Aşa ceva nu există!

Experiment:

Strîngem 20 de oameni într-o cameră, le ştergem din memorie orice informaţie referitoare la SMURD şi facem un sondaj sau un exerciţiu de imaginaţie. Se dă următoarea situaţie: avem un medic palestinian, în Tîrgu Mureş, în 1990, fără finanţare şi logistică. Să se calculeze şansele acestuia de a construi de la zero un sistem medical de urgenţă care în 20 de ani să ajungă unul dintre cele mai bune  din Europa, un sistem care să aibă acoperire naţională, în care să fie implicaţi mii de oameni, care să rezolve atîtea cazuri pe an, cu costuri de atît, care să aibă atîtea ambulanţe, elicoptere, să aibă aparatura asta medicală şamd (luăm datele de la SMURD).

Sînt curios dacă între cei 20 de subiecţi ai experimentului va exista măcar unul care să nu considere o asemenea întreprindere altceva decît o aventură absurdă, lipsită de cel mai elementar simţ practic şi şansă de realizare. La urma urmei, e o pierdere de timp să-ţi şi imaginezi aşa ceva, darămite să mai şi să încerci să faci, nu?

Uite, pe bune, chiar ar fi o idee să facem exerciţiul ăsta la Ceaiurile Blogary. Şi îl invităm pe Raed Arafat. Facem un ceai intitulat: „Convingeţi-l pe Raed Arafat că SMURD nu există”, că aşa ceva nu se poate face în România, cu români, că nu sînt bani, că n-o să găsească voluntari, că de unde ambulanţe, că e o ţară de căcat cu oameni răi, puşi numai pe furat, c-aşa-i românu’, doar pă interes. Convingeţi-l pe Raed Arafat că e un naiv crunt, în cel  mai bun caz, sau chiar un ţăcănit, dacă e să fim cinstiţi şi raţionali. O să fie mai greu, avînd în vedere că, surpriză pentru scepticii de serviciu, SMURD chiar există! Detalii aici: www.smurd.ro

UPDATE. Monica Macovei, Sever Voinescu şi Cristian Preda au 35 de idei pentru PDL.

UPDATE 2.

What we believe, Part 1: Small government and free entreprise (Bill Whittle)

Facebook Comments

14 Comments Aşa ceva nu există!

 1. alt vlad

  Raed Arafat este un fel de Carol Davila al zilelor noastre. Carol Davila (un francez)e cel care a organizat sistemul medical in Romania lui Carol I. Lui i se datoreaza si Facultatea de Medicina care ii poarta numele, din Bucuresti. Sper ca Arafat sa ramina in istoria si memoria romanilor la fel ca si Davila.

  Reply
 2. para

  Soluţia la sănătate e modelul Arafat. "Wow!"

  Bleen, ce vrei să ne zici, că eu nu pricep neam. Cred că m-a blestemat una. 🙂

  Reply
 3. Bleen

  Dacă soluţia cu care vine PDL-ul în sănătate şi educaţie e mărirea salariilor în sistemul de stat, nu mai bine se retrage în opoziţie şi lasă USL-ul să facă asta?

  Reply
 4. Bleen

  Wow!

  "Baza de calcul a salariilor personalului medical şi a celui din educaţie ar trebui – în mod ideal – să crească până în 2012 cu minimum 50%. Altfel, exodul medicilor va fi accelerat, iar şcolile vor fi abandonate de profesorii competenţi."

  Din "moţiunea Macovei-Voinescu-Preda".

  Problema e că dacă măreşti baza de calcul, le măreşti salariile tuturor, nu doar ălora competenţi.

  Reply
   1. nedormitul

    absorbiți de asanarea morală a pdl-ului, oamenii ăia au ignorat complet ce s-a mai întîmplat prin sănătate în ultimii ani. adică, habar n-au ce s-a votat prin parlamentul de la bucurești, ce-a făcut ministerul sănătății pînă acum. cu atît mai jenant, cu cît unul dintre ei este chiar parlamentar în bucurești. li se pare că dacă măresc niște salarii, pac! au rezolvat problema sănătății.

    Reply
 5. poweraxxel

  Deocamdata, omul a facut numai lucruri pe placul prostimii. Stati un pic sa vedeti cand o face ceva ce nu convine sa vedeti cum il injura ca la usa cortului. Cred ca omul este constient si tocmai de aceea fuge de implicarea mai adanc in politica sau functii oficiale…

  In privinta experimentului, nu fi sigur ca subiectii vor spune "imposibil". Depinde cat le stergi din memorie … sau de unde ii alegi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *