Tradare, stimabile, tradare!

Sînt trădător? Cum pot să trădez o tabără care nu e a mea și care nu a fost niciodată a mea? Cum pot să trădez o baricadă în care nu cred?

Nu am mentalitate de peluză. Nu cred necondiționat în tabere. Am credințele și fidelitățile mele necondiționate, iar taberele politice nu-și au locul în această schemă. Cred într-o dreaptă ultraliberală economic și conservatoare social. Cred în Occident, cred în statul de drept. Aici îmi sînt reperele politice. Taberele politice se pot apropia sau îndepărta de aceste repere, e treaba lor ce fac, dacă îmi trădează sau nu credințele. În funcție de felul în care aceste tabere politice gravitează în jurul credințelor mele politice, așa cum planetele gravitează în jurul soarelui, mă întîlnesc sau nu cu aceste tabere politice.

Revenind la PDL și la Marea Alianță de Dreapta: pînă în acest moment, nu a dovedit nimic. Absolut nimic. N-o să cad pe spate în fața unui manifest imbecil, scris de cea mai toantă piaristă a Mișcării. Dacă e să ne referim la felul în care PDL și Marea Forță Populară a luptat împotriva USL în momentele decisive ale acestei veri, este evident pentru oricine că am asistat la un non combat. Nici PDL, nici Forța Populară, în momentul decisiv și vital, în care se înfrunta Binele cu Răul, Statul de drept cu Mafia, Vestul cu Estul, nu au mișcat niciun degețel. Ok, să zicem că nu avem pretenții de la ei să fie de dreapta, că au nevoie de voturi și le pierd dacă sînt de dreapta, deci trebuie să fie stîngiști, etatiști și populiști ca să ia voturi. Bine, fie! Dar era vital ca ei să lupte măcar pentru statul de drept, pentru justiție, pentru locul României în lumea civilizată. Nu au făcut-o. Atunci de ce să-i sprijin? De ce să-i votez? N-am înțeles. Ce au dovedit? Ce au arătat pînă acum? Care sînt argumentele lor? Care le e istoria? Care le sînt faptele de arme?

Am înțeles că băieții ăștia nu pot fi de dreapta fiindcă nu poți fi de dreapta în România, că nu mai e dreapta la modă și că oricum nu te votează poporul. Dar măcar examenul loialității față de statul de drept ar fi trebuit să-l treacă. Nu l-au trecut. Nu au luptat. Au tăcut și au privit cum USL-ul îl învață pe Băsescu și pe noi lecția referendumului.

Ni se reproșează că nu ne mobilizăm la luptă. Cît de javră poți să fii să zici așa ceva? Cum poți să susții așa ceva cînd noi, societatea civilă, presa, internetul, sîntem mobilizați încă de dinainte de 3 iulie, de cînd îi ceream demisia lui Ponta pentru plagiat iar PDL își făcea bagajele să plece în vacanță. Într-o vacanță în care a stat pînă acum, cînd s-a văzut cu sacii în căruță: Morar și Kovesi pe făraș și Băsescu la Cotroceni, utilizabil doar ca sperietoare în negocierile cu USL pentru zonele de influență asupra bugetului.

A, știu! Trebuie să-i sprijinim fiindcă sînt îmbrăcați în culorile echipei noastre favorite! Asta e tot ce contează.

Nu. Nu contează absolut deloc. Îmi pare rău, nu am mentalitate de peluză.

PS. În campania electorală din 2008 am fost un critic vehement al PDL și Băsescu pentru decizia acestora de a mări salariile profesorilor cu 50%. Am avut cîndva așteptări de la PDL cînd era condus de echipa Boc. Am sperat că 6 mai 2010 poate fi un început. M-am înșelat. Nu am nicio așteptare de la PDL Blaga. Am așteptări doar de la MRU. Adică, mai bine zis, vreau să am așteptări, mă chinui să am așteptări.

Facebook Comments

189 Comments Tradare, stimabile, tradare!

  1. Pingback: Cele mai bune comentarii (1-7 septembrie 2012) | Madame Blogary

  2. Florina

    În timp ce Băsescu, ca preşedinte, trebuie să coabiteze cu USL, PDL, teoretic partid de opoziţie, ar trebui să prohabiteze USL.
     
    În schimb, avem azi de-a face cu doi domni. Domnul Zgonea şi domnul Blaga. Echidistant, cum altfel, cu USL.
     
    „Domnul Blaga mi-a promis ca va gasi o solutie astfel incat lucrurile sa fie pe varianta propusa de noi, adica un consens pentru o propunere la Avocatul poporului.”.
     
    Adică să rămînă Dorneanu. 
     
     

    Reply
    1. jerry the dog

       @Florina „PDL, teoretic partid de opoziţie, ar trebui să prohabiteze USL” – gooooood point, Florinaaaa!! 😀  Iar daca Blaga trece la prohabul USL, propun ca partea masculina de la Madame Blogary sa se-nscrie pentru o jumatate de ora in USL, cu bonus de ocupare a primelor locuri, peste rind (si daca ma primiti si pe mine, dau o vodca)!

      Reply
    1. Canadiana

       @EleBelele si asta dupa ce ii numeste muona pe ai de la dna si parchet. fratilor, ma simt din ce in ce mai reprezentata de vajnica noastra, am putea spune chiar eroica si temerara noastra dreaptă. țuca-l puie pe el de blagă.

      Reply
  3. Rezon

    Alianta Dreptei are doua variante dupa alegeri. Fie ia peste 50% din voturi si face guvernul (foarte improbabil), fie USL ia peste 50%, formeaza guvernul, iar Alianta Dreptei ramane in opozitie (foarte probabil.
     
    Din 2004 incoace, PDL a fost la guvernare timpp de sase ani. Chiar si cand nu a avut guvernul, a avut presedintele ca parghie de mentinere a presiunii reformiste. Sase ani de prezenta la putere erodeaza si deformeaza orice partid. PDL-ul a iesit aproape ucis din aceasta perioada de exercitare a puterii. 
     
    Pentru formula politica de dreapta, oricare ar fi ea, singura sansa este o opozitie adevarata si pregatirea serioasa pentru castigarea prezidentialelor din 2014. Ceea ce inseamna dublarea propriului electorat, de la 2,5 la cel putin 5 milioane. Daca dreapta va cocheta catusi de putin cu puterea, isi va distruge orice sansa de a avea presedintele in 2014.

    Reply
    1. oglinjoara

       @Rezon bun, să zicem că asta ar fi cea mai bună strategie
      dar pentru prezidenţialele din 2014, cum vezi candidatura lui MRU?
      din partea Şforţei Civice (care nu va fi intrat în Parlament anul acesta)?
      cît crezi că va obţine MRU călărind singur Şforţa Civică?
      ce susţinere populară crezi că ar avea Dreapta Imaculată (cînd 53% visează la comunism)?

      Reply
      1. oglinjoara

        ştiu: e greu de răspuns la întrebări din lumea reală
        e mai simplu să perorăm utopic despre statul minimal care nu va veni niciodată
        apropo, cereau unii p-aici să daţi un exemplu de stat minimal REAL
        …şi voi vreţi să-l instalaţi în Romînia
        haha

        Reply
        1. Rezon

           @oglinjoara Acum pot sa-ti raspund. Referitor la statul minimal, am ideile mele si nu m-am implicat deloc in discutia despre el. Deci, ironia ta e prost plasata.
           
          Pe scurt, cred ca statul minimal nu trebuie tratat ca o realitate concreta, de gasit in lumea politica istorica. Eu il consider ca pe un instrument intelectual, o metafora euristica, un model sau un standard in functie de care evaluam politici sau situatii concrete. Fiindca inteleg statul minimal in felul asta, nu sunt obligat sa raspund la intrebarea ”Poti sa-mi arati un stat minimal? Pentru ca intrebarea este, pentru mine, lipsita de sens. Ca sa folosesc o analogie din fizica, exista modele ale miscarii in care forta de frecare e zero. Desi nu vom gasi in natura inconjuratoare o asemenea situatie, modelul isi pastreaza valoarea de cunoastere si permite explicatii si predictii solide.
           
          Referitor la strategia electorala pentru prezidentialele din 2014, ma mira ca multa lume nu intelege o premisa de baza: alianta dreptei are mai multa nevoie de MRU (sau de un prezidentiabil valabil, ca sa vorbesc in termeni generali), decat are MRU de aceasta alianta. Daca s-ar intelege acest lucru, toti membrii aliantei si-ar subordona demersurile publice scopului major comun: promovarea si impunerea prezidentiabilului MRU. Cu cat se vorbeste mai putin de PDL, de Blaga, de PNTCD, de Pavelescu, de Noua Republica si de Neamtu, cu atat e mai bine. Cu cat se vorbeste mai mult de MRU, cu atat e mai bine. In plus, pe langa MRU, ar trebui sa se vorbeasca din ce in ce mai mult de politici publice care vor capta cei 3 milioane de votanti pe care dreapta vrea sa-i adauge la cei pe care-i are.
           
          Daca nu stim cum se face, putem invata de la USL. Lor le-a iesit foarte bine impunerea aliantei in constiinta publica, precum si pasul inapoi al partidelor componente in spatele brandului comun.
           
           

          Reply
    1. Bleen

       @para Nu e o eroare, ci o problemă secundară. Problema principală e felul în care MRU se prezintă către susținătorii săi. După cum avem ocazia să remarcăm, nu prea se prezintă. Am scris acum cîteva luni că MRU trebuia să vină pe o platformă. A venit pe una din multele platforme care s-au topit în MAD. Ce mi-e MRU cu ICCD, ce mi-e Pavelescu cu PNȚcd, Papahagi cu FCD sau Neamțu cu NR. Dealtfel, ăsta a și fost motivul cooptării lui Neamțu și Papahagi.
       
      Părerea mea e că MRU a cam leșinat și nu mai poate fi înviat. Sper că Băsescu, Lăzăroiu și Blaga sînt fericiți acum.

      Reply
      1. Bleen

         @para Problema e că dreapta nu mai are candidat la prezidențiale. MRU avea măcar șanse să intre în turul 2. Acum, dreapta (să-i zicem așa, deși nu prea e cazul) nu mai are candidat la prezidențialele din 2012.

        Reply
        1. para

          Momentul in care aceste miscari s-au reunit a fost momentul atacului asupra statului de drept. Nu exista alternativa la atac decat apararea impreuna a statului.@Bleen

          Reply
      2. para

        daca problema principala e ca MRU este lesinat avem doua iesiri: 1. il trezim cu un AC DC, 2.cautam repede alt om. poate Isarescu?
        @Bleen

        Reply
  4. EroulBula

    Planurile si calculele PDL -MAD incep sa semene tot mai mult cu cele ale CDR2000. Baconschi viseaza, acum, la o mare alianta care sa ia 35%. Asa visau si CDR-istii. Adunau, din sondaje, procentele PNTCD cu cele ale UFD, PER, mai adaugau efectul sinergic si ieseau tot pe la un 30-35%. Nu s-au gandit niciun moment ca electoratele UFD si PER nu erau compatibile cu PNTCD iar sinergie nema.
    Cam asa ii dau calculele si lui Baconschi doar ca votantii NR si ICCD n-au nicio treaba cu PDL. Cam asta pare sa fie opinia generala a aripii visatoare a PDL.
    Ceilalti, lupii batrani si harsiti in razboaie, au estimari si planuri mai simple.
    1. PDL trebuie sa afiseze, in campanie, cateva figuri mai comestibile pentru a scoate maximum posibil de voturi, probabil un 20-25%, care sa le permita o opozitie calduta si o eventuala pozitie de partid-balama in parlament;
    2. Dupa incheierea alegerilor toate figurile comestibile si constructiile care merg in alianta cu PDL vor fi cooptate, absorbite, anihilate, dupa caz. Intentia este ca PDL sa ramana singur pe partea dreapta (sau singurul care conteaza).
     
    Din aceste motive nu vad nicio utilitate ca MRU sa se amestece in ghiveciul MAD (sau cum o vor numi). MRU trebuie sa puna pe picioare partidul si sa mearga separat.
    MRU are un capital bun de imagine si poate mobiliza la vot electoratul de dreapta, suparat pe PDL si/sau pe PNL,  ca si electoratul scarbit de toata clasa politica si care asteapta un proiect nou. Eu am estimat acest bazin la 15% si, daca PSD o comite rau pana la alegeri iar PDL face noncombat, exista sanse sa urce la un 20%. E posibil sa rupa cateva procente de la PDL  dar, per total, se iese cu un scor mai mare decat daca ar merge impreuna.
    Lansarea partidului nu trebuie facuta in stilul clasic pentru ca nu este timp sa faci organizatii pana in cele mai indepartate sate.  Se va merge pe structura existenta in partidul preluat si se vor intari organizatiile din mediul urban.
    La fel, in campanie, resursele nu trebuie risipite in toate colegiile din tara ci va trebui sa se concentreze pe Bucuresti si orasele medii si mari, zone unde, datorita nivelului de dezvoltare, informarea electoratului se poate face mult mai usor, cu costuri mai mici. In aceste zone electoratul de dreapta are o concentrare mai mare.  Aici oamenii au mai votat cu dreapta, sunt suparati, fie pe PDL fie pe PNL, si asteapta un proiect nou.
    Marea provocare, pentru MRU, va fi sa recruteze si sa promoveze cca 70-80 oameni credibili (buni profesionisti, profil moral ireprosabil, o oarecare notorietate, foarte buni comunicatori).
    O plasare inteligenta a acestora, ca si candidati, in colegii cu potential de vot de dreapta, si o campanie profesionista pot duce la realizarea unui scor de 15% in iarna.
     
    In privinta discutiilor in contradictoriu cu adeptii mersului la gramada, in campanie, trebuie sa incercam sa nu daramam tot, mai ales in relatia PDL-MRU, pentru ca, daca treaba iese bine, vor trebui sa coopereze dupa ce si-au turnat in cap tone de laturi.
    Daca treaba va iesi prost vom avea 4 ani la dispozitie sa ne injuram si sa aruncam pisica de la unii la altii.

    Reply
    1. Bleen

       @EroulBula Ei bine, cam asta e. 
      Astea-s scopurile MAD:
       
      1. Anihilarea lui MRU și Macovei și utilizarea lor electorală.
      2. Revenirea impunității.
      3. Armistițiu cu USL, inclusiv împărțirea sferelor de influență pe buget.

      Reply
      1. Florina

         @Bleen  @EroulBula 
         
        A doua zi după semnarea MAD, Blaga declara că normală i se pare o alianţă a PDL cu PNL. N-a specificat în ce condiţii, nici măcar PNL cu sau fără Antonescu la şefia partidului, din ce-mi amintesc. Acum aduceţi-vă aminte declaraţiile lui Antonescu privind scopul lor, de a distruge PDL şi adăugaţi la asta dorinţa USL ca atunci cînd se va sparge, numai partidele din componenţa uniunii să rămînă pe scena politică românească. PNL reprezentînd, chipurile, dreapta şi PSD, social-democraţia, stînga. Ei, cît de plauzibil pare scenariul, în contextul în care Blaga nu scapă nici o ocazie pentru a-şi manifesta nostalgia unei alianţe cu peneliştii?

        Reply
        1. para

          pentru oamenii structurilor de orice fel supravietuirea acestor structuri e prioritara oricarei reforme reale. @Florina @Bleen @EroulBula

          Reply
        2. Imperialistu

           @Florina  @Bleen  @EroulBula
           Bleaga (incep sa ma gandesc serios sa-i spun Bleaha pentru a fi cat mai clar ca mi-e sila de el 😀 ) joaca pentru ailalti, pe fata. Sa faca el alianta cu liberalii.

          Reply
  5. TI

    problema pe care fanii neconditionati ailui blaga si ai pedeleului o eludeaza este ca un vot dat pdl este in mare masura un vot dat indirect usl
    argumente: (i) pdl nu mai are la conducere lideri tip boc care sa-si distruga viitorul politic adoptand masuri dure de reforma si nici capabili de opozitie reala, la baioneta (ii) pdl si-a dat jos propriul cabinet doar pt ca parea sa fie un guvern pro-reformist care se indeparta de old ways de guvernare (iii) prestatia pdl in sprijinul statului de drept, pdl ca partid zic, nu cativa indivizi care sunt intamplator membri pdl, a fost de la anemica spre autogoluri in serie
    nu mai zic nimic de apetitul spre consens si liniste ale dlui vasile

    Reply
  6. oglinjoara

    Ce mi se pare absolut „romînesc”: nici nu s-au pus bine primele cărămizi ale unei construcţii care are şi aşa şanse MICI să cîştige alegerile, că unii au şi găsit de cuviinţă să le dinamiteze.

    Reply
  7. oglinjoara

    Ce mi se pare absolut „romînesc”: nici nu s-au pus bine primele cărămizi ale unei construcţii care are şi aşa şanse MICI să cîştige alegerile, că unii au şi găsit de cuvinţă să le dinamiteze.

    Reply
    1. Florina

       @oglinjoara 
       
      În sfîrşit, adevăr grăit-ai! Numa’ că e dinamitată din interiorul ei, nu de pe margine, dar sînteţi prea mulţi care nu vreţi să vedeţi asta. Nu noi sîntem problema, componenţa construcţiei e problema. 

      Reply
        1. Florina

           @oglinjoara 
           
          Nu există. PDL – PDL, da?! să ne-nţelegem! – a anunţat că-şi PROPUNE să scoată 35% la parlamentare. 
          Acu’ du-te şi ia-l de gît pe Blaga pentru chestia asta. 

          Reply
        2. oglinjoara

           @Florina dacă ar fi zis că-şi propune să cîştige 50% plus 1 era bun?
          dacă minţea îţi convenea?
          păi, cam de 35% ar şi avea nevoie…
          doar nu ai scos din ecuaţie PPDD şi UDMR?
           
          pe de altă parte, cam cît crezi că şi-ar permite să-şi propună MRU separat?
          50%?
          10%?
          ce ar face cu 10%?

          Reply
        3. oglinjoara

           @Florina crezi că nu poţi fi pro-MRU decît dacă îl vezi pe MRU singur pe un cal alb?
          e un mod reducţionist de a judeca lucrurile, dacă nu de-a dreptul obtuz
          ş-apoi, de ce ai impresia că şi-ar face sigur rău?
          crezi că nu ştie ce face?
          îmi pare rău să-ţi spun, dar eu sunt mai pro-MRU decît tine
          strategia ta – şi-a celor care o împărtăşesc – l-ar duce cu precizie pe MRU în irelevanţă politică

          Reply
        4. Bleen

           @Florina  @oglinjoara Sînt două scenarii:
           
          1. USL ia peste 50% din mandate și formează guvernul pe care îl trece prin Parlament fără emoții.
          2. USL ia sub 50% din mandate și formează guvernul iar FP speră să-l trîntească cu ajutorul PPDD și UDMR, urmînd să formeze guvernul împreună cu acestea.

          Pentru ca USL să nu guverneze trebuie îndeplinite 2 condiții: să nu ia peste 50% și FP să se înțeleagă cu PPDD și UDMR.
           
          Un lucru e sigur: primul premier desemnat după 9 decembrie va fi de la USL. E condiția statului de drept pe care americanii și europenii le-au pus-o tuturor politicienilor români. Condiția sună cam așa: ”Respectați-l în spirit, nu numai în literă, că nu ne păcăliți!”

          Reply
        5. oglinjoara

           @Bleen pune şi asta:
          ARTICOLUL 103(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

          Reply
        6. Bleen

           @oglinjoara N-ai înțeles. Același lucru l-au făcut și USL-iștii. Au respectat formal dar au încălcat statul de drept și Constituția. De asta a venit Gordon aici. Nimeni nu mai poate forța spiritul Constituției și al statului de drept. Cutuma e ca Președintele să desemneze un premier de la partidul sau alianța înregistrată la tribunal care are cele mai multe mandate (92, 96, 2000, 2004, 2008). 

          Reply
        7. Bleen

           @oglinjoara Majoritatea parlamentară se stabilește în momentul votului. Nu există majoritate parlamentară înainte. Nu există majoritate parlamentară informală, înainte de a fi formalizată prin vot. Astea-s argumentele pe care Băsescu le-a folosit în 2004 și în 2008. 

          Reply
        8. oglinjoara

           @Bleen  Ba, am înţeles.
          Cînd USL a avut majoritate parlamentară a venit la putere – a avut Guvern – perfect democratic.
          Abuzul şi lovitura de stat n-a constat în preluarea puterii, ci în decapitarea statului.

          Reply
        9. Bleen

          Exact. Partidul cu cele mai multe mandate desemnează premierul, celalalte partide își arată dezacordul prin vot și formează o majoritate parlamentară care votează împotriva premierului desemnat. Dar pentru ca această majoritate parlamentară să existe, trebuie consființită prin vot, trebuie să i se dea șansa să existe. ”Noi avem majoritate!” ”Ok, atunci arătați c-o aveți și votați împotriva guvenrului.” Majoritatea parlamentară pe baza căruia se desemnează prim ministrul se formează în momentul în care votează împotriva primului premier desemnat. E simplu.

          Reply
        10. Bleen

           @oglinjoara Am mai avut discuția asta acum un an. Eu am zis de atunci ce și cum.
           
          Între timp se întîmplă lovitura de stat și veni Gordon și…. O să vezi tu la toamnă ce.

          Reply
        11. Bleen

           @oglinjoara Așa că eu zic să nu ne mai batem gura de pomană. Argumentele le-am pus pe masă, să așteptăm zilele de după 9 decembrie. Sînt curios cum va justifica Băsescu în ochii Occidentului (cel care l-a salvat) schimbarea argumentelor cu 180 de grade din 2004 și 2008.

          Reply
        12. Bleen

           @oglinjoara Nici USL n-a încălcat nicio lege sau prevedere constituțională. Tu nu vrei să înțelegi ce e abuzul de putere. Nici Hitler n-a încălcat legi sau Constituție. Am discutat timp de o lună subiectul, tu crezi că eu îmi schimb părerea și convingerile în funcție de părțile implicate? Nu.

          Reply
        13. oglinjoara

           @Bleen ba da: USL a dat ordonanţe neconstituţionale
          Băsescu nu e constrîns de Constituţie dacă nici un partid n-are majoritate.
          Iar SUA şi CE ţin la respectarea Constituţiei, a legii: „the rule of law”.
          Iar „the law” nu îl obligă decît dacă cineva are 50% plus 1.

          Reply
        14. Bleen

           @oglinjoara E vorba despre spiritul statului de drept. Nu numai despre litera Constituției.
           
          USL a dat oug-uri neconstituționale dar nu pe baza lor l-a suspendat pe Președinte. Guvernele și Parlamentele de după 90 au dat sute de legi și ordonanțe constituționale.
           
          Schimbarea șefilor Camerelor și suspendarea Președintelui au fost considerate constituționale de CCR.

          Reply
        15. Bleen

           @oglinjoara Ăsta  o fi. Dar nu asta e miza, cîte căi de ieșire are Băsescu. Miza e respectarea statului de drept și democrației. 

          Reply
        16. Florina

           @oglinjoara 
           
          Tu tot n-ai înţeles, nu? Critic PDL şi îl critic pe Blaga de cîte ori e cazul, niciodată aiurea, Nu mă înrolez sub stindardul construcţiei ăsteia necondiţionat, nevăzînd care-i sînt bubele, nu mă amăgesc. Da, cred că a mai bună ramură din alianţa asta e MRU. Problema e de raportare a celorlalţi la el, atît. 
           
           

          Reply
        17. oglinjoara

           @Bleen statul de drept e definit (printre altele) de respectarea ordinii constituţionale
          Băsescu nu încalcă nici o normă constituţională dacă nu desemnează un prim ministru de la un partid care n-are majoritate.

          Reply
        18. oglinjoara

           @Bleen ordonanţa care a limitat atribuţiile CCR a fost declarată neconstituţională
          dacă ţi-aduci aminte, ăla a fost momentul în care au sărit în sus cancelariile occidentalre: atacul la CCR

          Reply
        19. Bleen

           @oglinjoara Nu. Cancelariile au sărit în sus în momentul în care USL a schimbat, perfect legal și constituțional, primii 3 oameni în stat în numai 4 zile. Au și fost declarații clare, explicite. Ordonanța prin care atribuțiile CCR au fost limitate nu și-a produs efectele și nu a avut nicio importanță în economia evenimentelor.

          Reply
        20. Bleen

           @oglinjoara Repet, prima reacția a Occidentului asta a fost: schimbarea primilor 3 oameni în stat în 4 zile. Lovitură de stat nu înseamnă o ordonanță guvernamentală. Aia e cel mult încălcarea separației puterilor în stat. 

          Reply
        21. Bleen

           @oglinjoara Dacă Președintele poate desemna arbitrar premierul, fără să țină seama de rezultatul alegerilor, alegerile parlamentare sînt inutile și președintele poate forța formarea oricărui guvern vrea el prin amenințarea cu alegerile anticipate (adică dizolvarea Parlamentului). O majoritate parlamentară nu există fără a fi consființită prin vot.
           
          În 2004 și 2008 Băsescu a argumentat explicit desemnarea unui premier de la ADA și PDL în felul următor: 2004: ADA este alianța înregistrată la tribunal care are cele mai multe mandate, deoarece PSD+PC nu e alianță înregistrată la tribunal și deci ADA are mai multe mandate decît PSD.
           
          2008 și 2009: PDL este partidul cu cele mai multe mandate iar majoritatea parlamentară PSD+PNL+UDMR există doar declarativ, nefiind oficializată, consființită prin vot.
           
          Cunosc foarte bine argumentele, crede-mă, că doar le-am susținut la momentul respectiv.
           
          Aceste argumente au fost susținute public și explicit de Băsescu. Așa și-a justificat Băsescu deciziile din 2004 și 2008.
           
          Situația din 2012: USL este în situația ADA. Este alianța înregistrată la tribunal care are cele mai multe mandate iar o eventuală majoritate parlamentară FP+PPDD+UDMR existentă la nivel declarativ nu poate fi luată în considerare atîta timp cît nu a fost formalizată, consființită prin vot.Cum poate fi formalizată, consființită prin vot o astfel de majoritate? Repet ce am scris și în 2008, și în 2009: Dacă o astfel de majoritate există, așa cum declară partidele respectivă, atunci ea va trînti guvernul format de premierul desemnat. Astfel, majoritatea este formalizată, consființită și al doilea premier va fi desemnat din partea acestei majorități. Astfel, în 2008, PSD+PNL+UDMR, dacă aveau majoritatea, așa cum au declarat, puteau arăta acest lucru la vot și puteau trînti guvernul Boc. S-a dovedit că o astfel de majoritate nu exista. Situațiile 2008+2009-2012 sînt identice, doar că s-au schimbat actorii. 

          Reply
        22. Florina

           @Bleen 
           
          Acestea fiind zise, aştept să văd presupusa majoritate de după alegeri trîntind primul guvern USL: Dar cum mă gîndesc la asta, cum îmi vine în cap căderea guvernului MRU. Care ştim cum a fost posibilă. This is all about, la urma urmei. 

          Reply
        23. Bleen

           @Florina Și mai aștept să văd cum va justifica Băsescu încălcarea propriilor argumente din 2004 și 2008. Nu în fața peluzei, că nu e cazul, oamenii sînt spălați pe creier. În fața Occidentului, cel care l-a salvat.

          Reply
        24. Bleen

           @oglinjoara Ba trebuie să trîntească. Sînt două forțe aici, așa cum a argumentat și statuat ca cutumă chiar Băsescu în 2004 și 2008.
           
          Forța 1: Partidul sau Alianța cu cele mai multe mandate (așa și-a justificat Băsescu în 2004 și 2008 desemnarea premierului de la ADA și PDL)
           
          Forța 2: Majoritatea parlamentară declarativă
           
          Consecvent, Președintele va desemna premierul de la partidul sau alianța cu cele mai multe mandate, adică Forța 1, Forța 2 urmînd să infirme soluția. 

          Reply
        25. Bleen

           @oglinjoara Să cîștige alegerile prezidențiale din 2014. Să fie liderul unei construcții politice pe ruinele PDL-ului. S-a terminat. PDL a murit. Nu mai există. Its over.

          Reply
        26. jerry the dog

           @Bleen  @oglinjoara Sorry că mă bag şi eu şi mai ales sorry pentru întîrziere (asta e, :), nu pot tot timpul). OK, PDL e mort-mort, de acord; dar e mort moral, nu electoral – există un delay (şi cred că e mai mare de 3 luni)… Asta ar fi una. Dar a doua e, de fapt, aia dură: dacă varanul cîştigă pe 9 decembrie, s-a-ncheiat discuţia, da? Over! Over-over. Eu cred că problema cea mare, cu tot ce discutăm, cu MRU, cu tot, e 9 decembrie 2012, nu 2014. 2014 nu există. NU EXISTĂ. 2014 e peisaj după bătălie, dacă ne-o luăm în 9 dec.

          Reply
        27. SimonaM

           @jerry the dog  @Bleen  @oglinjoara În caz că ne-am pierdut prin peisaj.
          1. Ăștia sunt deja la butoane. 2-10, 2-10. USL are parlament, guvern, CJ-uri, the works. Mai puțin președintele. 
          2. Tu chiar crezi că dreapta poate câștiga alegerile toamna asta? Dreapta asta?
          3. Dacă admitem că PDL e mort, hai să ne uităm și de ce e mort și cine l-a omorât. Că degeaba îl tot proptim în geam. Mai bine-i băgăm vată-n nas și zicem de-o veșnica pomenire.
           
           

          Reply
        28. jerry the dog

           @SimonaM  Oooffffff, oftă dog-ul din toţi rărunchii. Of, Simona, nicio şansă nu vrei să laşi, nici măcar p-aia pur teoretică…

          Reply
  8. SimonaM

    Citesc comentariile de aseară încoace și nu pricep și pace.
     
    Care e problema dacă lumea spune că-și dorește să mai vadă și ceva reformă?
    Vi se strică PDL-ul? Am șifonat pe-aici vreo mare alianță reformatoare și învingătoare în alegeri? Nu mai are omul voie să spună că are pretenții de la cei pe care-i votează, că gata. Vă sare țandăra.
     
    E plin netul de revoltați, că mvai, vezi Doamne, le-am ciufulit partidul și pe marele cârmaci. Dacă l-am votat o dată, gata. Am jurat credință veșnică și orbire totală, nu mai am voie să spun când văd că face tâmpenii.
    Voi sunteți serioși?
     
    Sau poate vouă vă convine cum merge treaba, și doar vă interesează să ajungă ai voștri la butoane. Ăia de vor reformă sunt buni să facă valuri și să strângă puncte bonus, că pe urmă le închideți voi gura. Voi stați pe margine, vă uitați cum se agită ”idealiștii”, și când iese cine trebuie, gata.  
     

    Reply
      1. SimonaM

         @oglinjoara A se scuti. Eu nu mă bat cu tine pe nimic. Iar USL are deja puterea, în caz că n-ai observat. Întreabă-te și cum a câștigat-o, dacă tot remarci chestia asta.

        Reply
        1. oglinjoara

           @SimonaM întreabă-te TU cum poate fi deposedată de putere, dacă chiar ai vrea să se întîmple asta iar nu ţi-ar conveni să jeleşti în continuare pe Blogary

          Reply
  9. para

    acu ceva vreme am scris si eu aici sa nu mai stati cu nasu-n fundul PDL. nu cred ca se poate fara ei, pana la alegeri. eu mi-as dori sa nu mai fie vioara intai, sa preia volanul aliantei mru, macovei.

    Reply
      1. elgreco

         @para Ai nrvoie de o osatura pe care sa construiesti si PD-L este cea mai buna solutie, cea mai buna parte este ca toti candidati vor trece prin mana Monicai Macovei…restul vine in timp.

        Reply
  10. oglinjoara

    Îmi place cum vînd unii pielea ursului din pădure.
    S-a părea că e inevitabil ca partidul lui MRU să intre în Parlament. UAU! unu la mînă.
    Urmează reformele!!! UAU! doi la mînă!
     
    După ce s-a vîndut pielea şi s-a obţinut „zero lei, zero bani” dăm cu nasul de asfaltul realităţii: cu ce parlamentari se vor face reformele? cu ce parlamentari se va vota guvernul?
    UAU! trei la mînă: ar însemna să cîştige MRU cu partidul său ŞFORŢA CIVICĂ nu mai puţin de 50% PLUS 1!!!
     
    Zis şi făcut! Adică a zis Bleen, Florina, Simona şi alţii şi făcut MRU -factotumu, gizăsu, omida, bosonu, reagănu, buddha şi moise laolaltă: un fleac

    Reply
        1. coffee

           @oglinjoara E clar ca PDL e departe de a fi solutia perfecta, dar momentan ei aduc cele mai multe voturi pentru dreapta, sau cel putin anti-USL. Sa stai acum sa calculezi ce sanse are MRU de unul singur e o utopie. In plus un esec l-ar decredibliza pentru urmatoarele alegeri.

          Reply
        2. oglinjoara

           @coffee nici nu ştii ce comodă şi vizibilă e postura de Gică Contra…
          cel mai simplu e să critici
          dacă eşti şi inteligent rişti să-ţi faci o ocupaţie din asta

          Reply
        3. Bleen

           @oglinjoara  Du-te bre și fă propagandă pentru PDL și votează cu ei, nu te oprește nimenea: Eu nu fac propagandă pentru PDL și nici nu votez PDL. Mi-a ajuns o dată, în 2008. 

          Reply
        4. oglinjoara

          dom’le, e jenantă scăparea asta: să mă acuzi că fac propagandă pro-PDL
          gata, m-ai stigmatizat, nimic din ce-am spus nu e întemeiat c-aşa decretezi, ca să nu zic secretezi, tu
          dacă atîta vezi tu, vezi puţin, băiete

          Reply
        5. Bleen

           @oglinjoara Auzi, Pătrățel, nu mă lua tu pe mine cu băiete, că n-am ajuns pînă acolo încît să ne tragem de șireturi. Și nici n-o să ajungem.
           
          Uite, fă tu mai bine următorul lucru: Bate la ei la poartă, cere o bidinea și un afiș și apucă-te de treabă.

          Reply
    1. oglinjoara

      ps. băieţi, un sondaj care să-l trimită pe MRU cu partidul său inexistent în parlament aţi văzut sau v-aţi luat cu vînzarea, marketingu, hora, feştila…

      Reply
      1. Florina

         @oglinjoara 
         
        Ce vînzare, ce bătut de cîmpi e ăsta? Ţi-a vîrît cineva ceva pe gît aici? Scriem ce credem, nu impunem nimănui, nici măcar să citească şi să înţeleagă ce citeşte înainte de a scrie comentarii aiurea. 
         
        Mă uit pe ce-ai scris în seara asta. n-ai nici un argument. Ai venit să te opui, să dai din principiu în stînga şi-n dreapta în toţi care nu sînt de acord cu tine. Bravo, te-ai răcorit? Ţi-e mai bine? M-aş bucura. Pentru că bine n-o să vă fie niciunuia cînd o să vedeţi ce se va întîmpla cu mult iubitul PDL şi mult preacinstitul, prea drepatciul şi prealoialul Blaga în legislatura viitoare. 
        Bucuraţi-vă acum, pînă în decembrie, hai, ianuarie-februarie, pînă se aranjează apele în parlament. Mai vorbim după. 
         
        Dar dacă mai ai chef de vorbit pînă atunci, măcar nu fi obraznic. 
         

        Reply
        1. oglinjoara

           @Florina zici că n-am nici un argument
          ţi se pare că a spune că nu trebuie să-ţi dispersezi armata cînd te atacă un grup compact nu e un argument?
          (ţin să-ţi reamintesc că circulă o anecdotă cum că dacii s-ar fi folosit de trunchiurile unor copaci pentru a închipui o armată. dacă acelaşi lucru s-ar putea spune despre PDL, cu acelaşi efect, te-ar deranja? poate fi socoită asta un argument? dacă nu, ce înţelegi tu prin argument? şi de ce)
           

          Reply
        2. Florina

           @oglinjoara 
           
          Mi se pare că atunci cînd ai o armată, tre’ să ştii cine din interiorul ei  te poate trăda în orice clipă. 
          Pentru orice altceva, pentru tine există Blaga. Mergi şi întreabă-l pe el ce te interesează. 

          Reply
        3. oglinjoara

           @Florina tu nu şi nu: Batman! Batman! :))
          poţi să-mi demonstrezi cum MRU călărind separat un cal alb va aduce Dreapta Pură la putere în Romînia anului de graţie 2012?
          pe paşi, dacă se poate

          Reply
        4. oglinjoara

           @Florina adică, las’ că ştie MRU cum se călăresc inorogii!
          breaking news: inorogii nu există decît în poveştile cu feştilelele dreptei imaculate

          Reply
        5. SimonaM

           @oglinjoara  @Florina Vezi că feștila era a PDL. Și tot de la PDL vara se poartă alb. Asta a fost marele aport al PDL la campania referendumului.
           
          Și-acum lăcrimez de emoție.

          Reply
        6. oglinjoara

           @Florina ca să vezi cum se întoarce roata: pe vremuri Bleen tuna şi fulgera împotriva „corului îngerilor” care voiau puritate 
          io-te cum trîmbiţează acuma

          Reply
        7. Florina

           @oglinjoara 
           
          Cu feştila şi usturoiu’ e altu’. Pe-o mînă cu „nea Vasile”. Iar ai greşit adresa. Aşa că nu te-ntreb dacă a fost bun, e destul că a fost mult. 

          Reply
        8. Florina

           @oglinjoara 
           
          De fapt, problema, la tine şi la alţii, e @Bleen . Şi Blogary. E vizibilă chestia asta  şi din Curiosity, ţi-ai/v-aţi dat destul silinţa. Şi-o să vă mai daţi. Ori n-aveţi ce face, ori e eine kleine Obsession. 

          Reply
    2. sanantonio

       @oglinjoara OAUUU!!! Români!!! Emigrați sau aruncați-vă în voaluri, oglinjoara a început deja primele armonii din Prohodul de Verde.
      Oglinjoară, dacă nimic nu mai e de făcut, de ce te mai chinui?

      Reply
    3. SimonaM

       @oglinjoara Chiar mă mir că n-ai înțeles nimic. Că doar am explicat simplu, și în mod repetat.
       
      Am spus că nu mă aștept să facă PDL vreo mare reformă. Nici până acuma n-a făcut.
      Înainte să vii să dai cu noi de pământ, ia pune tu o listuță mică cu ce reforme a făcut pedeleul tău. Că despre asta vorbim unii din noi aici. 
       
      În plus.. Ce te isterizezi așa? Mai sunt 3 luni până la alegeri. Chiar ți se pare ok să le străbați așa nervos?

      Reply
      1. oglinjoara

         @SimonaM dacă ai fi citit Blogary la fel de fidel ca mine ţi-ai aduce aminte cum însuşi Bleen a vorbit de reformele din justiţie, muncă, sănătatate, învăţămînt făcute cu „oastea de strînsură” şi obligat-forţat de PDL
        (obligat de Băse, de bună seamă)
         
        însă e mai simplu să spui că CELĂLALT n-a înţeles nimic
        ne face să ne simţim bine chestia asta, oricît de inteligenţi am fi, să reproşăm celorlalţi că sunt mai înceţi la minte ca noi, vitezomanii

        Reply
        1. SimonaM

           @oglinjoara Dacă citeai ce-am spus nu mai demult decât ieri, ai fi observat că și eu am zis tot asta.
          Doar că cei care au făcut forțat, târâș-grăpiș reformele alea (câte au fost) nu mai sunt la butoane în PDL. Boc e la Cluj, primar și atât. Funeriu e la Cotroceni. Monica Macovei va fi îngropată sub dosare și o vor ține ocupată cu codul etic.
           
          Spune-mi tu cine va face reforma. Toți ăștia la care te răstești am votat PDL. Am fost în stradă la mitinguri pentru Băsescu. Am făcut informare pe stradă în lunile de puci, chiar pe banii noștri de acasă. Nu e tocmai fair să vii să spui că suntem dușmanii PDL. 
           
          Mai bine spune tu ce-a făcut PDL de când a căzut guvernul Ungureanu. Și poate dacă te uiți obiectiv remarci că ăștia pe care ne porcăi cu avânt revoluționar avem oarece dreptate.
           

          Reply
        2. oglinjoara

           @SimonaM nu ştiu unde vezi tu porcăială…
          dacă dau impresia asta, îmi cer scuze
           
          de unde ştii tu ce se va întîmpla? de unde ştii tu ce va face Blaga? crezi că va fi prim ministru?
          de unde ai informaţiile ăstea?
          de unde ştii că – DACĂ ajunge la putere – PDL-ul lui Blaga va face… ce?
          de unde ştii tu ce va face şi ce nu?

          Reply
        3. SimonaM

           @oglinjoara Păi mă uit la ce-a făcut omul până acuma, și pot să ajung la o presupunere plauzibilă..
           
          Adu-ți aminte de episodul cu cașchetele. Era miting anunțat la Cotroceni, dar el a plecat în provincie. După scandal, două zile a tăcut. Și când a vorbit, a zis că va încerca să le mărească ălora lefurile.
           
          Mai sunt multe, dar episodul ăsta e emblematic. 

          Reply
        4. oglinjoara

           @SimonaM bun, ăla e într-adevăr un episod care mi ţi l-a arătat în toată splendoarea lui de blatist
          dar nu uita că şi cu Boc la „butoane” Blaga tot a existat. şi dacă ar fi fost atît de negru cum îl descrii tu ar fi făcut eforturi muuult mai mari şi mai evidente – pînă la ruperea partidului – pentru a împiedica orice fărîmă de reformă
           
          ce vreau să spun: dacă Boc a fost agentul reformelor, nici Blaga nu s-a opus în măsura în care sugeraţi voi
          iar de aici la concluzia că va fi altă Mărie a USL-ului e cale foarte lungă

          Reply
        5. SimonaM

           @oglinjoara We can agree to disagree.
          Blaga a fost mereu blatist. Vezi localele când a candidat la PG București.. vezi localele de anul ăsta. E lista prea lungă, serios.

          Reply
        6. oglinjoara

           @SimonaM poate o ajuţi tu pe Florina să mă lămurească cum va reuşi MRU – fără PDL – să cîştige parlamentarele, să facă Guvernul şi să implementeze reformele de dreapta, statul minimal included

          Reply
        7. SimonaM

           @oglinjoara 
           
          1. N-am nicio obligație să explic nimic. 
          2. Cine ți-a spus ție că MRU va câștiga alegerile acum? 
           
          Îl văd ca reformist, are inteligența, voința și intenția de a face reformă. Mai are de învățat cu discursurile în public, și ar trebui să se enerveze mai des.
          Dar nu cred să fi spus pe vreundeva că va câștiga alegerile. Discuția toată era pe cine poate duce mai departe reforma. Asta în caz că n-ai văzut-o din motiv de Blaga.
           

          Reply
        8. oglinjoara

           @SimonaM aha, le va cîştiga în 2016…
          şi pînă vor fi implementate minunatele reforme ale dreptei imaculate trebuie să mai stăm o tură
           
          nici nu mai încerc să-ţi spun în ce fundătură ai ajuns: „decît Blaga, mai bine USL”
          asta da strategie!

          Reply
        9. SimonaM

           @oglinjoara E ultima replică pe care ți-o dau, că deja am obosit.
           
          Ce-mi tot pui vorbe-n gură? Unde am zis eu că mai bine USL?
          NU va fi nicio reformă. Ai înțeles acuma? Oricum, n-o va face Blaga, și nici baronii pedeliști.
           
          Dacă nici asta n-ai înțeles, las-o așa cum a căzut. Deși admit că e interesant cum îl alături pe Blaga de USL. Oare de ce faci asta?

          Reply
  11. gupi

    bai, cica in campania de la referendumul ăsta, PDL a cheltuit doar cu ceva mai putin decat USL 
    Rezultatele USL le văd și azi pe stâlpi și panouri; iar demite-l.ro e functional, bine-mersi, chiar daca acum s-a reorientat.
     
    de la pdl …?

    Reply
  12. liviuta

    De acord partial.
    Cred ca nici PDL, nici aliatii, nu au stat pe bara in perioada asta, au incercat sa fie activi, au si fost unii (M. Macovei, C. Preda, M.Neamtu, A. Papahagi, MRU si nu numai), nu putem spune ca nu au aparut zilnic; mai degraba problema e aceea a ineficientei comunicarii, a inadecvarii mesajului, a ratarii, temelor a nepriceperii de a capta atentia electoratului si a unei greoaie replieri prin mijloace fie institutionale (cai de atac, etc, desi poate ca nici aici nu au fost chiar zero, posibil sa fi comunicat cu PPE si CE pentru a asigura o minima aparare), fie de atac mediatic sau electoral.
     
    In fond, cred ca pur si simplu e o imobilitate inertiala a PDL si a celorlalti; fie sunt oameni intrati in politica dupa 2004 (altii chiar de-acum, de prin 2011) si care nu prea stiu sa faca opozitie, altii sunt inca in inertie sau sunt imbuibati dupa anii de guvernare.
    Unii sunt activi (Neamtu) dar nu sunt neaparat dezirabili pt multi dintre noi (desi un minim credit, un 25-30% inca ii dau, nu mi se pare fair play sa-i refuz dreptul de a-l un pic si vedea la treaba).
    Apoi, sa speram ca isi rezolva micile lor probleme de reglementare a viitorului concubinaj (pana la urma si aspectele legate de colegi sunt importante pt bunul mers al trebii, ca sa nu iasa scandal dupa aia, nu poti pretinde sa se faca alianta,sa lupte si la sfarsit sa se certe cae cum candideaza, unii, eventual aia mai buni sa ramana pe dinafara etc) si poate in vreo saptamana doua ii vedem mai activi.
     
    Totusi, din perspectiva noastra, date fiind aceste conditii, cred ca va trebui sa ne gasim motivatia, in lipsa de altceva, nu atat in sustinerea Marii Fasaieli de Dreapta, cat in blocarea/diminuarea fortei USL (chiar daca asta implica, oarecum, sustinerea Alieantei); daca Antanta dreptei e adormita, pana se scoala trebuie sa fim noi treji.
    Daca nu sar ei sa faca scandal pentru taierea fondurilor la metroul D. Taberei, i-am putea trezi noi, cei interesati.
     
    Cu alte cuvinte, daca „ai nostri” nu prea ne incanta si nu ne motiveaza, macar limitarea „alor lor” ar putea fi un stimul pt implicare, fie si in favoarea Alieantei.
     
    PS
    Legat de Kovesi si Morar, problema nu e ca vor fi schimbati; pana la urma, daca suntem legalisti, mandatul Codrutei Kovesi expira la 2 octombrie si nu are dreptul la altul, iar mandatul lui Morar a expirat demult.
    Nu-i putem pastra doar asa, pentru ca ne plac noua; e adevarat, exista posibilitatea rocadei, dar, desi varianta mi-ar surade, e usor ipocrita in raport de ratiunile unei legi care totusi a avut ca scop limitarea mandatelor procurorilor sefi (cum ar fi fost o rocada Botos – Amariei)?
    Problema e, in realitate, cine vor fi cei propusi, asta e durerea; pt Kovesi si Morar trebuie sa acceptam ca s-au termineta mandatele.
    Si cred ca s-ar putea chiar sa fie mai bine sa poata fi pastrati ca variante pentru niste sefii inversate (DNA – PICCJ) pentru mandatele ulterioare celor vor incepe acum, in octombrie-noiembrie.
    Avem nevoie de ei si mai tarziu.

    Reply
  13. supastaru

    (cu scuzele de rigoare daca veti considera ca e off-topic) a propos de „nu mai e dreapta la moda” (n-am inteles daca in Romania sau pretutindeni), o situare politica a diversilor lideri din lume realizat de The Political Compass (politicalcompass.org):
    http://i.imgur.com/xTn02.png

    Reply
    1. SimonaM

       @supastaru Există topic, pe Comunitatea Blogary.Și un test și mai mișto, pe care-l recomand 🙂 Tot acolo e linkul.

      Reply
        1. SimonaM

           @supastaru Mea culpa. Am comis o confuzie. Aici se află, la comentarii: http://www.blogary.ro/2012/08/dreapta-romaneasca-nu-vrea-stat-minimal/
           
          Cel mai bine ar fi să pornim un topic pe forum, cred. 🙂

          Reply
  14. sorinarba

    M-am regasti cum nu se poate mai bine in acest text. De ce naiba nu ne mobilizam noi, cei care cred cu tarie intr-o dreapta ultraliberala economic si conservatoare social, dar cel mai important care suntem consecventi cu propriile principii, sa construim o adevarata dreapta?

    Reply
  15. Canadiana

    daca lider puternic nu e, reforma nu e. blaga e fripturist, nu lider. pdl singur face o laie, il pupa pe voiculescu pt. primul colegiu liber. asa ca, ramanem noi cu buzele umflate. deci mergem cu oricare dreapta care are unul sau una cu coaie ca sa sa-i zica lu varanu’ & comp. hai sictir, ma pupi in cur. cei care inca mai spera in pdl sa repete de 10 ori: blaga face blatul, blaga face blatul…

    Reply
  16. Stelian D

    Sa nu facem ca iepurasul: curat pusca si vorbesc prostii…
    Sanse pentru dreapta, unita sau nu, anul asta nu sint, nu vei rasuci bizonul cu doctrine, iar cei care trebuie, pariez ca nu vor iesi la vot.
    Cu o bafta imensa – adica greselile iminente ale USL – si buna organizare, toata gloata plus PPDD si UDMR ar putea „ciupi” un 35%.
    Incepind de anul viitor, usl va calca si mai dihai in strachini, probabil se vor rupe,si atunci , se poate ceva.
    Daca dreapta viseaza la cistigarea alegerilor in decembrie, sint autisti . Bataia trebuie sa fie pe 2-3 ani inainte; acum, deja e tirziu.
     

    Reply
  17. SimonaM

    Până nu ieșim din mulțimea de partide și partidulețe n-o să vedem pădurea de copaci.
     
    Voi ce vreți să căpătați? Direcție, program guvernamental, reformă?
    Cine vă dă ce vreți? Face PDL reforma? Dacă n-o face, de ce să mai votăm PDL ăștia care vrem reformă?
    Că despre asta e vorba. Nu de PSD, PNL, PC, UNPR, PDL și PLM.
     

    Reply
    1. jerry the dog

       @SimonaM Nu, Simona, sorry, nu e vorba despre reformă, ACUM e vorba de alegeri; de reformă AFTER! N-am chef de miştocăreală cu varanul care ne dă reformă pe pîine din toate poziţiile, şi e clar că nu de la idiotul de Blaga aştept eu reformă şi nici de la gunoierii care-i cară ifosele pe sub nasul nostru. Eu aştept reformă numai de la MRU şi Monica Macovei punct! Dacă-i scoatem în mantinelă, cum plm să le lăsăm şansa să ne dea reformă?!
      Răspunde-mi, te rog.

      Reply
      1. SimonaM

         @jerry the dog Până acum, puțina reformă a venit de la Băsescu, prin forțare la maxim. Toți baronii au strâns din dinți și au mers cu frâna de mână trasă. 
        Ce te face să crezi că acum, cu Blaga președinte, va fi altfel?

        Reply
      2. Florina

         @jerry the dog  
         
        Cum crezi că vor face reformă cu un astfel de PDL? Să nu confundăm PDL cu Boc preşedinte cu PDL avîndu-l pe Blaga drept cap. 

        Reply
        1. jerry the dog

           @Florina şi Simona:   Dragelor, nu vorbesc de reformă făcută de/cu PDL. PDL cu buldogul de carton ca firmă luminoasă – reformă?? Ce, m-am zărghit?! MRU şi Monica Macovei, am spus! Băse sigur că nu are cum, cu Blaga & Co. la frîne. Dar ia să-l ia MRU la şuturi, să-l vezi cum se duce în pm schelălăind! Eu cred că problema e că nu-l poate lua la şuturi acum, ci after. After what? After elections, of course! Eu cred că dacă-l ia la şuturi acum, cînd nici nu are partid măcar, se dărîmă dracului toată şandramaua (n-aţi văzut ce-a sărit Cristi Preda? – şi, nota bene, CP nu e nici pe departe idiot ca Blaga).

          Reply
        2. SimonaM

           @jerry the dog  @Florina Adică cu aceiași baroni pe scaune în parlament și la butoane, Monica Macovei și MRU fac reforma. Pe bune?
           

          Reply
        3. ovidiuss

           @SimonaM  @jerry the dog  @Florina  lasa ca iesi Base maine si zice ca isi da demisia daca se voteaza aia cu 300 de parlamentari si o camera

          Reply
        4. Florina

           @jerry the dog 
           
          MRU şi Macovei, două voturi în parlament. Restul? 
          Şi doi, cum şi de ce îl va lua în şuturi MRU pe Blaga după alegeri? Păi dacă vrea reformă, cu ce, mai bine zis cu cîte voturi o face? 
          Raţionamentul tău e de tipul fă-te frate cu dracul pînă treci puntea, în care puntea sînt alegerile. Că dacă lu’ dracu’ îi dai şuturi după trecerea punţii alegeri, cum mai treci cu el puntea reformă? Şi, mă repet, apoi cu cine (cu cîte voturi) o faci? Deci, care reformă în cazul ăsta? 

          Reply
        5. jerry the dog

           @SimonaM  @Florina DUPĂ şuturi, da? Dacă-s baronii la butoane (frîne, am zis eu mai sus, da?), întîi tre’ să-i fută şi p-ormă reformă, că nu merge invers, da?
          Cît durează şuturile? Nu-mi cereţi să vă spun, că nu-s Mama Omida – da’ oricum nu mai mult de 2014, în niciun caz! Da’ poate la vară. Sau la primăvară, poţi să ştii? Sau în 2013. Nu-s Mama Omida.
          Voi vreţi reformă acum? Cu 3 luni înainte de alegeri?!
          Şi cu 3 luni înainte de reformă vreţi alegeri, sau cum? Zău aşa…

          Reply
        6. SimonaM

           @jerry the dog  @Florina Noi vrem reformă, punct.
           
          Știu că nu există majoritate pentru asta. Dar să vii să-mi spui că fac reformă cu Blaga, e deja prea mult. Te rog frumos.

          Reply
        7. jerry the dog

           @Florina Florina, dacă MRU nu-şi face partid adevărat (nu căcaturi ca FC sau alte prostii), vorbim de partid adevărat, atunci am încheiat discuţia, da?
          Eu discut fiindcă plec de la premisa asta. Deci nu e vorba să facă reformă cu Blaga & baronii în cîrcă, sau cu două voturi (dă-o-ncolo, ce vorbim noi aici?, pas joli!). Iar un partid adevărat nu se face în 3 luni, şi-alea preelectorale, ce dracu!
          Eu cam aşa văd, fata moshului.

          Reply
        8. jerry the dog

           @SimonaM Simona, mă enervezi! Şi nu-i frumos în ruptul capului să mă enervez pe tine, Doamne iartă-mă! De unde naiba ai scos „reformă cu Blaga”?!!  N-am scris eu mai sus negru pe alb „Ce, m-am zărghit?!!” Chiar dacă nu eşti de acord cu punctul meu de vedere, te rog citeşte-mă cu bună credinţă şi onestitate, cum încerc şi eu să fac cu tine.

          Reply
        9. SimonaM

           @jerry the dog 
          Hai să mai încercăm odată, că o fi Mercur retrograd.
           
          CINE face reforma aia după ce nu șiu cine dă nu știu cui șuturile de care zici?

          Reply
        10. Florina

           @jerry the dog  
           
          Deci, să rezumăm. 1. Nu crezi că-i bine ca MRU să adopte un partid, e ideal să facă unul. – De acord, dar nu mai e timp. so, asta pică. 
          2. MRU să meargă cu Blaga pînă la alegeri, după care să-i dea şuturi, să-l fută, să-l pună în genunchi pe coji de nucă, să-i dea cu liniaru’ la palmă şi să-l cheme la Parlament cu familia tunsă. Că nu ştiu de-i mai trăiesc părinţii. – Buuun, dar de pe ce poziţie? Concret, te rog. 
          3. Cîţi parlamentari – în actuala configuraţie parlamentară – trebuie să voteze măsurile de reformă (tot concret, cu cifre) şi de unde va face MRU rost de ei după alegeri? – Asta nu pricep, de unde îi ia, de la ce partide?  Şi zic să discutăm deja pe cifre, că literatura poate fi oricît de mişto, realitatea ne omoară. 
           
          PS Eu îl susţin pe MRU şi cu partid adoptat. 

          Reply
        11. liviuta

           @Florina  @jerry the dog Daca nu se obtine ceva la alegerile astea, o guvernare, o maslina, oricum, adio reforma!
          Daca se obtine ceva, si pt asta trebuie canalizate energiile, ca sa folosesc limbajul de lemn specific, poate ca nu se pot face multe pt reforma cu doua voturi (desi eu cred ca vor fi si alte cateva), dar se pot da suturi si se poate pregati terenul; mai sunt si prezidentiale etc.
          Plus ca, de vreme ce vii, tu, Blaga, pe o platforma oarecum reformista, de voie de nevoie te mai imping, mai cu sila, mai cu mila, si suturile astea spre o reformiţă, pe ici. pe colo, cam cum a fost in epoca Boc; asta ne-o fi soarta, sa avem reformă cu ţârâita.
          Dar daca ne dam singuri cu stangu-n dreptul de pe acum, alternativa USL e sigur  antireformista.

          Reply
        12. jerry the dog

           @SimonaM Uite, fata moşului, cum văd eu:
          1. Alegerile. Trebuie blocat varanul, CU ORICE PREŢ! (inclusiv „soluţii imorale” dacă trebuie şi nu se poate altfel)
          2. Ne trebuie reformă, CU ORICE PREŢ, şi slavă domnului că pentru asta nu e nevoie de „soluţii imorale” („soluţii imorale cu reformă” – un oximoron oribil, o aberaţie!). Pentru reformă trebuie o forţă necesară şi suficientă, ceea ce pe limba politicească se zice „partid”. Deci reformatorul – MRU – are nevoie de un partid. Evident puternic. Deci:
          3. Acum, în 3 luni, nu-l poate face şi oricum nr. 1 pe agendă sînt alegerile, da? Dar în 7, 8, zece, cinşpe, şaişpe luni se poate, da? Deci MRU face acest partid „alb şi rece” 🙂
          4. Le-o trage lui Blaga şi căcănarilor lui de nu mai ştiu ăştia nici cum îi cheamă!
          5. Vă rog să poftiţi la reformă, copii! Cine mai vrea o felie, mîna sus!
           
          Nu cred că se poate altfel.

          Reply
        13. jerry the dog

           Liviuţa, cred că mi-ai înţeles punctul de vedere (mai puţin „reformiţele” lui Blaga, ăsta nu-i capabil – şi nici interesat, nota bene!! – de aşa ceva, ăsta trebuie futut, punct).

          Reply
        14. liviuta

           @jerry the dog Inteles, inteles, doar ca imi pregatesc psihicul pt o varianta un pic mai realista in conjunctura data.

          Reply
        15. Florina

           @liviuta  
           
          În ce constă oarecum reformismul lui Blaga? Pentru răspuns, mai fac o dată precizarea că PDL nu-l mai are şef pe Boc. Îl are pe Blaga. Pe care, by the way, @jerry the dog  îl vrea futut de MRU după alegeri. Aici iar nu pricep. Tu spui că Blaga e oarecum reformist, @jerry the dog zice altceva. 
           
          Treaba e cam aşa. Nu-mi răspunde nimeni cu ce număr de parlamentari se vor adopta măsurile mult visate de reformă şi de la ce partide vor fi ei. 

          Reply
        16. liviuta

           @Florina  @jerry the dog Eu nu spun ca Blaga e oarecum reformist.
          Ba spun ca nu e reformist deloc.
          Eu spuneam ca Blaga vine „pe o platforma” ce se vrea reformista (adica manifestul lui Peste), iar daca acum se da, vrand nevrand, reformist, chestia asta il poate forta un pic, cu ajutor de la suturile Monicai Macovei, MRU, C. Preda etc.
           
          Eu am inteles f. bine ce zice @jerry the dog .
           
          Iar daca in legislatura anterioara, cu mult mai putini reformisti in Parlament, a fost posibil sa se faca ceva, va fi posibil si acum.
          Mai cu biciul lui Basescu (tine-l Doamne, acolo, pana in 2014), mai cu cel al lui MM, MRU si compania (a propos, parte din aparenta inactivitate a PDL in campanie s-a datorat faptului ca s-au prins si Blaga si compania ca mai bine ii lasa in fata doar pe putinii lor membri mai curati – MM, C preda, T. Baconschi etc, deci a inteles si Blaga ceva).
          Blaga se va prinde ca daca vrea ca din partidul lui sa ramana ceva, trebuie sa dea, chiar si el, drumul la ceva reforma.

          Reply
        17. liviuta

           @Florina  @jerry the dog Dar pentru asta ar trebui ca Marea Platforma sa scoata un scor bun acum, eventual sa si guverneze.

          Reply
        18. oglinjoara

           @Florina  @jerry the dog păi, vezi fatăăă: „MRU şi Macovei, două voturi în parlament”
          „Restul?”
          abia acum te gîndeşti la „restul”?
          oricum, nu-i tîrziu…

          Reply
  18. jerry the dog

    Nu, Bleen, e mai simplu, e ca în clasa pregătitoare: Ana are mere, MR are U, MRU n-are voturi că n-are partid (lasă gluma cu FC – brrr!! – şi PCD), Buldogul de operetă are semizei cu voturi în debara, luna are 30 de zile, 3 luni „are” 90 de zile – zău aşa, ce vrei?, îl vrei pe varan şef al insomniilor tale vreo 10-15 ani? Eu nu. Este perfectă analiza pe care o faci, dar voilà un nu hotărât la soluţia pe care o imaginezi – MRU singur împotriva tuturor (cu bleen şi jerry în bandulieră – şi?! şi??!!!).

    Reply
      1. jerry the dog

         @SimonaM Nu s-a văzut antenă mai rea ca 3, nu s-a văzut un altul mai rău ca varanul. Pe bune, Simona.

        Reply
        1. SimonaM

           @jerry the dog Sigur.
          Acum îmi răspunzi și la întrebare? Dacă e un altul care face tot aia, cu ce-i mai bun?

          Reply
        2. jerry the dog

           @SimonaM Sigur, un altul care face tot aia nu-i mai bun. Dar nu cunosc, în oastea de strînsură care-i dreapta fără nume încă (nici atît n-au fost în stare, să se boteze dracului creştineşte, cică mai sapă după cai verzi pe pereţi), nu cunosc unul care să fie atît de imaginativ în rău ca varanul şi – nu e de neglijat! – care să aibă logistica şi complicităţile, y compris externe, ale varanului. Vorbesc de dreapta de strînsură pentru că are ceva şanse să blocheze varanul în decembrie (probabil cu, iarăşi!, „soluţii imorale” şi alte căcaturi); eu aşa cred, prosteşte, neprosteşte, aşa cred. Dar dacă-i călcăm în picioare, nu.
          Nu merită un respiro MRU, pentru ceva la care visăm toţi începând cu Bleen?

          Reply
        3. SimonaM

           @jerry the dog Kumbaya. Să scoată făcliile.
          Trăiască unitatea-n cuget și simțiri.
           
          Nu, MRU nu trebuie să aibă respiro. MRU trebuie să se apuce de treabă. Și aici mă refer chiar la treburi serioase.

          Reply
        4. jerry the dog

           @SimonaM Şi eu mă refer tot la treburi serioase. Înţelegi că nu are timp (şi altele…) pînă în decembrie? OK, tu zici că are. Asta e…
          Auzi, da’ dacă n-are? E? Ne luptăm cu varanul în sufragerie? Ne retragem inteligent în dormitor? Ne aruncăm strategic pe fereastră?
           
          Şi bine, nu visăm – că văd că te umflă rîsul!

          Reply
        5. SimonaM

           @jerry the dog Unde am zis eu că e timp?
          Am explicat punctul meu de vedere, subiectiv (cum altfel), că grosul PDL n-a mișcat un deget pentru reformă, dreapta, stat de drept sau împotriva USL.
          Și-am întrebat DE CE musai să nu-i critic io pă iei?!
           
          Adică n-am voie să critic PDL pentru că ajut varanul? Și mai ce, maică? Ce să mnai fac pentru victoria în alegeri a PDL? A, stai. Io nu-s membru PDL. De ce să fac io propagandă și militantism pentru ce nu cred? Care-s scopul?

          Reply
        6. jerry the dog

           @SimonaM Hai să ne mutăm puţin mai sus, unde a venit şi Florina, OK?
          :)) (îmi cer scuze dacă am fost necuviincios).

          Reply
  19. nedormitul

    sfatul meu este s-o dăm în pizda mă-sii de alianţă de dreapta sau ce-o fi, să ne consolăm cu ideea că nu avem nici o şansă pentru vreo măsură de dreapta în următorii ani şi să ne concentrăm pe ce avem deja:
    – justiţie – oarecum şubredă, bombardată constant
    – economie privată şi competitivă – destul de greu să găseşti patronat şi clasă de mijloc cu adevărat independente. în general, aşteaptă de la stat să tragă un pîrţ ca să meargă economia.
    – presiunile politice externe (includ şi presa) – eficiente pînă la un punct
    cam ăstea trebuie apărate și crescute, în special economia privată și clasa de mijloc independentă.

    Reply
    1. nedormitul

      s-a tot vorbit de construcția dreptei de jos în sus. unde au dat chix și neamțu și alții – că au început cu formațiunea politică. nu. trebuie început cu oamenii, că formațiunea politică se va adapta de la sine nevoilor lor.

      Reply
    2. oglinjoara

       @nedormitul te concentrezi degeaba pe ce zici tu dacă nu e o putere POLITICĂ pe undeva – parlamentară, prezidenţială, guvernamentală – care să le susţină, să susţină ce zici tu: justiţie, economie privată şi competitivă stuff….
       

      Reply
  20. DanCanada

    Hai, nu mai fiti asa pesimisti. Tre’ sa se alieze cu PDL, altfel n-ar obtine nici 5%. Stiti ca in politica trebuie sa fii pregatit sa maninci cite-o broasca raioasa in fiecare dimineata. Ei, PDL-ul a fost una din ele pentru MRU & co.
    Bleen: dar daca dupa alegeri, dupa Nov-Dec, Alianta asta de Centru-Dreapta tre’ sa se alieze cu PPDD de exemplu? Sau si mai si: ca sa se lupte de la egal la egal cu PSD sa-i poata da jos, sa-i faca pe penelisti sa intoarca armele, hm? Ori astea-s broaste pentru viitor? 🙂

    Reply
        1. Bleen

           @DanCanada ȘI PDL tot urmașul PCR-ului, progenitura lui Ilici este. Ai uitat? Și ce relevanță are cine care al cui urmaș și progenitură este? Mie spune-mi ce oferă PDL Blaga în plus față de PSD sau PNL.

          Reply
        1. DanCanada

           @Bleen Da, si PDL e tot de-acolo, da’ macar au avut o ‘epiphanfy on the road to damascus’. Cine e „inamicul” no 1 al aliantei? PDL sau PSD?

          Reply
        2. Gramofonu

           @Bleen  PDL a disparut odata cu Boc si Base.
          Iar lui MRU i-ati atirnat cu lanturi asteptarile de picioare ca pe-o ghiulea. Eu ii acord prezumtia de neputinta si n-am asteptari de la el.
           
          La parlamentare o sa votez cu cel pe care-l consider in stare sa ma reprezinte. Asta insemnind 1) sa aiba acelasi sistem de valori si 2) sa fie in stare sa se bata pentru el.
          Daca n-o fi niciunul care sa indeplineasca cele doua criterii, o sa ma duc la vot si umplu buletinul de mascari si stampile.

          Reply
        3. Gramofonu

           @DanCanada   E, si-acum au o alta epifanie: oscioare. Ca oasele o sa le stringa USL-ul.
          Iar alianta – pina la proba contrarie – e suspecta de dependenta de firimituri.

          Reply
        4. jerry the dog

           @Bleen  Scuză-mă că mă bag, dar acum, la 1 septembrie 2012, nu e vorba să ne apere cineva interesele, acum e vorba să cîştige cineva alegerile din decembrie 2012 împotriva varanului. După ce scăpăm de glonţul ăsta cu urechea întreagă, putem să dăm cu toţi buldogii de toţi pereţii, ca să-şi facă MRU loc acolo unde i se cuvine indiscutabil să-i fie locul.

          Reply
  21. ovidiuss

    Asta e tara, asta e poporul, asta e natura umana pana la urma.
    Oare nu gresim cu totii ca Don Quijote si, data fiind realitatea sociala (sociologica ?) corect ar fi sa adoptam a „ideologia” cinic-perfida ale lui alde Voiculescu, Blaga sau Ponta ?

    Reply
  22. DanPopaDinBrasov

    rabdare stimabile, rabdare si tutun,la ce asteptari ai cred ca mai trebe 20 de ani:)acum e in mare voga minciuna ,plagiatu,hotiia si alte cele care nu au de a face cu europa civilizata .toti asteapta sa li se dea dar sa vedem reactiile lor atunci cand li se va lua….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *