2012: Bătălia pentru România

Traian Băsescu a reiterat prioritatea zero a momentului: atragerea tuturor forțelor politice responsabile, capabile să accelereze și să adâncească reformele Guvernului Boc. Asumarea acestui obiectiv presupune stoparea ascensiunii USL, prin orice mijloace. La carențele de fond ale doctrinei socialiste (egalitarism opresiv, taxă progresivă, stat-omniscient, birocrație) se adaugă iresponsabilitatea incurabilă a liderilor Ponta, Voiculescu & Antonescu.

Aroganță și lene, incompetență și indolență, verbiaj și sterilitate – iată valorile de fundamentare ale Opoziției. Așa cum liberalii lui Tăriceanu & Vosganian au golit visteria țării înaintea furtunii, Ponta & Antonescu vor amaneta viitorul copiilor noștri. Cu revenirea stângii, plata datoriilor suverane ale României se va face la calendele grecești.

Dincolo însă de profilul psihologic catastrofal al actorului X sau Y din Parlament, socialismul instigă la invidie, milogeală și ură de clasă. Capitalismul, în schimb, educă voința, creează plus-valoare și generează locuri de muncă. Guvernarea de dreapta garantează o imagine pozitivă a României în ochii creditorilor. Ne împrumutăm în continuare pentru a plăti pensii, alocații sociale și salarii către personalul bugetar. Pentru o țară demnă, acest lucru e inacceptabil. Numărul salariaților din mediul privat trebuie să crească. Stânga sperie însă mediul privat și lasă visteria țării la cheremul cămătarilor.

Revenirea stângii ameninţă dreptul de proprietate (vezi naționalizările din Argentina anului 1999). Prin impozit progresiv, va fi suprataxată reușita și performanța. În acest fel, stânga va alunga investitorii străini către meleaguri mai ospitaliere. În plus, socialiștii români nu s-au delimitat delimitat niciodată, în sens moral sau juridic, de comunism. Dreapta respectă memoria victimelor dictaturii.

Soluția trebuie căutată, așadar, la dreapta. Dincolo de bazinul PDL, trebuie câștigate acele persoane care regretă faptul că, în 2009, au votat cu Mircea Geoană sau Crin Antonescu. În fața unei minorități isterice, raționalitatea are întotdeauna șanse să învingă. Explicând logica din spatele politicilor de austeritate (sfidată, firește, de ipocrizia baronilor care prosperă în tot locul și-n tot ceasul), militantul dreptei poate dobândi încrederea celor alienați. Importanța dialogului cu independenții sau dezamăgiții n-a fost subliniată îndeajuns.

Stânga se bazează întotdeauna pe alegătorii neinformați, needucați și ușor de manipulat. Dreapta mizează, totuși, pe alegătorii inteligenți, citiți, cu idei, soluții și spirit întreprinzător. Stânga generează ura stihială și viziuni fals-apocaliptice, în timp ce dreapta contrapune forţa rațiunii. Forța lui Traian Băsescu se ascunde și aici: în echilibrul discursului argumentat.

Dacă stânga e isterică și neputincioasă, atunci ce mai reprezintă dreapta astăzi în România? Am putea folosi imaginea unui fluviu compus din mai mulți afluenți. Într-un mare râu nu mai regăsești, probabil, curăția apelor de munte. Îți trebuie o uriașă cascadă, pesemne, pentru a transforma curenții acvatici de sorginte social-democrată în cai-putere de extracție clasic-liberală. Dincolo de orice metaforă, însă, Traian Băsescu a sugerat foarte limpede că PDL nu-și este sieși suficient.

Nevoia unei Mișcări Populare nu e dictată doar de un calcul electoral. E mult mai presantă redescoperirea electoratului capabil să creadă într-o viziune pe termen lung, să susțină idei noi, voci proaspete și soluții îndrăznețe sub raport instituțional. Modernizarea infrastructurii, reforma electorală, subţierea birocrației, limitarea asistențialismului, competiția liberă și garantarea dreptului fundamental la proprietate vor depinde de victoria dreptei.

Stânga rezervă României un destin sub-mediocru, pasând datorii uriașe în contul generațiilor următoare. Doar niște oameni integri și câteva conștiințe lucide știu să blocheze populismul, să solicite reforma constituțională și să realizeze reorganizarea administrativă.

Patru ani cu stânga la putere înseamnă bascularea spre faliment și incapacitate de plată. Miza luptei politice pentru 2012 e salvarea economică a României.

Înnoirea dreptei şi votul pentru dreapta sunt, cu egală urgenţă, expresia patriotismului republican.

Facebook Comments

135 Comments 2012: Bătălia pentru România

  1. claudiu

    cred ca nu mai trebuie explicat de ce stanga este alegerea gresita pentru Romania . ne pierdem vremea pentru a explica alambicat si intutil lucruri care au fost explicate de 20 de ani incoace . a incerca sa faci ceva "diferit" in politica romaneasca avand alaturi chiar si de un singur politician din actuala clasa politica , este o intreprindere sortita esecului inca inainte de a incepe . tot mai multi prieteni ajung la concluzia ca Romania are nevoie urgenta de o NOUA clasa politica si de un NOU sistem politic . de asta depinde viitorul si supravietuirea noastra ca natiune . orice schimbare in bine a Romaniei alaturi de actuala clasa politica , incompetenta si dependenta de nepotism si mita , este practic imposibila . sistemul politic corupt , cladit vreme de 20 de ani cu complicitatea TUTUROR partidelor , opreste din fasa orice incercare de reformare , emancipare si evoluare . dovada este totala impotenta legislativa a parlamentului . orice noua "Miscare" trebuie sa contina exclusiv persoane neinregimentate politic , din afara actualului sistem politic , altfel este sortita esecului .

    Reply
  2. Comentator

    Doamne, ce orgie mistificatoare ! Sa incepem cu inceputu, cu "atragerea fortelor responsabile…"

    Prioritatea actuala a Romaniei este alta: salvarea democratiei. Efortul Puterii actuale (destructuturarea partidelor, controlul discretionar al institutiilor statului) este dirijat in sens contrar.

    In continuare se afirma ca liberalii au arvunit viitorul copiilor nostri. In realitate, liberalii au lasat in urma lor un nivel de trai crescut (cel mai ridicat din istoria Romaniei) datorii justificabile si juridic sustenabile in timp ce Puterea actuala a indatorat tara si generatiile viitoare printr-o serie de decizii luate in mod nedemocratic. Altfel spus Puterea actuala este cea care a impovarat nepermis generatiile viitoare.

    Atacul la adresa Stangii este are o tinta falsa deoarece USL a propus un program echilibrat, cu fond economic liberal, acceptat si de PSD care realizeaza faptul ca Romania nu poate fi redresata altfel. Toata peroratia violenta la adresa Stangii (in care sunt valorificate punctele vulnerabile ale PSD -Iliescu, mineriadele, baronii, etc.) urmareste tot alimentarea confuziei conform careia USL = PSD. Cine vrea sa vada ce este USL ar trebui sa citeasca programul USL (exista !) nu propaganda actualei puteri.

    Miscarea Populara este nascuta din necesitatea vitala a PDL de a deghiza in ceva cat mai difuz/incert si a scapa astfel de oprobiul binemeritat pentru a se perpetua la putere. Cu orice pret, sub orice forma, chiar si ca partid al OTV. Daca va reusi va fi o victorie impotriva poporului roman.

    In final se vorbeste (din nou !) de datoriile uriase pe care Stanga le paseaza generatiilor viitoare. Desi tine de domeniul evidentei faptice ca datoriile au fost contractate de Puterea actuala in frunte cu liderul ei. Asta se poate verifica in toate documentele oficiale existente. Ce nu se vede atat de clar desi este inca si mai dureros sunt urmarile sociale: sute de mii de oameni calificati plecati din tara, o economie devastata, etc.

    Sa traiti bine ?

    Reply
  3. John Galt

    "În fața unei minorități isterice, raționalitatea are întotdeauna șanse să învingă." – cred ca autorul a vrut sa spuna "majoritati isterice". 🙂

    Aici fiind si cheia aceste crize mondiale: ADEVARURILE UNIVERSAL VALABILE (absolute, atemporale) trebuie explicate pe intelesul tuturor. Orice om din lume poate simti UN ADEVAR, chiar daca uneori acest lucru se intampla doar la final si numai "pe pielea lui".

    Nu exista discriminare. Un lucru este Adevarat daca poate fi simtit de orice om, ori nu e deloc. Toti avem acest drept si/sau posibilitate, orice om poate simti cand "apa e curata". Altfel nu am Exista.

    Oricine vrea sa fie lider (*chiar si al propriului destin) va trebui sa aiba CURAJUL acestor afirmatii extrem de fierbinti. Sau va esua.

    ..

    ps: foarte ispirata metafora "cailor putere". Drepturile izvorasc numai din iubire pentru Adevar. 🙂

    Reply
  4. Storm

    Eu am intelesca blogary e o miscare, nu un viitor partid. O miscare a celor ce doresc o alternativa a succesiunii continue la putere. Cand unii, cand ceilalti. Oare Romania nu creaza valori? Trebuie sa alegem mereu intre fostii comunisti sau succesori lor?

    Reply
  5. Serf

    @Glook

    Chestiunea este putin mai complicata, multi dintre asa-zisii angajati "corporatisti" ar fi pusi pe liber in absenta statului. De la contabili (care nu sunt decat reprezentanti ai statului platiti de firme private) la farmacisti, medici, profesorasii de tot soiul, majoritatea topografilor "autorizati", majoritatea avocatilor, a consultantilor, ei bine cu totii traiesc de pe urma statului, a legislatiei stufoase, nenaturale, cu totii sunt personaje care au un interes major in pastrarea actualului sistem. Angajatii bancilor cu rezerve fractionare sunt in actualul sistem personaje stimate, cu venituri peste medie – asta in loc sa fie clienti ai puscariilor. Mai mult, muncitorii sindicalizati (e-on, enel etc) nu vor dori sa renunte la statutul de aristocratie muncitoreasca dupa cum ziaristii si intelectualii publici isi vor pierde obiectul muncii (justificarea etatismului) intr-o economie libera. Tot sistemul sta pe umerii amaratilor care muncesc cinstit, care nu se uita la stat pentru a elimina competitia.

    Reply
  6. Glook

    @serf

    Nu cred ca un vot cenzitar ar putea fi acceptat in ziua de azi, nici in viitorul apropiat. Si nici nu e necesar. E suficient sa ne prindem toti ca de fapt toti votam sau ar trebui sa votam cu buzunarul propriu, nu numai cei care incaseaza ajutoare. Daca toti cei din domeniul privat ar constientiza ca interesul lor e impozite mici, controale putine, o coruptie la cote mici, legi putine dar clare, exceptii inexistente si portite de fentat statul inexistente altfel ar sta lucrurile in tara asta. Nu e vina asistatilor ca stiu ce vor (sa li se dea de-a moaca)! E vina celor din privat, celor care muncesc cinstit pentru ca nu stiu ce vor si se lasa amagiti de stupiditati gen 'jos X-escu'. Daca fiecare dintre cei care muncesc pe branci atunci cand aude afirmatii de gen 'crestem pensiile' ar inceta sa planga pe umarul pensionarului amarat si s-ar gandi cat o sa-i ia lui din salar ca sa creasca pensiile si cate caiete si creioane lipsa o sa aibe copilul lui la scola, poate altfel ar arata Romania. Problema adevarata e ca cei din privat, muncitorii aia din textile care n-au un sandwich de pus copilului pe masa cand se intoarce dupa o munca istovitoare + ore suplimentare nesfarsite+lipsa de pauza de pipi ca si aia costa nu se gandesc la problema lor, ci deschid televizorul si plang pe umarul bugetarului care s-a bagat la credit de mertan si acum nu-l mai poate plati ca i-a scazut X-escu salarul si e lumea in criza si i-au scazut spagile. P-orma ai corporatistii aia care muncesc pe branci si in timpul liber trag beute sa uite ca-s sclavi de lux. Aia n-au timp de politica si sunt sclavii placerilor si vanitatii daca ar avea asa o sclipire si ar incerca sa voteze si sa o faca in acord cu buzunarul ar vota si ei dreapta.

    Reply
  7. euNuke

    Domnule Neamţu, eu văd altceva, văd de pildă cum socialiştii din toate partidele postdecembriste se adună la matcă, in peaţa endependenţii, la pupat de moaşte europeiste. Pascu, stîngistul reacţionar, şi Băsescu, reformistul cel viteaz, se iau de mînuţe fără nicio jenă ca să ne anunţe iminenţa implementării aceloraşi idealuri cu care ne ameninţă de cinspe ani, recte cele integriste, curat europene. Eu nu văd niciun proiect de reformă de dreapta la PDL, nicio tentativă de zdruncinare a regimului socialist care a favorizat augmentarea aparatului birocratic, din contră, zilnic citesc despre decizii şi norme ce ameninţă regimul proprietăţii private, despre planuri măreţe menite să demonstreze omniscienţa statului şi despre măsuri şi sancţiuni ale autorităţilor ce agresează capitalul local şi cel străin, unele luate într-un elan vindicativ şi printr-o acţiune concertată ce aminteşte de înscenările regimurilor totalitare. Aşadar, dacă dumneavoastră încă mai puteţi situa PDL la dreapta eşichierului politic, probabil din inerţia unei loialităţi principiale, nu înseamnă că puteţi să ne atrageţi într-un nou turnir electoral in care ambele tabere luptă pentru acelaşi scop – întărirea statului social şi perpetuarea economiei sociale de piaţă. căci eu nu mai am niciun dubiu: acest partid cu o vagă propensiune originară către dreapta a fost contaminat definitiv de politicile şi marotele socialiste, iar bisericuţele din lăuntrul partidului s-au conectat la perfuziile statului in timp ce acele cîteva icoane ale societăţii civile recrutate in anii din urmă s-au convertit la socialismul progresist, de ziua şaptea, al Europei. Între pdl şi usl nu mai este decît o diferenţă de figuri: cele portocalii încă-s prezentabile chiar dacă tot mai lipsite de substanţă şi sexapil, cele roşii îs congestionate de la natură, poartă chipie şi kafie roşii şi provoacă repulsie oricărui om lucid.

    Asociindu-vă necondiţionat cu pdl riscaţi să ajungeţi la fel de nepopulari şi socialişti ca şi ei.

    Reply
  8. oglinda-oglinjoara

    care e problema că Băse s-a gîndit la "mişcarea populară"?

    cu ce a greşit?

    că şi-a folosit fiica?

    că s-a gîndit?

    că că?

    Reply
  9. nedormitul

    care stabilitate şi care obiective, dacă pdl chiuleşte de la dezbaterile pentru o lege importantă?

    lasă-te o dată călcat în picioare şi vei fi călcat în picioare la infinit.

    Reply
  10. oglinda-oglinjoara

    bleen

    sunt unii care cred căcheia de boltă e ruptura de Băse

    bag seamă că inepţia asta trrebuie demontată logic

    1. Băsescu nu se poate rupe de PDL decît dacă ţine morţiş să rupă Guvernarea, să rupă Stabilitatea şi, în cele din urmă, Obiectivele sale.

    CU CINE POATE SĂ FACĂ CEVA ACUM? dacă îi dă PDL-ului un şut un fund?

    cu alba ca zăpada a niciodatămulţumiţilorivanzubeldianetcomp?

    dar mai sunt şi alţi EROI care îi pretind să facă MINUNI lui Băse din NIMIC

    numai că aspectul ăsta, minor, CU CINE, nu-i interesează…

    sunt prea mari pentru întrebări aşa de mici

    Reply
  11. oglinda-oglinjoara

    elcucui

    dacă nu te-ai prins, atunci ţi-o explic:

    în sus e chiar dacă e sub nivelul mării, DAR are direcţia ascendentă

    în jos poate fi şi la 2000 de metri, dacă scazi distanţa faţă de nivelul fostului lac rusesc

    Reply
  12. Bleen

    @elcucui

    N-am zis că nu e posibil să ne ciocnim şi cu Băsescu. Deşi nu prea văd pe ce subiecte, că pe austeritate, cotă unică, renunţarea la statul asistenţial, modificarea Constituţiei , regionalizare, Roşia Montană sîntem pe aceeaşi lungime de undă, ca să zic aşa.

    Reply
  13. ElCucui

    @oglindă-oglinjoară, nu m-am prins parabola cu portavionul și, pe lângă că nu sunt fanul impozitului gradual, nici în sus, nici în jos, nici nu cred în promisiunile lui Ponta și Crin. Mai ales în ale lui Ponta, căci lui Crin nu-i mai dau viață lungă la vârf.

    Am zis eu că trebuie să fii anti-Băsescu? Am zis că e inevitabil să nu te ciocnești cu mineralierul. Pe anumite chestiuni. Nu ai cum să n-o faci dacă te pretinzi mai bun decât toți. Cel mai bun. Primul mesaj pe care îl transmite orice partid din Lume este: "Noi suntem cei mai buni". Nici un partid nu spune: "Știți, noi nu suntem cei mai buni, ăia sunt mai buni decât noi cu 50%, dați-le lor 75% și nouă 25%"

    P.S. Nu mi-a plăcut nici mie aia cu windows-ul, mai ales că s-a înscris în logica RTV&A3, dar nu am fost eu de serviciu.

    Reply
  14. Marian

    Nu am injurat, nu am jignit pe nimeni dar am fost cenzurat. Asta e miscare populara?
    Sunteti patetici baieti!

    admin: Citeşte regulile. Scrie acolo extrem de clar: "primul comentariu al fiecărui nou comentator se moderează. următoarele sînt libere"

    Reply
  15. Serf

    @glook

    Chestiunea confidentialitatii veniturilor este simpla. Sa zicem ca un politist, angajat la stat, birocrat, pensionar, someer etc incaseaza venituri din taxele platite de altii. Sa zicem ca eeste vorba de 100 de lei pe luna. Acesti bani vor fi varsati birocratului sau asistatului simultan cu declararea acestor sume catre o institutie care sa se ocupe de alegeri. Sumele se vor cumula in contul celui care traieste din taxe. In ziua votului acesta nu trebuie decat sa demonstreze ca a platit taxe cu un leu in plus fata de ce i s-a dat. Se poate observa ca doar traitorii din taxe au de demonstrat ceva. Restul oamenilor se pot duce sa voteze fara a trebui sa dezvaluie propria situatie financiara.

    Reply
  16. oglinda-oglinjoara

    p.s. băse lipit de window(s) n-a fost deloc reuşită

    greşeala unora care pretind că mizează pe inteligenţă e că exploatează TOT simptatia/antipatia

    Reply
  17. oglinda-oglinjoara

    Cucui: "Nu ai cum să faci un partid nou de succes fără să te iei de piept cu Băsescu și cu Pdl-ul".

    Eu zic că n-ai dreptate.

    Şi dintr-un motiv foate simplu: crezi că acelaşi mecanism e funcţional şi pentru Kamikaze?

    Eu te asigur că cei care cumpără Kamizazele nu e anti-Băse.

    Domeniul "anti-băse.ro" e luat, dacă n-ai deschis încă feisbucu'

    Reply
  18. Serf

    @glook

    Well, ideea este simpla. Trebuie sa impiedicam – in masura in care putem invata din experientele trecute – democratia sa devina ceea ce spunea Franklin: doi lupi si un miel votand ce vor manca la cina. Este evident ca birocratii, asistatii de tot soiul etc sunt interesati financiar in ziua votului.

    Reply
  19. oglinda-oglinjoara

    …şi în general, a te agăţa de şi a-l agăţa pe Băsescu trădează o mare lipsă de imaginaţie.

    (Asta apropo de dreapta, de Madame şi de ACZ).

    Reply
  20. oglinda-oglinjoara

    Elcucui: "Şi o precizare: impozitul diferențiat propus de USL este de la 16% în jos, nu în sus".

    îmi pare extrem de rău, dar logica e de kamikaze beat mangă: nu el se îndreaptă în jos, ci portavionul inamic se ridică spre el!

    Reply
  21. Glook

    serf care-i ideea cu taxele?

    Daca merg la magazinul din colt si cumpar o votka, chitanta arata ca am platit TVA si pot vota? Tre sa dau si numele cand iau votka?

    Reply
  22. nicole

    @bleen: daca vei mai emite atat de siguri pareri care nu se sprijina pe nimic (vezi raspunsurile catre @spartakus), risti s-o arunci sub rotile trenului pe Alba ca Zapada. Nu cred ca poti estima tu aici, bazandu-te doar pe impresii si feeling, cine s-ar implica si cine, nu. Potentialul unei miscari majore de dreapta se bazeaza IN BUNA MASURA tocmai pe cei care nu au dorit sa faca parte din activul unor partide care au trisat ca la alba-neagra. Nu ai idee cat entuziasm si participare ar putea genera o autentica miscare de dreapta. De altfel, in textul-schita initial programatic, Mihail Neamtu a dat aceasta dimensiune. De altfel, in cei 5 milioane de votanti ai presedintelui Basescu in 2009 se aflau foarte multi dintre acesti "neimplicati" pe care ii numesti tu mai sus. Si pentru care nu exista niciun partid care sa creada in ei.

    Reply
  23. Serf

    Cred ca nu PDL si dl. Basescu sunt reperele in jurul careia dreapta ar trebuie sa stranga randurile. Prima fraza a articolului este – din punctul meu de vedere – propaganda pura. Desigur, domnii Ponta si Antonescu nu sunt solutia, dar ar trebui sa nu avem iluzia ca domnii Boc si Basescu au fost reformatori.

    Guvernul Boc nu a crescut taxele, a schimbat legea educatiei fara a legaliza educatia parentala (homescooling), s-a indatorat pentru a platii pensii, asigurari de sanatate sau birocrati. Guvernul domnului Boc si dl. Basescu au incercat reformarea justitiei fara a mentiona macar posibilitatea reintroducerii curtilor cu juri (acesta au avantajul major de invalida legi impopulare), au incercat reforme constitutionale in sensul democratizarii, anume a eliminarii piedicilor institutionale republicane. Bilantul domnilor Boc si Basescu este defavorabil libertatii.

    Cred ca o miscare de dreapta ar trebui construita in jurul unor idei, nu a unor persoane sau partide. Oportunismul perfect, anume sustinerea oricarei formatiuni (de la PDL, PRM etc) care promite cat mai multe din idei precum cele de mai jos ar puttea fi util pentru alegerile 2012.

    Sugerez cateva idei in jurul carora am putea sa ne strangem:

    – rata inflatiei (%) + deficitul comercial (%) < 3%;

    – alegalizare homeschooling;

    – Curtile de Juri

    – pastrarea Senatului. Senatorii ar trebui numiti de Presedintii de CJ – nu alesi.

    – Reforma electorala, introducerea votului cenzitar. Restrangerea dreptului de vot la platitorii de taxe (in cifre absolute), anume eliminarea dreptului de vot pentru cei care traiesc din taxe (politisti, militari, birocrati, asistati social, pensionari etc);

    Reply
  24. IANCU GHEORGHE

    BUNĂ ZIUA DOMNULE „mihai d.popescu”!

    Mesajul meu,drept ripostă,este sincer și atît.

    Vă mulțumesc că îl apreciați ca „Adînc spus…”,nici nu ar putea fi altul cînd este vorba de soarta neamului nostru și a țării noastre.

    Aseară am participat la o conferință care trata ca temă „Identitatea românilor….”.Vă pot asigura că sunt foarte mic ,chiar și la vârsta mea,față de adevărații romăni pe care am avut deosebita onoare și plăcere să-i ascult cît de tineri și viguroși erau în a mobiliza oamenii din sală pentru a ne determina să ne trăim „indentitatea de români„cu demnitate și să ne reunim eforturile pentru a face din țara noastră o adevărată „Grădină a Maicii Domnului”oameni la vîrsta de peste 85 de ani,care fiecare în parte sunt o adevărată enciclopedie și un munte de patriotism sănătos.

    Totul a ținut pînă la ora 23 și cu toții vream să continuăm -și vom continua astfel încît Romănia să aibă o conducere adecvată timpurilor în care trăim și care să aducă ,prin efortul tuturor,prosperitate și libertate la cît mai mulți dintre noi,într-un mediu economic prietenos și stimulativ pentru cei competenți ,întreprinzători și eficienți.

    NOI,CU NOI !!!.

    Reply
  25. tucu

    @Andrei

    Baietii sunt buni pentru ca sunt din PDL (sau USL sau PNL ) sau pentru ca asa i a educat mamica lor sa ia sopaga ca asa i cinstit?

    Oare baietii astia nu sunt rodul educatiei, scolii, mass mediei, justitiei din iubita noastra tara?

    Partidele nu fac decit sa delimiteze gastile cu obiceiurile se vine de acasa.

    Reply
  26. andrei

    @Bleen

    Si eu sa-ti doresc sa ai o afacere si sa te calce de 2-3 ori pe luna baietii buni ai PDL de la ITM Timis, ANAF si alte organe de control? Stii cate organisme de control sunt In Romania si au dreptul de a aplica "amenzi pentru partid"? Depasesc numarul de zile dintr-o luna.

    Sau sa-ti doresc sa platesti impozit forfetar in trimestrul in care veniturile depasesc cheltuielile?

    Sau sa ai facturi de incasat si sa scoti banii din buzunar pentru TVA-ul incasat si impozit, desi nu ai vazut niciun leu de la datornici?

    Reply
  27. Bleen

    "Gheii clasei" era o figură de stil. Băieţii cărora nu le place fotbalul (şi care în folclor sînt consideraţi efeminaţi) n-o să vină să joace în echipa clasei oricîte planuri ţi-ai face cu ei.

    Reply
  28. Mihai D. Popescu

    @bleen: "(media de vîrstă a celor care au trimis adeziuni e de 46 de ani iar a comentatorilor mai activi cred că trece de 50)"…

    … Uite, de aşa ceva mi-e frică mai tare… I-am spus, deja, lui fiu-meu să intre aici – e crescut cu tastatura sub nas şi l-am educat la "dreapta" (plus Pace University – NY)… Are să intre – dar nu (pardon) să blogărească…

    Noi, ăştia mai bătrâni, ne "sforţăm" numai pentru copii – eu cel puţin…

    Reply
  29. Mihai D. Popescu

    @iancu gheorghe: Ziceţi (citez, prin metoda copy/paste): "comsimt liber și mă simt onorat de a putea înțelege cel doare și cei trebuie neamului meu și națiunii romăne pentru a fi măreț."

    Bravos, domnule… Adânc spus…

    Nici nu pricep din ce motive v-ar fi cenzurat "redacţiunea" mesajele anterioare… 🙂

    Reply
  30. Bleen

    @andrei

    Să dea Dumnezeu să ai parte tot restul vieţii şi să trăieşti din dulceaţa guvernamentală de care am avut parte eu sau Sebastian.

    @spartakus

    Neimplicaţii nu citesc Blogary sau alt site politic. Nu citesc ştiri politice, nu privesc ştiri politice. Cititorii Blogary sînt implicaţi. Şi nu-s aşa de tineri pe cît crezi (media de vîrstă a celor care au trimis adeziuni e de 46 de ani iar a comentatorilor mai activi cred că trece de 50)

    Reply
  31. Marian

    Ma uit pe blogul asta si vad ca toti se dau curati ca lacrima, spalati de coruptie, niciunul nu a dat spaga decat fortuit.

    Toti suntem mijiti cu ceva, am facut ceva de care ne e rusine si acum, ceva care nu e in ton cu principiile pe care le clamam atat de convingator pe forumuri. Vrem de la politicieni lucruri pe care mare parte dintre noi nu le-am face. Devenim brusc indealisti, dar in schimb nu ne prezentam la vot pentru ca nu avem cu cine vota?! Numai Bunul Dumnezeu e perfect!!! Osmenii sunt diferiti si Bunul Dumnezeu a facut acest lucru minunat tocmai pentru a ne face fericiti. Unii sunt mai buni, unii mai putin buni, altii chiar rai. La fel si cu partidele. Unele sunt mai aproape de ceea ce crezi tu despre sistemul de valori, economie, justitie, altele sunt total invers. Tot ce .trebuie sa facem noi este de o simplitate izbitoare: sa promovam pe cei mai putin patati, sa-i votam pe cei care ne duc in Parlament macar cateva viziuni adiacente cu ale noastre si sa fim uniti in fata pericolului socialist, imbracat acum in mantia USL, PPDD sau PRM.

    Nu va mai pierdeti vremea dandu-va mari pe forumuri, ci fiti cat mai maleabili si gata de compromisuri cu semenii vostrii pentru propasirea acestei tari. Cel mai mare obstacol al romanilor de secole este ca nu au fost uniti. Mergeti in USA, evreii, armenii, asiaticii, grecii sunt uniti si se ajuta. Comunitatea romaneasca e in schimb o troaca de flegme, insulte si invidii.

    Vreau cel putin 30 de voturi pentru ca spun adevarul.

    Va multumesc!!!

    Reply
  32. para

    Problemele ale căror răspuns ar fi fost AcZ există în continuare (integritate, bani curaţi, politică fără afaceri cu statul, echitate în domeniul privat şi alte "vise"). Tema e repetitivă, a mai fost un val în primăvară, părerea mea e că vor mai fi valuri. La următorul val însă, lumea va reţine că Lăzăroiu nu s-a suit pe precedentul.

    Timpul nu e niciodată un concurent. Cînd lucrurile trebuie să se întîmple, se întîmplă pur-şi-simplu şi gata.

    Reply
  33. IANCU GHEORGHE

    Vă mulțumesc pentru efortul deosebit pe care l-ați făcut pentru a-mi citi cele două mesaje,ca răspuns la articolul domnului Neamțu,și pentru „decizia„de a nu-mi face vizibile mesajele ,pentru a fi citite de toți aceia care încă mai speră că acest blog este ceea ce trebuie d.p.v.al dreptului la exprimare liberă, acțiune socială și politică care nu are al scop decît interesul legitim al cetățeanului romăn și al națiunii romăne,efort pe care l-am făcut ,atît cît mă pricep ,numai pentru faptul că sunt format, comsimt liber și mă simt onorat de a putea înțelege cel doare și cei trebuie neamului meu și națiunii romăne pentru a fi măreț.

    În urma acestui rapid aspect,sincer, vă cunosc adresa ,pe cînd „agenda„,în cel mai fericit caz,„adversar„.

    Oricum ,„timpul este un sfetnic bun” și o dau deocamdată pe seama tinereții unde „entuziazmul este efervescent„ pe cînd înțelepciunea constat că nu este nici măcar un deziderat.

    De…„generația clik„.

    Ce păcat,că așa de tineri ,procedați ca și cum ați trecut prin viață fără să parcurgeți frumoșii ani ca deschizători de drumuri și cu temeritate.

    NOI,CU NOI !!!.-înseamnă altceva pe care constat cu părere de rău că nu l-ați putut desluși,dar să vă fie un crez și o luptă.

    Partea III a răspunsului meu la articolul domnului Neamțu,împreună cu celelalte două,cenzurate,o să i le înmânez domnului Neamțu personal,drept mulțumire pentru că a scris un articol despre o temă care mă interesează,mai că este scrisă de o valoare intelectuală de dreapta,destul de rară astăzi în țara noastră.

    Cu o astfel de atitudine ,în mod sigur veți întrece http://www.varianta cojocaru.ro.

    Dacă m-am grăbit cu riposta ,vă cer scuze,dar „pilula„are cel puțin efect preventiv.

    Reply
  34. Spartakus

    "Bleen

    September 22nd, 2011 at 14:54

    @spartakus

    Oamenii tineri, inteligenţi şi neimplicaţi, nu se vor implica niciodată. Nu faci o echipă de fotbal cu gheii clasei."

    @Bleen: nici n-ai idee cati oameni care intra si te citesc ai putut sa indepartezi de aici prin cuvintele astea. Ce spui e nu doar grosolan si jignitor, ci si total fals: oamenii tineri si inteligenti nu s-au implicat pana acum nu pentru ca ar fi gheii clasei, ci pentru ca n-au avut alaturi de CINE sa se implice fara sa se manjeasca si sa nu mai fie curati. Si sa fii dumneata sanatos, gheii clasei, de care vorbesti, s-au implicat profund, ba unul a fost si-n capu guvernului! Ai simtit vreo ameliorare?

    Dupa judecata dumitale, ar trebui poate sa facem o Miscare cu repetentii clasei, ca aia sigur se implica, daca e vorba de smardoiala si tupeu!? Chiar vrei asta? Pai atunci ar trebui sa ne grabim, riscam sa ni-i fure Dan Diaconescu pe toti si ramanem fara activisti.

    Reply
  35. daniel

    Şi vă spun, timpul e concurentul cel mai serios. Atractivitatea proiectului va scădea, cât timp un entuziasm nu e valorificat în toate formele propuse.

    2012 va găsi la fel,în lipsa unui calendar şi acţiuni, un grup de entuziaşti discutând despre Xulescu, Yulescu, mai puţin despre ceea ce au realizat punctual împreună.

    Reply
  36. Bleen

    Eu zic că, ne place sau nu, sîntem toţi de aceeaşi parte a baricadei, mai puţin cîte-un troll rătăcit şi fără talent. Deci să nu ne certăm. Sau să ne certăm dar să nu uităm că sîntem de aceeaşi parte a baricadei.

    Reply
  37. daniel

    O mişcare socială, populară care se vrea independentă de ceea ce e acum ca şi ofertă în politica românească, nu e tributară nimănui. Raportându-şi mişcările mai tot timpul la scenarii de reacţie a altora(să n supere, să nu atace, să nu piardă)devine copia palidă a celorlalte structuri politice, concentrându-se nu pe esenţial,pe ceea ce trebuie făcut şi la care majoritatea sunt de acord- (reducerea rolului şi dimensiunilor statului birocratic coruptibil, justiţie puternică, demnitatea cetăţeanului) la acţiuni denumite pragmatice dar în fapt jocuri de culise pietre la picior pe mai târziu.

    Lecţia celor 20 de ani post-decembrişti e următoarea. Nu se pot face reforme şi modernizări cu oameni corupţi şi a căror crez e buzunarul propriu şi propriei clientele. Că se numesc PDL sau PSD, aţi văzut ce uşor şterg cu buretele diferenţele doctrinare, când interesele lor minoritare de grup sunt atacate.

    Un Olteanu nu diferă de Micky Şpagă, sau Hrebenciuc fundamental, tot aceleaşi principii de îmbârligături politice. Nu înseamnă însă că toţi oamenii politici sunt la fel, există excepţii, dar din păcate sunt rare.

    Ceea ce trebuie implementat este un ciclu politic mai scurt(personalităţi politice în posturi manageriale pe perioade scurte două mandate sunt suficiente, e anormal că avem în 20 de ani aceiaşi dinozauri care controlează puterea politică) şi implementarea controlului cetăţenilor asupra puterii. Decentralizarea administraţiei e unul din factorii citaţi cel mai frecvent când e vorba de reducerea corupţiei. Şi riscăm să tot repetăm şi numim cu mare precizie cauzele, efectele, soluţiile..dar fără acţiune coordonată,colaborare pe orizontală diviziune a sarcinilor de îndeplinit nu se vor obţine rezultate.

    E anormal, că aderenţii şi simpatizanţii , nu ne cunoaştem decât sub forma unui username, nu cunoaştem unde suntem şi că actuala redacţiune funcţionează un pic ca o intreprindere privată proprietate . Aş sugera implicare după genul acţionari numire CA, pe bază de proiecte.

    Reply
  38. Mihai D. Popescu

    @nedormitul: … De acord cu VALORILE exprimate de "principii"… Când am intrat pe Blogary, am intrat după un articol semnalat Net – n-am intrat să "explorez" termeni şi condiţii, redacţie, etc (pentru că mi-a fost destul de clar unde intru)…

    Oricum, acuma că am aflat, mi se pare destul de exotică opţiunea de a avea (mai întâi) un "nick" şi totodată (abia în paranteză) numele reale… N-am mai văzut o atare alegere şi nici nu aveam cum să ghicesc…

    Mea culpa că n-am "săpat" beforehand…

    Reply
  39. tucu

    E ciudata convingerea unora dintre noi ca vom putea face sau promova o adunatura de cel putin 200 de sfinti in parlament si inca citeva mii in organele locale.

    Nu cred ca au existat atitia sfinti in toata istoria Romaniei.

    Personal nu cred ca exista sfinti nici prin alte parlamente.

    Exista in schimb justitie, exista societate civila suficient de bine organizata ca sa poata determina un personaj public sa nu si dea pantalonii jos in piata mare.

    Putem scrie romane despre ce ar trebui sa alegem si nu vom rezolva nimic.

    Cred ca ceea ce trebue sa ne preocupe este modul in care putem face justitia sa i tina in friu pe spagari , cum putem face ca un parlamentar sa fie in parlament in fiecare zi si sa nu se mai amine legi din cauza lipsei de cvorum, cum putem responsabiliza adunatura numita parlament astfel incit sa elaboreze legi pentru binele tuturor si nu pentru binele lor.

    Pentru a obtine aceste lucruri trebue sa devenim o forta. O forta de care oamenii politici sa tina seama si atunci putem incerca sa le transferam un pic de sfintenie.

    De fapt asta au incercat mogulii de presa (fiecare cu tipul lui de sfintenie) numai ca au gresit incercind sa impuna oameni si nu principii.

    Reply
  40. valentin

    Daca vrem sa facem partid, singura cale e sa hacuim PDL si USL deopotriva, fiecare dupa faptele lui.E drept ca de obicei USL e mai vinovat,deci atacurile impotriva lor sa fie mai veninoase.Dar pentru a construi o identitate de partid nu merge sa spui ca vom ataca mai putin PDL, ca ei sunt mai de treaba decat ceilalti si altele de gen. In campanie nu ai mama, nu ai tata si daca o sa luam 90% din votantii PDL e vina lor, nu a noastra si nu trebuie sa ne cerem scuze pentru asta.Ce inseamna in fond politica in democratie? Contrar opiniei comune,inseamna sa vii cu un proiect si in functie de viabilitatea lui,de increderea in echipa si de publicitate, sa iei un numar de voturi.De la cine chiar ca nu are importanta, deoarece electoratul nu este un think-tank ci o masa fluida, in continua miscare si transformare.Solii au vorbit; acum e randul tunurilor. Mila unui cavaler nu se vede in timpul luptei ci din blandetea fata de cei invinsi. Miscarea Blogary trebuie sa se hotarasca, dar daca vrea partid fara lupta nu se poate.

    Reply
  41. nedormitul

    numele meu îl găsiţi sus, în pagina "despre noi". dacă tot treceţi pe acolo, ar fi bine să citiţi şi principiile. vă rog să le transmiteţi salutări din partea mea.

    Reply
  42. nedormitul

    @mihai d. popescu

    oamenii au diferite motive să-şi protejeze anonimatul, iar ele trebuie respectate. între noi fie vorba, şi justiţia se face uneori cu anonimi. cotează mai puţin cine spune şi mai mult CE spune fiecare.

    p.s. sînteţi sigur că nu vă numiţi marius b. ionescu?

    Reply
  43. Mihai D. Popescu

    Observ, cu oarece amuzament, că au şi apărut forumiştii anonimi, exterţi în "munCA CU oamenii"…

    Eu mi-am declinat identitatea… Nu pot crede că toate nick-urile care scriu pe aici nu au conturi FB…

    Dacă tot este vorba despre schiţarea unei iniţiative cu iz politic, aş cam vrea să ştiu cu cine vorbesc… Iar dacă unor "colegi" de aici le este frică de "serviciili dictatorului" eu i-aş invita să afirme pe altundeva – eu nu cred în "anonimi" atunci când este să punem la cale o acţiune de emancipare nemijlocită a cetăţii…

    Aştept thumb-downs, cu mare interes…

    Reply
  44. nemo

    nu e nici un orgoliu, @para. nu se face nici un ACZ, nimic, si cum lumea a ramas adunata in piata, o mai arde nemultumita in diverse 🙂 . ba ca nu erau 5%, ba ca nu'sh ce.

    in cazuri din astea, se aplica din alea, carteziene sau cum draq le zice, occam-iene razor-iene…

    1. fie Lazaroiu stia ce spunea cand a zis ca "e un public asa si pe dincolo, care sa genereze nu stiu ce valuri.." si pur si simplu si-a luat-o (si)de la Basescu si acum e la categoria "tace si bine face".

    sau:

    2. fie Lazaroiu nu stia ce vorbeste cand a zis de publicu' ala larg si cu asa mari asteptari romanesc si pe dincolo si acum si-a luat-o (si) de la Basescu si tace si bine face.

    fireste, e nasol sa te incurci intre cele 2 parti ale dilemei.

    -sa zicem ca e a treia cale, aia a samuraiului care respecta senioru' si etc. no, sa verifice careva sa nu fie vreun seppuku la mijloc.

    Reply
  45. cornelius

    Va rog eu mult, n-o mai aburiti cu dreapta. Faceti un partid liberal cu anticoruptie, justitie si transparenta si aveti sigur succes, plus ca nu trebuie marea constructie ideologica si e si foame de asa ceva pe piata.

    Intreb si eu: Exista dreapta atee? Exista dreapta fara comunitate/comuniune? AcZ ar tunde o oaie intr-un targ de ciobani mandri ca sunt ciobani? Dar cu clop, cum ii sta?

    Reply
  46. ElCucui

    @bleen, adi a făcut o comparație justă pe care cred că nu ai citit-o cu atenție. Și eu consider că e jalnic să ajungi la mâna cvadrupletei Tokes + PRM + PNG + Dan Diaconescu. Altfel, nu zic că ar fi rău să se nască și un partid-ataș al PDL, pepinieră de politicieni moderni, dar, după cum vezi, ar fi susținători și pentru un partiduț nou, curățel și dreptățel (ca să nu-i mai zic ACZ). Că nu al doilea era cel pe care-l anticipa Lăzăzroiu nu e vina lor.

    @Adi, de acum încolo te rog să începi orice comment cu "MUIE USL!"

    Reply
    1. Florina

      iar Lăzăroiu are tupeul să nu apară, cînd trebuia de sîmbătă să se arate pe cal alb – neapărat alb! – şi să descalece printre noi. bine, între timp ar fi trebuit să-i dea lui Băse un cap în gură şi-un genunchi în stomac . iar Bleen să-l ţină.

      Reply
  47. Florina

    aşa, foarte frumos, n-am ce zice.

    deci, există o asociaţie, dar unii vorbesc deja de partid. partidul care să atragă nehotărîţii. care nehotărîţi, aflăm acum, nu ar fi nici măcar 5%. iar cei care au răguşit vorbind de noul partid nu se pot pune de acord între ei, aici pe un site. cum s-ar descurca oare în politică? aceea care se şi face, nu numai se discută?

    Reply
  48. nedormitul

    aoleu! ne vizitează și gheii clasei, după cum s-au grăbit cu minusurile. aveți grijă ce cuvinte vă scapă, să nu fiți nevoiți să vă aplecați după ele.

    Reply
  49. nedormitul

    e cam greu să atragi dezamăgiți fără lider. acum trei ani erau niște dezbateri pe la tv, cu prim-miniștri scoși din pălărie (mr. geoană fuck you gen), dar liderii tot n-au contat. era campanie de partide, iar la urne s-au dus vreo 50%. după numai un an, cînd au fost alegeri de lider, au mers peste 60%. deci dezamăgiţii mişcabili sînt în jur de 10-15% şi numai cînd se alege preşedintele. probabil că preşedintele este continuare perceput ca fiind cel mai important în decizia politică (uite, poate şi pentru asta ar trebui un sondaj).

    deci, nu cred că nişte parlamentare ar scoate prea mulţi dezamăgiţi în stradă, numai cîţiva, mult sub pragul de 5%.

    Reply
  50. para

    Curvele unora sînt sfintele altora?

    Din perspectiva partidului AcZ, Băsescu e trecut.

    Azi însă, fără AcZ, el e un punct de sprijin.

    Dacă e mişcare civică, e una.

    Dacă e partid, e alta.

    Părerea mea şi v-am lăsat, job calling.

    PS. Spartacus, iertare, domnul meu. Mi se păruse că te-aprinseseşi prematur.

    Numai bine.

    Reply
  51. andrei

    @Nedormitul

    Daca incepem cu sondaje ajungem la mintea lui Crin si a lui Ponta. Ma rog, daca insisti, o puteti face aici unde vin multi simpatizanti AcZ (sau electorat dezamagit). Insa, contrar la ce spunea Bleen mai sus, a defini de la inceput ce este AcZ (miscare pura populara sau amanta lui TB) este nu important, este vital. Asta pentru ca, reiau, miscarea trebuie sa se adreseze unui electorat dezamagit (inclusiv de TB).

    Reply
  52. Bleen

    Pentru cei care fac calcule electorale

    Eşti preşedinte şi trebuie să desemnezi prim ministrul. Ai două cazuri:

    Cazul 1: A – 43%, B – 21%, C – 15%, D – 10% etc

    Cazul 2: A – 38%, B – 36%, C – 7%, D – 5% etc

    Poţi refuza uniunii…ăăă…alianţei din cazul 1 prim ministrul? Cînd a cîştigat alegerile la aşa mare distanţă, cînd se vede atît de clar că asta e opţiunea electoratului? Vă răspund eu: nu poţi, fără să te trezeşti cu oamenii în stradă şi cu presiuni internaţionale.

    Reply
  53. Adi

    Boooon, deci stam cam asa pentru 2012. Noua miscare (n-o sa-i zic acz pentru ca sincer e o denumire penibila) va face o alianta cu PDL + Miscarea Populara Ioana Basescu + PNTCD-Pavelescu/Milut + unpr 0,1% + UDMR + Tokes + PRM + PNG + Dan Diaconescu. Ecschiuze-moa, dar useleul si voiculestii par o oaza de competenta, onestitate si inteligenta mai ales in comparatie cu haznaua ultimelor patru partide.

    Eu va zic de pe-acum ca orice intelectual/afacerist normal la cap si fara agenda dictata de terţi nu va intra intr-un asemenea haloimes dirijat de un presedinte papusar. Mai bine se pun bazele unui partid onest acum cu un an inaintea alegerilor care sa spuna nu raspicat in parlament vreme de patru ani, timp in care ar putea creste.

    Iar acest partid, daca va avea coloana vertebrala, ar putea sa inceapa sa ii spuna NU chiar lui TBasescu si calculelor lui. Pentru ca tot la coada vacii suntem, in fond, in ciuda miilor de reforme. (in loc de vacii, a se citi Europei)

    Reply
  54. ElCucui

    @Bleen, a fi obiectiv – acesta este termenul – înseamnă a fi curvă?! Dar dacă vrei s-o ie așa OK – broscuțele sunt scuzabile în politică și în UK și în SUA. Repet, problema politicii românești este corupția la nivel înalt, nu batracienii îngurgitați.

    Reply
  55. Spartakus

    @el cucui: ai suta la suta dreptate: o Miscare curata n-are cum sa stea in aceeasi barca cu PDL si cu restul baietilor de stanga-dreapta si, conjunctural, oleaca de centru, din UNPR, DD, PNG si UDMR. Si nici daca va ramane sub umbrela lui Basescu, langa PDL, nu va face ceea ce vrem noi sa facem: sa atraga oamenii tineri, inteligenti si pana acum niciodata implicati politic din tara asta. Dar, din cate vad, devotamentul fata de Basescu ii face pe unii dintre cei de aici sa inchida deja ochii la eventualele pete de noroi pe rochitza si obrajii Albei ca zapada. Deci, o vrem alba sau o acceptam si putin patata, pe principiul "lasa, ba, ca mergea-asa"?

    Reply
  56. andrei

    @Bleen,

    Multumesc de lamuriri. Se contureaza astfel un partidulet-balama gen PNL-TB care:

    – sa arate pisica PDL pentru a face reforma

    – sau sa aspire reformatorii din PDL si sa lase BVB cu un partid cu care acestia sa vireze spre PSD de care sunt mai legati decat de pozitionarea pe dreapta (eu nu am uitat acel "Viorica" cu care Videanu il apela pe Hrebenciuc la alegeri sau plecaciunea in fata lui Nastase cand credea ca PDL-ul e pe topogan).

    Cat despre A3 iti dau dreptate in doua privinte:

    – AcZ-ul are nevoie de o goarna (Voiculescu ar oferi antenele cu drag daca i se da putere. A mai facut-o tradand PSD-ul si platforma politica a PC se suprapune cu pozitionarea dorita de simpatizantii AcZ in forma propusa initial);

    – TB induce frustrare si ura (palierul A3 si iRTv), dar nu numai. El trebuie criticat atunci cand greseste si este necesar ca cineva de dreapta sa-i spuna despre asta (Politeia este un bun exemplu).

    Reply
  57. Bleen

    Şi nu a zis nimeni că trebuie să-i scuze erorile lui Băsescu. Dar nici să-i inventeze păcate doar că aşa o cere poziţionarea electorală.

    Şi, apropo, nu a vorbit nimeni de un nou partid politic. Cel puţin din cîte ţin eu minte. NU ăsta e subiectul.

    Reply
  58. ElCucui

    Cum se mai zice în popor, Băsescu a făcut și lucruri bune. A făcut și gafe și prostii. Trebuie sprijinit pentru lucrurile bune, nu cauționat pentru gafe. Necauționarea înseamnă, cum bine remarca Andrei, voturi luate și de la PDL. Nu doar de la PNL – să nu uităm acest mare bazin de dezamăgiți de dreapta.

    Reply
  59. nedormitul

    andrei

    cred că un sondaj profesionist ar răspunde cel mai bine unor astfel de presupuneri. unul în care respondenții să răspundă la întrebarea clară dacă își doresc o formațiune de dreapta asociată/neasociată lui t.b./s.l./pdl, etc.

    totuși, deocamdată discuțiile stagnează în aceeași zonă de cosmetică electorală care, cred, contează prea puțin. e clar că dacă voi avea o singură ofertă de dreapta, voi vota cu aceea, iar în cazul mai multor oferte, voi vota candidatul cel mai favorabil.

    dacă putem face presiuni pe listele cu candidați, cred că ar fi o mare victorie. un obiectiv poate mărunt, dar fezabil.

    Reply
  60. ElCucui

    @bleen, bănuiesc că la mine te referi cu furcile, deși eu sunt pentru mitraliere. Eu cred că o construcție nouă și curată de dreapta nu va ajunge în veci la putere sub umbrela lui Băse. De fapt, fac pariu. Sigur, poate fi atașat de intențiile bune ale lui Băsescu, poate sprijini acțiunile lui corecte înspre reformare. Poate împărți aceleași nobile idealuri de dreapta cu intelectualii partidului și, dacă va ajunge, în parlament va merge obligatoriu umăr la umăr la vot cu Băsescu și cu partidul lui. Însă nu trebuie să-i scuze gafele, să-i justifice slăbiciunile, să-i tolereze hoții. Asta cel puțin în prima legislatură, că în următoarea, dacă nu reușește să nu se mânjască, s-ar putea ca PDL-ul să devină partidul de dreapta "cel mic". Cum Băsescu nu pare pregătit pentru asta și-a trimis fiica cea mare să înregistreze Mișcarea Populară.

    Concluzie: Nu ai cum să faci un partid nou de succes fără să te iei de piept cu Băsescu și cu PDL-ul. Chiar și cu inflexiuni de A3. Din această lemă nu putem ieși!

    Reply
  61. Bleen

    De ce ACZ trebuie să fie o goarnă a Antenei 3 şi trebuie să dea în Băsescu? Nu se poate defini şi altfel decît prin ura sau năduful sau frustrarea faţă de Băsescu?

    Reply
  62. Bleen

    Nu e vorba de includerea nimănui. Tu şi alţii propuneţi dezicerea pragmatic-electorală, complet nedreaptă, de Băsescu. Păi ori sîntem imaculaţ, ori pragmatici? Nu mi se pare o dovadă de imaculare să dai în Băsescu din raţiuni electorale. Vouă vi se pare?

    Reply
  63. andrei

    @ Bleen,

    A nu te dezice de cel ce-ti da palme e fie sado-masochism, fie chestie de familie, fie misiune asumata: http://www.imondo.ro/blog/?p=3954

    @Spartakus,

    Din pacate este clar ca AcZ nu poate sa fie ceva "prin ea insasi" ci raportata la ce ne ofera acum politica autohtona sau la ce misiune sa indeplineasca pentru pastrarea puterii. Si atunci TB a avut dreptate aseara: AcZ nu este alba. Poate pentru ca motivul nasterii sale este gri sau pentru ca va aduna personaje cenusii in jurul sau pentru a suplini o greseala pe care tot TB a facut-o, desfiintarea PLD si inghitirea lui de PDL. Ce bine prindea partidul asta acum pentru pastrarea puterii si dupa alegerile din 2012 si n-ar mai trebui sa ne fortam acum sa nastem o miscare grassroots, teaparty, ori alte nazdravanii folositoare.

    Prin includerea lui TB in poza cu AcZ vor fi multi care vor sta departe: am observat cu "Romania 9" pe Facebook. Atata timp cat era o sustinere pentru TB (vazand in el singurul care facea ceva pentru schimbarea Romaniei) aveam mai multe "like"-uri decat adeziuni. Cand TB a fost scos din imagine, adeziunile au crescut rapid.

    Reply
  64. Bleen

    Cei care vor să-şi ia furcile şi să lupte de pe metereze împotriva lui Băsescu, n-au decît să se organizeze şi să o facă.

    Repet şi pentru cei care îl vor pe Lăzăroiu şef de Albă ca Zăpada sau primar de Bucureşti şi care, în acelaşi timp, îl înjură pe Băsescu: Lăzăroiu nu se va dezice niciodată de Traian Băsescu. E valabil şi pentru mine, by the way.

    Reply
  65. ElCucui

    @Spartakus, dacă te-ai gândit să-mi faci concurență când va veni Ziua Mitralierei, ai grijă că am fost cel mai bun trăgător din unitatea mea. Cu ofițeri cu tot. Omor mai mulți. Încep să cred că altă soluție nu există. Știu, tu ești mai optimist.

    Reply
  66. Mihai D. Popescu

    Din aprilie şi până în mai, am dezbătut şi răs-dezbătut teme similare pe FB ("Direcţia Nouă în Politica Romănească" – izvorâtă, ca să zic aşa, dintr-un articol, pe blog bineînţeles, al D-lui Ghinea)… Interlocutorii nu erau mai mulţi decât aici; ne-am şi întâlnit "offline", etc (Dl. Vlaston ştie bine ce a ieşit)…

    Acolo, pe FB, am dat ca de-o paradigmă (încă de la început) mişcarea de tip Tea Party… Bineînţeles că mai nimeni n-a priceput sofisticalităţile unei atare abordări… Am tot discutat despre grassroots, puri-şi-duri, despre anticorupţie, despre accountability în politică, poziţionări doctrinare, utopii, etc… Unii, de pildă, au aşteptat vreun semn de la Monica Macovei sau Lăzăroiu – semnele n-au venit…

    Acuma, toamna (aşa cum mă aşteptam), parcă-parcă s-ar fi copt ceva…

    Numai că: a cam trecut vremea blăgărelilor şi forumelilor (scuzaţi barbarismele); nu prea mai e timp de sofisme offtopic şi de interminabile comentarii de subsol, care parazitează mesajele şi contextualizează contingentul…

    Oamenii informaţi şi resposabili ştiu bine unde se situează şi cam ce pot face (în materie de politică reală)… Politica de la noi nu se poate întreprinde în afara alianţelor – dar asta înseamnă că (într-o alianţă) "ACZ" va trebui să sprijine numai acele acţiuni politice care sunt orientate, de pildă, către reformarea reală a Statului, dezvoltare durabilă, asanare fiscală, anticorupţie, accountability…

    În fine, rog pe cei de la Blogary să "pună", grabnic, de-o platformă "intranet" pentru discuţii mai aplicate (nu de alta, dar – curând – toate ideile de aici vor fi "dezbătute", cu graţia caracteristică, pe la "realităţi", "antene" sau diverse "adevăruri"… Mă înşel?

    Reply
  67. Riddick

    Trebuie ceva viu, nu molcuţ. Discursuri pre limba lui nea Ilie, nu prea lungi, dar nici simplificate. Dacă va fi tot un fel de dreaptă-soft, "europeană", n-are rost, dublează deja alte oferte "de pe piaţă".

    Reply
  68. Spartakus

    @estu: prietene, nu e cazul sa fim ironici unii cu altii. N-am venit aici sa ma cert cu nimeni, am spus doar o parere. Socot ca munitia de razboi nu e bine s-o consumam impuscandu-ne intre noi, ci tragand in adevaratii inamici. Eu imi pastrez pentru ei ironiile si de-aia ma fac ca nu vad mistourile dumitale ori ale domnului sau doamnei Para.

    Drobul de sare de care vorbesti nu e fobia mea secreta, ci o realitate. El mi-a mai cazut in cap de cateva ori: prima data cu Campeanu, pe urma cu Marian Munteanu, pe urma cu Constantinescu, mai apoi chiar cu Basescu. Oameni pe care i-am apreciat si votat din toata inima si care, ajunsi in varf s-au manjit, in diverse grade de manjeala, si au uitat ce-au promis, iar tzepele alea din Piata Victoriei au ramas goale. Asa ca, sincer iti spun, de acum merg mai pe mijlocul strazii decat sa risc sa-mi mai cada un alt bolovan de sare in cap si sa-i fac concurenta lui El Cucui.

    Reply
  69. ElCucui

    Foarte de acord cu Ribelalu, un grup politic mic, de presiune, tenace precum UDMR-ul, cu oameni consecvenți gen Funeriu, Macovei ar fi un început. Un partid căruia nu să-i dea ordine "partidul mare" ci la care să se vină cu basca în mână pentru câte o sinergie.

    Reply
  70. ElCucui

    De acord cu marile valori teoretice vehiculate de Mihai Neamțu. Numai că de la teorie până la practică e cale lungă. Și o precizare: impozitul diferențiat propus de USL este de la 16% în jos, nu în sus. Trebuie să recunosc că este o propunere mai de dreapta ca a celor aflați la guvernare. Propunere, zic. Și încă o precizare: Mișcarea Populară, înregistrată de Ioana Băsescu, singura fiică a domnitorului considerată de popor muiere serioasă, a omorât ideea de independență în fașă. Argumentele de Gâgă ale lui Băsescu, despre "oportunitate" fac din banii dați la OSIM, bani aruncați. N-avea și el un șofer să-l trimită cu dosarul la OSIM?

    Reply
  71. Glook

    Apropo de cearta. Ivan chiar s-a suparat pe turbinca?

    Mai ramane sa se supere si Neamtu pe izmene si ne-am rezolvat…

    Io-mi cer scuze daca am fo' prea vulgara.

    Reply
  72. Bleen

    Bre, nu vă mai certaţi. De dragul argumentului toată lumea exagerează. Ceea ce nu e rău. E ca la negociere. Poate ajungem undeva la jumătatea drumului. Nu e cazul ca o mişcare, albă ca zăpadă sau spuneţi-i cum vreţi să fie un apendice al PDL-ului, dar nici să fie un fel de antenă 3.

    Reply
  73. Glook

    Sunt idei bune in articol. Dar nu-mi place antiteza de baza lupta asta de clasa dreapta-stanga.

    Fir-ar ea de stanga in sus stanga in jos. Ati dat in Pontita sau Crinita cronica? Ca si ei sunt 'anti'. Faceti partidul 'anti' ceva? Come on! Si aia cu futem PSD-isti! Eu cand vine vorba de cuvantul cu pricina singurul la care ma gandesc e domnul Glook. Never vreun PSD-ist. Yuk! Eu nu ma regasesc in asa ceva.

    Sincer, ACZ ori isi face propria lista de prioritati si se defineste prin el(ea) insusi nu prin 'anti' cine e, ori devine un fel de USL mai prost (daca e posibil asa ceva) sau mai mic.

    Nu stiu, nu le puteti vorbi oamenilor de propriul buzunar? Inainte sa vorbim de cum ne nenorocim copiii ar fi cazul sa vorbim despre cum ni se golesc buzunarele cu un impozit progresiv. Despre cum vom putea plati pensii cand cocosatul sector privat va muri sau va pleca in alta parte. Le putem vorbi de continuitate. Se pastreaza ce e bun, dar pentru asta treuie stiut ce e bun.

    Nu-mi vorbiti de revolutii morale, schimbari radicale!! Democratia nu e pentru schimbari revolutionare, nu e in natura ei. Ea schimba incet si doar in masura si directia in care alegatorii evolueaza. Atat timp cat nu-s destui alegatori care sa inteleaga legatura intrinseca intre colectarea impozitelor si distribuirea ajutoarelor n-are rost sa sperati la dreapta. Dreapta nu e 'anti' dreapta e cu buzunarul ei propriu.

    Reply
  74. estu

    Spartakus>poti scrie chiar tu un articol pe tema drobul de sare si aplicatiile sale in politica pornind de la postarea ta de la 12:44.

    Reply
  75. Spartakus

    Nu dati cu piatra, nu sunt atat de absurd incat sa visez la procente comuniste. Am spus doar ca, pana nu se va intari suficient, Miscarea trebuie sa stea foarte departe de putere. Altfel, risca sa se lase sedusa si s-alege praful de fecioria ei de omăt. Asa cum zice si Ribelalu, sa fie ACZ un barbat in fusta, care sa puna piciorul in prag imediat ce nu-i convine ceva.

    Dar vor avea oamenii ACZ, cand vor ajunge – pentru ca, daca Miscarea se va face, sigur vor ajunge, macar cu un 7% – la Putere, taria sa se opuna masurilor populiste, pe care vad ca Boc deja incepe sa le ia? Sau se vor lasa dusi si ei de betia puterii si vor vota alaturi de gaștile de mafioti, sa le fie tuturor bine patru ani in Parlament?

    Mi-ar placea sa vad in Parlament, din partea ACZ, un grup de incoruptibili de-alde Alimanescu si Eliot Ness, care sa fie, teoretic, de partea Puterii, dar care sa se opuna oricarei masuri injuste, populiste sau absurde luate de guvern. Sa nu asculte, adica, de protocol, coalitii, intelegeri si acorduri, ci doar de vointa alegatorilor care i-au trimis acolo. Ma tem insa, repet, ma tem, pentru ca ii stiu pe oameni cat de usor ii schimba banul si puterea, ca aceiasi viteji care tuna si fulgera acum pe Blogary nu vor fi atunci Eliot Ness, ci vor sta la ness si trabuce cu Hrebe si Berceanu.

    Reply
  76. para

    AcZ ori e "ceva ce nu s-a mai văzut", de o frumuseţe neasemuită, ori nu mai e deloc.

    Deşi e frumoasă, AcZ e cam palíe, muşcă din mere otrăvite, primeşte cadouri de la străini, nu prea e prevăzătoare, merge pe încredere.

    Reply
  77. jay

    "Socialismul instigă la invidie, milogeală și ură de clasă". sau "socialismul inseamna la solidaritate, altruism și echitate"…

    "Capitalismul, în schimb, educă voința, creează plus-valoare și generează locuri de muncă". sau "Capitalismul, în schimb, induce egoismul ca valoare, capitalizeaza plus-valoare (nu o produce!) și generează locuri de muncă prost platite, la negru si in conditii de munca jalnice."

    Atat de simplu vi se pot intoarce argumentele, intr-un efect de bumerang, ca e deja periculos de tot pentru ceea ce s-ar numi (a doua) Noua dreapta…

    Reply
  78. ribelalu`

    @ Spartakus: nu conteaza scorul, conteaza sa fi indispensabil unei guvernari. Fara tine sa nu se faca nimic. Sa pui conditii. Sa negociezi la sange prezenta ta acolo.

    Reply
  79. ribelalu`

    Ce-am avut pana acum in Romania? Presedinti fosti bugetari si/sau fosti activisti PCR., prim-ministri bugetari si/sau fosti copii/gineri de nomenclaturisti, sefi de partide fosti bugetari/activisti PCR/colaboratori secu`. In spatele lor si/sau impreuna cu ei s-a dezvoltat o clica de multimilionari facuti tot si toti cu bani de la buget.

    Si atunci de unde sa existe in Romania conceptul de "dreapta"? In Romania totul se reduce la relatia cu statul (mai bine zis capusatul statului).

    Poate ca a venit timpul sa se inventeze "dreapta" autentica si in Romania. De la milionari nu o sa vedem asta pentru ca toti sunt "socialisti" si nu vor sa renunte la sistemul care le-a adus atatea si atatea privilegii si beneficii. Atunci sa o inventam invers: de jos in sus. Sa o impunem.

    Peste noapte nu se pot intampla minuni. Dar putem sa luam exemplul UDMR-ului care usor, usor, cu rabdare, in 20 de ani, cu 6% voturi, a reusit sa ajunga la 90% din ceea ce si-au propus in 1990.

    Reply
  80. estu

    Spartakus>o solutie ar fi ca ACZ sa-si propuna sa castige alegerile cu 187% si sa se multumeasca doar cu 99,9%. Abia atunci va putea face treaba pe care ni-o dorim cu totii, ca sa ma exprim asa.

    Reply
  81. estu

    bleen>s-o crezi tu. Antenele o sa faca ce au facut si pana acum. Astia isi stiu prea bine dusmanii si chiar daca se mai ciondanesc intre ei vor fi intotdeauna uniti impotriva celor ce nu accepta ca mafia sa conduca.

    Reply
  82. Stefan Vlaston

    A decide acum ce va face dupa alegeri e prematur.

    Se poate argumenta si invers. Ca participanta la guvernare, cu un procent important, va tine in frau majoritatea, sub amenintarea ca o tranteste. Are si sansa s-o opreasca de la magarii.

    Reply
  83. Bleen

    @spartakus

    Tu visezi la un partid care refuză alianţe în speranţa că va avea cîndva peste 50%? În situaţia în care doar în mai 1990 un partid a cîştigat peste 50% (66% FSN, care de fapt nu era partid, era Statul însuşi participînd la alegeri).

    Reply
  84. Spartakus

    Bun, Mihai Neamtu, sa admitem urmatoarele: vor fi castigati liberalii dezamagiti, pedelistii dezamagisti, nehotaratii dezamagiti. Ii castigati. Luati 10-15% in alegeri. Veti avea deputati, senatori si, eventual, reprezentati in guvern. Dar veti intra intr-o alianta de guvernare cu PDL, UNPR, UDMR, DD, adica exact cu oamenii pe care-i detestati, pentru ca fac parte dintr-o clasa politica total corupta. Vrei sa-mi spui ca reprezentantii ACZ vor mai respecta ce-au promis alegatorilor, cand in joc vor fi bani, putere si influenta? Vrei sa-mi spui ca ACZ nu va mai sprijini coalitia la prima magarie a vreunui parlamentar sau ministru al Puterii? Ori ca isi vor da demisia in bloc reprezentantii Albei ca Zapada atunci cand un mafiot ca Oprea, Oltean sau Frunda o sa le propuna niste smecherii pe sub mana sau o sa le ceara sa voteze cine stie ce lege nedreapta, dar din care ies bani multi? Mi-ar placea sa fie asa, dar ii stiu pe oameni si va spun de pe acum: daca intrati in Parlament si va lipiti la Coalitie veti fi siliti sa urmati jocurile ei. Iar cata vreme revolutionarii care misuna pe aici nu mananca aer, am mari indoieli ca nu se vor manji si ei.

    N-am spus ca trebuie sa furati electoratul PDL-ului, cum vad ca au inteles unii. Daca-i convingeti pe nehotarati si pe liberalii dezamagiti, care nu vor sa mai voteze pe nimeni, e suficient ca sa luati multe voturi. Ideea e, cred, sa aratati tarii ca sunteti o Miscare independenta, total desprinsa de naravurile vechii clase politice si deloc dornica sa se inhaiteze cu aceasta. Or, daca voi deja spuneti ca vreti sa mergeti alaturi de PDL, pe cine sperati sa mai convingeti?

    De un lucru ma tem: ca, daca nu veti sta deoparte de Putere, cate vreme nu veti putea avea Puterea DEPLINA,adica sa guvernati singuri, o sa va transformati si voi din Alba ca Zapada in Mastera. Si mai mare ticalosie e sa pacalesti cu vise mintea unor oameni destepti decat sa pacalesti cu fasole burta unor oameni prosti.

    Reply
  85. Stefan Vlaston

    Un proiect de viitor nou si imaginativ, pe care PDL nu are timp, nervi si ambitie sa-l lanseze in campania viitoare.

    O noua miscare care sa nu fie remorca PDL sau a lui Basescu si care, nefiind la guvernare, are timpul si detasarea sa proiecteze un viitor mai bun pt. romani.

    O miscare care sa nu plateasca pacatele PDL si USL, pt. ca n-a fost partasa la actiunile acestora.

    O noua miscare inseamna un nou inceput, o noua speranta, care raspunde asteptarii uriase intr-un electorat obosit si fara speranta.

    De asta se schimba liderii, sa apara altii cu rezerve de combustibil, imaginatie si credibilitate.

    Reply
  86. viorel

    comentariul dv. despre stanga pare el insusi "isteric"…a arunca toate anatemele pe stanga si a scoate dreapta curata ca Alba ca Zapada faca ca toata analiza sa fie de o subiectivitate de ..stanga anului 1950

    Reply
  87. Dragos

    Trebuie stabilit de la inceput, zic eu, despre ce Miscare Populara facem vorbire. Miscare Populara simpla sau Miscare Populara-Ioana Basescu (MP-IB)

    Nu de alta, dar sa n-o confuzionam cu Partidul Popular-Dan Diaconescu (PP-DD)

    Reply
  88. estu

    adi>glumesti. In majoritatea tarilor occidentale coruptia e cu cateva ordine de marime mai mare decat la noi.

    Se dau afara ministri daca ii prind ca isi duc copilul la scoala cu masina de serviciu dar nu e nici o problema daca parlamentul voteaza nationalizarea pierderilor bancilor sau daca se decide bombardarea unei tarii cu jdemii de morti ca sa puna mana unii pe petrol.

    coruptia e mult mai mica in tarile occidentale la nivelul cetateanului de rand si a institutiilor publice, nu la nivel inalt.

    Reply
  89. estu

    bleen>legea a fost amanata ultima oara ptr ca opozitia a iesit din sala, nu a fost cvorum. Si au iesit ptr ca ar fi pierdut. De fapt opozitia nu vrea sa se voteze de nici un fel, ca si daca ar vota negativ s-ar duce la cealalta camera.

    Nu e tergiversare din partea puterii ci, a cata oara, din partea opozitiei.

    Reply
  90. Adi

    in 2004, lazaroiu ii dadea ca sigur castigatori pe nastase&co. si nu asa usor, ci by a landslide

    o scurta vizita prin arhiva ziarelor din acea vreme si prin declaratiile lui basescu despre lazaroiu te va lamuri

    astept o bere virtuala pentru ca am dreptate

    Reply
  91. Adi

    eugen, fals.

    exista partide sanatoase, dar in afara tarii. partide care nu traiesc bine-merci cu ditamai tumoarea in cap zicand ca totul e roz si binemerci. alea care dau eject imediat unui ministru sau senator pentru greseli sau declaratii infinitezimale in comparatie cu ce ne-am obisnuit aici.

    deci, daca vreau un asemenea partid/miscare sunt taliban. ok, sunt taliban.

    Reply
  92. Bleen

    Legea Asistenţei Sociale a fost amînată din nou în Senat. Se pare că nu atitudinea lui Lăzăroiu faţă de PDL i-a deranjat pe senatorii pedelişti ci însăşi legea asistenţei sociale.

    Reply
  93. eugen

    … adi… traian a spus.. nu exista partid imaculat.. dc. tu stii.. da_mi un exemplu.. apoi.. voi colabora cu lazaroiu.. madama de la tvr n_a insistat apoi… dc. la_i urmarit pe berceanu la b1.. el si frunzaverde aveau un cui pe lazaroiu din 2004.. o dfi, no fi ca la data aceea lazaroiu a fc. sondaje pt. pnl si l_a favorizat.. nu stiu.. astept un da sau nu de la lazaroiu.. sa nu fim talibani..

    Reply
  94. Adi

    fratele lui, vrei sa zici

    el era tot cu politicul mai mult

    sunt din ct, asa ca stiu ce zic

    iar asta nu raspunde la intrebare

    retorica de altfel:

    nu se poate miscare noua cu acelasi

    dar o dau deja in catrene.

    Reply
  95. Adi

    Miscarea Populara ar fi avut sanse daca n-ar fi fost inregistrata de TB. Sorry, da pe mine reformele 50-50 nu ma mai incalzesc. De ce sa ma inscriu intr-o miscare care vrea sa perpetueze niste incompetenti la putere? Vorba lui Basescu in dezbaterea din 2004 – tot un comunist?

    PS. Hai s-o zicem pe aia dreapta. TB n-a cunoscut mediul privat decat din auzite. Poate fi un partener, dar in niciun caz un lider pentru o asemenea miscare.

    PS2. Alte denumiri pe care fiica nu le-a inregistrat la OSIM mai stim?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *