BNR a inceput sa faca politica. E bine?

Ce mi se pare interesant in actuala criza economica este ca linia de demarcatie intre politicieni si tehnocrati a devenit din ce in ce mai fina. Banca Nationala a Romaniei a fost mult timp o institutie care si-a pastrat neutralitatea. De multe ori, din umbra, BNR “ a tinut spatele politicienilor”, cum se zice. A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a mentine un anumit echilibru. In fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor si mai ales lipsa de vointa politica pentru reformele structurale.

In ultima vreme BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica. Adica mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre actiunea oamenilor politici cei care, de altfel, au parghiile executive reale – bugetul, fiind de departe cea mai importanta. Teama de reversibil cred ca ii face sa calce linia dintre politica si tehnocratie.

Toate eforturile actualei coalitii de a reface echilibrele macro s-ar putea spulbera intr-o clipita in anul electoral 2012. Stati, ca n-ati vazut nimic inca! Mai e pana in 2012. O sa vedeti initiative populiste in Parlament inainte de locale si generale si o sa va luati cu mainile de cap. E suficient sa vina un grup de doi-trei parlamentari cu o initiativa, dupa care, teama de sanctiuni electorale sa ii faca pe toti ceilalti sa voteze orbeste in favoarea ei.

Am mai vazut filmul acesta cand a fost vorba de cresterea punctului de pensie si marirea salariilor profesorilor cu 50%. A fost de ajuns o scanteie si toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat dupa flacara.

Din acest motiv BNR nu mai e neutra si cred ca nici nu mai poate fi neutra. A devenit un jucator nu doar in arena cursului de schimb, ci si in arena politica.

Cand au avut nevoie de tehnocrati pentru a schimba imaginea guvernarii intotdeauna politicienii au apelat la rezervorul BNR. Nici nu cred ca au gresit. Cel putin ca imagine au reusit sa dea un plus de credibilitate executivului. Posibil ca, odata intrati in arena, tehnocratii de la BNR sa mai si incaseze. Pentru ca acolo, in arena, se joaca mai putin tenis si mai mult kick-boxing. Sa vedem daca vor fi si buni incasatori. Pentru ca in arena pumnii se dau la gramada. Odata ce ai coborat acolo nu mai esti considerat spectator.

In plus, daca BNR devine un fel de partid al inteleptilor, nici nu o sa ma stim daca Isarescu sau Croitoru ar putea fi numiti „premieri tehnocrati” sau „premieri politici” (asa cum isi doresc unii din PD-L).

Facebook Comments

29 Comments BNR a inceput sa faca politica. E bine?

  1. Stana Daniela

    Imi place comentariul Dvs., este plin de realitate.

    Asi dori sa va mai spun si eu niste nereguli din sistemul condus de Dvs., dar nu stiu cum?

    Reply
  2. cristoiu

    Il vad pe dl.Isarescu Prim Ministru .In acest fel cheltuielile facute de guvern in perioada electorala vor fi rezonabile .Sper ca dl.Isarescu sa inteleaga imperativele momentului.

    Reply
  3. Musette

    D-le Lazaroiu, cu toata stima, va raspund: ESTE FOARTE BINE! In situatii de criza – si ce criza, una mondiala si nu interna – este nevoie de solutii de criza! Nu sunt de specialitate dar perceptia mea este ca guvernatorul al BNR, dl Mugur Isarescu, a fost si este 'omul providential', cel datorita caruia nu am picat mai jos decat suntem acum! Si avem destule 'termene de comparatie' in jurul nostru. Daca, in asemenea situatii de criza, nu intervin si niste 'creiere lucide', cu politicile lor monetare si sfaturile bine documentate care sa asigure, cat de cat, un echilibru in economie, atunci ce sa facem? Sa ne lasam pe mana politicienilor care nu au scrupule si folosesc orice in a ataca adversarul si a-si facilita accederea la putere? Care sunt solutiile economice propuse de 'alternativa' numita USL, de exemplu? Astazi, in Parlament, Opozitia dezbate motiunea de cenzura depusa impotriva noului Cod al Muncii. Opozitie din care face parte si PSD, cel care va vota impotriva unor prevederi din acest cod pe care chiar el le-a promovat! Ce vreti mai mult decat atat? Asta da consecventa si pragmatism politic in folosul tarii si al cetateanului! Aceeasi Opozitie instiga la actiuni de protest si sustinere in strada a motiunii, adica am ajuns sa vedem legi votate in Parlament la presiunea strazii, a acelor lideri de sindicat cu mari probleme de moralitate si legalitate? In concluzie, puteti numi cum vreti dvs. IESIRILE LA RAMPA ALE D-LUI MUGUR ISARESCU, ele NU SUNT POLITICE, CI RESPONSABILE! Ceea ce, iartata-mi fie indrazneala, nu pot spune despre dvs. daca puneti astfel problema.

    Reply
  4. Florina

    "am intrat abrupt în epoca de aur a consilierilor" 😆

    Năstase, în JN.

    "Pentru Guvernul României, vor­beşte cu poporul doamna Vass. Pentru Preşedinţia României, face acelaşi lu­cru domnul Lăzăroiu. Ca să dau doar exemplele cele mai grăitoare (li­te­ralmente, pentru că domniile lor gră­iesc public cam de trei ori pe săptămână)."

    dap! articol dedicat, domnule Lăzăroiu.

    Reply
  5. Dragos

    Comentariu la update:

    oare de unde stie dl. Lazaroiu ca cel cu titlul "Lazaroiu ataca BNR" este ciung ? A ? Aud ?

    Va spun eu: de la SRI ! Care pe banii nostri…

    Reply
  6. un geostrateg de bin

    nu avea cum sa fie domnul jurnalist razvan dumitrescu. voi credeti ca io stau sa=mi pierd vremea citind prostiile scrise pe banii nostrii?

    Reply
    1. nedormitul

      @geostrategul de bine

      tot "pe banii noştri" se mai exprimă:

      nastase.wordpress.com – deputat, cercetat penal

      blogponta.wordpress.com – deputat, minor

      iliescu.wordpress.com – pensionar de lux, jack the ripper

      crinantonescu.ro/Blog/CrinAntonescu.html – absent (e drept, nici pe propriul blog nu prea calcă)

      danvoiculescu.net/blog/ – senator, recurent la cedo

      sorinoprescu.wordpress.com – primar, drumar şi măcelar

      mirceageoana.ro/blog – victimă

      sebastian lăzăriou nu este plătit să scrie pe blogary, cu atît mai puțin din bani publici. scrie GRATIS. te poftesc, deci, să mănînci rahat pe banii și pe nervii tăi.

      Reply
  7. lucid

    Intai o exprimare ambigua: "linia de demarcatie intre politicieni si tehnocrati a devenit din ce in ce mai fina". E vorba de linia de demarcatzie dintre ACTZIUNILE politicienilor si tehnocratzilor, altfel s-ar putea intzelege ca gunoaiele majoritar in toate partidele ar putea deveni macar un pic tehnocrate, adica specialiste in ceva util. In fond e vorba de banca NATZIONALA a Romaniei deci obligatoriu trebuie sa faca politica natzionala si o si face. Numai ca doar "financiar-bancarul" nu poate salva o tzara, e nevoie si de specialisti in industrie, agricultura, educatzie, sistem sanitar, justitzie etc. Dar ideea unui nucleu de "intzeleptzi" la BNR pe langa care s-ar putea coagula un PARTID al intzeleptzilor (specialistilor) este de luat in consideratzie. Ar fi totusi un mic "amanunt" de clarificat: relatzia guvernatorului cu trilaterala – drepturi si, mai ales, obligatzii. Dar cum salvarea e si ea azi "globalizata" poate fi pana la urma un avantaj pentru Romania.

    Reply
  8. andrei p

    Am o idee si mai buna, sa mutam BNR pe Aleea Modrogan.

    Pardon, am vrut sa scriu bulevardul eroilor.

    Reply
  9. Dragos

    A, sa nu uit sa fiu on-topic:

    😀 ))))

    – Ahaaaa! E clar !!! Boc RAMANE premier. Restul e cancan/ perdea de fum.

    Reply
  10. Dragos

    Am inteles ca articolul anterior al D.lui Lazaroiu a fost scris pe banii d.lui Razvan Dumitrescu.

    Acest articol pe banii cui a fost scris ?

    Reply
  11. valabill

    Incep sa se lege lucrurile,adica articolul de fata este o continuare a ideii de a limita deficitul bugetar prin constitutie,enuntata de d-l presedinte.Mai mult ca sigur,vom avea o perioada interesanta de traversat.Sa nu dam cu pietre in Blaga,rolul lui e foarte important.Sa nu uitam ca Iuda a contribuit din plin la raspandirea crestinismului;asa si Blaga va avea un rol deosebit in crearea unui nou partid de dreapta.Nu e vorba de arginti,e numai determinism.

    Reply
  12. Hantzy

    judex, ok nu tariceanu. ci in perioada ib care a fost premier – asa am spus. Atunci a pus Isarescu deoparte, iar asta e important, nu cine e vinovat pentru asta …

    Iar la anul trebuie sa avem crestere economica, ameliorari salariale, putina bunastare, ceva premii, tocmai pentru a demonstra ca masurile au fost bune … altfel de unde 30%?

    Reply
  13. judex

    @Hantzy:

    "Piesele" pe care le folosesti tu sunt deformate de gandirea ta (de exemplu, atribuirea lui Tariceanu a meritelor economice ale lui Isarescu, sau fantezia ta cu deficitul). La asamblarea lor, nici mie nu-mi da bicicleta, dar nici mitraliera. Imi iese doar ceva mai cu mot si care imi taie apetitul, atat tot…

    Reply
  14. Hantzy

    In guvernarea Tariceanu, rezerva valutara s-a ameliorat substantial. Chiar si cu deficitul din 2008. Rezerva a putut fi mentinuta si in perioada austeritatii. La anul se termina, daca nu ma insel, acordul cu organizatiile financiare internationale. Iar guvernantii vor fi mai putin conditionati. Si domnul SL ne spune ca tentatia pomenilor exista si in vreme de criza. Daca benereii vin la Victoria, atunci la benereu se duc altii. Iar daca Base mai vrea doar un an dupa 2012 si vrea probabil o retragere ca Pele din futbol, e aproape la limita ca sa ardem osanza adunata.

    Nu stiu, dar daca incerc sa asamblez piesele astea, nu-mi da bicicleta, ci tot mitraliera!

    Reply
  15. judex

    1) Economia slaba a Ro cere solutii de dreapta, pentru ca averea nationala trebuie intai creata (prin masuri de dreapta), si abia dupa aceea distribuita (rolul stangii, care porneste astfel cu un avantaj din start). Ca regulator principal al resursei de baza o economiei oricarui stat (banii), este normal ca BNR sa sesizeze corect atat necesitatea masurilor de dreapta luate de guvernul Boc, cat si boicotul pagubos al oponentilor.

    2) BNR a jucat mai dintotdeauna rolul formatiunii de dreapta de care Ro a fost pana acum lipsita.

    Uneori, actiunea BNR a fost pe fata, ca in cazul PM Isarescu, ocazie cu care s-a rezolvat problema incapacitatii de plata a datoriei externe a Ro, care putea juca inca de acum 10 ani in rolul interpretat azi de falimentara Grecie, dar fara plasa de salvare a NATO si UE de care beneficiaza acestia.

    Alteori, BNR s-a manifestat sub forma "vocii tehnocratului", sarind in ajutorul unor executivi (personaje singulare, partid politic), care erau boicotati de institutii centrale sau organisme particulare (exemple: CCR, parlament, Justitie, ONG-uri de tip ProDemocratia, sindicate cu afiliatii politice sau etnice) cand incercau sa aplice masuri de dreapta.

    In plus, cred ca la BNR criteriile de integritate (N.B.: @SL) sunt deja functionale, prin regulile interne (…cu o exceptie, poate: Bogdanelu', dar poate l-au luat acolo doar ca sa-l dea exemplu negativ, ca exponat de politician)

    Eu cred ca, daca politicienii din toate partidele continua sa se comporte ca maidanezi care se bat cu galetuse de zoaie, atunci statul are chiar DATORIA (nu numai posibilitatea) sa se protejeze de o clasa politica iresponsabila, si asta cu 10 armuri. BNR este una dintre aceste armuri. Depolitizarea masiva si ireversibila a structurilor statului este o alta posibilitate. Iar parlamentarii razvratiti impotriva propriului electorat (vezi referendumul trecut), ar trebui izolati mai abitir decat reactorele japoneze, ca o a treia armura.

    In concluzie, BNR nu "a inceput" ACUM sa faca politica, ci este demult un actor pozitiv.

    Deci, raspunsul meu la intrebarea lui SL: ESTE FOARTE BINE !

    Reply
  16. carina

    Noul premier – Tehnocratul – imediat dupa instalarea la Palatul Victoria va anunta ca e si presedintelui unui nou partid ( SL: Pentru ca acolo, in arena, se joaca mai putin tenis si mai mult kick-boxing. Sa vedem daca vor fi si buni incasatori )

    Nu degeaba au facut sri -isti valva cam de o luna si ceva de zile pe site uri si forumuri despre un nou partid .

    Deci cine o cauta pe Alba ca Zapada sa se duca la BNR. Sigur o va gasi in laboratoarele de acolo, facand ultimele pregatiri sa si puna rochitza alba 🙂

    Reply
  17. Bleen

    :)))))))

    – Ahaaaa! E clar!!! Îşi dă demisia Boc şi Băsescu pune un benerist.

    – De ce?

    – Păi altfel de ce ar scrie Sebastian Lăzăroiu pe un blog despre benerişti? Duuuh!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *