Feudalismul cu internet si Victor Vocea Ratiunii

Hai că-i la fix!

Salutări din feudalism. Da, feudalismul nostru este cu internet. De pe internet, mulţi oameni de ispravă culeg o sumedenie de bazaconii, pe care ajung să le confunde cu adevăruri absolute. O fac fiindcă aşa le spun voci autoritare, pe bloguri, pe Facebook, pe Twitter, vai de noi, cianură, gaze de şist, sfîrşitul lumii. Vocile autoritare de unde ştiu? Ei, na. Ştiu. Hai în stradă. Să ce? Să jos. Uniţi, salvăm. Ce? Tot! Cum? Jos, nu pricepi? Jos cine? Toţi! Şi-n locul lor? Vedem noi, hai că nu se mai poate. Hai odată!

Oamenii de ispravă sînt convinşi că nu-i conduce nimeni, e un protest apărut spontan, pe Facebook, pe Twitter. E ştiut, Facebook şi Twitter se scriu singure, spontan. Şi chiar dacă nu e aşa cu cianurile, cu şistul, bine că iese lumea, că prea şi-au luat-o în cap ăştia, cu majoritatea lor de 70%. Au promis fără cianuri, fără şist. Au minţit şi ei. Dar aşa e: uite, de la gazele de şist deja sînt cutremure în judeţul Galaţi. De unde ştii? Nu fi copil, toată lumea ştie. E şi pe Facebook. La Pungeşti, din cauza jandarmilor a şi murit un om. E revoluţie, oamenii nu vor să aibă şi ei cutremure, au dreptul să îi gonească pe ăia cu şistul. Dar n-a murit nimeni, doar a leşinat unul. Ehei, la cîţi jandarmi erau, putea să şi moară, nu doar să leşine.

Cum se face treaba

Peste această Curte a Miracolelor cu informaţii beton, de aceeaşi calitatea ca şi în feudalismul clasic, fără internet, se ridică, demnă, calmă, Vocea Raţiunii. În cadrul cel mai adecvat, cu lansarea cea mai adecvată. La telefon este ministrul Culturii, bună seara, domnule profesor Daniel Barbu. Bună seara, domnule Gâdea, au intrat peste noi în Club A, discutam despre cultură. Mi-au reproşat că susţin exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană şi mi-au cerut demisia. Afară, mi-au spart geamul de la maşină. Am ţipat la ei: “Voi strigaţi demisia, legionari ce sunteţi!” I-am făcut neonazişti, domnule Gâdea. Va mulţumim, domnule profesor. Domnule premier?

Şi iat-o: Vocea Raţiunii. E a lui Victor Ponta. Oamenii au dreptul să protesteze, dar numai paşnic. În chestiunea Roşia Montană, va decide Parlamentul. Crearea de locuri de muncă este, însă, o prioritate. În privinţa gazelor de şist, nici măcar n-a început explorarea zăcămintelor. N-a început nimic. Dar asigurarea independenţei energetice a României este esenţială. Sigur că gazele nu vor fi luate de Chevron şi duse în America, sînt pentru piaţa românească. Sigur că vor fi mai ieftine decît cele din import. Normal că americanii au cea mai bună tehnologie, doar ei au pus-o la punct şi-o folosesc pe scara cea mai largă. În America, gazele s-au ieftinit cu douăzeci la sută. În Europa s-au scumpit. Peste patru ani, cît vor dura explorările din România, metodele vor deveni şi mai sigure decît sînt acum. Vă mulţumesc, domnule Ponta. Vă mulţumesc şi eu, domnule Gâdea.

Cui foloseşte

Fără iureşul iscat de protestele legate de cianuri şi gazele de şist, Victor Ponta n-ar fi căpătat platforma de pe care să se prezinte electoratului său potenţial, voila de vezi, ca politician echilibrat, responsabil, lucid, atent la soarta ţării. Poate singurul. Locuri de muncă. Independenţă energetică. Nici o legătură între cutremure şi gazele de şist, din moment ce explorările nici măcar n-au început. Toată înţelegerea faţă de manifestanţi, chiar dacă au ajuns să blocheze traficul din centrul Bucureştiului şi în timpul săptămînii, nu numai în weekend, dar înţelegere numai pînă la un punct. Violenţele nu vor fi tolerate. Şi atenţie la legionari, rămîn cel mai mare pericol!

Graţie iureşului iscat de cianuri şi gazele de şist, tentativa de cimentare a puterii baronilor locali, prin luarea în stăpînire a României descentralizate, trece aproape neobservată. Privatizarea CFR Marfă, privatizarea DNA prin schimbarea unor procurori incomozi, au fost, şi ele, împinse în plan secund. De la întîi septembrie, agenda e dominată de roşmontanism şi antişistism. Opoziţia PDL-isto, PMP-isto, MRU-istă e tot mai vraişte. Sărind pe valul roşmontanist, Crin a reuşit să se afunde în sondaje, cu tot cu PNL. Degeaba te dai cu hipsterii, cînd lor li se rupe de politicieni. PSD stă, însă, excelent în sondaje şi nici Ponta n-are de ce să se plîngă. Participarea la protestele din Bucureşti nu creşte, ci scade. Pînă aici, toate bune pentru Victor Vocea Raţiunii. Cui trebuie să-i mulţumească el, visînd la preşedinţie? Unei campanii apărute spontan, cu bazaconii luate drept adevăruri absolute, ca-n evul mediu clasic. Adică feudalismului cu internet. Adică nimănui. Este?

Facebook Comments

3 Comments Feudalismul cu internet si Victor Vocea Ratiunii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *