Sturzu si Dragnea, candidati unici

Mihai Sturzu, președintele Tineretului Social Democrat, era ultimul om care să ceară invalidarea alegerii lui Dragnea la Congresul PSD de duminică, 18 octombrie. Asta pentru că:

1. El însuși a  fost ales, în urmă cu exact doi ani – 19 octombrie 2013, președinte TSD din poziția de candidat unic. Amănunte, aici.

2. A fost permanent în partid, ba chiar dinainte de intrarea în PSD, un apropiat al lui Ponta. Cum singur a declarat:

Cu Victor Ponta aveam o relaţie mult mai apropiată înainte sa fiu membru de partid. Eram aproape prieteni. Am tras în camp pentru Victor Ponta cum am putut mai tare. Am dormit in parcari. Daca mi se reproşează ca am tras pentru Victor Ponta, eu spun că am tras pentru candidatul PSD. –realitatea.net

La sugestia căruia, în 2010, se înscrie în PSD, și devine, la scurt timp după, purtător de cuvînt TSD, iar în mai 2012 este numit de către Ponta consilierul său pe probleme de tineret. În urma alegerilor din noiembrie 2012, susținut de PSD, obține un mandat de deputat în Parlamentul României. Informațiile sînt la îndemîna oricui, pe Wikipedia. La rîndul lui, își susține prietenul în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014, și între cele două tururi de scrutin.

Anterior intrării în PSD, demarase proiectul ”Modelul meu”, ”cu scopul de a direcționa atenția tinerilor către persoanele publice care au adus beneficii reale României, adevăratele modele demne de urmat. Dupa câțiva ani de încercări de a implementa proiectul “Modelul meu” la scară națională, Mihai Sturzu a considerat că soluția reușitei acestui proiect este implementarea lui din zona clasei politice, a instituțiilor statului care au ca atribuții grija pentru generațiile următoare. Astfel, în anul 2007, începe să colaboreze cu Partidului Social Democrat.” Tot de pe Wiki.

Acum, că la congresul  de duminică a fost pîrvulescul PSD, care a fluierat în biserică, ori pentru a simula o disidență, ori sincer rămînîndu-i fidel prietenului Ponta, nu cred că mai are vreo importanță. Important rămîne faptul că modelul lui este Ponta, iar prin extensie, modelul promovat în rîndul tinerilor a fost de tip Ponta. un plagiator dovedit încă din 2012, în momentul de față inculpat penal pentru 17 infracțiuni de fals în inscrisuri publice, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Și că, revenind la punctul 1 de mai sus, a fost chiar el într-o situație similară lui Dragnea.

Nu văd, așadar, nici un motiv pentru care ar merita respect, așa cum se vehiculează în spațiul public. Pentru că a pierdut funcția de vicepreședinte PSD? A pierdut-o odată cu pierderea puterii în partid de către Ponta, în virtutea prietenie cu care a și ajuns, în atît de scurt timp, atît de sus în politica românească. Rezultatul intervenției la congres a fost zero, pe Dragnea nu l-a afectat nici cît o ciupitură de țînțar. Merită respect pentru modelul promovat în rîndul tinerilor? Asta vrem, găștile lor de plagiatori inculpați penal?

Ce rămîne de văzut este dacă anticomunismul declarat duminică va fi cartea pe care o va juca pentru a rămîne în continuare util PSD-ului – a declarat deja că nu părăsește partidul, iar Dragnea că nu va fi sancționat – sau dacă îl va face să dispară din politică. Lucru de care mă îndoiesc. Anticomunismul de duminică îl poate face recuperabil într-un alt partid, dacă nu cumva îl va propulsa chiar în PSD. În ambele situații, însă – aureolat de disidență  sau continuîndu-și cariera politică, în PSD sau în altă formațiune politică, mișcarea îi va fi utilă numai lui.

Intervenția la congres.

[mfb_pe url=”https://www.facebook.com/414619175285562/videos/909642062449935/” mbottom=”50″]

(Foto: pressone.ro)

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *