Am fost blocată. Întoarcerea acasă.

Pe Facebook. Luni seara, în timp ce editam articolul precedent, am primit următoarele de la platformă:

De ce? Iacătă motivul. Aparent sau oficial, mai bine zis, trebuie să fie cuvîntul ”bulangii”. Pentru că am vorbit cu Răzvan Suciu și statusul lui, la care am comentat, este la locul lui pe Facebook.

Despre ”bulangii”, cuvîntul cu care am violat platforma, mai bine zis utilizatorii ei, aflăm din urbandictionary.com că înseamnă ori gay, ori rău, lacom ori cu două fețe. Ce e rău, așadar, în a-l folosi?! Nu există oameni așa? Iar dacă rău și lacom se referă la homosexuali, e bine de reținut că unul de-al lor îi numește așa, nu noi, hetero.

Ce să mai zic despre faptul că acel comentariu incriminat este un citat dintr-un homosexual cunoscut în România, Mihai Solcanu. Vorbele sînt, așadar, ale lui despre ei. Unde am greșit, deci?

Acolo unde au ”greșit” și alți prieteni, ca: Costin Andrieș (momentan blocat 30 de zile, vedeți PS), Ana Maria Itoafă, Bogdan Glăvan, sau alți oameni de pe Facebook, ca Julius Constantinescu, Patrick Andre de Hillerin, Oana Despa. Asta numai din ce știu eu. Toți blocați, toți acum, toți din motive rizibile.

Într-o societate normală, astfel de întîmplări se tratează așa cum e firesc, adică nu li se întîmplă absolut nimic celor care emit comentariile respective, pricepîndu-se înțelesul și al cuvintelor, și al frazelor, și al emitenților. Facebook, însă, nu e o societate normală, e o societate unde puterea prostiei și lipsa personalului specializat pentru a verifica despre ce e vorba cu adevărat fac cea mai bună casă. Este spațiul unde ești căutat sau unde se ține minte sau se pune semn acolo unde persoane ultrasensibile, care în viața lor nu au auzit asemenea cuvinte, se pot întoarce la nevoie și pot raporta. Pentru că asta mi s-a întîmplat, am fost blocată pentru un comentariu scris, probabil, cu luni în urmă.

Și ca să iei block pe Facebook trebuie număr, adică să fie mulți cei ”jigniți”, ”ofensați” de ceea ce ai scris. Că sînt mulți nu am dubii, speram ca Zuckerberg să desfășoare o afacere bine pusă la punct în fiecare colț al lumii în care a pătruns, cu oameni pregătiți să răspundă și la o mie de cereri de blocare. Oameni care să răspundă exact de ce NU trebuie să se simtă nimeni ofensat, oameni care să știe exact, pe specificul național-lingvistic, care este semnificația cuvintelor folosite.

Asta în cazul în care proprietarul are intenția să ducă mai departe afacerea. Dacă ne va permite numai poze cu pisici, youtube-uri fleșcăite și neo-marxisme corecte politic, poate să-și ia adio.

Noi, voi și eu, precum și ceilalți autori ne vom întîlni aici. Aici, unde nu șterge nimeni nimic, aici, unde ce depășește limitele normale ale bunei cuviințe nu este publicat, aici, unde putem avea și secțiune audio-video, și scris, aici, în siguranță. Siguranța că vă aflați pe un domeniu cumpărat de Asociația Blogary. Nu am de gînd să aștept blocări pe perioade mai lungi de timp ca să înțeleg că Facebook e pe ducă. Lumea își face bloguri acum, cînd vede care este situația, noi avem deja unul, de aproape 8 ani. Unul consistent, de care putem fi mîndri, atît autori cît și cititori-comentatori. Ce se întîmplă este mai grav decît ce a făcut vreodată în termenii aceștia, ai comunicării online, PSD. Despre ei poți zice oricînd, orice, contul rămîne acolo, netulburat. S-a întîmplat asta pînă și în 2012, la lovitura de stat.

PS: De ce este blocat Costin Andrieș pe Facebook:

Ieri am publicat pe contul Costin Andrieș o postare despre cum Facebook considera ca o alta postare de acolo, una despre Lordul Ismay, primul sef al NATO, incalca „starndardele comunitatii”, motiv pt care a fost eliminata. Si le incalca atat de tare, ca Facebook a blocat contul timp de 7 zile.

Ei bine, postarea despre cum Facebook a sters o postare despre cum Facebook a sters o postare despre scopul NATO „incalca (si ea) standardele comunitatii”, dar le incalca cu furie, nu oricum, iar contul Costin Andries de Facebook a fost pedepsit cu o suspendare a oricarei activitati timp de o luna.

Ati ametit? Si eu.

PPS: Facebook mă anunță puțin mai devreme că mi-a șters o postare. Cea de duminică, cu Michael Moore și Harvey Weinstein în fotografie, unde am folosit numai cuvinte dragi lor, progresiștilor, ca socialist și comunist. Nimic, absolut nimic ofensator.

Asta înseamnă că sînt cu ochii pe mine. Nu voi mai posta decît, atît cît mi se va mai permite, articolele de pe acest blog, poze și starea vremii, dacă e cazul. Rar cîte o melodie. Sîntem în război.

Facebook Comments

12 Comments Am fost blocată. Întoarcerea acasă.

 1. ceaikovski

  Lui Patrick i s-a sters contul din cate am inteles. De tot.
  Ideea e ca evident a inceput actiunea de curatire a fb-ului, pt alegerile din 2019, sau pt ca postarile noastre dovedesc ca nu ne-am conformat. Au incercat, au vazut ca nu merge, au apelat la ultima solutie: eliminarea celor care nu se blend in.
  BIne v-am regasit. N-am crezut ca vom ajunge din nou la forma initiala de „rezistenta”, blogosfera.

  Reply
 2. Yeba

  Io aicea sunt blocată, mă ține admina în moderare. Și mă îngrijorează Oleniuc, în cele din urmă e blocat de tot sau are guturai, de cel puțin 1 oră n-a postat!

  Reply
   1. John Galt

    Pentru trei chestii, gasite din 2015. Cauta dupa cuvantul „faggot” si dau report (asta era elementul comun la toate 3 – si au venit la cateva ore distanta, adica e clar ca sunt mai multe gasti). Iese block-ul imediat. E clar ca cei care se ocupa de asta sunt aia de la Net Rangers, Mircea Toma, Active Watch.

    Cautati si voi prin postari si editati pe alea care au faggot in text. Si dupa aia sunteti ok.

    La mine incercasera si pe 6 octombrie, m-au blocat pe o zi, dar nu mai retin pentru ce. Tot ceva in gen.

    Reply
 3. Marian Grecu

  Iacătă, count me in pentru treizeci de zile. Pentru comentarii gen țigan și poponar. Dar veeeechi, de tare demult, semn că băieții au scotocit adânc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *