Amintiri dintr-o nisa ecologica

Imaginați-vă că PNL este o insulă îndepărtată, un soi de Madagascar sau de Nouă  Guinee, pe care speciile se transformă treptat unele în altele, prin interacțiunea celor cinci factori enumerați de Darwin, resposabili de evoluția speciilor. O să ne aplecăm asupra ultimului dintre ei, a selecției naturale, care guvernează inclusiv  prefacerile succesive din sânul unui partid. Urmăriți-mă cu glonțul pe țeavă, s-ar putea să simțiți nevoia să trageți fără somație: Câmpeanu s-a transformat în Quintus, care a ajuns Stoica, care s-a metamorfozat în Stolojan, care a devenit Tăriceanu, care a ajuns Antonescu. PNL Quintus a zămislit trei mutanți: PNL-AT, PNL-CD și PNL-C. PNL-AT s-a modificat în PL ’93. PNL-CD s-a încrucișat cu PNL-C. Hibridul lor a fost clasificat drept PL. Nume de conjunctură, cât să-l corcești cu PAC + APR + UFD, pentru a te apropia, cât de cât, de ceea ce a fost cândva alura de organism preistoric a lui PNL Quintus. Creatura s-a numit PNL Stolojan, apoi PNL Tăriceanu, care la scurtă vreme s-a transformat prin sciziparitate în PNL Tăriceanu și PLD Stolojan. PNL a ajuns ceea ce se vede cu ochiul liber, PNL Antonescu.

PNL Antonescu nu este capătul lanțului. Este o za dintr-un lanț, pierdută pe fundul oceanului primordial și purtată de curenți într-o nișă ecologică, unde a rămas intactă. Peste capul lui Antonescu a plouat cu coacervate, în jurul lui au erupt vulcani, au bubuit asteroizi, s-au îndepărtat și apropiat plăci continentale, însă Antonescu a rămas ca acum un miliard de ani, un organism intact, rezistent la evoluție. Opoziția lui la evoluție este totală. Chestia asta sună a declarație de război, însă înverșunarea, convingerea, fanatismul cu care a fost pronunțată “vom face o opoziție totală”, în sensul în care Antonescu folosește pluralul majestății sale, ne determină să-i dăm dreptate.

Antonescu nu este bun sau rău. El există precum nautilul în Oceanul Indian sau limulul în cel Pacific, de sute de milioane de ani, ca și cum timpul ar fi stat pe loc. Antonescu nu revendică teritoriul altor specii. El vrea să fie lăsat în pace, în nișa lui ecologică, care miroase vârtos a formol. Aș îndrăzni să cred că un asemenea buzunar ecologic este primul borcan de preparate organice al lui Dumnezeu, una dintre primele amintiri ale Creatorului.

Facebook Comments

28 Comments Amintiri dintr-o nisa ecologica

 1. gabarelo

  Dan,

  iarta-ma ca te "combat" pe toate planurile. Ai dreptate in postarea asta. D-l Stoica, insa, cu toate chixurile practice pe care le-a dat, e un intelectual autentic. Practica il cam omoara. Il trec, totusi la "simpatici". Si nu e mafiot. Problema reformei unui partid este a atingerii masei critice. Din pacate la PN-L eu cunosc foarte putini oameni cu adevarat valorosi (moral, cultural si profesional): Daniel Daianu, Victor Giosan, .. aa,… nu prea mai stiu (nu sunt din interior, sigur mai sunt si altii). Ati adus in prim plan, mai nou, niste fatuci catastrofale, nu le-a, retinut numele, dar au un tupeu formidabil! La ceilalti, au aparut acesti cativa intelectuali, adusi, cred, de Basescu. Nucleul dur al PD-L e incult, dar nu lipsit total de calitati (si Basescu e, evident, dar e inteligent, are fler de comandant si isi alege consileri buni): Sever Voinescu, Cristian Preda (i-am dat nota mica la capitolul Prigoana dpdv politic, punctual, TRU, Funeriu, Ionut Popescu, Turcan, Stoica (totusi), M. Macovei, cam putini si aici, e drept, dar sustinuti de Basescu au ceva sanse sa miste muntele. Compara primii cinci de pe lista de la europarlamantare si o sa vezi.

  Oricum, te zbati pentru o cauza dreapta. Succes!

  Reply
 2. Ivanciuc

  @Dan,

  la doctrina PNL n-a mai umblat nimeni, de vreo 15 ani: "(Liberalismul integral promoveaza) limitarea rolului statului in economie, precum si reformele de limitare a consecintelor comunismului totalitar si a tendintelor hegemonice din perioada postcomunista, de ieri si de azi". Suna atat de bizar, incat te intrebi, despre ce tara vorbim aici: Belarus? Mongolia? Dar, nici macar clarificarile doctrinare nu pot garanta reforma partidului. Eu n-o vad decat resecand varful si promovand in prima linie, oameni scoliti afara, cu licente in administratie si studii politice la universitati de prestigiu. Cata vreme manelistii de talia unui Orban, Nicolai, Fenechiu, Antonescu sau Tariceanu vor ocupa prim-planul deciziei in PNL, partidul nu are absolut nicio sansa sa joace un rol semnificativ in politica viitorului mediu. Dar, cine sa-i promoveze? Cine are interesul de a atrage resurse din exterior, cand meritocratia face selectia si tine lucrurile, practic pe loc? Lucrul este valabil si la PD-L, unde reformele lui Preda se vor izbi de triumviratul BVB: Blaga, Videanu, Berceanu. Triumvirii santajeaza grupul PLD, cu slaba implicare in alegerile prezidentiale, iar pe Preda o sa-l anuleze, pentru ca a ramas, realmente, singur. Cei care au pariat pe solidaritatea Monicai Macovei au cele mai multe sanse sa piarda pariul. Traian Ungureanu se odihneste, dupa efortul urias care l-a adus din media in PE, iar Sever Voinescu, ca orice om de viitor, joaca inteligent cartea echidistantei.

  Reply
 3. gabarelo

  Frumos articol, D-le Ivanciuc, nu il citisem cand combateam pe la Bleen.

  Nu retractez, ar trebui sa nuantez dar … nu mai ia pistolul foc!

  Salutare.

  Reply
 4. Dan

  Stimate domn Ivanciuc,

  Quintus=Campeanu=Stolojan=Tariceanu=Antonescu = zero barat

  am trait sub managementul "liberal" si "reformist" al lui Stolojan , Tariceanu si il traiesc si pe a lui Antonescu ca membru simplu de partid ( PNL desigur 🙂 ).

  Oamenii acestia nu sunt in stare sa faca buna guvernare.

  Domnul Stoica improvizeaza de ani de zile asa zisa idee de mare strateg, dar nu a reusit si nici nu va reusi nici cu domnul Preda and Co in PDL sa faca nimic.

  Acum vreo cinci ani si ceva impreuna cu fosti simpatizanti PNL si fosti si actuali membrii PNL am pus cap la cap : http://www.altguv.ro
  Merita sa cititi . Era pornita aceasta initiativa interna, de reformare a PNL cu vreo citeva luni bune inainte de congres.

  Au lucrat-o citiva oameni interesati de buna guvernare si de reformarea PNL .

  Cred ca merita citit si acum de cei care conduc PNL si este o sursa de inspiratie buna si pentru cei de la PDL.

  Sigur ca eram constienti ca nu va putea avea mare succes avind in vedere ca nici Dan Motreanu , nici Bogdan Olteanu si alte tinere sperante "liberale" nu au dorit si nici nu doresc asa ceva.

  Asa ca inainte de congresul din 2005 al PNL impreuna cu un alt coleg de partid am luat masa cu domnul Crin Antonescu si alti membrii PNL, printre care era si doamna Adina Valean si consilierul domnului Antonescu si i-am prezentat aceasta initiativa si l-am rugat sa ne sprijine prin a o sustine de la tribuna congresului pentru ca in acest fel va avea un altfel de impact.

  Sigur ca da a spus domnul Antonescu, iar a doua zi la ora noua a trecut pe linga noi ca si cum nu ne-am fi vazut niciodata.

  Stolojan si Tariceanu la fel au facut : statut prost, partid nereformat.

  Modelul acesta se aplica si la PDL. Despre PSD nu discut pentru ca nu ma intereseaza stinga.

  Acum domnul Stoica lucreaza impreuna cu asa zisii intelectuali din PDL la reformarea lui.

  Ar trebui ca domnii reformisti sa iasa din timp cu o propunere de statut, biblia oricarui partid, in jurul caruia sa se poata incepe acea reformare.

  Dar nu se va intimpla din cite imi spun cunoscutii mei din PDL.

  Se va lucra ca in PNL cu gasti si improvizatii de articole prin care sa creezi posturi de prim vicepresedinti a la Orban.

  Se lucreaza in PNL si PDL de parca am fi in ilegalitatea si nu ar trebui ca cetatenii localitatilor unde ne ducem traiul si mincam malaiul sa fie atrasi.

  NU exista nici o comunicare interna via internet, online nici la PNL si nici la PDL

  Nu exista nici o urma de dorinta de reformare si modernizare a dreptei romanesti si nici nu va fi curind.

  Din pacate.

  Reply
 5. Ivanciuc

  @ELCucui,

  Stilul Catavencu a fost stabilit de Ciocanel, Colivie, Facaletz, Albanezu, Bozgoru, Nebunu, Giardia, Biju, Iarodor. Restul a fost chibiteala: Soros, Caragiale, Balin, Banca Mondiala, Brigitte Bardot, Canard Enchaine, Kremlin, Florin Calinescu, Ion Iliescu, PAH, Piata Universitatii Casa Alba.

  Reply
 6. ElCucui

  @carol, la Ivanciuc "plictiseala" din care a scris fabula se numeste TALENT. Postul este in cheia "Bula galului" – textul lui de debut in Catavencu Incomod, text care avea sa stabileasca pentru anii imediat urmatori "stilul Catavencu".

  @cornel. Mersi.

  Reply
 7. Turnofftheglory

  Ii sta binein rolul de fosila vie, Cin si soparla roz de guantanamo. Chestia e ca mai e o fosila vie in casa antipa de prigonius mall. Parca iliescianus rex e totusi irudit prin filiatie asumata.

  Reply
 8. Leon cel Treaz

  @stupid people,

  s-a tinut cont inclusiv de evolutia lui Darwin: creationist, evolutionist, creationist-darwinist.

  Zici asa: "Io ramân bigot fanatic, creationist habotnic si cred într-una Securitate, creatoarea partidelor, facatoarea liberalilor si celorlalte partide, al tuturor celor văzute şi nevăzute… aştept învierea morţilor si viata veacului ce va să fie, amin.

  de altfel toate avatarurile liberale amintite de Ivanciuc nu au fost decât executari ale manevrelor de front ordonate de Securitate, cu replieri, învaluiri, ruperi de rânduri, regrupari, retrageri si atacuri simulate, ca la manualu de front, Agitprop, GPU, 1929".

  Se poate admite ca supravietuitorii Securitatii au inspirat cearea unor partide (PUNR – Vatra Romaneasca), au guvernat buna lor crestere (PRM, UDMR), au contribuit la atomizarea PNL: PNL-AT, PNL-CD; FSN: PDSR, PD, GUVR; PSD: ApR; PNL Stolojan: PLD; dar au esuat lamentabil, atunci cand si-au creat, in sfarsit, propria lor legiune, PNR (Noua Romanie), creatia lui Magureanu, asimilata de marele aspirator politic PD.

  Reply
 9. stupid people

  @Leon cel Treaz

  Joi, 14 Ianuarie 2010 la 1:02 pm

  domnu', vaz ca nu stai treaz dejaba. aferim.

  Ivanciuc o-ncepe evolutionist si o termina creationist, asta-i ca atunci când ti-o trage Darwin si tu-ti închipui c-o iei de la Dumnezeu…ma rog, chestie de gust si imaginatie, non disputandum.

  Io ramân bigot fanatic, creationist habotnic si cred într-una Securitate, creatoarea partidelor, facatoarea liberalilor si celorlalte partide, al tuturor celor văzute şi nevăzute… aştept învierea morţilor si viata veacului ce va să fie, amin.

  de altfel toate avatarurile liberale amintite de Ivanciuc nu au fost decât executari ale manevrelor de front ordonate de Securitate, cu replieri, învaluiri, ruperi de rânduri, regrupari, retrageri si atacuri simulate, ca la manualu de front, Agitprop, GPU, 1929

  cît despre Crin, daca ar sti cît de putin istorie, ar fi evitat acel “vom face o opoziție totală”, prea seamana cu "wollt Ihr den totalen Krieg" (vreti razboiul total)…de altfel amândoi au un aer feminin, Goebbels, favorita ambitioasa, Crin, odalisca nonsalanta

  Reply
 10. Nemo

  cum am zis si mai de mult, cand aparuse "max" la Bleen, unii, categoria "Mona Musca", ca sa-i numesc asa, au sansa sa se reabiliteze; Ivanciuc e un profesionist in ale scrisului, chiar daca a fost un …turnator.

  E un text scris bine, in concluzie 🙂

  ma @Carol, acuma imi dau seama ce personaj din Star Trek esti tu: Borg!! 😆 :

  "irrelevant!"(tot ce nu convine argumentelor tale 😆 ), "resistance is futile!" 😆

  Reply
 11. Leon cel Treaz

  @Carol,

  nu e nimic indecent in asta. A fabula, inseamna a imagina fapte sau intamplari, prezentandu-le drept reale sau posibile. Ce nu e OK in demersul asta? Ar fi interesant de stiut insa, ce parere are cel fabulat, despre cel care fabuleaza. Pesemne ca Antonescu l-ar face pe Ivanciuc, pur si simplu, bou.

  Reply
 12. Carol

  @Leon

  Ca imi plac sau nu fabulele, este irelevant. Important e sa facem diferenta intre fabula si fabulatie 🙂

  Reply
 13. Leon cel Treaz

  @Carol,

  dom'le, inseamna ca nu ti-au placut fabulele. Asta e o pseudo-fabula. A compara lighioanele de pe esichierul politic cu niste animale nevinovate, le face mai suportabile si mai putin uracioase. Istoria ieroglifica ar trebui multiplicata, rescrisa si reinvetata.

  Reply
 14. Carol

  @Leon

  Mie, personal, aceasta clasificare "pe specii" a politicienilor nu-mi spune absolut nimic. Indiferent ca e vb de monarhie, comunism, dictatura sau democratie.

  E ca si cum ne-am indeparta smeriti de conditia de om si ne transformam, de buna voie, in niste nevertebrate fataliste. Ceva de genul " n-avem ce face, trebuie sa ne supunem, ei exista si asa trebuie sa fie, ca asa a hotarat soarta, Big-Bang-ul sau teoria lui Darwin.

  Nici cu ideea ta nu sunt de acord ca " Nu Antonescu este periculos, ci masinaria lui Basescu are probleme tehnice".

  Ar insemna sa reducem totul la truisme de genul " Eu sunt destept doar pt ca ceilalti sunt prosti".

  Epopeea lui Ivanciuc prin "meandrele concretului" evolutionist nu ma impresioneaza deloc. Mi se pare ceva scris din plictiseala, un fel de "hai sa aranjez mersul lumii dupa cum ma duce pe mine capul". Ala e molusca, celalalt un cetaceau, apoi trecem direct la epoca fierului ca sa justificam aparitia lanturilor metalice de pe fundul oceanului. Mai punem bricheta sub niste vulcani, mai facem putin fum si gata-i lumea. La urma bagam totul intr-un borcan de formol ca sa se aleaga si posteritatea cu ceva.

  Geneza (politica) are un nou tatuc!

  Reply
 15. Leon cel Treaz

  @Carol,

  comportamentul lui Antonescu vadeste exact slabiciunile speciei amenintate. Daca verbiajul lui poate pune in pericol infernala masina de lupta a lui Basescu, atunci nu inseamna ca Antonescu este periculos, ci ca masinaria lui Basescu are probleme tehnice. Antonescu vitupereaza ca sa scape. Sharjele lui sunt jeturi de cerneala de camuflaj, ca la sepie sau calmar. Cine se teme de Antonescu? In orice caz, nu cei tari in clanta, ci persoanele retinute, discrete, civilizate.

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @gabhry_el,

  carevasazica, Antonescu e scoica? Doaaaamne, ce simplu a devenit totul. Scoica este un substitut al vulvei, o metafora a ei, o vagina dentata, o tridachna, scoica ucigasa, femeia straina care te incolaecste cu tentaculele ei moi si inselatoare, pentru a-ti pune perna pe fata si a-ti lua maul, tacut, neauzit, invizibil, pe fundul oceanului. Deci, Antonescu este de sex feminin. Incepand din clipa asta pricep de ce i-e frica de barbat. Si de ce i-e frica, n-o sa scape, garantat.

  Reply
 17. gabhry_el

  Paiaţa Antonescu nu se află într-o nişă, e-adevărat: e o nişă, mai precis o scoică în care reverberează eşecul plajei lui Patriciu, y compris cu Prostănacul cu tot.

  Reply
 18. Carol

  "Antonescu nu este bun sau rău. Antonescu nu revendică teritoriul altor specii. El vrea să fie lăsat în pace"

  Daca asta e parerea autorului despre Crin Antonescu nu-mi ramane decat sa cred ca se refera la cu totul alt Antonescu nicidecum la cel care conduce acum PNL.

  Nu cred ca e vorba de acel Antonescu pe care-l stim cu totii, cel care s-a implicat pana la "autodistrugere" in daramarea lui Basescu, cel care s-a facut pres in fata lui Iliescu si s-a facut frate (ptiu drace, ca era sa zic "de cruce" ) cu Geoana, cel care a amenintat public (de fapt i-a santajat cu excluderea din partid ) 70 de parlamentari romani daca nu voteaza cum le dicteaza el, cel care a vandut , fara sa clipeasca, voturile electoratului PNL celor care, prin definitie, sunt dusmanii "de clasa" ai liberalismului….

  Mai mult ca sigur ca nu este vorba de aceeasi persoana. Cred ca e vb de un Antonescu pe care doar Cornel Ivanciuc il cunoaste.

  Reply
 19. Leon cel Treaz

  @gabhry_el,

  Patriciu poate drege ce-o vrea cu lantul PNL. Sa faca un numar de circ, sa si-l puna la gat, sa lege la capatul lui un bolovan cand o ancora cu iahtul intr-un golf, sa faca scuba diving, scufunda-s-ar 6 ore, din care 5 sa-si tina respiratia.

  Problema nu e Patriciu, ci Antonescu, o specie, realmente pe cale de disparitie.

  Paradoxal, existenta lui anina de ce va intreprinde Cristian Preda mai departe. Daca reforma lui va izbandi, grupul PLD va avea castig de cauza. Aripa Stoica-Stolojan este marginalizata din cauza slabei implicari la prezidentiale. Sabia lui Damocles atarna asurpa grumajilor lui Boureanu (ce nume-specie,!) si Hoinaru (ce nume predestinat). Daca reforma va esua, grupul va ramane pe mai departe marginalizat, ajutandu-l pe Antonescu sa exclame: v-am spus eu? vedeti ce-au patit aia care au tradat PNL? Vor acuma sa se intoarca acasa. Hai sa ne unim impotriva lui Basescu, sa-i tinem piept, sa nu ne inghita. Cu alte cuvinte, daca Preda invinge, Antonescu intra in coma. Daca Preda pierde, agonia fosilei vii va continua.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *