Corifeii şi Golanul

Mircea Dinescu: “Stau sub un măr înflorit şi mă uit la Dunăre.”


În 1999 SOV era în mod miraculos şi Moş Ene de la FNI, care veghea somnul românilor, şi Mr. Wind ce se întâlnea în taină cu secretarul general NATO, Javier Solana.

În 2002 SOV ajunsese deja marele om de afaceri, geniul financiar care, cu infatuată condescendenţă, spunea în show-ul lui Marius Tucă: “Eu nu asasinez pe nimeni, eu sunt om de afaceri“, comentând astfel zvonurile din presă potrivit cărora ar fi ordonat asasinarea lui Cătălin Harnagea, fostul director al SIE.

În 2004 cumpără postul de televiziune Realitatea, după ce în 1998 cumpărase pentru 500 de mii de parai treimea din Academia Caţavencu care răspundea când o strigai Mircea Dinescu. Astfel s-au trezit: poetul disident, moşier cu Cetate, si SOV, nu numai “un mare intelectual care a scris poezii în tinereţe si are o bibliotecă uriaşă“ ci şi mogul de presă. Acum, că veni vorba, nu ştim ce poezii a scris NUŞ, dar despre nuvelele lui informative criticii, puţini dar cu grad mare, au scris numai recenzii bune. Gurile rele spun că în timp ce-şi cheltuia banii pentru a pune dinţi noi combinelor americane ce-i rupseseră pe cei vechi înghiţind ciulinii Baraganului, poetul–moşier a găsit printre cărţile din biblioteca lui Vântu 1 milion de euro cu care a înseninat gândurile negre ale demisionarului CTP, transformându-le în justiţiara gazetă Gândul. S-au abonat rând pe rând la “biblioteca“ lui SOV, din arghirofilie culturală, după Mircea si Popescu, Stelică şi Drăgotescu, nea Milică Hurezeanu. Am spune privind echipa, Corifeii şi Golanul!

Ma grăbesc şi vorbesc cu păcat, pentru că în 2009 marele mogul de presă încă nu ajunsese pe DN1, fiind ocupat să pună pe “tron“, la Cotroceni , preşedinte de ţară pe cel care nu fusese în stare sa fie primar de capitală. Vor rămâne antologice replicile din comedia neagră ai cărei spectatori ostatici suntem:

SOV: “Domnule preşedinte al României, sunt primul roman care v-a spus astfel.
V-aş ruga, totuşi, să mă notaţi în catastifele istoriei.”
Mircea Geoana: “Am notat. Deja sunt cu pixul în mână (râsete).

Acum, în 2011, Mircea Geoană, rămas cu pixul în mână, notează în ceaslovul istoriei, din postura de scrib şi nu de preşedinte, alte replici ale batrânului actor, spuse nu ca în vremurile de aur pe marile scene ci, în intuneric, pe asfaltul unei parcări, în prezenta unui figurant ce râvneşte la rolul de bibliotecar principal:

Vântu: “Discutăm acum ca între doi băieţi, un golan bătrân şi unul tânăr… Ca tine, la modul cel mai serios ,
am îngropat pe dealurile din Moldova.”
Ghiţă: “Să mă îngropaţi?”

Tânărul figurant are, ca şi înaintaşul lui, un candidat propriu la postul de preşedinte al acestei ţări pline de umor. Este vorba de junele copilot Ponta, care şi-a făcut ucenicia ca spectator la meciurile echipei de baschet al cărei patron este Ghiţă şi care acum pontează heirupist prezent la chemarea şefului – “Bă, o f.. pe mă-ta, fac 1.2 rating, te duci la televizor!“ – pentru creşterea rating-ului la Realitatea: “Da mă, vin, fac orice. Prezint ştirile dacă e“.

În timpul ăsta Corifeii jurnalismului românesc îl privesc cu teamă siderată pe Cezar – Nelu Legiune, cel care trebuia să-l execute pe Harnagea, ajuns astăzi reprezentantul lui SOV în conducerea RTV. Iar noi vom hohoti homeric dacă în final îi vom vedea pe Corifei, dupa ce s-au tarat la piciorele Golanului, răcnind supuşi în faţa Legionarului:
‘Ave Cezar, murăturile te salutant!’

 

În Linie Dreaptă

Facebook Comments

13 Comments Corifeii şi Golanul

 1. nedormitul

  cu toată mizeria la care am asistat în ultima vreme, un lucru totuşi e bun. piaţa de media e mult mai limpede decît acum cîţiva ani. iar atunci cînd vreau să cumpăr ceva, cam ştiu ce cumpăr.

  Reply
 2. tucu

  @Nea

  Si au inceput sa faca mai multe dezacorduri decit absolventii de Stefan Gheorghiu.

  Aia macar aveau un vocbular standard si niste fraze prefabricate care mergeau la orice.

  Din nefericire , multi ziaristi tineri sunt pur si simplu analfabeti. Nu numai ca nu stiu sa srie dar nici nu stiu despre ce scriu.Citesc in continuare presa scrisa si ma trec fiorii.

  Reply
 3. Nea

  Tucu, aşa e. Şi noi, din păcate, publicul ţintă, avem o vină. Eram aşa de suprasaturaţi de imbecilităţile tip Scânteia şi TVR încât, la început, am fi acceptat orice gunoaie, cu condiţia să nu sune ca alea.

  Ţin minte că mă uitam la adunătura aia din CPUN şi mă încânta chiar şi faptul că era câte unul care putea duce o frază fără un dezacord sau că avea tâmplele mai late decât fălcile, spre deosebire de activiştii lui Ceaşcă, din CC şi presă.

  Între timp, văz că li s-au cam rotunjit fălcuţele şi ăstora, de la Cristoiu la Stelian Tănase şi PieleaPulii.

  Reply
 4. Sare'n Ochi

  deci faza cu condamnatul la moarte este, scuzati, o laba trista si o mancare de "cu polonicul" la greu. am fost contemporan si nu s-a pus problema asa nici macar de-un zvon.

  Reply
 5. tucu

  De 20 de ani ni se serveste o ciorba cumplita in care sunt amestecate talente reale, borfasi, functionari,CAP isti, bisnitari, actori , disidenti de 89 etc

  Ciorba este asezonata cu desvaluiri despre scrisorelele trimise de diversi scriitori ,pictori, preoti, actori, oameni de televiziune etc.prietenilor din securitate.

  Securitatea este demonizata dar nu se pomeneste un cuvintel de aparatul de partid care controla securitatea.

  Toata aceasta amestecatura este facuta pentru ca noi idiotii creduli sa nu mai putem distinge autenticul de fals.

  Asa au aparut si ""Corifeii "" de presa.

  Notorietatea ""corifeilor de presa"" s-a creat pe reteta unei reusite sedinte de partid unde critica si autocritica erau la mare cautare.

  S a infierat cu minie proletara,s au scris articole incedndiare, s au folosit termeni demolatori, s au creat texte demne de Rica Venturiano caci toti eram suparati pe cei ce ""mancau "" de la ''masa poporului"".

  Cit de viabili au fost acesti ""corifei de presa"" o dovedeste viata produselor scoase pe piata.

  Din fericire exista si momente in care ne este desvaluita adevarata lor dimensiune. Din nefericire ziaristii onesti se feresc sa arate putregaiul din gradina lor dintr un spirit de breasla prost inteles. Sper ca se vor destepta. Postarea de mai sus e un prim semnal.

  ""In linie dreapta"" felicitari pentru subiectul abordat deoarece si acestor corifei le datoram reusita imbecilizarii romanilor si netezirea drumului golanilor spre putere.

  Reply
 6. Nea

  S-o luăm cu metoda furculision: Bate-n google "national salvation front" şi vei obţine vreo 64000 de FSN-uri. Dacă le scazi pe alea româneşti, rămân cam jumate, doar lume bună: Siria, Libia, Rusia, Iraq, Palestina.

  Reply
 7. judex

  @Florina, 14.45:

  Ma gandesc la posibile noduri explicative;

  1) Atentatul cu bomba de la EL

  2) NC Munteanu.

  Reply
 8. Sare'n Ochi

  ce ciudat, eu am fost coleg de clasa si de banca cu Mihai Hurezeanu intre 1980 si 1981 – dar chestia asta n-am mai auzit-o/citit-o/povestit-o nici macar in 1990-1991 pe cand eram ziarist la NU si-mi plimbam umilul hoit pe linga prea stralucitul meu coleg. @Florina, mersi pentru link – acum chiar ca am ce sapa, cauta, scurma si-mi pune intrebari.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *