Exclusivitate. Intermarium la Cernăuți. (18-22 decembrie 2017)

Mare mi-a fost mirarea, la început, cînd am aflat că la Cernăuți, în Ucraina, se organizează un eveniment Intermarium!

Cum, dom’le, pînă și acolo, și președintele nostru tot bolovan este?! Era cît pe aci să zic ”pe tema asta”, apoi mi-am dat seama că nu știu pe ce temă NU este.

Ceea ce urmează să aflați este exclusivitate națională.

Cînd colo, ce să vezi?!

Din 4 ore cît trebuia să dureze evenimentul, s-a terminat în mai puțin de una.

Revolta principală a venit din partea Eleonorei Moldovan, consulul general al României, și a lui Ștefan Popescu, diplomat român mai puțin cunoscut la noi, dar un tânăr foarte competent.

Acestora doi li s-au alăturat Hryhorii Tymish (Grigore Timiș – care a reprezentat Ucraina) și Mariush Patei (Mariusz Patey, din partea Poloniei), care s-au arătat revoltați de „dughinist overtones” ale manifestării precum și de interdicția de facto de la a înregistra evenimentul. Din acest motiv nu ați văzut sau auzit nici o înregistrare, cît de scurtă, de la eveniment, deși a trecut de atunci o lună: pentru că s-a interzis orice formă de înregistrare, video sau audio.

De asemenea, n-a fost văzută prea bine nici prezența lui Roman Russu, din partea Republicii Moldova. Din ce știu eu, Roman Russu nu e dughinist pe față dar, în același timp, ocazional tot spune că Ucraina și Moldova nu-s capabile de nimic fără Rusia.

Unul din reprezentanții Poloniei i-a remarcat în privat unui alt participant că prezența unui reprezentant al Rusiei la forumul Intermarium nu doar că e bad optics, dar e o idee proastă de la bun început.

To make things worse, Polonia a fost reprezentată și de Marek Rząsa, un marxist/stîngist notoriu din Platforma Obywatelska – partid cotat la 17% popularitate în Polonia (i.e. un nimeni).

Noi, românii, măcar am avut doi diplomați de carieră – dar al treilea reprezentant al României a fost Liviu Yancu, director al asociației ”Eurocentrica” un ONG care nu miroase chiar a bine, cunosut pe plan local pentru prostiile pe care le face.

Overall, din cauza tensiunii mai mult sau mai puțin vădite – evenimentul a fost foarte sterp și s-au făcut cîteva poze drăguțe pentru presă și atât. NICI O înregistrare, cum spuneam mai sus.

Obserwator Miedzynarodowy (Observatorul Popoarelor din Intermarium – un blog polonez de urmărit!) a scris la rându-i foarte sterp despre asta.

La noi, evident, nu a scris nimeni nimic. Posibil nici nu se știa despre eveniment. Dar și dacă s-ar fi știut, ar fi fost același lucru. Sau credeți că toate televiziunile ar fi trimis echipe de filmare care, interzise fiind la eveniment, ar fi venit acasă revoltate și ar fi povestit ce s-a întîmplat?!
 
 

 

Facebook Comments

4 Comments Exclusivitate. Intermarium la Cernăuți. (18-22 decembrie 2017)

 1. Liliana Simionescu

  Sunt unul dintre organizatorii conferintei Internarium de la Cernauti si dorim un drept la replica, informatiile publicate de dvs. sunt neadevarate si incorecte. Presa de limba romana din Cernauti, dar si jurnalisti ucraineni au preluat interviuri de la participanti in cele doua zile ale conferintei. Va rog sa va faceti documentarea mai bine inainte sa publicati informatii care sunt departe de realitate. Asteptam sa ne contactati pentru detalii.

  Reply
 2. costin andries

  Stefan Popescu e un indragit al „Centrului Rus de Stiinta si Cultura”, sediul KGB din centrul Bucurestiului . Acelasi Popescu se lauda cu prietenia lui cu Bogdan Duca, autor pe Sputnik si unul dintre cei mai agresivi Putinisti din online-ul romanesc, pe care il considera unul dintre cei mai tari intelectuali din Romania, sau undeva pe acolo.
  http://inliniedreapta.net/jurnal/invazia-expertilor-stefan-popescu-ne-vrea-lucizi-sa-l-aparam-pe-melescanu-de-isteria-criticilor-rusiei/
  http://inliniedreapta.net/jurnal/s-luat-curentul-la-centrul-cultural-rus/

  Nu stiu cine au fost ceilalti doi, dar cel putin Popescu a reprezentat mai degraba Rusia, sau s-a dus acolo sa schimbe subiectul si sa pune bete in roate, asa cum reiese din interviul asta de dupa eveniment in care nu a rostit cuvintele ce reprezentau principalul motiv al adunarii cu pricina: „Rusia” si „amenintare”.

  Interivul: https://www.youtube.com/watch?v=R5IIo5gR6zc

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *