Miza congresului PSD

N-am timp să scriu prea mult însă:

1) de victoria lui Ponta ar trebui să se teamă în primul rînd Crin Antonescu şi peneliştii (concurenţa dintre cei doi e posibil să ducă chiar la dispariţia PNL, dacă PD-L şi PSD se vor înţelege între ele iar Ponta are tot interesul să rămînă singur pe culoar pentru prezidenţialele din 2014). Şi da, în ciuda aparenţelor, victoria grupării cu vînă şi aspiraţii (Ponta-Năstase) avantajează PD-L (cu o singură condiţie: pedeliştii să-şi dea seama de asta şi să acţioneze şi negocieze în consecinţă).

2) V-am zis eu? (Geoană, la a doua ţopăială precoce şi Hrebenciuc). Ştiu că e cam cocălărească reacţia însă nu m-am putut abţine.

În concluzie, aş putea spune că miza congresului PSD, pe termen mediu,  este dispariţia PNL din Parlament.

Gata, am zis-o, acu mă întorc la uşile mele de garaj.

UPDATE 13:38:

Extrase din discursul lui Victor Ponta:

„Ne vom lupta nu doar cu PDL, ne vom lupta si cu PNL”

„Crin Antonescu va fi un adversar puternic pentru noi”

„Eu vreau ca PNL sa sprijine PSD, si nu invers”

Încep să mă îngrijorez: gîndesc ca un pesedist. Încă nu m-am decis ca cine: ca Ponta sau ca Hrebenciuc?

Facebook Comments

127 Comments Miza congresului PSD

 1. Pingback: Crin a ramas fara prieten « ContraManipulare

 2. Yeba

  @Razvan: ne grabim cu branduirea. Nu-i mai simplu sa-l lasam pe Ilici? Precis gaseste cea mai buna solutie, o sa ne umileasca.

  Reply
 3. Razvan Cucui

  @merechene, Yeba. Corect!

  @Leon. New entry!

  Da pe Ponta cum sa-l <del datetime="2010-02-20T20:13:30+00:00">poreclim</del> branduim? In afara de Micul Titulescu… Harry Pontăr?

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @

  Cata vreme PSD nu-i ucide tatal sau macar sa-l lase singur in padure, n-are nicio sansa. Brandul Iliescu e mai tare ca partidul.

  Reply
 5. Razvan Cucui

  "Eu sunt un brand" a declarat Ion Iliescu, motivand ca nu are nevoie de functii in partid. Eu stiu chiar vreo trei brand-uri puternice: "Bunicuța", "Cârpa Kaghebistă" si "Batrânul Edecar". Mai sunt?

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  Io cred ca miza Congresului PSD e alta. Imaginati-va o gramajoara de oase pe care ploua cu acizi. Cam atat a ramas din creatura din varful lantului trofic politic de odinioara, PSD, o gramajoara de oscioare. Problema PSD nu e sa disloce o alta formatiune politica cu care sa-si imparta stinghera banca a opozitiei. Miza e supravietuirea, deoarece ploaia de acizi nu mai conteneste. Va izbuti Geoana sa inchida robinetul prin care picura moartea, ca picatura chinezeasca? Va reusi Ponta sa negocieze cu agresorul chimic, sa dea stutul mai mic la amenintare? Aceasta-i intrebarea. Restul e iluzie, iar unde e iluzie e si multa animatie.

  Reply
 7. Bleen

  PSD e nereformabil. Dovadă că nici nu s-a mai discutat de reformă la acest congres. Ponta nu a mizat pe reformă, pe schimbare, a mizat pe vechea gardă cu Iliescu în frunte.

  Reply
 8. Ina Eyre

  @mece

  În mod fals unii cred că Ponta ar aduce un suflu modern în PSD, obligînd astfel şi PDL-ul( chiar şi PNL-ul, încremenit la votul pe liste), la acelaşi lucru. Dacă ne aducem bine aminte, în 2005 şi Geoană era cotat ca reformator. Cît a reformat el, tot atât va reforma şi Ponta. Diferenţa, cred eu, e că Ponta se va preface mai bine.

  Reply
 9. Nea

  Mece, la ce ai zis aici: http://blogary.ro/2010/02/miza-congresului-psd/#c
  Câtă vreme mai există chelneri care au avut onoarea să îndoape pe un Vosganian & Co.,

  Câtă vreme mai sunt asistente medicale cu liceul făcut pe brânci la seral,

  Câtă vreme mai sunt liberali turnători de tip Quintus, Lăzărescu, etc. şi actori care şi-au spart bojocii pe la cântarea României,

  PNL va continua să aibă acel electorat tâmp care nu înţelege de ce trebuie să fie complice cu marii şmenari dar simţeşte în inima lui că aşa e de bon ton.

  Reply
 10. estu

  Bleen>se complica.da' lui Crin nu i-a zis inca nimeni ca nu a castigat el la prezidentiale. a obtinut un 20% care e cat o victorie.

  ceva in genul am luat 3 examene in sesiunea asta, pot sa mai raman 2 ani repetent.

  Reply
 11. Bleen

  Alianţa PSD-PNL se complică din două motive:

  1. revenirea lui Iliescu în prim plan (pe Crin şi liderii PNL nu-i deranjează, dar îi cam deranjează pe unii dintre votanţii PNL)

  2. concurenţa Ponta-Antonescu

  Sau cine ştie, candidatul Alianţei PSD-PNL în 2014 va fi Pontantonescu.

  Reply
 12. gabhry_el

  Băsescu a tăiat capul balaurului şi i-au crescut 9, mai mari sau mai mici.

  Congresul n-are decît scopul de a decide care este cel mai mare, cel mai periculos.

  Monstrul rămîne.

  Reply
 13. Merechene

  estu,

  cu Ponta presedinte ar avea slabe sanse sa candideze la prezidentiale data viitoare. 🙂 cred ca s-a gandit in primul rand la viitorul lui, nu la geoana 😀

  Reply
 14. estu

  ma intreb daca nu cumva Diaconescu a decis sa iasa din PSD si a zis asta cu cuvintele lui. ca altfel nu vad de ce naiba sa-l sustina pe Geoana.

  Reply
 15. zexe

  Trebuie sa plec, revin mai tarziu cu un comm.

  Indiferent cine castiga presedintia PSD, cel mai castigat este PDL si Basescu, chestie buna!

  Reply
 16. parafaragaramus

  @zexe

  "Rocada lui Năstase cu Ponta a produs o mulțime de cutremure locale, care nu fac altceva decât să reașeze plăcile tectonice exact în poziția în care erau ele ordonate, când PSD era condus de Iliescu."Ivanciuc

  Cred ca schimbarea dvs, e cu ghilimele.

  Reply
 17. Bleen

  În balanţă nu intră doar interesul, ci şi antipatiile şi simpatiile, atmosfera şi, în general, o foarte puternică componentă emoţională. Şi să nu uităm că atunci cînd se negoicază voturi, se negociază şi imunităţi.

  Reply
 18. zexe

  Matematica votului nu este atat de sensibila la discursuri, iar votul secret poate conserva interesul privat al celor care se tem de schimbarea pe care doreste Ponta sa o aduca in partid. Reforma inseamna schimbare iar cei veniti sa voteze nu se doresc schimbati. Plus de asta Ponta doreste sa stranga decizia la centru in timp ce Geoana lasa mai multe grade de libertate teritoriului. Incercati sa judecati ca un delegat cu drept de vot.

  Reply
 19. parafaragaramus

  Care va fi relatia dintre PSD cu Ponta in frunte si Partidul Conservator? Se va mentine alianta? Se va rupe?

  MironMitrea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Poneiutza Roz

  Probabil ca nu se va mentine alianta cu PC.

  Reply
 20. Bleen

  Geoană ar fi putut deveni o victimă simpatică şi ar fi putut cîştiga voturi. Din păcate pentru el, antipatia ptr Vanghelie e mult mai mare.

  Reply
 21. Bleen

  Şi totuşi, cred că Ponta va cîştiga. Dar o demonstraţie de forţă poate avea efect de bumerang, dacă e exagerată (vezi alegerile din 6 dec)

  Reply
 22. Bleen

  Hm, demonstraţia de forţă Năstase-Iliescu-Mitrea-Ponta-Mazăre s-ar putea să-i sperie pe unii delegaţi. Să-i sperie ptr viitorul lor în PSD după ce gruparea Năstase-Iliescu revine în forţă. Asta s-ar putea să-l ajute pe Geoană.

  Reply
 23. estu

  Bleen>iliescu si nastase si ponta sunt extrem de predispusi la negocieri.

  ma rog, pana una alta sunt alegeri la PSD si am avut la fel de multa implicare emotionala ca la un meci de baseball din divizia a doua din Alabama.

  eu doar am presupus ca va castiga Ponta. daca e asa sau nu oricum nu ma afecteaza deloc momentan.

  Reply
 24. Bleen

  E nostalgia succesului electoral. Iliescu e singurul preşedinte al României pe care l-a dat PSD, e singurul pesedist care a cîştigat cea mai puternică luptă electorală şi nu o dată ci de trei ori (mă rog, hai să zicem de două ori – în 1990 a fost plebiscit)

  Reply
 25. Bleen

  Eu cred că Ponta a cîştigat deja. E pe val. De cîteva zile li se induce pesediştilor ideea că Ponta va fi cîştigător şi că, dacă totuşi va cîştiga Geoană, în PSD va fi deranj mare, aripi, ruperi, scindări. Nu degeaba au apărut în presă fotografii cu Hrebenciuc întîlnindu-se cu Ponta şi cu cine s-a mai întîlnit. Era un mesaj. Aşa cum un mesaj au fost şi decalaraţiile şi renunţările lui Iliescu şi Năstase, acum cîteva zile şi a lui Mazăre şi Mitrea, astăzi. E o chestie de percepţie. Dacă la momentul T! Geoană are 60% din voturile delegaţilor dar percepţia generală e că Ponta are mai mutle voturi, din cei 60% o parte vor trece de partea celui care e perceput ca învingător. Jocurile sînt făcute.

  Reply
 26. parafaragaramus

  "Iliescu face ce a facut mereu: infiereaza pe fata coruptia din partid, dar o incurajeaza pe la spate. Manevra ieftina."

  cetatean

  Reply
 27. zexe

  Meciul se joaca pana in ultimul minut. Bolsevicii nu au de partea lor decat notorietatea prafuita a unui Iliescu vitaminizat cu ocazii speciale. Plus de asta, Ponta nu are nicio inclinatie spre negocieri. E prematura orice topaiala.

  Reply
 28. zexe

  Actuala opozitie are o mare dilema. Daca Ponta va deveni presedintele PSD, caderea lui Geoana va atrage dupa ea si caderea lui Crin Antonescu, iar opozitia a pierdut purtatorii de credit electoral a unui numar de aprox 5 milioane de electori. Astfel, micutul Ponta va incerca in zadar sa mai atinga scorul atins de tandemul celor doi oameni politici. In schimb, daca ramane Geoana, fractiunea bolsevica a PSD ameninta cu scindarea partidului. Spectacolul grotesc oferit de congresul PSD prin actorii sai Mitrea, Nastase, Mazare, a dat masura "barbatiei" oamenilor politici din PSD, partidul marilor tradari si al marilor tradatori. Singurul barbat si om politic cu coloana vertebrala a ramas Cristian Diaconescu. Cristian Diaconescu este singura persoana din PSD care mi-a castigat respectul, iar acest lucru s-a intamplat cu mult inaintea acestui spectacol de circ, Congresul PSD.

  Reply
 29. Bleen

  Eu nu am ţinut cu Geoană. Prefer un PSD cinic, disponibil la negocieri unui PSD dependent de Crin şi PNL şi prizonier al frustrărilor preşedintelui (singura miză a lui Geoană e ura pentru Băsescu).

  Reply
 30. estu

  bleen>pai marean are doi ochi si chiar si ceva materie cenusie.

  PSDului in ansamblu nu i-ar fi folosit de nici o culoare sa ramana Geoana sef.

  cred ca noi, cei de pe cealalta parte a baricadei, i-am fost cei mai sinceri sustinatori la acest congres.

  era cel mai usor adversar.

  eu mi-as fi dorit un partid de stanga ca adversar. dar in afara de Ileiscu nu e nici unul de stanga. iar iliescu doar a folosit simbolurile si temele stangii ptr propria putere. trait destin, daunator personaj.

  esecul lui este absolut. va muri frustrat. nu e societatea pe care si-o dorea. si a contribuit decisiv ca sa nu fie asa.

  un personaj extrem de nefast ptr ideea de stanga este acest domn Iliescu.

  Reply
 31. Bleen

  Liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie afirmă, într-o discuţie particulară, potrivit unei înregistrări difuzate, sâmbătă, de Realitatea TV, că Mircea Geoană nu va câştiga şefia formaţiunii la Congres.

  Reply
 32. Rasvan Lalu

  parafaragaramus la 4:25 pm, aha, si eu care credeam ca-si face singur discursurile, dupa vechile caiete de conspecte de la Scoala de Cadre…

  Reply
 33. estu

  bleen>corect. structurile lor sunt insa mult, mult slabite. nu mai dau ei pomenile acum. forta lor sta in brandul de stanga si in tembeliziuni.

  acolo trebuie atacat. pentru ca doar asta are. nu are puncte slabe. doar gargara si daor demagocie.trebuie atacata baza.

  si in general parca e in filmele proaste PSDul asta. il omori de cateva ori si el reinvie si mai rau si mai hidos.

  Reply
 34. Rasvan Lalu

  Învigorat, revigorat, grizat de victorie, razbunat, ce triumf !

  …si mai tineti minte: nu e scoala, ca Scoala de Cadre de Partid a PCUS.

  Evident: Ponta câstiga cu peste 2/3, Iliescu-Nastase + baronii vor conduce, se pregateste Diaconescu pentru candidatura la presedentia României, desi… pâna atunci mai e departe…

  Reply
 35. parafaragaramus

  Churchill spunea succesul inseamna sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. Cred ca asta am facut noi in ultimii cinci ani

  Nas Tase

  Reply
 36. Bleen

  PSD cîştigă în rural şi oraşele mici prin pomeni şi forţa structurilor. Nu e vorba de sărăcie sau bogăţie: e vorba de miloagă. Nu contează cît fură, important e să ne dea şi nouă în aşa fel încît să nu fim nevoiţi să muncim.

  Reply
 37. mece

  ba cea mai bună cale de atac cred că ar fi să îşi facă PDL-ul bine treaba la dreapta.

  nu cred că există cu privire la PSD un asemenea mit.

  Reply
 38. estu

  parafaragaramus>si exact genul asta de om e Ponta! Dinu Paturica!

  iliescu semnalizeaza spre stanga si face dreapta. cineva ar trebui sa le dea cu indicatorul in cap.

  Reply
 39. parafaragaramus

  Exista sentimentul ca in ultimii ani s-a manifestat o clara tendinta de promovare in partid a unor oameni cu bani, ceea ce nu este neaparat de condamnat in sine, dar aceasta poate deveni o problema serioasa atunci cand se concretizeaza prin promovarea predilecta a acestora si a protejatilor lor in pozitiile cheie ale partidului

  Este evident ca asemenea oameni nu pot fi ei promotori ai valorilor social-democrate

  Asemenea oameni afecteaza imaginea si credibilitatea partidului si devin un obstacol real in cresterea prestigiului

  Obsesia unora de parvenire cu orice chip, in partid sau in stat, isi pune amprenta asupra comportamentului unor arivisti intrati in partid nu de ideologie

  Nu e de mirare ca de regula asemenea oameni au dezertat si vor dezerta din PSD atunci cand simt ca nu mai pot profita de pe urma apartenentei lor la partid.

  Marele Manitu

  Reply
 40. estu

  calea de atac e spre stanga. culmea. PSD partid al maselor? al egalitatii? PSD partid de stanga? partid atent la nevoile saracilor? partidul asta cu marea majoritate a liderilor milionari in euro?

  mitul asta trebuie desfiintat.

  si Ponta si gasca lui nu or sa dea bine. sunt genul de parveniti, de smecherasi cu jipan si blonda trofeu.

  dar pentru asta trebuie ofensiva mediatica. PDl si basescu ar fi bine sa o inceapa cat de curand. timp nu prea este si minuni asa cum a fost cu victoria lui basescu nu se intampla mai des de una la 100 de ani.

  Reply
 41. mece

  ce mândreţe de mânie proletară. e mişto să fii Ion Iliescu – ăsta nu trebuie să-şi mai piardă timpul scriind discursuri noi. le-a scris pe toate prin '50-'60. trebuie doar să se uite prin debaraua aia.

  Reply
 42. estu

  Bleen>nu neaparat. Alegerea lui Ponta prezinta si riscuri pentru PSD. tipul e efectiv nesuferit si arogant. nu are inteligenta si morga lui Nastase si nici simplitatea naiva a lui Geoana. e greu vandabil la masele largi populare. publicul de tip irealitatea TV si A3 voteaza cu oricine ii spun tembeliziunile, clar, dar astia nu sunt chiar asa de multi si e destul de aglomerat segemntul.

  e evident insa ca PDL trebuie sa scoata rapid la inaintere lideri noi.

  Ponta e mult mai toxic decat Geoana. e liderul de tip Mazare. toti interlopii il vor iubi.

  Reply
 43. estu

  PSD va deveni ceva mai puternic, PNL ceva mai slab.

  Crin cel Cretin insa va milita ptr coalitia cu PSD. sarmanul nu-si va da seama ca acum este si oficial numarul 2.

  Ponta e un lider la fel de obraznici si de impertinet ca si floricica dar este sustinut de un partid mult mai mare.

  PNL fie se inscrie cu totul in PSD(pentru fericirea individuala a sefilor) fie isi alege un alt lider daca vrea sa prospere.

  evident ca nu va face nici una nici alta, liderii actuali ai PNL nu par a avea prea multi neuroni inclinati spre activitatea de gandire si analiza.

  Reply
 44. gabhry_el

  mece

  eu o văd: garda veche din PDL era bună să lupte cu garda veche din PSD

  nu poţi răspunde la prospeţime, la schimbare, chiar dacă iluzorie, cu aceleaşi figuri obosite, mediatic epuizate

  confruntarea politică este mai ales una de imagine

  Reply
 45. Razvan Cucui

  @mece. Nu-ti face griji pentru PNL, ca tocmai acu lucreaza Conu Dinu Costache, in Brazilia, la constructia celui mai "auzit" trust media din RO. Cu presa scrisa a incheiat, trece de-acu si la radio si tv. Cum iti mai spuneam, Felix va inchide JN daca pierde bani in continuare. Cele mai mari probleme media, de acum incolo, fara TVR si fara RTV, le va avea exact PSD-ul. Cu PC-ul nu stii niciodata… daca se mai ofera o data, de doua ori sa devina "solutie imorala" pentru ceilalti?

  Reply
 46. Rasvan Lalu

  Ina Eyre: baspa, e exact asa cum ziceti

  Razvan Cucui: relevati un aspect important, calificarea "profesionala". Dincolo de virtutile – hotarâtoare – de marioneta mai haioasa, mai pontoasa, mai "cu sânge", statutul de initiat si expert al devalizarilor nationale, de depozitar al marilor ponturi de partid si de stat, îl face pe Ponta, poanta zilei.

  Hai ca a-nceput sa vorbeasca Marele Manitu, cel care conduce tara si partidu si din debara. De ce batrânete fericita are parte !

  Reply
 47. gabhry_el

  PSD nu va renunţa la alianţa cu PNL.

  Chiar Ponta a spus că în 2014 vrea ca la preşedinţie să fie susţinut candidatul PSD de PNL, nu invers.

  PNL trebuie controlat, trebuie să orbiteze în continuare în jurul PSD.

  Dacă se desparte de PNL, obligă PNL să se apropie de PDL.

  Reply
 48. mece

  Una din consecinţele interesante ale victoriei lui Ponta va fi cea asupra PNL. Dacă PSD-ul lasă de la sân PNL-ul atunci, de a doua zi, PNL-ul dispare din media trustului PSD-PC. Fără machiaj şi fără reflectoare, floarea liberală este posibil să pară tot mai multora mai degrabă o buruiană numai bună de plivit la congresul lor care vine şi el în martie. Când teritoriul PNL ar putea constata că nu doar că nu are bani de la buget, dar nici vizibilitate în media – chestie care e echivalentă cu inexistenţa la noi – pentru că PSD nu mai iubeşte PNL, ci-l love-şte, s-ar putea să zică pas.

  @

  Reply
 49. Ina Eyre

  Mda, păreri împărţite pe net, cu majoritate în favoarea micului bătăuş: alegerea lui ar da PDL-ului necesarul şut în derriere, despre care se spune că ar fi un pas înainte. Trist, că numai aşa poate fi determinat PDL să se reformeze şi modernize. Nespa?

  Reply
 50. Razvan Cucui

  Nastase ii cedeaza voturile lui Ponta, Mitrea ii cedeaza voturile lui Ponta, Mazare ii cedeaza voturile lui Ponta si toti baietii care au dosare de urmarire penala pe rol ii cedeaza voturile lui Ponta. Cu alte cuvinte, toti pârnaiabilii il prefera pe fostul fostul Coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie – secţia Anticorupţie, Urmarire Penală şi Criminalistică (specializat în domeniul infracţiunilor economico-financiare), fostul Sef orb, surd si mut al Corpului de Control al Primilui Ministru din mandatul privatizarilor frauduloase Petrom, BCR, a devalizarii CFR etc. Mi se pare normal. Micul Tupeulescu, sanchi, fara de prihana, stie cel mai bine sa-si apere stapanii cand vine vorba de devalizarea pesedista a tariii – scoate imediat pe tapet cazul Ridzi. Bravo, puștiule! Hai, Ponta!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *