PMP, aceeasi mizerie

Adrian Papahagi s-a retras din PMP și din viața politică.

Nu sînt fanul intelectualilor în politică și plecarea unui intelectual dintr-un partid nu mi se pare vreo pierdere. Nici fan al lui Adrian Papahagi n-am fost vreodată. Însă este extrem de important contextul plecării.

Adrian Papahagi s-a opus intrării lui Marin Anton în PMP.

Cine este Marin Anton?

Marin Anton este un fiost director la Danubiana și RAFO, implicat în ultimii 20 de ani în tot felul de scandaluri de corupție.

Marin Anton e un parlamentar care a trecut prin PDL și PNL, care a părăsit PDL cu 3 zile înaintea moțiunii de cenzură care a trîntit guvernul MRU.

Marin Anton este un parlamentar care a participat activ la lovitura de stat din vara lui 2012, prin votul de la suspendările lui Băsescu și a celor doi președinți de camere. LATER EDIT: nu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012.

Marin Anton e un parlamentar care în „marțea neagră” a votat pentru modificarea Codului Penal în favoarea Mafiei și a corupților.

Marin Anton este un parlamentar care a inițiat un proiect de lege prin care supermarketurile ar fi fost închise în weekend. O lege stalinistă, îndreptată împotriva pieței libere, biznisurilor, cumpărătorilor, unul dintre cele mai grave atacuri la adresa libertății. Mai mult, Marin Anton avea un interes personal de afaceri în acest caz.

Astfel, în afarâ de scandalurile de corupție, Marin Anton are la activ trei atacuri la adresa demicrației, statului de drept și pieței libere: lovitura de stat din vara lui 2012, marțea neagră de la finalul lui 2013 și închiderea supermarketurilor, la începutul lui 2014.

PMP a decis, prin Comisia de Integritate, că Marin Anton este un politician compatibil cu spiritul și principiile PMP.

Să notăm astfel, gestul lui Adrian Papahagi și să notăm lașitatea celorlalți lideri și fondatori ai PMP (avînd în vedere în ce zonă ideologic sinistră erau unii dintre ei, nici nu e de mirare)

PS. PMP trebuie să lămurească atitudinea sa ca partid față de lovitura de stat din 2012, față de marțea neagră și închiderea supermarketurilor. A decis că Marin Anton este compatibil cu partidul și au renunțat chiar și la Papahagi, vicepreședinte fondator, pentru Marin Anton, deci PMP este de partea puciștilor din vara lui 2012, de partea celor care au votat pentru Mafie în marțea neagră și de partea celor care sînt împotriva pieței libere. Cel puțin ăsta e semnalul dat de partid.

UPDATE 11:54: Papahagi nu și-a dat demisia din PMP. A renunțat la funcțiile deținute în partid și continuă să lupte pentru partid din Fundația Mișcarea Populară.

Facebook Comments

29 Comments PMP, aceeasi mizerie

  1. Rezon

    Pana la urma, se dovedeste ca Macovei a facut bine ca n-a plecat din PDL. Unde naiba sa se fi dus? Nu merita efortul sa se mute doar ca sa nimereasca tot printre hoti. Asa macar a facut economie de energie.

    Reply
    1. Bleen

      Nici nu avea cum să plece la PMP, că i s-a transmis clar că nu are ce căuta acolo.

      Ea tace în PDL, ăilalții tac în PMP și uite așa dreapta arre două partide mafioate, după chipul și asemănarea PNL-ului și PSD-ului.

      Reply
  2. Nea

    Soro, toate ca toate, dar nu compara închiderea supermaketurilor cu celelalte giumbuşlucuri antoniene.
    Mie îmi sunt deosebit de dragi magazinele Carrefour de când împărţeau la intrare fluturaşi în care explicau de ce e benefic să cumperi hrană procesată din supermarket, nu chestii neprelucrate, de la piaţă. Păcat că nu am mai păstrat un fluturaş din ăla.

    Reply
  3. Lipst

    La mizeria politică, soluţia nu poate fi decât una singură, una de bază: liberalizarea pieţei politice. Asistăm în mare parte la un cartel politic, cu mimarea concurenţei, adică a opoziţiei, un grup care nu stă sub presiunea niciunei concurenţe. Noutatea politică înseamnă că membri din aceeași mulţime de personaje, adică aşa-numita clasă politică, formează grupuri noi.

    S-au luat atâtea măsuri pentru „reformarea clasei politice”, s-a schimbat de atâtea ori legea electorală, pentru ca selecţia să se facă, s-a spus, mai bine, s-a făcut referendum pentru parlament cu număr maxim de 300 de parlamentari şi cu o singură cameră, ca şi cum de acolo ar veni problema, dar nu s-a schimbat legea partidelor.

    Guvernările democratice CDR şi PDL nu au avut deloc inspiraţia să schimbe legea partidelor adoptată şi apoi modificată de acelaşi partid, PDSR în 1996 şi PSD în 2003, să o schimbe, adică să reducă pragul membrilor fondatori la 3, singurul număr ce poate fi justificat.

    Ce este interesant e că PSD a crescut de fiecare dată pragul minim necesar pentru înfiinţarea unui partid. În 1996 s-a trecut de la 251 de membri fondator (cf. Decretului-Lege 8/1989) la 10.000 (Legea nr. 27, din 26 aprilie 1996) iar în 2003 (Legea nr. 14, din 9 ianuarie 2003) la frumuşica sumă de 25.000. Nici CDR, nici PDL, orişicât democrate, nu s-au gândit să schimbe legea.

    Nu e de mirare că după 1996 nu au mai apărut partide noi cu adevărat semnificative iar cele care au apărut sunt de fapt reconfigurări.

    Dacă piaţa ar fi liberă, partidul ăla care nu e, ăla care nu mai apare, ar apărea mai mult ca sigur.

    Reply
  4. Bleen

    Baconschi nu găsește vreun temei pentru respingerea lui Anton: n-are dosare, n-are probleme cu ANI. Nici Ponta n-are dosare, ba mai mult, spre deosebire de Marin Anton, Ponta nu a votat cu mafioții în marțea neagră (nu era în țară). E Ponta eligibil pentru a intra în PMP? Dar Zgonea, care n-are dosare și care, la fel ca și Marin Anton, a votat cu Mafia în marțea neagră? E eligibil sau nu? Nu mai discutăm de inițiativa stalinistă a lui Marin Anton de a închide supermarketurile, cele care fac concurență afacerilor sale. Dacă dosarele dînt criteriul, atunci 90% dintre pesediști și peneliști trec criteriile PMP și pot intra în partid.

    Reply
  5. Bleen

    Mihai Politeanu
    În iunie 2011, la propunerea Monicăi Macovei, BPN al PDL a format o comisie de evaluare a secretarilor de stat şi şefilor de agenţii guvernamentale. Comisia a audiat circa 60 de persoane pană în octombrie 2011. La finalul evaluării, am propus spre demitere 6 persoane (din motive de integritate), printre care Marin Anton si Marcel Piteiu (ulterior anchetat de DIICOT). Nu au fost demis niciunul. 3 concluzii scurte:

    1. Am aflat zilele astea cine i-a susținut;
    2. Poate PDL sau oricare alt partid învață o lecție: chiar daca nu dai 2 bani pe integritate și salivezi după banii unui mafiot, mafiotul te va trage în piept în cele din urma și vei rămâne și compromis și mic și cu banii luați;
    3. Pentru că Udrea.

    Reply
  6. Claudia Postelnicescu

    Ar trebui să o renumească Comisia de Integrare/Dezintegrare. Altfel, nu mă așteptam să spun vreodată asta, pentru că nu credeam să vină de la el, dar gestul lui Adrian Papahagi este onorant pentru el și rarisim în politica de la noi. Poate acest gest va seta un standard minim pentru nivelul de acceptare a mizeriilor viitoare.

    Reply
    1. Bleen

      Adrian Papahagi
      17 minutes ago via BlackBerry Smartphones App · Edited
      O ultima precizare: raman membru al Fundatiei Miscarea Populara Cluj, alaturi de Emil Boc si alti colegi. Nu ma dezic nicio clipa de proiectul initial. Voi continua sa imi sprijin colegii, in care cred. Eugen Tomac este cel mai tanar, cinstit si patriot sef de partid din Romania. Cu Teodor Baconschi, Cristi Preda, Daniel Funeriu si Toader Paleologu in frunte, PMP va avea cea mai buna lista la alegerile europene. Raman angajat alaturi de ei, ca intelectual.

      Reply
        1. Gupi

          Amenințarea era că o sa-l calce Duduca vreo doo luni la rând, seară de seară, îmbrăcată-n numa-n piele și latex.

          Reply
      1. BogdanL

        Dacă Teodor Baconschi, Cristi Preda, Daniel Funeriu și Toader Paleologu sunt capetele de afiș ale PMP la europarlementare, vom avea cea mai sofisticată și ‘telectuală echipă în Parlamentul European.

        Îmi place cum Papahagi nu are probleme cu ideile promovate de acești distinși domni, nici cu legislația de gen sau cu educația obligatorie reglementată a lui Funeriu, nici cu disponibilitatea lui Preda de a discuta despre măsura închiderii magazinelor în weekend. Înțeleg că, atâta timp cât se asociază cu curăței, finuți și rasați, e totul în regulă, indiferent de ideile promovate. Problema intervine când trebuie să stea în compania nespălaților.

        Reply
            1. BogdanL

              Dacă e așa, și în alte condiții nu ar fi reacționat, înseamnă că s-a folosit de presiunea “publicului” ca să blocheze accesul în partid a unei persoane sprijinite de conducere. Singurul motiv pentru care ar fi făcut asta ar fi cel de a câștiga el însuși greutate în partid. Ceea ce mi se pare că e dovadă de lipsă de caracter și tactic de prostie cruntă. Cum te poți aștepta să câștigi singur o asemenea luptă cu Udrea, care tocmai ce a acaparat partidul?

              Eu totuși cred că a făcut-o din convingerea că nu poate sta la masă cu un necioplit, care nu știe folosi tacâmurile speciale pentru pește.

            2. SimonaM

              Mnu, cred că a reacționat strict la presiunea publicului. Nu e obișnuit cu așa ceva, pune la inimă și reacționează. N-a ajuns la scheme și tertipuri. A fost reacția și atât.

            3. BogdanL

              Ce dracu’, e instabil, plânge la telenovele și se taie cu lama ca emo? Dacă ar fi reacționat la tot ce scriem noi aici, ar fi plecat de multă vreme din viața politică.

            4. BogdanL

              Același rahat. Întrebarea se menține: e instabil, plânge la telenovele și se taie cu lama ca emo? Dacă reacția ar fi fost în sensul sprijinirii lui Anton, ar fi amenințat partidul cu demisia dacă nu-l primesc pe ăsta în PMP?

        1. liviuta

          Problema e mai ales cu Preda si Funeriu, abia apoi cu Paleologu si doar in ultimul rand cu Baconschi. Baconschi o fi el mai sucker, mai comod si mai moale, dar macar nu il vad promovand personal proiecte demente de tip Funeriu – Preda.

          Reply
          1. BogdanL

            Sunt de acord cu faptul că pe Baconschi nu l-am auzit făcând gafe monstru. Ori nu știu eu de ele, ori e mai puțin vocal. Paleologu nu mi se pare cu nimic mai prejos decât ceilalți doi. Faptul că se dă în spectacol și că e ciuca bătăilor ori de câte ori are ocazia, nu îl face inofensiv.

            Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *