Nevoia de oxigen, nevoia de politică

De douăzeci de ani și mai bine, țara noastră caută să se reinventeze.

Cu toate obstacolele întâmpinate (regimul Iliescu & co., moștenirea Securității, oligarhii transpartinice), această operațiune are șanse de reușită. Oricât ne-ar atrage vitriolul și auto-flagelarea, trebuie să admitem – măcar în zilele de vacanță – că firescul n-a dispărut dintr-o țară altminteri frumoasă. Splendoarea toscană a colinelor din Dobrogea n-a emigrat nicăieri. Peisajele de pe axa Rucăr-Bran stau și ele încremenite în pitoresc și melancolie. Dincolo de natură, România găzduiește o nouă cultură antreprenorială. Există o mică pătură de oameni prosperi, capabili să genereze prin capital și inovație mii de locuri de muncă. Unii le spun exploatatori, dar noi le acordăm titlul de binefăcători. Prin ei, industria IT și serviciile au crescut proporțional cu volumul de exporturi. Se pot face bani în grădina Carpaților și nu doar prin contracte cu statul. Fără să ne asemănăm vreodată cu nemții sau austriecii, drumurile patriei par astăzi ceva mai occidentalizate. În ultima decadă, apariția restaurantelor fast-food și a lanțurilor de benzinării a avut un neașteptat efect civilizator. Treceți granița la est și veți descoperi avantajul de-a rămâne în patria natală (comparația cu Ucraina e mult mai rațională, sub raport istoric, decât orice analogie cu tărâmul helveților).

Tabloul optimist mai include și alte tușe cromatice. Sub raportul securității militare, România e protejată de cel mai puternic scut de apărare din ultimii douăsute de ani. Pe lângă pensionarii indignați ai fostei armate comuniste, avem tineri cadeți instruiți la standarde NATO. Încă o observație: deși criza ne-a zdruncinat finanțele, educația gratuită (până la vârsta de 24-25 ani) e accesibilă celor meritorii. Oricâte hibe ar avea sistemul nostru de învățământ, succesul tinerilor români recunoscuți de marile universități apusene datorează câteva procente zestrei autohtone. Pentru că acest cheag de bunăstare intelectuală există, nasc printre valahi și scriitori talentați ori eseiști seducători. Cercetarea științifică derulează importante programe postdoctorale, greu de imaginat cu 10 ani în urmă. Privind în ograda culturii vizuale, descoperi creativitatea noului val al cinematografiei. Și așa mai departe. Exceptând poate traficul, reinventarea României post-comuniste rămâne în grafic.

Oricât de bine pietruite, drumurile succesului individual trebuie să comunice pentru a ridica moralul unei națiuni. Există străduțe de normalitate care îți inviorează tonusul. Lipsește însă piața unde efortul și excelența fiecărui grup să se manifeste, coagulînd talentele și facilitând experiența binelui comun. A participa la dezbaterea din piață și a întări zidurile cetății tale înseamnă să faci politică. În mod ideal, omul politic face punți de legătură și comunicare între oameni și profesii care, îndeobște, nu-și vorbesc pentru că nu au limbaj comun. Omul politic trece depășește auto-referențialitatea breslei și evocă destinul comunității ca întreg – destinul națiunii. E mult, e puțin? Știu doar că e necesar.

În România, performanța sectorială din economie, educație, diplomație, cultură sau turism nu va fi niciodată îmbunătățită fără ameliorarea politicii. E un imperativ vital dacă ne dorim să facem față furtunilor viitoare, nu doar ca indivizi separați și izolați, ci ca societate organică. Într-o lume normală, omul politic aduce la aceeași masă reprezentanții unor lumi care, de regulă, se ignoră. El facilitează dialogul între universul epurat al tehnocraților și zgomotul străzii, între agenda rafinată a specialistului și nevoile elementare ale cetățeanului.

Unde se situează însă politica noastră? Cum respiră plămânii națiunii în aerul politichiei valahe? De ce respect se bucură instituția fundamentală a oricărei democrații: Parlamentul? De ce își permit aleșii poporului să disprețuiască un verdict univoc rostit la referendum? Cât de mult ajută corpul legislativ o societate încă bântuită de traumele și de viciile trecutului totalitar? Nu cumva există un risc al cartelizării politicului, tot mai mulțumit să-și țină electoratul la distanță (dovadă că 10% participare la urne permite legitimarea unui lider local)? Vrem cu adevărat să trăim într-o societate deschisă, unde cei mai buni reprezentanți ai diferitelor profesii polemizează civilizat despre viitorul României? Nu e oare pasivitatea civică și disprețul activ al tinerilor față de politică o abdicare de la însuși proiectul modernității?

În ultimii cinci ani, cea mai importantă înnoire a politicii noastre s-a obținut prin impulsul și negocierile președintelui Traian Băsescu. E un proces care a început acum aproape zece ani și care trebuie să continue.

De ce? Pentru că, dincolo de orice discurs panicard, traversăm o criză sistemică de anvergură mondială. În aceste vremuri, absența politicienilor responsabili reprezintă, pentru orice țară, o gravă amenințare statală. Când exercițiul reprezentării e otrăvit clientela (vezi cazurile Geoană-Vântu, Voicu-Costiniu, etc), o societate se condamnă la disperare, neputință  și schizofrenie. Fără politici favorabile unei largi clase de mijloc, minoritatea corporate executives își va savura luxul într-un buncăr exclusivist din Maldive, la distanță de ferocitatea disprețului popular; savanții se vor retrage într-o mizantropie pauperă, preferând solitudinea în locul implicării; reprezentanții societății civile vor fi cumpărați prin contracte oneroase. Nu doar la OTV, desfrâul și violul vor dansa samba, sub patronajul unor primari de teapa lui Mazăre. (Nu e deloc întâmplătoare fascinația socialiștilor interlopi pentru modelul brazilian de societate!).

Să ne gândim la fenomene precum august 1944, mai 1968, decembrie 1989. În absența unor oameni politici responsabili, orice cutremur sistemic poate conduce la faliment economic, anarhie socială sau disoluție statală. Criza mondială nu s-a încheiat și reinventarea României libere e un proiect mai necesar decât oricând. E admirabil că avem profesioniști în toate domeniile, de la juriști străluciți în dreptul internațional sau ingineri de telefonie Alcatel și până la tinichigii angajați de uzinele Ford sau Renault. Dincolo însă de expertiza savantă sau meșteșugul bine remunerat, dincolo de jurnalismul onest și munca cinstită într-o multinațională, o națiune are nevoie de un proiect istoric și de lideri responsabili.

(Iar dacă, în paranteză fie spus, oferta opoziției vă îngrozește, înseamnă că trebuie să facem ceva. Împreună.)

Facebook Comments

134 Comments Nevoia de oxigen, nevoia de politică

  1. cristi c.

    si tot ca sa nu existe vreo urma de indoiala sau vreo interpretare gresita, inainte de a ne trezi cu o corectura binevoitoare, mai precizez ca de asemenea nu este "intamplator" spelling'ul ales mai sus pentru cuvantul "elucubratii"…

    Reply
  2. cristi c.

    @ yeba:

    in primul rand, ca sa nu existe vreo urma de indoiala sau vreo interpretare gresita as vrea sa precizez clar ca NU am facut si NU fac parte din nici un partid, formatiune, grupare, gasca…etc, NU am simpatizat si NU simpatizez cu nimeni in mod deosebit (BA DIN CONTRA!!!), si pentru ca are oarecare relevanta, NU ma uit la otv si am obtinut 139 si 141 in cele doua ocazii in care mi s-a calculat IQ'ul… (majusculele nu sunt intamplatoare)

    acum la subiect: sper ca sugestia de a gasi deosebiri intre propunerile mele si elucurbatiile din textul citat era doar un mod de a-ti manifessta dezacordul cu opiniile pe care le-am enuntat si nu te asteptai cu adevarat sa ii dau curs… pentru ca nu voi face asa ceva… si iata si motivatiile / explicatiile:

    1. situatiile sunt comparabile "putin spre deloc" – ca sa citez din M.B., unul din favoritii mei…

    2. avand in vedere contextul respectiv (care, fie vorba intre noi, nu difera prea mult de cel actual) gasesc foarte normale toate "pretentiile" enumerate in textul citat…

    3. nu e vina mea ca electoratul este format din coni si coane Leonida in proportie de (hai sa fiu milostiv) 75% – nu eu am condus tara in ultimii 20 (sau 50) de ani.

    4. nu este treaba mea sa combat asemenea "pretentii" – atata timp cat nu candidez sau guvernez.

    5. daca conu Leonida, actual sau nu, are asemenea "pretentii", acestea fie i-au fost induse fie nu i-au fost suprimate; oricare din variante il indreptatesc sa astepte realizarea intocmai si la timp a acestora…

    6. daca "pretentiile" sunt absurde sau deplasate sau sunt imposibil de "indeplinit" atunci cei responsabili au obligatia sa lamureasca lucrurile sau, in caz contrar, ca si candidati sa renunte la a candida iar ca si guvernanti sa demisioneze – sa vina altii mai buni care sunt capabili sa faca ce e de facut.

    Nota bene: conu Leonida se va "destepta" pana la urma si s-ar putea simti indreptatit la ORICE reactie, dupa mintea si capacitatea lui de gandire sau de actiune…

    Reply
  3. Yeba

    @Cristi, din respect pentru timpul consumat ca să-ţi scrii comentariile, îţi propun să găseşti 10 mici deosebiri între propunerea ta şi textul de mai jos, dar să fie fundamentale.

    „Apoi, închipuieşte-ţi dumneata numai un condei, stăi să-ţi spui: mai întâi şi-ntâi că dacă e republică, nu mai plăteşte niminea bir… Zău… Al doilea că fieştecare cetăţean ia câte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate…. Pe lângă pensie? …pensia e başca, o am după legea a veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanţiunea tuturor drepturilor…. Şi al treilea, că se face şi lege de murături……Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile.

    Maică Precistă, Doamne! Apoi dacă-i aşa, de ce nu se face mai curând republică, soro? Hei! Te lasă reacţionarii, domnule? Fireşte, nu le vine lor la socotează să nu mai plătească niminea bir! E aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura? un lucru nu-nţeleg eu. Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă? Treaba statului, domnule, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

    Reply
  4. cristi c.

    continuare:

    – 300 de parlamentari? de ce 300? ar fi mai usor de controlat si mai greu de debarcat… mai degraba 1000… si mai bine 2000… dar nu de parlamentari… ci de reprezentanti ai populatiei… care sa dea socoteala PROMPT si DIRECT celor care ii desemneaza sa le reprezinte interesele… nu partidului x sau y… nu sponsorului z sau w… care sa prezinte clar un program… mai degraba un angajament… si mai bine un contract… pe 6 luni… respecti interesele majoritatii care te trimite in parlament cu un mandat clar? bine… ai ocazia sa continui… nu respecti ce ai promis? la revedere… altul… nu dupa 4 ani in care sa faci ce vrei tu pentru ca nu ai ajuns acolo spunand "votati-ma ca vad eu ce e de facut (si) pentru voi"… nu sa te duci la guvernare in numele oamenilor si cand ajungi PM sa le tai subventia la caldura pentru ca asa crezi tu ca e bine… daca nu ai in spate 51% atunci bine pentru cine???

    … to be continued….

    Reply
  5. Cristi C.

    continuare:

    – daca din diverse considerente – altele decat sustinerea intereselor celor pe care se presupune ca trebuie sa-i reprezinti – daca de exemplu votezi legea x, cu care in mod evident 90% din cei care te aleg nu au de ce sa fie si nu sunt de acord, atunci zbori dupa 6 luni nu dupa 4 ani…

    ca sa ma fac mai bine inteles sa dam un exemplu concret din actualitatea de astazi: cu ce reprezentativitate, in numele cui si de ce nu, cu ce drept se institue, de exemplu, "Taxa de prima inmatriculare" daca un eventual referendum pe aceasta tema ar demonstra , fara urma de indoiala. ca aceasta nu este sustinuta de 51% din cetateni??? a delegat cineva dintre noi guvernantilor puterea absoluta la modul "faceti voi ce credeti de cuviinta ca pe mine nu ma intereseaza"?

    cu mentiunea ca am folosit procentul de 51% din delicatete… ar fi trebuit sa intreb mai degraba de ce suntem guvernati de reprezentantii a (eventual) 10-15-20%? din cate imi aduc aminte democratie inseamna ca majoritatea decide… majoritatea nu insseamna 10-15-20…49%… sau poate se indoieste cineva ca macar 51% (ca sa nu spun 95%) ar fi fost impotriva majorarii TVA-ului… de fapt banuiesc ca 95% ar fi impotriva TVA-ului… si atunci de ce exista TVA???

    to be continued

    Reply
  6. cristi c.

    recitind (ceva mai odihnit) atat articolul initial cat si propriul comentariu constat ca ambele sufera de aceeasi (vesnica) "boala": identifica o problema, o analizeaza dar nu ofera si solutii de rezolvare… poate ca daca dezbaterea "publica' ar fi orientata mai mult spre discutiile serioase (si mai putin spre diverse subiecte diversioniste) poate ca ar aparea si solutii pentru problemele reale – dezbaterea intensiva, de tip "can can", a unor subiecte fara relevanta, desi mai juicy nu va impinge nimic inainte – dar stim cu totii extrem de bine asta, nu-i asa?

    si acum sa revin la solutii:

    – alegeri la 6 luni!!!

    1. oricat ar parea de "costisitor", daca punem in balanta faptul ca in acest mod "risipitorii" vor fi expulzati mult mai repede din viata publica si din diverse pozitii de "ordonator de credite", daca comparam costurile unui scrutin cu cat ar costa "hemoragia" pentru inca 3 si 1/2 ani pana la termen…

    2. guvernarea pentru interesul alegatorului (asa cum este normal sa fie) ar avea o cu totul alta pondere – daca promiti ca faci "sosea" atunci faci "sosea" nu faci "parc" sau alee prin curtea propriei case (vile), altfel "zbori" repede, dupa 6 luni nu dupa 4 ani…

    … to be continued…

    Reply
  7. Gia

    Nu inteleg ce tot dezbateti voi aici.Noroc cu sinuciderea ca am auzit si eu ce voce misto si sexy are Mirel :).Pacat ca s-au inchis comentariile la postarea cu scuzele, ca i-as spune si acolo.Mirele, what the fuck? Cainii latra, caravana trece.Nimic nu-i mai relaxant ca o voce misto.Cei care te citesc si te iubesc o fac tocmai ca spui ce gindesti.Daca asa ai gindit tu atunci, nu vad care-i problema altora.N-am inteels, daca esti persoana publica nu mai ai dreptul sa spui ce gindesti? It`s a free country si tu esti un om liber, ce nu se intelege aici? Doar nu esti platit de stat sa NU spui ce gindesti.Iar cei care te judeca pentru ce gindesti sint bagatori in seama.Esti un om liber.Cu o voce sexy:)

    Reply
  8. Cristi C.

    "nevoia de politica"? huh? de ce, ma rog, atata nevoie de politica? asistam, fie in cartea de istorie fie "live",atat in Romania (particular) cat si/sau in intreaga lume, civilizata sau nu, (general) la falimentele tuturor curentelor politice… ceea ce incepe (de obicei) bine si arata grozav "pe hartie" ajunge sa esueze invariabil (si lamentabil) in confruntarea cu practica… de ce? pentru ca "pe hartie" fiind, ideile trebuie doar evaluate pe cand pentru "practica" e nevoie (din nefericire) si de cineva care sa le aplice in lumea reala… si in mod evident factorul uman nu este cel mai bun lucru care se poate intampla unei idei, fie ea si extrem de buna… si atunci ajungem la concluzia ca nu de politica este nevoie… ci de oameni… nu politicieni ci mai degraba administartori… a caror principale calitati sa fie onestitatea, corectitudinea si altruismul si apoi, last but not least, competenta… oameni cu constiinta care sa se erijeze in "servitorii" poporului si care sa guverneze in beneficiul celorlalti – da! ei exista chiar daca realitatea ne obliga sa zambim ironic sau malitios… trebuie gasiti si impinsi in fata pentru ca ei nu se vor afunda niciodata din proprie initiativa in mocirla actuala… sceasta ar fi rezolvarea fericita a crizei de sistem pe cere o traverseaza inclusiv Romania… altfel… pastrand proportiile si ignorand aparentele diferente generate de nivelul tehnologic actual, situatia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea de la inceputul secolului… care care a generat o anumita revolutie in octombrie si care, in cele din urma, a impins in fata un Hitler sau un Stalin…

    Reply
  9. Glook

    Daca am observat eu bine Tapalaga face intotdeauna un articol dupa ce intervieveaza invitatii pe hotnews. Vom vedea destul de rapid cam cum gandeste.

    Reply
  10. Galeata cu pixeli

    Domnule rosu; puteti da unlike cat doriti. Supararea mea , benigna de altfel, e ca mi s-a dat unlike la o opinie care nu zice nici da nici ba.

    Restul logoreeei dvs nu ma priveste catusi de putin, pe cale de consecinta, nu am ce sa raspund. N-am sa fiu nici eu amuzat de incoerenta dvs pseudo-psihologica si nici la PS-ul aiuritor. 🙂

    Reply
  11. Rosu

    @galeata:

    eu nu v-am dat unlike, dar ma amuza reactia dumneavoastra. Pai, daca degeaba dau oamenii unlike, ca tot veti spune ce ganditi, felicitari! Dar sa stiti ca vor da in continuare cu unlike 🙂

    la subiect: se face atata caz de un lucru fara importanta publica… Multi nu cunosc ca in randul oamenilor exista diverse persoane, cu temperamente diferite… A umbla cu sonda in tresaririle si emotiile cuiva este un lucru de care nu ar trebui sa se ocupe "televiziunile de stiri".

    Acum comentam toti pe toata lumea, ne mirosim unii altora ciorapii ca sa ce, domnilor?

    O societate normala e aceea in care cineva care trage o injuratura cand asista la o scena groaznica nu este catalogat ci i se acorda cel putin circumstante atenuante. Cineva care are o reactie de respingere abrupta a unei grozavii ar trebui sa fie menajat, nu palmuit pentru inadecvare. Mai inuman si mai crud este sa plimbi sinucigasul pe la teve pe post de simbol al disperarii la comanda (sobaru) decat sa injuri un sinucigas. Cine e mai rece si mai macabru?

    Cand nu vom mai fi atat de buna prada pentru ipocrizie (mare ispita!) atunci poate vom avea si atitudinea corespunzatoare…

    PS Cei care rinesc zilnic la grajdurile stapanilor oare au uitat ca "poporul moare de foame", ca "populatia nu mai are ce manca", ca "la iarna vom muri de frig"? Se schimba tema dupa cum e mai la indemana parul sau tigaia, nu-i asa?

    Reply
  12. nemo

    "eu nu o sa mi abandonez oamenii pentru ca asa vrea nu stiu ce post de televiziune. oamenii au dreptul sa greseasca o data. consilierii pe care i-am ales imi sunt utili. si sunt de incredere." 😉

    Reply
  13. Cei Şapte Spamurai

    1. i-ati cerut demisia lui bleen?

    2. veti mai scrie pe blogary dupa tot ce s a intamplat?

    sebastian lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adina

    1. am avut o discutie azi cu mirel axinte. stie ca a gresit.regreta. a spus-o si public. linsajul mediatic pe care l-am vazut aseara la realitatea tv m-a dezgustat profund. probabil nu doar pe mine. ma uitam cine sunt cei care il judeca pe mirel axinte si ii cer demisia. un popa politician cu sutana de securist si o haita de hiene platite de psd sa minta in fiecare seara la televizor. daca striblea, dragotescu, cretulescu sunt indreptatiti sa ridice piatra impotriva lui mirel axinte, atunci cred ca nu mai e nimic de zis. ei comit fapte mult mai grave in fiecare seara in direct la televizor. si nu ii pedepseste nimeni. sunt chiar recompensati. raspunsul e nu. nu il voi demite. a gresit, a invatat lectia, end of story.

    2. scriu din cand in cand pe blogary. e un blog viu tinut in viata de oameni cu convingeri liberale. comentariile sunt uneori mai colorate. asa e in spatiu virtual. mai putina ipocrizie decat in studiourile de televiziune unde se aduna inteleptii poporului pentru lapidarea politicienilor. uneori nici eu nu sunt incantat ca blogary cenzureaza unele opinii diferite de ale lor sau ii alunga agresiv pe cei care sunt critici cu anumite personaje, inclusiv cu mine. eu nu am nici o responsabilitate in felul in care este gestionat blogary. le-am recomandat intotdeauna sa lase libere toate criticile si opiniile. blogary ramane un spatiu virtual viu si nu voi ezit sa scriu acolo cand am ceva de spus. mai ales ca azi se implineste un an de cand am scris alba ca zapada. chiar acolo.

    Reply
  14. estu

    Sper ca cei de la Antena2 sa nu rateze ocazia si sa faca o emisiune numita, sugestiv, "Sinucigasul". Cu Bote si, in faza a doua, cu Bianca lui Bote si mai multi pretendenti la atentia lor.

    Cine ramane cu Bote sau cu Bianca se sinucide, lasandu-se calcat de o piroga dupa traditia binecunoscuta din Maldive sau Seychelles.

    Prezentatorul poate fi Bleen, dupa ce-si da demisia de pe postul de consilier.

    Reply
  15. nemo

    sursa pe informatia cu japonezii&suicidul in fata trenului e de pe wikipedia:

    suicide

    trains are also used as a means to commit suicide. its relative popularity is partly due to its practical ease, and to avoid causing a nuisance to one's family, though families are often charged or sued by the railway companies to compensate for the trouble caused by the accident. a typical suicide may cause delays between one and a few hours[citation needed] on one or more lines. the costs to the surviving families by the railway companies' "delay fee" is often in the 100 million yen range.[12] recently, railway companies have begun implementing measures to discourage and prevent train suicides. this includes use of blue led lights in stations, which officials hope will calm potential jumpers.[13] and in the future, suicide prevention barriers will be installed at multiple stations in an effort to keep people contained on the platform until the train arrives.[14]

    Reply
  16. nemo

    mdeah. problema e gresit pusa. nu e vorba nici de pacate crestine, convingeri anti-pentru/sinucidere, nici de lacrimogenisme(am observat cum Gadea(?) a folosit expresia "pe culmile disperarii"; si-mi aduc aminte de interviul luat lui Emil Cioran, in care acesta povestea cum n-a stiut ce titlu sa dea volumului sau "Pe culmile disperarii" si atunci a deschis rubrica de anunturi, si acolo era unul "care pe cumile disperarii.."; titlul era o ironie, tot timpul a fost "la misto").

    Daca Mirel tot s-a apucat sa comenteze inadecvat, sa mearga pana la capat pe linia care de fapt l-a determinat sa posteze: actul sinucigasului e nasol pt societate, in cazul de fata.

    Sa mute accentul din sfera lacrimogen-crestin-ortodoxa in registrul practic: aruncatul in fata trenului e o mare problema pt societate. Aici e f bun exemplul cu japonezii: te-ai aruncat in fata trenului, apoi plateste familia pt tine pana da faliment. Sau pana se sinucid cu totii, mai stii…

    Reply
  17. estu

    Din categoria stiri pe care nu o sa le vedeti la tembeliziunile mogulilor.

    Ar fi spus de asta, fara indoiala, dar a intervenit marea problema a lui Mirele, lucrurile trebuie tratate dupa gravitate. Intai sa-si dea demisia Mirele, Lazaroiu, Boc si Basescu si dupa aia discutam si despre certificate.

    "Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a blocat timp de un an de zile vanzarea certificatelor de emisii de carbon, fiind vorba de o strategie a PSD, iar Elena Udrea, ca ministru interimar al Mediu, a inceput deblocarea procesului de tranzactionare, transmite Mediafax."

    Reply
  18. doru

    Sinuciderea poate trezi sentimentul amestecat de compasiune si revolta, de oroare si mila. Mirel a dat glas mai ales revoltei si ororii, pentru ca gestul – foarte violent – lovea si in martori. Exista sinucigasi demonstrativi si sinucigasi discreti, probabil prima categorie i-a stirnit indignarea.

    Reply
  19. estu

    Eu personal nu inteleg de ce se intra in discutie cu irealitatea sau Haznaua3. Astia trebuie tratati doar cu dispret, ce conteaza ce spun mizerabilii? Pur si simplu nu trebuie intrat in dialog cu ei, sub nici un motiv. Raspunzi altora, dar nu lor.

    Erodarea lor a inceput de multa vreme si efectele se fac simtite. Din ce in ce mai multi ii ignora si isi bat joc de deontologia lor. Dintre cunostintele mele multi au renuntat sa se mai uite la posturile astea doua.

    Reply
  20. Dragos

    "poate interveni si lasitatea. am vazut-o la foarte multi oameni politici…sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici…" (t. basescu)

    @bleen

    1. cum a fost posibil sa te lasi acoperit in halul asta de rahatul-ticalos defecat de a3-rtv stiind ca aveai dreptate 101% ?

    2. cum de-ai fost atat de cuminte-mielusel in fata acestor ticalosi ce propovaduiesc apocalipsa 24h/24h si au orgasme multiple ori de cate ori prezinta "semne" ale diavolului basescu cu vreo baba "lesinata", cu vreun militian corupt self-spanzurat din "cauza" ratelor la banca ?

    3. cum de ti-a scapat sa-i intrebi de sinucigasii fni ?

    4. cum de nu ti-a venit sa-l inviti pe popa ala tupeist, socrul lui ponta, la un consult psihiatric in doi si, daca tot mergeti la nenea doctoru', la un numarat de oo ?

    Reply
  21. Amelia

    @suicide blonde: nu-nteleg: s-a aruncat de la etajul 9 si pe urma s-a incuiat in toaleta si a murit sau intai a murit incuiat in toaleta si pe urma s-a aruncat de la etajul 9?

    Reply
  22. tucu

    Eu zic ca tot raul e spre bine.

    Bleen a devenit cunoscut publicului avid de morala raspindita de RTV si Antena 3 sub numele sau real Mirel Axinte.

    Ar trebui sa profite de aceasta mediatizare chiar si in haina de bampir in care l au imbracat deontologii din presa si politica.

    Mirel e rau e adevarat,are inima de piatra, nu vrea sa compatimeasca cu sinucigasii nu vrea sa plinga alaturi de rudele indurerate, nu vrea sa plinga pe umarul celui ce si spune pasurile catarat pe stilp ,nu vrea sa sufere alaturi de credinciosii ce se bat pe o portie de sarmale.

    In definitiv nici nu e nevoire de Mirel penetru ca jelania sa fie complecta.

    Pentru oblojirea sufletelor ostracizate de tirania portocalie avem RTV ul,Antena3, Antena 1, Protv (cind subiectul e gras)OTV, Hotnews,Criticatac, Gindul, Cotidianul etc etc.

    Exista insa o categorie de oameni care nu mai inghit fariseismul televizat. Exista oameni care doresc ca in viata publica sa apara sinceritatea si sa se termine cu atitudinile care dau bine la tata Leana.

    Pentru astia e bine ca a aparut si Mirel in viata publica.

    PS Urmatorul subiect lansat de deontologi va fi:

    E normal ca Lazaroiu sa lasa populatia sa sufere de frig atita timp cit are un consilier personal care ingjura un biet sinucigas.Cred ca Tap[palaga va incerca sa desluseasca cu o logica imbatabila si impenetrabila motivul pentru care sinucigasul nu a asteptat iarna ca sa moara linistit de frig si a preferat sa provoace prin gestul sau intirzierea trenurilor spre Bucuresti.

    Reply
  23. snapshot

    daca nu exista sinuciderea din gara ea trebuia inventata ! rtv-eiul Striblea (sau cum l-a numit Jiji: Scriblea) a devoalat ca prostul "jurnalismul" – marca inconfundabila. deci, stau cu ochii ca pe butelie pe Blogary, selecteaza ce le convine in functie de interesele aliantei moguliene, infiereaza cu manie proletara, pretind ce nu au dreptul sa pretinda de pe pozitia pe care se afla. pai mai cunosteam noi celelalte fetze ale unui M. Ionita, plansu-rasul Dragoteascai, sau gretoasa cercetare s.r.i-stica a unei Cretzulescu ?

    Reply
  24. Noika

    observ o promptă solidaritate cu Bleen a bloggerilor de "dreapta" faţă de execuţia de la teveurile mogule

    Reply
  25. nemo

    hm, m-am uitat pe site la antena 3 si cred ca m-am uitat de 2 ori in viata mea pe site-ul ala. pare mai serioasa treaba, decat parea. daca n-a fost vreun ordin de la Laza de turnat cenusa in cap in direct, intratul pe telefon a fost o eroare mare, pt ca asa cum spunea cineva mai sus, Mirel, ai iesit sifonat dintr-o intalnire in care nu aveai nici o sansa, cu "greii" mitocaniei romanesti. culmea e ca Badea a fost rezonabil 🙂

    inteleg ca ala cu "poporul roman dintre care unii se mai si sinucide.." e vestul Gadea, n'est pas? 🙂

    in fine, daca mizeria asta a plecat de la hotnews, da, asa cum bine zice Florin C., Tapalaga are o mare problema de caracter.

    Reply
  26. nemo

    prb ca daca era o tara din asta, mai nordic/anglo-saxona, etc, declaratiile lui Mirel de pe blog echivalau cu demisia.

    ca sa fie clar, ma refer la "limbajul" licentios (parerile despre sinucidere intra la capitolul "personale", cum or fi ele); limbajul este insa un mizilic in cazul de fata, vorbim de o tara latina, mai exact de Romania, unde mizerii cu adevarat mari au ramas "fara demisie". deci este o aberatie si o lipsa de subiecte pe la hotnews, dar prb ca asa se va dovedi "cata lipsa de suflet" e la aia de lucreaza la ministeru' muncii.

    well, my dear Mirel.., you the know the song: welcome to the machine! :mrgreen:

    ei, iar daca se intra sub unul dintre alternative nicknames(alea de le stiu cunoscatorii), nu mai iesea toata mizeria asta.(am citit articolul de pe hotnews, si realitatea, s-au asezat baietii cu tunurile; ma rog, dupa cum ii zice, orice publicitate negativa nu e negativa, ci e publicitate 🙂 ).

    in fine, sper sa nu trebuiasca sa deschidem liste de sustinere pt Mirel 😆

    keep walking!

    ps. si reciteste pe undeva parerile nedormitului, cate ceva de pe la IZ, alea cu aroganta(nu alea despre Sf Duh), iar de la mine am sa mai spun ca acest blog cel putin, "nu mai e ce-a fost odata", nu mai ai libetartile de blog de nisa. asa cum nici Basescu nu mai avea libertatea sa se urce la volan dupa ce bause "una mica cu Becali". chestie de care nu s-a spalat nici in ziua de azi. .. mind the gap! 😉

    Reply
  27. John Galt

    E amuzant cu Ivan zice de trupele de comando de prin subsol fara a vedea ca doar eu si Riddick primim cam cele mai multe unlike-uri pe aici. Spre deosebire de el.. 🙂

    Interesant e ca multi vor sa impuna reguli, sa ofere solutii si sugestii pentru viitorul guvern fara a vedea cat de usor dispar argumentele (asa'zis) crestine la primul test facut cu simt de raspundere.

    Vreti un "minister al vietii"? Serios? De unde facem rost de bani pentru el? Marim "putin" taxele? Si dupa aia ce? Punem un politist la fiecare colt de strada "sa vegheze" la linistea cartierului? Ca deh, din cauza somajului si disperarii oamenii se cam arunca de la geam, si cineva trebuie sa atentioneze pietonii inocenti, nu? Nici nu mai zic ca mai toate trotuarele sunt gandite PROST, sa-ti cada ghiveciul in cap cand nu te astepti mai deloc.

    Va dati seama de cati politisti e nevoie? Sute de mii pe putin. Deja loviti 2 muste dintr-o lovitura – reduceti somajul ba asigurati si colectarea taxelor la buget (cum zicea Johannis mai demult).

    Cate lucruri bune apar din cauza acestui minister, nu?

    ..

    Domnule IVAN, nu ca ar conta insa daca dumneavoastra sunteti "in varsta" atunci aflati va rog ca nu se prea vede. Socialismul nu e deloc o solutie ci din contra, e calea sigura pentru ESEC. Asa ca incercati va rog sa treceti peste pornirile colectiviste deoarece ele nu fac decat sa ne ingroape si mai mult.

    Da, sunt de acord ca UN OM merita sa fie tratat cu respect chiar si dupa moarte. Nu suntem in Germania nazista si nici animale. Insa aici trebuie sa definiti intai si intai proprietatea CELUI VIU. Un sinucigas atenteaza la proprietatea tuturor celor care raman in viata, inclusiv la dreptul lor la viata. El alege sa faca acest lucru si NU este obligat. Ceilalti nu. Si nu imi spuneti ca asa e crestineste insa cand copiii iti mor de foame nu dai ultimii bani unuia care si-a dat singur foc la casa. Nu e normal.

    O solutie ar fi ca sinucigasilor sa le fie confiscata averea pentru a acoperi aceste cheltuieli.

    Reply
  28. kabal

    Am vazut si eu inregistrarea cu Mirel de la realitatea…

    Mi se pare ca a iesit foarte sifonat si sunt 90% sigur ca va demisiona maine Intotdeauna mi s-a parut o greseala sa intervii telefonic intr-o emisiune de genul asta. N-ai nicio sansa sa-ti spui expui mesajul pt ca vei fi incontinuu intrerupt.

    Faci o conferinta de presa sau mergi la o emisiune unde stii ca nu vei fi intrerupt.

    Reply
  29. skin

    @Mihai Neamtu poate nu m-am exprimat suficient de concis. Ideea e ca pentru optimism adevarat trebuie sa fim clari. Nu cautam demonstratii carteziene la optimism. Pur si simplu deplingeam faptul ca textul de mai sus nu lumineaza nici un centimetru mai departe din cauza fumului produs de focul de artificii (sau de paie). E o tendinta in textele publicate aici: sint despre dusman si ce face dusmanul, ce trebuie sa facem noi ca sa ne contram cu el, se moare de grija stingii, a francezilor, a ateilor, a antenelor si a realitatii. pina la urma am aceeasi experienta frustranta: am renuntat de multa vreme sa ma uit la antena, la tv si la realitatea. cu siguranta insa voi citi despre nunta lui borcea si timpeniile lui dan diaconescu in articole de plesu si neamtu. cam ce rezultate produce mr. neamtu aligica & co vorbind toata ziua buna ziua de ceilalti? in afara de "uite ce prosti sint aia" si eventual "unde sint zapezile, reganii tacerii si coloniile de alta data?" care e finalitatea acestui spatiu? nu ma luati cu "propune tu un program solutii etc" ca nu poza mea e cocotata in capul paginii.

    Reply
  30. Riddick

    @Florina : Nu cred că e un subiect minor cel pe care l-am semnalat (şi nu l-a spus ca vorbă-n vânt). Dimpotrivă, spune multe despre "linie". O să încerc să pun întrebarea pe HotNews.

    Reply
  31. estu

    O investigatie jurnalistica realmente corecta ar fi impus neaparat identificarea tuturor celor de pe peron.

    Toti cei care nu au aprins lumanari, care nu au zis o rugaciune si care nu si-au intrerupt pe loc vacanta din piosenie trebuiau verificati mai amanuntit.

    Daca se gasea ca lucrau la stat sau aveau rude de pana gradul 3 angajate la stat, afaceri cu statul, pensie, alocatie de somaj, ajutor de incalzire trebuia sa li se ceara demisia! La toti!

    Se scutesc cei care au dat vina pe Basescu.

    Reply
  32. Huitzilopochtli

    @cei şapte spamurai 🙂

    pai si eu ce sa-i fac tata daca percuteaza ca trotilu'. Maine poimaine-i zgarie o gravida scuteru' si pana sa dezmeticeste Lazaroiu de ce-a vrut asta sa spuna au taiat subventiile la lapte praf.

    Da o fi si cum ziceti voi, o noua paradigma-n campul muncii. Nu consilierul trebuie sa-i aduca la cunostinta consiliatului cand o-nfunda-n balarii ci invers.

    Reply
  33. Noika

    nicicum nu e bine, dom'le…

    dacă zicea să fie chemat ROSAL, nu REBU, ziceau că e firma lui Prigoană

    Reply
  34. Cei Şapte Spamurai

    @huitzilopochtli

    Omul a comentat de pe telefon, de pe peronul gării, la câteva minute de la întâmplare. Dacă ai citit HN, dacă te-ai uitat pe RTV şi A3 e imposibil să nu ştii asta.

    Reply
  35. Riddick

    Să spună şi ce înţelege prin "o nouă ordine instituţională" (sintagmă apărută în recentul interviu al lui Sebastian Lăzaroiu pt. Madame Blogary). Cine o cere, o propune, ori o planifică.

    Reply
  36. Huitzilopochtli

    @florina eu cand am vazut stirea pe HN am crezut ca au gasit o postarea de-a sa de acum tzspe ani de pe blog. Da de unde, asta e reactia unui om relaxat in ultimul hal la intoarcerea din concediu care, oricat de repede ar tacani baiatul la tastatura alfanumerica, tot ramane la rece.

    admirabila in schimb "deturnatura" ortodoxa a temei odata cu epifania domnului Ivan: dispretul fata de sinucigasi e crestin deci e de dreapta. Iata compasiunea, probabil o pornire atee, degenerata aruncata in bratele stangii.

    Punem pariu pe o subventie la caldura ca tot peronul ala si-a facut cruce si a zis "Dumnezeu sa-i ierte". Unii au varsat si o lacrima. Comunistii dracu.

    Reply
    1. Florina

      Huitz
      aşa de tare îmi plac oamenii care ştiu ce a simţit un altul şi ce au făcut ceilalţi care au asistat la sinucidere, încît îi pun la păstru. în moderare.

      Reply
  37. estu

    Ii propun lui Mirele sa arda caietele cu compunerile la romana din clasele 5-8, sa otraveasca CDurile de la petreceri si nunti si sa ingroape e-mailurile catre iubitele actuale si anterioare.

    Nu se stie niciodata cand se mai trezeste vreun megajurnalist sa puna mana pe ele si sa vezi atunci poporul, cu suprema sa moralitatea,cum ii cere demisia!

    Oricum trimiteti un SMS la OTV cu textul "De acord cu sinuciderea, dar numai in incinta" daca sunteti de acord cu Mirele sau cu textul "Sinuciderea e viata mea" ptr cei oripilati de opiniile lui. 1,5 euro +TVA.

    Reply
  38. Cei Şapte Spamurai

    Sebastian Lăzăroiu va vorbi mâine, la 12, online, pe Hotnews, despre ajutoarele de încălzire, comasarea alegerilor şi declaraţiile consilierului personal.

    Reply
  39. g.s.

    Toleranta de tip nou este o miscare ipocrita. Pe de o parte pretinde toleranta, pe de alta parte cere pedepsirea parerilor diferite.

    Echivaleaza dezacordul cu fobia si neconformismul cu ura (desi nimeni nu are un drept absolut la simpatia altuia). Asimileaza convingerea cu fanatismul si credinta, rugaciunile si simbolurile crestine cu discriminarea.

    Cei care predica toleranta nu sint deloc toleranti cu cei care au vederi opuse, iar disidentii devin eretici care trebuie vinati. Tot ceea ce dezaproba vor sa interzica, iar tot ceea ce aproba ar vrea sa fie obligatoriu. Si ca sa evite orice critica valida, considera ca singurul discurs civilizat este al lor.

    Redefinirea tolerantei are drept scop mistificarea si este folosita ca instrument de reducere la tacere a criticilor. Ea legitimeaza prostia, insulta si lipsa onestitatii intelectuale.

    Nimeni nu are un drept absolut la aprobarea/cenzurarea altcuiva. Libertatea de expresie e indivizibila. Ori o avem, ori nu o avem. Nu poate sa insemne doar libertatea de a spune ceea ce aproba altii. Nu exista discurs public serios care sa nu deranjeze pe absolut nimeni. Iar libertatea de a te exprima doar intr-un mod care sa nu deranjeze nu este deloc libertate. Daca libertatea de exprimare nu este un drept absolut, atunci devine o simpla marfa negociabila in farsa care a devenit lumea azi.

    Reply
  40. g.s.

    Nici o demisie!

    Indiferent ce parere as avea eu sau altii despre incidentul care a produs atita "emotie", consilierul e in situatia de a o incasa pe baza de CP. Pentru mine asta e intolerabil. Asa ca, citez:

    Toleranta insemna odata calitatea de a accepta drepturile altor oameni la propriile opinii, credinte sau actiuni, de a accepta vederi care mai degraba iti displac sau pe care nu le impartasesti, iar dezacordul era o conditie necesara a tolerantei.

    Dar corectitudinea politica forteaza o noua conotatie: daca esti in dezacord esti numit intolerant. Dupa noua definitie, toleranta reala devine o imposibilitate logica. Ca in afisul (real sau parodic, nu conteaza): "NOTICE: Intolerance will not be tolerated.". Acest nou soi de toleranta ii respinge pe toti oponentii ca intoleranti, rasisti, homofobi, bigoti etc. si devine totalitar de facto.

    Reply
  41. Huitzilopochtli

    Furia resimtita de Axinte in plin concediu, nedomolita de cele cateva ore care i-au trebuit pana s-a asternut la calculator ar putea fi justificata doar daca ar fi picat accidental la un "gay gipsy bar mitzvah for the disabled" ca sa citam din ultimul episod din Dr. Who.

    Ma ajuta cineva? Cum se zice "demisie" pe capitalism?

    Reply
    1. Florina

      Huitz

      nu era în plin concediu, era la întoarcerea din. n-au fost cîteva ore, au fost cinci minute. nu era la calculator, era pe telefon.

      ia, vezi cum se zice în româneşte " nu ştiu despre ce e vorba, dar scriu".

      Reply
  42. Yeba

    @Ivan, tocmai mi s-a spus mai sus si eu mi-am asumat ca nu pricep ironiile, ca sa descurajez dialogul oamenilor inteligenti cu ăia grei de cap. Acum sunt descumpanita de-a dreptul, eu am crezut că domnii au postat aici din greșeală și m-am mirat că le răspunzi.

    În altă ordine de idei, eu zic că @bleen a făcut bine așa cum a făcut, ăia de la realitatea nu-s varani, ci porci în sensul biblic și altă pildă se aplică.

    Reply
  43. Mihai Neamtu

    @Florina

    Exageram deliberat… Dar si anumite reactii viscerale evoca un fond intim. Si tarimul limbajului exista unintended consequences… De aici interpretarea mea trasa de par.

    Reply
  44. daniel

    @ivan,

    Perspectiva mea asupra suicidului nu e una religios vs ateu.

    Şi nici cu caracter politic. Şi nici nu intenţionez să cad, în dialogul cu tine în unul confruntaţional.

    Ca şi experienţă personală, m-a marcat experienţa unui coleg de facultate, dimineaţa îl saluţi zâmbind iar seara afli că l-au găsit în cameră ..(.. metodă de suicid).

    Ca şi punct de plecare sper că eşti de acord, sucidul atinge cam toate categoriile sociale, religioase şi economice. Unele sunt mai la risc ca şi altele. E vorba de vieţi umane.

    Revenind pe punct, perspectiva mea e una utilitaristă. Prin prisma unei formaţiuni(minimale) cu tangenţă cu problema respectivă şi are(prin prisma meseriei, am intervenţii cu persoane are au tendinţe suicidare).Unii au reuşit. Alţii nu dar..crezi sau nu sunt măsuri care reduc rata suicidului.

    Ca şi experienţă personală, m-a marcat experienţa unui coleg de facultate, dimineaţa îl saluţi zâmbind iar seara afli că l-au găsit în cameră ..(.. metodă de suicid).

    Concis. Pentru societate, pentru economie pentru cei din jur, cred că o viaţă salvată valorează mai mult decât una pierdută. De unde o investiţie minimală a statutului (şi nu neapărat alocarea unor noi resurse, utilizarea celor deja existente), a comunităţii pentru a contra problema respectivă.

    Reply
  45. John Galt

    Ivan, o "idee de dreapta" ar fi tocmai NEinterventia statului, nu ceea ce zici tu. Singurul lucru ce trebuie intarit e dreptul de proprietate. ATAT! Altfel ajungem direct in 1984.

    Reply
  46. John Galt

    Viata bate filmul. Legile fizicii nu tin cont de dorintele nimanui.

    O intrebare de baraj: credeti ca liderii de acum sunt in stare sa supravietuiasca unui colaps generalizat al euro, dolar etc ?

    Daca nu, de ce?

    🙂

    Reply
  47. John Galt

    Ha, Riddick, am postat amandoi in acelasi timp. Si despre acelasi lucru. 🙂

    Intradevar, e cum zice Mihai: intai si intai PRINCIPIILE trebuie definite corect. Altfel se ajunge in absurd indiferent ce s-ar incerca.

    Reply
  48. John Galt

    “Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale.” – Art.3 (1) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice.

    Absolut toate partidele din Europa ar trebui sa se autodizolve. In neant..

    Cat pe ce sa-l includ si pe EuroBase aici, daca nu l-as cunoaste.

    🙂

    Reply
  49. Riddick

    Arestaţi parlamentarii care au votat tratatul de la Lisabona, arestaţi-l pe Basescu, pe Pitic, pe Ilici (sunt vreo 2-3 mii de inşi cu totul, staff-urile PSDNLPCPDLUDMR). O Românie LIBERĂ !

    Reply
  50. Riddick

    Bey, daţi jos clica eurocolaboraţionistă PSDNLPC-PePeEeDL-UDMR (e aceeaşi Matrioşkă, trasă de sfori de Bruxelles), şi să apară odată o Alba ca Zapada, da' una reală, nu un fake.

    Reply
    1. Florina

      Mihai
      convingerea prolife care le stă bine optimiştilor de dreapta nu se exprimă în nici un caz în starea în care putem bănui că era Mirel atunci.

      Reply
  51. estu

    Eu personal as milita ptr accesul la eutanasiere, la cerere. In cazul deontologilor de la Irealitatea si haznaua 3 as fi de acord si la acordarea ei la cererea telespectatorilor. Telespectatorii care nu se uita la cele 2 posturi, normal.

    Reply
  52. estu

    Eu am intalnit o domsoara, cu oarece functie de la hotnews , fatuca era interesata doar de rating.

    Adica de tabloidizare.

    Nu-i fac caracterizari , ca se considera de catre Tapalaga atac la presa libera.

    E o non-stire, nimeni nu baga in seama prostiile astea, dar le face publicitate lui Lazaroiu si Bleen.Deci nu e asa de rau.

    Pe de alta parte Mirele vede pe pielea lui ce inseamna sa toci un om neincercand sa intelegi ce vroia de fapt sa spun. A practicat-o si el de multe ori cu altii, persoane publice.

    data viitoare sa fie mai atent cu limbajul.

    Reply
  53. daniel

    Personal, găsesc că vorbele lui bleen, exprimă starea lui de spirit la momentul respectiv, când era sub încă sub şocul evenimentului. Contrar celor exprimate atunci, şi care nu îl reprezintă, cred că bleen e interesat la maxim de cum o duc cei din jurul lui. Mie mi-a dat impresia unui om implicat şi sensibil.

    Suicidul, e un eveniment de neînţeles din păcate, prin prisma unei raţionalităţi de supravieţuire, dar e de înţeles prin prisma emoţiilor puternice.

    Nu toţi reacţionăm la fel şi nici nu suntem obligaţi să reacţionăm la fel.

    Dincolo de cazul respectiv, mă surpinde rata ascendentă a suicidurilor în societate şi mai ales că sunt tinerii afectaţ. Dar mai mult, absenţa unor iniţiative mai concrete pe plan naţional pentru a contra problema.

    Nu o structură stufoasă statală etc.gen .poate un număr unic antisuicid de exemplu subvenţionat să spunem dar operând cu voluntari formaţi, profesori, educatori sensibilizaţi..un site, o zi la şcoală când să se discute la dirigenţie subiectul, etc.

    Faptul că şi-a admis greşeala spune multe, un altă fire ar fi persistat.

    Sigur nu o să uite uşor evenimentul.

    Reply
  54. val_one

    şi pîn`la urmă le-a dat Lăză un răspuns pe măsura „deontologiei” lor:

    „n-o să-i cer să se sinucidă.”

    Reply
  55. Noika

    E bine.

    Lăzăroiu are nevoie de cît mai multă mediatizare şi notorietate.

    Cu cît mai proastă – din partea obielelor TV – cu atît mai bine.

    Reply
  56. nedormitul

    un lucru nu ştiu dacă i-a intrat lui mirel în cap. e prea impulsiv, ia multe decizii în funcţie de starea lui de atunci. el trebuia să se abţină de la neghiobia aia. nu avea nici o legătură cu nimic. o nefericită experienţă personală, nimic mai mult. pe cît este de inteligent, pe atît de mari sînt neghiobiile pe care le face.

    ar trebui să-i intre în cap că de cîteva luni de an nu mai e tinichigiu, blogger sau mai ştiu eu ce – e consilierul unui ministru. că vrea, că nu vrea, reprezintă una dintre cele mai credibile voci ale dreptei şi un minister. şi îl reprezintă de la felul cum se îmbracă, cum vorbeşte, cum tace, cum mănîncă, cum bea. este consilier şi cînd doarme.

    e clar că rechinii o să stea cu ochii pe el. e păcat că le dă de mîncare prosteşte. şi nu demisia lui e problema, poate să stea sau să plece, contează prea puţin. e vorba de imagine. ştii, micile tîmpenii se adună, una cîte una: azi face boc o tîmpenie, mîine mirel spune alta, poimîine i se văd chiloţii de 100000 de euro ai lui udrea, iar în nu ştiu ce zi, copilul unui primar pdl dintr-un cătun din curul munților scoate cuțitul la niște idioți. credibilitatea guvernului şi a dreptei stă şi în aceste mărunţişuri.

    Reply
  57. Mihai Neamtu

    Tocmai o stinga cioraniana, solidara cu sinugicasii, ne lipsea. Umanism fara frontiere. Cit despre Mirel, a pacatuit prin a exprima cu o anumita vehementa o convingere pro-life. Asa sta bine optimistilor de drepta. Nu m-ar mira ca obscenitatea Realitatii TV sa ne conduca la reality-shows cu sinucigasi filmati in direct… Dreapta are simtul tragicului, stinga e melodramatica.

    Reply
  58. Mihai Neamtu

    @ivan
    Expunerea ta – foarte ortodoxa teologic – merita sa fie prezentata in fata unui raspopit (Ilie Sirbu).

    Reply
  59. gupi

    Întrebări retorice:

    domnul Sârbu e vânător, nu ?

    domnul Sârbu ucide animale, nu ? parcă cu pușca, nu ?

    păi dacă domnul Sârbu ucide ființe vii spărgându-le țeasta cu bile de plumb, de ce vine la televizor să dea lecții de moralitate și compasiune ?

    Reply
    1. Florina

      s-au speculat (şi continuă, la ceilalţi) în mod infect o tragedie şi trauma de a asista la ea, cu reacţiile pe care le ştim, da, pentru a se pune în discuţie nu numai competenţa consilierului căruia i se cere demisia, dar şi a ministrului pe care îl consiliază. s-au declarat şocaţi EI de ceea ce au citit. dar cum rămîne cu şocul CELUI care a fost acolo?

      Reply
  60. val_one

    buun, după ce am văzut emisiunea, pot spune că-i admir lui Mirel curajul de se arunca în „groapa cu fiare”. a făcut faţă cu brio atacului în haită.

    Reply
    1. Florina

      eu nu m-am îndoit nici o secundă de curajul şi de capacitatea lui de a le face faţă.
      alta-i ideea. că am asistat la o mizerie de emisiune în care cel mai curat era tocmai cel pe care îl învinuiau.

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      Un lucru e sigur: nu poți cere demisia consilierului tău pentru opinii personale vis a vis de sinucidere, avort, căsătorie. Cu alte cuvinte creștinismul nu e încă un delict public sau o situație de incompatibilitate. La tremurăturile ipocrite ale Dragoteascăi, lui Sârbu și restul plutonului de execuție, răspunsul bun rămâne o întrebare: dacă Biserica nu-i iartă, de ce mă obligați să-i iert eu? La baza chestiunii nu e un exces de limbaj ci o problemă de conștiință și credință. Putem să nu fim de acord cu limbajul, putem să nu fim creștini, dar nu putem penaliza pe cel care e. E foarte simplu. Demisia sugerată e o tâmpenie.

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        Și, apropos de onestitate, aș vrea să profit de ocazie să-l felicit pe Tăpălagă. Nu e lucru puțin să publici o carte despre "Bulversarea valorilor" și să fii figura editorială de bază a unui tabloid. Din două, una: ori hotnews are mogul, și atunci Tăpălagă ar trebui să fie consecvent cu principiile libertății de opinie și să se care de acolo, ori nu are mogul și atunci are impresia că povestea asta cu comentariile lui Mirel, preluată rapid de tunurile antenelor, e jurnalism de mare înălțime. Aș vrea să fiu foarte clar: astăzi dimineață am primit un telefon de la un redactor hotnews care îmi cerea numărul lui Mirel. Am crezut că e pentru o opinie și -am dat, am întrebat totuși de unde au numărul meu. Mi s-a răspuns: de la un coleg din redacție. Întâmplarea face că eu nu sunt tocmai o persoană publică și știu foarte bine care sunt persoanele din hotnews care au numărul meu. Aplicând aceleași standarde profesionale și logice precum și siteul în cauză, repet felicitările mele pentru Dan Tăpălagă: bravo Dane! Tocmai ai denișat cel mai imoral, corupt și prostănac consilier din PDL! Ai găsit punctul slab perfect din care să înceapă reforma morală a României: Mirel Axinte! Am deplină încredere în tine! Îți mărturisesc că aștept cu sufletul la gură următoarea voastră victimă!

        Reply
  61. bazel09

    Măi, dar cât tam-tam pe subiectul acelui "nefericit" din Predeal ❗

    Iar porcul de Sârbu nu putea rata jignirea în direct. Fie-mi-ar scărbă de el!

    Ca şacalii vere…fătucele, futălăii hatz la gâtul lui Mirel

    Reply
  62. estu

    Legat de responsabilitatea politicienilor. Rosia Montana arata mai degraba ca o excrocherie bursiera decat ca o afacere promitatoare. Basescu ar face bine sa se informeze de la niste specialisti in minerit independenti si de la niste sereisti atenti. Frank Timis ala e cel putin dubios.

    Reply
  63. Galeata cu pixeli

    @yeba:

    ma bucur. A fost cum trebuie sa fie un ministru dar ar fi o ironie sa cadem in pacatul idolatriei comparand un om normal cu niste argati naimiti sa fie isterici si netrebnici. Regret ca n-ai priceput ironia mea.

    Reply
  64. Yeba

    @găleata, eu nu mă pricep să rezum inteligent. A fost calm, concis, clar, logic și competent (astea-s problemele mele cu toți minus Băse și MM) plus replică, replică, nu măcănit, pe scurt super contrast cu Stroe și Vasilache sau cum le zice ălora.

    Reply
  65. Yeba

    La cât de bun a fost Lăză, o să se reia des subiectul ăsta. Ei, asta e, ce nu te omoară, te-ntărește.

    Reply
  66. Galeata cu pixeli

    Mirel trebuie sa fie constient ca e expus, atata vreme cat e angajat al Guvernului. E firex ca ziaristii (cacanari) de la Hotnews, si vor urma si altii, se vor lua de el pentru orice vorba spusa.

    Reply
  67. Florina

    de parcă nu e clar că au dezgropat comentariile astea fix cînd Lăzăroiu a anunţat noul mod de acordare a subvenţiilor pentru căldură.

    Reply
  68. Yeba

    Vine Lăză la Realitatea, la 20:00. Sper să vină și Oana Stănciulescu, să-l enerveze și s-o facă praf.

    Reply
  69. Galeata cu pixeli

    @Nedo:

    de acord. Si pe mine m-a socat sinuciderea unui amic care parea intruchiparea optimismului. Da tre` sa te abtii oarecum…altfel risti sa pari slab de inger si incapabil sa te controlezi in situatii limita.

    Reply
  70. nedormitul

    hai, discuția e fumată deja. mirel era bulversat de ce-a văzut. doar că nu s-a putut abţine să scire pe blog.

    acum s-a trezit unul de la hotnews după o săptămînă să citească comentariile. mirele, ia zi "caca cu moţ", ca să mai aibă hotnews-ul un subiect şi peste o săptămînă. cu poză. nu a ta.

    Reply
  71. Galeata cu pixeli

    Mirel, ce bausi cand ai scris astea? io inteleg ca socheaza o sinucidere, da' omul ala nu s-a sinucis "in fata ta". Cat despre motivatii si modalitati…un om care nu mai are ce pierde alege cele mai bizare feluri de a-si lua zilele.

    Reply
  72. daniel

    @nedormitul,

    Aveam deja încă de anul trecut, autorizaţie(anul ăsta expirase, deci aveam nevoie de alta) pentru nişte mesteceni, plopi starea lor fitosanitară era slabă, erau deja o ameninţare pentru cablurile electrice şi casă, dar mi-am spus îi mai las un pic

    Faptul că tuia s-a dezrădăcinat, m-a suprins dar am mai plantat două anul ăsta.

    that is.

    Reply
  73. tucu

    Mi se pare mie sau am vazut o urma de dinte Hotnews infipt in curul lui Bleen?

    E bine ca mai exista sensibilitate. Daca ar da si stiri ca lumea ar fi un site bun.

    Reply
  74. dacian tolea

    Romania nu va mai fi tara unui lider puternic, ci tara unei generatii puternice. Mihai Neamtu vede partea plina a paharului si bine face ca se concentreaza pe ea si nu pe cealalta parte. Numai de acolo poate veni Progresul, pentru ca de dincolo poate veni cel mult Revolutia! El este, de altfel, parte a acelei generatii care ataca in forta scena publica si o va cuceri. Pentru Progres, nu pentru Revolutie, cum cu rautate copilareasca incearca unii sa ii masluiasca cuvintele. Aceasta realitate nu mai tine nici de profetiile paseiste ale unui Brucan, nici de originalele bricolaje nomenclaturiste ale unui Iliescu. Nu mai e o chestiune de zeci de ani si nu mai tine nici macar de tranzitia de la totalitarismul de tip oriental la democratia occidentala, nefiind un puseu al acesteia, ci chiar sfarsitul ei.

    Ma bucur sincer sa fiu martorul unui astfel de discurs. Cat despre treacerea de la vorbe la fapte, asta este o alta rautate gratuita. Pentru ca un astfel de material e o fapta cat se poate de buna, care se trage din si atrage o serie intreaga de alte fapte. Nescrise!

    Reply
  75. Galeata cu pixeli

    Fara indoiala ca Romania de azi nu seamana cu cea de acum 25 de ani. Desi e o tara foarte frumoasa, geografic vorbind, cum arata ea pe langa Olanda? Raul si ramul nu ne mai sunt prieteni. Raul ne ia casele la vale, ramul l-am defrisat impreunca cu toata padurea, pastravul nu mai are loc de pet-uri si gunoaie, samd. Au ramas mici oaze de natura nestricata.

    Orasele stim cum arata. Bucurestiul , pe alocuri, e o combinatie intre Calcuta si Beirut. Politic, contam prea putin, complezenta "omologilor" e doar formala. Iar oferta Opozitiei e sinistra si antinationala, la cum rapacitatea asa-zisei drepte, seamana cu roiul de lacuste care face ravagii in tarile africane.

    Optimism? Il citez pe domnul Plesu: "n-am sa mai apuc sa vad alt chip al acestei tari."

    Reply
    1. Florina

      de data asta, singura din cîte-mi amintesc, sînt de acord cu @daniel. să reţinem ideea principală: avem o ţară frumoasă şi nu-i păcat că-i locuită.

      Reply
  76. daniel

    eu spun ca mesajul principal al articolului( in varianta simpla, haideti sa privim jumatatea plina a paharului si nu cea goala) e de retinut si aplicat.

    va o spun ca si unul caruia Irene i-a facut cadou trei copaci rupti in curte si o pana de curent .traduse in romantism ( uitasem cat de relaxanta poate fi o luminare) si un drum in minus la primarie pentru autorizatia de taiat arbori.

    Reply
  77. Mihai Neamţu

    @skin

    Nu e nicio problema critica la adresa optimismului. Fiind vorba de-o stare de spirit, de-o anume dispozitie afectiva, nu m-am gindit sa livrez argumente stiintifice intr-o ordine bine justificata. Sentimentele sunt amestecate mai tot timpul. Va rog sa comunicati dvs. in stil cartezian sentimentul ca Romania are o sansa.

    Referinta la Traian Basescu e o descriere, nu un omagiu. Daca o fraza-enunta inseamna tamiere, ma intreb cum ar arata o evaluare a zece ani de mandat…

    In rest, descrierea lui august 1944 in termenii propagandei comuniste e cu adevarat stupida. Doar ca nu-mi apartine.

    Reply
  78. skin

    Insirind cuvinte goale ce din coada au sa sune. Sigur ca sint o multime de motive de optimism. Totusi e hazardat sa incerci sa le pui laolalta alandala. Toate motivele de optimism se datoreaza libertatii care exista si pe care insusi autorul o numeste in alte articole stingism, tirania politically correct samd.

    Personal vad industria cinematografica fertila si creativa, dar infiorator de saraca. Sigur ca exista o efervescenta si in artele vizuale, dar fatalmente oamenii aceia sint "stingisti" si se regasesc mai degraba in textele de pe critic atac decit aici. sigur ca e de apreciat suportul ICR pentru expozitii gen poneiul cu svastica (si o zic fara cea mai mica ironie) in ciuda scandalurilor create artificial de trusturile co-finantatoare ale Scolii de la Putna. Mai remarc amestecarea lui august 1944 cu decembrie 1989, exact ca in "revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista", trecerea in neant a unui alt moment de solidaritate romanesc – martie 1977 etc.

    Vorbind despre ce ne doare mai tare pe noi, cititorii Blogary – capitolul cu Traian Basescu pe care personal l-am votat de doua ori si nu regret nici o clipa – capata aici forma unei tamiieri indecente. Nu reusesc defel sa citesc exercitiu de admiratie, cit un strigat disperat de a fi remarcat printre adulatori. Prin atacuri idioate, presa de la noi a contribuit la polarizarea societatii intre neconditionat pentru / impotriva. E ceea ce otraveste orice saminta de dezbatere decenta.

    Scuze pentru incaierarea cu autorul articolului, dar ideea e ca exista o ceata inca deasa referitor la noi insine si incerc sa dau la o parte valatucii grosi care se revarsa din text. Vom sti cind ceata s-a risipit in momentul in care vom fi in stare sa avem un monument decent pentru decembrie 89. Poate mai dureaza niste ani, dar fara o minte clara, nu ne ajuta nici aurul nici scuturile antiracheta.

    Reply
  79. tucu

    In postarea de mai sus s au folosit regulile gramaticale utilizate la palat . Palatul lui Jiji evident.

    Reply
  80. tucu

    Cu riscul de a va deranja din somnolenta duminicala tin sa trag un semnal de alarma mai violent decit sirena lui Roaita.

    Pentru a nu stiu cita oara suntem ignorati de presa internationala.

    Am cautat pe CNN ,am cautat pe EURONEWS, pe EUROSPORT, pe VESTI ,pe Playboy si nimic. Nimeni nu transmite nunta lui Borcea.

    Cu ce a fost mai buni pustiul ala de Wiliam sau rotunjorul ala din Monaco?Adica de ce la ei se poate si la noi nu?

    Sper ca europarlamentarul Gigi va ridica aceasta problema in PE.

    Natiune fii desteapta.

    Reply
  81. Gabriel Preda

    Salut luciditatea dumneavoastra, pentru ca sunt putini acum care inteleg ca principala calitate – adica avand potentialul de transformare a societatii – a tinerilor educati, cu experienta corporatista sau care au dobandit o cultura antreprenoriala si cu inclinatii crestine este adoptarea unei etici a muncii si nu intoarcerea la valorile traditionale ale credintei. Altfel, initiative altfel laudabile de a-i alinia unui program, fie el social ori politic (Puric, Baconschi, LSRS) risca sa esueze. Intrebarea ramane totusi: intelegeti, OK, dar aveti ceea ce va trebuie pentru a initia un curent ? Puteti deveni un lider ?

    Reply
  82. Yeba

    sec e prescurtare, da, prescurtare de la secantă.

    Așa, deci ideea e să votăm direct în Spania, ca să accelerăm tranziția? Au ăia niște zone deșertificateee, o minune!

    Reply
  83. Nea

    Tucu, 9.10 şi următoarele.

    Moise avea o metodă destul de sigură. Aştepta 40 de ani în deşert, să se primenească 2 generaţii.

    Acum, cu creşterea duratei medii de viaţă, nu mai ştiu cât trebuie. Brucan a luat ţeapă, a zis 20 de ani, ce-o fi fost în capul lui sec?

    Reply
  84. tucu

    @nedo

    Viata in Romania a inceput la tara dar in 2012 puterea se va alege la oras.

    Daca nu ma crezi citeste statisticile si ai sa vezi ca in mediul rural mai traieste sub 30% din populatie.

    Reply
  85. tucu

    @nedo.

    Asa o fi or fi ridicole.

    Fara tinte , fara baionete, fara grenade. Astea sunt evident prostii.In circumscriptii lupta electorala este un balet intelectual o batalie a ideilor o o confruntare de proncipii.

    La oras e si mai bine. Alegatorii avizati discuta despre doctrine si nu voteaza decit daca primarul a asfaltat bulevardul Probabil ca de aia a cistigat Oprescu in Bucuresti.

    Despre Dl Voiculescu sigur ca putem astepta.Avem tot timpul din lume. Avem justitie si avem rabdare. USL ul , Ponta si Antonescu nu au decit sa faca guvernul albie de porci. Noi suntem prea educati sa facem la fel iar parlamentarii PDL prea timizi sa se ridice in sedinta si sa l intrebe pe Dl Voiculescu de sanatate.

    Chiar stau si ma intreb de unde dracu au rasarit in tabara noastra Basescu sau mai nou Lazaroiu care uita de bunele maniere si se iau de opozitie.

    Sigur ca astea nu sunt nici suliti nici grenade ci simple amabilitati.

    Reply
  86. nedormitul

    A, să nu mai zic că în 2008 am votat un senator care a emigrat la pc fără să îmi ceară părerea. avea bleen un articol, "votaţi tîmpitul". ei, eu mă bucuram că pe senat nu am un tîmpit, aşa că l-am votat cu dragă inimă pe rădulescu.

    la cameră aveam unul, pe călian. l-am votat pe pambuccian (care oricum ieşea). practic, i-am dat o jumătate de vot lui călian, iar pe cealaltă am anulat-o. acum sînt fericit, am doi tîmpiţi în colecţie.

    Reply
  87. nedormitul

    mersi, în 2009 eram pe forumuri, pe vox publica şi aiurea. am luptat cu o grenadă într-o mînă şi cu o mitrailleuse în cealaltă. a folosit la ceva? practic, am fost într-una din cele două găşti de tîmpiţi care se certau între ei. n-a folosit la nimic.

    Reply
  88. nedormitul

    tucu

    cei doi-trei candidaţi din cucuieţii din deal nu vorbesc generalităţi. ei sînt mai conştienţi ca oricine că electoratul de acolo nu se hrăneşte cu doctrine. cu doctrine se hrănesc cîţiva ameţiţi pe forumuri şi atît. electoratul de la ţară vrea şcoală, vrea canalizare, asfalt proaspăt pe strada principală, chestii din astea meschine. acum primarii de la ţară, dacă sînt băieți deştepți, pot promite nişte fonduri europene (unii au şi obţinut). unii au și făcut ceva. SE VEDE! și oamenii ăștia sînt foarte disciplinați, fac ce li se spune de la județ, își disciplinează electoratul, fie și cu niște ajutoare sociale. pentru un primar chiar și din teleorman sau giurgiu, bucureștiul este la ani lumină.

    nu mai vorbesc de orașe, unde algoritmul este cam același.

    în ce privește cazul voiculescu, se știe că în țara asta există un sistem care se numește justiție, care trebuie să dovedească faptul că individul a mințit în declarație. ce treabă au parlamentarii pdl cu asta?

    ce vreau să spun, că fazele astea cu ținte concrete, cu baionete, cu infanterie, cu draci-laci sînt cel puţin ridicole.

    Reply
  89. Hantzy

    Tucu, merci! Acum e ceva mai clar ce urmaresti. Si aprob pozitiv. Maniheismul extrem si cabotinismul politic sunt "strategii" ce se sustin pe defecte umane.

    Vezi ca face bine dezbaterea?

    Reply
  90. tucu

    @Hantzy

    complectare.

    Eu nu critic oferta (ea este comuna tuturor politicienilor de aici sau de aiurea).Eu critic faptul ca ne pierdem in generalitati.

    Au curs riuri de cerneala care au incriminat apartenenta la PCR ,sui colaborarea cu securitatea.

    Toti ne am blocat in cele 2 criterii fara sa intelegem ca poti fi lichea si fara sa fi fost membru PCR sau sa fi colaborat cu securuitatea .Cazul Antonescu spune tot.

    Acum ne dam de ceasul morii sa convingem alegatorii ca raul consta in orientarea de stinga si evident binele se gaseste la dreapta.Eu zic ca ne pierdem timpul.

    Eu sustin ca raul sta in oameni nu in orientari doctrinare.

    Reply
  91. Hantzy

    Atita timp cit exista cerere pentru asemenea personaje se va aparea si personajul sub o alta eticheta.

    Pai asta sugeram si eu! Prescurtarile USL si PDL le-am folosit doar ca exemple recente. Daca vrei generalizez: "Daca atunci au existat creduli care sa creada in promisiunile partidului X, de ce n-ar mai exista si acum creduli care sa creada in promisiunile similare ale partidului Y?!"

    Reply
  92. tucu

    @Hantzy

    Aici nu este vorba de USL sau PSD este vorba preferintele electoratului.

    Nu reziolvam nimic daca o terminam cu USL ul iar in marea lui intelepciune electoratul voteaza miine un Vadim Tudor mai abil sau un Crin Antonescu mai putin tembel.

    Atita timp cit exista cerere pentru asemenea personaje se va aparea si personajul sub o alta eticheta.

    Reply
  93. tucu

    @nedo

    Daca Neamtu doreste sa facem ceva probabil ca nu se refera la portia de gargara zilnica referitoare la principii, doctrine si alte delicateturi cu care se hraneste zilnic electoratul de la orase si sate..

    Hai sa le punem guma de mestecat pe scaune daca altceva nu suntem in stare.

    Uite hai sa l ciupim de cur pe Voiculescu deoarece vad ca anmicii nostri parlamentari din PDL nu sunt capabili sa i ceara socoteala pentru colaborarea dovedita in justitie cu amica securitate.

    Reply
  94. Hantzy

    @tucu,

    oferta USL? Ea nu exista. USL vrea sa castige alegerile si, din punctul lor de vedere, trebuie sa le castige cu peste 50%, pentru a avea acea majoritate parlamentara capabila sa negocieze.

    Nefiind la guvernare, ca sa arate ce (nu) poate, USL nu are decat varianta promisiunilor bombastice. Si promite, ca si PD-L in 2008, cat mai mult. Discursul lor de azi seamna izbitor cu cel al lui Basescu in 2004. Citez din memorie "banii de la buget ar trebui sa finanteze mai putin clientela PSD si sa fie folositi si pentru poporul asta, care a indurat atatea!"

    Daca atunci sau in 2008 au existat creduli care sa creada in promisiunile democratilor, de ce n-ar mai exista si acum creduli care sa creada in promisiunile similare ale uslasilor?! Inclin chiar sa cred ca bazinul electoral, in afara nucleului dur, ar fi acelasi. Pana la urma obstacolul iliescu & co, de exemplu, a ajuns de fiece data obstacol cu aportul nemijlocit al liderilor democrati.

    Probabil nici dumneata nu credeai prea mult in promisiunile pdl din 2008, cu salariu mediu de 900 EUR si pensia medie de 400 EUR, insa le considerai necesare pentru a atrage cat mai multe voturi. Ar fi incorect atunci sa-i muscam de dos si pe altii ca stiu doar sa copieze …

    Reply
  95. nedormitul

    bravo tucule, îmi place asta cu '"ghai întîi să identificăm ţinte concrete". eu am luptat odată împotriva lui funar (cînd era primar). am pus ciungă sub unul din scaune în primărie. după vreo trei ani funar a pierdut alegerile. acum sînt aproape convins că era ghay.

    Reply
  96. victor L

    "Nevoia de oxigen, nevoia de politică" si, as zice io, "nevoia de Alina Mungiu-Pipidi". Asta dupa ce am citit postarea pe blogul dlui Neamtu.

    Reply
  97. tucu

    Mihai Neamtu,

    Nu oferta opozitiei ma ingrozeste ci faptul ca exista multi romani dispusi sa creada si sa accepte aceasta oferta.

    Intrebarea la care ar trebui sa raspundem este -de ce exista multi romani sedusi in continuare de o societate clientelara dependenta de pomeni si subjugata clanurilor si centrelor de putere.

    Pentru a face ceva trebue mai intii identificata sursa raului.

    Trebuie sa renuntam la generalitati .

    Trebuie sa luptam sunt de acord dar ghai mai intii sa identificam tinte concrete.

    Cred ca este inutil sa atacam persoane sau formatiuni politicae atita timp cit un mod de a gindi pervertit va determina populatia sa realeaga aceleasi obiceiuri altfel coafate.

    Nu ajunge sa sciem toata ziua ca toti sunt timpiti sau pungasi ci trenbue sa descoperim care este mecanismul care i scoate la suprafata si cum poate fi distrus acest mecanism.

    Reply
  98. Florina

    da' de ce numa' tinichigiii de la Ford şi Renault sînt pomeniţi? ăi de fac uşi de garaj nu-s buni?

    ei lasă, că vine el din concediu!

    Reply
  99. lucid

    Mihai Neamtzu: uite o propunere de "facut ceva" – o fundatzie de caritate crestin-ortodoxa. Pentru un crestin nu e suficient sa participe la Liturghie Duminica si sa rosteasca din strana stavropoleos-ana Crezul pe dinafara. Parintele Marchis sigur nu va avea nimic impotriva sa adaposteasca sediul fundatziei si sa o indrume spiritual. Sunt convins ca cititorii democrat-crestini de pe blog vor dona fiecare cateceva – eu unul ma angajez la 500 euroi pentru inceput. Provocarea este pentru matale, M N, sa te inhami la facerea fundatziei si sa dovedesti ca in afara de activitatea remunerata de la buget potzi depune efort dezinteresat si pentru aproapele in suferintza. Nu este asta insasi esentza crestin-democratziei? Hai sa trecem de la vorbe la fapte.

    Reply
  100. Evghenios

    Ar trebui sa lasam istoricii deceniilor viitoare sa consemneze succesul autohton si realmente existent al orizonturilor economico-sociale.Ei au sansa ,optiunea si obligatia impartialitatii.

    Altfel, stim regula de aur: singurele discursuri optimiste sunt cele afiliate persoanelor.Ma insel?

    Reply
  101. Nea

    Pe mine, oferta opooziţiei mă îngrozeşte doar în zilele cu soţ. În celelalte, mi se pare comică.

    10, 20 şi 30 sunt tot zile cu soţ.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *