Pedagogia pomenii. Civilizația ca mostră gratuită.

Recent, la Chișinău a avut loc un eveniment pișcotărie despre „Reglementarea prin europenizare” a conflictului transnistrean. Ceva de genul. S-au mai cheltuit niște bani „de la Europa”, s-au mai încasat niște sinecuri. Bine, nu-i pe asta. Da ce vreau eu să zic.

Dincolo de faptul că mă amuză anvergura caraghioasă a unei societăți, fie ea și „civile”, care se angajează în eforturile titanice de „europenizare” a Transnistriei, cînd n-au europenizat autentic nici Basarabia, și nu arată semne că sunt capabili de o astfel de realizare în viitorul apropiat, ce pare să fie ineficientă, și deci obositoare la scară largă, e dimensiunea și perspectiva „didactică” asupra unor realități de acest tip, cum este diferendul transnistrean sau soluțiile lui. Dacă vom aduce modelul statului providențial european, care „se îngrijește” de cetățean, în R. Moldova, dacă vom alcătui o imagine exemplară a acestui model de prosperitate „ca-n Europa” și-l vom prezenta în fața cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, toți se vor buluci la porțile Vienei, ale Bruxelles-ului cu cereri de aderare.

Dacă îi vom „lua cu ghinișoru”, dîndu-le de înțeles că nu e nevoie să-și lepede năravurile la ușă, e destul să ceară, literalmente, și li se va da, atunci vom rezolva acest conflict în sînul darnic al abundenței europene. Bine, e adevărat că pentru asta trebuie să plătească un preț: spre ex. să accepte „diversitatea de gen”, „egalitatea de șanse”, să participe la training-uri de formare organizate în colaborare cu Ambasada cutare sau cutare în R. Moldova cu privire la sensibilizarea în legătura cu discriminările bazate pe sex, rasa, culoarea ochilor, să accepte deschiderea în zona de control la granița neoficială cu Transnistria a unor aparate de distribuire gratuită în masă a prezervativelor, ca să vadă lumea ce bine se trăiește pe model european, etc, etc. Beculețele de pe aparat să funcționeze pe electricitate bio.

Oamenii trebuie ghidați, să fie îndrumați, să li se arate, să li se dea mostre gratuite. Ne aflăm într-un proces de marketing. Lumea să aleagă: nici măcar nu trebuie să vă lăsați de apucăturile de violatori, tot ce vă întrebăm e: vreți cu aroma de căpșuni, sau fără!

(Foto: publika.md)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.