La Revolutie am fost obositi si stresati de dictatura

Și ne-am împușcat unii pe alții. Așa înțeleg din comunicatul PÎCCJ, care a clasat dosarul Revoluției din decembrie 1989, ”în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi” – Mediafax.

In acest context, pe fondul lipsei de cooperare si coordonare, initiativele unor militari si civili de a patrunde in anumite imobile ori de a verifica acoperisurile unor cladiri, fara incunostintarea celorlalte forte aflate in zona, au creat deruta si reprezentari gresite, cu consecinta deschiderii focului concentrat si producerii a numeroase victime. De asemenea, starea de oboseala si stres acumulata a afectat aprecierea lucida si obiectiva a realitatii inconjuratoare, existand situatii in care dispozitive militare, mixte, ori civile au deschis, cu usurinta, focul asupra unor imobile, inclusiv asupra unor autoturisme aflate in deplasare care nu au oprit la filtrele organizate, in conditiile existentei doar a unor banuieli neverificate ca s-ar fi efectuat focuri de arma din directia imobilelor sau autoturismelor respective. Pe fondul aceleasi stari de oboseala si stres, au existat si situatii in care s-au executat focuri de arma intre militari din incinta aceleiasi unitati sau intre unitati militare. – Hotnews

Și cam derutați, după cum puteți citi mai sus. Poate și puțin bolnavi cînd am fost mici. Dar în acest fel, măcar se infirmă vorba ”Ceaușescu să ne ierți/În ’89 am fost beți”, care a circulat o perioadă în spațiul public.

Ce nu știu este dacă să plîng sau să rîd – sau ambele – la apelul revoluționarilor, adresat actualului președinte, ”Domnule Iohannis, acționați!”.

(în curs de actualizare)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *