Acestea sint explicatiile atitudinilor, declaratiilor si miscarilor politice din aceste zile si din tot anul 2013

Pentru ca orice decizie și mișcare politică să fie acceptabilă în ochii publicului, Traian Băsescu trebuie să devină nefrecventabil și să fie principalul motiv al respectivelor mișcări politice. ”Ce să facem? N-ați văzut că Băsescu s-a nasolit, s-a dat cu Ponta și mafioții și corupții? Ne-a aruncat acum în brațele lui Blaga. Da, nici Blaga nu e breaz, dar e de-al nostru, de dreapta unită, și oricum e mai bun decît Băsescu coabitantul, tatăl mafioților. La urma urmei, chiar și Antonescu e mai bun, că e de dreapta, tot unită, sperăm, și s-a opus numirii procurorilor.”

Cînd operațiunea de propagandă și isterie ”Băsescu mafiot” se va fi terminat, orice demisie morală (deși, fie vorba între noi, pe partea de morală, lumea bună nu avea de unde demisiona) este acceptabilă, ba mai mult, e un gest de curaj, de luptă împotriva sistemului băsisto-pontist și mafiot).

Iată și explicațiile:

Cu 60 de zile înainte de data alegerilor partidele trebuie să depună la BEC o listă cu 200 000 de susținători iar candidații independenți, o listă cu 100 000 de susținători. Aceasta este legea. Este, evident, aberant, însă asta e legea.

Pentru partide/alianțe pragul electoral e de 5% iar pentru independenți este raportul dintre numărul de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de europarlamentar (3.3% în procente – dacă sînt 6 milioane de voturi exprimate, un independent, pentru a fi ales, are nevoie peste 180 000 de voturi.

În condițiile în care un partid are nevoie de 200 000 de semnături pentru a depune liste de candidați și un independent are nevoie de 100 000 de semnături pentru a candida, PSD, PNL, sateliții acestora, PPDD, PDL și UDMR sînt singurele partide care pot participa la europarlamentare (NR are sub 200 de cotizanți, FC are sub 2000.).

Un salariu de europarlamentar ajunge pe la 6 000 de euro, plus încă vreo 17 000 cheltuieli cu cabinetul plus 3.5% pensie pe fiecare an de mandat (3.5% din salariul brut, care e peste 7 000, dacă nu mă înșel – după 5 ani de mandat, ai 17.5% pensie, adică 1 225 euro). Plus vizibilitate, plus relații în lumea bună, plus trăit în Occident.

Legea 33/2007 (legea alegerilor parlamentare)

ART. 10

(1) Ziua de referinţă este duminica. Aducerea la cunoştinţa publică a zilei de referinţă se face cu cel puţin 90 de zile înainte, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind stabilirea zilei de referinţă.
(2) Ziua de referinţă este stabilită în cadrul perioadei hotărâte în acest scop de Consiliul Uniunii Europene.

ART. 16

(1) Listele de candidaţi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 60 de zile înainte de ziua de referinţă.

(4) Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători. Lista susţinătorilor se depune într-un singur exemplar.

ART. 17

(1) Poate candida ca independent cetăţeanul român sau cetăţeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales şi este susţinut de cel puţin 100.000 de alegători. Cererea de admitere a candidaturii independente se depune la Biroul Electoral Central, în 4 exemplare, însoţită de un exemplar al listei de susţinători, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua de referinţă.

ART. 51

(1) Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel naţional.
(2) Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

Facebook Comments

5 Comments Acestea sint explicatiile atitudinilor, declaratiilor si miscarilor politice din aceste zile si din tot anul 2013

    1. BarbuMateescu

      grig La parlamentare e 8% pentru o alianţă între două partide.
      La europarlamentare însă, după cum zice art. 51 de-l cita Bleen:
      (1) Pentru partidele politice, (bla bla bla), alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel naţional.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *