”DNA/Să vină să vă ia!”

Și s-a dus. Acum îi cheamă la întrebări pe miniștri.

De ce? De ce se amestecă procuratura într-un act politic, am putea întreba. 

Cum a început acțiunea? Mihai Polițeanu și încă doi membri ai Inițiativa România au depus la DNA un denunț penal împotriva (fostului) ministrului Justiției, Florin Iordache și a prim-ministrului Sorin Grindeanu, privind fapte ce se pot încadra la favorizarea infractorului (art. 269 (I) Cod Penal) și prezentarea cu rea credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvîrșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.

Mergem la art. 269 (I) și găsim:

Favorizarea făptuitorului

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Acum ce așteaptă DNA, de fapt? Să găsească poze cu Dragnea și Grindeanu făcîndu-i terci ouăle lui Iordache? Se poate, din moment ce Iordache a votat în Parlament împotriva propriei ordonanțe, nu? Dacă nu își recunoaște vina e lapidabil, dacă o recunoaște îi tragem numai scaunul de sub ștreang.  

Exagerez, știu. Tocmai pentru a scoate în evidență absurdul situației. 

DNA trebuie să investigheze probe materiale, pentru că nu poți investiga făcutul cu ochiul, mîna pe picior sub masă, ori alte gesturi și nici sentimentele nimănui. Probe, înscrisuri, dovezi, elemente concrete și neperisabile în timp. 

A emite o ordonanță proastă și mai mult decît controversată nu întrunește condițiile de mai sus.

Și atunci de ce acest periplu pe la DNA al tuturor miniștrilor, ca martori, din guvern, în văzul televiziunilor care doresc să transmită? 

Pentru a arăta promptitudinea față de un denunț penal sau pentru a-și încorda mușchii? 

Ceva mai multă reținere în speța asta din partea DNA ar fi binevenită. E posibil ca oamenii ăștia, așa cum nu putem noi să-i suferim, să cîștige ulterior în instanță. Pentru că sînt oameni, chiar dacă vă vine greu să credeți, și au drepturi. Dreptul la judecată corectă, printre altele. 

Pesediștii sînt blamabili pînă la Dumnezeu și-o palmă mai sus, dar dacă ținem la statul de drept, nu asta e soluția. Votul e soluția. Iar dacă nu țineți minte pînă la următoarele alegeri, puteți fi siguri că am să vă aduc aminte. 

Și fiți atenți ce vă doriți, că nu se știe niciodată. Ponta și-a invitat miniștrii din guvernele pe care le-a condus la o întîlnire la Brașov. Întotdeauna se poate mai rău. 

(Foto: expressdebanat.ro)

 

 

 

Facebook Comments

1 Comment ”DNA/Să vină să vă ia!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.