‘Iohannis curata mizeria lasata de predecesorul pro-rus Traian Basescu’?

Paul Dragoş Aligică scria, în această dimineaţă, pe Facebook:

Am inteles ca ar fi disparut Putin de o saptamana si facem acum toti un efort sa dam de el. Dar prioritatea ar trebui sa fie alta: a disparut Iohannis din noiembrie anul trecut si nimeni nu pare sa se ingrijoreze.

Nu, Iohannis n-a dispărut, are treabă. Conform Gazeta Wyborcza, căreia i-a acordat un interviu, în vizită în Polonia aflîndu-se, şi care scrie în deschidere (în şapoul asumat de redacţie):

Iohannis curăţă mizeria lăsată de predecesorul prorus Traian Băsescu.

Ăsta este rezultatul traducerii oferite de Google Translate frazei „Iohannis sprząta bałagan pozostawiony przez prorosyjskiego poprzednika Traiana Basescu.”, din pasajul introductiv al interviului pe care actualul Preşedinte al României l-a acordat publicaţiei poloneze.

Revoltător? Puţin spus. Cu atît mai mult cu cît Gazeta Wyborcza este o publicaţie liberală, înfiinţată în 1989, şi care, iniţial, cu disidentul Adam Michnik redactor şef, a fost vocea Solidarităţii, cea mai importantă mişcare anticomunistă din ţările comuniste din Europa de Est, aflate, pînă în 1989, sub cizma sovietică.

Şi mai revoltător, interviul preşedintelui român este prezentat pe pagina Facebook a Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

iohannis interviu presa poloneza

Cît despre partea română – consilieri sau/şi însuşi preşedintele – nu este nimic de mirare, atîta vreme cît în discursurile lui Iohannis numele fostului preşedinte nu se regăseşte nici atunci cînd ar fi de absolut bun simţ, nu numai de respect faţă de adevăr.

Adevăr care arată aşa, în ceea ce priveşte orientarea „pro-rusă” a lui Traian Băsescu.

Marea Neagră, lac rusesc – septembrie 2005
Nu o să stau în genunchi în faţa Răsăritului – martie 2008

Din chiar arhiva Jurnalul Naţional, unde găsiţi mai multe poziţii „pro-ruse” aici.

Şi, mai ales, să nu uităm 26 ianuarie 2006, răspunsul dat unui reprezentant al Federaţiei Ruse, care reproşa României găzduirea de baze americane oe teritoriul său.

Voi ati stat 30 de ani in Romania si nu v-am intrebat niciodata de ce.

Însă eu vă întreb acum, domnule Preşedinte Iohannis, în cazul în care nu aţi văzut interviul publicat, cînd veţi dezminţi afirmaţia gazetei că predecesorul dumneavoastră a fost „pro-rus”, restabilind astfel adevărul? Iar în cazul în care aveţi deja cunoştinţă de afirmaţia respectivă, chiar nu vă este ruşine?

 UPDATE: Între timp, „pro-rus” a fost eliminat din text. Iohannis a rămas să cureţe „mizeria”.

Foto iniţial: ziare.com

gazeta poloneza tb prorus1

Ulterior:

gazeta poloneza tb prorus inlaturat

Facebook Comments

10 Comments ‘Iohannis curata mizeria lasata de predecesorul pro-rus Traian Basescu’?

 1. DanC

  Ma ‘framinta’ o idee cam de Vineri incoace. Ce sa faca Herr Klaus ca sa arata ca are ‘balls’! Sa ceara CCR un aviz daca e constitutional/kosher/halal sa faca un referendum pentru urmatoarele:

  – FSN/PDSR/PSD, fiind un partid succesor al PCR, cu presedinte onorific un criminal comunist si o gramada la nivel executiv = escroci si mincinosi ordinari, ei bine PSD sa fie scos in afara legii.
  – Toti cei cu dosare DNA si condamnati, chiar si fara executare sa nu mai aibe voie in politica EVER. De exemplu le retragi cetatenia romana. Daca furi de la stat si de la o tara asa de amarita, e clar ca nu meriti sa fii roman.
  – Recuperarea 100% a prejudiciilor.
  – Parlamentul actual sa fie dizolvat si daca lumea e de acord cu parlament unicameral de max 100 de persoane.

  Mda, stiu, utopie etc. Dar ASTA ar insemna ca ia taurul de coarne.

  Reply
   1. DanC

    Ar fi prea putin numai Ponta. Go big or go home 🙂 Chiar si daca l-ar da jos pe mitoman, altul ca el ar fi pus acolo. Ca doar PSD sint majoritari, nu?

    Reply
    1. Florina

     Da, numai că în condiţiile în care Ponta, orice face, se menţine în fruntea guvernului de aproape trei ani, ar fi o lovitură de imagine, cel puţin.

     Reply
 2. eugen chirovici

  Evident că pro-rus e ziaristul respectiv (dacă nu e, atunci e pro-cretin de-a binelea!). Ilustra Gazeta Wyborcza ar trebui să cureţe urgent nu doar un titlu murdar, ci toată această mizerie „ziaristică” din redacţia ei – autor, cap limpede, şeful cu pricina etc. Iar Herr Klaus (ein mann, zero wort) ar face bine să deschidă naibii odată guriţa aia promiţătoare pe care am votat-o în noiembrie şi care acum – după, iată, sunt deja patru luni! – încă citeşte conştiincios la microfon texte cu iz de limbă de lemn!

  Reply
  1. Florina

   E vorba de mai mult aici, de o delimitare a Ambasadei Poloniei la Bucureşti, care a precizat doar într-un comentariu că şapoul este al redacţiei GW, dar care şi l-a asumat prin postarea pe pagina Facebook.

   Reply
 3. Alex Boroda

  Am scris acest comentariu pe site-ul „Gazeta Wyborcza”, la articol:

  I am puzzled by the author’s choice of words for this sentence: ” Iohannis sprząta bałagan pozostawiony przez prorosyjskiego poprzednika Traiana Basescu.” There are many lines of divergence between Iohannis and Basescu, but the attitude towards Russia is not one of them. Former President Basescu was outspokenly anti-Russian and firmly commited to a stronger NATO presence in Eastern Europe. His public positions on Russia have often been criticised for being too agressive and even undiplomatic. For any person who is even slightly familiar with the Romanian politics of the last decade, picturing Basescu as pro-Russian is completely unintelligible.

  Reply
 4. Yeba

  Eu cred că Ioha doar pt că nu vorbește nu arată câtă dușmănie are pe Băse și cât de meschin este. E interesant că zicea un prieten de-al lui că e foarte citit, iar prietenul părea foarte plauzibil intelectualicește. Ioha este ăla care nu i-a pomenit numele la faza cu birourile si alte de-astea. La bilanțul DNA etc. Nu cred că înțelege, gândește ca Martorii, dă-l dracului, bine că am scăpat de el, ce importanță are că cred ăia că e filorus?! Să știe ei că e șeful Mafiei, cum știm noi….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *