A doua tragedie de la Katyn

Polonia se pregătea să comemoreze 70 de ani de la masacrul din pădurea Katyn de lângă Smolensk. Aici, în timpul celui de al doilea Război Mondial au fost asasinați de poliția secretă sovietică peste 20.000 de ofițeri și subofițeri ai armatei poloneze. |n masacru și-au pierdut viața ingineri, profesori, avocați, magistrați, înalți funcționari, scriitori, ziariști, piloți de aviație, latifundiari, clerici ai bisericii catolice și ortodoxe, rabini și reprezentanți ai nobilimii.

Ordinul de execuție a fost semnat la 5 martie 1940 de Viaceslav Molotov, Lazar Kaganovici, Mihail Kalinin și Kliment Voroșilov, membri ai Biroului Politic și contrasemnat de Lavrenti Beria, șeful NKVD, precursorul KGB. Execuțiile au durat între 3 aprilie și 9 mai 1940. De 1 mai, ziua muncii, s-a făcut o pauză de lucru. Victimele au fost selectate din rândul prizonierilor.

Aeronava care transporta zeci de oficialități poloneze pentru a comemora tragedia de la Katyn s-a prăbușit în apropiere de Smolensk. Lech Kaczynski, președintele Poloniei, Maria Kaczynski, soția președintelui, Slawomir Skrzypek, guvernatorul Băncii Centrale din Polonia, Franciszek Gagor, șeful Statului Major și o mulțime de alte oficialități au dispărut în cumplitul accident. Polonia își pierde elitele pentru a doua oară, lângă aceeași blestemată pădure de la Katyn. Dumnezeu să binecuvânteze Polonia și să-i ocrotească pe polonezi.

Facebook Comments

3 Comments A doua tragedie de la Katyn

  1. zexe

    Am dat un vot pentru fotografie. Violenta nu apartine niciunei natii anume, ea este universala si se instaleaza acolo unde inteligenta lasa loc liber. Cu cat mai mult loc liber, cu atat mai multa violenta. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei dusi dintre noi si sa le pastram memoria vie celor asasinati cu sange rece la Katyn si nu numai acolo.

    Violenta si intoleranta nu incap intr-o minte cultivata pentru ca nu isi gasesc loc, e ocupat.

    Poate si din aceasta cauza reforma lui Funeriu este atat de importanta.

    Reply
  2. MicutzaCeKurai

    fotografia este de-o cruzime fara limite. animalul acela cu pistilul nu merita sa aiba o mama (de fapt, toate animalele care au executat "ordine" nu meritau sa-i poarte o mama in pintece). de ce doar nazismul a platit pentru crimele infaptuite in numele doctrinei si comunismul/sovietismul nu plateste?

    de fapt, ce tot intreb? capacitatea omului de-ai zbura, cu voluptate/bucurie/frenezie/fantezie creierii omului dateaza, banuiesc, inca de pe vremea primului jaf de cotlet de mamut in numele Marelui Shaman infaptuit in vreo caverna din Neolitic. stim sa ucidem de pe cind eram ameobe.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Imaginea ne aminteste despre fragilitatea civilizatiei. Cu 20 de ani mai devreme, prin saloanele aristocratiei poloneze, nimeni nu-si imagina ca o asemenea cruzime e posibila. Cu 30 de ani mai devreme, in gara din Astapovo, murea Tolstoi, autorul lui Razboi si Pace, fara sa apuce sa descopere sensul pe care comunistii l-au dat cuvintului "cruzime". 70 de ani de pace in Europa sint deja un cistig, poate ca uneori ar trebui sa ne amintim de asta cind ne certam pe nuante ideologice.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *