AS USL versus CS PDL

A trecut un sfîrşit de săptămînă în care-a fost cît pe-aci să mă simt parte a Europei mai mult decît oricînd. Să trăiesc febra marilor arene din Grecia, Franţa şi mai ales, Anglia. Să strig de bucurie la ratare şi să fierb de indignare  la gol. Să-mi ţin respiraţia la faze de atac şi să-mi tremure sufletul la replieri tactice. S-aprind bricheta înnodînd ţigările, s-arunc cutii golite de bere-n neştire. Să-ncerc să ghicesc în capete sparte cine-şi doreşte mai tare victoria, să cînt pentru-ai mei, să-i huidui pe-ai lor. Să sper că marcăm decisiv, că-i urgenţă, măcar pe final de partidă. Aş! Şi aşa-mi trebuie cînd nu mă-nvăţ minte, cînd mai cred că măcar antrenorii au minte. Că regal ca-n Spania n-avem cu cine, ştiam de mult timp, că n-avem partide decît de judeţeană m-am convins acum.

După trei reprize jucate haotic, după individualisme în goană după-o poză, după plonjoane spectaculoase în camere tv, terenuri diverse şi participanţi în permanentă fluctuaţie numerică, luni dimineaţă statistica dură a-nregistrat următoarele: trei jandarmi răniţi grav sîmbătă seară, 59 de persoane îngrijite medical duminică,  3 internate, alţi doi jandarmi în spital şi 10 răniţi, reporteri şi cameramani tv bătuţi şi unul luînd foc, un Bucureşti vandalizat în centru pe-o distanţă de 6 kilometri. Spargeri, incendii, furturi, distrugeri, lupte de stradă, petarde, pancarte, fumigene,  lacrimogene, tunuri cu apă, sirene. 283 de persoane duse în secţii de poliţie. Amenzi prea devreme de totalizat. Pagube materiale imposibil încă de calculat. Intoxicare masivă dinspre mass media. Apeluri la calm mixate cu instigare la revoltă pentru-o masă perfectă de manevră.  Colivă, din fericire, nu, dar bomboană, da. Ambasada SUA la Bucureşti tocmai avertizează cetăţenii americani să evite centrul Bucureştiului. Participanţii: nefericiţi, neînţeleşi, oameni necăjiţi, galerii de fotbal, pesedişi şi penelişti, băgători în seamă de profesie, profitori, Badea, Mungiu, Ivanovici, Diaconescu şi Columbeanu. O mulţime eterogenă habar neavînd ce vrea ca întreg, ştiind ce doreşte doar fiecare pentru sine. Lehamite, iritare, pe alocuri disperare, isterie. Şi-un „Jos!” fără adresă precisă, în general, Băsescu şi Boc, prin contagiune, în special. Dezorientare, haos, regres. Imperativ moment de respiro. Măcar pentru singurul arbitru, Jandarmeria, dacă nu  copleşit de situaţie, oricum istovit de acţiune şi explicaţii. Dar nu. De ce, ca să fie bine?! Aş! – încă o dată.

În toiul nebuniei create, duminică puţin după ora 21, intră în scenă decisiv antrenorii.  Crin Antonescu, care declară că: „Începînd de mîine, vom cere membrilor şi simpatizanţilor noştri să se alăture paşnic protestului public pentru că, dacă Traian Băsescu şi clica lui şi-a bătut joc de ţara asta, a făcut-o din motivul stupid că se poate orice.” Aha, adică nu unii dintre protestatari tocmai demonstrau că vor să facă orice ţi-au şi reuşit întrucîtva -, bătîndu-şi joc de bunurile altora aflate întîmplător în calea lor, ci Băsescu&comp. Iar aerului şi-aşa incendiar, asta-i mai lipsea, întăriri. Paşnice, evident. La fel cum fuseseră şi pînă-atunci, că altfel nu le saluta Ponta cu o zi înainte. Că din paşnice iniţial, se transformaseră în gherila cagulelor, nu mai conta. La fel de responsabil în asemenea momente, Antonescu mai zice: „Aşteptăm convocarea sesiunii extraordinare. Dacă mâine răspunsul nu va fi unul favorabil, vom trece la măsuri radicale, nu pentru a escalada tensiunea, ci pentru a încerca să o dezamorsăm. Nu mai merge cu jumătăţi de măsură.” Sigur, dezamorsarea tensiunii se face prin ameninţare. Şi de ce sesiune extraordinară? Păi pentru alegeri anticipate, cel tîrziu în martie. Repejor, repejor, că ne scad procentele, carevasăzică. Ei, dar cum întregul mai avea nevoie de ceva, întru stabilitate, prosperitate, încredere a investitorilor străini şi fericirea întregului popor, mai trebuie ceva. Suspendarea lui Băsescu, evident. Sesiunea de autografe întru realizarea dezideratului se va realiza în stradă,  în cadrul unei manifestaţii pe care USL o va organiza.  Ca să fie pace, nu numai bine.

Echipa rivală, momentan deţinătoarea titlului, a ales o manieră de joc greu spre deloc de priceput. Prezentarea pe teren a numai trei jucători, şi aceia inapţi pentru joc. Un Cristian Preda uimit de tactica propriei echipe, un Sever Voinescu convingător şi afişînd siguranţa unui anesteziat preoperator şi Boc. Care a zis frumos despre libertatea de exprimare şi soluţionarea problemelor prin dialog. Ieri, astăzi a mai adăugat că  Raed Arafat se poate întoarce în minister în orice echipă doreşte să activeze. Chit că lasă clar impresia c-ar juca pentru echipa adversă. Per total apariţii – declaraţii, în trei zile de proteste care au culminat cu două seri de război de stradă în Bucureşti, PDL a zis nimic, PDL practic n-a existat.  Ministrul de Interne Igaş a apărut abia azi, cu mulţumiri adresate jandarmilor şi cu invitaţii la bună purtare către manifestanţi. Gen „hai, mă, arătaţi c-aveţi cei şapte ani de-acasă, dacă vă văd părinţii aruncînd cu molotoave la televizor, ă?”.

Concluzie. Meciurile disputate de clasa politică românească îi demonstrează avîntul retrograd şi permanenta capacitate retrogradantă. Ceea ce ne face pe noi toţi nu numai să-o fluierăm, dar să fluierăm pur şi simplu prelung a pagubă. Iar dacă vrem să comparăm AS şi CS cu nişte fracţii, constatăm că au numitor comun, dar măcar  le deosebeşte numărătorul: autism şi cretinism. Că monopolul durerii în cur – scuzaţi vorba ruşinoasă, dar nu-i mai scuzaţi pe ei -, în acest moment, îl deţine  Iliescu.

Facebook Comments

33 Comments AS USL versus CS PDL

 1. eugen

  .. ponta devine periculos.. ori si_a angajat consilieri destepti, ori se contureaza varianta lui lazaroiu c_a batut deja palma cu traian si in 2013 va urma psd_ pdl..love.. ca inainte ci o ora, tot pe b1, fenechiu anunta deja ca se hotarase la pnl miting joi si urma sa iasa antenescu cu o declaratie..sau a treia varianta, ca socialistii la care s_a dus sa planga ia_u zis sa ia un distonocalm..ca_s toti nervosi acum dupa retrogradare..

  Reply
 2. Nemo

  ba tataaa baa, se rasuceste Conu Iancu sa vaza c'a pierdut asa material in viitoru' Romanichii… 😆

  panarama mare, in tara lui "un securist la fiecare al 4-lea locuitor" pe vremea lui Ceasca. in aceeasi vreme cand chiar erau/eram sclavi de-a binelea, da' nu maraia nici parfum de Nabucco. s-au trezit din comunism in pur sclavagism basescian 😆

  Reply
 3. Dragos

  acu' mi-am dat seama de ironie – corul robilor evrei pro arabul Arafat !

  ce blasfemie, quelle horreur, horrible.

  Reply
 4. Meme Scoica

  Protestatar din piata, dat pe mogulizoare (citez din memorie): "Si sa termine cu minciunile astea cu criza, ne-am saturat de minciunile lor si noi o ducem greu, de zi pe maine, sa termine odata cu minciunile si sa ne mareasca salariile."

  Reply
 5. Bleen

  "Studenţii spun că protestează împotriva Guvernului, a FMI-ului şi Băncii Mondiale. Şi îşi doresc o modificare rapidă. Ce modificare? De comportament, de atitudine şi de mentalitate, spun ei. Îşi mai doresc ca reprezentanţii statului să nu accepte fără negociere "orice ordin venit de la FMI"."

  Reply
  1. Florina

   FMI răspunde:

   Întrebaţi dacă, în contextul protestelor care au avut loc în aceste zile în România, vor păstra calendarul următoarei vizite la Bucureşti (25 ianuarie-6 februarie), oficialii FMI au răspuns: "Calendarul vizitei a rămas neschimbat".

   adevarul.ro

   Reply
 6. Bleen

  L-am văzut pe Ponta pe B1TV. Foarte foarte bun. Cu trei clase peste Boc şi Voinescu. De Antonescu nu mai vorbesc, personajul e complet penibil.

  Ponta e foarte prudent şi circumspect în ceea ce priveşte strada. Aşteaptă. Dacă va lua amploare şi se va transforma într-un demers omogen şi coerent va veni şi el, dacă nu, îl va lăsa pe Antonescu să-şi rupă gîtul politic.

  Reply
 7. Bleen

  Eu tot n-am înţeles cui i-au răspuns Boc şi Voinescu. Au legitimat un protest inexistent. Galerii de fotbal, anarhişti, pesedişti, asistaţi social, boschetari. Nu există un program de cereri, nu există nişte scandări coerente, un program omogen….

  Reply
  1. Florina

   dreptului la libera exprimare a tuturor elucubraţiilor.
   sînt complet haotici şi devin aberanţi.

   apropo, să-mi zică cineva dacă Voinescu a fost bolnav, vorbesc serios. la Turcescu părea după o lungă şi ineficientă convalescenţă.

   Reply
 8. Selvyn Agiacai

  @alexa @all

  la targoviste a a fost un jandarm ranit..

  pe de alta parte, ce vor 50,000 de oameni este obligatoriu pentr 17, 900,000????????? oare??????

  In cazul asta, am o mare problema….

  Reply
  1. Florina

   =))))))))))
   Protestatari, el şi ea: "Vrem şi noi un copil, stăm cu părinţii, e greu. Dar luptăm, luptăm, luptăm, luptăm şi cîştigăm. Din om în om se va propaga binele şi evoluţia."

   Reply
 9. Mih

  @Florina

  Dar cum sa iesi "Astăzi, 16.01.2012, ora 13.00 ", dupa un anunt facut la :January 16, 2012 at 19:45????

  E un experiment pt masina timpului? :)))

  Reply
  1. Florina

   ideea e asta: niciodată, dar niciodată cînd apar asemenea tensiuni, să nu se treacă la contramanifestaţie. atunci chiar ar fi jale.
   ce s-a întîmplat zilele astea e ,poate părea paradoxal, ştiu, dar nu e, şi o formă de igienizare a spaţiului public.

   Reply
 10. Yeba

  Sorin Ilieșiu și fraza lui de opozant intelectual:

  „s-ar angaja să dialogheze cu dl președinte și cu dl Boc, dacă Piața îl mandatează. Va cere imperativ demisia președintelui și a guvernului și organizarea de anticipate, pentru a elibera țara de cancerul la care s-a ajuns din cauza unui președinte paranoic sau scelerat, nu-și dă seama exact.”

  Ca să fiu imparțială:

  N-o fi știind că postul de la Cultură e ca și dat/N-are tratamentul luat/S-ar mulțumi și cu mai puțin/All of the above.

  Reply
 11. Alexa

  Astăzi, 16.01.2012, ora 13.00 vă așteptăm în Piața tricolorului din Târgoviște pentru a participa la un marș al tăcerii, ca formă de protest față de haosul și violentele provocate de ”manifestanții pașnici” de la București. Nu putem tolera ca piatra și bâta sa devină argumente politice. Susținem dreptul oricărui cetățean de a protesta pașnic. Prin marșul nostru vrem să arătăm că România nu este țara hoardelor dezlănțuite, care incendiază, distrug, rănesc. Fiți alături de noi dacă vreți o societate normală!

  Reply
 12. Dragos

  "„Piaţa Universităţii"…postdisidenţă a unor inşi care nu au avut tăria să facă o disidenţă reală în timpul lui Ceauşescu… au ocupat în mod ilegal carosabilul de la Universitate. Asta e grav! Nu ceruseră aprobare pentru nimic. În jurul acestui nucleu au început să se strângă diverse categorii de oameni… o adunătură de declasaţi" – tot crucisatorul CTP

  Reply
 13. Dragos

  "Piata Universitatii continua sa fie pentru multi oameni un motiv de ingrijorare, datorita aparitiei actelor de violenta din partea unora dintre manifestanti. Ca exista subterane politice, ca undeva un creier diabolic elaboreaza o tactica a demonstratiei, ca sunt in Piata oameni de buna credinta, care continua sa aiba impresia ca ceea ce fac ei acolo este rodul unei spontanietati revolutionare, astea sunt lucruri pe care deja le stim cu totii. (…) Cat despre Piata Universitatii, politia declara ca nu intervine fiindca ii este teama. Da, avem o politie care sta si se uita neputincioasa atunci cand este batuta, huiduita si improscata cu noroi. Totusi, pe ici, pe colo, atunci cand mitingistii savarsesc infractiuni de genul furturi de buzunare sau de masini, politia intervine, evitand insa un impact cu demonstrantii" – Corina Dragotescu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *