Sistem

Coprezenţa lui C. V. Tudor şi a legilor proaste are sens. Nu cred că valabilitatea publică şi politică a lui C.V.Tudor ar fi fost posibile într-un stat cu legi bune. La fel cum are sens, acelaşi sens, şi susţinerea oferită în prezent acestuia de către Felix şi Nuş.

Citesc zilele acestea „Confesiunile unui cafegiu” şi am început să îmi notez fiecare pagină[1] în care sunt indicaţi conducătorii instituţiilor (cu activitate economică) din perioada comunismului. Toţi, dar toţi, erau ofiţeri de Securitate, foşti ori activi. Şi la conducerea oricărei noi structuri care se înfiinţa era pus de către conducătorul instituţiei tutelare un alt securist. Or cum altfel s-a născut şi s-a dezvoltat FNI? După aceeaşi reţetă[2]. Aceasta era una dintre modalităţile prin care Securitatea controla. Alta este cea evidenţiată într-un raport-bilanţ al Direcţiei Securităţii Statului din anul 1983[3]: utilizarea presei pentru a-i contracara pe cei care o arătau ca fiind ceea ce era ea cu adevărat (în raport se menţionează şi „Săptămâna” condusă de Eugen Barbu, la care activa C.V.Tudor).

În „Kapitalism, reţeta noastră secretă” Alexandru Solomon îi pune alături, printre alţii, pe Dan Voiculescu, George Padure, Ioan Niculae şi George Copos. Toţi aceştia au fost membri ai structurilor de conducere ale PCR, au lucrat ca securişti sau „cel puţin” cu Securitatea. Dinu Patriciu: «Statul nu dispunea de resursele intelectuale sa fie un mai bun negociator. Funcţionarii din comunism si-au păstrat posturile, nu aveau suficienta experienţa in economia libera.» Sunt oameni care au devenit după 1989 rapid bogaţi şi într-un timp scurt foarte bogaţi într-un stat care a sărăcit, funcţionând în baza unor legi pe care, în cei 20 de ani care au trecut, puţini oameni şi-au propus să le schimbe.

Dacă C. V. Tudor face acum exact ceea ce făcea atunci şi ceea ce făcea el era doar una din feţele reţelei care conducea statul înseamnă că între atunci şi acum există o continuitate. Că niciodată acum nu a încetat să se alimenteze din atunci. Că sursa lui acum e atunci. Şi atunci cum să nu existe opoziţie la orice încercare de întrerupere a acestui continuum?

Citiţi în intensitatea reacţiei interfeţei publice a acestui sistem (care este mass-media) gravitatea agresiunii suferite. În acest sens reacţia la arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu este exemplară.

Citiţi în liniştea interfeţei publice a acestui sistem absenţa agresiunii. În acest sens liniştea juridică din intervalul 1990 – 2004 este exemplară.


[1] Pag.166 „ (…)în fruntea Gostatului se aflau mai mulţi ofiţeri de Securitate presupuşi a fi în rezervă (…). În realitate erau încă ofiţeri activi şi acţionau la ordin în supravegherea activităţii economice pe „felia” lor.”) + similar, pag.: 45, 47, 67, 69, 112, 174, 203, 205, 207 „Confesiunile unui cafegiu”, Gheorghe Florescu, ed. Humanitas, 2008;

[2] „Alexandru Pogăceanu, directorul FNI Mureş a fost pănă în 1998 ofiter SRI, Viorel Şoptereanu, director al FNI Cluj a fost ofiter de securitate şi a lucrat pină la 1 martie 1999 în SRI. Constantin Panait, fost ofiter de Securitate a condus agentia Gelsor Ialomita pînă în decembrie 1999, cînd a trecut la FNI şi SOV Invest. (…) La Constanta, Dan Hornea a fost inainte de 1989 şef al serviciului de contrainformatii din marina militară. (…) În Covasna, directorul FNI, Gheorghe Cornea a lucrat pînă în 1990 ca ofiter de contrainformatii economice, la Buzău, şeful FNI este tot un fost maior de securitate (…)” – Arhiva Europa Liberă, Ce se ascunde în spatele scandalului FNI şi BCR?, Andreea Pora;

[3] „În acest context, menţionăm preocuparea crescândă pentru protecţia contrainformativă a domeniilor date în responsabilitate de influenţa negativă exercitată din exterior, materializată în publicarea unor articole demascatoare la adresa Europei Libere în revistele Săptămâna şi Luceafărul“ – “22”, „Dorin Tudoran şi Securitatea”, Radu Ioanid, pag. 12;

Facebook Comments

123 Comments Sistem

  1. lucid

    Am trecut in diagonala comentariile si m-a frapat insistentza cu care un individ incearca sa-l convinga pe Rasvan Lalu ca Dinescu nu a fost securist. Hai sa lamurim lucrurile: clovnul batran si trist de azi a fost "absolvent" al SCOLII DE SECURITATE DE LA GRADISTEA (spre Giurgiu), mai precis i s-a aranjat de o pila sa faca stagiul militar de un an jumate (individul nu fusese in stare sa intre normal la facultate) acolo. Nu mai tzin minte "specializarea" lui Dinescu acolo: nu cred ca era urmarire si filaj, ca nu acceptau betzivii (vezi moartea bietului Marin Preda). Interesant este ca avand patalamaua de absolvent Gradistea, Dinescu A URMAT "FACULTATEA" DE JURNALISM DE LA "STEFAN GHEORGHIU". Despre ce hram purtau tovarasa Loghinovskaya si tovarasul Kovacs mi-e scarba sa comentez. De altfel, Dinescu a vrut cu tot dinadinsul sa fie la CNSAS ca sa controleze arhiva unitatzii anti-KGB, unde cu cinste figura cu intreaga famelie, numai ca pe arhiva a pus mana armata in decembrie 89 si nu a mai dat-o.

    Cat despre "tabloul" securistilor de ieri care domina Romania si azi, eu unul il invidiez pe Basescu care este singurul care il stie aproape pe tot si reuseste sa se controleze nescapand nimic de acolo decat cu tzaraita. Cei care mai stim anumite portziuni din tablou avem deseori tendintza de mare lehamite a luptei cu morile de vant. Un singur exemplu: destui stiu ca puturiciu era in 89 lent-major acoperit CIE pe relatzia araba, dar dovada, dovada, nu o poate da SIE din motive de "noii aliatzi".

    Mai revin poate pe seara.

    Reply
  2. ciuciu

    Am propuneri – ca tot se zice ca romanii tot zic dar nu fac. Asa ca am un plan de actiune perfect realizabil, astept putin sa vad daca mai pune cineva umarul si ma apuc de treaba, azi. Plan: a. in conflictul procurori-avocati propun ca justitiei sa i se faca implant ocular japonez (de calitate) ca sa vada ca Mateutz speculeaza imperfectiunea legii si ca procurorul nu observa punctele slabe din actul de acuzare pe care l-a compus in baza acelorasi legi imperfecte. Astfel balantaza va functiona in folosul cetateanului. In orase mai mici implantul poate fi si din China. b. Toti cei care nu se bazeaza pe sistem ori pleaca in Germania sau aiurea in lume ca sa se poata baza doar pe ei ori se trateaza de impotenta, local si incearca sa traiasca decent inseland sistemul gresit de aici. E gresit tot din cauza unor legi imperfecte ca sa nu zic gresite. De azi voi (vom) fi potentzi indiferent de sistem, legi si pareri. Cui nu-i iese ii vom monta un implant. Tara de provenienta nu e importanta. Bonus pentru cei care cumpara din RO pentru ca taxele se vor intoarce la ei sub forma de….ceva. c. Virtualizarea e OK doar in IT sau in divertisment. Jurnalistii care inca mai au coloana nu mai au voie sa vorbeasca despre PERCEPTIA maselor asupra unui anume lucru, om sau situatie ci doar despre lucrul, omul sau situatia respectiva. Legea intra in vigoare imediat ce implanturile de la punctele anterioare devin functionale. Au mai ramas douazeci si cinci de puncte posibile (pana la z.) dar lista poate continua cu un mic implant de alfabet vechi chinezesc.

    Reply
  3. gradinarulcarpatilor

    Noi dormeam linistiti in centura de siguranta a FMI platind care cu ce mai aveam , o pensie , un amarat de salariu , un ajutor de somaj , un drept de autor , orice …totul trebuie impozitat …incompetenii si hotii lucreaza pentru noi pentru noi ….Si ce bine ne merge….

    Reply
  4. gabhry_el

    nooo, clar: vuvuzelele n-au (avut) nici o influenţă dacă n-au fost în stare să-l doboare pe Băse

    cînd întrebarea e: cu cît ar fi cîştigat Băse (şi noi – Justiţia, societatea, bunul simţ – cu cît am fi fost mai cîştigaţi) dacă n-ar fi vuit ele?

    Reply
  5. andrei p

    Din ce bani planuieste Emil Boc sa dea alte 200.000 de lei pana la sfarsitul anului pentru investitii exclusiv in colegii PDL? (asa reiese din evz)

    Sunt astia bani proveniti din contributiile oamenilor din colegiile PDL?

    Exista vreun Fond al Bocului National? Chestiile astea au vreo legatura cu lupta anticomunista?

    Sau poate cu Vadim Tudor?

    E o problema de "sistem"?

    Reply
  6. gabhry_el

    apropo de sistem

    am trăit în sistemul (impecabil al) furnicilor roşii (cu lei, leoparzi, lupi, elefanţi de aceleaşi dimensiuni)

    cu ce sistem putea fi înlocuit în '90?

    dar acum?

    şi, în general şi în principiu, ce-ţi poate garanta democraţia altceva înafară de "sistemul" cantităţii?

    Reply
  7. gabhry_el

    condamnarea lui Vîntu poate/va reconfigura viitorul Romîniei

    Justiţia are şansa asta

    singurii magistraţi care mai trebuie să treacă proba focului sunt judecătorii

    (dar acolo – la ÎCCJ – nu prea sunt tineri)

    Reply
  8. neamtul tiganu

    Io pe undeva sunt alergic, am fost mult prea mult infectat cu "mostenirea burghezo mosiereasca", mostenire care era tot timpu o scuza ca e nasol in Ro. Acum se foloseste sloganu "mostenirea comunista, securista", mai nou e "pesedista", "penelista", in curind va fi "pedelista".

    Reply
  9. mfg

    mece,

    As vrea doar sa mai spun ca, din experientele mele, traite, respirate, incasate, concret-prezente, nu citite in cartile abstract-scolare de sociologie, Romania nu este decit o alta tara de pe glob. Cu bune, cu rele, cu coruptie de care s-ar trebui scapa, cu un sistem juridic imperfect, cu un guvern si un sef de stat in care unii nu cred sau nu mai cred, iar altii inca spera ca o sa le confirme asteptarile si vor spera mereu, si asa mai departe.

    In SUA, prin relativa lipsa de educatie care a cultivat un soi de ignoranta aroganta in popor, de fiecare data cind "se da" ceva la breaking news, trece un fel de rasuflare prin popor, care sopteste "only in America". Aiurea.

    Asa si cu Romania. Un Vadim, un Vantu, un Patriciu, un anticomunist, un antisecurist priceput la toate, exista peste tot. Totusi, sistemul de bine de rau functioneaza in multe tari.

    Sincer, mi-as dori sa intilnesc oameni care au experimentat viata in Romania, dar si pe alte meleaguri, si care sa aiba alta parere.

    Reply
  10. mfg

    mece,

    La rindul meu, sint de acord cu ceea ce spui (10:44).

    As vrea sa precizez ca reactia mea nu a fost generata de articolul tau, care, in fapt, mi se pare echilibrat.

    Interventiile mele au incercat sa estompeze un pic elanul "anticomunist" si "antisecurist" care pare a ne infesta cu usurinta, de cite ori cineva mentioneaza aspectul.

    Inca o data, pur si simplu nu vad o iesire prin repetarea obsesiva (de catre unii, multi prea multi, in opinia mea) a frazelor cu "raului" etc. etc.).

    Zic aici: da, domnule, am inteles, imi amintesc, am trait, am fost in mijlocul actiunilor atunci, in Dec.'89, cind a fost cazul, cind am putut face ceva (nu c-ar fi contat). Intre timp, de multi ani, am evadat din inchisoarea aia, pazita mereu de cineva, fie comunist, fie anticomunist si am descoperit "comunismul" si "anticomunismul" european si american, doar ca are, in general, alt nume.

    Reply
  11. neamtul tiganu

    nea Razvane, te vad f. informat, am citit undeva ca si astea erau metode securiste, atunci cind cineva are alta parere sa-l stampilezi in "dusman al poporului".

    P.S Amuzanta incercarea matale de a face impartirea in securisti de bine si aia rai. Am ris!

    Reply
  12. mece

    mfg,

    Eu nu cred că M. Dinescu a fost securist. Dimpotrivă, cred că opoziţia lui, atâta câtă a fost, a fost reală. L-am invocat pe el tocmai pentru că la un moment dat stilul lui şui, de verde-n faţă, îmi plăcea şi, pentru acest motiv, decăderea mi se pare gravă.

    Sunt de acord cu tine că faptele sunt oglinda fiecăruia, dar asta nu în opoziţie cu distincţiile dreapta, stânga, conservator, samd. Dimpotrivă: la fel cum pentru a nu ne rătăci avem nevoei de N-S-V-E, la fel, în acelaşi scop – pt. a ne orienta, avem nevoie de valori la care să ne raportăm. Unele sunt cu desăvârşire rele, alte sunt mai mai mult sau mai puţin bune. Fapta noastră constă în a alege să mergem într-o direcţie sau alta. Şi în felul acesta alegerea este oglinda noastră. Eu nu pot fi propriul meu dumnezeu (cum pare a spune neamţu la 09,39). Dar cum să poţi alege când eşti în mijlocul unui deşert fără N-S-V-E.

    Sunt în total dezacord cu tine în ceea ce priveşte asimilarea explicaţiei pe care am încercat-o cu antisemitismul şi rasismul. Ceea ce eu am scris vizează situaţia particulară a României. Nu m-am gândit la nici o altă situaţie. Oricum situaţia celorlalte state ale Pactului de la Varşovia din UE e foarte diferită tocmai pentru că nu admit explicaţia articolului.

    Reply
  13. mfg

    Rasvan Lalu,

    Acum am vazut ce scrieti la 10:24 pm.

    Scuze, am pus un mesaj pentru dumneavoastra deasupra. Nu va mai obositi. Sa va fie de bine.

    Reply
  14. mfg

    Rasvan Lalu,

    Sigur ca aveti dreptate cind vorbiti despre ce si cum a fost securitatea. Totusi, nu va cred chiar asa de pregatit in concretetea dumneavoastra istorica, incit sa puteti sugera ca neamtu tiganu aplica metoda securiste, doar pe baza celor scrise acolo.

    Eu chiar ma simt jignit, fiind identificat cu un scolar nenorocit, pe neamtu tiganu e ditamai securistu de pe blog. As vrea sa scriu si eu ceva tare, demn macar de-un sergent major.

    Pe e alta parte, pentru numele lui Dumnezeu, va trebui sa ne oprim odata din a blama pentru toate nerealizarile noastre sistemul comunist.

    Eu cred ca va trebui cit mai repede sa ne acceptam istoria si sa incetam a ne razboi incontinuu cu trecutul in numele viitorului. Eu cred ca va trebui sa ne razboim pentru viitor, in numele trecutului. Exact cum scrie in carte, domnule, Lalu.

    Reply
  15. Rasvan Lalu

    Este o deosebire esenţială între colaborarea cu Securitatea a lui Băsescu versus Dinescu

    În calitate de comandant de mare navă, Băsescu avea o o poziţie echivalentă unui director de uzină importantă. Toţi conducătorii de « unităţi socialiste » (şcoli, CAP-uri, combinate, facultăţi, fabrici, edituri, etc.) aveau o colaborare de tip “tehnic” cu ofiţerul de securitate arondat respectivei “unităţi socialiste”. Aceasta includea discuta rea cererilor de excursii în Occident, discutarea incidentelor petrcute în unitate (o dâra de pipi la bustul Tovarăşului, Dorel de la sculărie care înjură partidul, etc.). În relaţiile de serviciu cu securistul , conducătorul de unitate putea fi om sau porc, sau amândouă. Nu vom şti niciodată. E de la caz la caz.

    Când a ajuns reprezentant comercial la Anvers, Basescu în mod clar trebuia să întocmeasca rapoarte la securitate, ca parte a obligaţiilor sale profesionale, de reprezentant extern al statului comunist român, stat care urmărea cea mai măruntă mişcare legată de relaţiile cu străinii.

    Dl. Dinescu, a fost un carierist famelic de provinice, cu un talent real în tinereţe, dar lipsit de orice scrupul în a turna la securitate. Există mărturii în acest sens.

    Între turnătorul voluntar şi şeful de unitate care colaborează volens nolens cu securitatea este o mare diferenţă, nu doar morală ci şi tehnică: în timp ce primul spionează oameni fără ştirea acestora şi face rapoarte prin care le poate provoca celor spionaţi mari daune, poate şi pierderea libertăţii sau a vieţii, cel de-l doilea se limitează la a-şi spune opinia în cazuri punctuale, concrete, în care securitatea are nevoie de avizul său.

    Reply
  16. Rasvan Lalu

    Evident, Florina, evident, gândim la fel. Retin cu tristete, în special asta: “Si cei de 20-25 de ani vad lucrurile din perspective diferite, majoritatea covirsitoare din cauza/datorita celor aflate si vazute in familie.”

    Reply
  17. Rasvan Lalu

    mfg, cu cei ca d-ta totul e să ai răbdare, până la urmă nu rezistă şi-şi dau în petec, ies la iveala… ca negrul de sub unghia lăcuită

    Reply
  18. Rasvan Lalu

    Ah, şi încă ceva.

    Una din diversiunile şi confuziile cele mai ticăloase paracticate de securişi în ultimii 20 de ani este amalgamarea diverselor categorii de oameni intraţi voit sau nu în contact cu securitatea: între deţinutul politic cu 15 ani de temniţă grea, pus sub tortură să semneze nişte hărtiii şi javra turnătoare care băga oamnei în puşcărie sau îi trimetea la moarte, între ofiţerul de securitate cu drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor şi un directoraş de liceu care era chemat sa bifeze lista elevilor care plecau în excursie la Praga, nu se mai face nici o diferenţă. Vorba aia, “nu exista o delimitare stricta intre securistii cu Ausweis, informatori, colaboratori si toate celelalte categorii. Nici azi, dupa 20 de ani, nu se poate spune cu certitudine cine ce a fost.”

    Reply
  19. mfg

    Rasvan Lalu si Florina,

    Daca mincati o piine din bazaconiile astea, vi-o doresc cit mai dulce si mai alba. Daca nu mincati o piine din asta, va doresc sa va gasiti un drum de succes in viata.

    Reply
  20. Rasvan Lalu

    Evident, Florina, evident, gândim la fel. Retin cu tristete, în special asta: "Si cei de 20-25 de ani vad lucrurile din perspective diferite, majoritatea covirsitoare din cauza/datorita celor aflate si vazute in familie."

    mfg,

    Este o deosebire esenţială între colaborarea cu Securitatea a lui Băsescu versus Dinescu

    În calitate de comandant de mare navă, Băsescu avea o o poziţie echivalentă unui director de uzină importantă. Toţi conducătorii de « unităţi socialiste » (şcoli, CAP-uri, combinate, facultăţi, fabrici, edituri, etc.) aveau o colaborare de tip “tehnic” cu ofiţerul de securitate arondat respectivei “unităţi socialiste”. Aceasta includea discuta rea cererilor de excursii în Occident, discutarea incidentelor petrcute în unitate (o dâra de pipi la bustul Tovarăşului, Dorel de la sculărie care înjură partidul, etc.). În relaţiile de serviciu cu securistul , conducătorul de unitate putea fi om sau porc, sau amândouă. Nu vom şti niciodată. E de la caz la caz.

    Când a ajuns reprezentant comercial la Anvers, Basescu în mod clar trebuia să întocmeasca rapoarte la securitate, ca parte a obligaţiilor sale profesionale, de reprezentant extern al statului comunist român, stat care urmărea cea mai măruntă mişcare legată de relaţiile cu străinii.

    Dl. Dinescu, a fost un carierist famelic de provinice, cu un talent real în tinereţe, dar lipsit de orice scrupul în a turna la securitate. Există mărturii în acest sens.

    Între turnătorul voluntar şi şeful de unitate care colaborează volens nolens cu securitatea este o mare diferenţă, nu doar morală ci şi tehnică: în timp ce primul spionează oameni fără ştirea acestora şi face rapoarte prin care le poate provoca celor spionaţi mari daune, poate şi pierderea libertăţii sau a vieţii, cel de-l doilea se limitează la a-şi spune opinia în cazuri punctuale, concrete, în care securitatea are nevoie de avizul său.

    Chiar dacă nu aţi trăit acele timpuri, cred că diferenţa morală şi tehnică dintre cele două tipuri de collaborare este evidentă.

    Reply
  21. neamtul tiganu

    @AccesDirect, te-nseli, nu am facut nici o aluzie ca Basescu ar fi fost securist, de altfel cine stie cit de cit cum functiona securitatea va vedea ca nu exista o delimitare stricta intre securistii cu Ausweis, informatori, colaboratori si toate celelalte categorii. Nici azi, dupa 20 de ani, nu se poate spune cu certitudine cine ce a fost.

    Cert e insa, ca cei mai multi dintre cei care detin, azi, puterea in Ro, au facut, sub o forma sau alta, parte din sistem, fie direct, fie ca mostenitori.

    Asta e situatia, si nu poate fi schimbata, ce trebuie facut? As avea niste idei, da le bag in episodu viitor.

    Reply
  22. neamtul tiganu

    TOG, putzini, draga TOG, putzini, da multi dintre ei chiar daca nu sunt printre cei 300, sunt totusi printre primii 3000 sau 30000. Nu asta conteaza, sa fi intre cei 300, conteaza sa ai raspunderea propriei vieti.

    Reply
  23. neamtul tiganu

    Florino, pa mine nu ma intereseaza trecutu, la trecutu-ti mare, mare viitor, aiureli, ma intereseaza prezentu si mai ales viitoru, io n-am pus niciodata botu nici la ce zicea Dinescu, nici Patapievici, nici Brucan, nici Basescu, in comunism ma simteam bine, aveam o gramada de gagici, acum ma dor salele, din cind in cnd.

    Singuru in care am incredere e "neamtu tiganu", sunt raspunzator de soarta mea, nu acuz pa nimeni cind imi merge rau si nu laud pa nimeni cind imi merge bine.

    P.S Am fost bolnav cind eram mic!

    Reply
  24. Florina

    Rasvan Lalu

    Nu neaparat virsta ne desparte in privinta perspectivelor asupra actualitatii. Si nici macar teoriile sociologice, cel putin unele dintre ele. Spuneai mai sus ca sunt din ce in ce mai putini cei care-si amintesc de comunism. E singurul punct in care te contrazic. Generatia 45-55 de ani, acum la deplina maturitate, ar trebui sa-si aminteasca foarte bine in ce conditii si-a trait prima tinerete. Si isi aminteste, dar depinde cum. Cei care au dus-o bine atunci, cu nostalgie si, ce-i mai grav, cu regrete ca vremurile s-au schimbat. Sunt cei a caror judecata a fost dublu pervertita. O data de comunism si a doua oara de ceea ce s-a intimplat in acesti 20 de ani care au trecut de la caderea lui oficiala. Sunt putini insa, cei care-si amintesc exact ororile de atunci si care isi dau seama de adevaratele cauze care au dus, dupa '89, la situatia de acum.

    Si mai trist este ca acesti oameni transmit faptele distorsionat copiilor lor. Si cei de 20-25 de ani vad lucrurile din perspective diferite, majoritatea covirsitoare din cauza/datorita celor aflate si vazute in familie.

    Dupa cum se vede, "sa nu uiti" este pentru unii o lamentare mioritica. Cind, de fapt, este o dovada de intelepciune si o datorie. Fata de tine insuti si fata de societate.

    Reply
  25. neamtul tiganu

    Domne Razva, fara suparare, @mfg are dreptate. La momentu zero, la 23 Dec. 89 cind s-a formatat discu dur si s-a pornit de la inceput au fost doua categorii de populatie:

    1. Idealistii care au sperat ca totu va fi bine si va pica ceva din cer si,

    2 Cei care si-au laut soarta in propriile miini. Acestia se impart in:

    2.1 Securistii care erau bine organizati, aveau informatiile de rigoare si le-a fost usor sa puna mina pe putere si,

    2.2 Citiva care s-au uschit in lume fiind convinsi ca in alt sistem au mult mai mari sanse si,

    2.3 Putini care totusi au reusit prin creativitate si munca facind cite o firma cu mai mult sau mai putin succes.

    Acum la momentu M1+

    Pulimea de la pct. 1 a ramas ce a fost intotdeauna, carne de tun, uneori mai face un pic de zgomot de fond, da ramine ce a fost si ce va fi.

    Vorbe mari precum comunism, anticomunism e doar un drog prin care niste impotenti incearca sa-si scuze nereusita.

    Reply
  26. AccesDirect

    @mfg:

    neamtu tiganu facea o aluzie stravezie la Traian Basescu ca fiind, si el, un securist. Securist pe care, noi, astia de aici, il aplaudam "in urale" si socotim ca e de bine.

    Reply
  27. mfg

    Rasvan Lalu,

    "este freu de crezut că nu a fost şi este controlat şi de securitate"

    Pentru mine e la fel de "greu" sa cred asta precum e de greu sa cred ca Traian Basescu, privind la istoria lui predecembrista, nu a fost.

    Asta nu este un "claim", este pur si simplu o privire comparativa. Pur si simplu nu vad unde ar putea fi radacinile diferite ale celor doi (ca exemplu).

    Reply
  28. mfg

    Nea,

    Nu stiu situatia rezultatelor de la CNSAS. Paleologu era dulce si rafinat. Poate ca Radu Vasile este un bun poet. Vantu se pare ca are o biblioteca impresionanta si cica ar fi un om citit.

    In orice caz, observatiile tale poate ca il fac "hot" pe Dinescu, dar nu-l fac securist. Nu vad, atunci, de unde "radacinile" securiste.

    Eu impartasesc, pur si simplu, parerea lui neamtu tiganu. Parere care, apropo, nu ii absolva de vina, ci arata o fata chiar mai urita a realitatii.

    Mie mi se pare ca unii e hotu, unii tine de sase si unii striga de le crapa amigdala hotu! hotu!

    Prin rotatie.

    Reply
  29. Platon

    ????

    In Consiliul de Onoare al Ordinului National “Steaua Romaniei” :

    Mircea Dinescu, Comandor al Ordinului National “Steaua României”

    Stelian Tanase, Ofiter al Ordinului National “Steaua României”

    Reply
  30. Rasvan Lalu

    mfg, avem, probabil din cauze generaţionale, perspective diverse asupra actualităţii; eu văd realitatea în articulaţiile ei cu rădăcini extrem de puternice în perioada comunistă, Dvs. invocaţi cauzalităţi generale, regăsibile în orice manual de sociologie, eu cred despre mine că văd lucrurile concret-istoric, iar despre Dvs. că le vedeţi abstract-şcolăresc, în timp ce Dvs.mă vedeţi debitând metafore futile iar pe Dvs vă consideraţi lucid şi pertinent…

    Sunt perspectivele vârstelor şi culturilor noastre respective

    Reply
  31. neamtul tiganu

    @mfg, pa mine ma amuza teribil repetarea nesfirsita "Sa nu uiti Darie!", nu vad, zau, la ce foloseste lamentarea asta mioritica.

    Fapt e ca securistii au cistigat partida, au fost uniti si solidari unii cu altii. In permanenta se fac cartile noi, unii au cazut pe bec si sunt sacrificati in uralele multimii. Asta nu-nseamna ca sunt pe cale de a pierde, din contra, se reorganizeaza, se autointaresc. Culmea e ca pulimea, prin uralele din pieptii de arama, cu mucii pa piept, nu face decit sa-i intareasca, ii sprijina pe unii considerindu-i oameni de bine.

    Reply
  32. Nea

    mfg, câţi foşti securişti sau informatori a dat la iveală Mircea Dinescu la CNSAS?

    Când s-a aflat de paleologu, l-a apărat spunându-ne ce dulce şi rafinat este.

    De Radu Vasile nu a zis nimic, decât că e un bun poet.

    De Vântu (Nuş) a zis că e un mare intelectual.

    Când ţii de şase hoţului, tot hoţ te chemi.

    Reply
  33. Delatorii

    Stiu ca o sa para relativ socanta supozitia insa

    dar…daca in spatele arestarii lui SOV ar fi prostanacul de Geoana? Este cel mai indreptatit sa se razbune in conditiile in care a ramas pe langa presedentie tocmai din cauza lui SOV! Unde mai pui ca nimeni nu l-ar banui din doua motive: unul ca e prea prost (dar nu spune/stie nimeni cat de pervers sau rau este) si al doilea ca se ascunde de minune in spatele lui Basescu!

    Reply
  34. mfg

    mece,

    Securist, comunist, conservator, de stinga, de dreapta, de centru, faptele unui om sint o oglinda a propriului caracter.

    Mircea Dinescu a fost securist?

    Reply
  35. mfg

    "Tocmai pentru că “sursa lui acum e atunci”, cum bine scrie Mece, tocmai pentru că nimic nu este şi nu se-ntâmplă acum, care să nu-şi aibă rădăcinile în atunci, anticomunismul şi antisecurismul sunt la fel de actuale acum ca şi atunci."

    Asta e valabil si pentru antisemitism sau rasism. O justificare total neinspirata. Apoi, cum zic si altii, lumea s-a cam saturat de clisee plictisitoare.

    Ceea ce se intimpla acum isi are radacinile, cite putin, in istoria indepartata si imediata, in cultura sociala, in influentele balcanice si orientale, chiar si in reteaua oligarhica internationala. Ceea ce se intimpla acum isi are radacinile si in rezultatele prestatie dezastruoase, la nivel economic si politic, a guvernarii prezente.

    Toata mascarada asta cu "noi sintem mai buni ca voi", oricare "noi" si oricare "voi", a incetat de mult sa mai aiba farmec, iar in ultimul timp mi se are ca a inceput sa fie chiar daunatoare. "Jocul" de cuvinte pe care l-am copiat la inceput, care cred ca se voia o eruptie de idei serioase, de impact, este un exemplu excelent a futilului discursului "metaforic" despre politica romaneasca de azi.

    Reply
  36. mece

    Nu pot spune când a început să execute figura asta a picajului, dar pot spune – din ceea ce am citit – că Mircea Dinescu a atins punctul cel mai de jos.

    Am găsit aici o scrisoare deschisă din februarie 2007 prin care se cerea retragerea “Ordinului National "Steaua Romaniei" cetateanului Corneliu Vadim Tudor” (cadou de la Iliescu). Sunt amintite pe scurt toate faptele de vitejie ale lui CVT. Semnatarii sunt, printre alţii, Mircea Dinescu şi Stelian Tănase.

    Acum cei trei aşteaptă împreună să intre în direct pentru a-l apăra, fiecare pe felia lui, pe SOV.

    Reply
  37. samantha

    @AD,

    Hurezeanu e ce vrei tu, dar in niciun caz coada de topor. Iar Stelu a fost (paradoxal pentru mine) mai mult decat ponderat si limpede (as opposed to Mircea-Mircea) pe tot parcursul telenovelei. Boda nu-mi place structural, dar asta nu-nseamna c-o sa-l imbrac in aerosoli de saliva…

    Reply
  38. neamtul tiganu

    Domnu Razvan, nostalgia, domnule Razvan, nostalgia.. te felicit ca ai o memorie asa de buna, io uit domnle Razvan, uit.. da nu iert.

    P.S In ce ar trebui sa constea talentu? Pt. a analiza ceva iti trebe doar un pic de minte!

    Reply
  39. neamtul tiganu

    Cind am venit de la munca am citit, in diagonala, ce zice unu altu p-aici, si mi-am zis, uite domle, baietii au gasit vinovatii, desigur securistii, stiu acum cine trebe eliminat si cum va iesi tarisoara din rahat.

    A venit nefasta, am baut o tuica, am mincat bine si am baut si un vin si m-am asezat sa spun si io ceva. Deodata, hic, am avut o revelatie, unde draq sunt securistii astia, cum ii recunosti, dupa privire dupa tricouri?, ca tare as vrea sa-i demasc, hic, cica securistii astia sunt imbogatiti, dupa mintea mea securistii sunt niste nesimtiti, ar fi trebuit sa intre toti in acelasi partid, ar fi stiut omu cu cine are de a face, da ase… s-au distribuit in toate partidele si au ajuns pin-la cele mai inalte sfere politice, mai o bordura, mai un vaporas, mai o parcare..

    Mi se pare ca procedeaza f. urit, au inceput sa se certe intre ei, da pulimea tine cu ai nostrii!

    Reply
  40. Rasvan Lalu

    @Nea, la Securitate se-nvăţa “Diversiunea” ca materie de programă: ce e mai firesc, aşadar, decât o ciurdă de securişti strigând in petto “Jos Comunismul” !?

    @Mece, este vorba de uitare, dar mai trist, este vorba şi de saţietate: mai ales cei mai tineri nu mai suportă “anticomunismul”, pe care l-au receptat în principal ca retorică diversionistă a securiştilor sau găunoasă a diverşilor burtă-verde dubioşi şi oportunişti

    @AcessDirect, Da

    Reply
  41. AccesDirect

    Si, in cazul lui Tatulici si al altora ca el, drumul de la TVR sau PROTV, la RealitareaTV sau Antene e doar cu dus, nu si cu intors. Deci drumurile de la posturi tv onorabile la haznale, care va sa zica. Vezi cazul Teo Trandafir.

    Reply
  42. AccesDirect

    @Nea: eu parca simt ca varsta de aur a gargaragiilor de felul celor numiti mai sus, a cam apus. De foame n-o sa moara, asa e.

    Reply
  43. AccesDirect

    Din motivatia judecatorilor reiese limpede ca pentru Vantu nu mai este cale de intoarcere. Sistemul il vrea scos din scena definitiv.

    Reply
  44. Nea

    AD, când l-au dat afară pe tatulici de la tvr a rămas şomer? S-a făcut om cinstit?

    Cunoşti vreun caz de lichea rămasă pe drumuri? Ăştia sunt ca dinţii de aur, îi smulgi şi din gura mortului şi mesteci mai departe căcat cu ei.

    Reply
  45. AccesDirect

    Ce credeti, daca dispare RTV, mai bine zis Vantu, care ii platea, spalatorii de cadavre si cozile de topor gen Hurezeanu, Dinescu, Stelica, Boda si toti ceilalti intelepti ai natiunii, vor mai avea unde sa isi exerseze sinistrele lor naravuri?

    Reply
  46. mece

    @Rasvan Lalu,

    exacta asta am vrut să spun. Unele adevăruri ne sunt atât de familiare încât nu le mai vedem. Pentru a nu le uita e necesar să le vizităm periodic. Somnul memoriei naşte monştri.

    Reply
  47. Nea

    Răzvan Lalu, am mai observat ceva: oameni care în 90 ar fi muşcat cu furie din Iliescu & Co., votează acum entuziaşti un Geoană, Vanghelie, Becali, Vadim, Crin, etc.

    Un coleg îmi povestea că la un marş anticomunist prin 90 îl vede pe sindicalistul securoid al institutului scandând lângă el Jos Comunismul!

    El s-a întors şi i-a sups: Ce-ai făcut, băi, ai belit-o!

    Dacă o să cadă comuniştii vin ăilalţi şi te belesc pentru măgăriile tale, iar dacă nu cad, te vor beli chiar comuniţtii că ai strigat contra lor.

    Sindicatul s-a fâstâcit, a bombănit un vezi-ţi domn'ne de treabă şi s-a pierdut în mulţime.

    Reply
  48. Marius Delaepicentru

    Nasol e că poporul e corupt în cur, pînă-n creştet. Şi nu sunt semne că s-ar fi dezobişnuit de ţepe. Parcă le cere, deîndată ce ridică ochii din Click şi pînă cînd apasă pe telecomandă. Cînd e numit un grangur cu acelaşi nume de familie, primul lucru pe care-l face omonimul om de rînd, se uită cu speranţă în arborele-i ginecologic, să vadă dacă nu cumva grangurul e rudă cu el.

    Reply
  49. Rasvan Lalu

    „niciodată acum nu a încetat să se alimenteze din atunci”

    Un adevăr elementar.

    De ce este totuşi necesar să afirmi şi să reaminteşti adevăruri elementare ?

    Pentru că ele nu sunt cunoscute îndeajuns, sunt trecute cu vederea sau uitate.

    Este marea reuşită a securiştilor care conduc ţara de 20 de ani, aceea de a învălui în ceaţă continuitatea prezenţei lor în toate articulaţiile societăţii.

    Tocmai pentru că “sursa lui acum e atunci”, cum bine scrie Mece, tocmai pentru că nimic nu este şi nu se-ntâmplă acum, care să nu-şi aibă rădăcinile în atunci, anticomunismul şi antisecurismul sunt la fel de actuale acum ca şi atunci.

    Iar faptul că anticomunismul a devenit o retorică-alibi a tuturor leprelor activisto-securiste, care-o practică tocmai pentru a-l goli de conţinut, nu trebuie să ne facă să aruncăm din copaie odată cu zoaiele unei retorici calpe şi pruncul unei atitudini salutare.

    Mece subliniază un adevăr elementar, simplu, de bază: ca să-nţelegi ce se-ntâmplă acum, aminteşte-ţi de atunci (problema este că cei care au cu adevărat ce să-şi amintească, devin tot mai puţini, dar asta-i deja altă poveste).

    Reply
  50. Nea

    Schmoukiz,

    In 90, am mers să-mi ridic un paşaport de serviciu la ministerul industriei. Camera securiştilor responsabili cu paşapoartele era mare şi plină cu birouri ocupate.

    În 91, când am mers din nou acolo, rămăsese decât un băiat, care explica că colegii lui s-au orientat spre sectorul privat. Cu ocolire la dreeaaapta, înainteee, marş!

    Reply
  51. MicutzaCeKurai

    @Florin Cojocaru, Dragnea e omul care tzinea mina pe piciorusul Mihaelei-dragostea-mea in timpul meciului televizat dintre Prostanac (aka sotzul) si Basescu. este normal sa aiba oroare de justitzia televizata. mai buna-i revolutzia in direct – intrebatzi-l pe Ion Ilici Iliescu (unii mai si cistiga).

    Reply
  52. poweraxxel

    Va veni si vremea in care vom fi obligati sa ne uitam in oglinda, si sa ne vedem toate bubele pe care altii le arata acum. Chiar daca unii nu vor sa renunte la imaginea de zina zanelor pe care si-o doresc …

    Reply
  53. poweraxxel

    fratilor, se aud ceva trosnituri in piata victoriei ….

    Sunt tepele care rasar si cresc pe zi ce trece tot mai mult. Usor usor, nume grele despre care toti romanii stiu ca duhnesc de "corectitudine" fac cunostinta cu interioarele, fie ele si de lux, ale arestului…

    Reply
  54. schmoukiz

    Pe dl Florescu, autorul "Confesiunilor…", l-am vazut prima data acum cativa ani intr-o emisiune spunand ca, asa cum inainte de '89 exista "securistul de intreprindere", dupa '90 n-a existat nicio afacere cat de cat profitabila in care respectivii sa nu aiba cel putin un om in interior. Nu l-am mai vazut niciodata la niciun post de atunci inainte.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Sa vedem, atunci inconstientii care ii pling soarta (Dinescu, CTP, restul gastii) au ajuns ca doar din drag de bani sa spele public un individ care poate fi acuzat (inteleg ca sint dovezi) de tentativa de omor. Asta pe linga furturile din cazul FNI si alte potlogarii de dupa. Ma intreb, CTP e totusi un individ cu instinctul supravietuirii, ce poate sa-l faca sa-si riste capul in asemenea hal? Incep sa cred ca multi sint bagati in rahat pina deasupra capului, alta explicatie nu exista.

      Reply
  55. Bleen

    Pe televizor, Tudor Octavian, absolut jenant şi greţos, Moise Guran, inteligent şi rezonabil. Aş zice că mi-e milă de Octavian, dar nu mi-e. Şi despre SOV: nu m-aş simţi prea bine dc aş fi în locul lui. Nu Băse e în război cu el, ci sistemul. Sau, mai exact, tînăra generaţie din poliţie, justiţie şi servicii. Âştia au prins aerul înălţimilor şi e cam greu să-i ţii în frîu.

    Reply
  56. mfg

    Este foarte simplu, SOV a dat dovada de creativitate, inovatie si initiativa. Acestea mi se par ingredientele necesare pentru reusita. Cred ca le deprindem in scoala.

    Reply
  57. AccesDirect

    Majoritatea directorilor de filiale FNI erau fosti securisti. Fireste, fara nici o pregatire economica reala dar buni administratori.

    De ce n-a angajat Vantu economisti, cred ca e explicabil. Aia stiu sa faca socoteli si se prind rapid ca la mijloc e o escrocherie, fata de securisti, care au o inclinatie pentru chestiile obscure si stiu sa isi tina gura.

    Reply
  58. postacu scelerat

    petcu despre hossu:

    "Am observat că în organizarea acţiunilor de protest unul dintre colegii noştri, şi vorbesc aici de Bogdan Hossu, a încercat să submineze din interior mişcarea sindicală prin nişte declaraţii care nu au nicio legătură cu demersul nostru pur sindical"

    acel hossu care a dat pe goarna ca vintu era interesat de patrimoniul sindicatelor.

    Reply
  59. Nea

    Mece, excelent. Iar Confesiunile unui cafegiu ar trebuie să fie în programa şcolară, cel puţin pentru înţelegerea comunismului din România. (Apropo, tipul are iar magazin de cafea pe lângă Rosetti).

    Reply
  60. gradinarulcarpatilor

    Florina , azi sunt festivitati omagiale , se incepe ce nu se mai sfarseste niciodata , reformarea viitorilor reformatori . Noi ne jucam cu parintii reformati … , ai luat bani de la FNI ? DAR DIN BANII LUATI DE LA FNI ?

    Reply
  61. Andra

    Sweet Jesus and Mary !

    Turcescu face emisiune la B1 ! O sa am si eu macar o emisiune la care sa ma uit impreuna cu tot poporu romanesc, indiferent de culoare politica !

    Reply
  62. gradinarulcarpatilor

    Are cineva curaj sa spuna ca a luat bani de la FNI , suma luata ,si ca , acum , isi da seama ca nu a facut un lucru corect ?

    Reply
  63. para

    mie tot timpul mi s-a părut un tip raţional, de fiecare dată când explica el ceva, înţelegeam. M-am extaziat odată pe Politeia şi mi-a tăiat-o Teofil.

    Reply
  64. Bleen

    "La B1 TV, de asta data, am fost intrebat de un moderator de 19 ani ce-i recomand sa faca cu 100.000 de euro si cum sa-i investeasca; i-am recomandat sa se duca la scoala si sa-i cheltuie pe toti pentru a se instrui. Intr-o alta emisiune, Robert Turcescu ii explica patronului media Dan Voiculescu ca nu pot exista doua alternative. Cum Voiculescu a prezentat o teza de doctorat fara bibliografie, Turcescu ar fi trebuit sa inteleaga ca nu exista nicio alternativa la lecturile scolare obligatorii."

    Reply
  65. Bleen

    "La urma urmei erau platiti toti de acelasi patron, care le cerea doar tupeu si perseverenta. Si erau atat de bine platiti incat nimeni nu se amesteca in politica editoriala; stiau singuri ce au de facut."

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *