Romania e ca o echipa de fotbal care reuseste să fie prinsa în offside desi nu iese niciodata din propriul careu

Montgomery era recunoscut pentru prudenţa sa, nu de puţine ori exasperantă. Fiecare bătălie era precedată de o lungă perioadă (unii zic, prea lungă) de pregătiri, de acumulări şi aşezări. Totul trebuia să fie pus la punct în cel mai mic detaliu, fiecare risc evaluat şi pe cît posibil eliminat. Înainte de a intra în luptă forţele sale trebuia să fie la capacitatea maximă, logistic şi uman. O strategie care îşi avea dezavantajele ei: presupunea existenţa unor resurse iniţiale suficient de mari şi relativ uşor de accesat, riscul de a pierde oportunităţi, unele poate decisive, şi riscul de a lăsa timp inamicului să se pregătească, la rîndul lui, ba chiar să aibă iniţiativa şi să facă inutile pregătirile lui Montgomery (degeaba te pregăteşti îndelung şi temeinic pentru o provocare dacă între timp apar altele).

Patton, în schimb, a rămas celebru în istorie pentru agresivitatea sa. A stabilit adevărate recorduri de viteză în marş forţat şi, nu o dată, a rămas fără benzină (la propriu). O strategie bazată pe oportunism şi surpriză. Fie că forţele sale erau pregătite sau nu, Patton a alergat după oportuniăţi, asumîndu-şi, de fiecare dată, riscuri imense. O strategie care, dincolo de avantajul de a nu pierde oportunităţile şi de a nu lăsa timp inamicului să se pregătească sau să aibă iniţiativa, avea cîteva dezavantaje majore: riscul de a rămîne cu spatele descoperit, de a duce o luptă cu forţe slab pregătite, cu resurse insuficiente.

În campania rusă, Napoleon a preferat strategia marşului direct spre Moscova, sperînd că o dată cu căderea acesteia, se va prăbuşi şi Imperiul Ţarist. Nu s-a întîmplat asta. Astfel, Napoleon s-a văzut izolat chiar în capitala Imperiului, fără resurse, lovit de armatele ruse pe care le evitase în marşul său şi  care erau aproape intacte, la fel ca şi resursele Imperiului Ţarist.

În campania din 1941, OKW-ul german a evitat strategia lui Napoleon şi a preferat să întîrzie asediul Moscovei, înaintînd abia după ce a distrus totul în calea sa, fie că era vorba de armate sovietice sau de oraşe transformate în fortăreţe, şi astfel să-şi asigure spatele frontului şi  liniile de aprovizionare. Germanii voiau să se asigure că, o dată cucerită Moscova, sovieticii nu vor mai avea resurse pentru a continua lupta de rezistenţă. Însă întîrzierea le-a dat suficient timp sovieticilor să pregătească apărarea Moscovei. Deznodămîntul e cunoscut.

Două strategii, cu avantajele şi dezavantajele lor, două strategii care uneori au avut succes, alteori au dat greş. Ceea ce nu ştiau nici Napoleon, nici Patton, Montgomery sau Guderian, e că există o a treia cale, cea românească.

Această strategie poate fi numită „politica paşilor mărunţi şi împleticiţi”. Ratezi oportunităţile, consumi resursele (timpul fiind cea mai importantă resursă) pentru a te pregăti îndelung şi temeinic şi, cu toate astea, eşti veşnic nepregătit. Nu te avînţi pentru a nu avea surprize şi eşti veşnic surprins. România e ca o echipă de fotbal care reuşeşte să fie prinsă în offside deşi nu iese niciodată din propriul careu. Sau ca un trecător care merge încet, cu grijă şi calcă în toate gropile.

Între un sistem constituţional greoi, care frînează dezvoltarea dar care e proiectat să evite derapajele antidemocratice şi unul flexibil, care permite dezvoltarea, supus însă riscului unor astfel de derapaje, noi am ales un sistem care blochează dezvoltarea şi care permite sau chiar încurajează derapajele. Între parlamentarism şi semiprezidenţialism, noi am ales a treia cale, căreia nu ştiu cum să-i zic (e 3 dimineaţa şi chiar n-am timp şi chef să găsesc un termen pentru sistemul gîndit de Iorgovan, Iliescu şi Năstase).

Între un sistem de legi stufos, menit să elimine orice nedreptate dar care limitează libertatea şi unul minimalist, care încurajează libertatea în dauna dreptăţii, am ales o legislaţie care sufocă libertatea şi dă libertate nedreptăţii.

Între bicameralism şi unicameralism am ales un sistem în care nimeni nu ştie (şi nici nu va şti vreodată) să explice care e rolul Senatului şi ce-l deosebeşte de Camera Deputaţilor (dealtfel, ăsta e şi motivul pentru care referendum-ul a trecut aşa uşor – dacă Senatul reprezenta o tradiţie sau avea un rol bine definit, de a reprezenta autorităţile locale, de exemplu, românii nu votau în proporţie covîrşitoare pentru unicameralism – pe de altă parte, explicaţia conform căreia Parlamentul e mai puternic cu două camere e la fel de stupidă ca şi cea conform căreia Senatul şi Camera Deputaţilor se echilibrează reciproc – cele două camere sînt alese prin aceeaşi modalitate şi, în consecinţă, au componenţă politică identică, nu există între ele deosebiri de reprezentare iar diferenţele în ceea ce priveşte atribuţiile sînt minore, formale şi nejustificate de vreo nevoie, de componenţa celor două camere sau de diferenţele de reprezentare).

Şi, în fine, între o filozofie economică a afirmării şi dezvoltării dar care aduce cu sine nedreptate socială (sună ca dracu dar n-am găsit altă rimă la ora asta) şi una care presupune o dezvoltare lentă dar care încearcă să elimine nedreptăţile, noi am ales a treia cale: o filozofie economică care încurajează nedreptatea şi sufocă dezvoltarea. Mai pe scurt, între libertate şi dreptate, le-am ratat pe amîndouă. Ăsta e şi motivul pentru care la noi nu se poate vorbi de dreapta sau stînga. Ci doar de Iliescu şi cea de-a treia cale: socialismul sălbatic.

PS. Vis-a-vis de ce spunea Florin aici: sînt pentru intelectuali în politică dar să-şi aducă mănuşile de box cu ei. Cristian Preda a făcut-o şi nu e rău deloc.

Facebook Comments

129 Comments Romania e ca o echipa de fotbal care reuseste să fie prinsa în offside desi nu iese niciodata din propriul careu

  1. bilbofil

    @DespinaVestea: Problema alocatiilor pentru parinti nu este atit ca nu exista bani la buget, acestea este doar detonatorul.

    Problema tine de rationalitate: in general se plateste o suma relativ proportionala cu veniturile unor contribuabili care platesc impozite aproximativ proportional cu veniturile. Astfel ca practic ajutorul financiar ajunge sa fie platit in cea mai mare parte chiar de catre beneficiarii sai. Astfel, ajutorul pe termen lung este nul si chiar devine negativ daca statul s-a imprumutat pentru a putea plati alocatiile. Familiile care au totusi un cistig net semnificativ din alocatii sint tocmai cele mai putin capabile sa creasca un copil pentru societatea de miine.

    Din acest punct de vedere ar fi mai avantajos daca statul ar crea un fond de garantare a imprumuturilor pentru cresterea copilului. Negocierea s-ar face privat intre parinti si banca, costurile ar fi mai mici decit acum (cu contabilitatea firmei, ANAF, Trezorerie etc.) iar in final parintii ar putea plati mai putin decit pentru alocatia de acum.

    Incomparabil mai eficient ar fi insa sa se foloseasca banii publici pentru cresterea posibilitatilor de incredintare a copiilor de diferite virste pe timpul zilei unor institutii de tip cresa, gradinita, etc. concomitent cu introducerea unor flexibilizari si reduceri a programului de munca pentru parintele cu copil mic.

    In acest domeniu al legislatiei muncii trebuie intr-adevar sa vedem cum putem creste marja de manevra a angajatorilor in alte parti, pentru a nu ii impovara excesiv (pe cei care respecta legea), cu efecte perverse asupra somajului sau competitivitatii.

    Reply
  2. ela

    @florina:de ce cinica?Se revolta pampersii,iar unii vor fertilizare! Cu scutece sau pampersi?

    @ Bleen : "tampla fierbinte langa tampla" .

    Si-a gasit solticu al batran ucenic :).

    Si nu vrea sesiune fara motiune…

    Reply
  3. Florina

    Ela,

    Cinica mai esti, femeie. 😀

    Dar ai adaptat frumos "nici o recreatie fara…", eu o stiam altfel.

    Reply
  4. Florina

    Despina,

    In caz ca n-ai observat, eu sunt femeie si nu-ti dau dreptate.

    Ai dreptate, dupa mine, doar cind zici ca e ridicol sa mai continui acest subiect.

    All,

    Lipsesc si eu cieva ore si ce gasesc? Despina suparata (ma rog, s-a rezolvat), Rogospierre cu o problema foarte serioasa 😆 , Bleen imbatrinit cu 20 de ani (ce-i aici, Dumas?) si nimeni nu mi-a zis si mie ce sunt aceia senatori hidraulici. Nu ca as sti ce sunt aia pneumatici…

    In schimb mece, cu acel " Ceausescu nu e de iertat pentru nimic, zero, fara rest" e pansament pentru toate durerile mele de azi.

    Reply
  5. ela

    @Despina: pe vremea odiosului ciuruit,in anii '80 se lansase si programul "nici o recreatie,fara ovulatie".Despre ala vorbesti?

    Mai,in perioada asta de restriste,cand lucrurile sunt departe de a se aseza,e cel putin inconstienta sa te apuci de fertilizari.Bunicii,te asigur,isi mai sterg o vreme lacrimile,si mai asteapta.

    Reply
  6. DespinaVestea

    "Statul român şi asistenţa dată familiei şi copilului

    Recentele dezbateri privind bugetul României au scos la iveala absenţa unor politici coerente ale Statului în privinţa sprijinului acordat familiei, copilului şi, pe cale de consecinţă, pentru stoparea deficitului ratei natalităţii. Scăderea sumelor acordate mamelor nu poate fi decât o greşeală. O ţară ameninţată de un imens deşert demografic (16 milioane până în 2050) şi grave dezechilibre în raportul dintre populaţia activă şi populaţia inactivă nu-şi poate permite să plătească miliarde de lei vechi pentru cazarea demnitarilor în timp ce discriminarea împotriva cuplurilor infertile (din cauze naturale) continuă. În acest context, este salutară iniţiativa europarlamentarilor PDL Sebastian Bodu şi Traian Ungureanu care propun oferirea de sprijin material familiilor cu probleme de infertilitate. E probabil că nu revendicările marşului gay au prioritate pentru România şi Europa de astăzi, ci durerea a sute de părinţi, bunici şi copii, lipsiţi de protecţia şi susţinerea reală a statului."

    (MN)
    http://grupareaaproape.wordpress.com/2010/05/17/s

    Reply
  7. nedormitul

    despina vestea

    cîţi ani o freacă mamele pe-acasă cu copiii în canada?

    – nu ştiu ce ai cu tva-ul. finanţele au procese fără număr cu persoane fizice care au construit imobile "în regie proprie".

    – de ce ar trebui suprataxate afacerile cu statul?

    – care e problema cu poliţia comunitară? după cîte ştiu, e obligatoriu s-o avem. e luată "pă" acte.

    acum îţi verşi oful pe etc. etc.

    Reply
  8. bilbofil

    @ DespinaVestea: Pentru familia medie diferitele ajutoare pentru copii sint in fapt doar economisire fortata/credit, pentru ca banii primiti ca alocatii sint platiti pe de alta parte ca impozite. In aceste conditii bani de la "stat" ar trebui sa primeasca doar familiile care nu pot plati pentru nevoile de baza ale copiilor desi se straduiesc.

    Pentru celelate familii, problema nu tine de bani (pentru ca mai multi nu au de unde primi), ci de mijloacele concrete de a-si creste copiii. Nu ne permitem insa sa subventionam acum ceea ce in comunsim se facea pe baza de voluntariat: ingrijirea copilului de catre un membru al familiei, la acea vreme mai ales bunic pensionar si/sau frate mai mare.

    De aceea este nevoie de solutii alternative mai eficiente prin care copiii sa beneficieze de ingrijire si dragoste, fara a scoate complet din productie vreunul din parinti. Dezvoltarea sistemului de crese sau acordarea de facilitati angajatorilor au nevoie de ani ca sa isi arate roadele, este nevoie de strategie, de perseverenta, de conclucrare si de solidaritate.

    Cu politicieni care se gindesca la alegatori doar in "anul electoral", cu cetateni carora la rindul lor le pasa doar de problemele personale ale momentului, este greu sa ai succes cu astfel de abordari, care pe termen lung sint totusi cam singurele care pot da rezultate.

    Reply
  9. DespinaVestea

    Ce chestie !
    Sunt o multime de barbati care incearca sa ma convinga ca nu este nevoie ca femeile sa fie ajutat sa stea cu copii lor cat mai mult !Ca nu e de „dreapta”
    Incredibil !!!!!!

    Nimeni insa nu spune nimic de obtinerea acestor bani nu de la parintii care stau acasa ( ar putea sta si tatii) ci de la :
    -TVA ce ar trebui platit la operatiunile imobiliare
    -din taxarea suplimentara a afacerilor firmelor private cu statul.
    -desfiintarea Politiei Comunitare
    etc, etc
    Nimeni nu spune nimic.
    Ciudat, foarte ciudat.
    Chiar anormal de ciudat ,cred

    In Canada-care are populatia in scadere statul se preocupa in mod special de asta: populatia este incurajata sa aiba cat mai multi copii,sunt alocatii provinciale, federale, gradinitele sunt subventionate in mod special.studentele au facilitati daca au copii

    In sfarsit, e ridicol sa mai continui acest subiect.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Despina: de marirea taxelor vorbeste cu Rogozanu, aici e ghiseul cu micsorarea lor. Vezi prin Rogospierre, poate te ajuta.

      Reply
  10. mece

    „Dumnezeu? Obama? Medvedev? Basescu? Boc? „,
    te rog,
    grafia corectă e „Dumnezeu? Obama? Medvedev? BASESCU? Boc?”

    Ceauşescu nu e de iertat pentru nimic, zero, fără rest – asta dincolo că e o contradicţie în termeni posibilitatea aia cu poporul şi Ceauşescu.

    Reply
  11. kalo

    Interesant articol. O vorba veche spune insa ca „cine s-a ars cu supa, sufla si in iaurt”. Ca urmare, noi venind dintr-o dictatura, era normal sa „suflam si in iaurt”. De ce? Toata lumea stie ca inceputul anilor ’90 au fost tulburi. O revolutie transformata in lovitura de stat si terminata cu aducerea la putere a unui comunist cu vechi state de plata, nu mirosea nicidecum a democratie. Activarea lui Militaru, banuit ca ar fi fost spion sovietic nu inspira nici ea multa incredere. Mineriadele, bataile aplicate studentilor precum si altele amenintau serios copilul nou-nascut numit atunci democratie. N-au fost vremuri usoare. Deci… parlament bicameral…

    Dar, nu asta ma supara pe mine mai mult la noi romanii. De multe ori am zis ca I-AS FI IERTAT TOATE PACATELE LUI CEAUSESCU DACA AR FI FACUT DIN TZARA ASTA UN NEAM DE INVINGATORI!! Insa, n-a facut. Si uite ca si acuma ne trezim ca multi dintre noi se plang ca nu s-au schimbat multe treburi, ca Romania nu este unde trebuia sa fie. E adevarat asta. Dar NIMENI NU STIE CUM, CINE SI CAND TREBUIE SA FACA ACEA SCHIMBARE PE CARE CU TOTII O DORIM. Dumnezeu? Obama? Medvedev? Basescu? Boc? Cine trebuie sa faca acea schimbare? OAMENI BUNI, TREBURILE NU SE INTAMPLA SINGURE!!! LUCRURILE NU SE URNESC SINGURE!!! Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista!! Cand o sa intelegem ca NOI SUNTEM CEI CARE TREBUIE SA SCHIMBAM LUCRURILE? CA FIECARE SCHIMBARE IN BINE E O VICTORIE PENTRU CARE TREBUIE LUPTAT. Cand? Ca si masina, nici societatea nu se repara singura.

    Reply
  12. Adrian Stanciu

    Ce e haios e că dreapta înseamnă de cele mai multe ori bogați care vor să se ia de la săraci și să li se dea lor, în timp ce stânga înseamnă săraci care vor să se ia de la bogați și să li se dea lor. În general, însă, toată lumea e de acord cu ceva: că trebuie să se ia de la alții și să li se dea lor. Până nu vom scăpa de meteahna asta nu vom avea nici dreapta nici stânga, de fapt. De asta spune lumea că a apus vremea ideologiilor. Că am trecut în masă la ideologia trăitului în genunchi și cu mâna întinsă.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Adrian: Tot apune si tot rasare vremea asta in istorie. Probabil ca acuma lucrurile apun si rasar mai repede. Mai ziceam pe undeva, sintem condamnati la optimism.
      @kalo: un popor de invinsi care sa fie invingatori? Ne-am invins curajul, vorba ceea.

      Reply
  13. Yeba

    De mineri nu stiu, dar dupa logica este mort D. Costin, la Realitatea s-au prezentat concluziile unui studiu al unui grup de "experti" ai BNS.

    L-au plagiat pe Johanis si i-au dezvoltat tezele, alea cu scaderea incasarilor rezultate prin impozitarea bugetarilor. Si, evident, va scadea consumul. Da' rau de tot!

    neamt cu copil =

    neamt fara copil + 11% (184 + 575 sc.imp/luna)

    Reply
  14. Rogospierre

    În Germania, dacă ai făcut un copil te-ai scos frăţicule… Deci mai mulţi bani, mai mulţi copii… Ciudat e că nivelul natalităţii e invers proporţional cu al veniturilor….

    Reply
  15. Adrian Stanciu

    Dreapta noastră e de nedeosebit de stânga. Și în politică și în opțiunile electoratului. Cei câțiva rătăciți de pe aici nu facem decât să predicăm la o mână de convertiți.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Adrian: Cu cîțiva rataciti incepe orice. @Blegoo: taica, eu fumez ceai de tei.

      Reply
  16. neamtu tiganu

    Exemplu din Germania, la un salar anual de 80000 Euroi, fara copil se plateste un impozit de 22.254, cu copil 15352.

    Alocatia de copil e 184 Euroi. Merita sa faci un copil?

    Reply
  17. DespinaVestea

    @Nedo

    N-am .

    Muncesc si eu de imi ies ochii ,cateodata mai mult de 14 ore pe zi.

    Dar caut muncitori care sa se priceapa nitel la constructii, la sapat ,la turnat betoane ….

    Nu-i gasesti.Nimeni nu mai vrea sa muncesca.Toti s-au angajat la stat….

    Reply
  18. Rasvan Lalu

    "Atata vreme cat numarul de locuitori este in scadere statul de dreapta trebuie sa aiba grija sa-si pastreze cresterea pozitiva de populatie"

    gioana ?

    Reply
  19. DespinaVestea

    Dreapta inseamna sa existe stat national care sa aiba grija ca natiunea sa existe si sa prospere de-a lungul veacurilor .

    Sa fie o natiune viguroasa,inteligenta educata.Atata vreme cat numarul de locuitori este in scadere statul de dreapta trebuie sa aiba grija sa-si pastreze cresterea pozitiva de populatie atat cantitativ cat si calitativ.

    Altfel vom deveni doar o populatie oarecare vorbitoare de limba romana.Nu un popor si nu o natiune.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Despina: daca dreapta se reduce la asta, atunci ea e identica cu stinga. Exact asta vroia si Ceausescu.

      Reply
  20. bilbofil

    @ bleen: imi cer scuze, cum ar fi spus Caragiale, nu am avut timp sa fiu mai concis. ma voi stradui pe viitor. (am primit mailul)

    Reply
  21. DespinaVestea

    @para

    Da,sa ia si de la clientela-este un moment excelent pentru asa ceva.

    Pe de alta parte cunosc pe cineva care a iesit la pensie pe caz de boala, i s-au retrocedat niste pamanturi si de vreo 2-3 ani nu face decat sa calatoresca.

    N-a muncit niciodata mai mult de 8 ore /zi.

    Ar trebui reverificati toti cei pensionati inante de termen

    Mai sunt si astia:
    http://www.mediafax.ro/economic/secretele-bugetul

    Reply
  22. neamtu tiganu

    Un articol bun. Si, ce urmeaza?

    P.S In Germania a scazut si anu trecut nr. de nasteri, asta a dus la scaderea populatiei cu 170000 de nemti. Totodata a crescut proportia celor cu radacini straine. Statistic, din copii acestora o cincime nu ajunge sa termine o scoala.

    In Romania scaderea nr. nasterilor e o masura de dreapta! Stiu ca e prea complicat ca autoru sa vorbeasca de asa ceva, e mai simplu sa ne referim la Napoleon! Stie cineva cit era alocatia de copil pe vremea lu Napoleon?

    Reply
  23. para

    Să le taie, dar să dea şi în clientelă. Acum are unde să arate, uite, ăstora le-am tăiat, voi ce mai aşteptaţi?

    Reply
  24. DespinaVestea

    E mult mai usor sa tai banii mamicilor decat sa pui TVA pe tranzactiile imobiliare,sau sa taxezi dublu afacerile firmelor private cu statul….

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @despina: eu nu inteleg, pretindeai ca esti de dreapta dar militezi pentru un tip de asistenta sociala pe care nici guvernele de stinga nu-l ofera pe afara si ne propui versiunea maririi taxelor. Ce ti-e si cu dreapta asta…

      Reply
  25. para

    aţi reuşit să-l aduceţi aici şi pe Fumurescu, acum şi pe bilbofil, bravo, bravo!

    Leon, n-ai terminat cartea aia de citit? Nu ne spui şi nouă despre ce e?

    Reply
  26. MicutzaCeKurai

    )))) ultima data. sigur ca da. a scapat de reumatism – plumbul cica face bine la boli de-astea artro-deformative.

    Reply
  27. MicutzaCeKurai

    iaca ce-am mai citit pe mailul personal (am sa va dau si un forward pe blogary):

    Accidente aviatice: Ceausescu, mai norocos decat Kaczynski!

    Fostul sef de stat Nicolae Ceausescu a supravietuit prabusirii, in 1957, a unui avion care transporta o delegatie romaneasca de nivel inalt la celebrarea Marii Revolutii Socialiste din Octombrie.

    Coincidente stranii leaga catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, de un alt incident aviatic, petrecut tot in Rusia, avandu-l ca protagonist pe fostul sef de stat Nicolae Ceausescu. In noiembrie 1957, o delegatie romaneasca de nivel inalt care mergea la Moscova pentru a participa la celebrarea Marii Revolutii Socialiste din Octombrie a fost victima unui accident aviatic controversat, din care Ceausescu a scapat nevatamat.

    Avionul s-a prabusit, la ora 17.48 a zilei de 4 noiembrie 1957, chiar langa pista de aterizare a aeroportului moscovit Vnukovo. Din 11 oameni aflati la bord, in accident au murit patru persoane, printre care si Grigore Preoteasa, ministrul de externe de atunci al Romaniei.

    Evenimentul a dat nastere multor speculatii, legate si de faptul ca din delegatie a lipsit sefului statului, Gheorghiu-Dej. Acesta s-a razgandit in ultimul moment invocand o gripa. Dej nu mai era privit cu ochi buni de rusi deoarece insistase pentru retragerea trupelor si a consilierilor de la Bucuresti. S-a spus atunci ca accidentul de la Vnukovo ar fi fost de fapt un atentat la adresa sefului P.M.R, care fusese insa avertizat din timp de serviciile secrete romanesti. Aceasta teorie nu a fost probata nici dupa jumatate de secol. Cert este ca accidentul din 1957 seamana izbitor cu cel de sambata caruia i-a cazut victima presedintele Poloniei.

    Reply
  28. Bleen

    FacebooK:

    Turcescu Robert: Se poarta petitiile online si Tataee de la BUG Mafia. "Marea" societate civila romaneasca a gasit formele de protest care sa n-o solicite prea mult: dai cu clicku' si apoi cu volumul cd playerului la maximum. Bleah…

    Reply
  29. MicutzaCeKurai

    ce n-atzi observat pina la ora aceasta este faptul ca Vladescu a declarat ca, in afara de contrabanda cu tzigari, Romania se confrunta cu o contrabanda de usturoi chinezesc. deci: nici usturoi n-am mincat, nici tzigara de contrabanda nu mi-am aprins (sau, invers: nici o tzigara fara usturoi; sau, cum ar fi: tzigara de dupa ostropelul cu usturoi de contrabanda; sa piara Darcula!).

    @bleen, bag si io comentarii lungi, daca lungimea este criteriul postarii)))))

    Reply
  30. ela

    @Bleen: de acord in legatura cu ajutorul pentru persoanele cu handicap,insa intai trebuiesc luate la mana toate anchetele sociale-se fac din birou,iar spaga e pe masura,si macar amendati cei care triseaza.

    Cei cu adevarat bolnavi,nu au bani nici de medicamente,nici de mancare.

    off topic,pentru cine e interesat:

    http://www.ro4europe.ccivl.ro/images/documente/ee

    Reply
  31. Bleen

    Din nefericire, media nu-i ajută (reportajul şi investigaţia au dispărut din presă) şi biserica are alte probleme, gen Casa Poporului II.

    Reply
  32. Bleen

    La persoanele cu handicap problemele sînt destul de grave: ajutorul e cam de 250 pe lună. Iar cei cu gradul I (grav) şi II (accentuat) chiar nu pot să muncească (deşi am întîlnit şi astfel de persoane care munceau). Eu le-aş tripla ajutorul sau oricum l-aş face cît salariul minim pe economie dar aş tăia ajutoarele de la milioanele de asistaţi care iau bani aiurea. Deşi sînt şi mulţi politicieni care au certificate de handicap (se dau pe şpagă – persoanele cu handicap sînt scutite de impozite, inclusiv cel pe proprietate – iar dacă eşti un politician cu bani, proprietăţi şi afaceri, îţi vine mănuşă o astfel de scutire de impozit). Oricum, felul în care se dau certificatele e cel puţin revoltător (sînt cazuri extrem de grave care nu primesc certificat fiindcă n-au bani de şpagă şi sînt mulţi care au tot felul de handicapuri închipuite). În sistemul social de la noi (în care am lucrat cîţiva ani) e furt de neimaginat. Şi banii nu ajung aproape niciodată la cei care au într-adevăr nevoie.

    Reply
  33. ela

    Chestia cu pampersii e usor penibila.Daca ai o slujba buna,te pregatesti pentru venirea copilului,pui un leu deoparte,pentru pampersi.Daca nu,ia scutece,ca sunt mai ieftine si te tin si la urmatorul.

    Si nu-mi imaginez ca Leana si Gheo dau bani pe pampersi;erau doi azi dimineata,la Apocalipsatv,cu pensie de handicapat care ziceau ca ei traiesc din banii astia.

    Asa ca,cine are,sa si-i creasca,altfel aruncam in lume o generatie de debusolati . Sunt pline casele de copii de ei.

    Nu mai zic,ca si asa mi-am mai incasat-o.

    Reply
  34. Yeba

    Functionarele UE: 4 luni concediu de maternitate platit 100% si apoi dreptul de a cere part time (50, 60, 80%) cu leafa corespunzatoare procentului si plata integrala a contributiei la asigurari sociale (= ca si cum ar fi vechime integrala – pt calculul pensiei).

    Alocatia este de 315 euro/copil sanatos si cu handicap usor, 630 euro/copil cu handicap grav. Adica sub 8% din salariul minim al unui angajat cu studii superioare fara vechime in munca.

    Tzatzicilor PowerPoint si ”mamicilor” glossy li s-a cultivat iluzia (ca ginditul e greu) ca au contribuit undeva, separat si misterios, la un fond de pampersi, nu pur si simplu la asigurarile sociale, ca toata lumea.

    Reply
  35. Rasvan Lalu

    Un text excelent, onorat strălucit de bilbofil.

    Despre "originalitatea" societăţii românesti, purtoare de opinci, giubea si ţilindru, s-au scris râuri şi vor mai curge încă alte fluvii de cuvinte şi tot nimic nu se va schimba.

    Românul modern este înca produsul hibrid al ciocnirii dintre civilizaţia arhaic-rurală şi cea occidentală, unde comportamente şi valori îndelung distilate în Occident sunt preluate mimetic, doar ca semne exterioare ale puterii si bogăţiei: capacitatea românilor de a goli de substanţă orice obiect, regulă sau instituţie venită din strainatatea civilizată şi de a le adapta propriilor valori este nelimitată.

    Daca avionul eşuat îsi revarsă peste locuitorii junglei tone de tehnologie şi knowhow ultramoderne, aceia le vor primi şi prelua cu entuziasm, dar nu pentru destinaţiile lor iniţiale, ci pentru a le adapta lumii lor: se vor oglindi în monitoare, îşi vor atârna de gât telefoanele, vor vâna guşteri cu antenele, iar dupa ce vor reuşi sa mănânce tot ce este pe suport hârtie, vor aştepta cu înfrigurare si credinţa apariţia unui nou transport din ceruri.

    Este o imensă iluzie sa crezi ca simplul import de idei, structuri, reguli şi tehnologii poate duce la remodelarea sistemelor socio-culturale. Acestea sunt, cu cât mai arhaice, cu atât mai stabile si nu se vor lasa izgonite din capul oamenilor, ci se vor adapta ca viruşii, gasind noi si noi forme de manifestare, chiar şi în condiţii de presiune.

    “Modernitatea” va fi astfel ocupată de tineri şcoliţi occidental, care-ţi vor explica de ce este imperativ să fie bifate benchmarks impuse de EU, “pentru a obţine un bun raport de ţară”, indiferent de realitatea din teren, care ţin discursuri politically correct, dar nu se prea spală pe dinţi, care pledează sforăitor pentru turbo-liberalism în timp ce umblă să-şi angajeze cumnata pe slujbă grasă la stat, sunt apărători ai bombardamentelor americane cu aceeaşi dăruire cu care bunicu’ plânsese la moartea lu’ Stalin.

    “politica paşilor mărunţi şi împleticiţi” nu este decât expresia dezorientării datorate lipsei de coerenţă internă a societăţii, sfâşiată între un model occidental din care nu înţelege decât aspectele exterioare, legate de consum şi un model autohton, al supravieţuirii individuale prin efort minim

    Reply
  36. nick_d

    "17 mai, 13:30. nick_d

    Mamicile care sunt nemultumite de masurile luate ar trebui sa stie ca, atunci cand s-au nascut ele, inainte de '89, concediul medical post natal era cam de trei luni, fara indemnizatii, fara pampersi, fara lapte praf, fara lapte la alimentara.

    Parintii le-au crescut cum au putut mai bine. Acum, ele cer bani sa-si creasca copiii. Pai, cui cereti voi bani, nu parintilor care v-au crescut? nu ei alimenteaza bugetul statului? Va ganditi ca bunicii vostrii cer si ei bani de pensii. Ce sa mai faca bietii oameni de varsta a doua? cum sa la asigure parintilor o pensie pentru un trai decent si in acelasi timp sa-si sustina si nepotii. Mai ganditiva toti cand cereti, de unde cereti."

    Reply
  37. Rogospierre

    Si pe romaneste:

    Am făcut doar o filosofie cu aforisme bleen nedormitul şi maximă şi acest lucru este ceea ce am:

    "Calificare provine din energie"

    "Cu cat mai multa energie, ca esti mai destept"

    "Super truc este inteligenta cu cifra octanica mai mare "

    Reply
  38. Rogospierre

    Je viens de faire une philosophie avec nedormitul et bleen aphorismes maximum et voici ce que nous avons:

    «L'habileté vient de l'énergie"

    "Plus vous plus d'énergie, tu es plus intelligent"

    Super astuce, c'est l'intelligence avec d'octane plus élevé "

    Reply
  39. Florina

    Despina,

    Din salarii mari, mamele educate ar fi trebuit sa faca economii. Iar faza cu pampersii e tatism, ca si protestul. Numai educatie nu arata.

    Si sunt gramezi de pensionari care o duc mai bine decit tinerii. Vrei sa stii cum se chinuie unii sa faca o facultate sau un liceu? Le trebuie multe pentru asta si de unde?

    N-aud lumea vorbind despre tineri, ii cainam pina nu mai putem pe pensionari. Nu zic ca unii nu ar fi in situatii foarte grele, dar la alte categorii de virsta te gindesti?

    La cei de ~50 de ani, ramasi someri sau cu venituri mici si care mai au si unul sau doi copii de tinut in scoala, spre exemplu.

    Reply
  40. mece

    eu zic că pensionarii se apără destul de bine. nu aţi văzut că era să se trezească Zeus cu ei în Olimp?

    Reply
  41. Rogospierre

    Bonjour. J'ai 16 années vierge et je veux d'abord savoir si il est normal pour un homme de retirer son pénis à l'organisme? Sens principalement de ce que je sais l'homme a restractil pénis, hein? Par exemple Je suis assis quand il était assis penché ou même plus bas est f (rétrécit très fort) que j'ai mis pensées et me faire poser ma question de savoir si tous les hommes patesc ce que c'est? est quelque chose de naturel que, dans certains postes de Réduction de la taille du pénis du corps (en position assise dans un fauteuil, se pencha nous quelques mouvements nous incaltam.facem Bend / virage)? excluant le froid et l'effort pour produire ces efecte.aici j'ai compris que je voulais dire seulement à la normale, c'est à dire Lorsque l'avant du corps …. donc je sais que lorsque l'apparence physique

    . Merci d'avance

    Reply
  42. Bleen

    85% aproape te obligă să stai acasă doi ani. Doar nu te-oi duce la serviciu pentru 15%. Un ajutor e normal, repet, un ajutor. Aud nu ştiu cîţi: e alocaţia prea mică, e indemnizaţia nuştiucum, cum poţi să screşti un copil cu banii ăştia? Păi statul nu-ţi creşte copilul, ci te ajută să-l creşti, atunci cînd ai nevoie, dacă ai. Statul poate participa la creşterea unui copil cu, nu ştiu, să zicem, 10-15% din cheltuielile necesare dar nu poate înlocui financiar părinţii.

    Reply
  43. Florina

    Bleen,

    Numai ei, nu? Tu esti curat.

    Da' de ce ai avut probleme cu netu' ieri, te-ntrebi?

    Totul se leaga…

    Reply
  44. DespinaVestea

    Felicitari bilbofil !

    Ce ma enerveaza cel mai mult in acest moment este povestea cu:

    "sa taiem indemnizatia mamelor"

    Este cel mai facil, cel mai superficial mod de a scadea cheluielile,fara sa ne gandim la faptul ca populatia Romaniei este in scadere, ca masura loveste in mamele educate, cu joburi bune care au avut salarii mari si care sunt o garantie ca vor creste copii educati ,inteligenti -viitorul Romaniei.

    In acelasi timp eu vad zi de zi vis a vis de mine politia comunitara( platita de noi) cum pazeste un show room care vinde iahturi

    Oare cine a putut sa-l sfatuiasca pe Boc sa ia o astfel de masura?

    Mai bine renuntatm la programul rabla decat la indemnizatia mamelor.

    Tot la copiii crescuti cu cheia de gat ne intoarcem,la pensionari, la cei care nu se pot apara.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      asta cu mamele e o chestiune enervanta. In Franta, una din cele mai socialiste tari din EU, stai acasa 2 saptamini dupa ce nasti. Dupa aia ori renunti la job ori gasesti doica.
      Noi, care n-avem bani de nimic aruncam cu ei de parca am sta pe un munte de aur. Inainte sa sariti in sus faceti o comparatie intre facilitatile din tarile "civilizate" si cele de la noi.

      Reply
  45. Florina

    Din cauza vremii, protestul de astazi, cu pampersii, va fi rahat in ploaie.

    Va rog sa ma scuzati, nu m-am putut abtine.

    Reply
  46. Bleen

    @bilbofil

    Îţi fac cont de Blogary, ca să nu mai bagi texte aşa lungi la comentarii :). Le bagi direct la postări.

    Îţi trimit pe mail parola şi userul ptr mailul şi contul de blogary.

    Reply
  47. bilbofil

    Imaginea este interesanta, dar as vrea sa ii inteleg mai clar morala.

    Acelasi fenomen a mai fost descris ca problema "formelor fara fond" ori, mai recent, ca semnalizare intr-o directie si virare in cea opusa. Nu cred insa ca aceste imagini descriu exact fenomenul. Nu cred ca Romania s-ar fi modernizat in secolul al XIX-lea fara traduceri din monitoare oficiale de limba franceza si nici ca toti oportunistii din jurul lui Iliescu erau "cripto-comunisti"; Roman ori Basescu categoric nu.

    De fapt as zice ca este vorba de visul romanesc al trandafirului fara tepi. De 200 de ani ne-am bagat in cap, pe buna dreptate, ca lumea occidentala ne da clasa la toate capitolele, asa incit am inceput sa rivnim la realizarile lor tinjind insa la pastrarea unor relatii interpersonale de tip bizantin-balcanic. Sorin Ionita definea la un moment fenomenul ca "The Cargo Cult of Democracy in Romania" (intimplator sau nu, o facea in analizind formele si actiunile societatii civile).

    Incercam sa reproducem lumea occidentala la care jinduim cu instrumentele societatii de status, refuzind sa vedem ca tocmai acest tip de organizare ne condamna la ineficienta si deci vulnerabilitate si mizerie.

    Ca si triburile care construiesc turnuri de control si avioane din nuiele pentru a primi containere de hrana, ne inchiopuim ca este suficient sa ajustam deficitul bugetar din condei pentru ca banii FMI (sau ai cui sint ei) sa se reverse peste Romania implinindu-i nevoile, rezonabile in opinia noastra. Ne inchipuim ca este suficient sa publicam pe internet comenzile publice dirijate spre capusari pentru ca ele sa devina "procurement".

    Nu ne pregatim excesiv si sintem extrem de agili in a exploata oportunitatile, insa nu in termenii oficiali ai statului de drept, ci in cei pe care continuam sa ne bazam ai societatii de status. Acum citeva zile, un "grass-root" liberal imi explica ca "legea face piata" si facea apologia crearii si directionarii pietei prin legislatie. Se ne uitam cit de atent au fost exploatate toate portitele pentru a crea monoploluri, caste si corporatii sub umbrela legii. Nimic impleticit, nicio oportunitate pierduta din lipsa de prevedere. Avem de pilda pina si o lege a medierii, altfel spus o lege care reglementeaza cine are si cine nu are voie sa ne impace atunci cind avem o neintelegere, pe care altminteri legea ne permite sa ne-o rezolvam si singuri.

    Tergiversarile, de la garantarea proprietatii la controlul averilor demnitarilor si al impartialitatii justitiei nu se datoreaza excesului de zel ci abordarii de tipul "nu lasa pe miine ce poti face azi, mai bine asteapta pina cind nu mai e nevoie". Cum sistemul existent nu este viabil, la un moment dat, dupa ce unii au profitat ca de un joc priamidal, solutia necesara este bagata pe git din exterior si inghitita pe nemestecate (pentru a fi eventual mai usor regurgitata cind presiunea externa scade, cum a fost cazul ANI).

    Cea de-a "treia cale" pe care o alegem aparent stupid este de fapt as spune expresia potemkiniadei noastre, un trandafir fara tepi, dar facut din hirtie igienica si scobitori, ca pentru horticultura avansata nu avem rabdare iar pentru matase ne lipsesc (de ce oare?) banii.

    Metafora ofsaidului, comparatia intre Patton si Montgomery ar putea fi relevante pentru noi cei de aici, care de 20 de ani ne tot pregatim si sintem luati prin surprindere de teroristi, mineriade, vacari si vacaroi, arestari de armaghedoni, razgindeli si ridzisme. O dezvoltare mai detaliata a subiectului ar fi poate interesanta pentru acest domeniu.

    Reply
  48. Bleen

    Ia să vedem, camarades, cum merge cu preview-ul. Vezi, nenea reacţionaru, că sînt două butoane de preveiw. Not good. And when is not good I'm not feelin'good.

    Reply
  49. Bleen

    Mărite Cojocariule, te joci tu la pluginuri, comment preview alea alea? Sau am fost atacaţi de hackerii lui Rogospierre?

    Reply
  50. Florina

    Romanii au drepturi. Cind ii intrebi de obligatii auzi aberatii (rima involuntara, parol).

    Reply
  51. Bleen

    La urma urmei, oricine are dreptul să protesteze, chiar şi minerii. Ca şi în 90, 91 şi 99, pericolul nu-l reprezintă minerii ci politicienii care se folosesc de ei, recte Iliescu.

    Reply
  52. Florina

    Micutza,

    uite si a treia cale a politicianului roman: nici scriitor, nici economist. Ministru.

    Reply
  53. Nea

    Cică vor minerii să vină în Bucureşti să reediteze luptele pentru dreptate din 90.

    Am o propunere bazată pe reminiscenţele mele aburite din legendele despre Mihai Viteazu şi vitejii lui:

    Pentru a reduce la minim victimele şi cheltuielile, să vină doar Miron Cosma, să-i ardă vreo două bâte în cap lui Marian Munteanu şi restul să-şi vadă de treabă.

    Reply
  54. Marius Delaepicentru

    Oho! Ar fi bine ca Parlamentul să fie bicameral. Însă sunt situaţii constituţionale în care 2=1, şi chiar 3=1. I-am cerut Avocatului Poporului să pună problema la CCR, dar AvP urmează aceeaşi logică sinucigaşă ce face ca legea să fie unicul izvor de drept. Suntem puşi de Constituţie să mergem pe şine neparalele, iar legea ne obligă uneori să avansăm şi în lipsa uneia din şine, ceea ce face ca, pentru a respecta legea să trebuiască să o încalci, iar un macaz prost gresat să crăcăneze osiile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *