Doua recomandari si o constatare

În ciuda gloatei ignare care i-ar sfîșia, cum s-a mai întîmplat, de altfel, avem nevoie de intelectuali, avem nevoie de oameni care gîndesc, avem nevoie de minți lucide.  Cu atît mai mult în situații dificile.

1. Andrei Pleșu – ”Oameni fericiți” (textul integral pe adevarul.ro)

Cîţi miniştri şi cîţi parlamentari aţi văzut în România, care să admită, oricît de rar, că au greşit, că au bătut cîmpii, că, în cutare dispută, dreptate au avut, mai degrabă, adversarii? În cîte discursuri publice aţi auzit, fie şi discret, un subton de incertitudine, de interogativitate, de tatonare prudentă? Prostul crede, de obicei, că un discurs adevărat, un discurs eficient, trebuie să fie linear, răstit, glorios. Fără penumbre, fără loc liber pentru ipoteze colaterale, pentru variante secunde, pentru o fărîmă sănătoasă de relativism. E motivul pentru care cu prostul nu se poate dialoga. N-are incertitudini, n-are spaţiu mintal pentru opinii diferite. De fapt, contează mereu, fără ezitare, pe inteligenţa lui suverană.

2. Sever Voinescu – ”Lăsați gardurile să se ridice! Au rostul lor și a venit vremea lor” – (textul integral pe evz.ro)

Ideologii noii Europe, deschisă oricui și oricînd, disponibilă pentru orice, mereu lăsabilă și modificabilă doar să nu fie deranjată din somnul ei confortabil și obez, nu văd diferența dintre ziduri. Ideologia simplifică mintea,  așa că oriunde ei văd un zid, scot din raniță tiradele știute, demolatoare. Ideologia le-a simplificat mintea atît de tare, încît ajung să ceară imperativ cuiva care funcționează perfect natural să-și suprime instinctele cele mai omenești, cele care ne-au asigurat supraviețuirea ca specie sute de mii de ani și să se reconstruiască după manualul omului nou, european. Omul nou, european, cînd se teme, nu trebuie să se apere. Trebuie să se ducă la un cabinet de psihoterapie social-democrată bruxelleză, de unde să afle că nu trebuie să se teamă, ci trebuie să se simtă vinovat. De unde să afle că instinctul său de a se apăra este anti-european și rușinos, dar și că trebuie să simtă în suflet o culpă grea pentru tot răul din lume și că, într-un fel, trebuie să ispășească păcatele multor altora. Acolo află că european este să se dea la o parte, să fie suficient de flexibil astfel încît să se poată lepăda de orice și suficient de versatil să poată asuma orice, fără multe discuții.

Și, în cazul în care v-a scăpat, tot Voinescu – ”Când refugiul devine invazie”, evz.ro, 11 septembrie. Sau, mai degrabă, merită chiar recitit acum.

În final și în contrast, o constatare personală.

[mfb_pe url=”https://www.facebook.com/florina.neghina/posts/915014028569270″ mbottom=”50″]

(Foto: express.co.uk)

Facebook Comments

4 Comments Doua recomandari si o constatare

 1. DanC

  Nu inteleg de ce toata lumea ii numeste refugiati. Pentru ca nu-s. Un refugiat adevarat s-ar duce la cel mai apropiat consulat/amabasada si ar cere azil. Cu acte ca lumea, dovezi etc. Asa, toti repartizatii astia nu mai pot dovedi nimic. Nici macar propria identitate nu mai e sigura. Esti cu catel cu purcel la granita UE, cum ma-sa mai dovedesti ca ai avut probleme cu regimul Assad sau cu ISIS?
  Deci nu e criza refugiatilor, e mai degraba criza repartizatilor.
  Si da, vorba lui Djuvara, e o invazie barbara. Numai ca timpitii din UE au ochelari de cal, nu mai vad decit chestii roz-bombon, politically correct.

  Reply
 2. Georgiana

  Aspectul ce ar trebui sa ne priveasca din ce in ce mai putin pe noi este cel legat de imigranti. Nu spun nimic de cei care pur si simplu citesc articole legate de asta, dar sa stai si sa te framanti zilnic pe aceasta problema total irelevanta e aiurea. Daca ni s-a tot introdus aceasta idee cum ca imigrantii sunt in totalitate niste teroristi care vin pana in Europa pentru a ne ocupa teritoriile, ar fi bine sa va retrageti gandurile, sau o sa intrati in clasa celor mai putini activi in gandire, ca sa nu jignesc.

  Reply
  1. cri

   Draga Georgiana, esti de o naivitate inspaimantatoare. Au fost nenumarate emisiuni serioase, prezentate pe canale gen Discovery, in care ai fi putut vedea cum imamii musulmanilor pripasiti in Europa au declarat deschis ca Islamul, neputand cuceri teritoriile crestine prin razboi, le va cuceri prin stabilirea de comunitati musulmane care se vor inmulti rapid chiar in inima principalelor tari UE. Tot daca ai avea ochi sa vezi si suficient creier ca sa-l folosesti, ai observa ca majoritatea asa-zisilor „refugiati” este constituita din tineri vigurosi, bine imbracati, dotati cu smart phones. Te-ai intrebat de ce oare nu lupta ei pentru propria lor tara si prefera sa navaleasca in Europa si nu oriunde, ci doar in Germania si Suedia ?
   In principalele natiuni europene, comunitatile de musulmani, refractare la normele civilizatiei si democratiei, au comis numeroase atentate si dezordini sociale in ultimii ani, speculand ceea crestinii civilizati ai Europei definesc drept „toleranta”. In principalele capitale din UE exista numeroase cartiere in care te poti crede in Arabia Saudita ( moschei, imami predicand la megafoane, femei care umbla cu cearceaful pe cap, etc).
   Daca tu nu esti capabila sa vezi invazia musulmana aflata in plina desfasurare in Europa, este problema ta; din pacate insa, principalii lideri ai UE, in frunte cu Germania, sunt tot atat de incapabili sa priceapa acest lucru, expunand astfel la riscuri majore civilizatia occidentala.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.