Senatorii şi justiţia

Potrivit României Libere, 11 judecători de la ÎCCJ sînt anchetaţi pentru corupţie (trafic de influenţă, mostly). Un al 12 lea, Costiniu, a fost arestat acum un an tot pentru fapte de corupţie.

Săptămîna trecută, pe 5 octombrie, în dezbaterea Senatului a intrat proiectul de lege prin care se înăspresc condiţiile de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi, n-o să vă vină să credeţi, Justiţie. Iată cum au votat partidele:

PDL – 32 pentru, 2 împotrivă, 14 absenţi

GRP – 10 pentru

PNL – 18 împotrivă, o abţinere

PSD – 32 împotrivă

UDMR – 6 pentru

Proiectul a picat, cu 48 de voturi pentru şi 52 împotrivă.

Situaţia parlamentarilor pe partide:

PDL

Pentru – Nicolae Dobra, Ovidiu Marian, Tiberiu-Aurelian Prodan, Dorin Păran, Dumitru-Florian Staicu, Alexandru Pereş, Petru Başa, Radu-Mircea Berceanu, Marian-Iulian Rasaliu, Iulian Urban, Mircea Cinteză, Ion Ruşeţ, Gheorghe David, Vasile Pintilie, Ion Bara, Constantin-Traian Igaş (ministru de interne), Mihaela Popa, Mihai Niţă, Gheorghe Bîrlea, Dumitru Oprea, Tudor Panţuru, Toader Mocanu, Viorel Constantinescu, Iosif Secăşan, Dorel-Constantin-Vasile Borza, Petru Filip, Alexandru Mocanu, Augustin-Daniel Humelnicu, Radu-Alexandru Feldman, Sorin Fodoreanu, Valentin-Gigel Calcan, Cristian Rădulescu.

Împotrivă – Dorel Jurcan, Marius-Gerard Necula

Absenţi – Mircea-Marius Banias, Florin-Mircea Andrei, Ion Ariton (ministru a ceva, încă nu se ştie a ce), Viorel-Riceard Badea, Gabriel Berca, Vasile Blaga, Anca-Daniela Boagiu (ministrul transporturilor), Constantin Dumitru, Mihail Hârdău, Orest Onofrei, Sorina-Luminiţa Plăcintă, Ioan Sbîrciu, Mihai Stănişoară, Tudor Udriştoiu.

PNL

Pentru – nimeni

Abţineri – Raymond Luca

Împotrivă – Paul Ichim, Marian-Cristinel Bîgiu, Liviu-Titus Paşca, Dan-Radu Ruşanu, Cristian-George Ţopescu, Nicolae Robu, Vasile Nistor, Ioan Ghişe, Puiu Haşotti, Teodor-Viorel Meleşcanu, Şerban Rădulescu, Mario-Ovidiu Oprea, Emilian-Valentin Frîncu, Romeo-Florin Nicoară, Vasile Mustăţea, Varujan Vosganian, Cornel Popa, Marius-Petre Nicoară.

PSD 

Pentru – nimeni

Împotrivă –  Trifon Belacurencu, Elena Mitrea, Gheorghe-Pavel Bălan, Florin Constantinescu, Lia-Olguţa Vasilescu, Dan-Coman Şova, Petre Daea, Nicolae-Dănuţ Prunea, Şerban-Constantin Valeca, Ioan Chelaru, Alexandru Mazăre, Daniel Savu, Gheorghe Saghian, Gheorghe Pop, Toni Greblă, Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Alexandru Cordoş, Mihăiţă Găină, Gheorghe Marcu, Georgică Severin, Viorel Arcaş, Radu-Cătălin Mardare, Constantin Tămagă, Ion Rotaru, Gavril Mîrza, Gabriel Mutu, Avram Crăciun, Cătălin Voicu (LOL n. red), Laurenţiu-Florian Coca, Valer Marian, Doina Silistru, Ecaterina Andronescu.

UPDATE.

Fişa proiectului de lege

UPDATE 2.

Dorel Jurcan – ales în colegiul 3 din circumscripţial Vîlcea. A fost deputat PD între 1998 şi 2000.

Marius Gerard Necula – ales în colegiul 4 din circumscripţia Galaţi.

Facebook Comments

31 Comments Senatorii şi justiţia

 1. Luminita

  Bleen,

  avand in vedere ca, spre exasperarea si frustrarea mea, ieri a fost, din nou, matrasita legea asistentei sociale, din vina exclusiva a grupurilor puterii, si in principal a pachidermului sef pedelist Radulescu, cred ca ar trebui "demascati" si cei ce, sistematic si cu voita rea credinta, intentioneaza sa ingroape acest demers legislativ.

  Sa nu uitam ca aceasta lege, si urmarile ei devastatoare in planul tipului de politica practicat astazi de clasa politica in integralitatea ei, a fost motivul real al inlaturarii lui Laza de la minister (nu ca ar fi, din punctul meu de vedere, vre-o paguba in ciuperci, il prefer pe laza "disponibil" si neatarnat pentru viitorul nostru imediat)

  Reply
 2. Yahoo

  Cu jumătate de oră înainte de expirarea programului de dezbateri, liderul senatorilor PSD a revenit, afirmând că negocierile nu au dus la niciun rezultat, solicitând prin urmare prelungirea pauzei iniţiale de cinci minute. În aceste condiţii şi pentru că în sală nu mai erau suficienţi senatori pentru întrunirea cvorumului, preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a anunţat suspendarea plenului dedicat dezbaterilor legislative. Deci, încă o manevră de stopare a reformei de la ÎCCJ, acolo unde se regăsesc cele mai grele dosare ale Adrian Năstase ( în număr de trei), Miron Mitrea, Marian Oprişan, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Codruţ Sereş, Antonie Solomon, Dumitru Dragomir, Dinu Patriciu, Nicolae Mischie, Mihai Necolaiciuc, Cătălin Voicu sau chiar şi caltaboşii lui Traian Remeş.

  Reply
 3. Adrian Merfu

  @Bleen

  Sfatul meu este sa va abtineti de la afirmatii ca acestea pana nu puteti dezvalui nume. Ce veti face daca cei implicati nu-si dau acordul ceea ce e destul de plauzibil? Nu acelasi lucru face si Hrebenciuc (flacara violeta) sau Ponta si Antonescu (vizita lui Basescu in SUA)?

  Reply
 4. Bleen

  @Adrian Merfu

  Crede-mă că mor de nerăbdare să dau nume. Dar nu pot da nume fără acordul celor implicaţi. Şi nu am acest acord. Eu personal sînt pentru scandal, nu pentru rezolvarea problemelor pe muteşte. Sper că cei implicaţi vor da nume. Nu de altceva, dar nu poţi face revoluţiune pe muteşte. Revoluţiunea nu e ca mersul pe bulivard, e ca mersul pe cărbuni încinşi şi dormitul pe pat de cuie.

  Reply
 5. Nea

  Am o întrebare: câţi au lipsit de la PNL şi PSD?

  Dacă lipseau (încă) şase, legea trecea?

  Şi, celebra ecuaţie a lui Stamate şi Stoian:

  2+14+18+32 = BPÎM

  Reply
 6. Pingback: UDMR pune conditii PDL: Votati modificarile la legea ANI altfel nu votam proiectele de legi referitoare la justitie | Urban Iulian

 7. dana goga

  Marea problema o reprezinta absenteismul din PDL.

  Ca mereu mai exista cate 2-3 care voteaza "contra vantului" n-ai ce sa faci decat sa procedezi ca Antonescu, dandu-i afara din partid.

  Dar absenteismul celor de la PDL este dezastruos.

  Au lipsit 14. Ca sa treaca, legea avea nevoie de inca 5 voturi "pentru"

  In acest caz, cu toata seriozitatea, ii prefer pe cei doi PDL-isti care s-au prezentat la vot, au votat impotriva si si-au asumat acest lucru si eventualele "riscuri". Macar stim cu cine avem de-a face!

  Cei care au absentat nu au absolut nicio scuza.(excluse fiind doar cazurile grave de boala sau deplasarile urgente si importante in afara tarii)

  Reply
 8. Dragos

  Adrian Merfu,

  pe vremea cand se potcovea puricele cu 99 de oca de fier la un picior si tot i se parea ca-i usor, un baiat (?), Doru Buscu, era golanash editorial sef la Trustul Realitatea-Catavencu, Cotidianul inclus. Ei, golanashul paraplegic al mare, Ovidiu Vintu, s-a sukarit ca de ce scrie Traian Ungureanu ca Basescu a zis ca 1+1=2, 1+2=3, 1+3=4, gen, si nu scrie ca Basescu e rau, asa cum a poruncit el si Doruletz s-a decuplat de la hidrant si i-a zis lui Ungureanu sa plece ca nu-i corect si nu-i obiectiv ca Realitatea-Catavencu promoveaza decat etica jurnalistica cu/fara batista, si l-a dat afara, si Ungureanu a ajuns europarlamentar, Doruletz e pielea *ulii ca Chireac, Vintu e capabil sa arunce RO in aer pe'o mana cu Felix asa de'ai dracu, noul Doruletz de la Realitatea e fostul sot al indragitei Mihaela Radulescu, Dani Oţil o sa futa toata iRealitatea daca jidanu' o pierde si p'asta.

  Reply
 9. mishu jamie

  @eugeni: Adresele de mail ale senatorilor sunt pe situl senatului, dar, nu te obosi, mesajele ti se intorc inapoi, cel mai probabil pentru ca au casutzele de mail pline, adica necitite. Am facut acest experiment deja. Daca-ti iese mai bine, da-mi de stire.

  @Bleen: Excelent articolul. Pentru fiecare vot ar trebui scosi la "panoul de onoare" domnii parlamentari. Sa stie si alegatorul ce a "macanit" onorabilul in campanie, versus ce a votat in Parlament.

  Reply
 10. tucu

  Rog sa remarcati ca majoritatea absentilor PDL au ocupat sau ocupa functii in partid sau executiv.

  Stau si ma intreb daca vorbim de inconstienta sau pur si simplu un interes in a pastra justitia in forma actuala.

  Ideea de a publica listaa cu numele si fortografia celor ce si bat joc de sperantele noastre mi se pare benefica.

  Reply
 11. noname

  Excelenta initiativa lui Bleen! Din pacate cred ca vom asiste la o avalansa de surprize similare cu cea de la Senat pe toate planurile vietii "politice"!

  Ce se mai poate pretinde azi (cu 1 an inainte de alegeri)de la un fost subprefect psd dintr-un judet rosu aprins si de la un "consumator"-senator din Valcea -judet mai putin rosu dar in niciun caz roze!

  Reply
 12. Adrian Merfu

  Nu inteleg de ce nu spuneti numele celui ce a amenintat cat si organizatia in cauza. De ce va e frica? De un eventual proces de calomnie? Cand faceti publica o asemenea informatie si nu dati nume "suna al dracului de rau" si miroase a propaganda sau dezinformare. Asa ca daca tot ati inceput acest "zvon" va rog sa-l si dezamorsati spunindu-ne cine este Bibicul in cauza nu de alta dar mor de curiozitate pentru ca am cunoscut personal cativa "civici" din astia.

  Reply
 13. eugeni

  Tare as dori sa stiu adresele de mail senatorilor. Nu de alta dar sa ca sa il pot contacta sa ii explic cum ma astept sa voteze, de vreme ce el este acolo ca sa ma reprezinte.

  Reply
 14. Dragos

  "dacă nu termini cu Noua Republică zbori din organizaţia noastră care promovează principii generoase, progresiste, democratice şi inclusiviste"

  cam asa a facut si Doru Buscu cu Traian Radu Ungureanu.

  Intrebare: cine-i buşcul lui Mihail Neamtu ?

  Reply
 15. Yeba

  Vreo doi munți de frustrare și orgoliu, doi titani ai societății civile știu numai eu, dar e trist că nu sunt singuri, adică restul proprietarilor „organizației noastre” gândesc la fel sau, mai sigur, le e bine cuibăriți acolo și scriind rapoarte către finanțatori.

  Omul ar trebui să spună că trecea pe-acolo ca să ia un model de șorț, altele are el la sufletul lui, de fapt îl interesează o colaborare onestă și competentă cu USL, să vedem reacția.

  Reply
 16. g.s.

  A propos de organizatii "care promovează principii generoase, progresiste, democratice şi inclusiviste".

  ONG-uri finantate si teleghidate ocult din exterior organizeaza de ani de zile parade ale poponarilor in Bukale. Ieri-alaltaieri au scos in strada si niste tigani care sa tipe ca sint discriminati. Apoi au iesit la drumul mare si pitipoancele si curvele, ca nu stiu ce nu le place. Nota comuna a tuturor acestor iesiri in public e maniera aroganta, sfidatoare, agresiva, insultatoare pina la obscenitate in care minoritatile "reprezentate" ataca majoritatea heterosexuala, crestina, de rasa alba, muncitoare si platitoare de taxe.

  Trecind peste faptul ca ideologia din spatele banilor care pun in miscare gunoaiele astea e marxismul cultural (urmasul marxismului economic al luptei de clasa), ma intreb daca chiar nu exista un singur ONG romanesc, finantat din Romania, capabil sa adune 30 de oameni care sa iasa in fata guvernului si sa ceara ca politia si justitia sa puna capat jafurilor si violentei tiganilor si, in general, sa isi faca dracului datoria pentru care sint platite. Ar fi si o buna ocazie sa li se transmita ziaristilor straini care se intereseaza de moartea baschetbalistului american ca baiatul NU a fost omorit de un roman, ci de un tigan si ca exista o mare problema tiganeasca in Romania si in Europa.

  Chiar nu misca nimeni, nimic?

  Reply
 17. Bleen

  @corabia nebunilor

  Omul a fost şantajat: dacă nu termini cu Noua Republică zbori din organizaţia noastră care promovează principii generoase, progresiste, democratice şi inclusiviste.

  Dacă ar fi după mine, aş face un scandal monstru, pînă s-ar dărîma şandramaua-mit a societăţii ţivile cu prinţipuri generoase, progresiste şi inclusiviste. Persoana cu ameninţarea e un munte de orgoliu şi frustrare, n-are nicio treabă cu reforma.

  Şi punctul be: pînă nu ieşi de pe proxy şi nu foloseşti o adresă de email validă, eşti banat.

  Reply
 18. corabia nebunilor

  bre, blinuţ,

  tocmai ai scos un paradox politologic, de ramine volo invidios:

  puterea vrea sa se "reformeze" (pe bloguri ?) si societatea civila nu o lasa … si pune presiune, ca asa vrea muschii ei, bre, sa existe coruptie, moguli, baroni si toate celea de necuratenii …

  hai ca imi placusi, daca imi fac partid, o sa se cheme motanul incaltat, bre, si te iau consilier pe probleme civice.

  dreptul la opinie, bre …, da' dovezi ai la chestia ceia cu amenintarile ?…

  Reply
 19. nedormitul

  da, cu poze. secţiune pe blogary cu pozele domnilor împotrivă. iar în campania electorală, să le fie arătate feţele hidoase: "dacă vedeţi acest limbric pe un afiş electoral, notaţi-vă cu grijă numele lui, ca să fiţi sigur/ă că nu-l veţi vota.

  Reply
 20. nikuelektriku

  haide libi!

  daniel morar a confirmat asta seara ca s'apropie vertiginos de zvirjtu' ultimului sau mandat la denea!

  luind in consideratzie nervozitatea manifestata (in premiera) de presedinte fatza de procurorii anticoruptzie (cu ocazia unei convocari in calitate de nu stiu ce a unei/unor anumite doamna/doamne) putem, oare, paria pe o numire "convenabila" pe viitor?

  mie mi'e tare teama, marturisesc!

  Reply
 21. Bleen

  Au început presiunile, ameninţările şi şantajul asupra celor implicaţi în Noua Republică. Nu din partea partidelor, nu din partea PDL, aşa cum aţi crede, ci din partea "societăţii civile".

  Reply
 22. Nea

  Chiar m-a dezamăgit Belacurencu, nu mă aşteptam la aşa ceva de la domnia sa. Să intre el în aceeaşi troacă cu Vosganian şi Ţopescu!?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *