Înăuntru sau afară? Politicul și ordinea constituțională

Într-o bibliotecă universitară, un student silitor caută o carte de excepție. Într-o societate democratică, un alegător disperat caută un politician vrednic.

Există vreo paralelă între cei doi algoritmi de căutare? Cum se face separația dintre raftul pentru științe politice și peretele dedicat științelor sociale? Cum definești granița între omul politic și simplul funcționar? Răspunsul la aceste întrebări presupune un demers comparativ, bazat pe raporturi de cunoaștere specializată. Vecinătatea se stabilește prin genul proxim și diferența specifică. Trebuie să știi ce conținut oferă fiecare carte pentru a-i găsi locul potrivit într-o bibliotecă. Dacă ai definiția lucrului pe care-l cauți sunt mari șanse ca să-l și găsești.

Care este, atunci, substanța acțiunii politice și de ce ea nu trebuie confundată cu alte angajamente teoretice sau practice, oricât de importante sau prețioase ar fi acestea din urmă? Înainte de-a determina diferențele între stânga sau dreapta, între socialiști sau liberalii conservatori, între stilistica unui lider decedat și carisma unui conducător în viață, e util să ne întrebăm: la ce servește politica? Care sunt determinațiile acestei sfere? Cum se cristalizează o viziune politică în raport cu ambițiile economice sau proiectele culturale ale unui grup alternativ?

Reflecția asupra acestor teme urgente și importante, deopotrivă, poate pleca de la experiența noastră istorică. Ce ne amintim, ca români, despre rezistența anti-totalitară în perioada 1964-1989? Știm, în primul rând, că au existat proteste cu caracter social: în Valea Jiului (1977) și la Brașov (1987), muncitorii au cerut salarii decente și îmbunătățirea condițiilor de lucru. Au existat poate anumite accente anticomuniste, dar numai răzleț și fără mare eficacitate. De asemenea, supraviețuirea în anii ceaușismului n-ar fi fost posibilă fără rezistența prin cultură a unor scriitori, eseiști, regizori de film, artiști plastici, poeți sau filozofi. Cărți și traduceri, manuscrise de sertar, opere dramatice și expoziții, emisiuni la Radio Europa Liberă sau întâlniri clandestine în grupuri de prieteni – toate acestea s-au constituit în repere ale normalității. Oricât de nobil și profund, timid sau spectaculos, estetismul a șifonat doar imaginea lui Nicolae Ceaușescu, fără să dărâme structura de rezistență a dictaturii. Același lucru se poate spune despre refugiul în spiritualitate: lectura Bibliei sau a Filocaliei a fost experiența rezervată unei minorități de oameni religioși (călugări, preoți sau laici remarcabili), dar lipsită de ecouri puternice în societate.

Doar în decembrie 1989, revendicările politice au precumpănit față de gesticulația culturală ori solicitările sociale. Înainte de-a cere suplimente de hrană, cetățenii strânși la Timișoara, Arad, București, Cluj, Sibiu sau Brașov au protestat pentru libertate (în locul tiraniei), alegeri democratice (în locul trucajelor electorale), pluralism (în locul monologului comunist). Protestatarii din 1989 aveau obiective politice, chiar dacă mijloacele retorice și procedurile organizaționale ale celor mai sinceri dintre ei erau precare.

E simptomatic, de altfel, faptul că membrii nomenclaturii de rang doi au preluat imediat frâiele mișcării anti-ceaușiste, debarasându-se cu viclenie și cinism de toate figurile credibile ale dizidenței (Doina Cornea & co.). Majoritatea intelectualilor publici, atinși de complexul purității etice, a refuzat amestecul cu politica și a părăsit afacerile Frontului Salvării Naționale. În siajul acestei retrageri pioase, cu parfum umanist, s-a putut organiza construcția statală de tip autoritar visată de Ion Iliescu. (De unde și anecdota: Ceaușescu a fost pantofar, Iliescu a fost șiret.)

Trecând însă peste detaliile istoriei din perioada 1964-1991, reținem caracterul determinant al acțiunii politice în raport cu mesajul social, cultural sau religios. În mod evident, contribuția papei Ioan Paul al II-lea la detronarea comunismului nu poate fi subestimată, ca și enormul edificiu literar construit de Aleksandr Soljenițîn prin Arhipelagul Gulag. Vaticanul n-ar fi contat, însă, fără sprijinul SUA. Dacă viața spiritului trasează orizontul ideal al umanității, politica demarchează limita între inacceptabil și acceptabil, între barbarie și civilizație. Cultura e normativă în timp ce politicul e punitiv. Prăbușirea comunismului a însemnat dislocarea unui timp istoric – abolirea unei utopii totalitare care definea, până la cele mai mici detalii, relația individului cu spațiul ocupat (fizic ori simbolic) de ideologie. Un asemenea eveniment este incomparabil cu înlocuirea modelor artistice (impresioniștii detronați de expresioniști, dadaiștii contestați de poeții onirici) sau cu victoriile mișcărilor sindicale (35h de muncă săptămânal în loc de 42h). Politica e incomparabil mai ambițioasă.

Înainte de agenda stângii sau de calendarul dreptei, politicul stabilește relația categorială „înăuntru versus afară”. O comunitate de oameni acceptă un set de valori primordiale care permit coabitarea. Acolo unde lipsesc coeziunile de tip organic se întrevede cel puțin o solidaritate minimalistă (prin respectarea diferențelor individuale și atașamentul față de un mit fondator).

O asemenea decizie antrenează și redactarea unui index al indezirabililor. Pentru comunitatea politică organizată de liderii comuniști, asemenea indezirabili purtau numele de aristocrați, burghezi sau chiaburi. Pentru comunitatea politică bazată pe principiile democrațiilor liberale, indezirabilii sunt mult mai puțini la număr, dar includ categorii precum ucigașii (y compris canibalii), teroriștii, hoții, pedofilii, poligamiștii sau ipochimenii angajați în trafic de carne vie. Cei condamnați de codul penal își pierd o parte din drepturi. Era și sensul ostracizării practicate odinioară de greci și de romani.

Până să ajungă la acumularea de capital, consum și divertisment, membrii societăților occidentale (ca și avocații altor civilizații) au dat o definiție asupra umanității. Un imperativ moral străpunge, așadar, conștiința politică. Trebuie să ne întrebăm fiecare: ce sunt sau nu sunt dispus să accept în spațiul public? Cum trebuie pedepsit cel care încalcă normele minimale ale civilității? Valorile fondatoare ale comunității politice sunt scrise în Constituție. Prin aderența la ordinea constituțională, cetățenii semnează un contract invizibil și acceptă principiile prime ale conviețuirii pașnice. Politicul, în sens ontologic, răspunde la întrebarea despre ce e drept și ce e nedrept? Politica stabilește mecanismele de distribuire a justiției. Politicul răspunde la întrebarea: ce ne ține împreună? Politica și politicile precizează cantitatea și modalitatea raporturilor de coabitare. Politicul precede și condiționează nașterea statului. Politica e confirmarea existenței unui stat funcțional.

Politicul definește spațiul confruntării dintre prieteni și dușmani: prietenii societății deschise, pe de o parte, și inamicii acesteia, pe de altă parte. O atare confruntare cere inteligență, curaj și tărie de caracter: trasarea conturului concret al noțiunii de bine comun înseamnă, implicit, refuzul colaborării cu cei care nu aderă la respectiva definiție. Politicul se naște prin recunoașterea adversităților existente în lume. Acolo unde intelectualul emancipat se crede capabil să reconcilieze „dialectic” (adică imaginar) diferențe structurale (e.g., plângând simultan atât pe umerii proprietarilor de magazine, dar și pe seama adolescenților cleptomani din Londra), omul politic asumă un partizanat.

Politicul dă consistență semantică unor noțiuni precum loialitatea, spionajul, trădarea. Intelectuali sofisticați derâd utilizarea acestor categorii (vezi Umberto Eco, Cum ne construim dușmanul?). Omul politic acceptă regimul separațiilor între bine și rău, fără să-l demonizeze neapărat pe dușmanul ordinii sale constituționale. Acolo unde pacifiștii de salon reconciliază mental războaiele și brutalitățile unei lumi căzute, omul politic discriminează între aliații și adversarii partidei sale (asumându-și, desigur, riscul intervenției militare).

Înainte de-a ne lansa în bătălia privind deficitul bugetar, regimul achizițiilor publice, subvențiile de stat, sporurile de salariu, punctajul pentru pensii (toate lucruri foarte importante!), și chiar înainte de-a pleda pentru privatizarea companiei X sau Y, omul politic e apărătorul unor valori fundamentale, al unor instituții tradiționale și, în ultimă instanță, al unei civilizații.

Sună prețios, poate chiar pompos. E însă vital. Intersecția dintre politic (singular) și politici (plural) scoate la iveală contrastul dintre omul vizionar și simplul tehnocrat, între grădinarul unei singure ograde și slujitorul binelui comun, între expertul-birocrat și omul de acțiune, între umanistul cosmopolit și insul capabil să-și asume ereditatea și particularitatea. Cristalizarea conștiinței politice se face printr-o conversație permanentă între ieri, astăzi și mâine.

Doar din acest punct, discuția despre partide, lideri, programe, circumscripții, alegeri, alianțe, stânga și dreapta poate să înceapă. Pentru a cita un prețios membru al grupării Blogary, de acolo se și lansează proiectul: Restart România.

Facebook Comments

85 Comments Înăuntru sau afară? Politicul și ordinea constituțională

  1. dan

    am urmarit emisiunea de astazi pe tvr info.rezum:CONVINGATOR.eu inclin spre liberalism(nu cel contopit in miscarea socialista).nu sunt un fan al politicii,dar am votat adesea cu cei care m au facut sa cred ca ne INDEPARTAM de socialism.cred ca este binevenita o coagulare a ideilor de dreapta.admiratia mea a crecut ptr Funeriu si Lazaroiu.

    Reply
  2. Hantzy

    estu: Alegerile din 2012 nici pe departe nu sunt castigate.

    Bineinteles ca nu! Deocamdata domnul Lazaroiu n-a facut decat sa-si probeze o afirmatuie anterioara cum ca USL nu va trece de 40%. Nu inseamna insa ca o victorie PD-L este sigura. Chiar cu toat artificiile electorale si postelectorale, cota inca nu da semne sa treaca de 25%. Iar daca ar fi sa credem ca PRM, PPDD intra in parliament, cam naspa de inchegat o majoritate. Daca pana la alegeri nu apare vreo figura pentru 2014 din partea democratilor, putini vor fi cei dispusi sa riste pentru o guvernare de doi ani.

    Reply
  3. estu

    E o regula de aur. Prostii sunt intotdeauna mai multi decat iti inchipui. Iar cand totusi nimeresti cat de cat numarul lor pai te va surprinde intensitatea prostiei.

    Alegerile din 2012 nici pe departe nu sunt castigate. Sa spunem ca situatia nu e asa de sinistra ca acum 2 luni. Si ca cei de la PDL au reusit sa mai respire.

    Inca un lucru ce da fiori USLului. Boc si Basescu au inceput din nou sa-si permita sa mearga printre oameni.

    Reply
  4. Hantzy

    Era o fabula cu iepurele cel rapid si testoasa cea perseverenta. Chiar daca persevera intr-o iluzie, a castigat pe delasarea aluia cu urechile nu mici.

    Reply
  5. Hantzy

    Deh, Florina, mai mereu adversarii se desconsidera reciproc … periculos e doar cand la asta se rezuma toata strategia. Fie ea si smart & right!

    Reply
  6. Cei Şapte Spamurai

    Ioan Oltean îl plagiază pe Bleen! "Useliştii trăiesc bine, dar în vis. lăsaţi-i să viseze şi dimineaţa le-o tragem cum trebuie" Deci, futerea de pesedişti e facere de bine, nu?

    Reply
  7. cristi c.

    @ lucid ("…Mie mi se par pana acum folositoare cu adevarat propunerile pentru …")

    poate ca unora le suna comunist (desi sper ca exista cititori mai … errr… patrunzatori decat atat)… poate ca suna nerealist… poate ca unora le suna infricosator (sa ridice 2 degete sa-i stim si noi)… poate ca unora le suna… hmmm… ceasul… iata cu ce cred eu ca ar trebui deschisa acea lista de propuneri:

    – infiintarea urgenta a unei comisii INDEPENDENTE SI CREDIBILE de audit financiar sub conducerea si supervizarea unor baieti importati de peste oceam (IRS) avand ca obiect de lucru averile acelea… control / verificare / confiscare… etc si termen de finalizare a raportului 6 luni.

    Reply
  8. lucid

    Cautatzi pe google Restart Romania si o sa gasitzi:

    "Restart România este competiţia celor care vor să fie vinovaţi pentru un sistem mai corect şi mai eficient. Dacă te-ai confruntat cu o situaţie neplacută, inechitabilă şi ai o idee despre cum să îmbunătăţeşti lucrurile, e momentul să faci ceva mai mult decât să te plângi."

    Mie mi se par pana acum folositoare cu adevarat propunerile pentru o baza de date a persoanelor disparute din tzara si o baza de date despre defrisarile padurilor la scara natzionala. Incolo, vorbe – vorbe – vorbe. Cineva propune raspunderea pecuniara a judecatorilor pentru sentintze infirmate la CEDO. Cam putzin. Eu i-am propus acum doi ani lui Cristi Danieletz pe cand era travestit in "reformist" furibund introducerea sistemului cu juratzi si alegerea judecatorilor ca in USA. Mi-a raspuns indignat ca nu se poate pentru ca "populatzia e lipsita de educatzie juridica". Asa se face "politica" in rrrominika pana se ajunge la ciolan.

    Repet: e timpul faptelor, vorbele nu mai conving pe nimeni.

    Reply
  9. Ion Barbu

    Un articol zdrobitor despre AMP pe inliniedreapta.net

    http://inliniedreapta.net/anti-anticomunismul-ali

    Alinei Mungiu i se pare că se cheltuieşte prea mult cu anticomunismul pe criza asta . Unde mai pui că, spune ea, nici rezultatele nu sunt mulţumitoare.

    La acest punct chiar nu avem de gând să o contrazicem, dar nu putem să nu observăm că trece cu vederea legătura cauzală dintre comunism şi principalele fenomene postcomuniste generatoare de pagubă – corupţia, privilegiile Securităţii şi nomenclaturii, dependenţa de Statul social, birocraţia, etc. – și propune să facem economie tocmai abținându-ne să mai combatem principala cauză a pagubelor.

    Reply
  10. oglinda-oglinjoara

    Alba ca Zăpada va fi albă sau nu va fi deloc.

    Ca să fie aşa cum se pretinde, Alba ca Zăpada trebuie să fie albă, nu portocalie (chiar dacă e lîngă portocaliu, susţinînd portocaliul, fiind sursă de portocaliu tot mai decolorat).

    Reply
  11. cristi c.

    observ ^^^^ (cu stupoare) ca lunea e optimista in ceea ce priveste "2012"… asta este… hmmm… lipsa de realism….

    – istoria recenta arata ca macar 75% se voteaza "negativ"… si slava domnului ca exista destule motive pentru "ajunge!!!"

    – in conjunctura actuala este posibil mai putin decat oricand o abordare realista…

    – exacerbarea "competitiei" a transformat deja adversarii in dusmani…

    si as putea insira in continuare o gramada de motive…

    Reply
  12. Nea

    El, probabil că te iartă, că aşa-i scrie în fişa postului.

    Dar mai e unul tuns la chelie şi un parpalac vişiniu cu oranj, ăla te condamnă imediat la încă vreo câteva vieţi: Antena 4, 5, 6, 7 etc.

    Reply
  13. Yeba

    Mă rog, era la antenă, dar n-am ştiut cum să exprim cifrat. Ai dreptate şi eu uit (forget, nu look) des. Poate mă mai iartă, fiindcă activităţile gospodăreşti, desfăşurate fie şi în paralel, sunt etice în sine.

    Reply
  14. Nea

    Yeba, Dumnezeu ţi-a dat viaţa ca să faci ceva. Nu ţi-e frică de momentul când un tip cu un registru mare în braţe te va întreba câte secunde ai irosit privind la Realitatea?

    Întreabă-l pe Mihai Neamţu, dacă pe mine nu mă crezi.

    Reply
  15. Yeba

    @Nea: să se calculeze limita la stânga a şirului de la 14:34 şi mai vorbim. Dragi cititori normali, se vântură un sondaj pe posturile la care nu vă uitaţi voi. Crin a spus că ţine datele la dispoziţie, dar nu oricui.

    Reply
  16. gicu

    Un motto pentru ACZ:

    Nimeni nu coase la haina veche petic dintr'un postav nou; altfel, peticul nou va trage din haina veche si se va face o ruptura mai rea. De asemenea, nimeni nu pune vin nou in burdufuri vechi; altfel, vinul nou sparge burdufurile si vinul se varsa si burdufurile se strica; ci vinul nou trebuie pus in burdufuri noi…

    Reply
  17. Suicide blonde

    Am văzut că useliştii îşi fondează strategia politică pe imaginaţia lui Ponta (vezi presupusa glumiţă cu Lăzărescu). E bine. E promiţător.

    Reply
  18. Yeba

    reality show, nu spun unde, dar reality.

    devastator, teroare, fraudă, sondaj, fraudă, delir, Lăzărescu, fraudă, Lăzăroiu, fraudă, totuşi Lăzărescu, fraudă, vot, fraudă, diaspora, fraudă, teroare, noi atâta putem, nu putem, noi nu, sigur câştigăm, nu răspund, îl las pe dl Antonescu, eu nu răspund că nu eu am fost întrebat, poate dumneavoastră.

    Reply
  19. Dragos

    skin,

    consider ca propunerea dvs. ca blogary sa restart-Romania cu un fel de "Iarta-ma" (by Raluca Moianu) unde sa ne pupam pe gura cu d'alde Nastase putin exagerata.

    Reply
  20. Glook

    Io nu vad dusmani in carne si oase. Doar dintr-aia asa, invaluitori: cresterea cotei unice sau si mai rau renuntarea la ea, ramanerea TVA la cote actuale, marirea numarului si cuantumului pensiilor, marirea numarului de fonctionari (dar ce facem cu piticii albei daca nu-i punem consilieri?), marirea numarului de emigranti pentru scaderea somajului, marirea numarului de aspirine importate la pret 10xpretul la care se pot produce in ro…. Sa continui lista au ba?

    Reply
  21. Glook

    Las ca v-a scos Preda C. din dilema, candideaza el. La primaria capitalei.

    Ienerjia ielectrica importata de bulgari s-ar putea sa fie de fapt aia exportata de baietii nostri destepti ca sa o poata reimporta mai scump si eventual sa mai obtina si o returnare de tva sau un ajutor de export strategis ceva. Din cate stiu eu bulgarii sunt exportatori neti de energie si au grija sa nu le luam piata in balcani. Sau iar am eu cifre vechi, s-or fi inchis bombele nucleare de atunci?

    Reply
  22. skin

    foarte la obiect comentariile. felicitari moderatorilor si forumistilor! felicitari si autorului ca a venit, iata, cu o tema consistenta care framinta publicul acestei case minunate numita si blogary.

    cumva textul asta adevereste goana dupa dusmani pe care am remarcat-o la majoritatea textelor de aici. oricum, fascinante concluziile articolului: "avem nevoie de dusmani si e datoria noastra sa-i gasim" "odata gasiti, e de datoria noastra sa punem armata pe ei" care combinate pot produce si un frumos "cine nu e cu noi, e impotriva noastra", iata un punct promitator de pornire pentru "restart romania".

    sau – indoiala e buna la aia din afara care ma critica, noi dinauntru sa-i dam inainte cu bratul de fier. despre asta o fi "dreapta judecata"? neamtu, cred ca vrei sa fii capitanul nostru.

    Reply
  23. Dragos

    Politicul, în sens ontologic, răspunde la întrebarea despre ce e drept și ce e nedrept? – Mihai Neamtu

    Politicul precede și condiționează nașterea statului – Mihai Neamtu

    Politicul dă consistență semantică unor noțiuni precum loialitatea, spionajul, trădarea – Mihai Neamtu

    Politica este o femeie – Adolf H.

    Reply
  24. Amelia

    @mauzes: eu cred ca s-a instaurat dictatura si de-aia nu mai comenteaza nimeni 😆 (zappand aseara cu telecomanda am vazut un titlu pe RTV; ceva de genul: socant, basescu, terorizez…n-am apucat sa vad/aud mai mult ca daca stau mai mult de 3 secunde fandacsia-i gata)

    Reply
  25. tucu

    @mauzes,

    Staui linistit noi doar ii provocam sa mai vina o data sa ne f.ta bine ca in frumosii ani 2000.

    Ne a placut. Era frumos atunci.

    In definitiv ei ne f.t si noi vom da contre prin dezbateri incercind sa rezolvam dilema: ""cu ce ne masturbam mai bine cu dreapta sau cu stinga""

    Pina atunci aflam cu tristete ca bulgarii au TVA 20%, impozitul forfetar 10% , energie electrica si benzina cu cca 20% mai ieftine.De alimente si tigari nu mai vorbesc.

    Chestia cu energia electrica si carburantii e de tot risul avind in vedere ca mai importa si de la noi.

    Reply
  26. Măuzes

    Aloo! Aţi adormit? V-aţi învăţat numai cu scandaluri, nenicule… Să mai zică Bleen una, să mai avem şi noi un scăndăluţ, ceva… Hai, comentaţi pozitiv şi constructiv, că despre asta e politica, nu? Sau o fi despre noi şi ei şi care e mai tare? Eu parcă aş înclina spre filozofia competitiv-fotbalistică de peluză, gen Pe ei, pe mama lor! Sau futem pesedişti, cum vă mai place vouă să ziceţi, aci, la Blogary.

    Reply
  27. vasile dumitru

    lasa anul 1989,si discutiile din poiana lui iocan;in 2012 nu mai merge cu jocul la 2 capete.NU MAI O SA MEARGA.

    Reply
  28. andrei

    Aha, deci asa era cu politica? No, bine ca o definiram, in sfarsit. Mie imi era destul de clar, de multa vreme, ca imperativul ala moral e foarte ascutit. E adevarat ca strapunge constiinta politica, dar din pacate o ia mai mereu prin surprindere. Se sperie saraca si da ortul popii. Popa care in general, de ce sa nu o recunoastem, chiar traieste mai mult de dragul ortului.

    Eu stiu ca nu sunteti un naiv. Sper ca nici noi, cei multi, "tacutii" nu va parem neputinciosi. Cred ca il inteleg de data asta pe Lucid. E nevoie de actiune acum, cred ca definitiile s-au dat deja de multisor.

    Reply
  29. andra

    @lucid

    Administratorul e bun la scara de bloc, nu sa conduca o tara. Pentru Boc gindeste Basescu, el executa. Fara oameni politici, Europa era sub farasul nazismului sau al comunismului. Administratori gasesti peste tot, tipi cu viziune si vointa (gen Reagan) mai rar. Administratorii sunt necesari, dar politica nu e doar management. E mai mult decit atit.

    Reply
  30. daniel

    În loc să pornească de la premiza responsabilităţii individuale, a încrederii în celălalt, a construirii unui spaţiu comun, a asumării individuale şi de echipă, porneşte de la o raţionalitate colectivă impusă de stânga.

    Să explic, m-a frapat lista extrem de birocratizată a bunurilor din anexa ultimei ordonanţe, pentru eliminarea subvenţiei de căldură. Sunt foarte de acord cu scopul urmărit, eliminarea subvenţiilor pentru cei care nu le merită dar trebuiau să se respecte nişte principii care să nu ducă în ridcol ideea respectivă. Gen. punerea la listă de bunuri, a căror posesie interzic accesul la ajutoare. Dacă e normal, unele pot fi valorificate şi sunt inutile(gen bijuteriilor şi blănurilor), alte articole gen incinte acustice, ferăstraie mecanice nu au nici o relevanţă asupra sărăciei. Ce reiese din asta, că cei care au un ferestrău mecanic nu pot fi săraci? Sau mesajul,dacă tot îl aveţi deci nu ne pasă, mergeţi în pădure(care foarte probabil nu e a voastră) pe propriul risc? Oferi puşcăria ca şi alternativă la frigul iernii. În loc să se pornească de la o raţionalitate impusă de un venit, aşa cum era prevăzută s-a pornit de la una de venit ipotetic . Strategia e mai puţin orientată spre băieţii şmecheri din energie care câştigă în continuare voioşi contracte gen furnizare curent Metrorex cu preţuri mai ridicate a pieţei, deci împotriva acelei minorităţi care profită ilegal, e în continuare prea concetrată spre o majoritate care nu are cum să se dezvolte fără o mână de ajutor din partea statului. Faptul a nu-ţi abandona copilul care se află în imposibilitatea de a supravieţui singur nu e un principiu de dreapta sau stânga, e un principiu natural. Vrei să-i scoţi din starea de infantilitate şi sărăcie, îi încurajezi. Le încurajezi iniţiativa, le oferi instrumentele necesare. Aici nu lucră îndeajuns guvernările, la construirea mecanismelor care dezvoltă independenţa faţă de banul de la stat.

    Reply
  31. lucid

    Prea multa vorbarie fara nici un efect. Romania de azi, sufocata de coruptzie si impostura, are nevoie de ADMINISTRATZIE nu de POLITICA, consequently de ADMINISTRATORI, nu de POLITICIENI (notziunea de "om politic" nu are sens in rrominika – de aproape 20 de ani nu exista decat doi din specia asta: Basescu si Iliescu).

    Bref, Romania are nevoie de Raed Arafat, Funeriu, Isarescu, Croitoru, Mihai Tanasescu, sper inca Monica Macovei, Bogdan Aurescu, Sebastian Vladescu (da, de el), Razvan Murgeanu, Gheorghe Gherghina, Oana Badea de la invatzamant, sper Lazaroiu, cred in continuare in Emil Boc. In nici un caz tzara asta nu are nevoie de "purtatori de vorbe", poate frumoase, dar goale de semnificatzie fiindca nu sunt insotzite de fapte, adica de autointitulatzi "crestin-democratzi", de baroni locali fratzi de sange cu uslasii precum Falca, Pinalti, Oltean, Flutur sau individul ala cu burtzi si guse de la Dambovitza – nu-i retzin numele, nu mai vorbesc de de-alde madam Cocos, EBA, Roberta sau Prigoana.

    Daca cei care – sper! – pregatesc Alba ca Zapada nu tzin seama de ce asteapta cei peste 70% de alegatori care acum sunt decisi sa nu voteze, viitorul va fi sumbru pentru democratzia adevarata pe aceste meleaguri.

    Reply
  32. daniel

    Nu văd de ce într-o societate democratică un alegător trebuie să fie aibă calificativul de "disperat". Sugerează o extremă a dezdnădejdii, ceea ce nu face parte din normalitate. Ba, chiar contrariul, într-o societate cu adevărat democratică un alegător are numeroase variante de alegere între politicieni.

    Problema României, e confiscarea interesului colectiv de către o minoritate compusă dintr-un număr mic de indivizi şi mici grupuri, care au construit puterea postdecembristă prin metode ilegale dar nu îndeajuns de şocante ca să fie sancţionate imediat de societate în ansamblu. De asemeni justiţia a transmis un semnal clar de impunitate (şi continuă din păcate), a celor cu bani şi influenţă .Au un regim special nu pot să fie judecaţi după aceleaşi reguli comune care sunt doar de imagine pură. La exterior se vede clar, faptul acesta, dovadă declaraţiile UE, ambasadorilor.

    O a doua constatare, neîmplicarea unor clase de cetăţeni în actul politic poate nu se datorează fricii de asociere cu o categorie rău-famată pe plan social printre altele. Ci raţionalităţii simplului fapt că poate că evaluează că efortul lor pare prea riscant în raport cu căştigurile preconizate, disuaziunea e evidentă la nivel de iniţiativă.

    În loc ca dreapta să vină cu un discurs legat de iniţiativă,libertate, pluralitate, individualite paradoxal adoptă un discurs bazat pe contrazicerea argumentelor stângii . Stat social, ajutoare, etc. Din păcate şi mai mult, în loc ca dreapta actuală de la guvernare să se disocieze de metodele adoptate de stânga(eludarea normalităţii legislatvie prin ordonanţe de urgenţă- spuneţi-mi şi mie care ţară promovează iniţiative legale prin acest mecanism abuziv de utilizat), le foloseşte în continuare.

    Reply
  33. tonus

    Un text greu de toamna, a trecut vara visatoare…

    Imi place decizia lui Lazaroiu de-a iesi cu declaratii video pe site-ul ministerului. Ii trebuie si site profesional, are mesaje puternice si nu pare singur?

    Lista indezirabililor, dupa mine: politicienii care ingroape Romania in datorii si care nu au curajul sa restructureze institutiile statului asta nenorocit si cronofag…

    Cu USL romania nu are viitor si ma cam deprima sondajele. Au peste 45 la suta si nu stiu ce e de facut. Sa vina diaspora, sa vina tinerii, dar cine naiba ii mai entuziasmeaza. Cine?

    ACZ – nu cred ca se face, e o poveste frumoasa, dar lipseste la romanul sufletist si banul si stiinta organizarii.

    Reply
  34. Măuzes

    @huitzilopochtli

    Bleen a recunoscut (deşi e vorba despre nişte comentarii în subsolul unui blog semnate cu un pseudonim şi nu exista nicio dovadă că acele comentarii i-ar fi aparţinut), n-a dat vina pe nimeni pentru spusele lui, n-a acuzat extratereştrii, poliţiştii (alţi inamici, alături de polizoare, polipi, poligami şi politehnişti) sau iudeo-masonii că l-ar fi provocat. Bleen n-a încercat să se apere cu explicaţii tiribombastice (poliţistul m-a urmărit şi m-a provocat să merg cu 156 la oră). Poate că, la rîndul lui, Bleen ar fi avut nişte explicaţii psihologizant-literare (e recunoscut că obişnuieşte să exagereze în scris pentru a demonstra un punct de vedere) dar nu era cazul. A recunoscut că a greşit, că a vorbit prostii, a explicat contextul în care a făcut-o şi a spus că regretă. Dacă Bleen ieşea cu explicaţii de genul: "nu eu am scris", "mi-a folosit altcineva nick-ul" (o chestie extrem de simplă – clonatul e o practică destul de frecventă – nu trebuie decît să scrii nick-ul la "name", să pui mailul respectivului – dacă-l ştii – la "email", iar dacă nu-l ştii, să faci un mail şi un gravatar accordingly), "am fost hăckuit", "n-am vrut să spun asta", "am scris la mişto", "nu eram la Predeal, eram la Mamaia în momentul ăla", "e o înscenare" etc, azi era demis.

    Reply
  35. Yeba

    @Huitzilopochtli, uite, eu inteleg ca unii oameni au fost crunt dezamagiti. Am o problema cu chestia asta, imi vine sa ma intreb: ei si? e ăsta un motiv suficient ca să nu votezi/să votezi cu ăilalții? Pentru oamenii raționali și implicați, eu zic că nu. Acolo se închide discuția.

    Am și o problemă cu tentația de a face comparații între forme, fără să te uiți la fond. Ai spus că Severin îti pare uman că n-a demisionat, că dacă nici Bleen… Acum zici că uite, pe aia a dat-o Boagia afară, în schimb Bleen… Adică perseverezi.

    De fapt și fondul e diferit, pt că una e greșeala profesională și alta e greșeala privată, să știi că și comuniștii distingeau, inclusiv în cele mai negre epoci păstrau un aer de raționalitate.

    Mi se pare jenant, tu nu ești un imbecil organic, nu-i așa?

    Poligamii sunt niste drăguți, dar poliandrele mă calcă pe nervi, ca și polizoarele. De politruci vă legați degeaba, de ei nu scăpați.

    Reply
  36. Huitzilopochtli

    Ponta la RTV este extrem de suparat ca postul a "schimbat trendul" 🙂

    Cam ca Florina care nu vrea ea deloc sa inteleaga ca unii oameni au fost pur si simplu dezamagiti. Crunt. Punct.

    Reply
  37. Mobgirl

    Eu mi-am pus intrebarea: ce sunt sau nu sunt dispusă să accept în spațiul public? si am ajuns la concluzia ca pot accepta poligamia.

    Daca tot dam restart la Romania, vreau sa scoatem poligamii de pe lista dusmanilor.

    Daca aveti o lista completa de dusmani, va rog sa o expuneti, ca sa-i reevaluam.

    Reply
  38. Dragos

    "Bă! nu mai vorbiţi de trenuri! ziceţi şi voi autobuzul/RATA"

    Vine trenul de la Iasi

    Incarcat cu iepurasi.

    Unul, sare de pe scara.

    Altul, tusti pe geam afara.

    Numai unul mic de tot

    Are lacrimi mari pe bot:

    "Mai incet nene franar,

    Ca sunt mic si vreau sa sar"

    nu prea merge "vine RATA/autobuzul de la Iasi, incarcat(a) cu iepurasi". nu merge deloc.

    "trenul galben, fără cai" – "RATA/autobuzul galben(a) fara cai" nici atat

    ca sa nu mai zic ca RATA/autobuzul NU face "u-uuuu, shicashica shicashica shicashica, u-uuuuuu"

    Reply
  39. Dragos

    estu,

    "ei vor vile, masini, blonde si multi bani"

    nenorocitii ! deci nu-s ca noi, astia de nu vrem nici Kent si nici valuta.

    "ii doare in cot de proges si bunastare ptr toti"

    eu stiu doar 2 persoane *utute de grija plenara: Iisus si Maica Tereza. restu's cancan.

    "castiga interlopii din USL sau continuam procesul de insanatosire a societatii"

    nu stiu ai cui interlopi castiga.

    Reply
  40. estu

    ACZ se construieste, nu se primeste cadou. Nu ne face nici dracu o clasa politica noua. Nu s-au bagat, nu se baga si nici nu se vor baga oameni politici noi pe gratis, prin curtoazia partidelor existente.

    Baietii astia mai smecheri ies in fata ca stau mai bine cu tupeul si instinctul de conservare iar scrupule nu au. Ei vor vile, masini, blonde si multi bani. Ii doare in cot de proges si bunastare ptr toti.

    Daca stam si ne lamentam ptr orice cucoana sau nene pus aiurea si asteptam sa ni se serveasca doar candidati si functionari perfecti pai nu e de mirare ca dupa 20 de ani multi nu inteleg ce spun cei ca Neamtu.

    Ar fi bine sa ne gandim ce dracu ne dorim. Ptr mai bine trebuie pus osul la treaba si mintea la contributie. Ptr mai rau sunt multi care ti-l ofera pe gratis.

    Bleen si Lazaroiu si Neamtu au inteles si au facut pasul necesar.

    E care pe care. Castiga interlopii din USL sau continuam procesul de insanatosire a societatii.

    Reply
  41. Nea

    În bibliotecă, poţi apela la îndrumarea unui bibliotecar.

    Şi în politică există un fel de bibliotecari. Îmi amintesc, atunci când Radu Vasile a fost nominalizat pentru postul de premier, bibliotecarul Năstase a spus că pesedeul se bucură de această alegere. Până atunci, văzusem din Radu vasile doar unghiuţa de la degetul mic, ghiulul şi mustăcioara (aşa cum dintr-o carte de preţ vezi doar coperta scumpă). După afirmaţia lui Năstase i-am văzut, cu ochii minţii, şi trecutul de turnător-colaborator. Care s-a confirmat oficial după câţiva ani.

    Reply
  42. ANG.C.

    Chiar daca 20 de ani am tot pierdut trenul care sa ne duca la Normal,trebuie sa luam esecul ca un exercitiu si nu ca o capitulare definitiva.Sa ramanem impotmoliti in neputinta iesirii din mlastina ,uitandu-ne lung dupa ultimul vagon al mereu pierdutului tren ,ca viziune oferita de politic,si nu numai ,este criminal.Mie imi plac povestile ,si cum orice fantezie are samburele realitatii in ea ,eu o vad pe AcZ ,sau alt personaj mai albit ,mecanic de locomotiva la un tren ,fie el si marfar,in care sa urcam in ultima secunda.Atunci ieri ramane spatiu de orientare pentru azi si pentru maine.Parerea mea .

    Reply
  43. cristi c.

    desi am avut tentatia sa sar anumite pasaje – prea multa "substanta" pentru gustul meu ceva mai pragmatic – am citit tot "editorialul"… chiar daca sunt puncte cu care categoric nu sunt de acord ramane aprecierea generala pentru o disertatie bine documentata, inspirata, bine gandita si corespunzator scrisa… daca scopul urmarit este acela al unui exercitiu intelectual urmat de cuvenitul brainstorming pe tema respectiva atunci "let the show begin"…

    daca insa este urmarita si o oarecare aplicabilitate practica… hmmm… este, imi pare rau sa o spun, foarte departe de realitate… la modul concret, in sistemul actual – acela al democratiei (oare?) reprezentative – politicul se subordoneaza, macar aparent, alegatorului… mai rau: se adapteaza alegatorului si implicit perceptiei si asteptarilor acestuia… ba chair mai rau: politicul este nevoit sa se raporteze la nivelul alegatorului, respectiv la capacitatea de intelegere cu care a fost inzestrat de Dzeu, de mostenirea genetica si/sau de educatie… rezulta de aici ca intrebarea zero ar trebui formulata astfel: este democratia reprezentativa cea mai buna forma de a genera clasa conducatoare? personal as spune ca nu… nu atata vreme cat mihai neamtu (de exemplu) are la dispozitie spre exprimare acelasi numar de voturi (unu )pe care il are si nea gheorghe… nemaivorbind de faptul ca pe nea gheorghe il va sustine si tzatza leana… vor contabiliza deci doua voturi… iata de ce este mai important pentru "restart" (a se citi "progres") ca intai de toate societatea sa aiba resursele sa-l impinga cumva in sus pe nea ion si abia apoi sa-l puna sa aleaga intre politici… sau chiar intre oamenii care sa aplice respectivele politici…

    Reply
  44. poweraxxel

    @Huitzilopochtli: de fapt, ambele cazuri duc la acelasi lucru. Datorita unor numiri aiurea sau a unor afirmatii gratuite multe masuri bune sunt hulite de contestatarii acestora.

    PS: ar fi fost de preferat ca la AB sa nu se ajunga sa fie nevoie de demitere … Ar fi fost de preferat ca duduia sa nu fie nici macar numita, sa, macar sa mearga naibii regulamentar cu masina.

    Si nu, nu sunt deloc pe aceeasi treapta. Intr-un caz este vorba de o condamnare, in celalalt de o simpla afirmatie aruncata aiurea.

    Reply
  45. tucu

    Dle Neamtu,

    Desi nu sunt sigur ca am inteles corect, deduc din textul domniei tale ca incerci sa separi actiunea politica de actiunea civica punind tot o data in seama politicului toate pirghiile de desvoltare a societatii.

    Simplificind -consideri ca politicul este determinant in desvoltarea unei societati atit spiritual cit si material(exagerez un pic dar asa e mai usor de explicat)

    Asa sa fie oare? Nu cumva politicul este rezultanta drumului pe care l parcurge societatea la un anumit moment dat?

    Nu cumva intr o democratie structurile civice pot influenta decisiv politicul?

    Poate politicul, intr o democratie,sa schimbe societatea in timp real sau este obligat sa se plieze pe puterea de intelegere a societatii?

    Punt toate aceste intrebari deoarece as vrea sa inteleg unde consideri dumneata ca este punctul de plecare si mai ales care sunt directiile in care trebue sa plecam-politic sau civic?

    Reply
  46. Dragos

    "sa nu ne mai ascundem, pretios si superior, spunandu-ne ca ne “murdarim” si ca “nu avem ce alege”…totdeauna este de luat o decizie, de facut o alegere"

    Iliescu sau Vadim ? Dracu sau tac-su ?

    ei, eu unul nu mai vreau sa ma murdaresc. vreau s-o intampin pe Alba ca Zapada mai uscat, mai curat, proaspat ras, mirosind a after-shave de levantica, cu o duzina de Durex extra long in portofel si cu Entran Forte, preventiv, la indemana.

    Reply
  47. Rosu

    unor comentatori:

    Dar cum ar fi sa nu mai fim totusi atat de "blazati" si resemnati? Cum ar fi sa strangem un picut din dinti si sa nu ne mai ascundem, pretios si superior, spunandu-ne ca ne "murdarim" si ca "nu avem ce alege"?

    Totdeauna este de luat o decizie, de facut o alegere.

    Reply
  48. poweraxxel

    @ Mihai Neamtu:

    Este admirabila incapatanarea dumneavoastra de a ridica nivelul politicii actuale. Insa, ca sa ajungeti sa reusiti sa faceti asta, nu uitati de unde trebuie sa porniti. Pana la a vorbi despre lucruri stiintifice, ganditi-va ca trebuie sa convingeti oameni care voteaza politicieni precum cei de astazi … Exemplul lui Dragos este elocvent.

    Asadar porniti de jos, incercati ca pe parcurs sa va compromiteti cat mai putin si poate, candva, dupa ce va adunati si mai multi oameni in jur, veti putea realiza ceea ce banuiesc ca v-ati propus…

    Eu va urez mult succes.

    Reply
  49. Huitzilopochtli

    Strict referitor la primul comentariu: Intre Lazaroiu si Boagiu exista o asemanare si o deosebire. Asemanarea e ca amandoi iti dau voie sa faci o greseala. Deosebirea e ca la Boagiu nu apuci sa o mai faci pe a doua.

    Reply
  50. andra

    E simpatica straduinta cu care dl Neamtu vrea sa ne aduca in biblioteca. Dle Neamtu, la noi politica inseamna in primul rind batalia pentru resurse, contracte cu statul. Si eu as vrea ca cineva sa se gindeasca la valori, Constitutie, dar poate asta e valabil in SUA dvs. indragita.

    Exemplu concret: vreau ca sa mi se garanteze proprietatea, nu doar sa-mi fie ocrotita. Sunt furata. Chem politia. Dupa 2 zile gasim hotul. Are insa 14 ani, plus o etnie defavorizata. Nu se intimpla nimic. Pustiul e eliberat. Statul e complice la furt. Vi se pare corect?

    Poate ca trebuie si noi sa cerem mai mult decit drumuri si subventii de la politicieni. Cum spuneti. Dar cine ne asculta? Lumea e cu ochiul la nunta lui Bercea.

    Reply
  51. Dragos

    "într-o societate democratică, un alegător disperat caută un politician vrednic"

    disperatii din colegiul meu au cautat pan'au gasit valorosii: Felix, Cristian Preda, Teo si Piedone. disperatii din colegiul vecin l-au cautat si gasit pe Catalin Voicu. disperatii lu' mamaie din Adunatii Copaceni au descoperit giuvaerul Dan Pasat.

    eu incerc sa ma lecuiesc de disperare cautand, zen vorbind, o cale ferata asa, mai retrasa, dar cu acoperire REBU.

    Reply
  52. poweraxxel

    "Sorina Petronela Tone a fost arestata, in ianuarie 2004, pentru complicitate la luare de mita (…) Ea fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare."

    Daca Eusebiu Pistru, secretar de stat, nu este destul de destept sa face ceea ce are de facut si are nevoie de un asemenea "consilier" atunci cred ca e cazul cu EB sa isi mai doreasca un "cap pe masa". Asta daca mai tine cat de cat la credibilitate. Despre AB cred ca este depasita. O fi ea "doamna de fier", dar e cazul sa verifice daca nu cumva vorbim de tabla ruginita.

    Reply
  53. poweraxxel

    De ce se duce dracului incercarea de reforma a statului: "Sorina Petronela Tone a fost demisa din functia de consilier al secretarului de stat Eusebiu Pistru".

    Lasand la o parte trecutul periculos din punct de vedere al credibilitatii persoanei respective, nu pot sa nu remarc cretinatatea unor persoane decidente din PDL care au acceptat numirea unor astfel de persoane. Cand faci astfel de numiri desi stii de la inceput ca masurile pe care urmeaza sa le iei vor crea un puternic val de impotrivire care va duce la o scadere de popularitate si va face ca televiziuni pe post de "catei ai opozitiei" sa iti vaneze cu spor si cele mai mici greseli fie te bazezi prea mult pe manareala voturilor fie esti mult sub nivelul necesar a fi unde esti …

    Pe langa aceasta stire care ilustreaza perfect nivelul politicii romanesti, domnule Mihai Neamtu, articolul scris aici este deja din alt univers …

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *