Sebastian Lăzăroiu a coborît din munţi

Finalmente.

UPDATE.

Scrisoarea lui Sebastian Lăzăroiu către Mihail Neamţu

Dragă Mihai,

Când stăteam pe malul Dunării acum două luni și îți spuneam că Albă ca Zăpada este inevitabilă, nu credeam că ea va veni atât de curând.

Salut initiațiva voastră lansată prin Noua Republica. Cred că este cel mai puternic semnal al nevoii de schimbare.

Generația mea și generația ta nu mai pot sta deoparte. Sunt mulți oameni ca mine și ca tine, care au facut o carieră, care s-au împlinit profesional și cărora le pasă de România. Dar sunt și mai mulți tineri la început de drum care au nevoie de o direcție.

Deopotrivă sunt oameni în vârstă care se gândesc mai mult la soarta copiilor și a nepoților decât la ceea ce statul le mai poate oferi acum.

Toți acești oameni merită să li se spună adevărul așa cum e. Toți cred că e momentul unei schimbări curajoase după o lungă tranziție presărată de ezitările și complicitățile politicienilor. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm la ora unei mari cotituri pentru omenire.

Știu ca e o întreprindere dificilă. Cred că și tu ești conștient cât de greu este să învingi inerția unui sistem construit să mențină o ordine strâmbă și inechitabilă, să conserve privilegiile câtorva în detrimentul majorității. Cred că realizezi cât de greu este să te lupți cu demagogia, populismul și democrația mimată din jurul unor bugete fals construite.

Ei îți vor spune că ești naiv, că ești tânăr, că vrei să îți faci imagine. Te vor batjocori, te vor trimite în derizoriu. Dar astea sunt vorbe, Mihai. Sunt armele lor să te descurajeze. Mizele sunt mult mai mari și niciodată nu trebuie să uităm aceste mize. Vorbim de viitorul României.

Noi avem datoria să încercăm să schimbăm direcția și să mobilizăm energiile românilor spre binele generațiilor de astăzi și ale celor care vor veni. Nimeni nu ne garantează că vom reuși, dar cred ca e un moment bun să încercăm.

Prea adesea am spus: „Asta e România în care trăim, deși ne-am dori să fie altfel”. Cred ca dacă ne dorim cu adevarat sa fie altfel,  putem construi o nouă Românie.

Voi ați început acest proiect, alții, de oriunde vor fi ei,  vor începe altele.

Românii nu mai pot fi păcăliți. Când totul în jur se prăbușește, nu cred ca vor mai fi mulți care să aștepte pomeni electorale, mila statului atotputernic, grațiile unei birocrații sufocante. Cei mai mulți așteaptă un alt proiect de societate, proiectul unei noi Românii.

Mihai, suntem împreună în aceeași barcă. Sunt alături de tine și de toți cei care își doresc schimbarea.

Ceea ce până acum un an de zile părea un basm va deveni o realitate. Pentru că nu mai există alt drum. Și este drumul pe care putem merge mai departe.

Cu aceeaşi prețuire,

Sebastian Lăzăroiu

Scrisoarea lui Sebastian Lăzăroiu către Mihail Neamţu

Facebook Comments

51 Comments Sebastian Lăzăroiu a coborît din munţi

 1. vorenus

  Teama ca Noua Republica sa nu fie inca o dezamagire, vine din faptul ca de fiecare data cand s-a simtit nevoia unei schimbari, unor proteste vis-a-vis de o lege gresita,un eveniment s-au altceva, s-a “luat fata” cu proteste controlate, “schimbari” facute pe genuchi……..

  S-au inabusit din fasa orice aspiratie. Si atunci , da, lumea este sceptica (inca).

  Reply
 2. tucu

  @Andrei

  Reusitele la bac anul acesta-Belgia-55% din cei inscrisi, Franta 71,6 % din cei inscrisi dar din acestia 27 % au reusit la asa numitul Bac profesional care din nefericire nu a fost introdus si in Romania.

  Cit despre idiotiii care trebue sa stea in banca lor nu ti as dori sa incapi pe mina unuui medic care a absolvit cine stie ce facultate obscura si nici sa ti proiecteze casa un inginer constructor cu aceiasi pregatire.

  Falsificarea pregatirii profesionale prin acest comert cu diplome poate avea efecte dramatice in viata fiecaruia.

  Reply
 3. noname

  @tucu

  Da, ne sperie lipsa valorilor si a reperelor dar ea poate fi estompata cat de cat daca inveti pentru Bac (si viciversa, vorba lui Nenea Iancu)!

  Lipsa de responsabilitate este o trasatura nationala…(vezi Carol I: "in tara asta este prea mult "po ma-sii"").

  Reply
 4. andrei

  @tucu

  "Un procentaj de 40% absolventi cu bacalaureat este normal in orice tara civilizata."

  Ne puteti sugera sursa din care va informati? Si apoi, poate ne explicati de ce preferati boii.

  Reply
 5. tucu

  @noname,

  Un procentaj de 40% absolventi cu bacalaureat este normal in orice tara civilizata.

  Deci nu asta trebue sa ne sperie ci lipsa de responsabilitate, lipsa reperelor, lipsa valorilor,

  Sincer vorbind prefer un bou fara diploma care sta in banca lui decit un bou cu o diploma obtinuta la o facultate dubioasa care iese pe sticla si da lectii viteilor care stau si l asculta.

  Reply
 6. Bleen

  @Dan

  Sebastian Lăzăroiu are o vechime de trei luni în politică, dacă luăm în considerare perioada de la minister.

  A fost consilier al preşedintelui Băsescu, nu politician. Nu înţeleg care e problema. Nu ştiu care sînt declaraţiile care-s cel puţin ciudate pentru tine. Ai putea fi ceva mai explicit.

  Lăzăroiu nu şi-a dat demisia de la minister. A fost demis de PDL pentru că ar fi atacat partidul. Nu e nimic misterios în demiterea sa. În decizia PDL au cîntărit şi atacul frontal al lui Lăzăroiu la sistemul de asistenţă socială, sistemul de mită electorală al tuturor partidelor. Lucrurile sînt cît se poate de clare, explicaţiile au fost date.

  De declari naiv însă de la un naiv m-aş aştepta la ceva de genul "ce-i în guşă şi-n căpuşă". Arunci nişte pastile foarte vagi "se aude că ar exista îndoiala că ar plana nişte suspiciuni asupra cuiva, nu spui cui, ştiţi voi cine". Genul ăsta de insinuări şi acuzaţii sugerate ("dragă tovarăşă, aţi remarcat că tovarăşul profesor fumează ţigări scumpe, ştie limbi străine, are un zîmbet dubios şi nu a fost văzut cu femei pînă acum şi îşi cam pierde vremea cu pictori bărboşi? Adică eu nu acuz, doar mă mir, doar constat.") nu se pupă deloc cu postura de naiv.

  Tot n-ai dat un nume sau două sau trei de "nou".

  Reply
 7. noname

  @tucu

  1) suntem obligati sa ne raportam la generatia care a picat bac-ul pentru simplul fapt ca ea urmeaza sa populeze tarisorara(in toate sensurile)

  2) nu ne trebuie sfinti ci doar oameni normali intr-un spatiu guvernat de anormalitate, coruptie si derizoriu.

  Reply
 8. tucu

  Rog lamuriri. Postarile anterioare m au bagat in ceata.

  1/ De ce un o persoana publica sau nu care propune un demers politic trebue sa fie ""noua"".

  Eu cred ca trebue sa fie credibila chiar daca persoana vine din staful politic al lui Dej sau a lui Burebista.

  Cum poti evalua un personaj care pina acum a fost un ilustru necunoscu?

  2/Cineva vorbea mai sus de faptul ca trebue sa ne gindim la soarta generatiilor care au pierdut sau vor pierde bac ul?

  De ce? De ce trebue facut transferul de responsabilitate de la elevul care nu a considerat necesar sa invete, de la parintele care nu a stiut sa indrume elevul, la politician.

  Statul nu poate tine loc nici de tata nici de nana nici de creier.

  3/De ce trebue ca Neamtu sau Lazaroiu sa se delimiteze de ceva -in speta de Basescu sau de PDL.

  Nu se poate admite ca toti au plecat pe acelasi drum si la un moment dat fiecare a luat o pe alta carare?

  Noua Republica nu a inventat roata ea continua niste lucruri incepute deja. Reformareajustitiei,perfectionarea sistemului de vot, regindirea administrativa,nu sunt lucruri noi.

  Daca gindim asa unde o sa ajungem? O sa i cerem lui Lazaroiu sau Neamtu sa jure in cadrul unui ritual aranjat de Tatulici la RTV ca se leapada de Basescu, ca l scuipa de trei ori pe Boc si ca fura pantofii cei rosii a lui madam Udrea ?

  Afirm inca o data ca daca consultati calendarul ortodox o sa observati ca nu gasiti suficienti sfinti sa umpleti parlamentul.

  Reply
 9. Dan

  @Bleen

  Nume noi sunt putine in politica romaneasca. Macovei este o exceptie. Nume noi se mai pot gasi si in organizatiile neguvernamnetale de pe la noi, de exemplu. Aceasta este, intr-adevar, o discutie mai larga, despre eventuale nume noi/vectori ai noului pentru o altfel de interventie in viata publica.

  @Mih

  Multumesc pentru raspuns. Nedumeririle mele au pornit urmarind, din afara/din postura unuia care cu greu mai citeste presa ro, traseul D-lui Lazaroiu. A fost consilierul presedintelui Basescu. Din aceasta demnitate a facut cateva declaratii cel putin ciudate pentru mine. Si, mai mult, mi-a lasat impresia ca este purtatorul mesajelor presedentiei. Dupa care a urmat episodul numirii domniei sale in minister si, ulterior, al demisiei. N-am inteles nimic din asta. N-am ramas decat cu impresii, cu semne de intrebare. Reglari de conturi? Polite platite? N-au fost explicatii, declaratii de interese… Nici nu stiu de fapt de ce a fost dat afara..Episodul este pentru mine invaluit in fum. De aceea nu-l pot considera pe D-nul Lazaroiu exponentul noului in politica romaneasca. De aceea, faptul ca obladuieste aceasta noua miscare mi se pare ciudat si aproape dubios. Ma rog, poate ca sunt eu naiv. Legat de eveniment, probabil ca ar putea fi interesant, din pacate nu pot merge. Cu bine!

  Reply
 10. andrei

  @Dan

  Domnii Lazaroiu si Neamtu sunt personalitati remarcabile, cu CV-uri bine conturate si care servesc deja cauza noului de mai multi ani. Eu cred ca trebuie sa ii sustinem in lupta lor.

  Reply
 11. noname

  Cred ca trebuie sa-l contrazic putin pe dl Lazaroiu: romanii mai pot fi pacaliti si inca multi ani de aici incolo (in special in mediul rural). COROLAR: ar fi mai usor sa fie pacaliti intr-un scop nobil (vezi generatia "de la pasopt" care a scos tara din Levant) decat sa fie convinsi cu binisorul;

  Cred ca trebuie sa spunem adevarul dar nu cred ca toata lumea poate sa-l inteleaga! Fiecare are in prezent un adevar al sau dar poate ca sunt cai de convergenta catre adevarul care ne poate salva pe toti. Cred ca adevarul trebuie sa stea la baza mesajului transmis de miscare dar acest mesaj trebuie sa aiba proprietati paleative, stimulative si chiar "emulative"(…)pentru toate generatiile!

  Cel mai dureros aspect este ca trebuie sa ne gandim la viitorul generatiilor care pica Bac-ul acum. Pozitiv este ca terenul de batalie din mintile lor nu este ocupat inca de nimic si de nimeni.

  Cel mai mare si pregnant adevar spus in articol:"ne aflăm la ora unei mari cotituri pentru omenire". este vital sa tinem seama de asta!

  PS: In Romanica nu exista politicieni ci numai interese si grupuri care adera la ele, temporar sau permanent. Poate noua miscare sa scoata la iveala oameni care sa lupte cu adevarat si din convingere pentru o doctrina si nu pentru castigarea unor licitatii!

  Reply
 12. Mih

  @Dan

  Apreciez tonul comentariului de la 17:24.

  In privinta asteptarilor noastre, cred si eu ca sunt cam aceleasi. Opiniile pot fi insa diferite. Legat de ceea ce spui ("am fost surprins cand am vazut ca un potential vector al noului se raporteaza la cineva deloc nou, adica la Domnul Lazaroiu"), cred ca d-ul Neamtu il cunoaste mai bine decat noi pe d-ul Lazaroiu. Faptul ca amandoi sunt in aceeasi tabara este un lucru salutar. Am mai spus-o, dincolo de ceea ce face diferenta, cred ca momentul actual impune o unire a tot ce inseamna valoare si optiune de Dreapta.

  Daca esti din Bucuresti, sau daca poti merge acolo, vineri poti avea ocazia sa participi la un eveniment important (si sa gasesti raspunsuri la unele intrebari):
  http://patrasconiu.ro/?p=11083
  Toate cele bune!

  Reply
 13. Bleen

  @Dan

  "Tocmai din acest motiv am fost surprins cand am vazut ca un potential vector al noului se raporteaza la cineva deloc nou"

  Ok, păi hai să dăm nişte nume de "noi", nu de "vechi".

  Din cîte înţeleg:

  Lăzăroiu e vechi (deşi are 41 de ani, a lucrat ani de zile în sistemul privat, nu a fost membru al niciunui partid şi singura funcţie politică pe care a ocupat-o e aceea de ministru, timp de 3 luni, de unde a fost demis pentru neînregimentare şi delict de opinie)

  Macovei e veche că e membră PDL, a fost ministru şi este europarlamentar

  Funeriu e vechi că e membru PDL şi e ministru.

  Uite, dau eu primul nume de "noi": Mihail Neamţu. Uite, nu-i rău jocul: fiecare comentator dă un nume de "nou". Dar, înainte de asta, trebuie să definim ce înseamnă "nou". Să nu fi fost membru al niciunui partid? Să nu fi fost ministru?

  Reply
 14. Dan

  @radu

  Mersi de raspuns 🙂

  @mih

  Ce sa zic. Nu am vrut sa exprim nimic prin intermediul unor aparente. Nici macar sa atac. Am niste intrebari si atat. Daca te-au deranjat, pe tine sau pe alti colegi de comentat, imi pare rau. Si eu, la fel ca si tine probabil, asteptam ceva nou catre care sa ne indreptam sperantele (da, cuvinte mari..). Asta-i adevarul. Tocmai din acest motiv am fost surprins cand am vazut ca un potential vector al noului se raporteaza la cineva deloc nou, adica la Domnul Lazaroiu. Din acest punct au pornit intrebarile mele.

  Legat de limba folosita in comentariu, ce sa zic, se mai intampla sa-ti scape litere, cuvinte, ordini de fraza..Cand vorbim despre viitor ne emotionam adesea..

  cu bine, dan

  Reply
 15. Radu

  @Dan: Intrebarile tale ating direct esenta democratiei 🙂 Un lider ales este "indreptatit" la "functia" de lider exact de sustinerea celor care l-au ales. Cand nu mai are sustinere nu mai este nici indreptatit. Iar cei ce il sustin sunt cei care considera ca au primit raspunsul la genul de intrebari pe care le pui…

  Reply
 16. Dragos

  estu: "parerea mea e ca ar trebui sa coboare si urmasul lui Moise"

  parerea mea e ca ce-i legat cu dracu, doar cu dracu se desface.

  Reply
 17. monica

  sunt di generatia mai trecuta,dar cred ca trebue facut ceva.Am mari emotii,sunt pentru voi,sper sa iasa ceva.Daca se va face sa stiti ca va fi foarte greu,diavolul pandeste.Va tin pumnii.

  Reply
 18. Mih

  @Dan

  Sa vrei sa te informezi si/sau sa critici este una (si este normal, corect), sa vrei sa ataci pe cineva punand intrebari de genul celor puse de tine este altceva (si nu este corect). Daca ai o parere, exprim-o clar, curajos, decent si argumentat.

  In plus, atentie la exprimare (tine de vorbirea corecta a limbii romane):

  -"reinnoire a clasei" si nu "reiinoire al clasei"

  -"mie nu mi-a ramas" si nu "eu nu mi-a ramas"

  Reply
 19. estu

  uite ca sunt si eu de acord cu FC. Orice noua formatiune cu sanse de succes trebuie sa fie critica inclusiv fata de presedintele Basescu. Sper insa ca critica sa fie facuta pe baze rationale, nu doar de dragul confruntarii.

  Minunea aia cu impurii, ce dracu or mai fi si aia, e un prost exemplu, evident.

  Ratiunea e asa de rar folosita in Romania!

  Reply
 20. Dan

  Buna Ziua!

  Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Mi-ar putea raspunde cineva ce-l recomanda pe Domnul Lazaroiu pentru functia de inspirator al acestei miscari si, in general, al miscarii de reiinoire al clasei politice din Romania, (scuzati limba de lemn dar n-am gasit echivalent)? Ce-a facut el pana acum? ce proiecte? Ce insititutii? Ce rezultate?

  Eu, in afara de cateva declaratii- cel putin una dintre ele foarte controversata, din partea dansului, nu mi-a ramas nimic in minte.

  Deci?

  Merci, cu stima, dan

  Reply
 21. Florin Cojocariu

  @picus: pentru a încheia într-o notă veselă, ultimul meu comentariu pe Madame Blogary va fi un răspuns către tine:)

  Singura șansă a NR pentru a reuși e să nu apară ca o mișcare a lui Băsescu. Asta nu înseamnă să fie împotriva lui Băsescu ci doar să fie în dezacord cu el pe câteva teme importante (cum ar fi compromisul cu impurii). Așa că, dacă vor intra în coliziune, asta înseamnă că au viitor. Sincer, am dubii că asta se va întâmpla. Bleen ne spunea chiar aici că Lăzăroiu îi este loial lui Traian Băsescu. Faceți voi deducția plecând de la homepage-ul NR. În caz că totuși se întâmplă, am să salut vizionarismul foștilor mei colegi care au refuzat un articol critic cu TB pe motiv că l-ar îndepărta pe Lăzăroiu de Blogary. De fapt, îl salut de pe acum:)

  Am propria părere despre ce s-a întâmplat în culise iar asta nu e de natură să mă entuziasmeze. Am să țin însă lucrurile pentru mine.

  Astea fiind spuse, comentariile mele se opresc aici.

  Baftă și virtute!

  Reply
 22. picus

  Dupa cum se profileaza, daca NR continua la fel, Basescu va fi obligat sa-i atace si nu va ezita niciun moment s-o faca.

  Reply
 23. mishu jamie

  Acum e cam tarziu, pentru ca, prin declaratia din seara asta, nasul Albei ca zapada a pus mana pe umarul finei sale Noua Republica. Lor le va ramane sa se bata pe locurile de pitici.

  Reply
 24. mishu jamie

  Era si timpul! Sarisera deja in gatul lui MIhail azi in studioul TVR1 ca Noua Republica n-ar fi Alba ca zapada, ba, rautacios, se insinua ca ar fi PPDD. Hai, manecile suflecate si la treaba!

  Reply
 25. Dan MAȘCA

  estu, a revenit Lazaroiu ? dar a fost plecat ? am impresia citind scrisoarea de mai sus ca nu a fost plecat.

  Le doresc succes.

  Voi ramine un simplu contribuabil in galaxia asta mica aka Romanika.

  Reply
 26. estu

  postacii uslinosi au inceput atacul concertat la orice stire legata de Lazaroiu si NR.

  Nu veti lua nici macar un singur om dintre votantii USL. Ceea ce-i caracterizeaza e prostia agresiva si rautatea la modul absolut.Nu au cum sa rezoneze la nici una dintre ideile NR. Anticoruptia si corectitudinea ptr ei sunt la fel de atragatoare ca sapunul ptr microbi.

  Nu uitati care sunt principalii dusmani. Spre deosebire de noi, ei sunt extrem de uniti si fara nici un fel de scrupul. Ati avut azi la TVR1 o mostra de cinism si ticalosie in persoana lui Mitrea.

  Reply
 27. estu

  dan masca>daca asta e o mica ajustare pai cred ca unitatea ta de masura e parsecul. Dar ma rog, subiectul era revenirea lui Lazaroiu pe o mica planeta din marginea galaxiei.

  Reply
 28. Dan MAȘCA

  estu : subsemnatul nu crede in FMI, Banci centrale. In rest asa si este : o mica ajustare a felului in care am trait. Economisirea a fost si ramine solutia aleasa de multi, care nu au probleme decit cu cei care le cheltuie banii furatiu ca taxe si impozite.

  Sa fii iubit.

  Reply
 29. estu

  faceti ceva, numai sa nu ajunga uslinosii la guvernare ca ne ia dracu!

  ar trebui sa cititi din cand in cand un blog uslinos sau sa suportti 5 minute Haznaua 3 sau irealitatea TV, sa nu uitti ce ne asteapta.

  Ca sa fiu foarte clar. Cine cred ca USLul e un tot aia cu ce avem acum(nu ca m-as omora dupa actualii), pai e un imbecil. Si nu-mi retrag vorbele astea.

  ne asteapta o republica pur mafiota sub USL.

  Asa ca eu unul am sa mediatizez cat pot NR, am si eu colegi dezamagiti si cred ca ar fi interesati sa sprijine cat de cat o noua formatiune.

  Sincer sa fiu tare ma bucur ca Lazaroiu pare dispus sa se implice. Exista un risc serios sa nu o faca.

  Mult succes domnilor!

  Reply
 30. Flavia

  Sebastian Lazaroiu, Mihail Neamtu, Daniel Funeriu, Monica Macovei. Incet, incet ne identificam liderii. Si este mare lucru. Ne gasim reperele. Putem trece la pasul doi.

  Reply
 31. nightmare

  era si timpul ca S.Lazaroiu sa aiba o reactie ….Mult succes Noua Republica!!
  http://www.nasul.tv/, poate puteti folosi si blogul Nasului si viitoarea lui televiziune on line.

  sunt de asteptat coagularea tuturor fortelor ,care pot darama actualul sistem corupt …presedintele Basescu trebuie ajutat in reformarea statului,un stat care a devenit mafiot

  Reply
 32. estu

  care il stiti pe Dan Masca rugati-l sa-i sune pe panicatii astia de la FMI, banca angliei,tipii de pe Wall Street si care or mai fi.

  Sa le spuna sa stea linistiti, ca e doar o mica ajustare. Sunt afaceri care merg bine,deci ce atata disperare?

  Reply
 33. Leon cel Treaz

  @

  a pierdut 120 cm din inaltime, i-a crescut o barba de un cot, poarta pe umar un ciocan de miner, are cizme de iuft si o scufie albastra pe cap si canta in gura mare: ai ho, ai ho, suntem giganti misto

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *