Marșul pentru Unire, așa cum nu trebuie să fie

UPDATE: Băsescu a revenit privind declarația de ieri și a anunțat ”că nu consideră ilegală intervenţia jandarmilor, „având în vedere nerespectarea autorizaţiei primite de la primărie„.

Ceea ce se impunea, avînd în vedere atmosfera tensionată existentă deja.

Cîteva note:

1. Margaret Thatcher, înainte de 1989, nu dorea unificarea Germaniilor din cauza serviciilor secrete comuniste, mai precis din cauza infiltrării KGB-iste. A avut dreptate. Și noi vom avea parte de același lucru, în privința Republicii Moldova, iar provocările și mișcările neprevăzute pot veni exact de unde nu ne așteptăm.

2. Nu știu ce a spus Turcescu la B1, punctul 21 din articolul pe care îl recomand în final.

3. Ghiță a ajuns ”surprinzător” de repede la locul evenimentelor. Despre PRU puteți consulta aici un material bine documentat și foarte interesant.

4. Nu avem în Jandarmerie oameni antrenați să dezamorsese dintru început astfel de conflicte, apărute ca din senin.

5. Ce s-a întîmplat ieri și ce se întămplă încă, amplasarea corturilor și pretenția ca șefii partidelor care candidează să adopte ca ”program de țară” unirea cu Republica Moldova nu numai că nu era pe agenda manifestației, dar dăunează masiv, pusă în asemenea fel problema, însăși ideii de unire. Program de țară – de care vorbesc cei din Piața Universității – știu că are în lucru președintele, iar așa ceva nu se face nici de pe o zi pe alta și în nici un caz sub presiunea străzii.

6. Băsescu își poate dinamita singur proiectul Republica Moldova în absența unei atitudini nuanțate, în funcție de evenimente și în absența reținerii de a acuza rapid anumiți oameni din conducerea actuală. Nu ar fi prima dată cînd se comportă așa, dar ar fi păcat. Nu numai că acum nu i se iartă nimic, dar i se pun în cîrcă și toate nefăcutele, pentru încadrarea în frame-ul corespunzător. Numai asocierea cu Ghiță, chiar dacă ea nu există, și îi poate face foarte rău. Iar acum, ca și cu alte ocazii, nu mai vorbim despre persoană, ci despre un proiect foarte important.

7. Deloc lipsit de importanță, au apărut voci care aruncă, din neștiință sau dimpotrivă, chiar proiectul unionist într-un derizoriu periculos, acceptînd, de fapt, anexarea și ocupația sovietică asupra acestei părți de țară. (Atenție la paralela Băsescu – Putin, e una din cele mai des folosite.)

În rest, lucrurile s-au petrecut cum este povestit aici, ”Nu așa se face Unirea!”.

moldova

(Foto: Agerpres/Angelo Brezoianu)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *