Piticii Albei ca Zăpada: reconstrucția societății civile

De cîteva luni discutăm aici, la Ceaiuri și pe terase, despre faptul că reforma clasei politice poate fi impusă doar de societatea civilă. O societate civilă nouă, nu ONG-urile care salvează natura, democrația sau maidanezii din ghearele civilizației și al căror scop e doar să apară cît mai des la TV înspre mai buna sifonare a fondurilor de tot felul. Și care derapează, pe zi ce trece, spre un stîngism populist-demagogic-ecologic care nu prea mai reprezintă pe nimeni înafara corporatiștilor înfierbîntați de pe Facebook. De pe vremurile Alianței Civice, societatea civilă românească a involuat permanent. Acum avem niște parodii de luptători pentru democratizare (Pro Democrația, Transparency International) și niște think-tank-uri, de felul SAR sau GDS. Ultimele două perfect respectabile și necesare, departe însă de ideea unei organizații de masă.

De ce e nevoie de o organizație de masă? Pentru a putea pune presiune pe politic. Pentru a deveni un interlocutor la fel de temut pentru politicieni precum sindicatele sau masele de pensionari si funcționari la stat. PDL nu se va reforma doar pentru că asta vor Sever Voinescu, TRU sau Monica Macovei. Deoarece reformatorii nu reprezintă nici putere economică – bani sau contracte, nici putere electorală-voturi. Deocamdată partidele, inclusiv PDL-ul,  funcționează pe modelul „cumparare voturi/acces la resurse/recuperare bani investiți în voturi”, de aceea n-au nici un motiv să se schimbe decît în una din două situații: dacă li se taie accesul la resurse sau dacă cumpărarea de voturi devine ineficientă.

Aici e cheia reformei: accesul corect și transparent la resurse și demontarea mecanismelor de cumpărare de voturi. Veți spune, sînt lucruri știute. Poate că sînt. Aș vrea însă să propun trei direcții de acțiune pentru viitoarele asociații și organizații ale societății civile și care pleacă de la cele de mai sus. Vorbesc aici nu de asociații care fac flash-moburi la Universitate ci de structuri serioase, capabile să racoleze zeci și sute de mii de membri, cu filiale în teritoriu și cu scopuri foarte precis delimitate și apolitice.

1. Reforma justiției (fără justiție corectă nu există acces corect la resurse). Ne putem imagina o asociație care militează doar pentru două lucruri, așa cum sugera Aurelian: Alegerea în funcțiile cheie prin vot direct (CSM, ICCJ, Procuror General) și legea răspunderii magistratului.

2. Reforma sistemului electoral (fără vot corect nu există democrație). Aici Madame Blogary are un proiect destul de clar la care a început să lucreze. E vorba atît de sprijinirea proiectului de lege privind votul prin corespondență în diaspora cît și introducerea votului securizat. Sîntem la început, încă strîngem o echipă, acesta va fi însă proiectul principal al Asociației Blogary care se va înființa în toamna asta. Mirel e maestrul de ceremonii. În echipa proiectului ni s-a alăturat Cosmin Alexandru și profit de ocazie să-i mulțumesc public.

3. Asociația plătitorilor de taxe. După cum știți, Cristian Ghinea a lansat subiectul pe hotnews cu cîteva săptămîni în urmă. Există o inițiativă coordonată de doamna Sandra Pralong, la prima întîlnire fiind prezenți și Mirel și cu mine. Ce nu se știe, probabil, e că există un alt grup de inițiativă, cu o abordare instituțională solidă, care lucrează la acest subiect de cîteva luni de zile dinainte de scandalul legii DA. Valeriu Stoica și Vasile Iuga (PWC) au reușit să mobilizeze 40 de membri fondatori pentru ceea ce se va numi „Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe”, ARSIT. Atît domnul Stoica cît și domnul Iuga, precum și membrii fondatori sînt implicați strict ca persoane private, plătitoare de impozite. Vreau să fiu limpede din start: ARSIT nu este și nu va fi afiliată în nici un fel vreunui partid sau corporații, e o cerință strictă și din partea WTA și TAE (vezi mai jos). Participarea mea în proiect va fi destul de importantă, deocamdată nu vă pot spune decît cîteva lucruri: printre fondatori sînt conducători de mari corporații, proprietari de companii românești mari, personalități publice, figuri importante din sistemul bancar. Vom fi afiliați la World Taxpayers Associations și Taxpayers Associations of Europe.  Vom avea 5 direcții majore de acțiune: mari corporații, IMM-uri, neguvernamentale, profesii liberale, persoane fizice. Avem 3 obiective majore: 1. Civilizarea Statului – redarea demnității contribuabilului român (care e tratat ca un infractor), 2. Controlul T&I: simplificare procedurilor și reducerea numărului și valorii taxelor și impozitelor, 3. Buget – transparentizarea bugetului, explicarea lui pe înțelesul tuturor și cenzurarea derapajelor bugetare. Am să revin cu un articol dedicat subiectului, deocamdată spun doar că noi nu vedem nici un fel de competiție între inițiativa Ghinea/Pralong și noi.

Acum am să mă întorc la titlu. Sebastian Lăzăroiu a aruncat clasa politică și comentatorii în fibrilație cu articolul lui despre Alba ca Zăpada. Mulți s-au grăbit să ia în rîs ideea unui partid nou. E adevărat, în contextul de acum poate fi o idee ridicolă. Mă întreb însă, dacă cele 3 puncte de mai sus ar găsi rezolvare în 3 asociații puternice, cu sute de mii de membri, cît de ridicolă ar mai fi ideea unui nou partid? Pentru că, pînă la urmă, ce au ignorat cu toții în povestea lui Lăzăroiu sînt tocmai piticii.

PS: cu cît Alba ca Zăpada e mai posibilă, cu atît vor considera și greii PDL-ului că reforma internă nu e doar un moft.

Facebook Comments

277 Comments Piticii Albei ca Zăpada: reconstrucția societății civile

  1. Pingback: » Septembrie 2010 Ivan Zubeldian

  2. Carmen

    S-ar putea sa fiu un pic off topic, dar este vorba de implicarea societatii civile in reformarea clasei politice. Este in plina desfasurare scandalul de la Camera Deputatilor cu Roberta Anastase, pe problema legii pensiilor. Oricat as fi de constienta ca legea trebuia trecuta, maniera nu este acceptabila, si situatii de genul acesta nu trebuie sa se mai repete. Problema este mult mai adanca si dincolo de considerente politice isi are radacinile si in chiulul, nesimtirea si nepasarea politicienilor. Aceia care ar trebui sa fie "prezenti" la sedinte, si care pur si simplu nu sunt pedepsiti material atunci cand nu o fac. Atunci, de ce nu ar exista o miscare a societatii civile, prin care prezenta acestor parlamentari sa fie controlata de catre societatea civila? Regula este simpla, sa se creeze un grup de oameni, care se duc cu randul in parlament si striga catalogul, de 3 ori pe zi de pilda. Verifica sa nu voteze unul in locul altuia. Pune presiune sa se scada salariile celor care sunt absenti. As merge si mai departe, eu una as concedia parlamentari gen Antonescu, care nu trec niciodata pe la parlament. In fond nu-si fac job-ul, nu? Oamenii care striga prezenta trebuiesc schimbati cu regularitate, pentru ca de', romani suntem si tentatia e mare, nu? Trebuie facuta o data ordine in chiulul asta general de la parlament, si sincer ei singuri nu cred ca sunt capabili sa o faca. Intrebarea este, poate Madame sa faca asa ceva? Sa porneasca o miscare de masa care sa promoveze aceasta chestiune simpla si sa o si organizeze? Uneori lucrurile simple au rezultate extraordinare. Eu una ma ofer voluntar.

    Reply
  3. Nemo

    a, am uitat. plus ca D David a fost cel care a incercat sa "scrie"(impreuna cu altii) incercarea aceea de reforma(singura dinainte de Funeriu) a invatamantului, de pe vremea lui Miclea.

    Reply
  4. Nemo

    @Florin, cred ca serios ar trebui adaugat si chestia cu educatia la punctele alea de mai sus. daca ma intrebi pe mine, chestia aia cu platitorii de taxe nici nu mi-e clar ce vrea :mrgreen:

    poate nu ar fi o ideea rea sa-l contactati pe D David. pare sincer preocupat sa faca si el ceva si e un specialist pe domeniul lui..; inca un pitic pt ACZ 🙂 de data asta, la modul serios.

    "Dacă reforma educaţiei şi cercetarii nu implementează aceste mecanisme, nu avem cum cu o populaţie (1) nealfabetizată ştiinţific, (2) superstiţioasă şi (3) cu o inteligenţă generală mai scăzută ca a vecinilor europeni să ieşim din acest impas naţional. În plus, aşa cum am spus adesea în intervenţile mele publice, ştiinţa şi religia trebuie să-şi dea mâna pentru a salva această naţiune. Ştiinţa trebuie să creeze oameni performanţi în punerea şi rezolvarea de probleme, cu impact asupra civilizaţiei şi a nivelui de trai, iar religia trebuie să creeze oameni cu morală şi atitudini proactive, cu impact asupra valorilor şi normelor sociale. Altfel vom deveni nişte curiozităţi europene superstiţioase, cu o cultura horoscopică de tip asiro-babilonian, care însă au o imagine distrosionată asupra lor, percepându-se ca (1) inteligenţi şi capabili (deşi datele prezentate aici ne plasează pe ultimele locuri), (2) nedreptăţiţi în recunoaşterea performanţei lor ştiinţifice (mereu alţii ne-au furat ideile) şi (3) urmând “dreapta credinţă” (dar mergând în acelaşi timp la astrologi şi vrăjitori)! Lăsăm spaţiul public la îndemâna pseudo-ştiinţei şi non-ştiinţei prostind această naţiune? Sau facem ceva? Cine este dispus să înceapă această “cruciadă” de repunere a raţionalităţii la locul ei, şi, fără a fi o sintagmă mare, practic de salvare a acestei naţiuni?"

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Nemo: tu cind ai platit taxe in Romania ultima oara? Te asigur ca texele le platesc in primul rind cei educati. geefo, fa tu organizatia ta de masa pentru educarea poporenilor, cine te opreste? Eu zic insa sa lasi ironiile geometrice, altfel ai sa arati ca taranii aia care beau la birt cu apa pina la genunchi facind misto de soldatii care puneau saci la diguri. Foarte romanesc.

      Reply
  5. Nemo

    asta cu constructia societatii civile ar putea sa aiba niste obstacole neasteptate(link via voxpublica).
    http://danieldavidubb.wordpress.com/2010/09/19/so

    "conf. univ. dr. Anca Dobrean, a prezentat rezultatele comparative asupra inteligenţei în mai multe ţări de pe suprafaţa planetei (în acest sfârşit de săptămână aceste rezultate s-au discutat la un simpozion în Viena). Şi atunci s-a stins un mit…şi aici românii sunt pe ultimele locuri!!! (ultimul loc în Europa, având cei mai mulţi oameni cu performanţe foarte scăzute la testele de inteligenţă). Da, am scris corect. Repet, suntem pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte Inteligenţa! Inteligenţa evaluată cu Testul RAVEN – unul din cele mai riguroase şi mai utilizate teste de inteligenţă la nivel internaţional – se referă la inteligenţa generală nonverbală (factorul G), adică la aptitudinea (1) de a opera simultan cu mai multe variabile complexe şi cu concepte mai abstracte care facilitează o mai bună rezolvare a situaţiilor cu care ne confruntăm şi (2) de a stoca şi reproduce informaţii."

    e destul de nasol. Asta poate fi si una din explicatiile pt care romanii (cam) vor sa fie asistatati si cam voteaza PSD, iar cu "Dreapta" mai greu in Rromanica…

    ps. Daniel David e unul din cei mai seriosi cercetatori romani, cu peste 30 articole ISI publicate numai la UBB. numarul total este de vreo 74. E o persoane cu mf multa autoritate in domeniu, in concluzie.

    Reply
  6. geefo

    Eu cred ca rolul lui Florin este foarte important, nu m-as mira sa-l vad statuie peste vreo citiva ani! Si mai cred ca o sa reuseasca sa schimbe societatea civila cu 360 de grade (d-alea sexa), daca nu cumva cu 720.

    Daca vom pune boii in fata carului si nu invers, s-ar putea sa putem urni harabaia; e nevoie de o organizatie de masa nu pentru reformarea politica ci pentru educarea "poporenilor", pentru dezbararea de "dubla-gindire" si "dubla-vorbire". Dupa ce romanului ii va pasa de curatenia din jurul casei, de regulile de bun simt, nu va mai accepta minciuna/hotia pentru ca nici el nu va avea obiceiul sa minta/fure, politicul se va reforma de la sine. Poate sint eu pesimist, dar cred ca sint(em) prea putini cei care vor normalitate cu adevarat, "la bine si la greu", si fara sa ne credem semizei.

    P.S. Obiectivul 1, ala cu redarea demnitatii, e mortal, mi-a adus aminte de Leonida si de Efimita.

    Reply
  7. lucid

    OK, @Para, dar macar fiecare cu "masca" lui. Daca artizanii venetzieni pot sa faca din fiecare mascutza de carnaval cate un mic unicat, de ce nu am putea si noi sa nu incalcam "unicitatea" celorlaltzi.

    Reply
  8. Para

    @lucid
    până la urmă nu suntem mai mult decât o masă amorfă de postaci care ne ascundem nimicnicia îndărătul unor măşti, nu?

    Reply
  9. lucid

    Moderatorii Blogary: tocmai am vazut pe voxpublica la ultima interventzie Sever Voinescu un comentariu "ilustrat" cu poza lui @nedo si semnat victor L (evident nu acesta e "autorele"). Au ajuns nesimtzitzi stancu, rogo, costin et co tolerand clonarile astea idioate (eu si din aceasta cauza nu prea mai dau pe-acolo). Ar trebui sa le batetzi putzin obrazul, asa, ca intre "colegi", caci transforma ideea de blog in ideea de circ IT – ghici cine se ascunde acum sub nick? -.

    Reply
  10. Nea

    valabil:

    Mr. Burns: Well, if it's a crime to love one's country, then I guess I'm guilty as charged. And, if it's a crime to steal a trillion dollars and hand it over to communist Cuba, then I guess I'm guilty of that, too. And, if it's a crime to bribe a jury, God help me, I'll soon be guilty of that as well!

    Reply
  11. valabill

    @aurelian:subscriu la parerea ca ar fi bine sa noteze cineva;ideea se transforma in fapta punand mana. Eu sunt gata de actiune si nu astept decat un conducator, nascut nu facut 🙂 sa il sau sa ii alegem si sa-i dam drumul. Nu cred ca e o crima sa iti iubesti tara, iar pentru cei care mai cred ca in Europa nu se mai poarta le recomand o vizita in Grecia.

    Reply
  12. MicutzaCeKurai

    da, ce-ar fi de zis despre cei 7 pitici ai PNL+PC (zice Voicu ca ar fi dorintza lui suprema ca PNL si PC sa fuzioneze, ca fac parte din "aceeasi familie politica") = niste turnatori si-ar uni si ei destinele.

    Reply
  13. gabhry_el

    para

    o televiziune 🙂

    (glumesc)

    tocmai constituirea unor asociaţii civice puternice, de care vorbesc dictatorii, Theophyle, Ghinea…

    o să fie greu – pentru că au ocupat şi zona aia (Cumpănaşu, Pîrvulescu ş.a.), cum au ocupat spectrul politic – dar cred că e singura soluţie

    Reply
  14. aurelian

    nea:

    brainstorming, brainstorming da' noteaza cineva ideile? (ma rog, l-am vazut pe Florin facand asta, numai sa se tina de treaba…) pe de o parte…

    pe de alta parte, bine ar fi sa apara mai multe idei despre viitor si aici propun inlocuirea in conversatie a lui "ala a facut" cu "vom face" si de adaugat niste termene pe ici, pe colo.

    si ar fi bine sa nu "vrem sa facem" zidul chinezesc in 6 luni ci doar cate o caramida din zid pe zi… parerea mea

    Reply
  15. Nea

    Valabil, ai dreptate cu justiţia, ea este cheia acum (încă din 90). Dar nu-i întărâta pe dictatori să ne pună botniţă, că abia aşteaptă. Mai aproape de noi este imperiul sovietic care a căzut şi din cauză că nu prea admitea discuţiile libere.

    Turcii au rezistat mai mult că călăreau cadâne, nu parizerul pus sub şea ca tătarii (sau ăia or fi fost hunii?).

    Ne relaxăm, facem mişto, ne prostim, ne înjurăm – tot brainstorming se cheamă. Un grăunte de înţelepciune tot mai iese la iveală.

    Dimpotrivă, aş merge pe mai multă toleranţă, să ascultăm mai atent ce zic şi cei ale căror păreri nu le împărtăşim.

    Reply
  16. anarchix

    @ aurelian

    Microelectronica, IPRS. Ehee, ce fabrici de microprocesoare ar fi putut face vesticii. La o adica toata linia de productie din 89 era copiata (mai degraba furata) dupa cea a Texas Instruments.

    Reply
  17. valabill

    @gabhry_el: nu ma refer la liderul carismatic ci la trezorierul asociatiei. cat despre masa "imobilizata" de prostanac, ea poate fi una si aceeasi cu masa celor eliberati de o Alba ca zapada. Intelegeti macar voi ca din impartirea acestui popor in ai nostri si ai vostri unii isi trag foloasele! Impartirea aceasta poate duce intr-un viitor apropiat si la impartirea tarii: stiu ca nimeni nu e profet in tara lui dar eu am plecat din Romania. Cei 5 milioane ai lui Basescu nu sunt mai romani ca ai lui Geoana, poate doar mai bine informati. Uniti-va romani pentru o tara mai buna si mai dreapta pentru toti

    Reply
  18. valabill

    @Florin Cojocariu: Si iata cum o idee destul de buna pe o tema generoasa a degenerat in discutii sterile chiar daca vorbim de o comnunitate de cateva zeci de persoane cu IQ peste medie; fac din nou apel la istorie si va reamintesc ca diferenta intre imperiul turc si cel mongol, contemporane si cu origini apropiate a facut-o organizarea; imperiul lui Baiazid cel infrant la Ankara a supravietuit 400 de ani celui condus de Tamerlan.Va mira ascensiunile lui Bonaparte sau Macedon? uitati-va in urma si vedeti partea de disciplina si de organizare! discutiile sunt bune in faza de cristalizare a unei idei dar mai departe se poate ajunge doar prin organizare si disciplina.Pentru forumistii de dreapta am o sugestie si sa nu mi-o ia in nume de rau. Mai intai sa se fixeze asupra unei idei(ca o parere personala as alege justitia pentru ca ea este cheia societatii romanesti acum) iar apoi sa il aleaga pe cel mai anost, rabdator, necrutator si muncitor dintre ei sa organizeze miscarea maselor. Luati exemple de organizare de la Partidul Comunist al Uniunii Sovietice sau de la Avon. Fara bani si organizare nu puteti misca masele

    Reply
  19. Nea

    Lucid, atunci se pare că m-am înşelat. Doar Grădinarul ne poate lămuri. Mai avansez o ipoteză: Intreprindere de Utilaj de Grădinărit.

    Reply
  20. aurelian

    @lucid: industria grea ar fi putut sa ramana si am fi putut avea performanta in domeniu (chimia de sinteza o fi viitorul dar baza industriala a chimiei de sinteza este formata nu de eprubeta ci de acele imense rezervoare- Rafinaria OMV de la marginea Vienei este plina de astfel de fiare "vechi"); o alta industrie performanta ar fi fost aia de prelucrare a lemnului precum si cea de utilaj petrolier. Sunt 3 domenii unde am excelat vreo 10 ani si de care s-a ales praful in 2-3 ani.

    Si distrugerea a pornit de la:

    a) inchiderea intreprinderilor de comert si respectiv a capitalului informational aferent- o uzina fara piata de desfacere este mai usor de falimentat

    b) "nu ne vindem tara"- mai intai o furam noi si apoi vindem ce mai ramane

    Reply
  21. aurelian

    @Gradinarul: ideea aia a ta nu e rea dar ar fi trebuit sa fie aplicata in 1990 si imediat dupa vanzarea acestor IUG-uri (si a multor altor intraprinderi) catre nume grele ale industriei mondiale. Asa, acum tehnologia aia inalta este deja topita de mai multe ori iar intrebarile tale trebuie adresate catre Kiseleff nr. 10

    Reply
  22. lucid

    @Nea: CUG – COMBINAT de Utialj Greu se numeau si erau la Iasi si Cluj, evident, destinate productziei de fiare vechi – gen super-rezervoare chimice, cand chimia de sinteza era viitorul, etc, si devenite fier vechi in toata Europa.

    @gradinaru': nu le ai cu Evangheliile: inteligentza a fost a celuilat, a lui Pavel. Petru a fost doar "organizator".

    Reply
  23. Europa

    Ati devenit din ce in ce mai mofturosi (ca sa nu spun "cu coada pe sus")

    Pe masa aveti doar fasole si mamaliga, dar voi mereu alegeti caviarul.

    O fi si caviarul asta virtual bun la ceva.

    Mai ales ca e inexistent si, ca atare, gratuit! 🙂

    Reply
  24. gradinarulcarpatilor

    Lucid , iti reamintesc , daca ai stiut vreodata , ca pe inteligenta unei ,,pietre " s-a ridicat crstinismul practicant…asa ca nu arunca bolovanii in deradere ….intelege-i …

    Reply
  25. gradinarulcarpatilor

    florin , orice intreprindere ca sa fie viabila trebuie sa raspunda la intrebarea care a generat-o . Ea se vrea o solutie la o realitate . De obicei intrebari unice nasc raspunsuri multiple , iar raspunsurile multiplica intrebarea initiala . are sanse de reusita acea solutie care naste cat mai putine intrebari similare cu cea initiala , ideal ar fi sa elimine total intrebarea pentru care s-a nascut . Mie mi se pare ca oricare partid cu o ideologie de dreapta e indicat sa conduca tara intr-o perioada de criza , iar cat priveste resursa umana ea nu e monopolul niciunuia din partide , nici al societatii civile . In plus GDS s-a erijat in pepiniera de cadre a guvernarii fara a dispune de competente ci de amicitii de clan si carti citite , eventual publicate pe bani publici . Este al doilea esec al societatii civile inregimentate in GDS in a identifica si rezolva problemele reale ale tarii si a pune in loc doar politici resentimentare inclusiv exacerbarea spaimelor de dupa revolutie ale romanilor legate de verosii imbogatiti care sug sangele poporului si promovarea sinecurismului la nivel de politica unica ….

    Reply
  26. Nea

    Dragă Lucid, dar e elementar: IUG = Intreprindere de Utilaj Greu (greu vandabil, dar valoros la fare vechi, după 1990).

    High Technology

    Reply
  27. Europa

    @F. Cojocariu

    Prea mult bateti apa-n pia!

    Mai ales ca mereu e vb de aceeasi apa.

    Dupa logica dvs ati fi gata oricand sa dati din nou Romania pe mainile PSD si PNL pe motiv ca PDL nu se reformeaza dupa placul dvs.

    Bine ca s-au reformat PSD si PNL. Sunt numai buni de condus Romania.

    Cu uniforme de nazisti, cu stele rosii in frunte si cu seful chiulangiilor la guvernare, Romania o va lua spre culmi….etc si bla bla bla !

    Reply
  28. lucid

    Trecand in diagonala cam ce s-a postat de aseara m-a izbit inteligentza de bolovan a gradinarului lebaral care se indigneaza de soarta "IUG-urilor care s-au realizat cu cea mai inalta tehnologie" de catre mult iubitul (de el si de bunica tovarasului Olteanu-Vass) carmaci ciuruit din pacate cam tarziu. E clar ca individul e tot atat de specialist in economie ca si colegu' guzganian in finantze. Si totusi, stie cineva ce era aia "IUG"?

    Reply
  29. Nea

    Grădinare, de 20 ani, psd a avut aproape întotdeauna votul majoritar, sau votul decisiv ca sa răstoarne orice iniţiativă şi să nu treacă nimic din ce nu voia Iliescu. În acest scop se aliau cu oricine, PRM, PNL, UDMR, cred că şi PDL, nu conta.

    Şi s-au folosit din plin de asta, pentru a crea şi adânci marasmul.

    Mi-e scârbă de hoţi, mi-e scârbă şi de poliţişti, dar când sunt la ananghie chem poliţia, nu hoţii în ajutor.

    Reply
  30. gradinarulcarpatilor

    Florine , eu vreau sa te intreb de ce consideri mereu ca singurul partid care se mai poate reforma e PDL si ca in cazul unui esec pe care lasi impresia ca-l prevezi , singura varianta salvatoare pentru tara e un nou partid . De ce nu acorzi macar aceeasi sansa si celorlalte partide democratice , inclusiv prezumtia de nereusita ,macar . Asocierea cu Valeriu Stoica intr-o intreprindere de agregare a unor energii constructive pare o folosire a ciurului pentru a a incarca nisip fin intr-o …basculanta cu sistemul de basculare anclansat in caz de un prim semn de reusita . Dupa parerea mea lucrurile sunt mult mai simple pentru a reusi sa iesim din marasm , sau sa ne punem pe o cale buna . E de ajuns un presedinte competent si un Premier priceput in treburile tarii . Asta se poate obtine prin incercari repetate , nu prin blocarea intr-o incrancenare in tot ce spun si fac eu e cel mai bine , toti ceilalti vor raul tarii . trebuie sa exersam demisia si demiterea ca un act de conducere eficienta , ramanerea in post sa fie obligatie de eficienta ,nu sinecura si vatafeala ca pe mosia proprie .

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gradinarul: raspund la intrebarile astea cam din ianuarie. N-am sa reiau un rezumat pentru tine. Daca insisti sa incerci sa-mi schimbi optiunile si credintele, te asigur insa ca esti pe un drum infundat.

      Reply
  31. Nemo

    para, u've been quick 😀 so, MM has been convinced by the Snow White tale 😉

    corelat si cu asta, http://www.evz.ro/detalii/stiri/monica-macovei-in… se contureaza "amintiri din viitor", marca laza 😆

    iar asta as numi eu comentariu "civilizat":

    "Corupţia se probează cu interceptări"

    Cum comentaţi cazul Vîntu?

    Sper şi doresc ca judecătorii să fie stăpâni pe ei, să nu fie influenţaţi de nimic. Dar am auzit mai mulţi politicieni plângându-se de interceptări şi înţeleg că sunt şi decizii de punere în libertate pe motiv că singurele probe sunt interceptări. În lumea civilizată europeană, în Statele Unite, corupţia, frauda sunt probate numai cu astfel de mijloace de suprave ghere secretă.

    Cu interceptări, cufilmări. Euînţeleg că-i deranjează pe foarte mulţi, fiindcă e o probă directă clară, dar asta e practica. Chiar guvernul american a finanţat DNA pe cumpărare de tehnică video şi audio. Asta spuneau şi ei: "Nu se poate să faceţi astfel de investigaţii fără astfel de probe". Cât sunt date cu respectarea legii şi cu mandat de la judecător, e normal să fie aşa."

    Reply
  32. gradinarulcarpatilor

    totusi ,e o problema si de inginerie financiara , para e cel mai indicat .Andra , neavand si post de televiziune , nu ar putea sa acopere complet problema decat daca o reformulam ; Cati pensionari si un post de televiziune …in reconstructie sustine Intercontinentalul , chiar si SPETindu-se ?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gradinarul si cei in discutii cu el: treceti pe chat sau pe forum pentru ca va moderez. Deocamdata am sters o tura de comentarii fara rost.

      Reply
  33. Nemo

    din ce in ce mai multi pitici.

    "Cel mai recent comunicat al BNR privind datoria externa totala a Romaniei are motive sa ne faca parul maciuca. Este vorba de 87.542.000.000 de euro. 87 de miliarde si jumatate."

    sursa: ziare.com

    Reply
  34. gradinarulcarpatilor

    In mainile cui au intrat IUG-urile construite cu cele mai avansate tehnologii pentru care se platisera toate imprumuturile pana in 89 ? Ce fac cu ele actualii proprietari , cati bani dau ei la buget ? Dar santierele navale ?

    Reply
  35. gradinarulcarpatilor

    nae ,stii de ce e asa ieftina energia hidro ? Si unde se duce profitul imens facut de barajele construite prin munca actualilor pensionari ce nu mai pot fi platiti … La fel si rafinariile , exploatarile miniere , …

    Reply
  36. gradinarulcarpatilor

    nae, crezi ca CCR va modera elanul robertei …a…nastase ? Amortismentul astfel calculat sa fie investit in crearea de locuri noi de munca , daca nu, dupa trei ani sa fie impozitat cu 90% , ca si profitul de peste 20% din cifra de afaceri ….

    Reply
  37. Hantzy

    @morris,

    nici o grija din partea mea: eu nu stau mult! Cat sa-i fac rost de-o japoneza lui nedo. inainte se gaseau la brutarie si costau intre 1,5 varianta kikusan si 4 lei versiunea sumo.

    Cum orice interventie a mea este moderata, desi ulterior trece, confruntarile cu incetinitorul nu-mi produc orgasme … si-atunci pentru ce oboseala?!

    Reply
  38. gradinarulcarpatilor

    nedormite , intelege-ma , nu-mi plac piticii in gradina .vrei Gradina Carpatilor napadita de …ikebani ? …cu coasa ?

    Reply
  39. gradinarulcarpatilor

    morris , decat sa se impoziteze pensiile sub 1000 de lei eu propun sa se introduca un amortisment pe mijloacele fixe amortizate integral si care inca se afla in proprietatea societatilor comerciale , regiilor si altor organizatii lucrative care nu au fost dezmembrate si inca produc . Ele s-au facut prin raportul nemijlocit al actualilor pensionari iar acum prin utilizarea lor venitul nu aduce nimic la buget , totul ramane in buzunarul proprietarului baiat destept …care-si ascunde profitul …

    Reply
  40. nedormitul

    Băi, cum au unii răspuns la toate! Băieţi, nu faceţi o pauză? Mi se zbîrlesc halatul, cafeaua şi şezlongul pe care stau de la discuţia asta. Dacă mai aud o dată cuvîntul liberal, jur că îmi dau afară servitorii şi-mi prăsesc metresa! Ah! Grădina asta e un dezastru, cred că o să-mi aduc un grădinar japonez. Nu vă supăraţi, nu are cineva un japonez cu împrumut?

    Reply
  41. Hantzy

    Aliantele parlamentare fac parte dintr-un joc democratic. Un partid poate face astfel de aliante doar daca e in parlament, si poate ajunge acolo doar daca e votat de noi.

    Nu doar PNL a facut astfel de aliante, fie ele transparente sau nu. Cand Constitutia va stipula ca o alianta cu PSD sau oricare alt partid e damnabila, condamnabila sau macar indezirabila, mai vorbim …

    Reply
  42. gradinarulcarpatilor

    nea , spui ca nu ai discernamant . De ce te bagi daca esti asa credul ?O data as fi inteles … Desteptii invata din experienta altora , prostii nici din a lor …

    Reply
  43. gradinarulcarpatilor

    Florina , multi intelectuali adevarati au fost victime ale politrucilor nascatori ai celor ce ne conduc astazi . BS e una dintre victime , tu ce credeai , ca a fost tortionar….

    Reply
  44. Florina

    Hantzy,

    Asa e, nici o paguba cu Mona Musca, atit timp cit exista Sanda Stanoiu in PSD-ul cu care erau aliati liberalii atunci. Biata femeie, n-a recunoscut din cauza amneziei produse de trauma miinii rupte.

    Reply
  45. Hantzy

    Nea Zapada,

    privitor la cele doo monici, eu tin minte altfel:

    1. Monica Macovei a fost cenzurata simplu de parlamentari, dar Tariceanu a refuzat s-o dea afara din guvern, apeland chiar la arbitrajul CCR.

    2. Dupa decizia CNSAS si decizia Justitiei, Mona Musca s-a retras de buna voie din viata politica. Anterior, renuntase deja la ministeriat si vicepresedintia PNL, in semn de protest pentru balbaiala lui Tariceanu privind jocul de-a demisia din functia de premier. Desi CPT a incercat s-o convinga sa renunte, MM l-a lasat in offside.

    Deci a-l face raspunzator pe CPT, montat de Patriciu, pentru aceste "eliminari" este mai mult decat presupunere.

    Personal, n-o consider pe Macovei un model de integritate morala (a se vedea povestea casei ravnite de parintii dumneaei si trucurile juridice la care au apelat), iar pe de alta parte, faptul ca a incins ceva carbuni sub dosurile catorva suspecti nu-i scuza tentativele de creare a unei politii politice, recurgand la metoda patentata in Balcani, de "fidelizare prin numire" a demnitarilor.

    Cat despre Mona Musca, imi pare rau de dumneaei, dar daca ar fi recunoscut imediat greselile "Danei" din perioada cat se aflase "sub vremi", asa cum facuse ulterior prin publicarea dosarului de informator, ar fi avut o sansa.

    Insa asa, ce naiba, n-or mai fi si alte monici in 20 milioane?!

    Reply
  46. Nea

    Da, am întinat idealurile liberale, recunosc. Dar asta doar după ce m-au pângărit ei pe mine. Şi, de prea multă dreaptă, au ajuns să se pupe cu stânga (care stângă) a pesedeului, luând-o prin spatele spectrului politic, unde cred ei că nu-i vede nimeni.

    Toţi ne-au dezamăgit, în afară de ăia care n-au reuşit să ne prostească iniţial.

    Reply
  47. gradinarulcarpatilor

    Florina , Balaceanu Stolnici e o victima a politrucilor incompetenti si nici nu s-a erijat in vreun reper moral , valoarea lui ca intelectual iti da fiori de invidie ….

    Reply
  48. samantha

    Din cate stiu, Basescu l-a numit pe Tariceanu premier, acesta din urma ajungand sa prezideze partidul in urma abdicarii (din motive nici acum elucidate) lui Stolojan.

    Reply
  49. gradinarulcarpatilor

    Florine, propaganda ,,antiliberala " … merge ? Nae , lasa paiul din ochii liberali …si vezi ca PNL n-a compromis dreapta cum o face fara egal pdl-ul . Tu nu tii la ideile liberale …profanatorule …

    Reply
  50. Nea

    Nu-i vina lui Tăriceanu că e copilul lui Lăzărescu, dar nici meritul lui că a ajuns preşedinte sau premier. Asta arată doar mecanismele lor de promovare.

    Reply
  51. Nea

    Dacă cureţi toate uscăturile din peneleu vor rămâne câţiva naivi fascinaţi de lustrul istoric al numelui sau de ideea de liberalism, ca grădinarul.

    Dar fără ordin de la Patriciu nu vor putea face nimic.

    Reply
  52. Nea

    Nu ştiu exact detaliile.

    Mi-au reţinut atenţia însă nişte lucruri semnificative:

    Tăriceanu e fiul (adoptiv sau natural, nu ştiu) al lui Amedeo Lăzărescu, turnător dovedit dar venerat.

    Quintus – turnător dovedit, cu funcţie mare în PNL.

    Mai sunt şi alţii la fel, dar, cum v-am spus e luni dimineaţa, mai spuneţi şi voi.

    Reply
  53. gradinarulcarpatilor

    Florine eu vorbesc de idei liberale , daca vrei sa stii eu nu l-am votat si n-o sa-l votez niciodata pe crin .De la Emil Constantinescu ,am fost mereu la vot, am pus stampila numai pe spatiul alb , acolo unde consideram eu ca trebuie sa fie adevaratul Presedinte ….

    Reply
  54. gradinarulcarpatilor

    Nea , voi pe aici aveti un evident cult al personalitatii , care ar trebui sa fie strain unui liberal adevarat .Florina e sefa clasei … E deja o dogma pe care nu o puteti depasi ca daca M. Macovei nu a putut nimeni nu poate .Nu o fi reusit MM in PNl dar nici nu era treaba ei , nefiind membra a acelui partid …Ce a facut in PDL ? Eu spun ca Pnl mai trebuie curatat de uscaturi . Mona musca a fost executata de pnl ? Crezi ca ai informatii corecte ?

    Reply
  55. Nea

    Grădinare, interesantă ideea cu curăţarea morală a peneleului. Mi se pare că a încercat şi Monica Macovei o curăţare morală, drept care a fost eliminată din guvern de marele liberal Tăriceanu (după ce a primit indicaţiile de la Patriciu).

    A încercat şi Mona Muscă şi a fost eliminată din peneleu cu huiduieli, singura persoană cu dosărel la CNSAS care a fost eliminată pe acest motiv. Până şi Vadinescu s-a revoltat împotriva ei.

    De Crinela nu mai vorbesc că e luni dimineaţa şi poate că aţi băut ceva aseara.

    Reply
  56. gradinarulcarpatilor

    Florine lasa-i incolo de pitici , ne trebuie oameni normali .V-a tras teapa pdl si acum o tineti lamnga ca niciun partid nu e de incredere . Sperantele au fost exagerate iar armasarul s-a dovedit o martoaga funciara .Niciun partid nu va mai atinge ridicolul de azi al incompetentei si arbitrariului in decizii . Eu va sfatuiesc sa-i sustineti pe liberali inclusiv printr-o campanie de curatire morala a acestui partid , sa va inscrieti cat mai multi in el , sa nu mai pierdeti timpul cu o noua constructie iluzorie , altfel PSD-ul va lua peste 60% in alegeri …si vor fi obligati sa faca politici liberale pentru redresarea tarii cu inerentele erori ale …ciorii vopsite …in papagal …

    Reply
  57. andrei p

    "sa nu mai prind unu dupa fundu meu, pe undeva, ca-i de rau"

    Pe unde umbla fundul tau, ca m-as prinde si eu in joc. Poate iti fac si-o televiziune mai micuta, ca am o garsoniera-n plus in militari. Numai sa-mi spui ce culori iti plac, sa te bucuri de studiou.

    Se subintelege c-ar fi indicat sa ai fundu misto. Mai ales daca facem studioul pe pink.

    Reply
  58. Andra

    inca ceva nedo si cei ca el

    daca va deranjeaza ca nu cant in corul vostru, cel mai simplu era – nu sa ma urmariti ca niste PSD-isti fara cap pe tot netu – ci sa ma convingeti cu argumente

    n-ati incercat niciodata sa ma convingeti cu argumente, semn ca nici voi nu credeti ce spuneti.

    argumentele voastre: mizeriile lui nedo si cei ca el (Micutza-nu-stiu-cum)

    In curand o sa trebuiasca insa sa aruncati aceste mizerii pe net nu doar spre mine, ci si spre guru Theophyle

    n-o s-o faceti insa pt. ca de fapt nici voi nu credeti ca "televiziunile nu conteaza"

    Despre presa cu subiectivitate

    de Theophyle Politeia

    HotNews, 10 septembrie 2010

    Presa ca hypermarket

    de Teophyle Politeia

    HotNews, 17 septembrie 2010

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Andra, eu n-as injura cu atita usurinta si dupa aia sa-i acuz pe altii ca sint badarani. Ti-am sters injuraturile si aiurelile.Te rog din nou, nu-ti place aici mergi in alta parte.

      Reply
  59. para

    @nedo

    "Discursul ăsta cu televiziunile ultraputernice ale mogulilor mă cam plictiseşte. Ai o singură idee în cap, ş-aia fixă."

    ăla era subiectul acolo, SOV. Asta cu televiziunile i se pare cel mai important Andrei, ea caută sursa răului, şi vrea s-o devoaleze. Eu cred că sursa răului nu e neapărat Vântu, ci faptul că oamenii îşi vând conştiinţa pentru bani, crezând că ăsta e capitalismul. În toate domeniile, incluzăndu-i pe cei de la TV. Ar mai putea fi ceva, ar putea să fie doar prostie şi refuzul de a face un efort pentru a vedea "the big picture".

    Reply
  60. para

    @Andra

    Deocamdată sunt de acord cu Bleen, în sensul că a fost mai important să fie influenţaţi cei din poliţie, parchet, procuratură, decât simplii cetăţeni.

    Nu neg că dezinformarea ne face un rău şi nouă, celor neînregimentaţi şi care am oferi un suport revenirii la normalitate.

    Reply
  61. nedormitul

    Andra, Florin nu e şeful meu. B. Discursul ăsta cu televiziunile ultraputernice ale mogulilor mă cam plictiseşte. Ai o singură idee în cap, ş-aia fixă. C. Ai vrea să-ţi dau dreptate? Să zic „da mămică, aşa e, cum spui tu!” şi să te mîngîi părinteşte pe creştet? Drept cine mă iei? Am faţă de mamă surogat? Bucură-te că mai am resursele să glumesc. De fapt, ar trebui chiar să-mi mulţumeşti.

    Reply
  62. para

    @Andra

    mă miram de ce e aşa tăcere, de ce am rămas singur cu Bibliotecaru pe-aici.

    lasă-ne, Andra, să mai şi greşim, că din greşeli învaţă omul.

    (şi mai iartă şi tu, din când în când, poate mai şi zâmbeşti puţin.)

    Reply
  63. para

    Deci, vă rog, atenţie cu Scorniceştiul.

    Când cumpăraţi haine de la Zara să ştiţi că o parte din bani se duc acolo, pe tras cinstit cu maşina.

    Reply
  64. Hantzy

    De ce incendiu si morti, nedo?! O avem pe sinistra Udrea: intamplator sau nu, ministerul ei intre celelelte arata ca Scornicestiul din 80!

    Reply
  65. nedormitul

    Bun. Cernea e omul lui băsescu. De ce să ne ascundem? Băsescu a mai avut o groază de idioţi subordonaţi. E bine, dom' Cucui, sună suficient de proastă ştirea, sau mai băgăm şi cîţiva morţi plus un incendiu de pădure pentru savoare?

    Reply
  66. lucid

    OK, ElCucui. Si mie mi s-a parut pana acum Cernea "idiot util", cu o apreciabila resursa de paranoia (el a fost varful de lance folosit – involuntar, fireste – de Basescu in "salvarea" monumentului lui Dej din Parcul Carol). Dar am impresia ca a evoluat un pic, plus ca un partid, chiar de buzunar, se face cu bani, in nici un caz de la parintzi.

    Reply
  67. Bleen

    @ElCucui

    A cui (ca să nu zic cucui) e vocea de pe ringtonuri? Ca să ştiu pe cine dau vina cînd se uită lumea ciudat la mine în spaţii publice.

    Reply
  68. ElCucui

    @lucid, nu cred că îl finanțează cineva pe RC, dacă stă cu părinții și îl văd eu în stație la troleibuz, la Cașin. Celalalt poate fi un subiect. Dau în lucru.

    Reply
  69. lucid

    ElCucui: sper ca l-ai vazut pe Cernea acum o ora la iRealitatea alaturi de "centurista" ex-circara lavinia si nilsshmecher latrand in haita la sindicalistul popescu ca nu e in stare sa scoata oamenii in strada la chemarea maimutzoiului microcefal obraznic cu bona filipineza? BTW, la Kamikaze avetzi ziaristi de investigatzii? Ia investigatzi cine e sponsorul lui Cernea si ce hram (nu in sens ortodox ca individul e de la alta "biserica")poarta "nils schneker"? Itzi dau cateva indicii: dubla cetatzenie, club Lions (cica al soferilor celor de la Rotary), loja micutza, trafic-uri de tot felul. Avetzi sange-n instalatzie sa investigatzi?

    Reply
  70. Hantzy

    Lucid, ai cumva dreptate! Boc face, sau mai bine zis ar vrea sa faca ce trebuie.

    Din pacate procedeaza precum tiganul cu magarul … dobitocul ala renumit de-a murit tocmai cand se obisnuise sa nu mai manance!!!

    Reply
  71. Nea

    Para, salutari de la câine la delfin.

    Ştii că Cernea are ca bază rădăcina cerno, negru. Deci e o zăpadă mai închisă. Acu, gata, să nu zică ăştia că facem mişto de nume.

    Şi eu am înclinaţii ecologiste, doar că pentru mine hahalerele politice, colegii lui Voicu, Tatulicii sunt principalele gunoaie poluante. Din păcate, spre deosebire de PET-uri, sunt nereciclabile şi autoreproductibile. Şi consumă permanent oxigen.

    Reply
  72. para

    Cernea ca Zăpada şi cele şapte ideologii.

    Un ghiveci servit sub o umbrelă verde.

    Poate se deşteaptă, când o mai îmbătrâni.

    Reply
  73. gabhry_el

    ElCucui

    ăsta a fost şi scopul: compromiterea ideii de ACZ

    (chiar dacă nu Cernea a vrut s-o compromită, el doar încercînd s-o speculeze/confişte, pentru că, evident, se crede deştept)

    btw, alaltăieri A3 promova în draci o "Platformă civică" care era dată drept adevărata mama Omida a societăţii civile

    de acţiunile Blogary, Ghinea, ARSIT & co o să auzim numai pe net

    tot Cumpănaşii o să fie promovaţi

    Reply
  74. ElCucui

    Florina, am zis că nu o să apară la televizor ca stire pozitivă. Prezentat ca țicneală, pe net, e perfect.

    Pe de altă parte vreau să vă recomand o cârciumă aparte:

    Zahanaua Zexe, str. Icoanei nr.80. Mergeți pe mîna mea.

    Reply
  75. gabhry_el

    iRTV a făcut campanie intensă de "verde", o dată pe lună

    apoi Vîntu a abandonat-o: nu prinde la romîni, mai căcănii de felul lor, cu roşu adică, cum s-a stabilit mai sus

    Reply
  76. cristoiu

    Adevarata si singura problema este constituirea de organizatii civice.Cine va propune o solutie viabila,lipsita de birocratie,cu o participare numeroasa(selectia si eliminarea neavenitilor nu o sa constituie o problema dupa atatia ani de cautari.),o sa fie un fel de erou national.

    Reply
  77. Florina

    In decembrie trecut, daca masinaria lor nu era mai slaba, cum grait-a Victoras, eram 100% condusi de moguli.

    Iar asta vrea sa fie presedintele tarii.

    Da, Gabhry_el, da, numai caracterul.

    Reply
  78. Florina

    Uite asta nu suport eu. Cind sunt in functie, nu spun nimic, cum sunt demisi, cum prind glas.

    Dumitru,spre exemplu, de ce nu a transmis un mesaj public, in timp ce era ministru, in care sa spuna ca degeaba vin la el (si la mama lui) diverse persoane pentru interventii? Scurt, atit, nimic mai mult.

    Vladescu cind si-a dat seama ca Boc nu pricepe economie? Presupun ca in timpul ministeriatului. Si atunci de ce a acceptat sa ramina in functie? Stia si el situatia din ianuarie, de ce nu si-a dat demisia cind a vazut ca nu se iau masuri?

    Reply
  79. lucid

    Refulare prosteasca a vladescului. Evident ca in ianuarie sperau in relansarea mai rapida a EU – mai ales Germania – si deci in cresterea accentuata a exporturilor care sa opreasca alunecarea pe tobogan. N-a fost sa fie, bine macar ca au oprit caderea in aceasta vara, dar dupa taierile respective. Vladescu e cel care se face ca nu intzelege ce inseamna sa fii seful unui partid politic in rrrominika – Boc e clar kamikadze ca prim-ministru, dar e normal sa-si protejeze cat poate partidul ca sa nu moara o data cu el.

    Una peste alta, guvernele Boc AU INCEPUT SA FACA CATE CEVA DIN CEEA CE TREBUIE PENTRU INSANATOSIREA ROMANIEI, dar din pacate mai e mult pana departe iar cei care refuza imbecil sau ticalos si de-a dreptul sinucigas sa stranga cureaua au toate sansele sa ne ingroape pe totzi in urmatoarele luni.

    Reply
  80. Bleen

    Dacă e adevărat ce zice Vlădescu, că ştiau din ianuarie dar că sperau că există o altă soluţie (???????) atunci chiar avem de-a face cu idioţi speriaţi. Din ianuarie pînă în mai au aşteptat, nici ei nu ştiu ce. Pur şi simplu le-a fost frică. Într-un an de criză avem un guvern paralizat de frică. E ca şi cum pe front un batalion e înconjurat, într-o situaţie-limită, aproape disperată, şi colonelul are un blocaj psihic, se aşează pe-o piatră cu capul în mîini şi bălmăjeşte incoerent. La final se mai şi pişă pe el. E de-a dreptul greţos ce a făcut acest guvern.

    Reply
  81. Bleen

    "Încă din ianuarie am avut discutii despre necesitatea reducerii bugetului. E o decizie extrem de greu de asumat politic. S-a sperat că există o alta soluţie", a explicat Vlădescu.

    Reply
  82. Nea

    Da, se iubesc ceva de speriat culorile astea.

    Vezi în Germania sau Anglia, când să se voteze un proiect de centrală nucleară care ar asigura independenţa faţă de Rusia, nu protestează atât socialiştii, cât ecologiştii.

    Reply
  83. Nea

    Ela, o corecţie: verde cu roşu dă maro, ceea ce corespunde mai bine realităţii. Dacă nu mă crezi, amestecă nişte tempera sau acuarelă sau acrilice în cantităţi aproximativ egale.

    Reply
  84. Riddick

    Chestia aia coordonată de Sandra Pralong miroase de la o poştă a ONG sorosian (dat fiind backgroundul coordonatorului).

    "It's just another brick in the Wall".

    Reply
  85. Para

    Am fost un imbecil, am votat şi eu Cernea. Tipul a scris în Dilema.
    Multă lume nu are cultură politică, sunteţi prea aşpri cu electoratul.

    Reply
  86. Bleen

    N-o să strîngă mai mult de cinşpe corporatişti care fumează iarbă şi-l citesc pe Hawking pe discovery, trei bloggeri (nu dau nume, unul dintre ei a intrat supărat la noi acum cîteva zile şi zicea ceva de trafic) şi patru-cinci jurnalişti de la Caţavencu.

    Reply
  87. AccesDirect

    Sa stiti ca asta e mostenitorul categoriei de cetateni cu servicii/salarii bune prin corporatii si firme de birouri, aia de-i zice lumea clasa mijlocie. Clasa care, la noi, e formata din corporatisti, si tot felul de panglicari de birou cu masina de servici.

    Reply
  88. Bleen

    Pe ăsta l-au votat nu ştiu cîţi cetăţeni din "lumea bună a corporatiştilor cărora le pasă". Aveam o bănuială însă acum m-am convins: sîntem înconjuraţi de imbecili. Apropo, nedo, Pozache s-a întîlnit cu Alin Ionescu astăzi.

    Reply
  89. ela

    M-am desteptat (in putul gandirii).Si nu ma mir. Verde+rosu=alb(ca zapada).O fi vreo sarcina de la Ilici,asa,de incercare,sa-si arate loialitatea.

    Reply
  90. Bleen

    Bine, individul e absolut idiot. E de netăgăduit. Însă un idiot util. Pentru cine, rămîne de văzut. Fiindcă idioţii pentru asta există, pentru a fi utilizaţi.

    Reply
  91. Bleen

    Aparent e absurd şi ridicol. Cineva se întreba din ce se întreţine Cernea. În situaţia de acum, întrebarea devine extrem de interesantă. Nu sînt genul care crede în conspiraţii însă e cît se poate de clar că lui Cernea i s-a sugerat chestia asta cu Albă ca Zăpada. Însă cine i-a sugerat-o e absolut imbecil. Fiindcă o astfel de decizie dă şi mai multă muniţie unui posibil nou partid.

    Reply
  92. Bleen

    Acum am ajuns şi eu la calculator. Whaaaaaat???? Dealtfel nici nu mă miră de la unul care-şi scrie autobiografia la persoana a III şi o încheie cu "La vârsta de 14 ani devine campion la şah al oraşului Bucureşti la grupa sa de vârstă."

    Reply
  93. andrei p

    @Nea

    Am inteles. Votarea judecatorilor de catre populatie va genera o echipa de campioni ai rasului, iar oamenii care stiu sa rada judeca corect, sunt impariali si foarte bine pregatiti profesional.

    Reply
  94. Merechene

    daca sustinatorii lui de pe FB ar dona cate un leu pe luna, ar trai mai bine decat orice roman … uimitor cat de multi follower-i are Cernea asta – in jur de 20,000 doar pe FB.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Acum am ajuns la calculator. Nici sa rid nu pot. Chestiunea devine de un absurd cosmic. Poate chiar mai mult decit cosmic, vorba cuiva cu ambitii mari.

      Reply
  95. lucid

    Cernea – alba ca zapada cu sapte pitici (numai atatzi?) pe creier. Razi tu, razi, Harap-Alb-ElCucui, dar deseara o sa-l vedem la iRealitatea invitat de oroare. Un gunoi mercenar pus sa duca in derizoriu observatzia lui Lazaroiu – e loc pentru un nou partid ALTFEL.

    PS Stie cineva din ce bani traieste Cernea? El declara ca il intrezin…..parintzii. :a 35 de ani.

    Reply
  96. ElCucui

    @Florina, 🙂 Chiar ieri vorbeam cu vecinul meu irlandez, jucător la bursă, care mă sfătuia sa găsesc altă distracție pentru copii decat schiatul în Austria in vacanta de iarnă. Că cică gurile rele spun că 'the bottom of this crisis' va fi abia in 2016!!! Uite că și dacă aș merge la Predeal aș putea muri de foame la anul! 🙂

    Reply
  97. Nea

    Bleen, ONG sună monstruos? dar cum îţi sună Quango? atunci să te ţii.

    O să regreţi cu nostalgie societatatea în civil de azi.

    Reply
  98. Nea

    andrei p.

    Bunica ta a votat probabil mai ales zâmbetul lui Iliescu. Iar asta e bine. Înseamnă că nu o să o voteze pe Rodica Stănoiu.

    Reply
  99. andrei p

    @nea,

    Cred ca nu am inteles, "studiile, cazierul, starea de sănătate, palmaresul profesional" sunt criteriile care o ajuta pe bunica-mea sa aleaga magistratul potrivit?

    Sa stii ca bunica-mea si prietenele ei au votat cu Iliescu exact pe baza acestor criterii, la care au adaugat probitatea lui morala, puterea de munca, bunatatea, leadership-ul de exceptie.

    Reply
  100. Bleen

    @nedo, @Florin şi alţii

    N-am acces la mess şi la mail. Nu-mi merg decît site-urile de pe servere băştinaşe. Azi, pînă s-or repara ăştia cu net-ul, sînt autist. Adică mai autist decît de obicei.

    Reply
  101. Bleen

    Aşa ar fi arătat net-ul pe timpul lui Ceauşescu, cum îl am eu astăzi: nu poţi accesa decît site-urile autohtone, nimic din afară. 2 ore de Blogary pe zi şi atît. Ăia de la Realitatea nu pot fi accesaţi, cred că au serverele afară, probabil într-o căsuţă poştală din Cipru.

    Reply
  102. Nea

    "Principiul justiţiei extraparlamentare sună în chipul următor: Orice măgărie, privită în sine, nu alcătuieşte o ruşine, dacă e bine ascunsă. Ea devine o ruşine din clipa în care e dată la iveală şi scuturată sub nasul lumii cinstite. Din acest principiu teoretic decurg următoarele două reguli de justiţie practică: a) Supus pedepsei nu e cel ce face, ci cel ce dezveleşte o măgărie. Căci cel dintâi rămâne credincios principiului adânc al justiţiei măgăreşti, ţinându-şi măgăria ascunsă, cel din urmă însă calcă acest principiu, dând-o la iveală. b) Pedeapsa ce ia dezvăluitorul creşte în măsură cu murdăria ce are la suflet făptaşul măgăriei. Căci numai astfel se poate da învăţătură gurilor rele, spre a-şi ţine pe viitor limba în pace şi a nu mai călca principiul sus-zis, sfâşiind valul în care orice măgar de treabă are grijă să-şi ascundă murdăriile."

    Ştefan Zeletin Din Ţara Măgarilor, Însemnări

    Reply
  103. tucu

    O parere.

    Au fost enumerate obiective generoase .Cu o structura organizatorica bine gindita se poate aborda orice mai ales ca sunt convins ca exista zeci de oameni care au competentele necesare si de abea asteapta posibiulitatea de afirmare.

    Transformarea unei asemenea structuri in partid politic ar putea fi benefica.

    Ideea -sa infringem mediocratia -ar putea fi mobilizatoare.

    Trebue insa indeplinita o conditie.

    Trebue gasite vocile care sa poata convinge,care sa treaca ecranul,care sa acopere gama ascultatorilor -de la academician la taran cooperatist.

    Pina nu veti gasi aceste voci nu veti reusi nimic deoarece cei multi consuma numai produse prefabricate.

    Din nefericire puterea de selectie a alegatorului roman este redusa la culoarea ambalajului si generozitatea ofertei.

    Fara un suport popular nu verti reusi nimic.

    A se vedea GDS sau SAR care au ramas cluburi inchise cu impact minor pentru societate.

    Rog nu vorbiti de actualii jurnalisti care in majoritate nu sunt decit agenti publicitari ai unor idei politice tembele deformate si ele de multe ori de posibilitatea redusa de intelegere a jurnalistului respectiv.

    Reply
  104. Nea

    Şi, da, candidaţii magistraţi trebuie să aibă aviz CNSAS că nu au colaborat cu securitatea. Să sperăm că până atunci pleacă Vadinescu de acolo.

    Reply
  105. Nea

    andrei p.

    E o diferenţă majoră între a vota parlamentari (desemnaţi de un partid sau independenţi, fără nici o condiţie impusă privind studiile, cazierul, starea de sănătate, palmaresul profesional) şi a vota magistraţi dintr-un corp restrâns pe baza unor criterii clare, cum s-au sugerat pe aici.

    Reply
  106. MissTake

    Daca se infiinteaza un alt partid, cum face partidul respectiv rost de bistari pt campanie?! Cum se protejaza respectivul partid de eventualele "impuritati"?

    Reply
  107. andrei p

    Ii dau unii gaia-matzu cu votul magistratilor de catre cetateni. Apoi, cand vine vorba de a califica parlamentarii, care deja sunt alesi de cetateni, ne calificam pe ei.

    Cel putin pe acest forum, lucrurile sunt clarificate in ceea ce priveste doua aspecte: dintre magistrati sunt buni procurorii, iar dintre parlamentari e bun presedintele.

    Rezulta clar ca, daca cetatenii ar alege magistratii prin vot, o sa ploua cu responsabilitate, competenta si onestitate.

    Reply
  108. lucid

    A, sa nu uit: judecatorii alesi local CU MANDAT LIMITAT TEMPORAL, deci adio inviolabilitate, bun venit responsabilitate fatza de cetatzeni.

    Reply
  109. ela

    Si crezi ca e dovada de responsabilitate sa incepem cu "merge si asa?".Fara exceptii,si atunci nimeni nu se va simti deranjat.

    Reply
  110. lucid

    Cititzi pe hotnews cine sunt alesii pentru CSM ai MAGISTRATZILOR romani, prin vot perfect democratic. Inclusiv Chiujdea cel din stenogramele Catalin Voicu. Asa ca buba e la corpul magistratzilor, de-aia EI trebuie votatzi pe plan local de cetatzeni.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Florina: eu sint de acord cu Aurelian. Si nu pentru ca nu stiu cit de important e sa ne intelegem trecutul. Pentru mine e o chestiune de prioritati: lamurirea trecutului, data fiind rezistenta celor care l-au falsificat, cere o energie enorma. Consolidarea micilor victorii din prezent ia aceeasi energie, daca nu mai multa. A ne imparti intre cele doua nu e in regula. Vom fi victime sigure. Am sa-i las cu incredere lui Mihail Neamtu sarcina lamuririi trecutului. Solutia e in concentrare. Steve Jobs spunea ca cel mai greu e sa decizi ce sa nu faci, nu ce sa faci. Eu as decide ca trecutul nu e din lucrurile pe care vreau sa le abordez. Si, din acelasi motiv, as spune ca orice asociatie trebuie sa aiba un singur scop principal. A ne intelege trecutul e vital dar nu e treaba noastra.

      Reply
  111. ela

    Mapa profesionala,sa fie publica .Sa fi avut o vechime minima ca judecator,fara derogari,si sa nu fi fost implicat,prin deciziile sale, in nici un proces la tribunale internationale.

    Reply
  112. aurelian

    @Florina: e prea tarziu pentru asta… nu este legal si nici prea moral- in actualele conditii; ce este insa legal si moral este pensionarea dinozaurilor

    Reply
  113. AccesDirect

    Daca votul direct de catre cetateni, pentru magistrati, nu e fezabil sau e neconstitutional, poate ar merge prin tragere la sorti dintr-o suma de magistrati care se califica indeplinind un anume barem rezultat obtinut pe baza unor criterii de performanta.

    Reply
  114. Bleen

    Astea trei sînt direcţiile. Vom intra şi în detalii la un moment dat, şi cînd zic "vom intra" nu mă refer doar la noi, cei care scriu articole pe Blogary ci şi la cititori şi comentatori.

    Reply
  115. Bleen

    Justiţia, sistemul politic, bugetul. Toate trei sînt parazitate de aceiaşi oameni. E cam jenant, atîta timp cît în justiţie, politică şi finanţe sînt implicaţi mii sau zeci de mii de oameni şi nu puţini competenţi şi de bună credinţă. Iar de aceste trei domenii depind 20 de milioane de oameni. Din care vreo 14-15 milioane sînt majori şi relativ vaccinaţi. Nu se găsesc între ăştia nici măcar 10 000 sau 100 000 care să se implice şi să încerce să schimbe ceva? La urma urmei, nu trebuie decît să gîndească, nu-i pune nimeni să facă traseul Bucureşti-Kabul cu un sac de 50 de kile de cartofi în spinare.

    Reply
  116. Andra

    Florin

    E foarte ok sa ai ceva cu persoana mea, dar atunci nu mai e in regula sa minti ca te deranjeaza ce spun eu.

    whatever.

    Reply
  117. Bleen

    "Dom'le, problema e alta…" "Dar de ce nu vă ocupaţi de şi vă ocupaţi de?" Păi uite aşa, noi am decis să ne ocupăm de, iar de să se ocupe alţii.

    Reply
  118. Bleen

    Uite, comentariile la articolul ăsta sînt un test bun. O luăm pe arătură cu lamentările sau nu? "Da, dar…" Aşa se răspunde de obicei cînd vii cu o idee. Nici nu te ascultă preopinentul. "Bine, bine, însă…"

    Reply
  119. ela

    Interesant ar fi ca pentru toate 3 proiectele sa se abordeze si persoane neafiliate politic,nume recunoscute si credibile in domeniul lor.

    Si atunci,cred ca tot ar iesi de un partid credibil,pana la urma.

    Reply
  120. Andra

    Florin

    ce-ar fi sa nu mi te mai adresezi de-loc…? te rog eu.

    in felul asta ne-am scuti reciproc de explicatii inutile. in cazul asta, daca nu e cumva un joc pentru tampiti, e a 2-a oara cand explic ca am vorbit despre "presiune publica".

    din experienta stiu ca oamenii habar n-au cum functioneaza lucruri simple ca asta.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Andra: atunci abtine-te sa comentezi la articolele mele si te asigur ca nu ma voi adresa persoanei tale.
      @Riddick: moncher, ce te impiedica sa pornesti o asociatie? Apropos, e usor sa bati din gura si sa fii radical doar din pozitia de "ideolog". Fa asociatia pentru dreptul de a purta arme si bate-te pentru asta. Ceva ma face insa sa cred ca e mai confortabil sa cîrîi pe bloguri. E mai usor sa pari de dreapta decit sa fii de dreapta, nu-i asa?

      PS: ah, sa fii sigur ca tot bilantul ARSIT va fi public, inclusiv cu sursele de finantare.

      Reply
  121. nedormitul

    Şi sîrbu a făcut la fel. A cumpărat mtv-ul şi tv sport ca să facă presiune publică. Şi felix cu gsp-ul şi euforia. Presiune, foarte presiune, al dracului de publică. Bine că nu i-a dat prin cap lui vîntu să facă presiune publică prin bucătăria pentru toţi. Kukta frate!

    Reply
  122. aurelian

    @Lucid: de ce este caraghios ca CSM, PG si presedintele ICCJ sa fie alesi direct de catre populatie? pana la urma sunt functii administrative;

    este mai putin caraghios acum cand sunt numiti la propunerea CSM? este mai putin caraghios acum cand CSM-ul este ales de catre magistrati in urma unor simulacre de alegeri?

    este mai putin caraghios ca-i alegem pe politicieni in mod direct? macar vom alege dintre niste oameni calificati.

    da-mi motive sa cred ca ceea ce spui e adevarat si totul nu va fi altceva decat un alt circ

    Reply
  123. Riddick

    Aici e vorba de un teren minat, s-a creat demult sistemul corporate media – grupuri de lobby, prezentate drept "societate civilă". Trebuie arătat la fiecare în parte, de unde primeşte fonduri şi ce interese susţine.

    Vreau să aud, dincolo de reforme, ce zice România profundă despre:

    – implementarea Tratatului de la Lisabona

    – trecerea la euro

    – dreptul la autoapărare (regimul armelor de foc)

    – trupe de rezervisti tip National Guard – USA

    – participarea statului de minim 51% în toate proiectele energetice cu capitasl mixt, eventual renaţionalizarea resurselor cedate mai mult sau mai puţin legal

    Reply
  124. lucid

    No 3 mi se pare din start sortita esecului din lipsa de persoane cu adevarat interesate – vezi ridicolul circ facut de ghinea, rogo si altzi studentzi intarziatzi (e de tot hazul povestea "doctoratului" lui ghinea, dar asta e pentru connoisseurs)

    No 2 – treaba cu votul prin corespondentza este superOK si fezabila. Notziunea de "vot securizat" trebuie definita clar si neechivoc

    No 1 este cu adevarat No 1, dar ce inseamna alegerea "prin vot direct" a CSM, ICCJ si a procurorului general? Vot direct al populatziei? E caraghios. Al magistratzilor? Pai asa se alege ACUM CSM-ul, procurorii si judecatorii isi aleg prin vot reprezentantzii. Cine sa aleaga PG-ul? Procurorii? Totzi magistratzii? E nefezabil. Solutzia insanatosirii justitziei poate fi sistemul american: alegerea de catre cetatzeni a judecatorului LOCAL si introducerea juratzilor, alesi si ei dupa criterii stricte de onorabilitate (fara cazier, cu meserie bine-definita exercitata ani buni, tatzi de familie, etc etc).

    Reply
  125. Andra

    nu e vorba de televizor, e vorba despre cum functioneaza presiunea publica in general:

    Alina Mungiu: Presiunea Publica in Justitie

    In sfarsit, a treia directie mare este reforma sistemului judiciar.

    Exista dovezi numeroase ca aceasta functioneaza doar atunci cand exista o alianta a vointei politice a trei grupuri: lideri politici, magistrati si public.

    Din pacate, in Romania vointa si la nivelul liderilor politici si, mai ales, la nivelul magistratilor este foarte slaba.

    Publicul se manifesta, la randul sau, inconsistent si rar, prin cateva organizatii de experti.

    http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a17

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Andra, ti-as fi recunoscator daca ai lasa televiziunea, trusturile si pe AMP inafara acestui articol. Multumesc.

      Reply
  126. Andra

    Vantu si-a facut televiziune ca sa creeze Presiune publica.

    Adica pt. a pune publicul (adica pe noi) intre el si justitie, intre el si Stat.

    Nu ca sa schimbe ceva in bine, ci sa foloseasca.

    Altfel spus, odata ce un mecanism de Presiune Publica este creat, "publicul" il ajuta/se misca in beneficiul lui, "orice ar face" : si daca e alaturi de el, si daca e impotriva lui. il ajuta chiar si nefacand nimic.

    Asa functioneaza un mecanism de Presiune Publica: omenii incep sa se raporteze la el si numai la el.

    Ar fi bine sa facem si noi un mecanism de Presiune Publica macar pentru a-i face concurenta lui Vantu 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *