De ce se roaga Vasile Blaga de Crin si de PNL?

Deci, de ce atîtea mesaje disperate de dragoste din partea lui Blaga către PNL și Crin Antonescu? Să începem cu începutul:

1. PDL este partid de pradă. Ca toate celelalte partide românești, dealtfel. Ce îi aduce laolaltă pe pedeliști este apetența pentru buget, contracte cu statul, licitații aranjate, funcții în administrație. Pentru a atinge aceste ținte, este neapărat necesar să fii la guvernare. Dacă nu ești la guvernare, nu ai acces la buget, la contracte cu statul, la licitații aranjate sau funcții în administrație. Neavînd acces la acestea, nu mai are rost să stai în partid, să pierzi timpul aiurea. În toți anii în care a fost la guvernare PD/PDL a strîns rețelele PSD și PNL. Să nu uităm că PDL este la guvernare din 2004 (cu o pauză la nivel central dar nu și local între aprilie 2007 și decembrie 2008). Maturii PDL cînd intră în politică intră în afaceri de fapt, nu în politică. Tinerii PDL cînd intră în politică intră în administrație de fapt, nu în politică.

2. Finanțarea electorală se recompensează la guvernare. Nu obții finanțare fără să existe, din partea finanțatorului, a unei minime garanții că vei ajunge la guvernare și că-i vei întoarce favorul înzecit, însutit, înmiit. Dacă ai față de viitor opozant, nu-ți dă nimeni bani, nu se sperie nimeni de tine. Te duci și tu la un afacerist local mai slab de înger și te încrunți un pic la el. Dacă ai față de viitor guvernant, omul se gîndește la autorizații, la ANAF, la poliție, la birocrații, la mii de probleme pe care i le-ai putea face dacă nu se execută atunci cînd îi ceri bidinele, aracet, mașini cu plinul făcut și sală de conferințe. Dacă afaceristul local e mai influent, mai tare-n coaie, te duci și îi promiți că după va primi contracte cu statul, că îi vei aranja licitații și angaja o nepoată de la Dorohoi la Direcția de urbanism. Dacă ai față de opozant, omul nu prea are chef să stea după tine 2 ani sau 5 ani sau 7 ani pînă ajungi tu la putere. Dacă ai față de viitor guvernant, oameni sîntem, ne înțelegem conașule mîncați-aș pula ta de democrat și liberal pe deasupra. Dai o țuică?

3. Vasile Blaga nu știe altceva. Așa face el politică din anii 90, de cînd era prefect și deputat FSN sau șef la Vămi. Orice altfel de politică i se pare absurd și de neînțeles.

4. PDL este un partid aflat în pragul desființării. Dacă nu se agață de o alianță cu PNL (în condițiile impuse de PNL, inclusiv susținerea la prezidențiale a lui Crin Antonescu – abia aștept să văd trepădușii făcîndu-i campanie lui ”Căcărău”), vor urma migrații masive către PNL și PSD, care vor șterge probabil partidul de pe harta politică. Demobilizarea și dezorganizarea la PDL au trecut de orice limite cunoscute în politica românească iar singurul lucru care îi mai poate mobiliza pe pedeliști este prezența la guvernare chiar și din postura de remorcă, de al doilea partid.

5. PDL a rămas ultimul instrument de negociere pentru greii PDL (nu se știe niciodată cînd îi pune cineva să justifice averile și nici dacă-i crede că au împrumutat sute de mii de euro de la niște simpli cetățeni).

Oamenii simt de unde bate vîntul și cum sună viitorul. Și se adaptează.

Mesajele lui Blaga nu trebuie interpretate electoral. Ele nu sînt adresate electoratului. Ele nu sînt adresate nici măcar PNL-ului sau lui Crin (cu ei discută prin alte canale). Mesajele sînt adresate clientelei PDL din teritoriu.

PNL este la ora actuală cel mai extremist partid de pe scena politică românească. Este antioccidental, antidemocratic, este partidul care a atacat cu cea mai mare virulență statul de drept, este partidul care a inițiat lovitura de stat și care a dat unul dintre cele mai sinistre personaje politice a ultimilor 23 de ani, Crin Antonescu. Alianța cu PNL, chiar și fără Antonescu (cu atît mai grav dacă e și Antonescu) este o alianță împotriva statului de drept, împotriva democrației, împotriva alianțelor occidentale ale României, adică împotriva intereselor naționale ale României.

Mă așteptam ca MRU să ia aitudine și să se dezică de Blaga, să excludă orice alianță cu un partid extremist condus de un lider extremist.

PS. Mă uit pe Facebook și văd o postare a lui MRU: ”Lecții de modă și colecții sofisticate la fabrica Chic din Arad.” Îmi plac oamenii relaxați, zen.

Facebook Comments

14 Comments De ce se roaga Vasile Blaga de Crin si de PNL?

  1. Pingback: Blaga nu iubeste portocaliul, trandafirii si ”verde-nrourat” | BLOGARY

  2. Pingback: PDL speră să-l susțină pe Antonescu la prezidențiale | Blogary

  3. Amelia New

    Blaga este un nostalgic al primei perioade ADA (anii 2005 -2006); are pur si simplu o fixatie din care nu poate iesi: ce bine s-au inteles ei cu PNL la guvernare, cum au reusit ei impreuna sa ne bage in UE etc. Tot ce s-a intamplat dupa, felul cum au evoluat/involuat lucrurile, criza (economica si constitutionala) sunt pentru el intr-un soi de ceata deasa. 
    Btw, am prins o parte din declaratia lui Base de aseara. In cateva fraze (clare si inteligibile) a reusit sa traseze un program de guvernare realist si cu tenta de dreapta. N-am putut sa nu ma gandesc ca, dintre toate personajele cunoscute, ar fi totusi cel mai prim-ministru pentru tarisoara. 
    In plus, mi s-a parut ca a marcat public (loud & clear) ‘despartirea de PDL’.

    Reply
  4. crabs

    ooo,dar partide sant.Oameni nu prea sant.Au trecut in obisnuinta atat de mult rezolvarea celor mai mici probleme acolo la partid incat le citesti in ochi cand vin dorinta unui castig mic si imediat.Unul la o suta vine pentru a lasa o umbra in urma lui dar cand simte cum pute balta, se lasa pagubas.Degeaba se afirma stele in televizoare,nu au in spate decat armate de palariosi care vseaza rambursari de tva.Nu poti pune pe un blog decat dorinta de a avea un cuvant.Restul ramane insurubat inlauntru dar trece cu votca sau wiskey prost de la billa.

    Reply
  5. Nea

    OstapB Azi dau să mă sui în maşină şi văd ditai fluturaşul înfipt sub ştergător. În timp ce-l aruncam, am aruncat o privire pe el: benzină fără tva la pompe. Nu-i rău. Mă simt ca un copil căruia nişte părinţi inconştienţi îi oferă răsfăţuri oâextravagante. 
    De ce nu apare un partid care să-mi promită profiterol la fiecare mic-dejun? Sau un supermodel în fiecare pat. Sau single malt în loc de apă de gură.

    Reply
    1. Yeba

      Nea, partidul a apărut, n-ai observat tu. De ce nu te muți în sectorul 3? Măcar o parte s-ar rezolva, faci o cerere la primar.

      Reply
    2. OstapB

      Nea Pai, de ce se chinuie si consmua cartusul de la imprimanta degeaba ?! Mai bine sa faca camapanie pentru  la loteria vizelor in Venezuela, ca acolo curge benzina direct la robinet, asta pe laga lapte si miere.
      Poate undeva tot o fi o speranta. O fi azi Romania politica in etapa in care toata lumea investeste la Caritasul politic, la „jocul de la Ploiesti’ (asta era cel mai tare dupa Caritas). Dupa aia o sa fie mai subtil, n-o sa mai fie cu roaba cu bani, ci FNI (adica „fond de investitii”, ca suna mai bine, pana si poetul Vosganian a investit aici!), apoi metoda „masina de cusut Singer” in politica, aici nu mai cade in plasa decat o minoritate. Toate astea arata o evolutie de la foarte rau, la rau si la mai putin rau si o constientizare a realitatii economice de piata. Poate va fi asa si in politica. Poate.
      A zis-o un domn foarte destept : „acolo unde e cea mai mare sansa de a te pierde, tot acolo e cea mai mare sansa de a te salva”. Adica, cu cat atingi fundul prapastiei mai repede, cu atat mai multe sanse de a te salva ai. Astfel, foarte bine ca se face praf mediocritatea democratica a PDL, ca sa dea sansa aparitiei unei forte democratice de dreapta.

      Reply
    3. Gramofonu

      Yeba OstapB E ruda apropiata a jocului de la Focsani. Bagi un leu si scoti doi intr-o luna. Daca nu, atunci bagi un leu si mai iei o teapa.

      Reply
    4. Nea

      Yeba  Nu ştiu dacă e acelaşi, dar am văzut cam pe vremea Caritasului o variantă a jocului de la Ploieşti. Nişte amărâţi intraseră în sediul jocului şi se uitau tâmp la o sobă de teracotă maro, singurul activ pe care mai puteau pune mâna. Patroana era – după nume – soţia unui fost coleg al meu din armată, cunoscut (nu degeaba) ca Fiara din Copou.

      Reply
  6. crisuadi

    OstapB „…cu atat mai bine si cu atat mai repede va putea aparea o solutie”. Nu , o solutie de dreapta nu va aparea repede…Marea majoritate , m-am convins nu de ieri de azi , face priza fantastic de repede la ideile de stanga . Asta e , pana nu se epuizeaza viata de stanga in romania , pana cand nu vom trai ultimile consecinte catastrofale de stanga , nu va apare nici o dreapta . Va urma o perioada foarte interesanta : degringolada statului roman in faliment ! El este , deja , in faliment , dar nu o va recunoaste nici cand vor inceta platile . De altfel , nici in Grecia nu se recunoaste falimentul…Salarii si pensii la stat mai rar , revolte , revolte , politie , revolte si , eventual , guvernanta americano-germana…
    Eu asa vad viitorul . Cum zicea Mirel , ei sunt zen toti , total !

    Reply
    1. crisuadi

      OstapB Pai , un cat de mic numar de oameni cu idei de dreapta poti gasi si acum , cum vei gasi intotdeauna . Si , ce faci cu ei ? Faci un club unde discuti ce ar trebui facut in tara ? 9% la inceput sau dupa scrutin , ca e tot aia ? Sa fim seriosi , ce opozitie este aia de noua la suta ? Va fi luata in tolba de cineva si anihilata , scurt , doar cu o juma’ de idee de stanga …Nici eu nu-mi inchipui o dreapta populara , dar macar 25-30 la suta…
      In ceea ce priveste ce ar fi trebuit sa faca PDL , ai dreptate din moment ce ai crezut ca PDL ar fi un partid de dreapta si ar fi in opozitie…Eu am incetat de mult sa mai cred asa ceva , de aceea am si insirat scenariul de mai sus .
      Si , sa nu ne facem ca nu stim : Toate masurile de dreapta care s-au luat de-a lungul timpului , dupa 1989 , nu au fost luate de nici un partid de dreapta , ci de cine s-a nimerit , sub presiunea celor de afara care ne dadeau bani sau care ne puneau conditii sa aderam undeva .
      Repet si inchei , nu va fi , de acum in 8-10 ani nici un moment propice aparitiei dreptei pentru ca greul economic si efectele crizei in Romania de acum incolo se vor vedea si vor incepe sa se arate : salarii ioc , pensii mai rar , revolte , revolte , politie , revolte … si dreapta de afara va face curatenie. Uitati-va ca abia acum in europa , seful bancii centrale europene si altii vor sa impuna ideile de dreapta…Rabdare , statul social va muri greu.

      Reply
  7. Bleen

    Tocmai ce ziceam:Potrivit analizei IPP, cei mai multi dintre candidatii noi propusi de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private.Candidatii PDL sunt persoane din institutii centrale sau locale, fosti prefecti, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, primari, directori de intreprinderi de stat, consilieri locali.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *