Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul

Pe 14 august, Curtea Constitutionala “a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) … Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, “listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.” (Comunicatul Curtii, aici)

Prin urmare:

1. Actualizarea listelor trebuie facuta numai in localitatile in care aceasta nu a fost operata pana pe data de 10 iulie.  Doar autoritatile locale care nu au actualizat si nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum sa faca actualizarea.  Si, evident, actualizarea se face numai pe baza de acte.

Orice schimbare a listelor electorale de catre autoritatile care deja au transmis la MAI actualizari pana pe 10 iulie este ilegala, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale din 14 august. Acum, autoritatile locale care au transmis pina pe 10 iulie listele actualizate au doar doua posibilitati:  (a) sa transmita exact aceleasi liste, sau (b) sa nu transmita nimic, pentru ca au facut-o deja.

Singura actualizare permisa de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adaugarea pe listele electorale a celor care au implinit 18 ani pina in ziua referendumului inclusiv, indiferent daca se aflau in tara sau in strainatate.

Fac aceasta precizare legala pentru ca din declaratiile domnului Stroe inteleg ca la cererea domniei sale,  un numar masiv de autoritati locale “actualizeaza”, adica modifica listele electorale, inclusiv acele autoritati locale care deja actualizasera listele pina pe 10 iulie asa cum cerea legea.  Repet, o astfel de activitate este ilegala si contrara cerintei Curtii Constitutionale.

Tocmai de aceea Curtea Constitutionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate pana la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza carora s-a desfasurat referendumul si pentru a respecta Constitutia.

2. Toti romanii cu drept de vot, indiferent unde se afla acestia, in tara sau in strainatate, fac parte din listele electorale si sunt luati in calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea ConstitutionalaOrice incercare de a scoate de pe listele electorale romani care traiesc in strainatate, indiferent daca au sau nu domiciliul stabil in afara Romaniei, reprezinta o ilegalitate, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale.

MONICA MACOVEI

Facebook Comments

120 Comments Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul

  1. Pingback: Un an de LiveFyre. Top 100 comentatori. Top 10 comentarii. | Blogary

  2. Stelian D

    Intrebare partizana, sper ca n-ati uitat, dar pe mine ma ingrijoreaza un pic : va obtine d-l Predescu numirea fiicei sale la CCR ? Cred ca e foarte important raspunsul, nu-i asa?

    Reply
    1. EleBelele

       @Stelian D sa fiu in locul lui predescu, as gandi mult mai pragmatic, potrivit proverbului „nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard”
       
      legenda:
       
      * vrabia = locul de judecator la CCR pe care risca sa si-l piarda daca, tinand-o langa cu validarea, impotriva oricarei legi si a Constitutiei, n-ar face altceva decat sa dovedeasca rea-credinta si dependenta in exercitarea mandatului; de reamintit, in acest sens, ca, prin iesirile in presa si la TV, si-a incalcat deja obligatiile legale de a pastra secretul deliberărilor şi al voturilor şi de a nu lua poziţie publică, respectiv de a se abtine de la orice activitate sau manifestări contrare independenţei şi demnităţii funcţiei;
       
      * cioara de pe gard = functia de judecator la CCR, disponibila abia in 2013, adica la anul, rastimp in care se pot intampla multe si marunte.

      Reply
    2. Stelian D

      Ma bucur pentru veselia voastra, copii, va salut!
      Nu , nu sint predescu, ( yamm-yammy, 12000 pe luna, de unde asa o pleasca fara sa faci nici o brinza , pentru un flamind ca mine, care rupe osul toata ziua ?!)
      Ma gindesc, bineinteles, la durerea lui in cot vis-a-vis de „democratia constitutionala”, fata in fata cu ciubucul de famiglie. Capisci? 

      Reply
  3. Pingback: Cele mai bune comentarii ale săptămînii 13 - 19 august 2012 | Madame Blogary

  4. EleBelele

    imi permit cateva consideratii teoretico-pornografice fata de conduita colegilor de breasla (teoretic) de la CCR (anticipat, sa ma scuze fetele).
     
    bai, 7 baieti si 2 fete, pe litera legii, situatia sta in felul urmator: se da una bucata situatie juridica, adica numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente, CERTIFICATA prin niste acte juridice (administrative colective de natura lor, nu am spus-o eu, ci raposatul Iorgo, fie-i tzarana grea), adica listele in baza carora s-a desfasurat referendumul, semnate de 4 functionari publici, prezumate a fi LEGALE si a exprima situatia REALA.
     
    prezumtia este atat de puternica, incat doar o instanta de contencios administrativ sau penala o mai poate rasturna, prin hotarare irevocabila. dupa cum stiti, voi nu sunteti asa ceva, deci nu aveti competenta de a aprecia legalitatea si temeinicia actelor in cauza, ci le luati ca atare, de bune si legale, la botul calului.
     
    dat fiind faptul ca au fost „consumate” material, respectivele acte NU mai pot fi retractate, modificate, rectificate si asa mai departe. in aceste conditii, SOLICITAREA DE ACTUALIZARE „acolo unde nu s-a facut” sau alte kkturi de genul asta e IN AFARA LEGII, nu mai zic a BUNULUI SIMT JURIDIC (da, in mod paradoxal, exista asa ceva pt aia care-l au si in general, ceea ce, din cate vad, nu e cazul).
     
    referitor la informatiile pe care aveti dreptul de a le solicita de la diverse institutii si autoritati, apai aici e loc de comparatie intre forta juridica a unor acte administrative si cea a unor fituici indoielnice, semnate de diversi penali, comparatie in urma careia, evident, cele dintai PREVALEAZA.
     
    in concluzie, ati generat si alimentat tot circul asta penibil, care dureaza de aproape 3 saptamani, prin simplul fapt ca nu sunteti capabili sa ganditi cu capul si cu legea in fatza, ci cu interesul sau alte excrescente care nu se vad cu ochiul liber.
     
    practic, ati instigat  si favorizat savarsirea de catre diversi fraieri cu capul gol, dar plecat, a unor falsuri si abuzuri pentru care, probabil, vor avea mult de tras.
     
    in concluzie, daca nu va e cu suparare, situatia PE ACTE VALABILE a stat in data de 02.08.2012, sta astazi si va sta si in data de 21.08.2012 in felul urmator: 18.292.464 persoane inscrise in lista pt referendum/8.459.053 participanti = 46,24% < 50% +1 = INVALIDARE cu majoritate de 9-0.
     
    CLAR ? CLAR !
     

    Reply
    1. hope18

       @Florina
       Nu stiam ca s-a facut forumul.Nu prea am fost zilele astea pe aici.Multumesc.Am plecat.:)

      Reply
  5. Rezon

    LEGEA Nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale
     
    Art.12. – (1) Şedinţele de judecată sunt publice, în afară de cazul în care, din motive întemeiate, Curtea hotărăşte altfel.
     
    N-ar fi bine ca sedinta din 21 august sa fie publica?

    Reply
        1. CiufutozaurusRex

           @Rezon da, ar trebui consemnat cumva acesibil publicului, in timp real. dar tot nu cred ca ar avea vreo mare importanta pentru cei 4 juzi de la rasarit. ei au o sarcina, au si obrazul gros, iar baietii de pe margine le ofera pretete din astea rusinoase, de ochii soacrei. care soacra oricum tine cu ei, da-o-n …

          Reply
    1. EleBelele

       @Rezon sedinta din 21.08 ne de dezbateri, ci termen de deliberare si pronuntare, deci nu poate fi publica.

      Reply
      1. Rezon

         @EleBelele Asta e. Am incercat si eu marea cu degetul. Dar ramane ideea de a incuraja institutiile sa fie transparente cand permite legea.

        Reply
  6. hope18

    Toata lumea se intreaba de ce se discuta numai despre persoanele radiate din…..(nu pronunt cuvantul) si nimeni nu discuta de persoanele care au implinit 18 ani si ar trebui introduse in liste(na,c-am pronuntat cuvantul fatidic).Raspunsul a venit clar precum cristalul de la prefectul de Prahova : NU NI S-A CERUT.Deci memorandumul nu includea si acest aspect al problemei, care in mod normal pt o evaluare corecta trebuia luat in consideratie. Ce rezulta ? HOTIE. Clar? Clar.

    Reply
        1. valid

           @Canadiana  @hope18 si tare cred ca sunt citiva pe la ccr care nici macar nu ar mai avea nevoie de motive ptr a fi zapacititi.

          Reply
  7. SimonaM

    De pe Fb, via Diana Alexandra Nemes 
     
    da:)) m-a sunat un primar pnl ca el ce face? are doar 2 morti si prefectura i-a trecut 57:))))))))))

    Reply
    1. Amelia New

       @SimonaM  Eu un om chinuit; din aceasta dilema nu poate iesi! Sau, cum ar zice Nedormitu, s-o dea si el câş. 

      Reply
  8. CiufutozaurusRex

    poate dl Valerica Puskas pricepe ce şa a bătut prieteneşte Băselu prin secuime în zilele astea şi se dă după popor, nu după grofii de la UDMR. cum spune atâta lume tâmpită, nu poate ignora voinţa poporului său, care a stat acasă într-o majoritate covârşitoare.

    Reply
    1. EleBelele

       @CiufutozaurusRex nu a fost proptit la CCR de secuime, ci de UDMR, care-i cu totul altceva, asa ca ramane de vazut.

      Reply
      1. valid

         @EleBelele  @CiufutozaurusRex dar e posibil ca interesul udmr sa nu fie intarirea usl, ptr ca asta ar face ca sa nu mai fie nevoie de ei in urmatoarea guvernare. ei au nevoie de doua tabere cit de cit apropiate valoric astfel incit ei sa fie cei ce inclina balanta.

        Reply
        1. Canadiana

           @valid  @EleBelele  @CiufutozaurusRex udmr are nevoie de tabara care nu este majoritara de una singura. teoretic, opozitia

          Reply
        2. EleBelele

           @valid  @CiufutozaurusRex in viitorul apropiat, interesul UDMR sta in starea de libertate a anumitor lideri. punct.

          Reply
        1. CiufutozaurusRex

           @Rheia ok, thanks, dar ziceam de idealuri, nazuinte, nu de unde a venit tataia fiecaruia.

          Reply
        2. Rheia

           @CiufutozaurusRex Și eu ziceam cam la fel. (Pe una din bunicile mele o Szilagyi. Era româncă, dar așa o chema. Transilvania-i un loc cu multe schelete neîngropate.)  

          Reply
  9. Rezon

    Pe mine ma mai minuneaza un subiect prea putin discutat. Niste autoritati publice aveau obligatia legala de a pregati listele intr-un termnen legal (10 iulie). Odata ce referendumul s-a desfasurat pe baza listelor presupus pregatite pana la acel termen, toata lumea a acceptat, legal vorbind, ca ele sunt termenul de referinta pentru validare.Tot ce se intampla ulterior, poate fi parte a unei eventuale anchete de neglijenta in serviciu contra autoritatilor care nu si-au facut treaba pana la termenul legal. Dar cam atat.

    Reply
    1. EleBelele

       @Rezon care neglijenta in serviciu, eu i-am spus fals intelectual de-a dreptu’ pt ca nu mai putin de 4 persoane (prima, secretar, sef serv evidenta populatiei + reprezentant MAI) au atestat o imprejurare care se vede tb ca nu a corespuns adevarului.

      Reply
    2. Boghy

       @Rezon Nici un judecator intreg la cap nu ar trebui sa ia in seama prostiile astea. Dar ma intreb, CCR-istii sunt intregi la cap ?

      Reply
    3. SimonaM

       @Rezon Și ni s-a mai ivit un aspect de dezbătut cu privire la liste.
       
      Aspectele penale ulterioare referendumului, când toată lumea taie de pe liste după memorandumuril.

      Reply
    4. CoanaKiritza

       @Rezon Eu am o intrebare pe care o pun peste tot, poate m-aude cineva: se poate verifica in timp util daca cei scosi din liste (pardon, inclusi in evaluari) au votat? Eventual multiplu??
      Stiu ca daca se ia in considerare e pretext de o noua amanare, dar modifica, din nou, datele de iesire ale referendumului!

      Reply
  10. Rheia

    OK, eu încerc de mă trec sudorile să mă pun în locul funcționarilor ăstora. Cei atît de invocați de Cristoiu, care fac spinarea melc și ignoră legea, fiindcă le-o cere șeful de la serviciu sau de la partid. De ce o fac, pentru Dumnezeu?! Nu-nțeleg. Care-i diferența dintre ei și cei ca mine, care trăiesc tot din muncă, au familie, se zbat să nu cadă mai jos decît pătura de jos a clasei mijlocii? Ce-ți poate face șeful decît să te dea afară? Și nici măcar asta, la naiba, că mai știm și noi Codul muncii! Chiar nu-nțeleg. 

    Reply
    1. schtiel

       @Rheia la o varsta , sa-ti cauti loc de munca e aventura extrema …. si nu semneaza ei , ci seful !
      PS care codul muncii >? te pandeste 3 zile , ai intarziat 1 min si gata !

      Reply
    2. EleBelele

       @Rheia la cat de prosti sunt unii au inclusiv temeri de genul „imi da foc la casa” etc. plus ca majoritatea habar n-au ce spune legea, d’aia asculta orbeste de sefi. sa fiu eu sanatoasa de cate ori am auzit texte de genul „asa se considera la noi”, desi in lege scria cu totul altfel.

      Reply
    1. Yeba

       @SimonaM și @EleBelele , dar nu listele sunt subiectul, ci delirul compact, inclusiv pe B1. Și pretextul oferit. Tb pregătit un contrapretext, un euro de 6 lei, de ex. Hai, 5,2.

      Reply
      1. EleBelele

         @Yeba  @SimonaM eu cand am zis ca idiotii aia au pus gaz pe foc cu comunicatul ala de pe 14 august, voi nu si nu…

        Reply
  11. CiufutozaurusRex

    cei cu buletinele expirate nu pot face plangere penala impotriva sefilor autoritatilor administratiei publice locale care i-au eliminat de pe listele electorale permanente? sa fie o replica in oglinda a plangerilor Norichii.

    Reply
      1. schtiel

         @Rezon  @CiufutozaurusRex cand ai pierdut casa , retrocedata sau la credite sau alte alea , cum iti mai actualizezi BI/CI ? deci ramai expirat ….

        Reply
      2. EleBelele

         @Rezon  @CiufutozaurusRex te-ar mira, fix acum o juma’ de ora m=a sunat o prietena cu dom. in sect. 5 careia i-a expirat CI pe 24.07, sa ma intrebe ce poate sa faca.

        Reply
        1. ny2

           @EleBelele  fiindca tu esti madar end fadar legalitatilor, intrebare: CCR-ul nu poate totusi invalida si cu 5-4? chiar daca nu e specificat in lege.

          Reply
        2. Rezon

           @EleBelele  @CiufutozaurusRex
           
          Stiu ca sunt si cazuri de-astea. Dar sunt foarte multi care traiesc la marginea societatii si care nici nu stiu la ce foloseste o C.I. Nici macar adresele la care „locuiesc” nu exista.

          Reply
        3. EleBelele

           @ny2 eu zic ca nu, in sensul ca nici nu sunt madar end fadar legalitatilor si nici nu cred ca se poate invalida cu scorul ala.

          Reply
    1. AndreeaP

       @CiufutozaurusRex
       nu scoate nimeni pe nimeni de pe nici o lista. Astia dau la CCR exact aceleasi liste la care adauga „estimarile” pe care le-au facut in urma minirecensamantului, conform celor 9 puncte din memorandum.

      Reply
      1. CiufutozaurusRex

         @AndreeaP asta inteleg ca fac unii, cica trimit doar o evaluare, o propunere, o „ar fi bine sa”. dar nu risca mai mult.
        insa oricum e suficient, detaliul asta se va pierde, iar corul dezinformatorilor de la antene o sa serveasca publicului cretin inca un pseudoargumenr pt taraganare, pentru solicitarea invalidarii etc. dracu o sa mai tina cont ca alea erau doar propuneri si nu documente oficiale, asumate.

        Reply
    2. EleBelele

       @CiufutozaurusRex exista si cale „civila” de atac si anume o plangere pe care primarul e obligat sa o solutioneze in 3 zile, dupa care, in functie de rezultat, contestatie la judecatoria de domiciliu.
       
      pe partea penala, se poate formula plangere pt fals intelectual + abuz in serviciu contra intereselor persoanei (care se va transforma in abuz in serviciu  contra intereselor publice in forma calificata, in cazul in care se vor formula mai multe plangeri).

      Reply
    1. valid

       @Yeba cred ca groparii si cioclii nu si-au mai vazut capul de treaba in zilele alea. probabil ca procurorii nu si-l voi mai vedea in zilele ce vin.

      Reply
  12. Yeba

    Nimeni, absolut nimeni nu vorbește despre cei care au împlinit 18 ani, de ex. din comunitățile rroma, care au împlinit, slavă Domnului! Toată lumea a intrat în logica radierii.

    Reply
  13. Mistral

    Chereches -Primar Baia Mare „/ B1TV. ”Au fost vreo 50 de persoane pe care le-am actualizat . … Eu nu ma inchin in fata la nici un Partid Politic . Eu am Coloana Vertebrala „

    Reply
  14. mimisor007

    precizare: nici romanii ale caror acte de identitate au expirat si nu aveau la data de 10 iulie sau la oricare data din viata lor un act de identitate valabil, nu pot fi scosi , conform legii, de pe listele electorale pentru referendum sau alegerea presedintelui. Numai in situatia in care le „expira” viata sau cetatenia romana pot fi eliminati de pe aceste liste si nu mai au drept de vot . Sau daca le expira sanatatea mintala – si nu oricum, ci sub forma debilitatii sau alienarii mintale constatate printr-o hotarare judecatoreasca – sau li se interzice temporar dreptul de a vota, tot prin hot. jud. Numai in aceste cazuri cetatenii romani pot fi scosi de pe aceste liste permanente. Restul? ca se afla in tara sau strainatate, ca si-au schimbat sau nu domiciliul, ca si-au reinnoit sau nu cartea de identitate, trebuie sa ramana, conform legii, pe listele pe care se aflau si pana la 10 iulie.

    Reply
    1. nightmare_48

       @mimisor007 daca tot i-au scos sa scoata si voturile lor ,pentru ca sunt o groaza care au votat  cu buletine expirate

      Reply
  15. nightmare_48

    Exact …CCR a acerut aceste date pentru a nu li se interzice dreptul de vot al celor care au implinit 18 ani din data de 10 pana in 29.
     
    se pot pisa pe listelelor acum ,dar vor fi bune in toamna cind se va mici nr de parlamentari conform noilor date 
     
    ha ha ha ha 
     
    USlamistii vor lua teapa vietii lor cu noile liste micsorate

    Reply
    1. ny2

       @nightmare_48 chiar crezi ca s-ar sinchisi sa spuna ca de fapt suntem 18,3 milioane si ca au „analizat” gresit?

      Reply
      1. nightmare_48

         @ny2 banuiesc ca nu poti la referendum sa ai un nr de votanti iar in toamna alt numar …asta chiar ar fi de Cartea Recordurilor

        Reply
  16. Pingback: Precizări legale pentru miniștrii Dușa și Stroe și pentru toate persoanele implicate zilele acestea în “actualizarea” listelor electorale pe baza cărora s-a desfășurat referendumul « Cronici Geruliene

  17. SimonaM

    O fi stând economia într-o rână-n șanț. Dar procurorii n-au mai fost atât de ocupați de la…. N-au mai fost atât de ocupați.

    Reply
        1. SimonaM

           @EleBelele  @cocosila Polițiștii mănâncă gogoși. Procurorii ce mănâncă? Acolo-i de investit.

          Reply
    1. AndreeaP

       @Bleen
       
        Eu cred ca incearca marea cu degetul. De ce-ar lua in considerare CCR parerile personale ale USL-ului cu privire la cine ar trebui bagat sau scos de pe liste?

      Reply
      1. SimonaM

         @AndreeaP  @Bleen Doar dacă nu se pun de acord 6, și au nevoie de mai mult răgaz.
        Și-i trimit p-ăștia să mai numere o dată, coane Fănică.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *