Scenarii si riscuri prezidentiale

Revin la obsesia mea cu prezidențialele și referendumul pentru Constituție. Articolul cu educația se amînă pentru astăzi după amiază sau mîine. Sau zilele astea.

Pentru a trece Constituția e nevoie de voturile PSD și PNL. Niciunul dintre aceste partide nu poate trece Constituția fără celălalt. Astfel, PSD, dacă îl lasă pe Antonescu din brațe, nu mai poate spera să modifice Constituția. Pentru ca proiectul de revizuire să fie adoptat este nevoie de votul a două treimi din membrii fiecărei camere. Dacă cele două camere nu se înțeleg, se decide în plenul camerelor reunite cu votul a trei sferturi din numărul parlamentarilor. Dacă PSD vrea să treacă revizuirea fără ajutorul PNL, va trebui să adune cîte două treimi din numărul membrilor fiecărei camere, ceea ce este aproape imposibil. În momentul în care PSD își anunță candidatul la președinție și se rupe USL, șansele revizuirii Constituției scad pînă aproape de zero.

Dacă vor să treacă de Parlament revizuirea Constituției, pesediștii au trei variante:

  1. să-l susțină pe Antonescu la prezidențiale
  2. să preia PNL-ul și să-l îndepărteze pe Antonescu de la conducerea partidului
  3. să cîștige susținerea a cît mai multor parlamentari PNL, PDL, PPDD și UDMR, preferabil a cel puțin jumătate dintre parlamentarii fiecărui partid

Variantele 2 și 3 sînt extrem de greu de realizat. E greu de crezut că interesul parlamentarilor PNL, PDL și UDMR e să dea cît mai multă putere PSD-ului, care ar trece varianta sa de Constituție și ar avea șanse extrem de mari pentru a cîștiga prezidențialele avîndu-l candidat pe Ponta.

Astfel, rămîne varianta 1. Este însă PSD atît de interesat de revizuirea Constituției încît să-i cedeze candidatura la prezidențiale lui Antonescu? Și, mai mult, este dispus PSD să riște cedîndu-i lui Antonescu candidatura la prezidențiale înainte de a ști dacă revizuirea Constituției este adoptată sau nu?

Așa cum am mai zis, pentru a se organiza referendumul în același timp cu alegerile prezidențiale, legea de revizuire trebuie adoptată cel devreme cu 30 de zile înainte de alegeri. Candidaturile la prezidențiale se depun cel tîrziu cu 30 de zile înainte de alegeri.

Nici Antonescu nu e într-o situație prea bună. Dacă USL rămîne unit și Antonescu este candidatul alianței, în varianta în care trece revizuirea Constituției și președintele își pierde puterea, PSD se va demobiliza în turul II al prezidențialelor. Există chiar riscul să se demobilizeze întregul USL: Nici pesediștii, nici peneliștii nu mai au ce cîștiga de pe urma unui președinte fără atribuții, iar costurile financiare, de timp și energie în campania electorală și mobilizarea la vot în turul II nu-și mai au rostul. Dacă Antonescu va cîștiga prezidențialele, va trebui să-și dea demisia din PNL, însă ar rămîne cu influență destul de puternică în partid, dar nu comparabilă cu a unui președinte cu atribuțiile constituționale de acum. Dacă va pierde prezidențialele, va fi o pradă ușoară pentru rivalii din partid, care îl vor acuza pentru trădarea PNL-ului pentru PSD: Să nu uităm că din pierderea atribuțiilor prezidențiale are de cîștigat doar PSD și Antonescu, nu și PNL, care nu poate concura cu un partid de dimensiunea PSD-ului. În varianta în care nu trece Constituția revizuită, PSD nu se va demobiliza, ci se va mobiliza împotriva ”trădătorului Antonescu”.

Dacă Constituția revizuită nu trece și Antonescu ajunge președinte puternic cu ajutorul PSD-ului, Ponta va fi considerat autorul uneia dintre cele mai mari erori politice post-decembriste și va fi executat de colegii de partid pentru cadoul făcut prostește peneliștilor.

Se poate asigura PSD împotriva variantei în care Constituție revizuită nu trece iar Antonescu ajunge președinte puternic? Aici are o singură soluție: un candidat de rezervă, care să se înscrie în cursă din partea unui alt partid sau independent. Un candidat cu șanse de a ajunge în turul II și de a-l învinge pe Antonescu. Un candidat digerabil pentru activul de partid și alegătorii PSD. Un astfel de candidat este util și în varianta în care trece Constituția revizuită și Ponta vrea să-l execute politic pe Antonescu pentru a încerca să preia PNL-ul. Este categoric de evitat un pesedist (chiar dacă detașat). Dacă acesta cîștigă, poate prelua partidul prin forță de la Ponta.

Astfel, PSD are cîteva scenarii la dispoziție:

  1. Ponta, candidat prezidențial din partea PSD – cade varianta revizuirii Constituției
  2. Antonescu, candidat din partea USL iar Constituția revizuită trece – PSD se demobilizează în turul II
  3. Antonescu, candidat din partea USL iar Constituția revizuită nu trece – PSD susține contracandidatul lui Antonescu – dacă Antonescu cîștigă, Ponta este executat de PSD, dacă cîștigă contracandidatul lui Antonescu, Ponta mai are șanse de supraviețuire la conducerea PSD, chiar dacă nu prea mari.

Acestea fiind spuse, variantele de finală prezidențială sînt următoarele:

  • Ponta (PSD) – Antonescu (PNL). Antonescu nu are absolut nicio șansă. Va fi în situația lui Vadim în 2000.
  • Ponta (PSD) – Icsulescu. Pentru Icsulescu va fi extrem de greu să-l depășească pe Antonescu în turul I. Dacă totuși Icsulescu ajunge în turul II, aici îi va fi și mai greu în fața lui Ponta. Nu imposibil, însă extrem de greu. În turul II poate beneficia de voturile peneliștilor furioși din cauza trădării PSD. Contează însă foarte mult profilul lui Icsulescu, dacă este digerabil pentru liberali.
  • Antonescu (USL) – Icsulescu. Icsulescu are șanse bunicele să cîștige prezidențialele. În situația în care președintele își pierde atribuțiile, USL se va demobilza în turul II. În situația în care președintele nu-și pierde atribuțiile, PSD ori se va demobiliza, ori, mult mai probabil, îl va susține pe Icsulescu (va fi cu atît mai ușor cu cît Icsulescu va fi mai digerabil pentru militanții și alegătorii PSD).

În varianta în care Antonescu candidează din partea USL, un candidat cu profilul lui Cristian Diaconescu ar avea cele mai mari șanse. E fost pesedist, digerabil de către pesediști, nu poate fi acuzat de pesedism de către Antonescu (ar fi culmea ca reprezentantul USL, adică și al PSD, să strîmbe din nas la pesediști). În varianta în care Ponta candidează din partea PSD (și Antonescu din partea PNL), cele mai mari șanse de a-l învinge pe Ponta le-ar avea un candidat cu profilul Monei Muscă.

Facebook Comments

17 Comments Scenarii si riscuri prezidentiale

  1. Bleen

    Am amintit de Cristi Diaconescu și Mona Muscă doar așa, ca profil. Nu se pune problema să candideze vreunul dintre cei doi.

    Reply
      1. Yeba

        Bleen ştii ce mă gândesc? Că ideea ta e să-ţi enervezi cititorii care n-au plecat pe insule, să mai scrie şi ei articole! 
        Dar nu merge. Ne apucă ba depresia, ba nervii, ba visarea, ba panica, ba diskinezia biliară, fiecare după capacităţi, dar scrisul, niciodată! Asta este diferenţa la vedere dintre băsişti şi bloggerii lui Băsescu.

        Reply
  2. audax

    Pentru a evita situatiile neplacute rezultate din coincidenta referendumului pentru schimbarea constitutiei si primul tur al alegerilor prezidentiale, PSD-ul ar putea forta referendumul pentru schimbarea constitutiei, programandu-l in toamna asta. Il fac sa tina 3 zile, si sub organizarea lui Dragnea vor vota 51%. Si daca trece constitutia, PSD-ul poate lasa presedentia slaba lui Antonescu

    Reply
      1. audax

        Pai daca nu trece, lucrurile sunt iarasi clare: vinovatul gasit va fi PNL, iar PSD poate avea candidatul propriu pentru presedentia puternica.

        Reply
  3. ovidiubudisan

    Ha! In graba citisem Isarescu in loc de Icsulescu.
    Diaconescu n-are sanse, e sub MRU, Mona Musca si profilul ei sunt SF, Macovei pare-se ca a facut blat cu Bleaga, Udrea e Doamne apara si pazeste, Pionierul Boc nu prea are fata de Presedinte, la fel si Cristian Preda.
    Cei mai ok mi se par Diaconescu, MRU si Papahagi. Dar astia nu misca bizonii. Trebe’ unu’ mai golan. Pe de alta parte, Gioana a miscat bizonul…
    Pun pariu ca va fi Isarescu, poate chiar pe blat cu PSD-ul.
    Oricum, magistrali psd-istii, cum ni-l tot imping pe Antonescu in fata sa ne speriem de el, astfel incat sa para ei mai digerabili. Decat un nevrotic incontinent si incoerent, mai bine un talhar cu metoda.

    Reply
    1. Yeba

      ovidiubudisan ,ce criteriu ai ca să apreciezi că Diaconescu e sub MRU? Nu-mi dau seama cum poate  cineva comunica mai slab, fără să spună nimic clar (şi să-l ai adversar pe Ponta, hi, hi, hi) şi fără să-şi asume nicio poziţie, că e mai sigur, nu greşeşte şi/sau nu supără posibili viitori aliaţi. E atât de subţire şi fără convingeri, gata să strige, ca la concerte, I love you all!

      Reply
      1. ovidiubudisan

        Yeba ovidiubudisan E tare ca, referindu-va la MRU, ati descris perfect situatia candidatului „reformist” de la ultimul congres PSD. De atunci a crescut mult, mai ales in timpul loviturii de stat mi-a placut, dar ramane cu un profil asemanator cu MRU, dar ceva mai pesedist, posibil santajabil pe linia Van Gehele (daca va mai amintiti congresul si retragerea lui teleghidata). Cred ca un sociolog ca Barbu Mateescu ar putea oarecum confirma ca e perceput de popor cam la fel ca MRU, dar cu o notorietate mai scazuta. Acuma e totusi evident ca simpatizantii MP il percep mai bine, ca e de-al lor. Banuiesc ca si simpatizantii FC au o parere buna despre fostul psdist Bazac. Oricum, luat la rece eu sunt multumit ca va exista si MP si FC, deci ii pot alege fie pe unii, fie pe altii, fie impreuna. Decat cu PDL la ultimele alegeri, tot mai buni piticutii astia.

        Reply
        1. BarbuMateescu

          ovidiubudisan Yeba Într-adevăr C.Diaconescu are un profil redus. MRU s-a promovat intens drept prezidenţiabil, are o notorietate mult mai mare şi o intenţie de vot pe măsură (valoarea exactă depinde de contracandidaţi; candidaţii din opoziţia non-PPDDistă însumează constant în sondaje 30%).

          Reply
        2. Canadiana

          Florina BarbuMateescu ovidiubudisan Yeba 
          Diaconescu are potential, dar cred ca iese cu minus la priza la public. N-are discurs de bataus, asa cum are Basescu. Cu toate astea, l-am auzit dand un pumn sau doi anul trecut si cred ca ar putea face fata. 
          Si apropo de MRU:
          In penultimul an de liceu, bunicul si cu inca doi colegi, s-au hotarat sa se duca la bordel. Actiunea implica riscuri enorme pentru niste elevi de internat german intr-un oras de provincie: categoric riscau exmatricularea  Dar toti trei au hotarat ca merita riscul. Deci bunicul, Niculae si Augustin se duc la bordel. (Augustin era premiantul clasei la greaca si latina. Era fruntas peste regiunea intreaga, nu-l batea nimeni.) Ajunsi la locul cu pricina, bunicul si Niculae purced la treaba fara ezitari. Il lasa pe Augustin aranjandu-si frumos pantalonii dezbracati la dunga. Dupa ceva timp, cand coboara bunicul in salonul de primire, il gaseste pe Augustin in acelasi loc, tot in chiloti,, continuand sa-si aranjeze pantalonii meticulos la dunga in vederea marii actiuni. Bineinteles ca, pentru Augustin, marea actiune s-a rezumat atunci la potrivitul pantalonilor. si atat. 
          Asa si MRU: este intr-o permanenta aranjare la dunga pentru marea actiune care nu va avea niciodata loc.

          Reply
  4. Yeba

    Obs.: 1) Pesediştii nu strâmbă din nas la pesedişti, dar la „trădători care au ţinut guvernul Boc la putere”, da. 2) Profilul Monei Muscă?! Adică cineva perfect opus, vrei să zici, da, dar MMă e un exemplu bizar, altele ai tu la sufletul tău, ca Pristanda, ea a gestionat fatal evenimentele ce o priveau şi acum nici n-ar lua ORNISS cred.

    Reply
    1. Bleen

      Yeba Pesediștii nu strîmbă din nas la trădători care au ținut la putere guvernul Boc, că i-au reprimit cu drag în rîndurile lor pe respectivii trădători, ba i-au făcut și miniștri.
      Mona Muscă, fost liberal cu carisma, energie și lipici la popor, ar putea lupta cu oarece succes cu Ponta în turul II și ar lua voturi de la PNL.
      Pentru a cîștiga alegerile, un candidat prezidențial trebuie să ia minimum 5 milioane de voturi (Geoană a luat 5,2 milioane și a pierdut în 2009).
      Numărul maxim de voturi pe care l-a luat ”dreapta/opoziția democratică/atleții lui Tristos Labescu” a fost în 1996: 3,8 milioane de voturi. Un candidat prezidențial în turul II trebuie să atragă mari mase de oameni.
      Nici Băsescu în emisiune la Răzvan Dumitrescu nu a tratat mai inspirat evenimentele.
      Mona Muscă (fuse și se duse) era singura șansă pentru dreapta de a avea un politician băsesc, adică capabil să vorbească pe românește, să arate uman și să atragă milioane de voturi atît de simplu, după vorbă, după port.  Restul sînt caricaturi grave, cu pretenții și tristeți ridicole în suflet și priviri.

      Reply
  5. Andrei Rugina

    Sfat: Mirel, fă-te monarhist și scapi de obsesii – cu ce e mai prost Dudă decît Crin ori Zerox?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *