Lecţia de anatomie politică

Cînd a văzut în catalog că purtătorul şnurului roşu de posibil comandant de grupă de miniştri are o medie generală mai bună decît a lui, aspirantul cu şnur galben la şefia detaşamentului a decis că se impune o mărire. Şi a ieşit la tablă la ora de istorie.

În tema pentru acasă din iunie, abordarea vegetativă a comparaţiei Băsescu – Hitler precum şi menţionarea etilismului se înscriau perfect în sfera gîndirii temporo – mandibulare a bătrînului profesor de socialism ştiinţific. Ca să se diferenţieze, totuşi, de celălalt învăţăcel, lucrarea a mai conţinut, pe lîngă binecunoscuta, deja, egalitate între personajele puse la microscop şi o noţiune de specialitate incertă, „apatrid moral”. Atribuită primului analizat, într-o doză forte, pentru obţinerea unui efect atît imediat, cît şi slow release.

Prezentarea de după vacanţă marchează ruperea ligamentară de mentor şi o înclinaţie clară spre psihopatologie. Concluzia, chiar şi exprimată obsesiv – compulsiv, este cea corectă. Boala a fost numai una, indiferent de nume, Hitler sau Stalin. Impresionează, de această dată, mecanismul cu care se ajunge la rezultatul final. O buclă sau, mai degrabă, o şuviţă temporală rebelă, precum şi o privire afundată adînc în bezna timpului pierdut îi permit o viziune profundă a răului universal, varianta 2 în 1. Tot Băsescu.

Nu este deloc surprinzătoare această poziţie. Dacă-i disecăm laborioasa activitate în sfera CRT, LSD şi plasmă, locul comun al speranţei claustrofobilor şi al celor cu dioptrii foarte mari deopotrivă, surprindem germenii actualului puseu viral într-o glumă din februarie 2010, pe vremea cînd carantina era de neconceput:

„Glumind un pic şi întru totul respectînd proporţiile – glumind, subliniez – spuneam unui coleg de partid că noi sîntem oarecum în situaţia Angliei în timpul celui de-al doilea Război Mondial – comparaţia, repet, e doar o glumă – impunîndu-se între nazişti, Hitler, Băsescu, PD şi PSD, Uniunea Sovietică. Cum s-a făcut atunci alianţa – respectînd încă o dată proporţiile – îi spuneam şi eu: Bun, luptăm pînă terminăm cu Hitler, dar nu uita că, după acest război, comunismul va ieşi întărit şi vom avea de furcă cu Uniunea Sovietică şi va trebui să luptăm contra ei.”

Ce nu înţeleg este cine doreşte Crin Antonescu să fie, Churchill sau regina?

Facebook Comments

45 Comments Lecţia de anatomie politică

 1. valentin

  Crinishor are dreptate in ce priveste PSD = Uniunea Sovietica.El ii stie mai bine ca noi, nu ar trebui sa il contrazicem.

  Reply
 2. ElCucui

  @pioner Bănicioiu, unde n-am eu norocul ăsta să mă bage telefonic în direct. Mi-aș presăra discursul de niste glume tușite. Ai văzut 'Men in Tights' când oamenii lui Robin Hood spuneau din tuse "Bullshit! Bullshit! Bulshit!"? M-am și antrenat; îmi iese! Aș fi zis așa: "Imi cer scuze pentru ieșirea mea necontrolotă – Chorhinha eh o thută! – dar am fost profund marcat de moment – Mhuieh Stribleah! – și m-am grăbit să-mi exprim bla, bla, bla.

  Reply
 3. cristi c.

  precizare: insistenta asupra intrebarii – cand este randul celor cu "B"? – nu trebuie interpretata la modul "cu "B" de la… de la cineva anume…" sunt litere destule in alfabet, dupa cum sunt si motive "si mai destule" pentru "tarbaca"…

  nu am nici un motiv plauzibil pentru a fi partizanul cuiva anume… din contra: "toti o apa s-un pamant"…

  Reply
 4. cristi c.

  florina ("s-a mai pariat pe el. rezultatul, într-un ipotetic 1 la 1, ar fi acelaşi. doar stilul ar fi diferit.")

  asa cum am precizat nu era un comment pro CA dupa cum evaluarea mea nu era un (contra)atac la autorul articolului… obiectiv vorbind intr-un 1 la 1 nu conteaza numai valoarea personala intrinseca (IQ-ul, nivelule general de cultura generala sau cunostiinte specifice… etc) elemente asupra carora ar fi o prostie sa ma pronunt fara a cunoaste efectiv persoanele… intr-un ipotetic 1 la 1 ar interveni si aspecte precum abilitatea, spontaneitatea… etc, chestii pe care le acumulezi in 10 ani de viata publica (productiva sau nu…) deci… no harm ment…

  in ultima instanta, apreciera mea privind rezultatul unui ipotetic 1 la 1 era doar un protest personal fata de "atacul la persoana", procedeu pe care EU!! il consider fair si ok numai in conditiile in care este facut intr-o confruntare decenta, face to face, indiferent de subiecti… bineinteles ca aceasta este o opinie personala pe care o vad destul de neimpartasita in restul comentariilor… se pare lumea "gusta" din plin acest gen de abordare… revin deci cu intrebarea: cand este randul celor cu "B"?

  Reply
 5. estu

  Ponta si-a declarat din nou sustinerea ptr uninominal pur dintr-un singur tur. Oare de ce?

  daca sunteti de acord asta ar fi o metoda ca Blogary sa-si intareasca prezenta in spatiul public.

  Dati o declaratie care sa se opuna acestei orori electorale.

  O declaratie in care sa sprijinim separarea alegerilor locale de cele parlamentare si alegeri parlamamentare uninominale cu un sistem de redistribuire mai echitabil decat cel actual.

  Asta inseamna luare de atitudine, asta inseamna responsabilitate civica, asta inseamna implicare.

  Reply
 6. estu

  Frunda e ptr retragerea de la guvernare a UDMR. Nu ca ar fi vreo noutate. USL e in continuare in ofensiva, sprijinita de batalioanele de spalati pe creier si de diviziile de asistati sociali.

  parerea mea e ca la Maramures s-a pierdut o batalie importanta in fata unui canddidat catastrofal iar la Neamt nu a castigat PDL, ci Radulescu.

  in conditiile astea sa te lansezi in schimbari de lege electorala fara studii prealabile e prostie si sinucidere curata.

  Reply
 7. estu

  Un articol in sprijinul parerilor mele despre votul uninominal pur.
  http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/daca-t
  si notati va rog ca Sever Voinescu a spus ca nu s-a facut nici o simulare privitor la acest sistem. PDL pierde in mod cert daca il adopta, si oricum nu e democratic, dupa caum arata si autorul articolului.

  La fel si cu comasarea alegerilor. o prostie. Sunt 2 chestii diferite iar rezultatul nu e deloc clar in favoarea PDL. Sa nu mai zicem ca un sistem electoral trebuie sa fie corect, nu potrivit ptr un partid la un anumit moment.

  Localele trebuie separate de parlamentare iar parlamentarele trebuie sa fie uninominale cu un sistem echitabil de redistribuire.

  Reply
 8. Pioneer Bănicioiu

  Idee tardivă pentru Bleen: când a intrat în direct pe Realitatea, către Ilie Sârbu, aşa ca tinichigii: Bă coae!

  Reply
 9. victor L

  La "Lectia de anatomie politica" se studiaza muschii, tendoanele, arterele sau doar scheletul?

  Ori scheletele sint pastrate in dulap?

  (Spun asta pentru ca Iliescu inca mai e printre noi si, mai incolo hat departe, ii vom scoate scheletul din dulap pentru un muzeu.)

  Reply
 10. g.s.

  Nu numai Blogary nu ar trebui sa aiba motive de timiditate faţă de aia. Fiecare poate sa faca macar atit cit sa se asigure ca nu va redescoperi pe propria piele lamentatia tardiva a teologului Martin Niemöller din povestea cu "First they came for the… and I didn't speak out because I wasn't a… Then they came for the… .. and I didn't speak out because I wasn't a… Then they came for me and there was no one left to speak out for me.".

  Vazind cum se aglomereaza exponential incidentele de tip PC (alaltaieri Plesu, muscat cu obraznicie de cur de Vianu, ieri Aligica, tot ieri senatorul chel de la PDL care "si-a permis" sa scrie nu stiu ce, azi consilierul), as zice – ca unul care a vazut deja filmul asta in alb-negru la cinematograful satesc – ca pute tot mai mult ca pe vremea lui Ceaşcă si Ceferilă in privinta libertatii de exprimare. Una vedem (vezi, de ex., DEFAMATION, de Yoav Shamir, pina nu il interzic aia), alta zicem si alta fumam.

  E semn ca s-a ajuns deja mult prea departe daca pina si "ursul acesta blind si bleg…", vorba poetului, a inceput sa mormaie. Vezi, adica, Plesu intr-unul din momentele lui de revolta in genunchi, articolul "Dubla măsură" din Adevarul.

  Poate invatam ceva din filme:

  Zira (Planet of the Apes) isi reaminteste, la un moment dat, cum a inceput totul pentru neamul ei tinut in custi pina atunci: cu un cuvint format din doua litere pe care marele lor erou eliberator l-a rostit, invatindu-i si pe ceilalti semnificatia lui. (A gorilla named Aldo was the first to acquire the power of speech. He said 'No'. This event was later commemorated in the apes' Sacred Scrolls.)

  Poate invatam ceva si din istorie:

  "Britain and France had to choose between war and dishonour. They chose dishonour. They will have war."

  Si poate ne reamintim indemnul papal: "Nu va temeti!"

  E razboi, Ioane! Si e total. Sintem ultimii oameni daca ii mai lasam inca o data sa vina peste noi.

  P.S. Scuze pentru patetism, da' chiar faceam guşă daca taceam.

  Reply
  1. Florina

   cristi c.
   s-a mai pariat pe el. rezultatul, într-un ipotetic 1 la 1, ar fi acelaşi. doar stilul ar fi diferit.

   andrei
   nu ştiu cît de inteligent îl crezi pe Gigi, o fi mai inteligent decît Crin? cred că numai un 1 la 1 ne-ar putea lămuri.

   Reply
 11. tucu

  Constat cu bucurie ca avem 2(doua) tipuri de comentarii.

  Anticrinii ramin anticrini si se leaga de subiect.

  Procrinii se leaga de autor.

  E interesant sa vezi cum unii sustin ca subiectul e tembel iar ceilalti ca autorul e tembel (probabil ca subiectul ramine cum au stabilit primii )

  Eu vreau sa va spun un singur lucru.

  Crin presteaza exact pentru cit a fost platit.Crin joaca intr o piesa proasta in care nici el nu crede dar la 50 de ani nu mai esti june prim asa ca acceptpti si roluri de idiot mai ales daca sunt bine platite.

  Despre regizorii Iliescu + Voiculescu nimic nou.

  Reply
 12. andrei

  De cum l-am citit, mi-am dat seama ca textul are momente de originalitate mai rar intalnita. Asa ca, pac-pac, m-am pus imediat pe gugalit. Nu, n-am iesit la spionat nici papadia, si nici salata, ci expresia "puseu viral". Pac-pac, one hit. Mi s-a parut tare.

  O observatie de-a mea (cu scuze pentru autoare) e ca titlul nu e potrivit. Textul e mai mult in patologie. Pe de alta parte, mi-am dat seama ca potrivirea-nepotrivirea nu coreleaza neaparat cu inspirat-neinspirat. Asta, pentru ca am concluzionat ca titlul e inspirat, conferind o simetrie distractiva si semnificativa intregului eseu. Astfel, articolul incepe cu un titlu care nu prea are legatura cu continutul si se termina cu o nedumerire la adresa unui "politician" care nu are nicio legatura cu politica.

  Intr-un plan absolut paralel, e partea asta care incerc fara sa o inteleg: "..într-o doză forte, pentru obţinerea unui efect atît imediat, cît şi slow release". O doza forte, deci. Efect imediat, pac! In acelasi timp, efectul imediat se "elibereaza" cu incetul. Deci, ma socot eu acum nedumerit: pac-pac!? Aha, daca e asa, poate ca atunci Gigi Becali e mult mai inteligent decat il cred eu, afterall? Stau de-o vreme asa, in cumpana.

  Lasend la o parte bazaconiile pe care le-am scris mai sus, draga Florina, iti marturisesc ca mie imi plac lucrurile importante mai ales cand sunt scrise fara acea "pretiozitate" care muta cateodata accentul de pe idee pe stil.

  Cu respect.

  Reply
 13. cristi c.

  disclaimer: aceasta nu este o nicidecum un comment pro CA!!!

  ok… am citit atacul la persoana si am apreciat (moderat*) din pdv stilistic articolul…

  m-am amuzat (moderat**) urmarind comentariile, respectiv alte atacuri la persoana…

  si aprob (moderat***) atacul la persoana unui fost sau actual politician care a avut sau are acces la "putere" fara rezultate notabile pentru "binele general" pe care se presupune ca trebuie sa-l urmareasca…

  mentiuni:

  moderat* – ar pierde de departe un 1 VS 1 cu subiectul atacat…

  moderat** – si fiica-mea ma distreaza cateodata in circumstante asemanatoare… are 11 ani…

  moderat*** – astept cu interes sa vina si randul celorlalti candidati la "tarbaca"… dar ma rog… poate ca e in ordine alfabetice… deci a fost cu "A"… urmeaza cu "B", nu-i asa?

  Reply
 14. daniel

  "Cei care au in locuinta bunuri care le-ar putea aduce bani in plus, cum ar fi drujbe, copiatoare sau sisteme audio ce pot fi inchiriate, autoturism sau blanuri sau bijuterii scumpe, nu primesc ajutoare de la stat"

  E chiar reală chestia asta?

  E de lucrat încă. Mulţi ani de acum încă.

  La capitolul mentalitate.

  Reply
 15. eugeni

  Inteleg eu bine sau textul este abscons?. Prea multe cuvinte frumoase risipite fara rost despre CA,imi pare rau ca le – am citit 🙂

  Reply
 16. Flavia

  Desi am urmarit cu mare atentie cariera politica a crinului, constat cu stupoare ca am ratat marile momente, frazele geniale, expresiile de forta.Probabil ca am fost defazata. Cand eu ma trezeam, domnia sa se culca.Nu ne-am intalnit nicicum. Trebuie sa-mi cer scuze pentru asta?

  Reply
 17. Petru Moldovan

  @Flavia

  Crin cred ca a impus cutuma "De ce ati terminat sedinta inainte ca eu sa ma trezesc?" in Parlamentul Romaniei. Asa ca chiar daca nu a spus fraze mari are realizari mari. Te rog sa nu te mai legi de el ca ma superi…

  Reply
 18. Yeba

  off topic, tocmai acum cand subiectul e deschizator de minti si aprinzator de imaginatie de-a dreptul.

  Vocea sexy e data in reluare, cu calificativul de nesimtit, imediat dupa ce Corina ne-a spus ca oamenii fac ce vor cu corpul lor, deci nu-i cu nimic de condamnat la oamenii care se automutileaza si/sau se sinucid.

  Asta in timp ce vietatile din platou abuzeaza live un bolnav psihic dezamagit, care si-a dat foc, omul este pensionat de la 36 de ani, din 1988.

  Reply
 19. nedormitul

  ce e abordarea vegetativă? e opusă abordării psihosomatice?

  cum defineşti gîndirea temporo-mandibulară?

  cine e bătrînul profesor de socialism științific? Brucan?

  cum e să exprimi o concluzie obsesiv-compulsiv, ca medic?

  ce reprezintă germenii puseului viral, avînd în vedere că virusurile sînt formaţiuni subcelulare?

  Reply
 20. Dragos

  Flavia,

  "S-a spus că sunt bădăran, misogin, duşmanul poporului. Nu mai repet, rămâne cum am vorbit" – Crin Antonescu

  Reply
   1. Florina

    Ina,
    uite la pupilă n-am fost atentă. 🙂

    Nea,
    cum nu debarcare? asta-i bună! ce-ţi închipui, c-o fi uşor să vorbeşti despre asta de cîteva ori pe an?

    Reply
 21. Flavia

  Nu pricep de ce atata tevatura pentru un crin, care timp de 20 de ani nu a fost capabil de nicio propozitie memorabila. Daca cineve poate sa-mi spuna o idee, numai una, rostita de acest om in intreaga lui activitate politica eu imi cer scuze.Si vorba lui Bleen, chiar nu ne mai emotionam.

  Reply
 22. ina eyre

  Crin e sotul sotiei sale si amindoi au o pasiune comuna devoratoare: il iubesc sincer, devotat si etern pe Crin Antonescu. Deocamdata el atit poate fi. Ea mai e si pupila de suflet a d-lui Patriciu. Gurile rele, aua! ce rele, spun ca pentru Crin a fost sortita de pe vremea cind stapinul alunga lupii, iar Crinel era extrem de obscur.

  Nea, Adolf, cel original, a fost made in Österreich, nu ma manipula! 🙂

  Reply
 23. Nea

  Ah, ciurcile de ziua a şaptea, ce bucuros ar fi fost ălălalt, Winston, dacă mandatul celuilalt Hitler, made în Germany, ar fi expirat peste fix un an. După care şi-ar fi strâns omul insignele şi bombardierele şi ar fi plecat la pensie, în Alpi.

  Tu, dormi nu dormi, vremea mandatului trece. Nu trebuie debarcare, nu suspendare, nu tu nimic. Ai grijă însă, Iliescu e etern şi transcendental, nu trece după 4 mandate.

  Reply
 24. Dragos

  "Ce nu înţeleg este cine doreşte Crin Antonescu să fie, Churchill sau Regina?"

  deja este bufonul lui Ponta care este bufonul lui Nastase care este bufonul lui Iliescu care a fost bufonul lui Ceausescu care a fost bufonul…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *