Cota unica la 22%. Semnificatii si consecinte politice.

”Informația” a apărut pe surse după o discuție în USL. În același timp PNL reacționează ca și cum creșterea ar fi fost discutată public și asumată de cineva din PSD. Cu alte cuvinte, Antonescu reacționează virulent la o știre lansată pe surse. Lansată de cine? Cui îi folosește lansarea acestei teme și reacția viguroasă și categorică a lui Crin Antonescu?

PNL-ului, evident. Și PDL-ului. ”Dreptei” Antonescu-Blaga, mai bine zis.

Am mai spus, PNL și PSD sînt convinse că partidul care va fi considerat vinovat de ruperea USL va pierde electorat din useliștii duri, din acei votanți care sînt legați mai degrabă de ideea de unire și pace antibăsistă și pentru binele poporului decît de unul dintre cele două partide mari componente, PSD și PNL. Astfel, nici liberalii și nici social democrații nu sînt dispuși să piardă acest electorat, drept pentru care își aruncă măgăreața rupturii de la unul la altul.

Lansarea temei ”cotă unică 22%” dă PNL-ului motiv serios și credibil de despărțire, mulțumește nucleul dur al liberalilor și poziționează PNL ca principal partid de opoziție și principal partid al dreptei și pe Crin Antonescu drept liderul prezidențiabil al antipesedismului. Pedeliștii, la rîndul lor, primesc un ajutor în încercarea lor de a-l transforma pe Antonescu în aliat și prezidențiabil frecventabil pentru un electorat care nu prea e dispus să-l înghită pe Antonescu de stînga aliat cu PSD. Iată că acum PDL se poate alia fără probleme cu PNL și îl poate sprijini cu sufletul împăcat pe Antonescu. Cele două partide au un țel comun: păstrarea acotei unice de 16%, cea mai importantă măsură economică luată de cele două partide cînd erau aliate în 2004-2007, un simbol al Alianței DA PNL-PD. Blaga a declarat de nenumărate ori că PNL și PDL s-au înțeles excelent cînd au fost la guvernare (fie vorba între noi, războiul dintre cele două partide a început de la cîteva luni de la cîștigarea alegerilor, încă din 2005, și a culminat cu suspendarea lui Băsescu, în 2007 în urma dezvăluirilor privind încercarea lui Tăriceanu de intervenție în justiție).

Avem așa: de o parte a baricadei un Ponta nene rău și un PSD partid rău, care vor să crească cota unică sau poate chiar s-o desființeze, de cealaltă parte a baricadei un Antonescu nene bun, un PNL și un PDL care încearcă să-și salveze copilul născut în marea iubirea din 2004, cota unică.

Lupta pentru salvarea cotei unice e pretextul ruperii USL, creării alianței PNL-PDL și susținerii lui Antonescu la prezidențiale.

UPDATE. Nu știu dacă mai țineți minte, dar de cînd e în alianță cu PSD, PNL, cu Tăriceanu și Antonescu în frunte, a renunțat de enșpe ori la cota unică. Acum e prima oară cînd o susțin vocal și public.

Facebook Comments

8 Comments Cota unica la 22%. Semnificatii si consecinte politice.

  1. BogdanL

    Cine vrea să rămână la guvernare trebuie să umble la taxe și impozite. Nu prea există altă soluție. Că e vorba de renunțarea la cota unică, de mărirea acesteia sau de umblatul la alte taxe și impozite, e altă poveste. Din păcate (pentru ei), încasările Statului pe 2013 sunt mai mici decât cele pe care și le-ar fi dorit. Și nici nu se mijește prea multă lumină în acest sens în viitorul apropiat. De exemplu, zilele trecute Ponta aruncase vina pe BNR și pe bănci că ar fi generat, din cauza noilor proceduri referitoare la constituirea provizioanelor, un minus la încasările bugetului de stat de 1 mld. RON față de anul anterior. Ca și cum asta s-ar fi întâmplat de pe azi pe mâine.

    Așa că, cine rămâne călare trebuie să facă rost de undeva de bani. Mai ales că anul viitor au loc diverse evenimente având ca obiectiv scosul lumii din casă pentru aplicarea de ștampile.

    E clar că PNL ar vrea afară cât mai repede. Dar ar vrea să fie scos. Nu știu dacă un scandal pornit de la subiectul încasărilor bugetare insuficiente e cea mai bună soluție pentru ei, cât timp colectarea taxelor, ca să aibă statul ce cheltui, e în ograda lor.

    Reply
  2. DanCanada

    Poza lu’ Căcă de-aici inca e OK, e cel mai probabil de pe vremea cind alerga impreuna cu The Dabuleni One si cu Base pentru presedentie. In contrast, l-am vazut pe EVZ azi: arata ca dracu’. Iar galbenul peneleului (culoarea geloziei, a invidiei) nu-l ajuta deloc. Nici nu-i mai trebuie machiaj de Halloween, probabil are o deficienta de vitamina D de la prea mult dormit si cum n-a stat in soare deloc in ultimii ani.

    Reply
    1. Yeba

      Este poza de afis electoral 2009, @Bleen a gandit mult pana a pus-o pe asta, singura de pe net in care rade fara sa aiba o mutra clasică de prost (în toate instantaneele arată exact ca prostul fudul al satului, corespunde perfect imaginarului, așa cum corespunde Shirley Temple unei fetițe irezistibil de simpatică, e netul plin).
      Dar Bleen s-a gandit la adrenlina noastră, că suntem cam adormiți pe aici, pe blog.

      Reply
  3. Rheia

    Eu cred că-i doar repetiția generală. Pentru spectacolul ruperii, adică. Ponta a și dat de veste (mi se pare că prin vreo gornetă de serviciu, nu cu propriile corzi vocale) că nici vorbă, să-și facă oamenii calculele pe 2014 tot cu 16 la sută.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *