Despre un nou partid. Consideratiuni doctrinare. (II) Proiectul national.

Rolul unui nou partid este acela de a imagina o Românie care să înlocuiască România lui Iliescu, Iorgovan, Bîrlădeanu și Adrian Năstase. Un nou partid trebuie să pună în discuție întregul sistem constituțional, regimul politic post-decembrist, miturile comunismului românesc, ale etatismului, miturile stîngii occidentale și locul României în Europa de astăzi. Un nou partid cu adevărat necesar și care să poată reîntemeia România nu se poate naște din mici ambiții personale, nerăbdări ale agitaților de serviciu sau calcule tactice. Un nou partid cu adevărat necesar nu poate fi decît expresia politică a unei mișcări mai largi de renaștere națională. O mișcare care să propună un proiect nou de Românie, coerent și plauzibil, fără calcule meschine, timidități culturale și corectitudini politice.

Dacă își propune mai puțin de atît, un nou partid nu ar face altceva decît să aglomereze inutil scena politică.

(episodul anterior: Despre un nou partid. Consideratiuni generale. (I) Mitul fondator)

Facebook Comments

12 Comments Despre un nou partid. Consideratiuni doctrinare. (II) Proiectul national.

 1. Pingback: Despre un nou partid. Consideratiuni doctrinare. (III) | Blogary

 2. Rheia

  PDL are resurse nesecate de tupeu, judecînd după balonașul emis de Gheorghe Flutur: (Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat) „Noi, PDL, avem obligatia sa coagulam dreapta in Romania, sa chemam toate formatiunile, lideri politici, oameni importanti care au un cuvant de spus pe partea dreapta. Sunt convins ca sunt multi liberali care se simt pe un drum gresit, incompatibil cu USL-ul si asta cred ca este doar inceputul”.

  Reply
  1. adina

   Rheia PDL are obligatia de a tacea din gura (ideal ar fi sa se dezintegreze, asa cum e in forma actuala) si de a nu juca rolul unui Mesia pentru asa-zisii liberali rataciti, ca aia au dracii lor in USL care le asigura drumul spre Rai, aka bugetul de stat al Romaniei.

   Reply
 3. Bleen

  Mafia lucrează suptil. Azi omoară în bătaie un consătean de-al unchiului lui Daniel Morar, mîine tamponează mașina unui vecin de scară al unui văr de-al lui Daniel Morar, poimîine pică la Organe de mașini un coleg de facultate al unei nepoate de-a lui Daniel Morar. Toate astea, spre groaza militanților dreptei, care deja văd 100 de specii extraterestre atacînd Pămîntul și pe ei refugiindu-se pe Muntele Kogaion, între centrul energetic al Pămîntului și Atlantida, next to invitații lui MRU, Marii Druizi Chiliman, Tăriceanu și Roxana Rosetti.

  Reply
  1. Rheia

   OstapB (Citisem „Ce-am putut și ce-am pierdut”. Ori ochelarii mei nu mai sînt buni, ori eu.) Știu că nu-i frumos la ce mă gîndesc, cînd citesc ce-ai scris tu mai sus, dar nu mă pot abține: Vezi, dacă n-au folosit Durex….

   Reply
 4. bilbofil

  Prima reacție a fost să zic: ouau, ce truism la bleen: un partid nou trebuie să vină cu propuneri noi, nu doar cu alți oameni la comandă! După care mi-am dat seama de două lucruri:
  Mai întîi că este posibil ca nu toată lumea să fi perceput deja truismul, doar sîntem o societate a formelor fără fond, a statusului nu a instituțiilor.
  Apoi, că orice discuție temeinică, pentru a nu eșua în teoria chibritului, trebuie să înceapă (ca și geometria euclidiană) de la truisme.
  În altă ordine de idei nu îmi dau seama dacă încerci să demarezi o dezbatere între comentatori; dacă da, no comment dar zi-o, dom’le, cu subiect și predicat, dacă nu, poate ar fi bine să pui mai multe idei într-un episod, chiar dacă asta ar însemna ca noi, cititorii, să așteptăm mai mult.
  Deocamdată, mulțumesc, succes și inspirație!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *