Ne-a plăcut comentariul lui Molla Usfur

Scrie Molla Usfur, un comentator al Blogary:

@andrei

Nu e niciun artificiu. E atît de simplu încît chiar şi tu cu ai tăi aţi fi capabili să înţelegeţi (Nota red: răutatea asta nu ne-a plăcut): dacă USL ia sub 50% va sta sigur în opoziţie.

Ambele colegii puse la bătaie în Neamţ şi Maramureş erau ale USL (le cîştigaseră în 2008 cînd participau în alegeri ca două entităţi separate, PSD şi PNL). Acum au luat 45% în Maramureş şi 40% în Neamţ.

Concluzie: au pierdut alegerile într-un colegiu considerat by default al USL iar celălalt colegiu considerat by default al USL le-au cîştigat chinuit, cu 45%. În condiţiile în care ei vor peste 50% în 2012.

Înainte de alegerile din Neamţ şi Maramureş la USL colegiile cîştigate în 2008 erau considerate eligibile by default şi se făceau calcule cîte colegii vor reuşi să smulgă de la PDL. Pînă atunci n-au reuşit să atingă 50% în niciun colegiu în care au candidat şi PDL-ul a reuşit să le smulgă un colegiu de-al lor. Deci, e deranj mare pe la USL zilele astea.

Şi toate astea s-au întîmplat fără ACZ, cu un PDL care încă suferă după tăierile de anul trecut, un PDL care n-a intrat în 2012 cu roadele reformelor, un PDL încă paralizat după lipsa de comunicare din timpul BVB-ului.

PDL are timp să-şi revină ca imagine, ACZ are timp să apară ca formaţiune, roadele codului muncii, a scăderii cheltuielilor bugetare, ale reformei asistenţei sociale, ale descentralizării şi a celorlalte măsuri ale PDL au timp să se vadă în 2012. Dacă în 2011 USL reuşeşte un maximum de 45% şi să piardă un colegiu cîştigat în 2008, ce crezi că se va întîmpla în 2012?

Facebook Comments

27 Comments Ne-a plăcut comentariul lui Molla Usfur

  1. cristi c.

    @Hantzy ("…Mai-marele cetăţii… cugetă: inseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!")

    Pentru toti optimistii incurabili (?), naivii (?) si mai ales pentru cei care se fac ca (?) nu inteleg: fabula pe care Hantzy o citeaza mai sus ilustreaza, in buna masura*, realitatea pe care o traim… din pacate, si de aceea am precizat "in buna masura*", situatia este chiar mai nenorocita decat acolo… va rog sa remarcati ca nu am spus "rea" sau "nasoala" sau "dificila"… etc, am spus "nenorocita" si iata explicatia:

    in vechea cetate, "mai-marele" poate beneficia de ceva circumstante atenuante atunci cand, in necunostiinta de cauza, trage o concluzie idioata in urma unei intamplari banale dar limitata ca si obiect sau timp de desfasurare…

    in noua cetate situatia e complet diferita iar "necunostiinta de cauza" nu mai poate fi invocata; cetatea a mai evoluat intre timp iar evenimentele sunt urmarite, percepute si analizate corespunzator in intreaga lor splendoare (se stie exact cat costa merele, cat s-a platit pentru ele, cine mananca mere gratis…etc) si totusi toti "mai-marii" (de diverse categorii) cu care ne-am tot blagoslovit in ultima vreme nu inceteaza sa traga concluzii idioate ignorand(?) circuitul galbeni/mere in natura… sa fie orbirea o boala care se transmite fulgerator, odata cu dobandirea statutului de "mai-mare" pe la diversele dregatorii ale cetatii? sa fie prostia? inclin sa cred ca raspunsul este altul…

    si daca tot suntem la analizat fabule: nu cei care striga "imparatul e gol" sunt ridicoli ci SI cei care admira hainele inexistente cu care imparatul se mandreste… mai ales daca(?) imparatul este constient ca umbla in c. gol…

    Reply
    1. Florina

      şi ar cam trebui ca PDL să vorbească serios şi despre valori. nu puritanism, nu încolonare spre biserică, ci tocmai, credinţa în sensul nedeteriorat de bigotism ar trebui promovată. apoi familia. cum în Europa lucrurile se mişcă rapid, nu-i rău să-şi precizeze şi poziţia faţă de căsătoriile între homosexuali, de exemplu. sau faţă de legalizarea prostituţiei. că nu-i suficient să te poziţionezi doar economic pe dreapta. prioritar, da, e, mai ales acum, dar nici celelalte aspecte nu-s deloc de neglijat. asta dacă tot se prefigurează un alt tip de politică. ca să nu ne mai trezim că votăm una şi, precum în SUA şi Europa, ulterior alegerilor, vin găselniţele pentru a împăca şi capra şi varza. că şi pe asta se bazează stînga de pretutindeni, pe impunerea propriei agende pe motiv că dreapta-i retrogradă. şi dreapta dă-napoi ca proasta, în loc să-şi manifeste ferm valorile. şi apoi se plînge că nu mai ştie lumea care-i una şi care-i cealaltă.

      Reply
  2. Bleen

    Alegerile nu se cîştigă cu şmecherii şi găselniţe, PDL chiar va trebui să facă ceva în perioada care a mai rămas pînă la alegeri. Trebuie să guverneze bine, trebuie să comunice bine, trebuie să-şi aleagă bine candidaţii.

    Reply
  3. andrei

    @ cristi c.

    O sa incerc "o gramada de ajutor" in foarte putine cuvinte:

    1. noi credem ca cele citeva abordari ale PDL, enumerate in final de Molla, sunt benefice pe termen lung si erau necesare.

    2. desi recunoastem minusuri marcante, chiar ingrijoratoare la PDL, ne infricoseaza de-a dreptul alternativa.

    Reply
  4. Bogdan

    Sa se uite prin sertarele ministerelor, poate gasesc lista cu 20.000 de specialisti uitata de pe vremea CDR-ului 🙂

    Acum vorbind serios, mie mi se pare ca UNPR (care in sondaje apare cu sub 1%) va prelua stafeta in impartirea de galeti si sacose (strategia lor e sa racoleze primari si sa se bazeze pe influenta acestora), iar PDL va incerca sa joace cat de cat cartea ideologiei, ramane de vazut cu ce oameni si cu cat succes. O miscare mai mare de centru-dreapta in jurul PDL cum declara Lazaroiu mi se pare utopica in acest moment, un partid ACZ chiar ar fi avut succes, dar nu pare nimeni interesat sa il faca. Scopul lor oricum e ca USL sa nu ia 50% din mandate, asta inseamna ca trebuie sa ii traga sub 45% din vot pe sistemul actual de votare.

    Reply
  5. Hantzy

    Poate stiati:

    Într-o dimineaţă, stăpânul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau dinspre piaţă:

    _Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!

    Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi zise mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci:

    _Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela!

    Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse:

    _Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere!

    Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului:

    _Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela.

    Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost:

    _Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere.

    Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă:

    _Am făcut un târg nemaipomenit ! Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului !

    Primul străjer merse la stolnic:

    _M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere !

    Stolnicul – repede la paharnic:

    _Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere !

    Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic:

    _Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere.

    Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:

    _Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere.

    Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm!… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!"

    Reply
  6. Flavia

    PDL va castiga in 2012 daca va avea curajul sa scoata la inaintare oameni cu o minima competenta. Si cu un minim curaj.Stau tot timpul printre oameni si am ajuns la concluzia ca pot fi prostiti din ce in ce mai greu. Cred ca va fi pentru prima data in ultimii 20 de ani cand nu va mai castiga malaiul, zaharul, cizmele si galetile.

    Reply
  7. tucu

    Cea mai periculoasa betie este betia cu apa rece.

    Sa consideri ca ai cistigat alegerile nu pentru ca tu esti mai bun ci pentru ca celalalt e mai prost este extrem de periculos.

    Faptul ca USL nu ajunge la 50% arata ca exista speranta ca noi sa cucerim diferenta si nu certitudibnea ca am cucerit o.

    Optimismul lui Molla Usfur este tonic dar nerelevant in lupta cu USL ul.

    Se pare totusi ca ati uitat de ceilalti pui iliescieni neinregimentati in USl-PRM si mai nou formatiunea lui Dan Diaconescu.

    Reply
  8. oglinda-oglinjoara

    cristi c.

    rămîne aşa: prostii care trebuie asumate, (corectate dacă se poate) dar nu trebuie repetate

    Reply
  9. cristi c.

    @ Andrei ("Ba mai mult, eu si cu ai mei ne dorim asta, chiar foarte mult…")

    iar eu si cu mine, care nu suntem atat de inteligenti ca tu si cu ai tai sau ca el si cu ai lui, noi ne intrebam (cu f. multa curiozitate): de ce va doriti cu totii asta (f. mult)? oricat am incercat sa prindem ideea, eu si cu mine simtim ca ne scapa… si pentru ca am recunoscut deja ca suntem mai prosti, putin ajutor daca se poate… de fapt "putin" nu cred ca e de ajuns, deci… o gramada de ajutor ar fi super… deci…???

    @ oglinda-oglinjoara ("PDL nu trebuie să facă minuni ca să cîştige.

    Trebuie doar să nu facă prostii.")

    si cu prostiile deja facute cum ramane?

    Reply
  10. daniel

    Ca o teorie self-fulfilling prophecy, gen PDL va câştiga alegerile să se şi realizeze sau varianta USL va pierde, mai trebuie şi altceva.

    Nu înţeleg toată lumea discută aşa la modul general.

    Când s-ar putea organiza combatul competiţie politic, altfel, dinspre unul ideologic spre unul bazat pe cunoaştere, de exemplu, blogeri responsabili pe situaţia şi candidaţii politici pe judeţe(deşi nu cred că sunt atâţia motivaţi ),apoi o analiză SWOT după o metodă unitară, pe candidaţii proprii pe candidaţii opuşi, iar apoi o implementare a rezultatelor de promovare şi contracarare a USL la nivel de campanie locală. Bineînţeles trebuie împăcată credinţa populară că localii sunt cei mai buni în a cunoaşte specificul local, cu o mică observaţie, că o perspectivă extraterestră(o vedere din exterieur critică) nu strică, detaliile sunt altele.

    Altfel,dialogul pe blogary e plat, genul de declaraţii politice ba câştigă că xulescu a zis, ba nu câştigă că yulescu a contrazis.

    Reactivitate politică vs soluţii politice.

    Personal, îmi pare rău de liberali. Dar e mai mult decât foarte probabil ca şi capul lui Antonescu să cadă, dacă PNL are o performanţă slabă. Numai să nu fie prea târziu.

    Reply
  11. estu

    De acord cu Andrei. Cele doua scrutinuri partiale nu reprezinta o victorie ptr PDL. Asa cum am zis si eu 20% in MM au votat cu un fost PSDist, nu cu un ecologist. Votau 20% cu el si daca era de la partidul dentistilor.

    In Neamt a castigat Radulescu, nu PDLul.

    Mai degraba e un scor foarte prost ptr USL, ceea ce e o veste buna, dar in nici un caz mare victorie PDL. Colegiul din MM trebuiac astigat, candidatul PDL a fost foarte OK. Dar deh, multi vor sa voteze doar ingeri si profesoara PDL nu avea aripi.

    Reply
  12. Bleen

    "Those who believe in telekinetics, raise my hand." — Kurt Vonnegut

    Cam aşa şi Lăzăroiu cu USL-ul.

    PS. Slăbuţ comentariu, nu? Nu cred c-or să facă ăştia emisiune după el.

    Reply
  13. nightmare

    andrei,mai draga !

    USL se imbata singur cu apa rece ….asteapta listele de consilieri judeteni si locali si vorbim dupa (daca mai exista )

    Reply
  14. Yeba

    @Molla, să-l înveți răutacizme pe Lăză, să le spună ziariștilor că ipoteza că ei sunt etici atrage după sine concluzia că au deficiențe de înțelegere când insistă cu bogații RO, tertium non datur, să înțeleagă și Cătălina Porumbel.

    Creangă: ”Românu greu se apucă de treabă, dar când se apucă, degrabă se lasă.” Deci LeZaRoi să fi pus condiționale pe-acolo, …dacă perseverăm, dacă nu furăm, dacă nu gafăm cu vorba sau cu fapta. Poate a pus, nu știu, că pe mine nu m-a lăsat mama să vin, a zis că n-am vârsta.

    Reply
  15. andrei

    Draga Molla,

    Doua colegii (mici, pina la urma) nu pot servi mai mult decit o injectie momentana de adrenalina, binevenita altfel. Totusi:

    1. pina una-alta PDL-ul nu a aratat semne ca ar sti cum sa actioneze pentru a recupera in sondaje.

    2. mai mult, ACZ este o poveste. E o poveste frumoasa, dar frumoasa e si Cenusareasa, de ce nu o includem si pe ea in calculele de la viitoarele alegeri?

    3. daca vor reusi sa mentina liste electorale unice, USL-ul are exact avantajul pe care eu il speram (subliniez, draga Molla, eu si ai mei) pentru PDL, acela al candidatului cu cele mai multe voturi intr-un singur tur. 40% din voturi, intr-o distributie corespunzatoare (daca totul se decide intr-un singur tur) poate aduce destul de usor peste 50% in parlament pentru USL.

    4. in acest moment, eu si cu ai mei, nu credem ca "roadele codului muncii, a scăderii cheltuielilor bugetare, ale reformei asistenţei sociale, ale descentralizării şi a celorlalte măsuri ale pdl au timp să se vadă în 2012".

    Aceasta perceptie generala pe care o am ma determina sa caut interlocutori cu afinitati asemanatoare mie (ca de exemplu tu si cu ai tai, as zice, draga Molla) si de la care sa imi hranesc sperantele, poate chiar sa imi temperez nelinistea, citeodata. Explicatiile tale, pentru care iti multumesc, au fost primite ca un balon de oxigen. Doar ca, dupa ce le-am consumat, eu si cu ai mei am inceput sa plutim si sa vorbim foarte subtire. Cred ca oxigenul ala a fost heliu pina la urma. Daca nu cumva ne-a prins in somn vreun USL-ist si ne-a ciuntit barbatia pe furis. Dar n-as crede, ca ei si cu ai lor au doar 40%. A reiesit asta foarte clar in doua colegii intregi.

    Reply
  16. andrei

    Draga Molla Usfur,

    Iata ca si eu cu ai mei, care, evident, nu sintem asa de inteligenti ca tu si cu ai tai, avem unele retineri in a identifica o simpla extrapolare cu un exercitiu de logica.

    Daca ne intrebi, pe a mine si ai mei, despre posibilitatea ca lucrurile sa se intimple precum le-ai prezentat, o sa iti raspundem ca da, credem ca e posibil. Ba mai mult, eu si cu ai mei ne dorim asta, chiar foarte mult. Doar ca, in comentariul meu initial faceam observatii in replica la un comentariu de-al redactiunii care mi s-a parut exagerat mai ales prin siguranta, certitudinea, cu care erau prezentate chestiuni pe care eu (si cu ai mei) le consider doar (cel mult) probabile.

    In concluzie, draga Molla, iti doresc sa ti se indeplineasca fiecare lucru, la virgula, dintre cele pe care ti le doresti in raspunsul tau. Cu precizarea ca intr-o oarecare masura ai raspuns la afirmatii pe care eu, sau ai mei, nu le-am facut.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *