Cind Ponta si Basescu se cearta la televizor si isi fac cadouri pe sub masa

Afară-i vopsit gardul cu înjurături reciproce, înăuntru e imprimeul animalier. Sau leopardul, cum vreți să-i ziceți.

Ponta minte din nou.

Ponta a spus că prin Ordonanța de Urgență 12/2014 a scos din legea electorală articolul care interzice partidelor care nu au trecut pragul electoral să participe la alegerile parțiale, dînd astfel verde candidaturii PMP, fiindcă CCR ar fi decis că respectiva prevedere e neconstituțională. Minte.

Curtea s-a pronunțat asupra prevederii respective la o contestație a lui Remus Cernea și a spus clar că partidele neparlamentare nu pot participa la alegerile parțiale, deoarece ar deveni partide parlamentare fără să treacă pragul electoral. Curtea a decis că, alături de partidele parlamentare, doar candidații independenți pot participa la alegerile parțiale, deoarece în cazul lor nu există cerința pragului. Astfel, conform CCR, candidații independenți pot participa la alegerile parțiale, iar partidele neparlamentare nu pot participa deoarece ar însemna să intre în Parlament fără să treacă pragul electoral.

Ponta a scos din legea electorală următoarea prevedere:

La alegerile parţiale pot participa numai partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care la alegerile generale au îndeplinit pragul electoral prevăzut de prezentul titlu, individual sau într-o alianţă politică ori electorală.

Astfel, aceasta ar fi trebuit completată cu ”și candidații independenți”, dar nu eliminată cu totul. Repetăm, pentru cine n-a înțeles:

Este neconstituțional să li se interzică candidaților independenți să participe la alegerile parțiale și e neconstituțional să li se permită partidelor neparlamentare să participe la alegerile parțiale.

Iată ce spune Curtea Constituțională în Decizia 61 din 14 ianuarie 2010, întărită de Decizia 503 din 20 aprilie 2010.

Admiterea unor candidaturi la alegerile parţiale din partea unor partide nereprezentate în Parlament ar conduce la modificarea configuraţiei politice a acestuia, în dezacord cu votul exprimat de corpul electoral la alegerile generale, în urma cărora s-a constituit organul reprezentativ suprem al poporului român, într-o anumită componenţă politică, a cărei modificare nu poate avea loc decât în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege”. In plus, „a admite posibilitatea ca în urma alegerilor parţiale să obţină mandat de parlamentar o persoană care nu aparţine unui partid reprezentat în Parlament înseamnă a consacra că ceea ce nu s-a obţinut prin alegerile generale să se poată obţine pe calea ocolită a alegerilor parţiale.

Singurul partid avantajat de această ordonanță de urgență neconstituțională semnată de Ponta și Dragnea este PMP. Celelalte partide importante care participă la alegerile parțiale din 25 mai pentru fncțiile de senator și deputat rămase vacante sînt partide parlamentare (PSD, PNL, PDL, UNPR, PC, PNȚcd, PFC, UDMR). Ordonanța, incontestabil neconstituțională, nu poate fi contestată decît de Avocatul Poporului. Adică de Victor Ciorbea, cel propus de PSD. Fără ordonanța lui Ponta PMP nu putea participa la alegerile parțiale din 25 mai.

Facebook Comments

27 Comments Cind Ponta si Basescu se cearta la televizor si isi fac cadouri pe sub masa

  1. Canadiana

    Orice dictator, pe paranoia lui piere, sa speram:

    Rusia a anuntat vineri ca va pune in practica, pana in 2016, un plan de reinarmare a insulelor Kurile, revendicate in continuare de Japonia, in conditiile in care tensiunile internationale provocate de criza ucraineana au starnit ecouri pana in zona Pacificului, scrie AFP.

    Reply
  2. Canadiana

    Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei, Premiul Nobel pentru pace: „Aştept ca lumea să-i răspundă lui Putin bărbăteşte. Pînă acum, toată lumea pare doar să ezite şi să tărăgăneze.”

    Reply
      1. Yeba

        dap, asta cu evreii mi s-a parut super-misto, clara si cu ecou chiar si pentru creierasul american, i-a scutit pe ucrainieni sa se declare homosexuali in masa si a dat masura pericolului.

        Reply
  3. Bleen

    În acest moment Ponta e 99,99% președinte. Antonescu/Johannis, Udrea/Boc, Predoiu și MRU nu sînt soluții cu șanse electorale și unele dintre ele nici dezirabile (Antonescu, Johannis, Udrea), însă partidele lor, militanții și înaltele personaje politice care îi susțin nu vor renunța la ei. În aceste condiții șansele lui Ponta cresc de 99,99% la 100%. Există un candidat care să transforme acel 0,01% în victorie? Nu știu. Sper. Pe de altă parte, un asemenea candidat nu ar conveni nici opoziției, dacă omul ar veni din afara establishmentului politic. La urma urmei, Ponta e de-al establishmentului, e genul “las’ că ne înțelegem noi” și a fost și e în tot felul de relații de interdependență cu toată elita politică, economică și alte elite mai puțin vizibile, de la putere și din opoziție. Aparent, Ponta e un risc minor pentru establishmentul politic, economic, funcționăresc, din servicii etc. Omul nu e prost. Acceptă moștenirea în materie de servicii, justiție, influență americană în schimbul președinției. Peste cîțiva ani însă, probabil după 2016, va încerca să preia controlul total. Deocamdată a făcut doar un jurămînt de supunere.

    Reply
    1. Yeba

      Analize de-astea să faci după ce aranjezi cu un IT-ist o pompiță (la tank petrolier casat, îl ții în parculeț) cu whatever euforizant, dai tu Send și simultan 1) se afișează și 2) picură euforizant din monitorul cui accesează.

      Că mi-a spus tata: îndemnul la sinucidere e faptă penală.

      Și Ponta poa să confirme, nu că ar fi învățat la școală, dar l-a învățat școala vieții.

      Reply
    2. Laura

      E mult prea devreme. Si Nastase era pe cai super-mari in aprilie 2004. Inca Geoana era dat favorit in fata lui Basescu la primaria capitalei. Adevarat e ca daca nu se intampla nimic nou Ponta are sanse mari sa castige. Nu ca e el bun, dar la fel ca Iliescu in 2000 e avantajat de risipirea voturilor anti-psd in nshpe directii.

      Reply
    1. EleBelele

      ba eu vad ca exista bine merci, si-a strans peste 200.000 de semnaturi si s-a facut praf sa intre in europarlamentare, peste decizia BEC.

      dar nu asta e problema, ci faptul ca nu poti opune unui partid neinfiintat la data alegerilor parlamentare o conditie vizand participarea si indeplinirea unui prag la respectivele alegeri; partidul in cauza s-a infiintat sub imperiul unei legi care ii permitea participarea (v. precedentul 2011, Maramures), astfel incat suprimarea unui astfel de drept, mai ales cu cateva luni (cam 2) inainte de alegeri, nu-mi pare prea constitutionala (v. Comisia de la Venetia etc); ca sa nu mai spun ca, din perspectiva CEDO care in jurisprudenta pe art 3 din Protocolul nr. 1 interzice astfel de manevre, iara nu suna bine.

      in fine, asta e teoria; in practica, cunoscand relativ bine si realitatea din teren, cred ca OUG incriminata nu avantajeaza de nicio culoare partidele mici, oricum orgolioase de felul lor; dimpotriva, PSD este cel care-si va rade in barba uitandu-se cum se vor bate in candidati proprii in loc de candidati comuni, pentru ca la sfarsit sa umfle potul.

      Reply
      1. Barbu Mateescu

        Da, Elenina are mare dreptate cu ultimul paragraf. Cele 30, 50 sau 70 de procente sau câte o fi într-un colegiu, mă refer la procente anti-PSD, se împart acum între X+1 competitori, și nu la X competitori.

        Reply
        1. Bleen

          Nu asta e miza. Alegerile parțiale nu au fost niciodată o miză. Să fim serioși, PSD nu are emoții. Problema e alta. PMP are nevoie de capital electoral în lupta cu celelalte partide de dreapta pentru prezidențiale. Pe Ponta și pe Băsescu nu-i interesează cine cîștigă parțialele (pe care oricum le cîștigă PSD), îi interesează într-adevăr fărîmițarea, dar fărîmițarea la prezidențiale. Fără blocajul PMP Ponta ar putea avea probleme (teoretic, practic mai puțin, dar vrea să fie sigur) cu un candidat comun PNL-PDL. Pentru ca PMP se emită pretenții la prezidențiale are nevoie de bătălii electorale cu PDL. Băsescu nu-și poate impune prezidențiabilul (și deci nu-i poate asigura președinția lui Ponta fără ca PMP să dărîme mitul ”PDL e mai mare decît PMP și are mai mari șanse electorale”. Dacă PMP are un scor bun, peste PDL oricum, în anumite colegii sau chiar într-un singur colegiu, marele vis de recîștigare a PDL și impunerea drept candidat a lui Boc sau a Elenei Udrea devine realitate. Iar pentru Ponta contracandidatul Boc sau contracandidatul Udrea sînt garanția victoriei la prezidențiale.

          Rezultatul? Ponta cîștigă puterea, Băsescu cîștigă opoziția. Băsescu pe post de patriarh (pe modelul Iliescu), Udrea pe post de lider formal, că Boc e ocupat la Cluj. Am mai scris, miza lui Băsescu e să nu iasă din scenă, nu puterea. Puterea e jucată, acolo nu se mai discută. PSD are președinția, prin Ponta sau Tăriceanu sau cine o fi. Un alt candidat în turul II al dreptei decît Boc sau Udrea ar deveni și liderul simbolic și de facto al opoziției. Iar Băsescu și echipa sa (adică Udrea) ar pierde și opoziția. Este decisiv pentru Băsescu să aibă un om în turul 2 (în ordinea preferințelor: Udrea, Boc, Johannis).

          Reply
          1. EleBelele

            pai si nu ajungeau deja europarlamentarele pentru a-si arata muschii PMP fata de PDL si a castiga capital electoral? tu ai vazut ce colegii sunt scoase la concurs la partiale? le poti cataloga drept fiefuri basiste?

            in fine, interpretarea mi se pare in continuare fortata sau poate pur si simplu nu-ti (mai) inteleg eu logica.

            Reply
            1. Bleen

              Nu ajungeau, fiindcă șansele ca PMP să depășească PDL la europarlamentare sînt nule. Însă poate depăși în anumite colegii (fiefuri), iar scorurile de acolo sînt scoase în față, ca să arate ”potențialul de creștere”.

            2. EleBelele

              astea sunt colegiile cu partiale parlamentare:

              I.
              Camera Deputaţilor

              a)
              Colegiul uninominal nr. 9 – Circumscripţia electorală nr. 18 – judeţul Galaţi;

              b)
              Colegiul uninominal nr. 3 – Circumscripţia electorală nr. 22 – judeţul Hunedoara;

              c)
              Colegiul uninominal nr. 4 – Circumscripţia electorală nr. 25 – judeţul Ilfov;

              d)
              Colegiul uninominal nr. 2 – Circumscripţia electorală nr. 32 – judeţul Satu Mare.
              e) Colegiul uninominal nr. 3 – Circumscripţia electorală nr. 37 – judeţul Timiş.

              II.
              Senat

              a)
              Colegiul uninominal nr. 2 – Circumscripţia electorală nr. 20 – judeţul Gorj;
              b) Colegiul uninominal nr. 7 – Circumscripţia electorală nr. 42 – municipiul Bucureşti.

              c)
              Colegiul uninominal nr. 8 – Circumscripţia electorală nr. 42 – municipiul Bucureşti.

              no comment, ca sa spun asa 🙂

              mie, dimpotriva, partialele locale mi s-ar parea oportunitati mai mari de afirmare (mai o primarie, mai un loc in consiliul local, mai presedintia CJ Arges), iar acolo poate candida oricum orice partid, parlamentar sau nu, cu sau fara OUG.

  4. Bleen

    Funeriu:

    Brusc îmi vine în minte o chestie: de ce naiba intelectualitatea fină a României și-a numit revista-far „Dilema” (și încă ține de ea bine de tot, vezi „Dilema Veche”)? Oamenii ăștia propun societății dileme când societatea are nevoie de soluții? (OK, accept două soluții, dar două bune, nu ca răspuns la… dileme). Iată, au reușit să mă bage în dilemă

    Reply
  5. Bleen

    Dacâ controlul prealabil e criteriul constituționalității, atunci nu mai existâ legi neconstituționale și CCR se pronunță doar prin control prealabil.

    Reply
  6. Bleen

    Pe contestație strict pe chestia asta CCR a zis în 2010 că restricția e constituțională. Remus Cernea a făcut contestație strict pe chestia asta. Faptul că în 2008 nu s-au pronunțat nu bate decizia din 2010 în care spune extrem de clar.

    Dacă OUG-urile nu pot fi adoptate pe domeniul legilor constituționale, de ce a adoptat-o? Nu-l ajută cu nimic pe Ponta. Singurul beneficiar e PMP.

    Au și fost anunțați candidați (Laura Bota de la Baia Mare)

    Nu despre PDL e vorba, ci de un cadou făcut de Ponta lui Băsescu. Mă rog, nu cadou, fiindcă in cadou nu presupune o contraprestație.

    Reply
    1. EleBelele

      partea cea mai distractiva e insa alta: in septembrie 2011, Ponta si Dusa au initiat proiect de lege fix pe corectarea articolului in cauza, in sensul restrictiei: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12195

      proiectul insa a fost respins pentru ca era lege organica si aveau nevoie de 164 de voturi pentru; 164 au fost toti prezenti la votul final din martie 2012, 162 au votat pentru, 2 s-au abtinut, drept pentru care proiectul a fost respins: http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=8947

      Reply
  7. Yeba

    Adică Partidul Altfel, Mica Sorbonă, care-și propune să scoată nehotărâții din case de bun ce e, intră în Paralment printr-o ordonanță neconstituțională semnată de Prim-pucistul Ponta.
    Home, sweet home.

    Reply
    1. Barbu Mateescu

      O fi dat un tur al Palatului Cotroceni. „Aici te odihnești când nu vrei să te găsească nimeni. Să ai grijă la ușa asta că-i stricată clanța. Dincoace – vorbești cu Daciana, trebuie puse draperii, le-a dărâmat Cristi Diaconescu de furie când au intrat rușii în Ucraina. Știu, n-ai zice, dar e foc de temperamental. În camera de dincolo e valiza nucleară. Haha, glumeam, nu-i nicio valiză nucleară, acolo stă secretara. La etajul de deasupra … ” (etc).

      Reply
        1. Barbu Mateescu

          Sincer, dacă a fost un târg, bănuiesc că e vorba de susținere pe sub masă la moțiunea de cenzură care vine acuș-acuș. Sau nici măcar susținere pentru guvern, doar că nu se votează moțiunea de către PMP care o să absenteze exact cât e nevoie să nu treacă.

          Dar asta e strict pe ghicitelea. @Bleen e cu previziunile care se împlinesc 100%, el știe ce s-o fi dat și luat.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *