Mineriada gulerelor albe

Ce se întîmplă acum pe scena politică românească este mineriada lui Dragnea și Vâlcov. Sau sărbătorirea mineriadei. Nu e nimic nou ca PSD să-și trîntească propriul guvern, am mai trecut prin așa ceva. Noroc că s-au mai stilat băieții.

PSD retrage sprijinul politic propriului guvern, la 6 luni de la învestire. Spectacolul este orchestrat amplu, cu CEX și Dragnea în prim plan, cu Darius Vâlcov în culise. 

Cine este Darius Vâlcov? Un tehnocrat, dacă tehnocrat înseamnă cel ce administrează treburile țării fără să fi fost ales. Real, un fost pedelist, dacă vă mai amintiți partidul acela al lui Băsescu, stins în PNL. Fost primar la Slatina, fost ministru de Finanțe în guvernarea Ponta, în momentul de față cercetat penal pentru trafic de influență, executat, se pare, pe vremea cînd era edil la Slatina. 

Ce ar fi spus Vîlcov în evaluarea guvernului? După Grindeanu:

Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă tară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a spus Sorin Grindeanu.

 

„La politică externă, ca neîmplinire: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Nu am dezvoltat – și recunosc – aceste relații în aceste șase luni. Îmi asum”, a spus Sorin Grindeanu. – money.ro

Faptul că relația cu Federația Rusă este pomenită ca și cauză a căderii guvernului, la două săptămîni după vizita președintelui Iohannis în SUA limpezește apele pentru toată lumea și îi conferă președintelui spațiu de manevră electorală pentru al doilea mandat.

Poporul anticorupt, intransigent, pro-european și pro-atlantist iese în Piața Victoriei din nou, să-l susțină pe Grindeanu de data asta. La nici 6 luni distanță, ”DNA să vină să vă ia” își pierde obiectul scandării.  

Ce urmează? Pași procedurali și o goană nebună pentru cine acuză mai repede și mai solid Rusia, dușmanul nostru veșnic. Intermarium în pregătire, cu Cehia, Polonia și Ungaria, o poziție geostrategică clară și predictibilă asumată de președinte, pe care va pedala în campania electorală pentru al doilea mandat. O poziție mai mult decît necesară acum, în vremurile astea. 

De ce ne interesează? Deși ”degeaba” ar fi tentați mulți să răspundă, nu este nici pe departe așa. O limpezire a poziților în politica internă față de evoluțiile globale este necesară. Un dușman al pro-atlantismului nostru este necesar. Un nou mandat pentru Iohannis la Cotroceni se întrezărește, dar trebuie să fii nechibzuit pentru a-l prezice. 

Și pentru că aceste turbulențe guvernamentale au loc înainte de Congresul PNL de sîmbătă, transmit mesajul că PSD rămîne principalul partiid politic din România.

Ce urmează practic? 

Vacantarea funcției de prim ministru – cînd va veni, cum va veni – numai prin demisie, ceea ce Grindeanu refuză, ori moțiunea de cenzură va duce la declanșarea procedurilor pentru formarea noului guvern. Posibil în toamna acestui an sau la începutul anului viitor. 

Domnu’ Cioloș, dormiți? 

PS: Cine va pierde? Presa, în primul rînd, și odată cu ea întreaga societate românească. O presă specializată în anticorupție, care numai anticorupție consumă zi și noapte, nu poate sesiza mișcări politice, chiar dacă de importanță covîrșitoare pentru România. 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.