Scrisoare deschisă către Ghiţă şi Vântu

Ca unul care sînt doar purtătorul de cuvînt al opiniilor mele şi care chiar vă urmăresc în stenograme, de mai demult pe cel cu maniere dintre cele mai fine care se autodefineşte ca golan de Piaţa Universităţii şi personaj fabulos care a vînat rakeţi să-i cînte Chopin sub dealurile Moldovei şi de mai încoace pe celălalt, pe tînărul cu comportamente de şahist şi reacţii de neînţeles deşi iubeşte baschetul, ţin să vă atrag atenţia că angajaţii dumneavoastră, mai ales producătorii de ştiri cu experienţă, şi nu ştiu dacă e doar o coincidenţă sau e întîmplare, au probleme cu limba română, atît în ceea ce priveşte din punct de vedere gramatical cît şi logic şi chiar al vocabularului. Şi mă refer aici la producătorul de ştiri care tocmai v-a adresat o scrisoare deschisă (mai bine v-o dădea în mînă sau măcar anonimă, dacă tot ţinea s-o facă publică şi astfel nu se prindea nimeni că producătorilor de ştiri de la Realitatea TV le stă limba română acolo unde le stă limba de carne, caracterul şi inteligenţa).

Trec peste reproşul pe care vi-l face angajatul, şi anume că sînteţi doi tîrlani care nu ştiţi că manipularea nu se face cu părul (?) în ochi (ciudat – nu l-am văzut niciodată pe Andreea Creţulescu cu părul în ochi) ci prin batistă, cu suptilitate, duios şi cu virtuozitate, cu măiestrie şi fără zgomot, trec şi peste acuzaţia, subtilă, ce-i drept, pe care v-o aduce, că sînteţi doi zgîrciobi care îi obligaţi să facă propagandă ieftină şi remarc în scrisoarea ştiristului, cu neplăcută surprindere, două aspecte care, ca telespectator (mint, nu m-am mai uitat la Realitatea de doi ani) mă întristează: apelul la discreţie (hai să ascundem mizeria cu efecte publice sub preşul omertei pentru cauze private), şi exprimările în ceea ce am putea numi limba română:

“Nu are nicio legătură cu fapte reale, coincidenţele sunt întâmplătoare, ca la finalul filmelor care vor să ne spună exact pe dos, că se referă la fapte autentice dar n-o fac.”

“Ca unul care am lucrat în ProTV vă asigur că s-au petrecut şi acolo tot felul de năzbâtii dar nu s-a aflat mai nimic.”

“Ca unul care chiar mă pricep la treaba asta cu ştirile – iar subliniez lipsa de modestie – vă rog să mă credeţi că manipularea nu se produce cu parul în ochi.”

Dincolo de faptul că la Realitatea TV se futu limba română, îi reamintesc ştiristului pentru care întîlnirea cu meseria de jurnalist nu e decît o coincidenţă nu întîmplătoare ci doar tristă că e dreptul nostru de cetăţeni români să vă luaţi gîţii prin stenograme de prime time, ba chiar mult, este strongly recomandat să o faceţi public, ca să ştim şi noi dacă ne sînt respectate drepturile, cu atît mai mult cu cît încercările domniilor voastre de a folosi capitalul de încredere al unei instituţii de presă, atît cît a mai rămas din el, atît cît a mai rămas din ea,  în scopuri de drept penal şi procedură penală, ne afectează pe noi toţi şi, deci, în consecinţă, sînt de interes public, chit că-i place sau nu respectivului producător de ştiri.
Dacă scrisoarea asta vă pare greu de înţeles şi obositor de citit, dacă e ca şi cum ar vrea să vă spună exact pe dos dar n-o face, încercaţi-o pe cea a producătorului de ştiri de la Realitatea TV.

Facebook Comments

14 Comments Scrisoare deschisă către Ghiţă şi Vântu

 1. Liviu Iordache

  Pentru un specialist in stiri care scrie 4.000 de cuvinte ca sa ne spuna, la inceput, ca Prigoana ii punea sa injure gunoierii adversi si, la sfirsit, ca la RTV sunt mai multi paznici decit ziaristi e o performanta! Cine s-ar mai putea lauda cu o asemenea isprava? De unde, pe de alta parte, se vede ca selectia avea o tinta clara: cine este cel mai distrus, ala e bun, ca nici nu pleaca, ca nu are unde, nici nu sufla, decit cind ne prindem noi ca e varza si vrem sa facem altceva!

  Reply
 2. Sare'n Ochi

  aproape on topic: daca aveti ocazia sa-i remiteti numitei Alina Mungiu Pipidi urmatoarea scrisoare, o faceti?
  http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/04/2
  lucrurile stau cam asa: blogul "O Romanie curata" a organizat un concurs de afise pe tema nesimtirii lui Adrian Severin. a participat si afisul facut de catre "Baricada" dupa un text "Sare'n Ochi". de aici il las pe "Baricada" sa se indihneze: "S-a terminat concursul “SeverIN/OUT” de pe România Curată… Câştigător detaşat a fost afişul semnat “Sare în Ochi and Baricada”, cu 48 de voturi… Alte opţiuni: Octav – 2 voturi, Szakats Istvan – 3 voturi, Mihai Stănescu – 1 vot… Deşi ierarhia şi opţiunile sunt clare, ghiciţi ce lucrare, “declarată” cîştigătoare, merge la Strasbourg? Mihai Stănescu, stimaţi tovarăşi!…

  Voi ce părere aveţi?"

  parerea mea este ca fiind blogul lor, concursul lor, sa-si vada de treaba lor. dar, avand in vedere ca s-a mimat un vot public in urma caruia 1 este net mai mare decat 48, este cazul sa le atragem atentia sa nu se mai dea atata de "curati" intr-o Romanie murdara cand ei insisi au manjit unul dintre exercitiile democratiei: votul liber exprimat.

  ma scuzati pentru lacramatie si link.

  Reply
 3. Ivan Zubeldian

  haha, Bleen, tu si când vrei să fii confuz ești limpede. Știi, vorba aia, prostul mimează mai ușor inteligența decât deșteptul prostia.

  Reply
 4. Marius Delaepicentru

  Lucrez de 26 de ani în televiziune. Pe cale de consecinţă acesta este al 27-lea.

  Ăsta revoluţionează nu numai limba română, dar şi (i)logica aritmetică. Aflăm cu acest prilej că 27 este consecinţa lui 26. Fasciile vînterlope sunt din ce în ce mai fascinante.

  Reply
 5. andrei p

  "au probleme cu limba română, … punct de vedere … logic"

  Nu cred ca au probleme cu limba dpv logic (sic!), ci mai degraba cu logica dpv limbic.

  Reply
 6. valentin

  Eu astept o scrisoare deschisa de la CNA in care sa ne explice de ce realitatea mai are licenta de emisie.Si una de la CSAT in care sa ni se spuna de ce aceasta amenintare terorista nu este luata in serios.Pentru cei care nu stiu, terorismul nu inseamna numai bombe puse in metrou.

  Reply
 7. alt vlad

  "Dacă afacerea este din media, cu atât mai mult din televiziune, atunci profitul în bani nu este suficient. Ba dimpotrivă, de cele mai multe ori este extrem de greu de scos. Atunci avem alte forme de profit din care investitorul, patronul, trebuie să aibă de câştigat; influenţă politică, protejarea altor afaceri etc. Sunt de acord cu toate aceste principii elementare, de bun simţ."

  Ce mai e de comentat?!

  Reply
 8. nedormitul

  tocmai bîrfeam (de rău 😈 ) pe cineva din trust şi mă gîndeam că biata persoană sovghiţă din cauza mea

  Reply
 9. Florina

  "ca unul care chiar mă pricep la treaba asta cu ştirile – iar subliniez lipsa de modestie – vă rog să mă credeţi că manipularea nu se produce cu parul în ochi.manipularea adevărată se face cu subtilitate. se face cu măiestrie. cu virtuozitate. este o melodie frumoasă care sună duios, nu una disonantă, nu zgomot pentru nimic. în manipularea făcută cu parul în ochi nu crede nimeni, propaganda ieftină nu e credibilă în cele din urmă, s-a văzut la fascişti şi la comunişti." – Bugnar

  Priceless!

  Reply
 10. anarchix

  Prea putin, prea tarziu.

  Nicio mila pentru niciun angajat din iRTV. Unde erau cand minciunile curgeau pe burtiera 24/7/365 intr-o veselie?

  De fapt viteazului astuia ce nu-i convine? Ca lumea vede chestiile astea la lumina zilei ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *