De ce l-a salutat Basescu in engleza pe premierul Moldovei?

Pe 27 ianuarie, în prima zi a vizitei oficiale efectuată în Republica Moldova, Traian Băsescu s-a întâlnit printre alții și cu premierul Vladimir Filat. Asistența a rămas foarte uimită când președintele român l-a salutat în engleză pe premierul moldav. Vladimir Filat i-a răspuns la salut în română, lui Traian Băsescu. Cunoscătorii știu că Băsescu nu face nimic întâmplător și, că prin acest “dezacord lingvistic” i-a transmis lui Filat un anumit mesaj. Dacă vorbea rusa, probabil că l-ar fi salutat pe Filat în rusește. Semnificația mesajului este: “Nu ești de-al nostru. Ești un stranier”. Vladimir Filat a făcut armata la trupele de grăniceri ale fostei URSS, în orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea, în perioada 1988-1989. Arma grănicerilor era integrată în componența KGB.

Conform opiniei lui Iurie Roșca, fost viceprim-ministru în cabinetul  Zenaidei Greceanîi și actual lider al Partidului Popular Creștin Democrat, Filat a fost racolat de KGB în tipul executării stagiului militar: “Tânărul Filat a fost trimis la o școală a KGB, aflată în preajma Moscovei, care pregătea agenți secreți și selecta cadre pentru instituțiile de învățământ superior ale principalului serviciu secret al URSS. (…) Aflarea în Armata Sovietică între 5 mai 1987 și 15 august 1989 reprezintă în mod cert o etapă fundamentală care a determinat traiectoria ulterioară a vieții lui Filat”, a declarat Iurie Roșca.

Filat a studiat după 1989 dreptul la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. În timpul studenției, pe numele său vor fi deschise mai multe dosare pentru contrabandă cu țigări și evaziune fiscală, în cazul “Țigareta-Moldova”. La dosar vor fi atașate stenogramele convorbirilor telefonice interceptate de SRI, conform mandatului 00492/1998 al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. Filat făcea se pare, obiectul supravegherii Diviziunii Contraspionaj a SRI, din momentul intrării pe teritoriul României, pentru suspiciunea că ar putea fi agent KGB. De fapt, monitorizarea sa de către SRI a dus la descoperirea legăturilor sale cu crima organizată. Când Băsescu l-a salutat în engleză pe 27 ianuarie, i-a transmis semnalul că știe ce hram poartă.

Facebook Comments

34 Comments De ce l-a salutat Basescu in engleza pe premierul Moldovei?

 1. totedati

  la salutat în engleză pentru că era beat turtă … explicația nu ține pentru că pe moldoveanul verde de dinainte de filat nu țin minte să îl fi salutat vreodată în engleză doar ca să îi arate nu știu ce …

  Reply
 2. Adrian L

  @ Leon cel Treaz

  Esti infectat de pepecedism, draga Leon, si nu vezi lucrurile cele mai evidente. Eu nu cred ca in dezvaluirile secrete ale nimanui. Hai sa gandim asa: nu ma intereseaza argumente de genul "cutare e omul Moscovei, cutare e omul Bucurestiului" etc. Dupa faptele lor ii cunoastem pe fiecare – (1) guvernarea Sturza era oricand preferabila uneia comuniste; pe vremea aia comunistii vroiau chiar aderare la uniunea Rusia-Belarus. (1)b. Rosca a contribuit decisiv la debarcarea lui Sturza si venirea comunistilor (2) Din 2005 si pana in 2009, Rosca s-a aliat cu comunistii in toata Moldova, iar daca intra in parlament in 2009 urma sa se alieze din nou cu comunistii (de-asta l-au numit vice-prim ministru in 2009). In tot acel timp 2005-2009 – se scotea istoria romanilor din scoala, se inrautateau de tot relatiile cu Romania, santajul asupra intregii prese era maxim. PPCD a sta la loc caldut la guvernare, pe cand toate ideile pe care chipurile le aparau au fost violate una cate una. Ce mai e PPCD decat o curva de care s-au folosit comunistii, iar ea s-a folosit de 'banii' comunistilor.

  Pe cine a 'tradat' Rosca? Propriul electoral anticomunist si pan-romanesc. Atat. Dovada ca l-au si aruncat peste bord. Rosca ori e infinit de naiv ori e infinit de dubios. Naiv n-o sa ma convingi niciodata ca e.

  Daca e sa ghicesc cine duhneste cel mai tare a kaghebism (fara sa am acces la vreo dezvaluire secreta), as zice fara sa ma gandesc: ROSCA.

  Reply
 3. Adrian L

  Credibilitate "sursa" Rosca=0 Doriti sa reincarcati?

  Inainte de a incepe orice discutie, sa spunem cine este "sursa" Iurie Ivanovici Rosca care l-a iluminat pe autorul articolului:

  – a distrus guvernarea democratica Sturza in 1999 (votand deminterea lui, dupa ce Romania si UE s-au chinuit sa-l opreasca), pavand calea pentru venirea comunistilor la alegerile anticipate din 2001

  – a intrat la guvernare cu comunistii inca din 2005

  – a devenit vice-prim-ministru al guvernului comunist Greceanai cu responsabiliti pe interne si apare dupa ce acelasi guvern comunist tocmai snopise in bataie sute de tineri in beciurile politiei, violand fete si maltratand copii nevinovati

  – a lovit cu toate fortele in opozitia moldoveneasca lansand brosuri cu calomnii de tip "revista Romania Mare" la adresa opozitiei, distrubuite gratuit in posta cetatenilor pe banii guvernului (comunist)

  – ca urmarea a actelor sale de bravura, electoratul lui (militand romanesc) s=a spulberat de la un constant 10-12% timp de 15 ani la 1-2% in 2009. Odihneasca-se in pace in cimitirul politic moldovenesc!

  Deci cred ca inainte de a ne spune ce spune Rosca despre ics, ygrec si zet, ar trebui sa ne spuneti ce motive avem sa aplecam urechea la o asemenea voce sordida.

  Mai cu talent, dragi Catavenci, mai cu talent!

  Reply
 4. corifeul

  Domnule Ivanciuc sunteti din nou colaborator al Academiei Catavencu? Nu de alta dar in Catavencu de saptamana trecuta apare la Investigatii un articol identic semnat Biroul de Investigatii insa dintr-un colt de pagina I.T. Morar lasa sa se inteleaga ca el si-a dat pixul jos din cui pentru ancheta respectiva.

  Reply
 5. Leon cel Treaz

  @Nichitus,

  il urmaresc pe Igor Botan de multa vreme. Nu puteau sa-mi scape remarcile despre vizita presedintelui Basescu in Moldova:

  "Fara indoiala, vizita lui Traian Basescu a avut si componenta de multumire a Partidului Liberal, a liderilor Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca, pentru suportul pe care l-a avut din partea acestora in campania electorala. Acum, dupa intalnirile pe care seful statului roman le-a avut cu Ghimpu si Chirtoaca, putem spune ca acestia au fost cumva "unsi" pentru segmentul pro-unionist din Moldova. Lucru care va avea impact, pentru ca nicio alta forta cu simpatii unioniste nu mai poate pretinde cu tarie la acest segment electoral".

  Domnule draga, nu m-am imbatat niciodata cu apa rece in privinta unirii Romaniei cu Republica Moldova. Nu pot sa nu remarc tonul ironic al lui Botan, cand vorbeste despre unionistii de la Chisinau. Care unionisti? Cei care sunt creditati cu 10-12 procente in alegerile anticipate, ca nu zic mai mult, ca n-am nicio garantie?

  Apoi, Botan observa lucruri care ma irita si pe mine, aici la Bucuresti:

  "Personal, am fost mirat de limbajul pe care l-a folosit Basescu. Ca sa nu ne referim si la gafele pe care le-a facut. Apelul ca avem acelasi sange, suna cam anacronic pentru un politician european. In Moldova, avem minoritati nationale care au o anumita reticenta fata de aproierea de Romania si astfel de apeluri din partea unui politician din sec. 21 ridica anumite semne de intrebare. Un alt lucru este modul imperativ prin care Basescu afirma ca "trebuie sa-i iubim pe moldoveni". Iubirea este intr-un fel o chestie irationala, un fel de afectiune, iar cand in mod imperativ trebuie sa-i iubesti pe niste oameni care fara indoiala sunt foarte apropiati din punct de vedere etnic… Aceste lucruri ridica semne de intrebare, ca momentul sinceritatii si cel al castigului politic sunt impletite in aceste mesaje."

  Prefer ratiunea, efuziunii cu caracter oficial, domnule draga.

  Reply
 6. Victor Nichitus

  Pai, bine, si atunci, al cui a fost Voronin? Voronin a reprezentat expresia celui mai agresiv nationalism moldovenesc, care s-a opus in aceeasi masura controlului rusesc, cåt si “imperialismului” romånesc.

  Pentru Voronin si Rosca, dusmanii Moldovei au fost toti cei care s-au subordonat fie Moscovei, fie Bucurestiului, nominalizåndu-i pe Serafim Urechean, liderul AMN, sau pe seful PLDM, Vlad Filat, actualul premier.

  In concluzie pe cine a tradat Rosca, daca tinem cont de faptul ca Moldova este stat suveran? Dar daca tinem cont si de faptul ca a fost declarat dusman al Rusiei? Dar daca tinem cont de faptul ca Filat poate calatori oricand in Rusia si nu a fost numit persona non grata? Dar daca tinem cont de faptul ca nu asupra lui Rosca planeaza banuiala ca ar fi fost agent KGB, ci asupra lui Filat? Dar daca tinem cont de faptul ca nu Rosca a facut contrabanda cu tigari, ci Fiilat? Deci, cine este mai bun?

  Leon cel Treaz a pus punctele pe i. Este cred prima data cind observ o analiza corecta referitoare la politica moldava. Bravo.

  PS

  Ghimpu va fi nevoit sa numeascaa data alegerilor parlamentare anticipate.

  iata si motivatia care vine de la Igor Botan director executiv ADEPT http://victornichitus.podomatic.com/player/web/20

  Reply
 7. Leon cel Treaz

  @Imperialistu'

  Imparatul Traian s-a logodit cu fata morgana din Dacia Felix. Si ai vazut ce-a iesit. E suficient sa citesc posturile tale, ca sa cer apa. Aaaaapa, mi-e sete.

  Reply
 8. Leon cel Treaz

  @Imperialistu”

  frustrarea ca romanii au facut din istorie religie, iar din religie gastronomie. Ati auzit de sarmaua pe fundul careia s-a gasit o cruce, pe care era rastignit poporul roman?

  Reply
 9. Imperialistu'

  o solutie barbateasca in cazul Moldovei, a carei suveranitate este o gluma proasta, zici, ar fi un Anschluß. Apoi, un razboi de 100 de ani cu Rusia, care ar epuiza toate resursele militare ale NATO.

  Era normal ca un alb complexat sa fie in acelasi timp si un roman complexat. Ce alte fantasme nu te mai lasa sa dormi, Leon cel Treaz?

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @underscore,

  nici nu mai conteaza care e pozitia talharilor vizavi de mumie. Moldova este un proiect romanesc, care va fi obligat sa valorifice cat mai multe resurse ale bursei politice moldovenesti. Candva, Rosca era cel mai galagios unionist de la Chisinau. Cineva, ar trebui sa-i aduca aminte de vremurile acelea si sa-l puna la treaba. La proiectul Moldova, ma refer, asta al nostru, al cis-prutenilor.

  Reply
 11. underscore

  Cum adica Rusia a facut jocurile in favoarea filoromanului Filat pentru ca Moldova sa iasa de sub suzeranitatea kremlinului ? Adica a venit voronin spasit cu ma primesti inapoi si rusia i-a zis: nu, aleaga-se prafu de voi, traiti in depravarea aia morala intre rude cu Romania ? Pai si daca Filat e kaghebistu nostru, ce l-o fi luat Basescu la englezisme ? Asa, sa vada lumea ca ne discutam ca intre vestici multiculturali capitalisti ?

  Uff, cate boreiuri ( bordeluri ? ) comuniste( fost ) atatea lupte complet diferite intre sevicii si comunisti. Da macar concluzia intermediara e ca , indiferent de situatie, sunt de preferat aia de la dreapa lu' Lenin, nu aia din stanga lui.

  Reply
 12. Leon cel Treaz

  @Imperialistu'

  o solutie barbateasca in cazul Moldovei, a carei suveranitate este o gluma proasta, zici, ar fi un Anschluß. Apoi, un razboi de 100 de ani cu Rusia, care ar epuiza toate resursele militare ale NATO.

  Btw, Rusia este garantul rusofonilor din tot geospatiul fostei URSS si la o adica, nu se va sfii sa le vina in ajutor fiilor ei, asa cum a facut-o in Transnistria si ar face-o oricand in Ucraina.

  Voronin? Un fost client al Kremlinului, da, insa transformat in boiernas vetust de gubernie, care si-a dus aminte ca nu e chiar rus-rus si care a muscat mana stapanului. Daca nu ajungea o hahalera lacoma si hoata, Rusia l-ar fi ajutat mai mult, ar fi imprumutat Moldova, s-ar fi implicat ca o surioara batrana si inteleapta si ar fi facut jocurile in favoarea promoscovitului Urechean, nu a filoromanului Filat.

  Jocurile sunt facute: Voronin a fost scapat din maini, problema Transnistriei nu are solutie deocamdata si ramane ruseasca, iar Moldova se smulge pentru prima data dupa 20 de ani de sub suzeranitatea Kremlinului si intra sub pulpana Romaniei.

  Reply
 13. Imperialistu'

  Daca nu pot scapa de ei, dintre doi talhari, il prefer pe ala care nu ne este ostil. Suveranitatea RM este o gluma proasta pe care eu nu o inghit, iar tradarea lui Rosca stii prea bine fata de cine si ce e, asa ca nu vad nici un motiv pentru a-ti indica raspunsul. Pana la urma, daca nu iti sare in ochi, "vorbim" degeaba, lacrimi de crocodil pot sa verse si ONG-istii eurocrati.

  P.S. Voronin a fost in primul rand al Moscovei. Ar fi o grava eroare sa crezi ca il doare de Moldova. E interesat de propria putere si ar fi orice pentru a o pastra, dar nu isi uita radacinile sovietice, pro-ruse si antiromanesti.

  Reply
 14. Leon cel Treaz

  @Imperialistu'

  Analistii rusi, care cunosc mult mai bine situatia Basarabiei decåt ai nostri, au avertizat cu multa vreme inainte, ca Voronin va plati scump parteneriatul cu PPCD, formatiunea politica a rusofobului Iurie Rosca, fostul vicepresedintel al Parlamentului de la Chisinau si vice-prim ministru in guvernul Greceanåi. Cånd Rosca a declarat ca Moldova se afla într-un razboi geopolitic cu Federatia Rusa si cerea ca accesul la putere al fortelor politice prorusesti sa fie blocat, in urma alegerilor din aprilie 2009, Kremlinul a apreciat ca liderul PPCD a umplut paharul rabdarii.

  Politologul Pavel Bukarski dorea ca Rusia sa-l instiinteze pe Voronin ca va fi pedepsit pentru parteneriatul cu PPCD. Drept urmare, Rosca a fost declarat persona non grata pe teritoriul Federatiei Ruse. De ce l-a acceptat Voronin pe galagiosul Rosca? Pentru a fura, prin PPCD, voturile liberalilor, aflati intr-o ascensiune ingrijoratoare, si ale Aliantei „Moldova Noastra“, au apreciat rusii. Voronin si Rosca isi asigura reciproc supravietuirea pe arena politica.

  Pai, bine, si atunci, al cui a fost Voronin? Voronin a reprezentat expresia celui mai agresiv nationalism moldovenesc, care s-a opus in aceeasi masura controlului rusesc, cåt si "imperialismului" romånesc si a facut un parteneriat cu Rosca, pagubos si in ceea ce priveste atåt buna vecinatate cu Rusia, cåt si dezvoltarea relatiilor normale cu Romånia. Pentru Voronin si Rosca, dusmanii Moldovei au fost toti cei care s-au subordonat fie Moscovei, fie Bucurestiului, nominalizåndu-i pe Serafim Urechean, liderul AMN, sau pe seful PLDM, Vlad Filat, actualul premier.

  In concluzie pe cine a tradat Rosca, daca tinem cont de faptul ca Moldova este stat suveran? Dar daca tinem cont si de faptul ca a fost declarat dusman al Rusiei? Dar daca tinem cont de faptul ca Filat poate calatori oricand in Rusia si nu a fost numit persona non grata? Dar daca tinem cont de faptul ca nu asupra lui Rosca planeaza banuiala ca ar fi fost agent KGB, ci asupra lui Filat? Dar daca tinem cont de faptul ca nu Rosca a facut contrabanda cu tigari, ci Fiilat? Deci, cine este mai bun? Talharul din dreapta sau din stanga mumiei lui Lenin?

  Reply
 15. Radu Humor

  Iar v-a aburit Piratu'

  Pai pe la sfarsitul lunii ianuarie, se pregatea pentru intalnirea din februarie

  cu sefii de stat din UE, si exersa engleza.

  Numai ca deoarece in ultimul timp are din ce in ce mai dese caderi, a incurcat borcanele si a vorbil invers:

  In Moldova englezeste si la Bruxelles ruseste 🙄

  Dar nu s-au prins nici aia…. 8)

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @

  Problema lui Filat este a intregii foste Uniuni Sovietice. In Estonia si Letonia, etnicii estoni si letoni care au apartinut fostului KGB au fost integrati in noile servicii de informatii, pe cand rusii din aceste tari, si ei fosti ofiteri KBG, au fost expulzati in Federatia Rusa, fara sa mai primeasca cetatenie, chiar daca s-au nascut in Tarile Baltice. Filat a devenit prin permutarile politice survenite in Est, un kaghebist de bine, kaghebistul nostru.

  Reply
 17. Horatiu Buzatu

  Băsescu a aplicat tipul de comportament de la 1 decembrie, când pe Constantinescu nu l-a salutat deloc. Aşa că Filat să zică "merci", iar pentru data viitoare să ţină cont că Preşedintele României nu o să-l mai salute în niciun fel.

  Dar mai există o posibilitate: Filat şi Băsescu au luptat informativ sub steaguri diferite şi nu mă refer la contrabanda cu ţigări. Aşadar, umorile sunt explicabile.

  Reply
 18. Leon cel Treaz

  @

  Leaturile de la 40 de ani in sus sunt formate din rezervisti ai Armatei Rosii. Medaliile pe care le poarta pe piept de Ziua Nationala a Republicii Moldova sunt ordinele si medaliile Armatei Rosii.

  Reply
 19. Ionescu Latul

  In partea asta a Prutului unui personaj asemanator i se prescrie pedeapsa odata cu trecerea timpului… Desi… comparatia e exagerata…

  Reply
 20. Leon cel Treaz

  @Ionescu

  mergem mai departe. Faptul ca premierul Moldovei are, sa zicem, legaturi privilegiate cu KGB/FSB poate fi transformat de oamenii inteligenti intr-un avantaj.

  Reply
 21. Ionescu Latul

  @Leon cel Treaz: Si atunci ce concluzie sa tragem? Ne amagim degeaba sau a ramas cu capul pe umeri?

  @Florin Cojocariu: 🙂

  Reply
 22. Leon cel Treaz

  @Ionescu

  bine, n-a fost kaghebist, ci numai rezervist al trupeor de graniceri de pe langa KBG. Iar dupa '90 a fost contrabandist si unul atat de vestit, incat a cazut in plasa SRI care il urmarea e zor.

  Reply
 23. Ionescu Latul

  Nu e adevarat. A fost doar o gluma. Mesajul a fost altul… "Sa vad in ce limba discutam." Aluzie la denumirea de "limba moldoveneasca", termen care va fi scos din Constitutia Republicii Moldova si care va fi inlocuit cu "limba romana".

  Daca il saluta in rusa ar fi fost un mesaj de distantare de Republica Moldova.

  Despre istoria domnului Filat nu ma pronunt. As putea crede ca Filat a fost agent infiltrat in KGB. Iurie Rosca vorbeste prostii… PPCD-ul lui e gheara PCRM-ului lui Voronin.

  Reply
 24. Leon cel Treaz

  @Cucuy

  a fost si va mai fi. Basescu are in Filat un nou adversar politic. Sa vezi numai ce iures o sa iasa dupa ce Moldova va avea presedinte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *