Statul minimal şi birocraţii cu creier pe măsură

După lupte seculare care au durat aproape trei săptămîni, Blogary şi-a găsit sediu. Fie vorba între noi, n-a fost uşor să găsim nişte proprietari dispuşi să înregistreze contractul de închiriere la Administraţia Financiară. Pînă la urmă i-am găsit însă, surpriză, Administraţia Financiară sector 3 nu vrea să ne înregisteze contractul de închiriere. Cu alte cuvinte, vrei să plăteşti impozit dar eşti refuzat. E nevoie, zice Administraţia Financiară a  Sectorului 3, şi de acordul vecinilor (deşi în lege acordul vecinilor e specificat doar pentru firme, nu şi pentru asociaţii). N-am înţeles ce legătură are acordul vecinilor cu înregistrarea unui contract de închiriere la administraţia financiară. Şi dacă n-ai acordul vecinilor, nu mai plăteşti impozit? Ce pierde şi cu ce răspunde Administraţia Financiară dacă tu, ca Asociaţie, nu ai acordul vecinilor pentru sediu la adresa x? Căci, chiar şi fără acordul vecinilor, contractul de închiriere între proprietar şi chiriaş se derulează. Doar că fără a se mai plăti impozit. Şi asta, fiindcă Administraţia Financiară refuză să-l ia. Dacă chiria era de 1 milion de euro pe an, Administraţia Financiară a Sectorului 3 refuza să primească impozit 120 000 de euro, în lipsa acordului vecinilor?

Aşa că, pînă să ajungem la statul minimal ne mulţumim cu inteligenţa minimală a funcţionarilor statului maximal.

Facebook Comments

36 Comments Statul minimal şi birocraţii cu creier pe măsură

  1. eu

    @beldeman,

    există studii bazate pe date confirmă că reglementarea excesivă are efecte negative.

    "Production of laws and delays in court decisions"

    îmi place plasarea ta,

    pe de altă parte îţi voi plasa un alt mecanism preluat şi implementat a la Ro.

    vigneta electronică pt drumuri.

    în Germania nu mi s-a cerut.

    în Austria am plătit colantul la o benzinărie , odată cu benzina. no big deal, doar pe cât timp.

    în Ungaria, era parcă un pic mai încâlcit numai anumite benzinării puteau emite, plus că era o bucată de hârtie.

    în România, always surpising, am avut intenţia să o plătesc şi am lăsat-o baltă.

    În primul rând , s-a deschis colţ special în magazin, casă separată dle. În al doilea rând, a trebuit să aştept după supercasierul format şi specializat cu atitudine de savant la NASA, în încasarea de taxe la un ordinator ce cu greu a semăna cu un 286 second-hand. în al treilea rând( cu înjurătură), i-am prezentat toate actele de închiriere a maşinii şi din cauză că nu a găsit un număr de vreo 16 cifre a spus că nu poate să ia banii.

    acum cred că trebuia să angajez traducător plus notar,plus avocat în relaţia cu vânzătorul respectiv înainte de plăti taxa respectivă.

    Reply
  2. Titus L

    @Bleen:

    Eu sunt curios daca ai avut dosar cu sina…, daca cererea a fost scrisa cu pix de culoare albastra si in general daca crezi ca reforma statului incepe de unde trebuie. Sau incepe de unde LE trebuie…?

    Reply
  3. Beldiman

    @eu, asta e inca o dovada ca reglementarile excesive produc infractiuni in exces, invita la campionatul national de originalitate si prolificitate in eludarea legii pe cat mai multe minti , din care unele n-au ajuns nici la asimilarea abecedarului.Fericiti cei saraci cu duhul(cult)…ei traiesc cel mai bine. O fi de vina lejeritatea pedepselor? Daca creste asprimea cine ne garanteaza ca nu vor fi fericiti si nu vor prolifera…sado-masochistii?

    Reply
  4. eu

    o altă minunăţenie în Canada.

    legalizarea actelor, declaraţiilor şi a fotocopiilor.

    în România, e monopolul notarilor.

    pare o meserie foarte interesantă, dovadă multe personalităţi politice şi-au plasat consoartele într-un post călduţ creat de stat pentru a parazita bietele furnici lucrătoare, deh lucră pentru regine, locale regionale şi la nivel naţional.

    ei, în Canada, ascultaţi bine, o declaraţie, copie de act original poate fi asermentată -valoare legală de către ingineri, doctori de familie,preoţi membrii ai unor Ordine Profesionale.

    Plus că în fiecare cartier, există un gen de birou unic unde este un reprezentant care poate să asermenteze declaraţiile.

    Desigur, există şi notari.

    M-am dus în ţară.

    Mi s-a impus plătirea unei sume pentru o ştampilă la o fotocopie absolut irelevantă, la care originalul era prezent.

    Ehh, ce să-i faci, obiceiuri vechi.

    Reply
  5. Beldiman

    @eu s.a.voi il aparati pe Bleen care si mie mi-e drag,dar sa fie respectata legea, chiar de-ar fi ca ,,Madame B.'' sa mai stea un timp cu domiciliul flotant.Dumnezeu face cuib si la barza chioara…

    Reply
    1. nedormitul

      beldiman
      și dacă legea e proastă, trebuie să o lăsăm proastă? nici bleen nici altcineva de aici nu pledează pentru nerespectarea legii, ci pentru schimbarea ei, atunci cînd e absurdă. cam bați apa-n piuă.
      (ți-o fi bleen drag, dar nu e loc și pentru tine în sufletul lui, eu așa știu)

      Reply
  6. Beldiman

    I.V., ,,cine uita merita sa retraiasca'' si ,,sa va dea Dumnezeu sanatate cata adevar …''sunt citate din clasici, mai vechi si mai noi ,de dreapta?

    Reply
  7. eu

    @beldiman,

    cred că glumeşti,

    mai toate blocurile cu acces la o arteră au la parter spaţii comerciale în spaţii destinate prin proiectare unor apartamente. plus că majoritatea spaţiilor comerciale nou instalate au dărâmat pereţi în structura de rezistenţă, pentru a acomoda clienţii.

    Unde au fost super instituţiile care înghit taxele şi spăgile gen urbanism, fisc, construcţii, incendii whatewer?

    sau reclamele, uimitor de bine reglementate care aduc banii fiscului, de nu mai distinge bietul şi ordinarul conducător auto încotro..

    Reply
  8. Beldiman

    Ivan Zubeldian, Noi doi avem acelasi dascal :

    (G. H. von Wright

    ,,Explicatie si intelegere'')????

    Reply
  9. Beldiman

    Amelia, e vorba de ,,venituri din cedarea folosintei bunurilor'' ce se impoziteaza si atunci toate doc. pe care le cere legea se depun la Fisc, nu la alte institutii.Legea face distinctie intre contractele de inchiriere pe persoane fizice si juridice, asta-i in sensul lagii. Nu se refera la persoana X sau Y, ci la categoria juridica de persoana fizica si nici s.a., s.r.l., ong, asociatie ci la ,,firma'' ca persoana juridica.

    Spatiile de drept privat,cu parti comune ,in care anumite parti se inchiriaza la ,,firme''devin publice,cu alte reguli de comportament decat cele din spatiile private de locuit.Regulile sunt impuse de obiectul de activitate al firmei respective. Nu ti se pare normal ca toti proprietarii sa fie de acord cu ce le intra in casa? Intrebi ce treaba are FISCUL cu asta. In primul rand asa zice legea asa cum ti-am explicat mai sus.Nu ti se pare normal ca un proprietar care da bani la FISC pentru a-i fi asigurata ordinea si linistea,infrastructura, educatia, sanatatea, sa fie bine guvernata tara, sa-i fie aparate granitele tarii si spatiul aerian etc. sa-i ceara sa-l intrebe si pe el daca in proprietatea din care-si plateste toate impozitele si taxele se poate produce o modificare ce-i poate pune in pericol sanatatea si confortul cu care era obisnuit, care poate sa-l faca rau platnic , prin consecintele acestei modificari… Si nu-i cere el ci legiuitorul, in intelepciunea sa …

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      @Beldiman: Va urez vecini care să vă verifice toată ziua cine vă intră în casă pe motiv că dau bani la FISC, cum scrieți. Și vă mai urez să aveți parte de judecători și avocați care gîndesc ca dumneavoastră.

      Reply
  10. Nea

    Mă întreb ce vecini ar fi trebuit să-şi dea acordul când piticii din pădure au decis să o primească pe Albă ca Zăpada pe persoană juridică. Ursul, căprioara, administratorul de scorbură?

    Poate că împărăteasa otrăvitoare era inspector la fisc şi cerea cartea de imobil.

    Cunosc un preşedinte de bloc care a decis că blocul lor e liber de firme, nu se admit nici sedii sociale, nimic capitalist. Şi aşa o ţine de 20 de ani.

    Reply
  11. eu

    Dlor,

    Asta e România.

    Prost concepută.

    Prin 2000 am decis să deschid o firmă. A fost un ritual de umilire. Mi-a luat pe lângă bani şi o lună plină de idioţi şi situaţii idioate. De exemplu, am fost pasat ca o minge de ping pong între doi funcţionari pentru o ştampilă. Birocraţie kafkiană.

    Am ajuns în Montreal. Am asistat un prieten să-şi deschidă o asociaţie. Ce să spun, am stat la o coadă 5 minute ca să înregistreze numele şi activitatea principală (verificare de rutină pentru a nu avea 2 firme cu acelaşi nume= şi apoi la alta încă 5 minute(ca să plătesc şi declar sediul), plus deplasatul 1 minut, deci 11 minute.

    De frică să nu ratăm o chestiune legală, am mai rătăcit 5 minute ca să întrebăm pe unul altul dacă…asta e tot. Evident asta era tot, iar noi doi arătam ca nişte idioţi rătăciţi.

    Actele au fost trimise prin poştă, câteva zile mai târziu, cu menţiunea că firma nou înfiinţată putea să înceapă activitatea în momentul plătirii taxei. Adică în al 11-lea minut.

    În România, statul e construit pe o ideologie birocratică.De acolo comportamentul uman, e în consecinţă. Suprareglementarea tuturor tranzacţiilor, activităţilor, controlul absolut care se vrea.

    Dar se ajunge la efectul contrar, profitarea de absenţa unei virgule în lege şi control şi eficienţă foarte redusă.

    Cred că filozofia unui partid de dreapta ar trebui să fie următoarea.

    Contact minim în timp cu funcţionarul statului, un funcţionar, o problemă rezolvată.

    Nu cum actual se întâmplă divizarea unei probleme în 10 mai mici, consumatoare de resurse şi bani. Adică te duci cu o problemă şi în loc să fie soluţionatiă, ieşi de acolo cu dureri de cap şi încă 10 de rezolvat.

    Reply
  12. Yeba

    Ai inregistrat la Registratura cererea de inregistrare, ai "numar"? Ti-a dat raspunsul in scris, cu motivare? I-ai dus martisor? Un parfum "Chance"?

    Reply
  13. Amelia

    @ Beldiman:

    Tot n-am inteles ce treaba are fiscul cu acordul vecinilor. Indeplinirea conditiilor legale de infiintare e treaba altor institutii (registrul comertului in cazul firmelor, respectiv Ministerul Justitiei si instanta de judecata, in cazul ONG).

    Fiscul are treaba sa colecteze taxe si impozite pentru veniturile si bunurile care sunt impozabile conform legii, iar in cazul nu pot decat sa constat ca, pe de o parte isi aroga atributii pe care nu le are si, pe de alta parte, refuza sa-si indeplineasca principala atributie; aceea de a colecta impozitul pe venitul din chirii.

    Reply
  14. Dudu

    @Bleen – O curiozitate: ai nimerit cumva la al doilea ghiseu pe partea dreapta (o doamna blonda, mai corpolenta)?

    Reply
  15. Beldiman

    In cazul firmelor si asociatiilor daca-si fac exact obiectul de activitate locatarii care s-ar trezi vecini cu o firma …facut zgomote…nu pot face nimic pentru ca o impiedica sa-si faca obiectul de activitate si ar terbui s-o plateasca sa taca.Daca si-au dat acordul au de ales…

    Dupa lege fiind folosite si spatiile comune e normal sa fie intrebati toti proprietarii .Pentru persoane fizice ce vin cu chirie se prezuma ca doar locuiesc si se comporta similar cu toata lumea , platesc ca toti ceilalti locatari…Fiscul cere doc. impuse de lege…

    Reply
  16. Merechene

    Bleen, scoate legea la imprimanta, du-te inca o data si daca tot nu vor, spune-le ca vrei sa vorbesti cu seful lor.

    Reply
  17. Beldiman

    Bleen, sunt documente obligatorii la inscrierea la Registru', iar Fiscul respecta ,,opisul doc.ce se cer''la inregistrarea firmei sau a asociatiei,chiar daca spatiul se solicita de firme sau asociatii existente. Nu mi se pare un capat de tara, e birocratie cum zici, dar pare utila in cazul de fata. Trebuie sa te pui in pielea unui functionar care vede un contract de inchiriere pentru o asociatie cu personalitate juridica la care in obiectul de activitate apare ….Madame B….

    Reply
  18. Rosu

    @Bleen: are, ca viziunile etatiste s-au infipt bine in capetele birocratilor si ale unor romani carora le pare bine ca statul "ii apara" pe unii de altii.

    Reply
  19. Nea

    Las' că ştim noi cu ce o să se ocupe asociaţia aia. O să forjaţi în apartament ţevi de tun cu care să-l apăraţi pe Băsescu şi în baie o să instalaţi ştanţa cu care o să scoateţi efigii cu chipul lui, de o să huruie toată noaptea şi n-o să mai putem dormi noi care dimineaţa ne sculăm să mergem la lucru.

    Reply
  20. Beldiman

    bleen, e vorba de spatii de locuit. Cand se inchiriaza la persoane fizice pentru locuit nu se schimba nimic in situatia de fapt , doar numele si ,eventual numarul persoanelor din spatiu.Acest lucru e trecut explicit in contractul de inchiriere ce ajunge la administrator .Daca apar modificari fata de scrie in contract in ceeace priveste numele si numarul persoanelor , daca chiriasul nu se intelege cu locatarii se poate apela la fortele de ordine. In cazul firmelor si al asociatiilor nu se poate fixa prin contract numele si mai ales numarul persoanelor ce trec prin apartament si care participa la chelt. comune. Si mai ales cum afecteaza linistea blocului.Vecinii trebuie sa accepte noul locatar in anumite conditii ,care nu sunt trecute in contractul cu proprietarul,pe care ei i le cer.Se presupune ca sunt rezonabile…

    Reply
  21. Bleen

    Ca persoană fizică nu am nevoie de acordul vecinilor deşi, nu-i aşa, se poate porni de la premisa că sînt baterist, trompetist şi dj traficant de droguri şi am doi copii care exersează în fiecare noapte vioara şi o nevastă cu şapte octave, aşa cum se porneşte în cazul asociaţiilor şi firmelor. Însă, din punctul de vedere al statului şi al funcţionarilor acestuia, orice formă de asociere este dubioasă şi trebuie înăbuşită din faşă.

    Reply
  22. Bleen

    @Beldiman

    "…cheltuielile fiind ,,la comun”si impartindu-se , unele, in functie de numarul de ,,persoane din apartament”vor fi probleme in viitor cu repartizarea acestora. Cand se ia acordul se prezinta si numarul de persoane ce apar si specificul muncii ce se va desfasura , asta pentru linistea locatarilor…"

    De ce ar fi valabil doar în cazul persoanelor juridice şi nu şi în al celor fizice?

    Reply
  23. Bleen

    @Beldiman

    Cînd e vorba de asociaţie, în lege nu spune nimic de acordul vecinilor. Pe de altă parte, felul în care se înţeleg vecinii între ei nu este treaba statului şi cu atît mai puţin a fiscului. Relaţia dintre viitorul chiriaş, vecini şi asociaţia de proprietari nu este treaba fiscului şi nu afectează deloc plata impozitelor.

    Reply
  24. Beldiman

    Blee, cheltuielile fiind ,,la comun''si impartindu-se , unele, in functie de numarul de ,,persoane din apartament''vor fi probleme in viitor cu repartizarea acestora. Cand se ia acordul se prezinta si numarul de persoane ce apar si specificul muncii ce se va desfasura , asta pentru linistea locatarilor.Mi se pare normal sa fie informati toti proprietarii, asta inseamna luarea acordului , iar legea e bine facuta .

    Reply
  25. Radu

    si eu am avut probleme cu administratia financiara, dar s-a intamplat la sectorul 1. am inchiriat un apartament pentru a locuit, eram 3 chiriasi si nu a fost de acord functionara de la adiministatie sa facem un contract comun, ci trei, cate unul pentru fiecare. si cand mai ai si o proprietara dusa cu pluta…iti vine sa iti iei lumea in cam si sa iti bagi picioarele si sa nu mai faci niciun contract inregistrat.

    Reply
  26. Adrian R.

    Contractul neinregistrat la fisc se deruleaza, dar este valabil pentru inregistrarea asociatiei la judecatorie ?

    Reply
  27. Adrian R.

    Dar aceiasi functionari ai statului au, in medie, salarii mai mari decit in mediul privat.

    Pe de alta parte echivalarea asociatie=firma nu este chiar absurda, daca in lege nu este prevazut in mod explicit categoria "asociatie".

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *