Doua teme false de campanie

1) Justiția. 

Dacă Justiția este temă de campanie electorală, atunci nu mai e justiție. Justiția nu poate fi a unei grupări sau alta, nu poate aparține cuiva, e justiție și atît sau nu mai e deloc.

Cînd pe de o parte se spune peste tot că o grupare vrea să pună mîna pe DNA, în timp ce în mîinile celeilalte grupări se află o teză de doctorat, al cărei rezultat, plagiat sau nu, se ține încă secret de către candidatul PNL care deschide lista candidaților în județul Timiș, înseamnă că americanilor le plac poveștile și filmele de categoria B, dacă nu cumva chiar C.

Justiția ca temă de campanie electorală o transformă într-o unealtă de luptă politică, adică o golește de sens. Cine vine la putere se poate răzbuna pe cine dorește, preferabil pe opozanți. Sîntem, sub aparența democratică, un stat polițienesc și nimic mai mult.

2) Violențele legate de Republica Moldova.

Marșul pentru Basarabia, programat astăzi, a luat exact întorsătura nedorită de unioniști. Amendarea celor care au dorit să-l continue, pe un traseu nepermis, violențele și instalarea ulterioară a corturilor la Universitate nu fac decît să antreneze România în jocul extrem de periculos pe care îl practică rușii.

Dacă a fost provocare, atunci cineva cu IQ redus i-a răspuns pe măsură. Sau nu a fost o prostie colosală, urmează să vedem mersul lucrurilor de acum încolo.

Așa cum zile și săptămîni la rînd nu au fost amendați cei care manifestau, în 2013, în mijlocul capitalei și pe trasee importante din București împotriva exploatării de la Roșia Montană, așa se putea proceda și astăzi, dezamorsîndu-se din start conflictul. Dar cum acest lucru nu s-a întîmplat, ori cineva este atît de prost încît să ne poziționeze periculos față de și între Rusia și UE, ori este interesat chiar de așa ceva.

Republica Moldova trebuie să fie în mod real pe agenda candidaților și partidelor care s-au înscris la aceste alegeri, cu condiția să nu fie vorbe în vînt cele declarate sau scrise. Ceea ce s-a întîmplat astăzi nu face decît să ne arunce pe orbita Moscovei și a ”baletului” pe care îl promovează, exact în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și la ceva mai mult de o lună de cele parlamentare, din România.

Două note:

a) Băsescu ar trebui să-și cumpănească bine vorbele, mai ales acum, cînd absolut toate tunurile sînt puse pe el, indiferent ce știe. Cînd marea miză a acestor alegeri este exact scoaterea definitivă a lui din joc, cu consecințe (sau cu ajutorul) în 1), și promovarea celor aflați permanent și constant împotriva lui, pe durata și după terminarea mandatului prezidențial, temperamentului vulcanic ar trebui să i se opună cumpănirea clară a lucrurilor și acțiunea în consecință.

b) În funcție de răspunsul dat astăzi celor întîmplate, vom ști dacă Dacian Cioloș este pregătit și este gata să-și asume guvernarea următoare. Și, mai ales, cum.

justitie

(Foto: nineoclock.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *