Miza liderilor PDL

Apropo de Şcoala de vară a tineretului PDL: marea miză a lui 2012 pentru toţi liderii PDL e recăpătarea încrederii pentru militanţii şi simpatizanţii PDL.

Asta e treaba liderilor: să le asigure militanţilor muniţie, argumente pentru 2012. Dacă militanţii şi simpatizanţii PDL nu vor avea ce spune în favoarea PDL în 2012, dacă le va fi ruşine să susţină PDL-ul, să convingă oamenii din jurul lor (aşa numita spirală a tăcerii), USL va cîştiga.

Deocamdată, din cauza televiziunilor, a confuziei PDL de dinainte de mai 2011 şi a neînţelegerii propriiilor măsuri luate ca partid de guvernămînt, militanţii şi simpatizanţii PDL sînt în defensivă, merg pe vîrfuri.

Opoziţia valori-structuri e una falsă. Structurile sînt formate din oameni care au nevoie de motivaţie pentru a duce lupta politică. Militanţii şi simpatizanţii nu doar merg la vot, lipesc afişe sau se ocupă de alte chestiuni administrative ci şi conving rude, prieteni şi cunoscuţi să meargă la vot şi să voteze într-un anumit fel – de fapt, aşa se şi cîştigă alegerile. Pentru lipit afişe şi dat găleţi e nevoie într-adevăr de bani însă pentru ca militanţii şi simpatizanţii să se transforme într-o forţă activă şi ofensivă e nevoie de valori, de credinţe, de argumente. Nu te poţi duce la rudele tale, la prietenii şi cunoscuţii tăi cu o zi înainte de alegeri: votaţi partidul meu că dau o bere sau vă dau 50 de lei sau trei pachete de ţigări. Ca să convingi trebuie să fii tu convins, ca să-i faci pe alţii să creadă trebuie ca tu să crezi.

Militanţii şi simpatizanţii PDL (şi ai dreptei, în general) trebuie să înţeleagă măsurile luate de PDL în ultimii ani, să creadă în ele (nu numai declarativ), să ştie să le explice şi argumenteze.

În decembrie 2004 era o ruşine să votezi cu Adrian Năstase. Chiar fani ai acestuia, care se ştia că votau cu el, declarau că vor vota sau au votat Băsescu.

PS. La rîndul lor, liderii PDL trebuie nu numai să vorbească în general despre valori (cum au făcut „reformiştii”) ci şi să le numească concret şi, mai ales, să creadă în ele. Nu e suficient să zici „noi avem valori”, trebuie să le şi numeşti (asta îmi aduce aminte despre Crin Antonescu în campania electorală din 2009 care a tot spus că are un proiect dar nu l-a numit niciodată) Apropo de „reformiştii” PDL, sesizez o schimbare de accent la Cristian Preda, în sensul că a început să pună ţinta şi pe USL, nu numai pe PDL, ca pînă acum. Ar fi un cîştig important pentru PDL, care duce lipsă de lideri capabili să se exprime coerent şi inteligent.

 PS2. Să nu confundăm însă încrederea în forţele proprii cu festivismul. Încrederea înseamnă luciditate. Declaraţiile festiviste, scoase cu forcepsul de lideri care se simt vinovaţi că trebuie să guverneze de pe poziţii de dreapta şi nu să dea asistenţă socială şi ajutoare la tot poporul, nu fac decît să adîncească neîncrederea, sentimentul de vinovăţie, lehamitea şi, de ce nu, paralizia în rîndul militanţilor şi simpatizanţilor.

Facebook Comments

38 Comments Miza liderilor PDL

 1. emilper

  PSD sa scada taxele pe munca (adica taxele saracilor), si dupa aia mai vorbim daca pierd sau castiga … cum stau lucrurile acum s-ar putea sa voteze mai putin de 40%, pentru ca avem si noi o limita la cat timp putem vota "contra" …

  Reply
 2. cornelius

  oare de ce asa de imposibil ca pdl-ul, sau tinerii sau departamentul de propaganda sau cum s-o numi sa puna pe un site o transmisie in direct a cuvantarilor de la scoala de vara? cum era platforma aia din campania lui Basescu…

  Reply
 3. cristi c.

  USL'ul pierde… PNL'ul a murit… argumentele economice in favoarea PDL se inmultesc… PDL+ACZ pot… Un PDL cu coaie…

  varianta 1.: aaaa… a venit mama si m-a trezit… ca iar intarzii la scoala…

  varianta 2.: pot sa trag si eu un fum din ce fumati voi?

  varianta 3.: 2012 – chiar in ziua alegerilor: dupa aproape 4 ani profitam de ocazie sa mai iesim si noi pe afara, sa vedem care mai e treaba…

  varianta 4.: censored… (reason: "Regulile comentariilor")

  Reply
 4. prietenii gramaticii

  pai, in spiritul PS2 vreau sa vorbesc si eu. pd-ului ii trebuie un upgrade puternic, voiam sa spun ca, decat sa i se dea un acces la debarcader unui Hoara sau bonusuri lui Talmacean (e bine sa ne despartim razand de trecut,ooops)mai bine sa fie angajati(politic) oameni cu puternic background din establishment.daca se va continua cu 'agramati'(no offence, Boonierat, ca nu e cazul).

  o ocazie deosebita ar fi chiar acum .pd-l ar trebui sa scoata aur din piatra seaca si cred ca ar fi chiar acum ocazia.ocazie data de gafa absolut impardonabila a lui Oltean.pai, io as lasa sa fie desfiintzat pd-l si as infiinta ACZ, de fapt, un nou PD-L!Capisci? E chiar o ocazie de a transforma o infrangere in victorie!

  de aia, si eu o sa-mi schimb nick-ul in acronimul SPDL.(simpatizant PDL)

  in BH, de ex., numai de victorie PDL nu se poate vorbi, ba mai e si UDMR impotriva.think about si nu va mai imbatati cu apa rece!

  Reply
 5. Molla Usfur

  @andrei

  Nu e niciun artificiu. E atît de simplu încît chiar şi tu cu ai tăi aţi fi capabili să înţelegeţi: dacă USL ia sub 50% va sta sigur în opoziţie.

  Ambele colegii puse la bătaie în Neamţ şi Maramureş erau ale USL (le cîştigaseră în 2008 cînd participau în alegeri ca două entităţi separate, PSD şi PNL). Acum au luat 45% în Maramureş şi 40% în Neamţ.

  Concluzie: au pierdut alegerile într-un colegiu considerat by default al USL iar celălalt colegiu considerat by default al USL le-au cîştigat chinuit, cu 45%. În condiţiile în care ei vor peste 50% în 2012.

  Înainte de alegerile din Neamţ şi Maramureş la USL colegiile cîştigate în 2008 erau considerate eligibile by default şi se făceau calcule cîte colegii vor reuşi să smulgă de la PDL. Pînă atunci n-au reuşit să atingă 50% în niciun colegiu în care au candidat şi PDL-ul a reuşit să le smulgă un colegiu de-al lor. Deci, e deranj mare pe la USL zilele astea.

  Şi toate astea s-au întîmplat fără ACZ, cu un PDL care încă suferă după tăierile de anul trecut, un PDL care n-a intrat în 2012 cu roadele reformelor, un PDL încă paralizat după lipsa de comunicare din timpul BVB-ului.

  PDL are timp să-şi revină ca imagine, ACZ are timp să apară ca formaţiune, roadele codului muncii, a scăderii cheltuielilor bugetare, ale reformei asistenţei sociale, ale descentralizării şi a celorlalte măsuri ale PDL au timp să se vadă în 2012. Dacă în 2011 USL reuşeşte un maximum de 45% şi să piardă un colegiu cîştigat în 2008, ce crezi că se va întîmpla în 2012?

  Reply
 6. andrei

  @redacţiunea, september 3rd, 2011 at 18:27

  Excelent! Wow!

  La mine au trosnit dopurile de la sticlele de sampanie toata noaptea, chefuind. Ne-am adunat gasca de prieteni si am sarbatorit un an pina la victoria din 2012. A fost un pic greu la inceput, pentru ca au venit multi direct de la servici si nu apucasera inca sa bea nimic. Le-am explicat rapid niste artificii aritmetice si apoi totul a intrat pe fagasul normal.

  Reply
 7. tucu

  @estu

  Cind citesti o poveste e obligatoriu sa o citesti pe toata altfel nu intelegi nimic.

  Povesta ACZ incepea asa :

  "" In tara lui Zeus 20 % din populatie se indragostise de agitata Tonta ce purta un crin la butoniera, Alti 20 % o vroiau de sotie pe Pedeleaua cea zgircita iar restul de 60 % strimbau din nas si la Tonta si la Pedelea.

  Asa ca statu Zeus 3 zile inchis in dulap cu sfetnicul sau de taina ducele de Le Zaroi si se hotarira sa o arunce pe piata pe Alba ca Zapada fetita dulce si desteapta cu implant de doctrina de dreapta sa aiba si nehotaritii pe cine vota.""

  Astept sa o vedem la treaba.

  Reply
 8. nightmare

  buna seara la toti comentatorii si bine v-am regasit!!

  de acord cu dl.Estu….argumentele economice in favoarea PDL se inmultesc si am argumente….fiind in concediu am colindat un pic Romania si mi-am vizitat prietenii si multi dintre ei sunt patroni de firme ,mai mici sau mai mari….de regula votau cu PNL ,acum si-au schimbat optica politica si sunt de acord cu toate masurile luate de PDL,in special Codul Muncii si asteapta noile reglementari de taxe promise de dl Boc si de ministrul finantelor.

  De USL sa n-auda nici unul dintre ei…fac bancuri si glume pe seama celor doua marionete si mai ales pe seama trandaviei si putoroseniei lui Antonescu.

  In concluzie ,domnul Sebastian Lazaroiu are mare dreptate cind afirma ca PDL a castigat alegerile din 2012 !!!

  ador profetiile domnului Lazaroiu,fiindca de regula se indeplinesc !!!…)))

  Reply
 9. tucu

  @redactiunea

  (preferam formula dictaturii prin rotatie -o forma de democratie originala necesara si in tembela noastra democratie)

  Unde se gasesc coaie de vinzare?

  Un PDL cu coaie este un PDL care si va achizitiona coaie ca acum are voce de eunuc.

  Atrag atentia ca Lazaroiu nu i membru PDl si chiar daca ar fi ,ca intreg partidul sa stea in coaiele lui Lazaroiu e cam prea de tot.

  Reply
 10. estu

  redactiunea>ACZ momentan e ocupata cu Chip and Dale, alte personaje de poveste. Sa se infiinteze intai. Si cand o sa se infiinteze credeti ca o sa ia voturi de la USL? Nu, o sa ia multe de la PDL.

  Sustinatorii USL vor pomeni, vor coruptie ca poate prind si ei un post si nu vor sa fie deranjati, vor sa li se dea, vor sa nu munceasca, vor sa li se spuna la TV cum sa gandeasca nu sa se chinuie singuri.Votantii USL se uita la irealitatea si la Haznaua3 ceea ce denota prostie curata si masochism. Ii vedeti voi pe admiratorii lui Stan Laptop votand cu vreun Luther King sau Adenauer? Ponta si Antenescu ii reprezinta perfect.Nu au nevoie de altceva.

  Reply
 11. tucu

  Observ ca am cistigat alegerile inainte de termen. Bravo copii.

  Lazaroiu are obligatia sa fie si optimist si mobilizator.

  Noi insa ar trebui sa fim lucizi. Pina la cistigarea alegerilor din 2012 mai este drum lung.

  Pentru a le cistiga ar trebui sa citam din acelasi Lazaroiu si sa vedem cum putem ajuta la coagulearea unei miscari solide de dreapta.

  Reply
 12. Redacţiunea

  Calculele lui Lăzăroiu sînt simple: 25-30% PDL (un PDL renăscut, cu coae), 15-20% ACZ, într-o mare alianţă (Mişcarea de Centru-Dreapta, Mişcarea Populară), poate învinge uşor USL-ul. Dacă punem la socoteală şi UDMR, care va merge cu formaţiunea care va da prim ministrul (desemnat de Băsescu), atunci putem spune că opoziţia e deja o certitudine pentru USL.

  Reply
 13. Redacţiunea

  Cum a spus şi prietenul Lăzăroiu, USL a pierdut deja alegerile şi va fi în opoziţie pînă cel puţin în 2014. Căci USL va avea sub 50% la alegerile din 2012, ceea ce înseamnă automat opoziţia. Însă PDL nu se poate culca pe o ureche, trebuie să lupte ca majoritatea din 2012 să fie cît mai solidă. În rest, s-o spunem clar, că Lăzăroiu n-a spus-o: USL sub 50% înseamnă că nu va avea prim ministru şi că majoritatea se va coagula în jurul celorlalţi.

  Reply
 14. estu

  Nu cred ca e cineva care sa creada ca rezultatele vor fi fara dubiu in favoarea PDL. De fapt impotriva USL, ca asta ma framanta pe mine, nu sa castige PDLul.

  Declaratiile de la scoala de vara sunt simple mici exagerari gandite ptr moralul trupelor.

  Lazarescu si Oltean

  baga spaima in dusman.

  Si uneori si in aliati si simpatizanti, ca multe prostii mai fac guvernantii nostri!

  Reply
 15. Redacţiunea

  Ssst! Să nu vorbim despre castele de nisip de faţă cu prietenii găletuşei, Ponta şi Antonescu. Deşi nici ei nu mai stau pe un castel de nisip, că tocmai ce veni apa şi-l luă.

  Reply
 16. prietenii gramaticii

  @redactiunea, ne facem ca ploua, nu stim pe ce castel de nisip stam?eu zic ca adevarul trebuie spus raspicat!

  PS2-ul lui Boonierat nu spune nimic?sau ar trebui sa fiu paralitic?!

  Reply
 17. Redacţiunea

  @prietenii

  Nu te speria. Fii pe pace, USL-ul nu revine la putere. Poate va reveni PSD prin 2019. Poate. Cît despre PNL, păcat că nu mai există. Dar nu foarte păcat.

  Reply
 18. val_one

  ups! unii s-au dat cu binişorul pe lîngă gramatică şi-şi permit s-o persifleze. nu tu diacritice, nu tu spaţiile cuvenite după semnele de punctuaţie…

  dar din poziţia de prieteni dau lecţii la alţii pentru un typo.

  Reply
 19. prietenii gramaticii

  pai, daca vine USL la putere, tare mi-e sa mu revina la meserie…poate ca acolo era bun , nu stiu.

  Reply
 20. Redacţiunea

  Prietenii Trollingului Amator. Foarte amator, fie vorba între noi. Totuşi aveţi o notă bună pentru candoare şi pentru lansarea unei noi forme de trolling: trolling-ul înduioşător.

  Reply
  1. Florina

   uite asta-i partea proastă, că tot timpul începeţi cu ce nu e în regulă la PDL. explicaţi că are şi PDL-ul, ca şi toate celelate partide, oile lui negre. sau gri. că nu-l putem compara pe Igaş cu… potenţialul ministru de interne al PSD-ului, Cătălin Voicu, să zicem. dar încercaţi să conştientizaţi lucrurile bune din şi făcute de PDL şi să le explicaţi.

   Reply
 21. prietenii gramaticii

  eu simpatizez pd-l, dar mi-e rusine de unul ca Igash, care chiar a fost motostivuitorist sau chelner?sa nu mai spun de academicianul Talmacean!

  Reply
 22. prietenii gramaticii

  @estu, dar vara la mare ce-o sa facem , ne bronzam in gondole, ca uite-acush vine iarna?n-as vrea sa fiu calcat de nimeni, nici pe plaja, nici pe partie…

  Reply
 23. estu

  Complet de acord cu autorul. E o schimbare de atitudine ce vine la momentul potrivit. Meciul se joaca iar USL nu mai zburda singur pe teren.

  Argumentele concrete in favoarea PDL se inmultesc si lumea pare din ce in ce mai degajata, din pdv economic vorbind.

  De pilda eu astept sa se dea in functiune noile partii de la Poiana Brasov. O sa schiez acolo iar pe uslinosi o sa-i trimit sa se dea pe partiile facute de Mazare si Antenescu.

  Practic o sa le dau in cap cu telegondola, ca sa inteleaga diferenta.

  Deci eu imi conving colegii mei schiorii iar altii sa se ocupe de colegii lor academicienii, motostivuitoristii sau fierar betonistii. Si de copiii din crang, sa nu existe dubii cu nr de i-uri.

  Reply
 24. prietenii gramaticii

  'propriiilor' cu 3 i?cum vrem sa dovedim lumii ca suntem credibili atunci cand pe noi ne doboara agramatismele?

  Reply
 25. val_one

  “PDL va pierde alegerile din 2014 dacă nu reuşeşte, chiar de anul acesta, să coaguleze toate forţele de centru dreapta din România. PDL nu poate singur. Poate doar să câştige alegerile din 2012 apo să facă o coaliţie fragilă, majoritară. Ideea e să venim cu un proiect pe următorii 10 ani. Nu candidatul este cel care lipseşte PDL pentru alegerile din 2014, PDL îi lipseşte o viziune pentru 2014. Şi cred că voi trebuie să produceţi această viziune. Dacă PDL şi centru-dreapta poate veni cu un asemenea proiect este clar că el va trebui să aibă o altă constituţie. Se vorbeşte foarte mult de revizuirea Constituţiei, de eliminarea ambiguităţilor din constituţie. S-ar putea ca România să nu aibă nevoie de o constituţie revizuită, ci de o altă constituţie,” avertizează SL tineretul pedelist la Eforie.

  îl citez tocmai pentru luciditate. cine are urechi de auzit…

  Reply
 26. Molla Usfur

  “Nu e suficient să câştigaţi alegerile din 2012. Asta s-a întâmplat deja. Uitaţi de asta. uitaţi de PNL. El nu mai există. Nu va fi nicio alianţă între PDL şi PNLl. PNL nu va mai exista, ăsta e adevărul. }nsă sunt liberali care trebuie cooptaţi. Că nici lor nu le convine situaţia în care sunt. Dar ideea asta de a ne ruga noi de PNL… PNL nu mai există. Există USL. Uitaţi de ideea de a ne ruga. Trebuie să-i atragem pe adevăraţii liberali”, a declarat ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, prezent la şcoala de vară a OTPDL de la Eforie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *