Interviu exclusiv Cristian Preda: „Aș fi oferit președinția Senatului UDMR-ului.”

Astăzi am avut o foarte interesantă discuție de o oră cu Cristian Preda. Zilele astea lucrăm la transcriere și spre sfîrșitul săptămînii sperăm să avem interviul online. Am vorbit despre dreapta, liberalism, creștin democrați  și conservatori și Cristian Preda a produs o foarte bună definiție a valorii federatoare a tuturor curentelor de dreapta, una care transcende clasele sociale: respectul și cultivarea autonomiei individuale. Am vorbit despre politică și afaceri, țărăniști, puțin despre episodul recent al tentativei de schimbare a lui Geoană. Am vorbit destul de mult despre bicameralism, referendum și distorsiunile actualei culturi interne în PDL și felul în care ea e contaminată uneori de lipsă de curaj și o doză oarecare de servilism. Mai sînt și surprize și afirmații tranșante, înafară de cea din titlu. Stați pe recepție.

UPDATE: Sensul afirmației legate de UDMR e următorul: PDL ar fi trebuit să se înțeleagă cu PSD pentru un compromis în care conducerea Senatului ar fi trecut la UDMR. Era o mișcare în care toată lumea cîștiga. Se va vedea în interviu de ce. Asta pentru a nu pierde vremea cu comentarii malițioase despre faptul că Preda nu are nimic de oferit, ca persoană, UDMR-ului.

Facebook Comments

33 Comments Interviu exclusiv Cristian Preda: „Aș fi oferit președinția Senatului UDMR-ului.”

 1. MicutzaCeKurai

  domnu florin, datzi drumul la interviu, va rog. este plina sala, deja se tropaie si se aplauda nervos! si raminem fara pop-corn.

  Reply
 2. Ina Eyre

  @val_one: Şi acelaşi udemerel ar fi şi de necorupt în eventualitatea, tot mai dragă observ, a penepesediştilor, de a tot colporta suspendări ale preşedintelui?

  Nu de alta, dar s-a răsuflat gogoaşa cu boala, aşa că băieţii pot trece la încălcarea constituţiei iorgovane. Băsescu oricum o preîncalcă, ei trebuind doar să stabilească momentul când a supus-o iremediabil şi definitiv. Cu Che şi Fidelito pe post de lideri nici nu e de mirare: viva la revolucion.

  Reply
 3. gabhry_el

  e cam lungă aşteptarea asta, de luni pînă vineri, sîmbătă…

  poate că între timp va fi întrebat de vreun reporter şi va apărea ştirea pe Hotnews sau la iRTV

  şi exclusivitatea se va fi dus pe apa teasing-ului

  Reply
 4. MicutzaCeKurai

  va fi baciul udemerean. c-altfel nu li se facea aceasta propunere in direct si la o ora de virf – direct dintr-un interviu (pe care cu rabdare-ne abia astept sa-l citesc).

  Reply
 5. val_one

  @Ina Eyre,

  Cred ca un udemerel in locul lui Geoana ar fi cea mai buna asigurare ca guvernul

  ar rezista oricarei motiuni de cenzura imaginate de opozitie.Poate nici nu mai conteaza persoana,udemerel sa fie.

  Reply
 6. Ina Eyre

  Florin, ne luminează dl Preda şi în ceea ce priveşte eventualitatea ca un udemerel să fie, (interimar), pe post de Nicu Machiaveloiu? Sună rezonabil?

  Reply
 7. Merechene

  oricum, lui geoana i-au tras-o imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, cu becul bunsen si flacara lui violet. 🙂

  Reply
 8. Merechene

  geoana, desi tantalau, a fost descurcaret; cu 3-4 (? not sure) case in spinare, nu-i plang de mila. 🙂

  Reply
 9. Marynia

  gabhry_el

  Şi dacă totuşi ţin la eticheta de stânga, pot extinde : "pentru cei mulţi" 😀

  Unul ca Bănicioiu s-ar băga primul la rând, vorba clasicului: ce dracu', trebuie să supravieţuim!

  Reply
 10. val_one

  De cand a aparut ,UDMR a vrut sa fie "buricul" politicii la nivel national

  si i-a cam reusit,fara a fi un partid politic.

  Reply
 11. Florin Cojocariu

  @para: Felul in care Ciutacu pune intrebarea e complet gresit. Nu face decit sa-i tradeze complexele si nevoia profunda de a fi placut. Cinismul si magaria lui sint expresia disperarii ca orice a incercat nimeni nu l-a placut. Si, paradoxal, cu asta si-a gasit in sfirsit reteta, ai vazut ce de fani? Intrebarea mai tradeaza si o problema: isi da seama ca e intr-o situatie fara iesire – daca devine mai rezonabil isi pierde audienta si fanii, daca ramine cu discursul de acum isi pastreaza fanii dar stie ca va ramine pe veci un clovn. Dureros e ca nu-i, cel mai probabil, prost si nicvi clovn in structura lui intima. E, de fapt, nefericit, cu tot cu succesul nebun, fanii si defularile cinice si zilnice.

  Asadar, el nu e actor, sa-mi placa. UN personaj public, un lider de opinie, nu e judecat in termenii simpatiei. Sigur, simpatia e importanta, ce ramine insa din omul in cauza nu sint fanii ci discursul. Ca sa-ti dau un exemplu: Hurezeanu imi displace profund, nu pot insa sa nu-i apreciez inteligenta de comentator si subtilitatea de analist. Nistorescu imi e profund antipatic si cred in acelasi timp ca ar trebui sa-i faca cineva statuie pentru ce a facut in presa in anumite momente. Roman imi place dar e o nulitate. Si asa mai departe.

  Asa ca intrebarea despre placut nu are nici un rost. Decit sa panseze o suferinta.

  Reply
 12. theophyle

  Bine ca nu poate hotara el cine sa conduca Senatul. Astept interviul cu el. A devenit obositor cu politia lui de campus. Din punctul meu de vedere CPreda "trece clasa", nu la scoala mea.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   Bleen, vezi ca stai la poante cu Nedo si s-a bagat Patriciu in fata ta.
   @para: Asteapta interviul. Am vrut sa-ti explic dar am sters, e aiurea s-o fac inainte de interviu. Are un argument bun.
   @theophyle: vezi update.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *