faţă Obama. este rezultatul votului emoţional şi nu pragmatic. cu rezultatele dezastruoase care se văd. aşadar, lăsaţi numele la o parte, în primul rînd, zic eu şi gîndiţi-vă bine de tot ce vreţi voi. apoi, abia, şi cine ar putea face ceea ce vreţi.

    Reply
  41. Cati

    As zice ca e la mintea cocosului ca nu de Basescu (si de PDL) se cutremura Plesu in interviul asta, ci de intelectualii lui :-). Si se cutremura de la inceput, adica deja la minutul 4 nu se mai poate abtine si personalizeaza. Ar fi fost mai corect sa-i dea pe toti cu nume si prenume, sa faca o lista.

    Dar chestia tare de tot este ca e un consens aici sa ne facem ca nu vedem si sa-i tragem in continuare cu PDL, Boc, forumisti idolatri s.a.m.d.

    Reply
  42. oryon

    …"cît despre moralitate şi intelectuali, cele două se întîlnesc extrem de rar. sau aproape deloc."

    Pai vezi Bleen, de ce i-ar respecta Basescu sau oricine altcineva in cazul in care aceste notiuni se intilnesc atit de rar in realitate? Si pina la urma in ce ar consta respectul lui Basescu, daca ar exista? (Eu ii respect uneori, exact in cazurile alea cind "cele doua" rar se intilnesc)

    Reply
  43. Mihai Neamţu

    Cu acordul prietenilor, ader si eu la conceptul de dictatura laxa. Ma voi lasa criticat de toti consilierii de geniu, la intoarcere 🙂

    Acum plec putin la mare, spre Neptun (Bush Jr nu poate sa ajunga weekendul asta, dar a confirmat OTPDL).

    Daca Antena3 va face filmari din elicopter, imaginile sunt sigur trucate. Doar cele cu marca Blogary.ro au avizul INEC (Sa-ti fie rusine, Dan Voiculescu!)

    Voi reveni luni, cu alte impresii.

    Reply
  44. tucu

    @Florina-acum cit e pe functie ca pe urma nu stiu ce haz mai are.

    Traiasca Bleen!

    PS.Bleen ai vre un post de dat cu parerea prin minister? Sunt policalificat. Pot sa mi dau cu parerea despre orice.

    Reply
  45. tucu

    @Iv Zubeldian

    postarea din 29 ora 10.

    In postarea respectiva constati.Constati o situatie reala.

    Nu esti nici primul nici ultimul.

    Din nefericire ca si Dl Plesu ,constati dar nu ai solutii.

    Realitatea pe care tu vrei sa o privim in fata ne mai spune ceva ,in afara celor constatate de tine si anume ca suntem un popor care adora bocitoarele dar suntem incapabili ca aflindu ne la strimtoare sa gasim solutii.

    E adevarat ca nu avem curajul sa privim realitatea in fata,

    Care realitate trebue insa privita?

    Incapacitatea PDL de a deveni altceva decit este sau imbecilizarea agresiva si continua a unui electorat semianalfabet si preocupat mnumai de cit baga astazi in burta?

    Care din cele doua realitati este mai nociva?

    Daca vrem sa realizam ceva nu trebue sa incepem prin gasirea unui politician destept si frumos ci prin reeducarea electoratului.

    Din nefericire intelectualii nostri de marca inclusiv nu se uita decit in sus desi sursa raului este jos la baza ,

    Reply
  46. Bleen

    A doua idee genială pe ziua de azi: Băsescu îi răspunde lui Pleşu!!! "Ba pe-a mamei dumneavoastră!" Mai multe detalii, în interviul luat de Mihail Neamţu Dictatorului însuşi. Adică Însuşi.

    Reply
  47. para

    Înţeleg aportul intelectual prin lucrări, prin diseminarea de idei, prin toate astea. Cînd ziceam implicare, acţiune, mă gîndeam la cum arăta Petre Roman în pulovăr. Prin neimplicare, lăsăm puterea altora, la care mai apoi strîmbăm din nas superior. Şi aici mă includ şi pe mine, ca să nu fie dubii. Am făcut şi riduri de la cît am strîmbat din nas.

    Reply
  48. snapshot

    “si abia pleca batranul… ce mai freamat, ce mai zbucium!…"

    se punea prin '90 insistent intrebare "qui prodest ?" .

    chiar, cui foloseste ? o furtuna pe blogary, comentarii in Adevarul nu prea magulitoare la adresa sursei si a intervievatului, dezbatere aprinsa la b1, tembeliziuni fericite "ca au avut dreptate", etc.

    ce ramane din toate astea ? un basescu tras degeaba de maini si de picioare de "şasă cai, doi cai frumoşi .. ..:)))"(search in google)- ca tot nu mai candideaza. o viziune asupra viitorului ales ?

    Reply
  49. Măuzes

    S-a gndit Mihail Neamţu: dar dacă citeşte şi Pleşu comentariile? Ă? Ia să mă uit, ce-am scris… Oh my God! Oh my God! Oh my God! Am scris Accademia din România! Şi Heiddegger!!! Ce mă fac? Ce mă fac? Trebuie să găsesc po soluţie, să fac ceva…. Ah! Am găsit! Sînt salvat! Amin! Corrigenda! Asta era!

    Reply
  50. para

    Măuzesel, vanitoşi suntem cu toţii, dar mai ales tu! 🙂

    E posibil ca Pleşu să fi înţeles ca vanitate exercitarea funcţiei superioare. Atunci da, Pleşu a fost vanitos, pentru că a uitat de scopul de deasupra amîndurora.

    Am şi eu problemele astea pă ramură, pă rămurică, pardon, ca miniconsilier şi călăuză în facerea de case. Nu poţi face treabă bună dacă cel care decide n-are încredere în tine. Încrederea se cîştigă greu şi se pierde uşor.

    Reply
  51. Ivan Zubeldian

    Idolatrizarea lui Băsescu e practicată de cei care nu vor/nu pot privi realitatea în față. PDL merge în zid: Boc a refuzat să plece deși inițial acceptase, noua conducere PDL e invizibilă și impotentă în fața baronilor, mulți parlamentari PDL fac deja pacturi de non-combat cu USL-ul, populismul revine în forță, nu există candidat la București, nu există opțiuni de prim-ministru, nu există candidat la prezidențiale. În fața unui an electoral crucial, PDL se comportă ca o găină fără cap. Ce fac atunci militanții PDL-iști? Se strâng, ca niște copii mici, în spatele lui Băsescu, țipând "nenea rău!" la oricine e critic cu acțiunile lui TB.

    Invit militanții PDL să vorbească despre problemele PDL în loc să-și concentreze toată energia pentru a-l contrazice pe Pleșu, pe antene sau a deconspira trădători imaginari ai lui Băsescu. Că veni vorba de Pleșu, militanți și pragmatism, e trist să fii și militant și mai puțin pragmatic decât Nichita Stănescu.

    Reply
  52. Măuzes

    Realitatea, Antena 3, Gândul, Mediafax, Adevărul, Jurnalul Naţional, o întreagă presă s-a strofocat şi n-a reuşit să scoată decît un singur text despre interviul ăsta. Acelaşi text, toţi. Nu numai că au tratat acelaşi pasaj din interviu, dar au făcut-o identic. Toţi, dar absolut toţi, au dat copy paste după textul Mediafax-ului. Ne miră că presa românească e în faliment?

    Ok, să zicem că subiectul nu merită atenţia presei, că sînt crime, violuri şi declaraţii ale lui Becali, Vadim sau ale avocatului lui Iri care sînt mult mai importante decît un interviu cu PLeşu. Dar dacă e aşa de ce s-au mai obosit să dea toţi copy paste după Mediafax? De ce nu au ignorat total subiectul?

    Reply
  53. Măuzes

    Pleşu s-a tot implicat. Face parte dintre oamenii de cultură de prim rang care chiar s-au implicat. A fost ministru de două ori, al culturii în guvernul Roman şi de externe în guvernul…(Ciorbea/Vasile/Isărescu?), consilier prezidenţial al lui Băsescu, a făcut Colegiul Noua Europă, a scris editoriale politice etc. Dacă nici Pleşu nu s-a implicat…

    În relaţia Pleşu-Băsescu pur şi simplu lucrurile n-au mers, nu cred că e un capăt de lume, nu cred că trebuie să căutăm vinovaţi şi să-i executăm. Oricum, cei doi îşi vorbesc în continuare şi Băsescu îl mai sună pe Pleşu să-i mai ceară părerea despre una-alta. Pleşu era overqualified pentru postul de consilier. Pleşu nu e Talleyrand. Îi lipsesc gustul pentru joc şi umilinţa politică. Niciunul dintre cei doi nu a avut tact în această relaţie şi n-a ştiut s-o gestioneze. Şi poate că nici nu putea fi gestionată.

    Cînd Pleşu vorbeşte despre dispreţul lui Băsescu pentru oamenii de carte exagerează, cînd Băsescu vorbeşte despre presupusa neglijenţă a lui Pleşu, deasemenea exagerează. Băsescu e prea voluntar pentru un intelectual cu delicateţuri, delicatese şi tot felul de nuanţe, Pleşu e prea vanitos şi prea concentrat pe propria statuie pentru a uita de sine de dragul unui proiect şi pentru o echipă.

    Reply
  54. para

    În definitiv, nu e vina lui Băsescu că cei care ar putea nu se mişcă, deci rămîne doar milităria.

    Reply
  55. para

    Lui Andrei Pleşu i se poate reproşa neimplicarea, lipsa de acţiune efectivă pe măsura geniului. Poate că voia să-l întărîte cînd i-a zis aşa, cine ştie.

    Lui Traian Băsescu i se poate reproşa milităria şi lipsa vederii în adîncime. El vede doar mişcarea, pentru că asta îl ajută în acţiune.

    I-am bîrfit pe amîndoi. 🙂

    PS. Îmi place mult Pleşu. În interviu mi se pare relaxat şi sincer. Eu cred că e un interviu foarte bun, faptul că e informal e un plus, categoric. Parcă că te uiţi puţin pe sub fuste, nu mult şi nu de tot. 🙂

    Reply
  56. para

    Ţărăneşte:

    Un intelectual admiră, vede, critică, conceptualizează, gîndeşte. Face teorie. Un politician acţionează, face strategii, mişcă populaţii prin cuvînt, face alianţe, compromisuri. Pune în practică. Nu se poate una fără alta, făcute de acceaşi persoană, obligatoriu, chiar dacă omul se concentrează mai mult pe una dintre ele.

    Numai practica îţi validează gîndirea. Fără exerciţiul prealabil al practicii poţi gîndi superb construcţii utopice care pot omorî sute de milioane de oameni.

    Numai teoria te ajută să prevezi urmările acţiunilor tale, să înţelegi consecinţele acţiunilor tale şi să-ţi îmbunătăţeşti performanţa acţiunilor.

    Nu putem merge mai departe unii fără alţii.

    Bineînţeles că am problemă la o definiţie, "Ce este un intelectual?"

    Reply
  57. Petrescu

    este dispretul omului de actiune in fata contemplativului si a spiritualului in actiune…Ironia interioara a unui Gil Blas sau Figaro, samuraiii Realului dispretuitori fata de cei care isi permit luxul sa fie in mod elegant cu propriul Sine. Beaumarchais vindea arme si era spion, din experienta stia bine cum sa/l descrie pe Figaro in dispretul sau pentru Conte, stapanul lui..sunt aici arhietipuri disparute de mult … ce este haios si super interesant este ca in plin cyber politic noi traim aceasta realitate care a disparut de mult. Avem si noi avantajele noastre : sa ne miram inteligent de un spectacol inedit.

    Reply
  58. Bleen

    Pentru Antena 3, interviul de pe Blogary este "o postare". Le e frică ca dracu' de tămîie să citeze video. Cu atît mai mult cu cît în materie de interviuri, Antena 3 nu se poate mîndri decît cu Ciuvică de opt ori pe zi şi cu Felix Voiculescu, în momentele de graţie, şi doar în filme omagiale.

    Reply
  59. Dragos

    bleen: "Pleşu spune că Băsescu are de partea lui nişte suporteri tîmpiţi care îi fac mai mult rău decît bine"

    suporteri tampiti ca suporteri tampiti, da sa vedem si dezamagitii:

    deunazi, cetateanul indignat&dezamagit Cartarescu Mircea afirma nonsalant intr-un interviu: "guvernul Boc mi-a redus veniturile la jumătate".

    nu-mi dau seama cine e si ce hram poarta si acest domn indignat&dezamagit de Basescu, dar pot apela la deductie logica: bugetar nu e, ca asta a pierdut 25% doar vreo 5 luni recuperand 15% din ianuarie curent; pensionar securist nici atat, astuia i-a crescut pensia; deci clar, ori e vames arestat, ori politist de frontiera arestat, ori traficant de tigari pe fasie.

    Reply
  60. Cati

    "Cît despre moralitate şi intelectuali, cele două se întîlnesc extrem de rar. Sau aproape deloc"

    vezi ca aici nu esti deloc dilematic, una la mana. Si doi la mana, in locul dictatorului vostru m-as simti, din nou, oribil 🙁

    oricum, remarca ta e de retinut si de folosit impotriva ta, la nevoie 🙂

    Reply
  61. Cati

    Nu-l arde nimeni pe rug, draga Bleen, lumea isi exercita spiritul critic la care ne indeamna chiar Andrei Plesu, nu? De unde pana unde ardere pe rug? Hai ca dai si tu in idolatrie fata de el, zau asa 🙂

    Si nu am remarcat ca cineva sa fi ripostat la faza cu Basescu care nu respecta intelectualii bla bla. Asa este: nu-i respecta. Si? L-a banuit cineva ca ii respecta? Eu cand l-am votat si prima oara si a doua oara stiam ca nu-i respecta 🙁

    Reply
  62. Bleen

    Nu mai am timp acum şi mîine şi în weekend n-o să prea am net, dar săptămîna viitoare luăm la disecat interviul, cuvînt cu cuvînt şi vedem unde ereticul Pleşu a balsfemiat şi de ce îl ardem pe rug. Eu am văzut interviul şi trebuie să recunosc că îi dau dreptate, mai puţin în parte cu mistica intelectualilor-morali-şi-delicaţi. Cît despre lipsa de respect a lui Băsescu pentru "scîrţa-scîrţa pe hîrtie", acolo unde Pleşu îl compară cu tatăl lui, nu e un atac, e doar o constatare. Băsescu nu se dă în vînt după astfel de personaje înalte şi nu are chimie cu ele. Dar era evident, nu trebuia să vină Pleşu s-o spună. Acuma o să ziceţi că Băsescu a copilărit cu Einstein şi Mark Twain, că a jucat ţurca şi şotronul cu Heiddegger şi însuşi Platon.

    Reply
  63. Cati

    Pana nu ascult din nou interviul ca sa ma pot referi si la alte "faze" iti spun doar atat, direct si deloc dilematic: la faza cu stilistica vorbea de cineva care intamplator este seful dictatorului vostru (faza la care eu una in locul lui m-as fi simtit oribil). Si, odata pusa stacheta acolo, restul "activistilor" n-ar fi asa de greu de ghicit.

    Reply
  64. Bleen

    "Intelectuali transpiraţi care cînd îi atingi în opţiunea lor, fac icter. Asta nu e atitudine de intelectual, e atitudine de activist. Eu m-am săturat de activişti. Iar dacă eşti activist, trebuie să fii activist pe-o convingere şi pe o idee, nu pe un om, pe un partid etc"

    Are dreptate 100%. Care e problema? Şi la cine se referă, că văd că toată lumea ştie la cine se referă, numai eu nu ştiu. Unde e clar despre cine vorbeşte?

    Reply
  65. Cati

    Gresesti, Bleen, eu am ascultat interviul. Te repezi si la mine, fara motiv, asa cum ai facut-o si cu altii. Ia-ti si tu seama putin ca o dai in bara. Ideea era ca nu pot acum sa-l ascult ca sa-ti vin cu citate. Dar imi amintesc bine de faza cu stilistica, si aici e clar despre cine vorbea. Sau nu? 🙂

    Reply
  66. Bleen

    Pleşu spune că Băsescu are de partea lui nişte suporteri tîmpiţi care îi fac mai mult rău decît bine. Cam asta spune. E vorba despre Băsescu, fiindcă el e omul zilei acum. Mîine va fi vorba despre altcineva. Întotdeauna se vor găsi trepăduşi transpiraţi şi fără dubii.

    Reply
  67. Bleen

    @cati

    E o chestie de minimum bun simţ să te bagi în seamă abia după ce ai văzut interviul. Dar nu asta e important, nu? A zis Realitatea TV că Pleşu l-a atacat pe Băsescu, hai să sărim la gîtul lui, nici nu mai e nevoie să vedem interviul.

    Nu, Pleşu nu a vorbit despre prieteni de-ai lui. A vorbit despre galeria nervoşilor de la peluză în general, de galeria lui Băsescu în special.

    Reply
  68. Bleen

    Eu îmi aduc aminte în 2008, în toamnă, cînd PDL şi Băsescu au promovat mărirea salariilor profesorilor cu 50%, şi cînd i-am atacat pe blog, că mai aveau puţini şi-mi săreau literalmente la gît suporterii PDL şi ai lui Băsescu. Pînă la urmă, am avut dreptate, Băsescu înuşi şi-a cerut scuze pentru opţiunea de atunci. Însă în momentul ăla, oameni care îi criticaseră pe penelişti şi Tăriceanu pentru populism şi pomeni electorale, argumentau şi justificau pomana electorală şi populismul. Sînt oamenii care mîine n-ar avea nicio problemă să-l susţină pe Băsescu şi PDL dacă aceştia ar anunţa că angajează încă 500 000 de funcţionari şi că dublează pensiile.

    Reply
  69. nedormitul

    ce vor cărtărescu sau voinescu sînt visuri frumoase. refacerea alianţei da, atmosfera idilică din 2005-2007. atît. că dă bine. că sună frumos. că liberalii revin la matcă, iar pdl-iştii se trezesc. o tîmpenie. declarații curtenitoare față de patriciu și cam atît. dacă i-ai întreba pe voinescu sau cărtărescu dacă văd un scop în refacerea alianţei da, n-ar şti ce să răspundă. poate că trăim cu complexul marii uniri. vrem să refacem teritorii, să reîntregim ce s-a dezbinat, dar fără a ne pune problema dacă o asemenea construcţie este fezabilă, viabilă sau are un scop definit. ea, construcția, este scopul, în loc să fie un instrument pentru un alt scop – promovarea valorilor de care am vorbit mai sus.

    Reply
  70. Cati

    @Bleen

    Din pacate nu pot asculta acum interviul, ca doarme lumea pe-aici si ar cam trebui si eu sa fac acelasi lucru, dar referirea era mult mai clara la niste persoane anume, ma-ntelegi? Si aia zic si eu ca e foarte urat. Si da, e ca o barfa, pentru ca vorbeste de oameni pe care nu doar ca ii cunoaste dar cred ca ii sunt si prieteni. Sau nu?

    Reply
  71. Bleen

    Vorbea despre fani în general, despre fanii lui Băsescu în special. Care-s ăştia? Sînt destui pe net, şi nu puţini printre comentatorii Blogary. De fapt, comentatorii Blogary n-au făcut decît să ilustreze ce a zis Pleşu.

    Reply
  72. Bleen

    Andrei Pleşu:

    "oamenii instalaţi într-un beton al opiniei proprii"

    "orice dialog e imposibil cu un om care are convingeri absolute"

    "încrederea în judecata totală, absolută a cuiva, e o formă de idolatrie"

    "Traian Băsescu e un om cu calităţi, fără îndoială, nu mai vorbesc cum e prin comparaţie"

    "mă deranjează că i se refuză orice greşeală, i se explică orice greşeală, i se absoarbe orice greşeală"

    Unde greşeşte?

    Reply
  73. Dragos

    o rugaminte: citeste, daca mai exista in cutiuta cu cenzurate, comentariul ce contine "perversa ca pe Tg. Ocna", "ranchiuna" si "Plesu".

    spune-mi unde gresesc si, in special, de ce crezi ca atat de multi (evident inteligenti) vad acelasi lucru la domnul reper ?

    Reply
  74. Cati

    Pai… si cam cine sunt in opinia domnului Plesu astia care idolatra? ca m-a facut curioasa. De ce nu l-o fi intrebat dictatorul vostru si a lasat sa pluteasca o ambiguitate asaa, cum sa-i spun, dilematica? 🙂

    Reply
  75. nedormitul

    din păcate, problemele pornesc de jos. vrem să schimbăm mentalitatea clasei politice, dar nu sîntem capabili să schimbăm mentalitatea celor care desemnează clasa politică. oamenii de rînd, micii militanţi, membrii mărunţi ai partidelor, cei care îşi stabilesc leaderii. în urmă cu cîteva luni eram iritat de discursul electoral, deși mai erau doi ani pînă la alegeri. din păcate, se vorba mai mult de oameni decît de principii, de 2012 și 2014 decît de guvernarea în sine, de discursul a3/rtv/usl decît de lipsa de discurs a pdl-ului.

    aici nu discutăm despre steaua-dinamo. nu e un meci putere-opoziție. vorbim de valorile în care credem, pe care încercăm să le definim. credeţi-mă, în ciuda aparenţelor, politicienii depind de voinţa electoratului. au nevoie de pulsul străzii. dacă nu reuşim să le transmitem clar ceea ce vrem, același stil politică va continua 20, 50 sau 100 de ani. încercați să vă rupeți de brand. lăsați pdl-ul, pe băsescu sau pe cine mai vreți voi în pace. sînt niște branduri care pot muri. valorile în care credem, însă, nu mor. ele trebuie clarificate, afirmate, susținute şi puse în operă, atît cît se poate.

    Reply
  76. Bleen

    @cati

    Pleşu îi atacă pe trepăduşii care idolatră. Şi îi dau dreptate 100%. Pe supăraţii de serviciu care nu cunosc nuanţe, pe istericii care trăiesc cu spatele la zid, care sar la gîtul balsfemiatorului şi ereticului încă înainte ca acesta să-şi fi terminat fraza şi fără să audă ce a zis, darămite să mai şi înţeleagă. Discuţia despre idolatrii care reacţionează cu tigaia ca danagrecu e binevenită.

    Reply
  77. Mirel Axinte

    @dragoş

    Acest blog nu consideră important ce cred A3, RTV-ul şi ciutacii, o parte dintre comentatorii acestui blog se pare că cred asta. Dacă A3 a titrat: Pleşu îl atacă pe Băsescu, cîţiva din comentatorii Blogary au preluat concluzia şi o duc mai departe.

    Reply
  78. Cati

    Dupa opinia mea 🙂 cred ca Lia nu vorbea deloc de Plesu versus Basescu ci de Plesu versus Intelectualii lui Basescu, ce naiba Bleen, cat o mai dai la-ntors facandu-te ca nu vezi asta? si nu numai tu ci toata lumea gazda, ca sa zic asa. Nu prea vad legatura intre postarile ei si raspunsul tau, chestie care ma contrariaza cam tare 🙂

    Reply
  79. Mirel Axinte

    @Dragoş

    încearcă să scapi de nervozităţi. Comentariile în care te iei de Florina nu trec. Treci peste chestia asta şi încearcă să comentezi articulat, ca şi pînă acum. Mi s-a luat pînă peste cap de orgolii şi fiţe online. Ce dracu v-a apucat pe toţi? Unii sînt prea supărăcioşi, alţii isterici, altora nu le poţi scoate paru' din cur.

    Reply
  80. Bleen

    @yeba

    Interviul e "o bîrfă" doar fiindcă Pleşu îl critică pe Băsescu (repet, nici măcar nu-l critică). Dacă Pleşu îl lăuda pe Băsescu, interviul era ok. Antena 3 şi Realitatea au decis: comentatorii Blogary vor rămîne blocaţi în Pleşu versus Băsescu. Cam asta se reţine din interviul ăsta. Îmi pare rău că Mihai s-a chinuit degeaba, l-a făcut şi pe Pleşu să-şi piardă timpul. Poate că nu e unul dintre cele mai reuşite interviuri ale lui Pleşu, poate că nu e în cea mai bună formă, dar a spune că interviul e prost doar pentru că nu se mulează pe isteria peluzei politice, mi se pare o exagerare.

    Apropo, tocmai discutam cu cineva. Marea provocare a lui Mihai, ca dictator la Blogary, e să scoată Blogary din nişa ultrapedelismului cu fiţe de intelectuali reformişti eşuaţi Macovei-Preda-Voinescu.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Bleen, 02:05: exact asta cred și eu că e provocarea principală a lui Mihai. Și după cum a început, reușește

      Reply
  81. Yeba

    Iar un om care critică interviul lui Pleșu nu se descalifică automat ca putere de înțelegere, ce chestie, nu?

    Cine a zis ca e inamicul numărul 1, că înțeleg că a zis cineva, să fie amabil să spună și cine e nr. 2, că-s cam dezorientată.

    Reply
  82. Bleen

    Voinescu, dincolo de statura sa intelectuală (care sînt convins că-l impresionează pe Pleşu), în politică e o catastrofă. Degeaba ai joben şi pipă, dacă dai în gropi.

    Reply
  83. Bleen

    @lia

    "Ca ne recomanda in acest interviu sa fim “nici asa, nici altminteri"

    Păi Pleşu recomandă asta de 20 de ani, nu e o noutate. Dacă mama ta e fan Pleşu ştia asta foarte bine. Îl ştia de dilematic, nu de băsescian (n-a fost niciodată băsescian).

    Părerea mea e să nu-i povesteşti nimic mamei tale. Nu de altceva, dar nici tu n-ai înţeles nimic. Nu e un interviu pentru uzul militanţilor politici, nu e un interviu de campanie, nu e luat în subsol la Modrogan, chiar dacă tu îl citeşti doar în cheia campaniei electorale. Nu toţi trăim isteric, cu spatele la zid.

    Băsescu nu e un reper, nu e alfa şi omega. Un om care îl critică pe Băsescu nu se descalifică automat ca om. Băsescu nu e nici perfect, nici reper, nici genial.

    Poate că Pleşu greşeşte, poate că se înşală în ceea ce-l priveşte pe Băsescu, dar asta nu-l transformă în inamicul public numărul unu şi nici nu-l descalifică ca intelectual, om de cultură sau pur şi simplu om.

    Începe să mă sperie chestia cu idolatria. Deşi sînt suporter al Băsescului, deşi sînt consilier al unui apropiat al lui Băsescu, deşi am avut ocazia să-l cunosc pe Băsescu şi l-am sprijinit, trebuie să recunosc că peluza începe să mă sperie.

    Reply
  84. Dragos

    lia: "ce sa-i spun, ca si-a barfit prietenii, acesti intelectuali “ai lui Basescu” de care se delimiteaza obsesiv de nu stiu cate aparitii incoace, cand in Dilema Veche, cand in Adevarul iar acum si pe Blogary?"

    Exact cam aproximativ identic am scris si eu intr-un comentariu cenzurat de Florina.

    Reply
  85. Bleen

    @doru

    Câmpeanu o dă de gard de data asta. Acelaşi lucru îl poate spune şi despre ceilalţi miniştri. Doar că în cazul celorlalţi miniştri nu există mitul delfinului, ca în cazul lui Lăzăroiu. Sînt toţi analiştii cu ochii pe Lăzăroiu şi chestiile normale care se întîmplă ei le iau drept semne divine, omens. Hai să fim serioşi.

    Reply
  86. doru

    Off topic

    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cum-

    Cum spuneam, nu ştim dacă există un plan, dar există toate elementele unui plan de recucerire a pieţei politice româneşti pentru pdl, iar sebastian lăzăroiu pare să joace un rol central. mai mult, ideea de a porni o ofensivă de la ministerul muncii este într-atât de neaşteptată, cinică şi îndrăzneaţă până la neruşinare încât este aproape cert că poartă semnătura lui traian băsescu.

    Reply
  87. nedormitul

    lia

    adevărul e că pleșu ăsta e un mare bîrfitor. un adevărat țaț. nu știu cum s-ar simți mama ta dacă ar afla că tu, acum, îl bîrfești pe favoritul ei.

    Reply
  88. Lia

    @Bleen, Florin Cojocaru

    Chiar v-a placut interviul? Si daca da, nu dati altora dreptul sa le fi displacut? Nu cumva ne faceti procese de intentie celor care indraznim sa spunem ca a fost aiurea? Dar aiurea complet! Cum as putea eu sa-i rezum de pilda mamei mele, care nu are acces la Internet, acest interviu cu favoritul ei Andrei Plesu, interviu despre care a auzit la Realitatea TV si era intrigata ca nu intelege unde si ce a spus? Ce sa-i spun, ca si-a barfit prietenii, acesti intelectuali "ai lui Basescu" de care se delimiteaza obsesiv de nu stiu cate aparitii incoace, cand in Dilema veche, cand in Adevarul iar acum si pe Blogary? Ca pentru Andrei Plesu intelectualii care au pozitii transante sunt niste transpirati? Ca ne recomanda in acest interviu sa fim "nici asa, nici altminteri", ca sa-i putem lui oferi ocazia de a fi el transant in locul nostru, dar numai asa cum ii convine lui (si poate si Adrianei Saftoiu care, constant, pentru dl. Plesu, de la un timp, este exemplul pozitiv prin excelenta)? Deci ce sa-i spun mamei mele despre acest interviu, ca domnii Tismaneanu, Patapievici, Liiceanu sunt "intelectuali transpirati", loviti de idolatrie, iar personajul luminos al constiintei domnului Plesu este doamna Saftoiu?

    In fine, abia acum inteleg ca Andrei Plesu nu ca ar fi fost obedient cu Dinu Patriciu in schimbul acela epistolar (in care Dinu Patriciu era foarte transant cu prietenul lui, Gabriel Liiceanu), ci de fapt nu a vrut sa fie transant, pentru ca nu se face sa fii…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Lia: Da, mie chiar mi-a plăcut. Și părinților mei, pensionari și mari suporteri ai lui Băsescu, le-a plăcut. Eu nu am făcut nimănui nici un proces de intenție, am spus de ce mi se pare important și revelator. Tu în schimb, faci. Înainte de a cere celorlalți să-și exerseze luciditatea ar fi poate bine să începi cu tine.

      Reply
  89. judex

    mihai neamtu & ap, @23.27: “Intelectualul nu trebuie sa fie critic, el trebuie sa fie liber.”

    …Kant o fi de acord, ce ziceti ? Sau el nu era liber ? Sau nu era liberal ?

    PS

    …liberul arbitru, zic eu, e si el de partea ailalta.

    Reply
  90. Mihail Neamtu

    Andrei Plesu: "Intelectualul nu trebuie sa fie critic, el trebuie sa fie liber."

    Libertatea intr-o tara saraca se plateste scump.

    Totusi, libertatea te scoate din frenezia denuntului, din patosul indignarii proaste, si te face mai disponibil spre contemplatie, umor, creativitate.

    Reply
  91. Noika

    Am o întrebare, practică.

    Ce l-ar fi sfătuit dl. Pleşu pe dl. Băsescu privitor la trecerea sau nu a Prutului?

    Să-l trecem? Să – nu? Să facem o piruetă… stilistică?

    Reply
  92. Mirel Axinte

    Pleşu e mai tare ca Albă ca Zăpada. Cel puţin la preluările Blogary în mass media clasice.

    Reply
  93. judex

    1) Este normal ca un liber profesionist ( cum sper ca este dl. Plesu) sa incerce sa gaseasca un cap pe masura palariilor pe care le croieste. in Castelul Palarierului, acolo unde se pritoceste Adevarul.

    2) Intelectualitatea va putea redeveni farul natiunii doar atunci cand, de exemplu, dl Plesu il va intervieva pe dl Neamtu. La lupta se merge pe ritm de mars, nu de prohod.

    Reply
  94. nedormitul

    nici nu-l va ataca pleşu pe băsescu de trei ori, că tu te vei lepăda de intelectuali

    te lepezi de intelectuali?

    mă lepăd de intelectuali

    te lepezi de intelectuali?

    mă lepăd de intelectual

    şi tot aşa, de trei ori

    Reply
  95. Noika

    f.c.

    Pleşu l-a atacat "şi pe taică-său" retoric, tocmai ca să poată să spună după aceea "adevăruri"

    Reply
  96. Noika

    …căci otravă e medicamentul. şi invers. proporţia e de aur. şi farmacologul<i /> o cîntăreşte cum vrea.

    Reply
  97. Mihail Neamtu

    Am revenit din clandestinitate 🙂

    Tema cu intelectualii si politica, plus relatia lui Traian Basescu cu sfera culturii, merita discutate dincolo de insinuarile de tip Antena 3.

    Cine a ascultat interviul pina la capat si cine il stie pe Andrei Plesu intelege ca nici el nu are cultul intelighentiei. Nu are pompozitatea celor care etaleaza mereu diplome academice, articole ISI, etc, fara sa dispretuiasca efortul de-a transmite cunoasterea esentiala si tezaurul traditiei prin studiu, efort filologic, argumentatie, etc.

    In contextul in care administratia prezidentiala tocmai a desfiintat departamentul pentru Culte si Cultura, e greu de argumentat ca pentru Traian Basescu ar fi o mare prioritate ridicarea de institutii culturale. Avem mai multe mostenite de la Carol al II-lea decit de la toti presedintii Republicii de dupa 1989. Da, a existat un sprijin pentru Condamnarea Comunismului, ca si pentru innoirea ICR prin numirea lui HR Patapievici. Dar e greu sa numesti o ctitorie culturala majora (Muzeu, Pinacoteca, etc) ca rezultat al presiunii facute de Presedinte. Nici conceptul de diplomatie culturala nu putem spune ca infloreste (vezi soarta unor institutii precum Accademia din Romania…).

    Dar asta nu inseamna neaparat esec politic. Nu inseamna nici ca un presedinte trebuie sa idolatrizeze rolul intelectualilor. Sa nu uitam ca William f. buckley jr. repeta mereu că ar prefera să trăiască „într-o societate condusă de primii două mii de cetățeni listaţi în cartea de telefon din boston decât într-o societate condusă de două mii de profesori de la harvard university“…

    De ce rezerva lui Traian Basescu fata de intelectuali? Pentru ca Traian Basescu a sesizat, ca si Andrei Plesu, defectele retoricii ornamentale, smiorcaiala auto-referentiala si intoxicarea narcisista – vicii destul de raspindite in breasla (vezi reactia scriitorilor/muzicienilor la ideea ca si ei trebuie sa plateasca drepturi de autor…).

    Discutia merita continuata.

    Reply
  98. Florin Cojocariu

    Unu: cei care citesc în interviul lui Pleșu un atac ar trebui să considere că Pleșu l-a atacat și pe taică-său. Doar spune explicit că tatăl lui era precum Băsescu, nu dădea doi bani pe intelectuali. Doi: Definiția intelectualului pe care o folosește Băsescu nu e aceeași cu cea folosită de cei care au impresia că e un atac la Băsescu. Pentru Pleșu tatăl lui, medic, nu era intelectual. "Oamenii de carte" nu sunt oamenii cu facultate. Sunt o minoritate ciudată de oameni care-și dedică viața ideilor și cuvântului. O minoritate ne-pragmatică prin definiție. Trei: E evident că între TB și Pleșu nu a existat chimie. Dacă e însă un critic al lui TB care merită luat în seamă și ascultat cu atenție el e chiar Pleșu. Ce spune despre idolatrie e perfect adevărat iar noika, de exemplu, nu face decât să ilustreze cu umor involuntar acest risc.

    Epoca post Băsescu trebuie să plece de la o privire critică asupra epocii Băsescu. Altfel, ce naiba facem, ne jelim că nu mai e nimeni mare și deștept ca el? Din perspectiva asta interviul e foarte important, poate fi primul act al unei analize critice, inteligente și substanțiale, asupra erorilor lui Băsescu, analiză pe care se poate construi altceva. Discursul isteric al antenelor și al opoziției face orice demers critic rațional extrem de dificil. Pleșu e o mare oportunitate, nu o piedică.

    Reply
  99. Bleen

    Morala şi scrupulele intelectualilor ar fi principalele piedici în calea unei cariere politice pentru respectivii, în opinia lui Pleşu. Pe de o parte politicienii imorali sau amorali, descurcăreţi şi cinici, bădărani şi şmecheri, pe de cealaltă parte intelectualii morali şi prea delicaţi pentru politică. Pleşu face pe prostul aici.

    Culmea e că şi intelectualii intraţi în politică cred asta. "N-am succes în politică fiindcă nu-s popular, nu sînt funny şi intim cu prostimea. Vai mie!" Respectivul uită că este o jigodie egolatră. 80% dintre intelectualii intraţi în politică îşi petrec 16 ore pe zi luînd-o la labă în faţa oglinzii, mirîndu-se că nu coagulează.

    Reply
  100. Bleen

    Şi la urma urmei un om nu este validat sau invalidat de opiniile lui despre Băsescu. Gata, Pleşu a zis că lui Băsescu nu i se scoală în prezenţa intelectualilor (repet, mi se pare normal, dar asta e o altă discuţie), Pleşu devine idol pentru Antena 3 şi un pesedist nenorocit pentru fanii lui Băsescu.

    Reply
  101. nedormitul

    băi, oameni buni, uite cum sună un atac la băsescu: băsescu mi-a furat maimuţa. ăsta e atac. ce vedeţi acolo ţine de discursul obişnuit al lui pleşu. într-adevăr, nu spune nimic nou.

    păi, ia staţi un pic, toată lumea vorbeşte de băsescu bădăranul care îşi bate joc de intelectuali, însă nimeni, nici măcar pleşu, nu vorbeşte de inadecvarea intelectualilor la modul pragmatic de a face politică. sau aproape nimeni.

    Reply
  102. Noika

    încă ceva

    dl. Pleşu spune textual:

    "Experienta mea personala cu el este ca el nu are niciun fel de respect si de simpatie umana pentru oamenii de carte. el, in sinea lui, are un hohot de ras cand se gandeste la baietii astia".

    Nu e cam mult? T. Băsescu n-are nici măcar "simpatie umană"? Poate certifica Andrei Pleşu chestia asta? cum?

    Reply
  103. Bleen

    Aţi intrat în logica Realităţii TV şi a Antenei 3. Nici nu e de mirare că în secret îi admiraţi şi pe unii şi pe ceilalţi (sau nu prea în secret). Ei au căutat cu disperare în interviul ăsta ceva care să arate cît de cît a ştire şi a atac al lui Pleşu la Băsescu, au găsit o chestie pe care au tras-o de păr şi care este orice numai un atac nu. Dacă ei văd în spusele lui Pleşu un atac la Băsescu, gata şi voi trageţi aceeaşi concluzie. De fapt, n-o trageţi voi, doar preluaţi concluziile pe care le trag jurnaliştii de trust. Ca de obicei. De ce n-ar face-o suporterii lui Băsescu şi ai PDL-ului, cît timp o fac politicienii din PDL înşişi?

    Reply
  104. Bleen

    Pleşu spune un lucru bine ştiut despre Băsescu. Ok, Băsescu nu se udă în prezenţa cărturarilor şi a dăscălimii, vorba lui Caragiale. Mi se pare normal.

    Reply
  105. Bleen

    Bă, sînteţi fixişti şi proşti. Vă ştiţi voi care sînteţi ăia.

    Gata, Pleşu l-a atacat pe Băsescu (nu l-a atacat, fie vorba între noi), hai să-i dăm la muie lu' Pleşu. Pleşu nu e intelectual, Pleşu nu e de dreapta, Pleşu nu e ţîţoasă şi devreme acasă, Pleşu e văr de-al doilea cu Ciutacu, Pleşu s-a salutat o dată-n gară cu Dana Grecu… Breee! Read my lips: nu l-a atacat! Mai ascultaţi o dată interviul.

    Reply
  106. Noika

    adeverul e că – strict omenesc – şi pe Pleşu îl roade acelaşi etern vierme: orgoliul

    tot discursul lui (anti-băsescian, în esenţă şi pe larg) e centrat pe frustrare, deghizată în pledoaria pentru stil. care este omul. care este el însuşi.

    rămîne de stabilit cum s-a potrivit Stilul cu Iliescu şi Constantinescu.

    Reply
  107. Noika

    "el trebuie să aibă şi ceva de regină", zise – şi gîndise – Pleşu

    dar Băsescu n-a vrut să fie regină, n-a vrut atîta "stilistică"

    a vrut rege

    🙂

    Reply
  108. Lia

    Domnilor, va rog sa postati comentariul meu, intrucat nu contine nici o injurie la adresa cuiva, ci exprima o dezamagire fata de interviul cu dl. Plesu, la care ar trebui sa aiba acces si dl. Plesu, nu doar moderatorul acestui blog. Sau primiti doar laude??? Ce as putea lauda, domnilor? Remanenta in mintea unui om pretins de dreapta a unor scheme de gandire care vin din Marx (vezi definitia intelectualului data de dl. Plesu, calchiata dupa una din tezele despre Feuerbach a lui Marx) etc.?

    Reply
    1. nedormitul

      @Lia

      Avem moderare la primul comentariu. Ar fi frumos să ai şi tu răbdare. 20 de minute, atîta a durat. Creşte colesterolul, adrenalina, glicemia, triglicerida, pe bune, nu e sănătos.

      Reply
  109. Lia

    Un interviu axat pe preocuparea excesiva a domnului Plesu fata de “intelectualii lui Basescu” (ca si cum asta ar fi acum problema noastra) care ar putea fi preluat cu succes de platforme gen Criticatac, Voxpublica etc. Si, imi pare rau s-o spun, cam sarac in continut (dovada ca n-a reusit sa starneasca nici o dezbatere). Dezamagitor. Sa speram ca macar in partea a doua a interviului vom asculta si altceva decat mica barfa. Si vom intelege daca, si prin ce este Andrei Plesu un om de dreapta, sa nu cumva sa-l fi suspectat degeaba a fi unul.

    Reply
  110. Yeba

    @dictatorul nost' e mititel pentru trustu' alalalt. Acolo e pomenit numai Plesu si citat pe larg, evident, episodul de dulceață intelectuală neresentimentară.

    Reply
  111. poweraxxel

    @ dictatoru' in functie: rau ati ajuns … sa va citeze JN! POate ajung sa fuga si dictatorii de pe aici in state precum reporterul ala de la Intact …

    Reply
  112. Marius Delaepicentru

    Felicitări lui Mihail Neamţu! N-am încă codecul pentru a putea audio-vedea interviul, dar îl creditez pe intervievator. Mîine fac un upgrade cătinel spre Windows XP, că văd că nu se mai poate. Parol!

    Reply
  113. Lia

    Un interviu axat pe preocuparea excesiva a domnului Plesu fata de “intelectualii lui Basescu” (ca si cum asta ar fi acum problema noastra) care ar putea fi preluat cu succes de platforme gen Criticatac, Voxpublica etc.. Si, imi pare rau s-o spun, cam sarac in continut (dovada ca n-a reusit sa starneasca nici o dezbatere). Dezamagitor. Sa speram ca macar in partea a doua a interviului vom asculta si altceva decat mica barfa. Si vom intelege daca, si prin ce este Andrei Plesu un om de dreapta, sa nu cumva sa-l fi suspectat degeaba a fi unul.

    Reply
  114. judex

    Eu ma intreb: atunci cand dl Plesu se afunda in inaltimea turnuletului sau de fildes pentru a descifra resorturile vietii (adica, atunci cand nu se lasa murdarit de realitatea din Ro), cam in ce curent filozofic ar putea fi incadrat ?

    Reply
  115. skin

    @ Florina – orice invatamint facut cum trebuie te adapteaza la realitate si nu te incurca – parerea mea. ca si unele invataminte religioase fac asta, bravo lor! totusi ale noastre cu Dumnezeu care le trage scara de sub picioare copiilor rai, nu cred ca se incadreaza. Mark Twain ar fi revoltator si de o libertate prost inteleasa pentru buna parte din dascalimea romana, laica sau religioasa.

    Reply
  116. Musette

    Dl Andrei Plesu ramane Andrei Plesu, adica o figura aparte in istoria recenta a 'intelighentzei' romanesti! Asta fie ca vrem sau nu vrem. Putem sa fim de acord cu domnia sa sau, dimpotriva, sa-l contrazicem, putem sa-l acceptam neconditionat sau sa-l respingem, dar nu vom putea, chiar daca am incerca, sa-i stergem personalitatea unica, ce a marcat si marcheaza o perioada buna din ceea ce se cheama 'valori ale culturii contemporane romanesti'! Nici eu nu am fost si nu sunt de acord cu tot ce a afirmat dl Andrei Plesu dar ii respect punctul de vedere si am libertatea de gandi altfel. Ii doresc si pe aceasta cale multa sanatate, il astept, alaturi de bunul sau prieten Gabriel Liiceanu, pe ecranele TVR, din toamna!

    Reply
  117. daniel

    Am urmărit interviul cu înteres, dl Pleşu m-a convins că dincolo de aparenta sa autoizolare (într-un turn al elitelor) rămâne un om cu o judecată complexă şi obiectivă, capabil de a rezuma simplu realitatea socială.

    1. Are (personal şi subiectiv împărtăşesc ideea dânsului) dreptate în ceea ce priveşte personalitatea dlui Băsescu. Dar am găsit îmbucurător că la rândul lui, dl Băsescu cel puţin la nivel mediatic, a reacţionat normal la criticile dlui Pleşu(la articolul scris de dânsul).

    2. Remarca privind convicţiile ( care după mine capătă o a doua natură, aproape religioasă ca şi credinţă personală în care cad fanii unui curent ideologic fără a face apel la faptele realităţilor) este de asemeni pertinentă.

    3. Expunerea privind diferenţa dintre politicieni şi intelectuali, o găsesc formidabilă. Probabil explică de ce un intelectual adevărat(unul care are ca şi crez înţelegerea lumii) nu poate fi decât temporar politician(unul care vrea să o schimbe). După părerea mea personală, logic ar fi ca şi etapa de cunoaştere să fie premergătoare celei de schimbare, realitatea oricum evoluează , cunoaşterea e incrementală.

    Mi-ar place să văd cum situează dl Pleşu ideea de progres(al societăţii) şi care sunt condiţiile politice şi ideologice premergătoare acestuia.

    Reply
  118. Nea

    Comentez acum, când încă n-am ascultat interviul, ca să nu-mi afecteze obiectivitatea:

    Alaltăieri, la vocile memoriei, de la radio cultural, au dat nişte cânticele interpretate de Pleşu şi Răducanu. M-au convins mai mult decât Sexul îngerilor, are careva linkul la îndemână?

    Reply
  119. ender

    Mersi Mihai!

    @ măuzes Andrei Plesu e obosit cam in acelasi fel in care un batran Mercedes, dupa primul milion de kilometri, se pregateste sa-l faca pe al doilea. Plictisitor, dar cu stil.

    Reply
    1. Florina

      skin
      bărbosu zice aşa:
      "Deci iată cum un învățămînt de tip religios (și nu vorbesc neapărat de cel realizat în școală) te adaptează destul de bine la realitate și nu te încurcă."
      ei, Weber, în "Etica protestantă şi spiritul capitalismului", spune acelaşi lucru, iar dacă te uiţi la ţările europene fost comuniste, ia vezi, care sînt codaşele din toate punctele de vedere? România şi Bulgaria, singurele majoritar ortodoxe. nu spun sub nici o formă că ortodoxia ne trage înapoi, ci, mai degrabă, că e prost predată/înţeleasă. şi, cum zice şi bărbosu, nu numai în şcoală, ci şi acasă. cît despre cei care au studiat religie şi au sfîrşit-o prost la bac, nu cred că are rost să spunem că au studiat ceva.

      Amelia
      dacă cel care schimbă îl ascultă pe cel care înţelege, de ce nu? 😀

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        În plină tranziție și în lipsa unei dictaturi eficace, am să asigur interimatul. Toate comentariile care fac referire la calitățile interlocutorului de ocazie sau la lipsa lor, vor fi șterse. E cu totul prostesc să lăsăm atacurile la persoană să se lăbărțeze, în condițiile în care nici măcar nu facem bani din trafic, precum can can. Nu ne interesează egourile voastre. Ne interesează ale noastre, atunci când nu uităm de ele sau nu ne e prea somn. Asta e ultima explicație pe subiectul ăsta, rog nu insistați cu "DE CE AM FOST MODERAAATTTT?" Discutați idei și nu oameni. De altfel nici nu cred că oamenii pot fi discutați.

        Reply
  120. skin

    @florina – aplicind acelasi rationament din articol, din milioanele care au studiat religie in scoli au sfirsit-o rau de tot la bac vreo 60%. dintre popoarele care au ramas catolice si alea care s-au dedat si la reforma, care sint acum mai lenese si mai socialiste ca sa raminem in atmosfera unor anumite stereotipii agreate de anumiti comentatori? dintre studierea iudaismului si cea a evangheliilor, care e mai susceptibila sa te faca milionar cind ai crescut mare? daca sirul statistic nu e suficient de lung pentru a fi relevant, ce ne facem daca universitatile in care se studiaza niste business + feminism se dovedesc in timp la fel de producatoare de milionari?

    Reply
  121. Amelia

    Dl. Plesu m-a lasat cu (inca)o dilema: spune ca un intelectual vrea sa inteleaga lumea, iar un politician vrea sa o schimbe si cred ca a lasat sa se inteleaga si ca cele doua calitati/posturi se exclud. Asta inseamna ca chiar nu avem nicio sansa? …adica eu imi doresc de fapt o struto-camila: un politician care sa vrea atat sa inteleaga lumea cat si sa o schimbe (in bine, evident).

    Reply
  122. Amelia

    @sursa:

    I am realy impressed, si nu numai acum; acum vreo doua zile chiar m-am gandit ca unele din spusele tale au fost confirmate si la nivel inalt…

    Reply
  123. Amelia

    Da dom'ne, Plesu e Plesu… si chiar daca este un intelectual, eu cred ca nu este nici acru nici inadecvat.

    Cand ne dati partea a II-a?

    Reply
  124. eugeni

    Mi-a placut si felicitari don diktatore.(mai vreau)

    Am incercat sa mi-l inchipui pe Dl. Plesu consilier:

    TB: cum trebuie sa facem apropierea de rusia

    Plesu:Dimitrie Cantemir a zis, iar parerea lui este ca…., dar pe alta parte parerea lui Tocquville democratia in America ne face sa credem ca…. dar eu eu cred ca Spengler in Declinul Vestului are dreptate

    TB Si totusi…..

    Daca ma uit Lazaroa, Avramescu, de exemplu, difera foarte mult ca tipologie de Plesu.

    Reply
  125. Florin Cojocariu

    Da, a obosit, nu mai înghite săbii ca pe vremuri, nu mai face giumbușlucuri. E interesantă remarca că el însuși e obiect al idolatriei. Poate că l-a deranjat nu atât idolatria cât faptul că pe Băsescu extazele astea admirative nu-l supără deloc.

    Reply
  126. Măuzes

    @florin

    E u' uom din popor, care nu are treabă cu politica, cu d-astea. E un observator dezinteresat şi netrăitor în mitul lui Pleşu şi al intelectualilor. Vorba lui Pleşu: atenţie la idolatrie, dragii mei, atenţie la idolatrie.

    Reply
  127. para

    măuzeseluţule, aşa a fost de la început nen'tu Pleşu, s-a suit pînă în înaltul ceriului şi acolo a gîfîit. Plictisit, nu. Înţelept, da. Şi obosit, bineînţeles.

    Reply
  128. Măuzes

    Auzi neneacule ce-mi şopteşte cineva la ureche: că cică Pleşu-i obositor şi obosit, că l-a lovit blazzajul, că-i doldora de sfaturi şi reţete, că gâfâie plictisit şi suficient, că a cam ajuns la capăt de drum, că d-astea etc.

    Reply
  129. boonierat

    Bun Neamţu. I-ar trebui totuşi un camaraman căruia măcar să nu-i pice camera din mână. Şi eventual să nu filmeze teatru chinezesc cu siluete. Mai ales că Pleşu nici nu stă prea genial la siluetă.

    Reply
  130. sursa din interior

    – Narcisismul diferenţelor minore

    – Da, dom’le, nu coagulează

    – Da, nu coagulează

    Deci ce ziceam eu mai deunăzi dar nu cu cuvintele astea alese şi îmi sărea lumea-n cap.

    “băeţi şi fete cu intenţii oarecum bune, sufocate însă de vanităţi şi lăbăreli în oglindă, de bârfuliţe, acreli şi invidii intelectuale – fiecare e un geniu neînţeles, adevăratul candidat la preşedinţie din 2014. Unora le place să se joace de-a hoţii şi vardiştii, altora de-a interbelicii cu pipă şi joben, altora de-a strategii geniali şi profesorali. Nu prea înţeleg ce se întâmplă în jurul lor, nu au argumente sau soluţii dincolo de statura lor intelectuală&morală apsolut impunătoare”

    Reply
  131. Ivan Zubeldian

    Toată partea cu intelectualii e foarte utilă, poate se mai dezmeticesc și "reformiștii". Cu un singur lucru nu pot fi de acord, că intelectualii din politică sunt victimele ignoranței activului de partid. Sunt propriile lor victime. Cred că 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *