Lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa cu eliminarea cauzelor

Etatism, corupție și mită electorală

Robert Negoiță dă mită electorală mascată, pe banii contribuabililor, și folosește sistemul de educație, corpul profesoral și copiii în scopuri politice.

Dacă mișcările populiste ale personajului în cauza nu mai miră pe nimeni, surpriza vine din partea „doamnelor” profesoare care s-au îmbulzit să ia cît mai multe pachețele (că doar sînt pe gratis, nu?). Dacă acestea sînt persoanele care ne educă copiii, de ce să ne mirăm că pe nimeni nu deranjează faptul că guvernul țării e plin de plagiatori sau corupți?

Sursa: filme cu proști

De ce funcționează mita electorală în educație? De ce funcționează mita electorală pe banii contribuabililor? De ce funcționează mita electorală în general? De ce primesc învățătorii și profesorii mită electorală și de ce acceptă folosirea elevilor în scopuri electorale?

Fiindcă sîntem conduși de oameni răi despre care o să facem acum un fotoșop motivațional și o să cîntăm un cîntecel.

Sau poate fiindcă profesorii și învățătorii care lucrează la stat nu au responsabilitate profesională și etică. Și nu au fiindcă nu li se cere și nu sînt sancționați financiar sau prin concediere pentru incompetență și imoralitate. Fiindcă doar politicienii îi pot sancționa, și nu o fac decît dacă nu le slujesc interesele politice. Poate că mita electorală funcționează pe banii contribuabililor fiindcă acești bani, în loc să rămînă la contribuabili, se duc la stat. Fiindcă domenii în care statul nu are ce căuta și în care și-a dovedit iresponsabilitatea, incompetența și imoralitatea, ca sănătatea sau educația, au rămas în continuare în administratea statului. Iar aceste domenii atrag resurse financiare și umane care sînt utilizate de mafia politică.

Amploarea corupției, a mafiei politică și a mitei electorale sînt direct proporționale cu etatismul. Cu cît statul este mai implicat în mai multe domenii, cu cît bugetul este mai mare ca procent din PIB, cu atît corupția, mafia politică și mita electorală vor fi mai prezente în viața noastră.

Cît timp aceste domenii sînt finanțate de contribuabili și administrate de politicieni, corupția este normă. Justiția este o soluție de avarie. Pentru a putea lupta împotriva corupției care implică politicieni, domenii extinse, rețele sociale cu sute de mii de oameni, miliarde de euro, ai nevoie de o întreagă armată de polițiști și magistrați bine instruiți, bine plătiți și bine intenționați. Chiar și în condițiile unei justiții extrem de eficiente (am înțeles că DNA-ul, de exemplu, e pe primele locuri în lume la procentul de condamnări din trimiterile în judecată), efectele asupra sistemului sînt minime. Supradimensionarea sistemului de justiție aduce după sine scăderea calității polițiștilor și magistraților și scăderea calității actului de justiție. Iar justiția doar poate limita amploarea corupției. Tocmai de aceea politicienii, după ce și-au asigurat un stat supradimensionat, care să-i alimenteze cu resurse financiare și umane, se vor îndrepta spre justiție, încercînd, și deseori reușind, să o controleze.

Nu putem lăsa lupta împotriva corupției doar pe umerii justiției. Soluția este eliminarea cauzelor, nu a efectelor. Soluția este eliminarea statului și, implicit, a mafiei politice și a sursei de corupție din aceste domenii.

Facebook Comments

15 Comments Lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa cu eliminarea cauzelor

  1. cinic

    Am absolvit Liceul Lazar (la cativa ani dupa Liiceanu si Motzu Pittis). Am avut profi cu licente luate inainte de invazia bolsevica si educatie. Acei profi nu luau spaga! SI am luat bac-ul. Apoi au venit profi facuti pe la Inst.Maxim Gorki, activisti din Min.Educatiei, etc. A inceput si spaga, intai cu obiecte, apoi cu favoruri si abia apoi direct cu bani.  Este inerenta spaga in educatie, sau e inerenta in societatile post-comuniste, unde nu e mai important sa te arati tu mai bun decat celalalt ci sa-l zugravesti pe cel din fata ca fiind mai rau decat tine. Se aplica si la politicieni? Pai, acestia din ce scoala au iesit?

    Reply
  2. Nea

    Confucius zice la dim potrivă, că legile, promisiunile politice, programele sociale şi renaşterile religioase nu pot duce la nimic în absenţa virtuţii. 
    Dar ce ştia el, nu-şi trăsese nici internet

    Reply
    1. jemanfu

      Nea si Confucius mi-au luat vorba din gura. „nu au fiindcă nu li se cere” e o mica scurtatura logica surprinzatoare la autor. dac-as fi avut eu atitia bani citi mi s-au cerut…

      Reply
      1. Bleen

        jemanfu Nea Nu li se cere fiindcă politicenii, adică șefii lor, nu au interesul să le-o ceară. Nu au fiindcă sistemul de selecție lasă în sistem oameni de slabă calitate.

        Reply
        1. jemanfu

          Bleen jemanfu Nea si daca li s-ar cere n-ar avea de unde. iar ideea ca responsabilitatea si etica pot fi obtinute prin coercitie merita ignorata. despre selectie se poate vorbi, dar atunci trebuie stabilita mai atent si mai riguros vina statului la calitatea selectiei. consecintele sint importante: de pilda cum sa lasi tocmai justitia, apararea si ordinea publica in seama cuiva care nu se califica nici sa faca pufuleti?

          Reply
        2. Bleen

          jemanfu ”cum sa lasi tocmai justitia, apararea si ordinea publica in seama cuiva care nu se califica nici sa faca pufuleti?”  Exact. Aici îți dau dreptate 100%.

          Reply
        1. jemanfu

          Bleen raspunsul meu viza strict logica. responsabilitatea si etica nu se gasesc la chioscul din colt. ca misto ar fi…
          ps.la chiosc se gasesc eventual carti despre, dar daca n-ai glanda nici astea n-ajuta.

          Reply
      1. Nea

        Bleen  Ba am declarat public că votez ARD. Nu din tâmpenie, frică, etc. De nevoie. 
        Citiţi şi voi Hanibal ante porcas, al lui Vărzaru, în ediţia print a lui Kamikaze. 
        În plus, am înţeles afirmaţia lui Confucius în sensul că orice vine din afară nu are şanse dacă noi, indivizii cărora li se adresează, nu avem virtute.

        Reply
    1. adrirus

      Pai unii nu prea sint cuminti si se iau dupa alde Lazaroiu, Aligica, Hincu, Cosmin Alexandru s.a. si se vor duce duminica pe ploaie, lapovita sau ninsoare sa voteze ARD din datorie „patriotica” si nu din convingerea ferma ca merita votati.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *