Sa ne imaginam ca miine Mihai Razvan Ungureanu primeste un glont in cap

Sau Băsescu. Sau Ponta. Sau Berca. Sau Codruța Kovesi. Sau Daniel Morar. Sau Crin Antonescu. Unul dintre aceștia, oricare dintre ei, luați voi unul la întîmplare, primește mîine sau azi la 15:47, un glonț în cap. Fatal.

Nu vom trece peste întîmplare la fel de ușor cum am trecut peste amenințarea cu moartea a deputatului PSD Adrian Solomon la adresa premierului Mihai Răzvan Ungureanu (”Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimţirea, că tupeu are cît cuprinde, să vină în Bârlad şi să nu anunţe autorităţile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad va avea nu soarta lui Tăriceanu ci soarta lui Aldo Moro. Şi asta nu-i o ameninţare, e o asigurare, domnul prim-ministru.” – de precizat că Aldo Moro a fost asasinat în mai 1978 de grupul terorist marxist Brigăzile Roșii – zece gloanțe au tras revoluționarii cool în Aldo Moro). Dar, văzînd relaxarea, amuzamentul distrat și plictisul cu care s-a reacționat la această amenințare, trebuie să presupunem că nici asasinarea propriu zisă a premierului Mihai Răzvan Ungureanu sau a oricărui alt politician sau personalitate publică nu va crea cine știe ce emoție printre ceilalți politicieni, printre intelectuali, jurnaliști și oengiștii care zilele astea sînt în vacanță, se pare.

La urma urmei, o simplă amenințare nu e o catastrofă. Un idiot. Un țăcănit. Un sărit de pe fix. Un retardat. Nu e un capăt de țară asasinarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu. E regretabil dar asta e, s-a întîmplat. Hai să nu dramatizăm. Și-a cerut-o.  Vinovatul e un țăcănit, e un retardat, un zăltat. Și uite așa te obișnuiești. La început I Gh Duca, apoi Armand Călinescu, Virgil Madgearu, Nicolae Iorga, apoi Iuliu Maniu, Mihalache, Gheorghe Brătianu, apoi alte sute de mii.

Nu trebuie să dramatizăm. Se mai întîmplă. Un tăntălău deranjat și incult care amenință cu moartea nu trebuie luat în serios. Un tăntălău deranjat și incult care îi trage un glonț în cap premierului nu trebuie luat în serios. Un tăntălău deranjat și incult care ordonă uciderea a o sută de oameni politici și intelectuali nu trebuie luat în serios. Un tăntălău deranjat şi incult care ordonă exterminarea a sute de mii de oameni nu trebuie luat în serios.

Noi, cetăţeni respectabili, calmi și care scuipă inteligent din colțul gurii, știm noi mai bine. Sîntem trecuți prin prea multe, știm prea multe, am citit și auzit prea multe ca să ne împancientăm la rahaturi d-astea. Și apoi, e rușinos, e inestetic și jenant să sărim în sus ca niște precupețe neștiutoare sau adolescente slabe de înger. Stați liniștiți la locurile voastre. Cînd Ponta a vorbit de uciderea lui Băsescu a fost doar o expresie, așa e el, mai tînăr și mai iute la mînie, cînd Mazăre a făcut paradă în uniformă nazistă a fost doar o neînțelegere, omul e mai fașionist, mai copacabana de felul lui, dar nu cunoaște simbolistica uniformei naziste, cînd Șova, absolventul de istorie, a negat Holocaustul, a făcut-o din ignoranță și neînțelegere, cînd Adrian Solomon l-a amenințat cu moartea pe Mihai Răzvan Ungureanu a făcut-o din prostie și fiindcă așa e el, mai tăntălău, mai lat în spete, cu frunte îngustă și mintea mai înceată. Așa e el, mai bou. Dar hai să fim serioși, să nu dramatizăm. Să nu exagerăm. Să nu confundăm prostia și ignoranța și amenințarea cu crima. Criminalii vin din nimic. Ca și crimele. Ca și crimele în masă. Se întîmplă pur și simplu. Ca OZN-urile, pică din cer, pe neașteptate. După, toată lumea se arată surprinsă: ”Cine ar fi crezut? Cine s-ar fi așteptat? Dacă știam….”

Sînt foarte curios care a fost reacția ”lumii bune”, a intelectualilor, a subțirilor, a stîlpilor societății, a elitelor, la crimele legionarilor și ale comuniștilor. Glumeam. Știu care a fost reacția lor. Dacă vorbim de totalitarisme și crime în masă, intelectualii și în general, societatea civilă, elitele românești, au fost mai degrabă de partea acţiunii şi a tăcerii, nu de partea reacțiunii. Ori se tîrăsc speriați pe sub pat, ori tac dezabuzat, în cazurile cele mai fericite, ori decid condamnarea la moarte, pun crima pe versuri sau chiar apasă pe trăgaci, în cazurile nefericite. Sau, şi mai grav, nasc filozofii justificative ale crimei în masă. De fapt, filozofia, abstractul, generalul, nu poate justifica decît crima în masă. E bine să ucizi egal e bine să ucizi indiferent de număr. Nu s-a obosit niciun filozof pînă acum să nască o ideologie care să justifice asasinarea lui Vasilică și numai a lui Vasilică. Totul e permis cu Vasilică, cum ar spune Dostoievski.

UPDATE. Victor Ponta, despre guvernanți: ”Nici să-i împuști nu e suficient!”.

Facebook Comments

90 Comments Sa ne imaginam ca miine Mihai Razvan Ungureanu primeste un glont in cap

 1. ElCucui

  Fac și eu o-ntrebare. Dacă ești prim ministru ai voie să ordoni să fie împușcați studenți și țărani dacă lipesc afiște electorale, ai voie să scoți partide în afara legii prin ordonanță, chiar înainte de alegeri, să arestezi și să torturezi mii de membri, ai voie să închizi ziare? Ai voie să închizi granițele pentru aromânii prigoniți pentru că 99% nu votează partidul tău în Cadrilater? Pui populația pe picior de război civil și crezi că nimic nu te poate atinge?  E încă multă ipocrizie în cartea de istorie, Bleen!

  Reply
  1. ElCucui

   Ar fi bine să nu ne mai bazam pe adevărurile istorice propagate prin filmele lui Sergiu Nicolaescu. Pe Tănase nu l-au omorât sălbaticii din filmul lui Manole Marcus ci sălbaticii ceilalți, care, zicea artistul, erau chiar mai nasoi:
   Rau era cu „der, die, das!”
   Da-i mai rau cu „davai ceas!”
   De la Nistru pan’ la Don Davai ceas, davai palton
   Davai ceas, davai mosie
   Haraso tovarasie!

   Reply
 2. Bleen

  Cititorii Blogary în aprilie:
   
  sub 18 ani: 2%
  18-24 ani: 8% 
  25-34 ani: 22%
  35-44 ani: 34%
  45-54 ani: 17%
  55-64 ani: 10%
  peste 65 ani: 6%
   
  bărbați – 85%
  femei – 15%
   
  addicts: 2% 
  regulars: 39%
  passers-by: 59%
   
  Deci sîntem deschiși celor care vor să facă reclamă la decapotabile și motoare hell angels pentru bărbații aflați la criza vîrstei a doua.

  Reply
 3. Yeba

  Scurtă informare despre evoluția ”drobului de sare” (IZ) (contează, la un popor de miorițe):
  ideea a fost preluată de Antene, câtă audiență o fi având, în orice caz mai votătoare decât altele, ca să aflăm că (1) a existat unul, Aldo Moro, pe care l-a linșat poporul italian demult, pe la 1900, (2) că e o nebunie să te dai amenințat doar fiindcă a zis Ponta o vorbă exagerată, (3) că Ponta a zis așa fiindcă e permanent în contact cu poporul și poporul este nervos și (4) că cei de la PDL își pregătesc atentate înscenate ca să mai câștige o brumă de simpatie.

  Reply
  1. Bleen

    @Yeba Mă mir că n-au pus poze cu Mussolini spînzurat cu capul în jos. ”Uitați, aldomoro!” (așa a zis Solomon, că la ei, la Bîrlad, Aldo Moro nu e Aldo Moro, e substantiv comun, aldomoro).

   Reply
    1. Yeba

     @Pataphyl, cred că a fost blat, fiindcă bleen știa de ieri, am citit cu ochii mei că finala va fi Chelsea-Bayern.

     Reply
   1. Yeba

    @Bleen, mie la (1) mi s-a părut că ideea-cheie e că l-a linșat poporul…
    Aia cu aldomoro e din noapte minții lui ciutacu, n-ar avea cum s-o susțină dacă ar fi întrebat ca lumea. Dar GDS e ocupat, strânge semnături pt Nicușor.

    Reply
  2. Ivan Zubeldian

    @Yeba Mă mir, eu mă așteptam să-l critice pe Solomon și să-l facă de rușine pe Ponta. Mă cam dezamăgesc Antenele în ultima vreme, nu știu ce-i cu ei.

   Reply
   1. Yeba

     @Ivan Zubeldian Lasă, că ai înţeles tu unde bate vorba mea 🙂 Şi Drăgoteasca-TV, dar fără audienţă, de! Se cheamă fuga înainte, să propage minimalizarea înainte de a se propaga vreo urmă de protest, să aibă scuza că poporul (care oricum nu greşeşte niciodată) e nervos etc. Atmosfera asta nu mi se pare drob. Suntem în situaţia în care finuţii nu se lasă atraşi în combaterea dorinţei omeneşti a unor proşti de a se da rotunzi pe sticlă (a.răuţă), iar gunoiaşele anteniste vor să ne convingă că nu ăştia sunt proşti, ci ăilalţi merită orice li se poate întâmpla. 

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

     @Yeba Io cred așa: in primul rând Lăză are mare dreptate in ultimul editorial din EVZ: o sa avem un moment de cădere masiva înainte de orice curățare politică. Încins sa-i dau dreptate că e mai degrabă motiv de optimism, decât de panica. Povestea cu Striblea e chiar parte din scenariul asta de evoluție. Ce spun cretinii ăștia nu e de ignorat dar sa fim seriosi, nimeni n-o sa impuște pe nimeni. Când vorbesc de drobul de sare, nu vorbesc de declarațiile lor cât de reacțiile noastre. Așa ne place sa ne văităm si sa ne plângem, ca ne-am creat o problema care nu exista: amenintarea ca o sa fim exterminati. In timp ce ignoram o problema care exista: alegerile locale. Ne alegem prost prioritatile, aproape ca e ceva comic aici, e ca si cum subiectele se aleg pe Blogary după același principiu cu cele de la Ciutacu: audienta

     Reply
    2. Bleen

      @Ivan Zubeldian  @Yeba Subiectele articolelor mele mi le aleg după propriiile preocupări și interese. Alegerile locale, dincolo de gonflarea stupidă a mitului A Treia Cale (Nicușor etc), nu mă interesează prea mult, ba mă interesează foarte puțin. Și la urma urmei, poate că PDL merită o lecție și poate că ar fi mai bine pentru PDL să piardă alegerile locale (mă rog, fie vorba între noi, le-a pierdut deja – singura necunoscută e amploarea dezastrului).

     Reply
    3. CucuiRazvan

      @Ivan Zubeldian  Nu trebuie adus asasin profesionist din Kosovo, este de ajuns un soț de frizeriță cu salariul tăiat și rate la casă. Te gândeai tu, când lucram vizavi de frizerie, că este posibil să ne fie împușcate două vecine? Nu mai fi tu așa de sigur. (Te gândeai că micul nostru actor din gară va sfârși cum a sfârșit?)

     Reply
    4. CucuiRazvan

      @Bleen Desigur că merită o lecție. Nu admit să imi propună un candidat asociat în afaceri cu un infractor pentru care un premier PSD i-a frânt cariera procurorului care-l ancheta și un lider PSD, fost procuror, i-a făcut vânt pe geam procurorului care a refuzat să-și execute colegul nevinovat. Insă nici nu pot să-i aplic o lecție votându-l pe Oprescu. Toleranță zero eternă! Toleranță zero eternă!

     Reply
    5. Ivan Zubeldian

     @CucuiRazvan Apropos de Perla, e un exemplu bun pentru ce spuneam: violenta fizica presupune dileală sau fanatism. Nu e cazul PSD-ului. În fine, bat apa în piuă deja, rămân convins ca ne buricam aiurea si ușor ridicol. @Bleen: n-am chestionat nici o secundă criteriile după care îți alegi articolele. Făceam doar eroarea să cred că Blogary e mai mult decât alegerile tale.

     Reply
    6. Bleen

      @Ivan Zubeldian  Nu impun teme celor care scriu sau vor să scrie pe Blogary (întreabă-i pe Răzvan, Florina, Ducu, Dragoș sau Lăzăroa). Dacă ei vor să scrie despre alegerile locale, să scrie! Dacă ei vor să scrie despre orice, să scrie!În ceea ce mă privește scriu despre ce mă interesează și preocupă.

     Reply
    7. Ivan Zubeldian

     Nu mai vorbesc că au ajuns ei să ne seteze agenda, cred că au o strategie deliberată să suficient știrile importante.. Vă dați seama ce cool iese Oprescu din povestea asta?

     Reply
    8. Ivan Zubeldian

     @Bleen Nici măcar n-am sugerat așa ceva. Mă refeream la faptul că replicile mele cu drobul de sare vizau un tip de subiecte și ton, inclusiv din comentarii, si nu articolul tau in special. De la el am plecat dar am ajuns să vorbesc despre un tip, nu despre exemplul particular al articolului tau. Tu mi-ai dat o replică in care făceau referire la tine, de unde reieșea ca ai tratat in cheie personala toate remarcile mele, de aici si observația mea, cam grosieră, despre eroare. Bag de seamă că lumea reacționează cam iritat la orice critică

     Reply
    9. CucuiRazvan

      @Ivan Zubeldian Ivaneeeee! Nu ești atent. Nu PSD-ul asasinează. PSD-ul instigă. Sperând ca un scelerat să capete curaj. Și să se creadă erou național. Și să spere că va fi absolvit de pedeapsă de cei pe care îi va aduce la putere prin asasinat. Și să nu cumva să crezi că nu o fac deliberat. 

     Reply
    10. Florina

      @Ivan Zubeldian 
     Ai perfectă dreptate, n-ai sugerat, ai scris foarte clar, trei comentarii mai sus : ” Făceam doar eroarea să cred că Blogary e mai mult decât alegerile tale.” 
      
     A fost de fiecare dată alegerea mea ce am scris şi publicat. Şi a fiecăruia care apare aici, ştiu ce vorbesc.  N-aş fi intervenit dacă nu consideram jignitor să spui că ni se impun teme. 
      
      

     Reply
   1. cristihan

     @Nea
    Exact, nici eu nu-mi dau seama… Ca sa nu mai spun ca ma doare fractura logica: daca usl si pdl si basescu si toti sunt mana in mana, de ce mai trebuie sa cumpere voturi cu 1 milion bucata?! Wtf??

    Reply
    1. Nea

      @cristihan Când un domn de la PC (pe lângă care Vanghelie e un autentic lord) spune că iese cu şeful la plimbare în campanie, te gândeşti la Felix sau omul lui de paie, nu la Băsescu. Trist e că 90% din audienţa lui DD nu sesizează manipularea

     Reply
  1. cristihan

    @Bleen Off-topic: Domnu’ Bleen, va trimit copie dupa buletin sa ma treceti in lista de baieti de gasca? Jur pe rosu (ptiu!) ca nu scriu prostii 🙂 Demoralizati osteanul inainte de lupta, cand si asa suntem putini…

   Reply
   1. TovarasulMC

     @ceaikovski Da bineinteles tovarase! Sub comanda Unicului Tovaras Arhitect Suprem Crin Antonescu trebuie sa existe si USL, nu?

    Reply
    1. Hongse

     @TovarasulMC@ceaikovski
     Tovarăşul Antonescu, deşi tovarăş de nădejde şi sprijinitor al măreţei propăşiri spre omul nou nu este deloc mândru cârmaci sau măreţ arhitect; măreţ ‘useful idiot’ da, dar nu mai mult.
      

     Reply
    2. Hongse

     @TovarasulMC@ceaikovski
     PS: Îmi cer scuze dacă te supăr, dar am o rugăminte. Înţeleg că e o parodie, dar renunţă la secera şi ciocanul din poză te rog. Pune şi tu altceva.
      

     Reply
 4. ceaikovski

  Extremismul asta care este (spun unii) aducator de voturi, ma inspaimanta.
  Nu sunt doar simple declaratii, Solomon a precizat foarte clar: „nu este o amenintare, este o asigurare”!!
  MRU este „obligat” – de catre cine? – sa treaca neaparat pe la primarie, ca sa afle din gura primarului care sunt problemele cetatenilor. Deducem ca ei insisi nu-si pot spune singuri pasurile, sau este o localitate de muti, surzi, orbi, sau Solomon practica aceleasi amenintari cu cetatenii?! Sunt curios, daca MRU s-ar duce acolo, in mijlocul unei piete, ar fi asteptat de un lunetist? Cetatenii s-ar ascunde in case de teama?
  Ministerul de interne nu se sesizeaza? Daca acolo functioneaza o celula terorista?
  Nu radeti, pot broda orice, pe amenintarea lui Solomon.
  Nu inteleg de ce nu s-au sesizat intitutiile statului; amenintarea lui Solomon NU ESTE O DECLARATIE POLITICA ci face parte dintr-o pleiada de infractiuni pedepsite de codul penal.
  Revenind la prima afirmatie: ma inspaimanta, deoarece daca e adevarata, intreaga societate romaneasca e bolnava. Si la boala asta, au participat cu spor, toate televiziunile, inclusiv cele comerciale, care prezinta din 3 in 3 minute crime, violuri, etc… Au participat desigur si politicieni. As vrea sa traiesc, pana in ziua, in care acestia vor culege semintele semanate, pt ca violenta odata pornita, nu se mai opreste si nu mai are culoare politica.
   
  In final, va salut pe toti, bine v-am gasit!

  Reply
  1. Yeba

   Recapitulare: vocabularul  basic al uselezei: a omorî, a împuşca, împuşcare, stârpire, eliminare, glonţ, Aldo Moro. Se duc dracului viezurii, mânjii şi berzele.    

   Reply
   1. Hongse

    Ce-nseamnă progresul. În ’46, pentru a-şi impune dreptul la opinia lor aveau nevoie de câteva milioane de prieteni din armata roşie liberatoare. Acum doar de câteva antene şi realităţi. 
     

    Reply
 5. Nemo

  articolul e bun cam 3/4. adica exact asta trebuie pus in evidenta: derapajele INTREGULUI grup uselist.
   
  as face un afis exact cum e descris mai sus: poza lui Ponta cu fraza in care „il ucide pe Base”, Mazare costumat nazist, Sova cu declaratiile despre evrei, Antonescu cu „distrugerea PDL”,  Solomon cu ultima lui tampenie. totul cu imagini, necaricatural. si apoi asa adauga niste poze care sa exemplifice ce spune fiecare, daca s-ar indelini ce-si doresc.
  -chestie de marketing antropologic/sociologic: intre neuronii privitorilor s-ar naste conexiunile mai usor. 
  nu s-ar mai pune accentul nici pe o personalitate anume, cum sustin IZ sau Alex Rauta mai jos. ci ar fi vorba de GRUP. pt ca de abia acolo e pericolul. si cand pui cap la cap toate tampeniile astora, iti cam trece zambetul.
   
  ultima parte, 1/4, aia cu „intelectualii”, nu o inteleg nici eu. pare sa fie „a 4-a parte a silogismului”. btw,  as lasa-o mai moale cu „intelectualii”.
   
   @Bleen  oricum, din toate parerile de pe aici, as aduna ce mi s-ar parea mai OK si as continua „campania”. imho, chestiunea e serioasa si cel putin nu se va putea spune ca „-nu am stiut! „>> ” -ba da ba, ati fost informati cu cine aveti de-a face!”

  Reply
  1. Nemo

    a, uite ca Ponta revine cu „impuscatul”:
   „Liderul PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, raspunzand unei intrebari referitoare la raspunderea guvernantilor in cazul Ordonantei de urgenta care prevede plata contributiilor de sanatate de catre pensionari, ca „nici daca-i impusti nu e suficient”, relateaza Mediafax.

   Reply
  2. Ivan Zubeldian

    @Nemo  @Bleen Adevărat, despre comportamentul grupului merită vorbit. Despre iresponsabilitatea și mârlănia liderilor USL care fac din amenințarea cu moartea o strategie de comunicare electorală.

   Reply
 6. alex rauta

  nu e numai o chestiune de pasivitate, e si o chestiune de taiere a elanului mediatic. Daca toata lumea sare in sus la o astfel de declaratie, toti dezaxatii primesc reteta gata pentru castig de notorietate. Hai sa semneze Plesu si Liiceanu un apel acuma contra lui Solomon si garantat in anul asta electoral vor mai aparea zece care vor dori sa se vada pe prima pagina.

  Reply
  1. Hongse

   @alex rauta
   Morcovul şi băţul. Dacă-ţi ai un câine care se cacă în sufragerie poţi să:
   1) Îl mângâi pe cap şi eventual să-i dai şi un biscuite şi-l lauzi vecinilor. (Elan mediatic, notorietate, etc.)
   2) Nu-l bagi în seamă sperând că poate se plictiseşte, nebăgându-l nimeni în seamă, iar Azorică din faţa blocului n-o să fie impulsionat  să facă la fel. Problema e că dacă nu ştergi zilnic după el trebuie în curând să temuţi în altă parte şi să-i laşi lui casa.
   sau:
   3) pui mâna pe un ziar făcut sul, îi tragi câteva sub coadă, îl bagi cu nasu’n mizeria pe care a făcut-o şi-l mai altoieşti încă o dată. Repeţi până va înţelege.
   Primele două metode nu dau rezultate. A treia da.
    

   Reply
  2. Hongse

   @alex rauta
   Morcovul şi băţul. Dacă ai un câine care se cacă în sufragerie poţi să:
   1) Îl mângâi pe cap şi eventual să-i dai şi un biscuite şi eventual să-l lauzi vecinilor. (Elan mediatic, notorietate, etc.)
   2) Nu-l bagi în seamă sperând că poate se plictiseşte, nebăgându-l nimeni în seamă, iar Azorică din faţa blocului n-o să fie impulsionat  să facă la fel. Problema e că dacă nu ştergi zilnic după el trebuie în curând să te muţi în altă parte şi să-i laşi lui casa.
   sau:
   3) pui mâna pe un ziar făcut sul, îi tragi câteva sub coadă, îl bagi cu nasu’n mizeria pe care a făcut-o şi-l mai altoieşti încă o dată. Repeţi până va înţelege.
   Primele două metode nu dau rezultate. A treia da.
    

   Reply
   1. alex rauta

     @Hongse Pleci de la premisa ca pana la urma cainele va dori sa coopereze cu tine si sa-ti indeplineasca dorinta de a nu se caca in sufragerie daca tu ti-o exprimi. Aici nu e cazul, astia nu sunt oameni care sa doreasca sa coopereze. Astia sunt oameni care vor sa se dea rotunzi pe sticla. De-abia le dai aripi cu amenintari cu ziarul facut sul si alte alea. Mai mult, ii legitimezi daca ameninti tot cu represalii fizice.

    Reply
    1. Hongse

     @alex rauta
     Dimpotrivă. Plec de la premiza, corectă de altfel, că nu va coopera. De ce-ar face-o? Dacă nimeni nu-l ameninţă cu ziarul înseamnă că ceea ce face el e bine. Dacă e un câine prost va face în continuare pe podea. Dacă e un câine deştept nu numai că va face pe podea, dar va ridica ştacheta la căcat pe canapea şi muşcat stăpân la glezne dacă încerci să iei o poziţie, la un moment dat.
      

     Reply
 7. Elena Muller

  Nu-mi pot imagina asa ceva si nici nu vreau!!! Mai bine sa ne imaginam ca toti acei care ameninta vor fi bagati la puscarie!!! Asta-mi place mai mult!!!

  Reply
 8. Ivan Zubeldian

  Sunt 3 lucruri diferite: animalul de Solomon, trecerea de la violența verbală la cea fizică, intelectualii. Eu cred ca lumea nu a reacționat pentru ca intuieste bine cu ce individ are de-a face: un frustrat primitiv care vrea să fie permanent in centrul atenției. Istoricul declarațiilor lui îl califică cel mult în categoria oligofrenilor care te înjură de la distanță ca să-și impresioneze femelele pe care le curtează. Omul vrea să demonstreze cât de bărbat e. Nu pre se face să bagi în seamă astfel de exemplare. În ce privește violența fizică, eu unul cred că Solomon sau USL sunt departe de astfel de acțiuni. Nu pentru că sunt convins de integritatea lor morală ci pentru alt motiv: actele de violență extremă sunt infaptuite ori de nebuni cu acte ori de fanatici care cred în ceva. La USL sunt niște șmecheri și bandiți, nu niște nebuni. Și, înafară de Iliescu, nimeni nu crede în nimic decât în bani. Asasinatele și exterminările au fost întotdeauna comise în numele unui ideal. Cât despre intelectuali, ce ți-a cășunat maică de ai ajuns iar la ei? Bagi lumea la idei.

  Reply
  1. Nea

    @Ivan Zubeldian Eu cred că nu au reacţiionat fiindcă, în  străfundul lor, le convine fie chiar să se întâmple (MRU e chintesenţa lucrurilor de care le e frică), fie le convine să fie unul mai primitiv ca ei, care par astfel decenţi.

   Reply
   1. Ivan Zubeldian

    @Nea sau ne convine nouă pentru că, prin contrast, arătăm ce buni suntem? Dacă de partea cealaltă, la uselezi, e revoluție ratată permanentă, nu pot să nu constat că de partea noastră domnește sfânta indignare perpetuă. E ceva ironic aici, indignații ar trebui să fie ei. Vorbim de viitor și schimbare, de MRU si o noua clasa politica dar refuzam sa construim si continuam sa ne indignăm pentru declarațiile oricărui cretin. Aerul asta contra-revoluționar mi se pare profund neproductiv. În curând vom ajunge să ne definim ca grup doar prin dușmanii pe care-i atacăm, nu prin lucrurile în care credem, nu prin proiectele la care muncim împreună. După noi riscă să nu rămână nimic, doar o dâră persistentă de sfântă indignare.

    Reply
    1. Nea

      @Ivan Zubeldian  @Nea Ai dreptate că e total neproductiv să devenim nişte Crini cu semnul schimbat, având în cap doar Huo icsulescu. Dar cred că aici se propun mai multe lucruri pozitive decât oriunde în altă parte. Ar mai fi de lucrat la cooperare, la coordonarea eforturilor şi sincronizare.

     Reply
  2. Glook

    @Ivan Zubeldian N-ar fi o problema daca Solomon n-ar fi ales al poporului si n-ar avea o voce privilegiata prin pozitia lui. Inainte sa fie catalogat drept oligofren, trece drept Domnul Deputat Solomon. Adica cativa dintre noi putem sa intuim ca-i cam oligofren, dar vrem nu vrem pentru majoritatea e autoritatea statului. Adica unul din vreo 300 si ceva care ne reprezinta. E in top 300 al Romaniei. Nu e bunicu’ care sta sa moara si ii blesteama pe toti de nervi ca nu mai e tanar si frumos.
   Ca autoritate Solomon poate influenta oligofreni mai idealisti si mai dispusi la actiune. Nu stii cand il apuca pe Gheorghe sa isi ia pishtolu si sa rezolve cu problema MRU asa cum a zis domnu deputat Solomon, ala al mai tare de la el din oras.

   Reply
   1. Ivan Zubeldian

    @Glook Ăla e un bou iar noi jucăm sceneta drobului de sare. Ideea e că e un singur lucru concret de făcut, să ajutăm USL să piardă localele. Ar fi mai util să discutăm despre asta. Pă’e’ea mea!

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      @Glook Ce importanță are cine a abandonat? Vorba lui Stanciu, dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți. Vrei acțiune? Acționează. Vrei proiecte? Fă proiecte. Vrei să primești? Începe prin a da tu însuți altora. E simplu. 

     Reply
 9. Nea

  Fire-ar a dracului de treabă! Aşa simplu era să fii normal la o emisiune TV?!
  Fără istericale, fără şopârle, fără agramatisme, doar la obiect, păstrând perspectiva corectă şi obiectivitatea?
  Fără să fii crucişător, cristoi, analistul Codiţă şi alte dihănii?
  Atunci de ce nu am primit asta din 22 decembrie 1989 încoace?

  Reply
 10. PN

  În anii ’90, într-un ziar din Tulcea apărea următorul anunț: „Vând pușcă cu lunetă. Repede, până nu pleacă din Deltă.” Anunțul a fost publicat – nu întâmplător, desigur – în timpul unei vizite a „emanatului nr. 1 al îmbulzelii din decembrie 1989”. Vânzătorul, de bună credință, își dăduse telefonul de acasă (pentru cei care la vremea respectivă purtați scutece, să știți că telefonul fix era singura modalitate de comunicare prin viu grai; mai erau, desigur, scrisorile și celebrul telex). Cum, pe atunci, „serviciile” nu erau echipate cu simțul umorului, a ieșit un iureș teribil. Asta deși, precum spuneam, omul își dăduse numărul de telefon și arma era legal înregistrată. Pur și simplu, organul nu a putut să înțeleagă „spiritul de glumă”… Ce-i drept, „emanatul” avea motive să se teamă: tocmai își împușcase predecesorul!

  Reply
 11. MihB

  AMP, adusa in discutie ca reprezentant de seama (autodeclarat, desigur) al societatii civile, a blocat comentariile la articolele sale din RL, pana dupa alegeri (?). Nu spune si asta, mult si multe despre „distinsa doamna”?

  Reply
 12. MihB

  Apropo de candidati la primarie…
  Pe Nicusor Dan nu l-as vota (oricum, nu locuiesc in Bucuresti) pt ca semnatura lui apare alaturi de ale „ongistilor” care au sustinut „protestele’ din ianuarie si mai inainte, l-am vazut in compania AMP…Asta nu e de natura de a-mi castiga increderea  🙁

  Reply
 13. MihB

  Ei, na! A zis si omu’ o vorba de „duh(oare) ” din „folclorul” poporului rosu si sariti in capu’ lui! Si va mai luati si de reprezentantii academicisti ai societatii in civil, ca nu reactioneaza! Pai daca ar reactiona, ati afla cata dreptate are solomonul…Nu intelegeti ca la o adica, „elitele” ongiste nu si-ar murdarii impresionantele CV-uri cu fapte directe de arme, tot unu’ mai de mahala ar transpune in practica teoria necesitatii nimicirii „dusmanului” de (clasa) sistem pe care o trambiteaza deja de atata vreme?
  ………………………………………………………….
  Le ascult acum pe Alexa si Florina: tot respectul!

  Reply
 14. Nea

  Păi Antena a publicat ameninţarea ca să-i facă publicitate, considerând că dă bine la Grivei, nu că au deontologia prea mare.

  Reply
 15. Nea

  Gazda ta zice că Solomon are proprietatea termenilor, fiind profesor de istorie la bază (ha! ha!, ce argument, aţi uitat de Crin?).
   Mi-a plăcut distincţia de fineţe pe care o făcea Solomon între tupeu şi nesimţire.

  Reply
 16. Nea

  Gazda ta zice că Solomon are proprietatea termenilor, fiind profesor de istorie la bază (ha! ha!, ce argument!).
   Mi-a plăcut distincţia de fineţe pe care o făcea Solomon între tupeu şi nesimţire.

  Reply
  1. Florina

    @Nea 
    
   acolo, acolo. dacă am înţeles bine, emisiunea este în reluare acum, de dimineaţă, între 8 şi 9. înregistrări nu sînt încă. dar vor fi. 

   Reply
 17. Nea

  Tu vorbeşti de reacţia intelectualilor la crimele din vremea lor.
  Circumstanţă agravantă: nici măcar reacţia intelectualilor de azi la crimele legionarilor de alaltăieri sau ale comuniştilor de ieri nu e mai brează. Aceeaşi muşamalizare părtinitoare şi hilară, în funcţie de afinităţile elective.

  Reply
 18. nedormitul

  era un banc cu un canibal care se angajează într-o întreprindere. şi după ce s-a angajat, la cîteva zile intră din nou la zdup. şi avocatul îi zice:- nu puteai să mănînci şi tu directorul? de ăla nu întreabă nimeni. femeie de serviciu ţi-a trebuit!
   
  În altă ordine de idei, nu putea solomon să îl amenințe pe nicușor dan? să fi văzut atunci cum se trezea simțul civic în hipsteri.

  Reply
 19. eugeni

  Dupa cum se vede si se aude, si din partea Romniei Curatzate a lui AMP, cea din germania, totul este linistit si se curatza incontinuare pentru linistea noastra.

  Reply
 20. EleninaNicut

  mai in gluma, mai in serios, am avut mereu senzatia ca astia ar fi in stare sa puna la bataie kalashnikoavele ; well, in ritmul/stilul asta, senzatia mi se cam transforma in junghi…

  Reply
  1. Ciprian P

    @GianinaUrsu Nu trebuie lasati in pace toti astia care tac: mareata societate civila, ziaristii neamului, oengistii buzunarului. Parerea mea!
    
   Multumesc!

   Reply
   1. GianinaUrsu

     @Ciprian P sa-i bombardam cu emailuri si sa le cerem o luare de pozitie publica.mail colectiv cu multe carbon copies, sa se vada toti si sa nu poata da inapoi

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *