Cumpatarea si responsabilitatea nu mai renteaza

Acesta este mesajul pe care îl transmite astăzi lumea occidentală. Și nu doar în economie.

Cumpătarea și responsabilitatea se plătesc iar lipsa de cumpătare și iresponsabilitatea se răsplătesc. La nivel de indivizi, companii sau state. Redistribuirea de la cei cumpătați și responsabili către cei necumpătați și iresponsabili, fie că se numește asistență socială, impozitare progresivă, inflație, naționalizare sau bail out, are efecte devastatoare nu atît economic, pe termen scurt, cît la nivel comportamental, pe termen mediu și la nivel de mentalitate, pe termen lung. Atunci cînd incompetența, prostia, necumpătarea și iresponsabilitatea sînt condiții ale binelui personal, organizațional sau național, indivizii, companiile și statele vor acționa în consecință. Iar cei muncitori, creativi, cumpătați și responsabili vor fi din ce mai puțini și vor trebui să susțină din ce în ce mai mulți.

Sînt un individ, companie sau stat care ia decizii proaste, riscă inutil și fără folos, cheltuie mult și prost? Voi fi salvat de fiecare dată de ceilalți și voi primi întotdeauna bani pentru a-mi finanța lenea, prostia, lăcomia și iresponsabilitatea. Sînt un individ, companie sau stat care ia decizii bine, care nu riscă inutil, care nu cheltuie mult și prost? Îi voi salva de fiecare dată pe ceilalți și voi da întotdeauna bani pentru a le finanța lenea, prostia, lăcomia și iresponsabilitatea.

Too big sau too many to fail.

Facebook Comments

53 Comments Cumpatarea si responsabilitatea nu mai renteaza

  1. Canadiana

    Nimic nu e alb sau negru, cam totul e gri murdar. Daca bancile nu acordau credite „ieftine” unora carora nu le permite punga sa ia vreun credit, vreodata, nu se ajungea in aceasta situatie. Dar bancile s-au lacomit la castiguri obscene din dobanzi, au acordat credite tuturor amaratilor care nu aveau cum sa plateasca sumele inapoi. S-a instaurat astfel un fel de lacomie isterica si de-o parte si de cealalta a ghiseului bancar.
    Aici la mine, in America de Nord, oamenii care au acum 60-70-80 de ani, nu luau credite de la banca. Iar cand luau vreu credit in extrema urgenta, creditul obtinut era mic, platibil in max. 5 ani. Ei isi faceau case si isi cumparau masini cu banii jos. Pe vremea aceea – anii ’50-’70 – rareori se apela la credit bancar. Prin 1980 a inceput veselia cu darea creditelor pentru oricine, in orice conditii. Problema s-a exacerbat progresiv, nu numai pentru oamenii de rand, dar – si mai grav – pentru marile corporatii americane, care la ora actuala sunt inglodate in datorii (vezi bailout facut de…guvern!!!). Nu mai zic de guvernele de aici care au datorii de bilioane. Aceeasi lacomie obscena peste tot.

    Reply
  2. Louisy "Hindmost" Pierson

    Vezi la televizor cum ies manifestanți în Grecia sau Spania și spun că „s-au săturat de austeritate”. Adică s-au săturat să nu primească de pomană atât de mult cât vor ei (că de primit, tot primesc și acum).
    http://youtu.be/TuCGiV-EVjA (0:10 – 0:30)

    Reply
  3. SimonaM

    Văd că multor comentatori le scapă niște chestiuni importante.
    Cipru nu mai este paradis fiscal de vreo 10 ani. E adevărat că aveau taxă unică de doar 10% (nu mai e, au mărit-o), și e adevărat că aveau un sistem administrativ de toată lauda. O firmă se înregistra în câțiva pași, Ciprul e plin de persoane calificate în administrare și management de afaceri, înființarea unei firme era floare la ureche. Eu am crezut că ne dorim și noi asta aici, nu că ne bucurăm când dispare asta de la alții. Vi se pare mai normal să alergați pe la 515 ghișee, să luați 22 de autorizații ca să reușiți în final să deschideți o covrigărie? Vă place? Ei rezolvaseră problema asta. 
    Acum, în legătură cu confiscarea asta de bani. Nu sunt doar conturi ale oligarhilor ruși (majoritatea s-ar părea c-ar fi oponenți ai lui Putin, Putin n-a mișcat o falangă să ajute Ciprul până acuma). Sunt conturi ale firmelor. Sunt fonduri private de pensii. Fonduri de asigurări/reasigurări. Economii ale cetățenilor. 
    Așa că mai ușor cu paradisul, banii rușilor și ce bine le face. Mai informați-vă.

    Reply
    1. Nea

      SimonaM Împrospătaţi-mi memoria, vă rog. Când v-aţi scobit ultima dată cu o scobitoare pe care scria Made in Cyprus? 
      Ştiu că suntem pe un blog de dreapta, dar aritmetica are şi scădere şi împărţire. Detest să hrănesc cu impozitele plătite de mine inşi ca 
      Verginel Gireadă (nu e glumă, e depurtat PNL), Voicu, Blaga, Căcărău. Dar e normal că, dacă câştig nişte bani, să dau ceva pentru infrastructura şi serviciile sociale din ţara unde câştig banii ăia, nu să-i teleportez unde impozitul e minim.

      Reply
      1. SimonaM

        Nea SimonaM 
        Banii pentru Cipru nu-i dai tu, stai liniștit. ”Ajutorul” ăla de la Troică e sub formă de împrumut. Să-nțeleg că doar dacă faci scobitori și linguri de plastic se cheamă că produci? Comerțul și serviciile nu produc nicio plusvaloare, mai nou?

        Nu înțeleg legătura cu Căcărău, la asta mă dau bătută. care e răspunsul la ghicitoare?

        Reply
        1. adrianc

          SimonaM Nea Ba eu zic ca si el ii da banii aia. Studiaza te rog mecanismul inflatiei monetare. Cand o banca tipareste bani (ca BCE asta face), inflatia creste, iar asta insemana ca toti locuitorii platesc.

          Reply
        2. SimonaM

          adrianc SimonaM Nea 
          Mhm… spre deosebire de împrumutul luat de noi de la Troică (alea câte miliarde, 20 parcă). Ăia sunt bani pe care-i restituim, ne fură FMI-ul, capitaliștii, toată lumea, huo. La ăia n-au participat alții, nu? Sau cum?
          Și până să mă trimiți pe mine să aflu cum e cu inflația monetară, aștept răspuns la povestea cu capitalurile de mai jos.

          Reply
        3. Nea

          SimonaM Nea Ziceam că căcărăii sunt un rău necesar (bine, nu chiar Căcărău al nostru – asta era pt. reducere la absurd).

          Reply
        4. adrianc

          SimonaM adrianc Nea Permiteti sa raportez: am raspuns la povestea cu capitalurile de mai jos (de 2 ori)
          Inflatia este o forma de taxare si are mai multe surse (BNR poate tipari RON si devaloriza RON-ul, dar si BCE poate tipari EUR si devaloriza EUR). In cazul monedelor slabe inflatia reala (raportata la aur) este suma inflatiei locale cu cea regionala si apoi globala.Astrept infiorat de teama urmatorul tau atac … 🙂

          Reply
        5. SimonaM

          adrianc SimonaM Nea 
          Nu am întrebat despre inflație. Mulțumesc frumos, sunt impresionată de tot efortul, dar chiar știu ce-i aia inflație.
          Eu am întrebat în legătură cu îndemnurile voioase de a investi toți în aur. Și anume întrebarea era cine și ce mai produce capital. Că nu putem toți sta pe aur, aurul nu produce. 
          Dacă vrei să răspunzi, bine. Dacă nu, las-o așa. Nu-mi mai spune încă o dată de inflație, că nu asta mă interesează și nici nu e vorba despre asta în articol.

          Reply
        6. adrianc

          SimonaM adrianc Nea  
          Pai depozitele bancare produc? Si daca da, ce?
          (Hint: sa nu raspunzi dobanda … )

          Reply
        7. SimonaM

          adrianc SimonaM Nea 
          Depozitele alea conțineau capitaluri. Sunt banii multor firme. Fonduri de pensie, de asigurări, etc etc. Mai zic odată. Banii firmelor.
          Iar tu spuneai să ținem banii în aur. Și am întrebat. Capitalul cum va funcționa, mergi cu trei lingouri să angajezi forța de muncă? Un buldozer pe șantier? Un raport contabil? Cum se vor face investiții? Cum vor funcționa afacerile fără bani? 
          Chiar e atât de complicat ce spun? (Hint: încearcă să nu-mi răspunzi la asta).

          Reply
        8. adrianc

          SimonaM adrianc Nea  
          Da, firmele sunt afectate, asta nu am negat.Nu am spus nici ca trebuie sa tii toti banii in chestii fizice, se pare ca tu asa ai inteles.

          Reply
      2. Louisy "Hindmost" Pierson

        Nea E rău dacă începem și noi, pe blog de dreapta, să judecăm numai ca și cum am cunoaște doar Keynes.
        Cine zice să le dai banii tăi ciprioților? Un faliment sănătos, tradițional, ca în moși-strămoși, ce are? Dar în ordinea corectă, nene, nu luând mai întâi de la deponenți, iar acționarii n-au mâncat nici usturoi, merg înainte cu impozitarea și cu redistribuția.
        Eu detest să hrănesc cu impozitele plătite de mine. Punct. Restul sunt detalii nerelevante, puțin îmi pasă ce fac alții. Scopul meu este să nu plătesc (nici) eu impozite (sau cât mai mici).
        Al tău este să plătească toți impozite?

        Reply
        1. adrianc

          Louisy „Hindmost” Pierson Nea In cazul Ciprului, inteleg ca o banca (a 2a ca marime) chiar va intra in faliment. Deci solutia gasita e undeva la mijloc.
          Iar cand o banca da faliment, nu imi e prea clar cat de repede si in ce procent isi recupereaza depunatorii banii. Faptul ca a dat faliment inseamna ca nu mai au prea multi bani, deci depunatorii isi pot pierde chiar toate economiile.

          Reply
        2. SimonaM

          adrianc Louisy „Hindmost” Pierson Nea 
          Schema e un pic mai complicată, implică primele 2 bănci mari, se restructurează și se împart depozitele (bancă rea, bancă bună). Sunt afectate depozitele de peste 100.000 de euro din ambele bănci. Plus alte aranjamente.
          Toate conturile din Cipru sunt blocate, băncile închise de aproape două săptămâni, iar când se vor deschide guvernul va impune restricții la administrarea conturilor. 
          Așa că nu e tocmai simplu, o bancă dă faliment, țac-pac. Repet, informează-te întâi.

          Reply
        3. adrianc

          SimonaMadriancLouisy „Hindmost” PiersonNeaBa chiar e atat de simplu, citez din
          http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14487545-cipru-depozitele-peste-100-000-euro-bank-cyprus-vor-taxate-circa-30-oficial.htm
          Laiki Bank (Banca Populara) va intra in faliment de maniera ordonata.
          Deci este faliment, nu conteaza ca conturile sub 100k se vor regrupa si vor fi preluate de Bank of Cyprus. Actionarii Laiki Bank or sa plateasca cu varf si indesat prin devalorizarea actiunilor. De la asta pornise discutia cu Louisy Pierson, ca actionarii ar trebui sa plateasca primii prin faliment, ceea ce se si intampla.http://www.livefyre.com/profile/4916154/

          Reply
        4. adrianc

          SimonaM adrianc Louisy „Hindmost” Pierson Nea Vorbim lucruri diferite.
           Eu vorbeam de actionarii de la Laiki, spunand ca vor plati atunci cand banca o sa intre in faliment prin devalorizarea actiunilor.
          Tu vorbesti decat de depunatori, care intr-adevar or sa fie taxati la ambele banci.

          Reply
        5. adrianc

          SimonaM adrianc Louisy „Hindmost” Pierson Nea  
          Pai vezi ca pana la urma ai inteles? Asta incerc sa-ti spun de cateva mesaje incoace: ca si actionarii vor plati ptr greselille lor.

          Reply
        6. SimonaM

          adrianc SimonaM Louisy „Hindmost” Pierson Nea 
          Păi vezi că nici până acum n-ai înțeles nimic? 
          Ideea este că plătesc deponenții, nu că plătesc și acționarii, că aia era normal.

          Reply
        7. adrianc

          SimonaM adrianc Louisy „Hindmost” Pierson Nea  
          :))) Acum e posibil sa avem amandoi dreptate, depinde ce intelegem fiecare prin „plata” . Tu cred ca intelegi plata datoriei bancii, eu prin plata inteleg pedeapsa, ei pierzand o gramada de bani prin devalorizarea actiunilor.

          Reply
        8. SimonaM

          adrianc SimonaM Louisy „Hindmost” Pierson Nea 
          Eu cred că n-ai înțeles nimic din ce-am zis aici. Și mai știu că n-am timp s-o iau de la capăt pe subiect. 
          N-am zis nimic de nicio plată a niciunei datorii. Am zis că cei care au depus bani la bancă în cont PLĂTESC laolaltă cu acționarii. Asta am spus. Și prin plată înțeleg confiscare a unei părți din banii care sunt AI LOR. Și nu mai reiau, că e explicat foarte clar în articolele la care am dat link.

          Reply
        9. adrianc

          SimonaM adrianc Louisy „Hindmost” Pierson Nea  
          Confirm: nimic, n-am inteles nimic!
          Sper acum sa te mai relaxezi.

          Reply
        10. Louisy "Hindmost" Pierson

          Domnilor (si doamna), inainte sa va dati cu posetele in cap, mai bine vedeti cine este actionar cu 84% la laiki-michi-richi-bank. Plateste cu varf si indesat, mama, mama.
          Se impune un cantecel: http://youtu.be/yMzppNPBsZo

          Reply
        11. SimonaM

          Louisy „Hindmost” Pierson
          Cine e? 92.000 private and institutional investors. 84% statul. E politică treaba, și e destul de complicat. Vedeți cine a fost ministru de finanțe până la alegeri, și de la care bancă a venit ministru. Vedeți cine-i șeful Băncii Centrale și cam cum se pregătesc ăștia să-i tragă-n țeapă. Uitați-vă la demisiile recente..

          D-aia e greu să spui că e normal să plătească firmele și particularii cu conturi deschise la bancă, da?!

          Reply
  4. bilbofil

    „We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.–That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, –That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.”

    Reply
  5. Ovidiu Mirică

    Argumentul poate fi valabil (deşi nu cred că nivelul de taxare e 0%), dar dai ca orbeţii în toţi deţinătorii de conturi bancare? În băncile din Cipru nu sunt numai bani din offshore-uri… Ca să nu mai spun că e vorba clar de o problemă de competitivitate dacă nu mai poţi să-ţi ţii firmele acasă. Despre asta e vorba şi în articol, de altfel.

    Reply
  6. Florina

    A cheltui banii altora, chiar dacă legal, instituţional acum, înseamnă tot furt, cu consecinţa schimbării paradigmei de moralitate care asigură ordinea şi progresul de mii de ani. Binele general înainte de binele individual este o utopie, este împotriva legilor naturale, selecţia nu mai are loc. Nu există nici o previziune pe termen mediu măcar, lung nici atît, privind consecinţele a ceea ce se întîmplă acum. Nu există, şi aici începe sfîrşitul, nici o bază şi nici o viziune pe care să se poată face o previziune a ceea ce se înfăptuieşte deja.

    Reply
    1. adrianc

      Florina Hai sa discutam concret despre situatia din Cipru. Existau 2 solutii:
      – BCE le dadea bani iar bancile din Cipru nu mai impozitau economiile nimanui. Insa banii de la BCE provocau inflatie in UE, si trebuiau platiti de toti contribuabilii din UE. Deci se fura de la toata lumea
      – BCE nu le da bani, sau le da decat o parte, si bancile din Cipru trebuie sa impoziteze banii deponentilor proprii. In acest caz se fura de la deponentii din Cipru

      Ce s-ar fi intamplat in cazul unui deponent daca nu isi tinea banii in banca, ci in aur, tablouri, terenuri, sau orice alt lucru fizic? Nimic. Nu ar fi fost afectat de aceasta criza.

      Reply
      1. Augustin

        adriancFlorinaProblema e prea mare ca sa nu fie evidenta. Se cheama mafie si evaziunie fiscala. In ultimul scandal de care am auzit in Italia de exemplu mafia a primit un contract de la stat pentru moristi eoliene cu o valoare cat jumatate din PIB-ul Romaniei. Si au recuperat prin confiscari a mia parte. 
        Daca vreti un exemplu si mai evident. Ati auzit de tara asta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Guernsey ? Apărarea și relațiile internaționale sunt asigurate de http://ro.wikipedia.org/wiki/Regatul_Unit dar Guernsey nu face parte din acesta și nici din http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_European%C4%83.Principala sursa de venit? Tranzactii financiare tip offshore desigur avand taxe pe venit scăzute și fără taxe pentru bunuri, servicii și câștiguri de capital. Si e fix in buricul targului intre Paris si Londra la 400 de km de fiecare.

        Daca nu e asa renumita ca Cipru e numai pentru ca nu e offshore pentru oricine gen magnati rusi. Daca nu era clar ca Rusia si Europa e in razboi economic dupa ce s-a oprit gazul in timpul iernii, s-a taiat ruta din Georgia si Europa a construit conducte respectiv investit masiv in cercetare energetica atunci priviti ce se intampla la noi sau in Cipru si incercati sa faceti abstractie de Rusia daca puteti.

        Reply
        1. Louisy "Hindmost" Pierson

          Augustin In traducere: exista oameni pe planeta noastra care „indraznesc” sa-si apere ce-i al lor, care „indraznesc” sa se fereasca de multitudinea de taxe si impozite care le dijmuieste avutul (avutul lor, e important de precizat). Unii indraznesc sa faca asta cu ajutorul altor state, mici, care nu se aliniaza politicii modiale de dijmuire intensiva.
          Atunci publicul larg argumenteaza degraba ca paradisurile fiscale si offshorurile sunt rele. Doar pentru ca ei nu ajung la struguri.
          Ce este convenabil omis ar fi faptul ca Cipru e „paradis” fiscal (paradis in comparatie cu alte state, nu Paradis cu majuscula). Paradis fiscal, nu bancar. O firma inregistrata in Cipru nu e obligata sa aiba si cont in Cipru. O firma offshore cu scaun la cap nici nu are cont tot in jursidictia unde e inregistrata, ci in alta. Partea cu „paradisul fiscal” e adusa in discutie doar ca sa inflameze spiritul justitiaro-socialist in clasa muncitoare. Pentru ca celelalte state sunt invidioase ca unii „au indraznit” sa nu se lase jecmaniti.
          Observ ca printre comentatori nu mai e nimeni care stie ordinea fireasca in care se suporta pagubele in caz de faliment. Pe locul 1 sunt actionarii, nu deponentii.

          Reply
        2. SimonaM

          Louisy „Hindmost” Pierson Augustin 
          Gaura-i atât de adâncă acolo încât nu ajung acționarii. E urâtă rău treaba.
          Iar aici e primul loc unde se taxează simultan deținătorii de conturi (deponenții) odată cu acționarii.

          Reply
        3. Augustin

          Louisy „Hindmost” Pierson Augustin Eu nu vorbesc despre oameni care au averi castigate licit ce si le protejeaza. Balanta inclina destul de clar si puternic in cealalta directie fiindca altfel nu era criza. Majoritatea averilor colosale se fac rapid in contracte cu statul si din mafie. Daca eu iau de la stat o suma mare si subcontractez pe ala de vrea sa munceasca cinstit si ii dau a mia parte si dupa imi protejez venitul, in cea mai mare confidentialitate desigur, ce se cheama? Ba ma mai si laud ca eu colectionez oameni nu lucruri si sunt om de afaceri de geniu. Inseamna ca ala de a muncit priveste la strugurii la care nu poate ajunge?
          Locul unde iti desfasori activitatea ar trebui sa fie un paradis fiscal nu fuga in gaura de sarpe. Nu de alta dar in gaura de sarpe, sa vezi ironie, traiesc mai mult serpi!

          Reply
        4. adrianc

          Louisy „Hindmost” Pierson Augustin Din cate am citit, in cazul Ciprului daca nu se ajunge la o solutie de finantare tara poate intra in faliment. Daca tara intra in faliment, dupa cum corect spui, primii care suporta costurile sunt actionarii, adica cetatenii. Ceea ce se si intampla.

          Reply
        5. Louisy "Hindmost" Pierson

          Augustin Păi și ăla a furat de la statul Rusia și vine statul Cipru să facă dreptate sau cum? Pe principiul că, dacă a furat, să plătească ceva la un stat, nu contează către care? Parcă furase din Rusia, nu înseamnă că i-a păgubit pe cetățenii ruși, i-a păgubit cumva pe ciprioți?
          Apoi, răspunderea e colectivă sau cum? Dar prezumpția de nevinovăție e opțională?

          Reply
        6. Augustin

          Louisy „Hindmost” Pierson Augustin  
          E o nedreptate clar doar ca vine ca urmare a altor nedreptati si nu rezolva problema. Doua rele nu fac in cele mai multe cazuri un bine. 
          Si un alt considerent. Nu putem deodata considera Cipru ca o fata mare doar pentru ca ar avea niste taxe mai mici si o orientare mai de dreapta. Nu de alta dar daca nu facea decat sa puna taxe mici pe bani sau pe operatiuni ale firmelor de unde problemele? Daca ai o conducta mare pe care la un moment dat vine mai putin combustibil dar tu consumi f putin sigur nu ramai in pana, corect? 
          Numai ca Cipru a jucat la doua capete sperand ca ori o sa faca cel mai mare favor Rusiei si o sa fie prima tara europeana care iese din UE direct in bratele ursului siberian (contra cost desigur) ori dupa ce isi baga bine de tot mainile in borcanul cu miere al altora o sa vina fratii mai mari din UE sa completeze la loc ca sa nu ii piarda. Actionarii bancilor te referi? Papusile alea recompensate cu functii bine platite ca sa faca sluj frumos? Cel mai bun exemplu de la noi Bogdan Olteanu de la BNR?

          Reply
  7. adrianc

    Situatia descris in articol este cea care a dus la criza actuala. Pararea mea e ca ea (situatia) se va schimba, iar in UE deja a inceput schimbarea. In UE se pune accent pe austeritate, nu se printeaza la greu ca in alte state mari (US, Japonia), deci inflatia in zona Euro e mai mica decat in alte state.
    In US stim cum au fost salvate bancile si societatile de asigurari de catre stat folosing bani publici. In Europa in schimb vedem acum ca se prefera inchiderea unor banci mari din Cipru in locul salvarii acestora cu orice pret folosing bani publici. Faptul ca averile peste 100k se taxeaza cu aceasta ocazie e discutabil, oamenii aceia care scapau de impozite acum platesc o taxa mai mare, dar pe total o sa fie ca si cum si-ar fi pastrat banii in tara lor, deci zic sa nu ii plangem prea tare.
    In afara de asta banii (cash-ul) nu trebuie folosit ca pastrator de valori, cine face asta e un cretin. Noi romanii am avut o experienta nasoala destul de recenta dupa revolutie cu inflatia. E la fel insa peste tot, cine pastreaza economiile in cash (la banca sau in afara ei) o sa piarda tot prin inflatie, mai devreme sau mai tarziu in functie de tara si moneda in care pastreaza.

    Din cate citesc si eu, sistemul financiar actual in care dolarul american indeplineste functia de world reserve currency se apropie de sfarsit, iar in locul dolarului vom avea Euro ca moneda de rezerva si aurul fizic ca pastrator de valoare si regulator al deficitului dintre tari, deficit care acum este tinut tot in dolari.
    Cica Euro exact ptr asta a fost creat, ptr a lua locul dolarului, iar aurul este pe locul 1 in lista de active a BCE, unde este evaluat trimestrial la pretul oficial:

    http://www.ecb.int/press/pr/wfs/2013/html/fs130109.ro.html
    In cazul US este fixat 42,22 USD:

    http://www.mining.com/beware-official-us-government-price-for-gold-is-only-4222oz/
     

    In UE aurul fizic este scutut de TVA (este si la noi in codul fiscal):
    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#_Toc304299961

    Asta e o dovada ca UE s-a pregatit ptr aceasta tranzitie incurajand lumea sa pastreze valorile in aur fizic.
    In fine, e mai mult de discutat … sper ca nu v-am plictisit cu aberatiile mele :).

    Reply
    1. SimonaM

      adrianc 
      LOL. Și firmele cum să facă? Să plătească oamenii în inelușe și cerceluși? Și cu capitalurile ce se întâmplă? Că până acuma nimeni n-a mâncat aur și tablouri, și nici nu s-au înmulțit astea singure. Sau nu mai muncește nimeni, nu mai investește nimeni, stăm fain frumos și așteptăm sfârșitul?
      Altimnteri, mai zic odată. LOL.

      Reply
    2. Louisy "Hindmost" Pierson

      adrianc Ai umor.
      In Europa, cel mai socialist dintre continente, se pune deci accent pe austeritate. Sa le spui asta tuturor dependentilor intr-o forma sau alta de redistributia statului, ca nu vad sa se fi terminat cu pomana.
      Si eu zic ca e bine ca ii taxeaza pe aia din Cipru, ai draku care au indraznit sa nu fie impozitati in tara lor. Pai cum vine asta, tovarășe, să nu se lase jecmăniți?

      Reply
      1. adrianc

        Louisy „Hindmost” Piersonadrianc Faptul ca platesti un impozit pentru scoli, drumuri, asistenta medicala de baza, armata, politie, ti se pare jecmaneala? Mie mi se pare normal sa dau un impozit cinstit. Daca impozitul e prea marem atunci da, vorbim de jecmaneala, insa nu sunt de acord cu fuga de impozite.
        Iar in legatura cu socialismul … regrest sa spun, dar SUA esta mai socialist decat Europa, cel putin din pdv al cheltuielilor guvernamentale, care sunt mai mari (pa procent din PIB normal) chiar decat ale Romaniei:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

        Reply
        1. adrianc

          Louisy „Hindmost” Pierson Hmm … m-am grabit cu link-ul, SUA cheltuie mai putin decat majoritatea tarilor din Europa intr-adevar, insa mai mult decat Romania :).

          Reply
        2. Louisy "Hindmost" Pierson

          adrianc Desigur ca e jecmaneala. Cine e birocratul acela care isi permite sa imi dicteze mie, pe banii mei, de cata scoala am eu nevoie, de cati doctori si asistente trebuie sa salarizez eu, cat si pe ce drumuri merg s.cl? Imi platesc eu strict ce am nevoie, iar cu diferenta de bani (minim salariile birocratilor, daca nu si eficienta serviciilor, care oricum e abisimal de mica) fac altceva, mai util mie si familiei.
          E irelevant ca nu esti TU de acord cu fuga sau nefuga de impozite, pentru ca, in primul rand, nu e vorba de banii tai, deci opinia ta despre banii altora e egala cu o ceapa degerata si, in al doilea rand, nu ti-a cerut nimeni parerea sau permisiunea, deci cu atat mai mult te exprimi fara rost. Una dintre primele lectii pe care orice socialist trebuie sa le invete este sa nu se mai preocupe de avutul altuia, ci strict de al sau.
          In fine, nu ai decat sa te lasi tu jecmanit de statul care iti place tie mai mult, pana una-alta, au existat si exista oameni care fac tot ce pot ca sa nu se lase, pentru ca impozitele nu sunt decat o forma de hotie legiferata. Tot ce nu e voluntar se numeste furt.
          A, si mi se pare ca ai gresit blogul. Sau oi fi unul din trolli lasati sa zburde, ca sa ne distram si noi.

          Reply
  8. Alexandru Rauta

    doamna Popescu, poate am folosit gresit termenul de ‘paradis fiscal’ dar faptul ca Cipru taxa cu 0% firmele offshore si cu 10% restul, o pune in pozitia de dumping fiscal.

    Reply
  9. SimonaM

    Suntem extrem de aproape de zisa Doamnei de Fier.
    Să-i vedem ce vor face când se vor fi terminat banii altora. Nu mai e mult…

    Reply
    1. Rheia

      SimonaM Auzi, știi care-i partea proastă? Că nu banii se termină, ci încrederea. Bani dă ordin să se tipărească orice bou de politician. Dar ce furnizor se mai încrede în valoarea lor?

      Reply
  10. Simona Maria Popescu

    Ce-mi plac oamenii care nu ştiu care-i treaba dar au păreri ferme despre orice. In Cipru au salvat ţara deponenţii la bănci. Iar paradis fiscal nu mai e acolo de vreo zece ani. Mai informaţi-va..

    Reply
  11. Ovidiu Mirică

    Legat de comentariul de mai sus, cred că se face o confuzie: banii respectivi au mai fost impozitaţi o dată (chiar dacă e vorba de conturile de economii sau de conturile curente ale firmelor). În cazul Ciprului e vorba de o confiscare. Nu am înţeles în ce scop, că pare să nu fie cazul de o recapitalizare a băncilor, ci de umplerea vistieriei statului. Ceea ce e cam nasol…

    Reply
  12. Alexandru Rauta

    fortati lucrurile: pana la urma, e vorba de impozitarea unor bani fugiti spre un paradis fiscal. In plus, bancile care au adapostit acesti bani si i-au folosit nesabuit vor fi cel putin restructurate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *