90 000 într-unul singur

bleen.ro se apropie cu pași repezi de finalul carierei online (locul pe server îi va fi luat de cincinnatus.ro). Iată un alt articol de pe blog, din 6 decembrie 2009

Sînt mari şanse ca rezultatul alegerilor ăstora să fie chiar mai strîns decît cel din 2004, ca diferenţa dintre învingător şi învins să fie sub un procent (sîmbătă seară, estimările pentru uz intern dădeau un scor de 50-50 – informaţiile le am din interior). La o prezenţă la vot de 50% (9 milioane) 1% înseamnă 90 000 de votanţi. Adică 9 000 de bucureşteni, 2000 de clujeni, 2000 de constănţeni, 2000 de ieşeni, 1500 de braşoveni şamd, dacă luăm drept criteriu mărimea oraşelor.

E suficient ca aceştia să stea acasă pentru ca Geoană să fie noul preşedinte, pînă în 2014, Adrian Năstase, preşedintele celui mai mare partid de guvernare, Vanghelie stăpîn pe Ministerul de Interne, Hrebenciuc pe servicii, Oprişan, Mazăre şi Nica pe buget, SOV, Voiculescu şi Patriciu, pe companiile statului, Fenechiu şi ceilalţi, pe ce a mai rămas şi iliescu peste toţi.

E posbil ca mîine, 90 000 de oameni să zică “votul meu nu contează” şi să stea acasă? Da, e foarte posibil. Fiecare va zice că nu se întîmplă nimic dacă el nu se duce la vot, că oricum nu stă Băsescu în votul lui. Ceea ce uită ei e că următorii cinci ani din viaţa noastră sînt decişi de voturile individuale.

Nu e o decizie ce implică o mare responsabilitate, poate interveni o mică lene, o coadă mai mare la secţia specială, o ploaie, o oră în plus în mall, frigul, comoditatea, traficul, o mică distracţie. Nu e ca şi cum ai lipsi de la serviciu, sau de la ziua celui mai bun prieten sau de la nunta unui fost coleg de facultate. Nu te trage nimeni la răspundere individual, nominal, nu-ţi bate nimeni obrazul. Şi oricum, la cîte milioane de votanţi sînt, eşti convins că votul tău nu contează şi, implicit, nici absenţa ta. La un asemenea număr responsabilitatea e imperceptibilă, e aproape inexistentă.

Soarta noastră în următorii 5 ani (adică atunci cînd vom avea 25 de ani, 34, 40 sau 47) nu stă în votul meu. Nici în al meu. Nici în al meu. Nici în al meu…şamd. Mă rog, nu am loc şi nici timp să scriu asta de 90 000 de ori. Şi cu toate astea, un preşedinte ales şi validat nu are în spate 51% sau 55% din voturi, ci 3 548 238 sau 4 123 781 de voturi individuale. Tot atîţia oameni care au binevoit să iasă din casă şi să se ducă la vot. Al cui vot e mai important? Există voturi care atîrnă mai greu, care valorează dublu sau triplu? Nu. Toate sînt egale. Toţi sînt responsabili în mod egal. 4 123 781 de oameni care gîndesc în acelaşi timp: votul meu l-a făcut preşedinte şi a decis soarta României pe următorii 5 ani au toţi dreptate. Votul meu l-a făcut preşedinte. Dar dacă ar gîndi toţi, cei 4 milioane, în acelaşi timp, “nu mă duc la vot, oricum votul meu nu contează”? Ninel Potircă ar ajunge preşedinte. Sau Becali. Sau Vadim. Sau Geoană. Numai că în cazul lui  Geoană nu e nevoie să stea acasă 4 milioane de alegători, 90 000 sau 40 000 sau 15 000 sînt suficienţi. Vor fi atît de împrăştiaţi geografic, în atîtea medii, încît nimeni nu-i va şti niciodată pe toţi. Vom şti că un prieten, o rudă, un vecin, un coleg de serviciu n-a mers la vot. Nu e grav, e doar un vot, la urma urmei Geoană a cîştigat la 35 000 de voturi diferenţă, doar n-o fi cîştigat doar din cauză că a lipsit prietenul, ruda, colegul sau vecinul nostru.

Cazul ăsta se va repeta în cîteva zeci de oraşe sau mii de sate, în mii de anturaje. Şi nimeni nu se va simţi responsabil, sînt atît de mulţi care cară această greutate încît va fi părea uşoară ca un fulg, atît de uşoară încît n-o vom simţi, nu va fi nicio povară. E ca şi cum 15 oameni ar căra un şifonier. Obosit sau pur şi simplu lipsit de chef, unul dintre ei îi va da drumul. Şifonierul va putea fi cărat mai departe, fără să simtă prea mult absenţa celui care a renunţat. Dar ce se întîmplă cînd toţi, în acelaşi timp, îi vor da drumul, bazîndu-se că-l ţin ceilalţi?

A spune că votul meu nu contează e ca şi cum aş spune: “Sînt dispus oricînd să renunţ la un minut din viaţă.” Dar ce te faci dacă oricînd înseamnă în fiecare minut?

PS. Geoană nu numai că nu e capabil să înţeleagă ce se întîmplă în jurul lui, dar nici măcar nu citeşte ceea ce i se dă mură în gură. Cei din staff-ul lui Geoană au rămas şocaţi cînd şi-au dat seama că lui îi fusese lene şi să citească materialele lor, darămite să le reţină sau înţeleagă. De gîndit cu propria minte nici nu se pune problema. Chestia asta mi-a spus-o cineva din staff-ul lui Băsescu, cineva care mi-a mărturisit că, după confruntare, în loc să fie fericit că Băsescu l-a umilit pe Geoană, a rămas îngrozit gîndindu-se că un asemenea incompetent, un asemenea îngălat mintal, ţintuit la patul prostiei de lenea de a gîndi are şanse reale să ajungă preşedintele României. Acelaşi sentiment l-am avut şi eu şi prietenii mei uitîndu-ne la confruntare: satisfacţia că Băse a cîştigat confruntarea a fost umbrită de perspectiva teribilă că un non-individ ca Geoană ar putea să ne fie preşedinte 5 ani, pînă în 2014. Bucureşltenii au mai făcut tîmpenia asta, aducîndu-l pe Oprescu la Primăria Capitalei. Ei sînt cei care ar trebui să iasă la vot în număr cît mai mare, tocmai că sînt păţiţi. Doar o mobilizare puternică a votanţilor din urban (mai ales din Transilvania şi Bucureşti, care la primul tur au stat prost la prezenţa la vot) îi poate împiedica pe Geoană, Hrebenciuc, Năstase, Iliescu, Mazăre, Oprişan şi ceilalţi să preia puterea totală în România, politică şi economică, puterea de a scoate justiţia pe tuşă şi de a stopa orice încercare de reformă a statului.

PS2. Puteţi, ba chiar vă rog, să vă jucaţi de-a pronosticurile, atît în ceea ce priveşte prezenţa la vot, cît şi scorurile celor doi candidaţi. Eu zic prezenţă 52%, Băsescu 50.4%, Geoană 49.6%.

PS3. Mîine În ziua votului nu voi mai scrie niciun articol nou dar voi reveni cu update-uri la acesta.

Am preluat leapşa de la Reporter Virtual şi o dau mai departe lui DocIoan T MorarCristi PătrăşconiuCristian PredaFish EyeNedormitulMarkething,

UPDATE 1. Lista secţiilor de votare (din ţară, speciale şi din străinătate)

UPDATE 2. Sînt răcit cobză. Ba chiar gripat. Porcin, posibil. Ziceţi-mi un loc aglomerat, cu mulţi pesedişti.

UPDATE 3. Alin Fumurescu – …scuzaţi-mă, da nu mai aveţi scuze!

UPDATE 10.03. Prezenţa la vot în republica Moldova, la ora 09.00, de 4 ori mai mare decît în primul tur. (Hotnews)

UDPATE 10.10. Una din tactici este să fie aduşi la secţiile speciale cîteva sute de votanţi, care să ţină ocupată secţia pînă la 21.00. Pesediştii o vor folosi în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Propriu zis nu e ilegal. Aduci 4-500 de oameni din judeţ şi îi aşezi la coadă la secţia din Gara de Nord.

UPDATE 10.22. O excelentă analiză a confruntării celor doi candidaţi, Eugen Istodor – Mircea Deaca: Basescu vs Geoana sau De Gaulle vs Petain

UDPDATE 10.25. Ce comentează un cititor la articolul din update-ul anterior:

@fem: N-a fost fair Preşedintele nici de data asta. Cum să vii cu chestii deştepte cînd discuţi cu Geoană?! Îl ataci sub centură dacă faci aşa.

UPDATE 10.37. Iliescu: “Şi în plan intern, şi în plan extern, ultimii 5 ani au fost pierduţi”(!!????) Pentru el şi clica lui, da, au fost pierduţi. Cred că asta a vrut să spună, altfel declaraţia lui e de neînţeles, în condiţiile în care în 2007 am intrat în Uniunea Europeană, românii au libertate de mişcare în toată Europa, Republica Moldova, şi cu ajutorul şi influenţa României, a scăpat de comuniştii rusofili (asta-l doare cel mai mult pe Iliescu), s-a introdus cota unică, justiţia a început să funcţioneze cît de cît (timid, dar a început), PIB-ul şi veniturile aproape s-au triplat. Cinci ani cu Năstase preşedinte şi PSD principalul partid de guvernare, astăzi România era un teritoriu pustiit.

UDPATE 10.48. Geoană (ţineţi-vă bine, e tare de tot, nu citiţi în timp ce duceţi cana de cafea la gură): “Miza alegerii viitorului preşedinte depăşeşte persoana unui om, este vorba de două viziuni” Gata, v-aţi liniştit? Persoana din omul din voi s-a oprit din rîs? Ok. Acum să cităm din analiza lui Mircea Deaca vis-a-vis de cei doi candidaţi: “Enunturi ca: “am o viziune”, “am un ton civilizat” , “o singura Romanie” “un nou inceput”, un model social”, “un proiect anticriza” pot fi redefinite ulterior si raman generalitati atata vreme cat nu sunt descrise in detaliu. Pare un fel de fraza de genul “am un proiect pentru o problema: criza, socialul, politica liberala, dar nu va spun acum care anume”.Antonescu spune in comentariu la o zi dupa: Geoana a prezentat un program, o viziune sau o filosofie. Este fals, Geoana a prezentat doar ideea ca ar avea un program, o viziune sau o filosofie.

UPDATE 11.09. Mă duc la vot. Wish me luck. E bine să mergem dimineaţa, ca scorurile să fie apropiate de acum, să nu plece Geoană cu avantaj.

UPDATE 11.25. Scoruri la 9.30

INSOMAR Geoană 52%, Băsescu 48%

CCSB Geoană 51.5%, Băsescu 48.5%

Sursa: sutu.ro

UPDATE 13.32. Secţie specială la care se poate vota lejer (nu erau decît 10 persoane): Secţia 0636 de la Spitalul Caritas, Str. Traian nr. 29, Sector 3.

UPDATE 13.35. Geoană creşte, Băsescu scade. La ora 11.00 Geoană ajunsese la 53-53.7% iar Băsescu era la 46.3-47%.

UPDATE 13.41. Prezenţa la vot în străinătate: dublu faţă de primul tur. (Hotnews)

UDPATE 14.12Fish Eye – Un pumn în cap

UPDATE 14.20. Prezenţa la vot la ora 10.00

Naţional: Turul I – 6.17%, Turul II – 7.52% (+22%)

Urban: Turul I – 5.65%, Turul II – 6.98% (+24%)

Rural: Turul I – 6.88%, Turul II – 8.27% (+20%)

Raport prezenţă Rural-Urban:

Turul I – + 22%

Turul II – + 18%

Prezenţă în Bucureşti:

Turul I – 5.16%, Turul II – 6.44%

UDPATE 14.34. Prezenţa la vot la ora 13.00: 24.01% (în turul I era de 20.96%)

Naţional: Turul I – 20.96%, Turul II – 24.01% (+15%)

Urban: Turul I – 20.12%, Turul II – 23.32% (+16%)

Rural: Turul I – 22.10%, Turul II – 24.94% (+13%)

Raport prezenţă Rural-Urban:

Turul I – + 10%

Turul II – + 7%

Prezenţă în Bucureşti:

Turul I – 19.71%, Turul II – 23.24%

UPDATE 14.43

Situaţia pe judeţe (creşterea prezenţei faţă de primul tur – media naţională +15%):

Cluj +17%

Timiş +24%

Arad +12%

Teleorman +15%

Bucureşti +18%

Suceava +8%

UPDATE 14.59 Fiefurile lui Geoană au o prezenţă foarte bună la vot, cele ale lui Băsescu, mult mai slabă.

UPDATE (via Sebastian Lăzăroiu)

CSOP, la ora 13.00 – Geoană 51%, Băsescu 49% (dimineaţă era Geoană 52.5%, Băsescu 47.5%). Se estimează că prezenţa la vot va fi de aprox 62%, adică cu 9% mai mult decît în primul tur şi se presupune că aceşti noi veniţi vor vota în majoritate cu Băsescu.

UPDATE 16.20. Televiziunile au început deja isteria FRAUDĂĂĂĂ! Asta înseamnă că sînt şanse destul de mari ca pînă diseară Băsescu să ia avans în faţa lui Geoană.

UPDATE 17.52. CSOP ora 16.00 Geoană 50.4, Băsescu 49.6

UPDATE 17.58

Prezenţa la vot la ora 16.00: 40.10% (în turul I era de 36.19%)

Naţional: Turul I – 36.19%, Turul II – 40.10% (+11%)

Urban: Turul I – 33.69%, Turul II – 37.51% (+11%)

Rural: Turul I – 39.62%, Turul II -43.66% (+10%)

Raport prezenţă Rural-Urban:

Turul I – + 18%

Turul II – + 16%

Prezenţă în Bucureşti:

Turul I – 32.42%, Turul II – 38.05%

UPDATE 18.42 În continuare Transilvania stă prost la prezenţa la vot.

UPDATE 18.44 Turcescu, pe Twitter: la ora 17.00, Băsescu i-a luat faţa lui Geoană.

UPDATE 19.22 Totul se joacă la limită. Niciodată nişte alegeri prezidenţiale în România nu au fost atît de strînse. Am făcut diferenţa în 2004, o putem face şi acum.

Facebook Comments

1 Comment 90 000 într-unul singur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *