Corlatean renunta la Schengen, in numele Romaniei

Titus Corlățean (Mediafax)

Nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. 

Într-o astfel de situație, cel mai de bun simț pe care îl poate face premierul Victor Ponta, în dubla sa calitate de superior și garant al lui Corlățean, aceea de premier și de șef de partid, este să renunțe la Corlățean. Așa cum am trăit fără Corlățean ani de zile, decenii, secole sau chiar milenii, putem trăi și în continuare. De fapt, ne e mult mai ușor fără Corlățean decît fără Schengen. Și oricît de mult am ține noi, ca popor, la Titus, dacă avem de ales între el și Europa, sîntem nevoiți să alegem Europa. Așa ne dictează interesul. Chiar dacă sufletul nostru, al poporului, înclină spre Titus, rațiunea înclină spre Europa. Așa că îl ciupim părintește de bucile obrazului și îi spunem adio.

Facebook Comments

3 Comments Corlatean renunta la Schengen, in numele Romaniei

  1. ovidiuss

    Libertatea lui Voiculescu, Fenechiu, etc., contra-reforma in justitie condusa de Piviniceru, sunt mai importante pentru noi decat Schengen/Europa. Asta e mesajul oligarhiei de la Bucuresti. Ceea ce e si adevarat, nimic nu e asa important ca libertatea.

    Reply
  2. EroulBula

    Corlatean ne demonstreaza, a n-a oara, ca e complet idiot. Nu pot s-o zic p’aia cu ” Sa-l impuste cineva ca sa nu se mai chinuie!” pentru ca nu vreau sa fiu acuzat de instigare la omor dar nu inteleg ce face Ponta de nu-l concediaza. Ar fi o ocazie excelenta sa pozeze in filoeuropean
    Facand abstractie de iesirea idioata a lui Corlatean si revenind la problema Schengen, cred ca guvernarile noastre au picat in capcana MCV-Schengen cand, de fapt, motivul real al blocajului il constituie teama vesticilor ca se va revarsa un val de imigranti din orientul apropiat si mijlociu, Afganistan, Pakistan, avand in vedere ca granita dintre Turcia si Grecia e varza.
    Sub pretextul problemelor cu reforma justitiei si coruptia (Ro si Bg), alimentate din greu de balbaielile politicienilor din cele doua tari, vesticii incearca mentinerea a trei filtre suplimentare in calea imigrantilor susmentionati si anume: frontierele Grecia-Bulgaria, Bulgaria-Romania, Romania-Ungaria. Chiar daca vom rezolva cu MCV, vor aparea alte „motive”.
    Cred ca Romania si Bulgaria trebuie sa coopereze inteligent in aceasta problema pentru a lasa fara obiect strategiile vesticilor.
    In scopul acoperirii optime a frontierelor externe ale UE, cele doua tari ar trebui sa elimine controalele la frontiera dintre ele (un mini-Schengen) si sa realoce personalul si tehnica in zonele cu risc crescut (ex. frontiera Bulgaro-Turca, frontiera de N. a Romaniei).
    Pentru cresterea protectiei tarilor europene, in special a celor ce se opun aderarii celor doua tari, se va acorda o atentie speciala marfurilor si persoanelor ce tranziteaza Ro si Bg. catre acele tari. Verificari atente, amanuntite etc etc. Nu vrem sa ajunga teroristi, imigranti sau narcotice, arme etc in Olanda (de ex.).
    Pentru optimizarea traficului, controalele pentru persoanele si marfurile ce tranziteaza Ro+Bg vor fi facute doar la intrarea in acest spatiu (de bulgari pentru ce vine din Turcia si Grecia si de romani pentru ce vine din Ungaria). Pentru o crestere a increderii, se pot face, la aceste puncte, echipe mixte romano-bulgare de politisti de frontiera. Daca e necesar, se vor lua masuri de armonizare a legislatiilor celor doua tari, dupa modelul Schengen. Aceasta va constitui si o foarte buna repetitie si demonstratie ca Ro si Bg pot aplica bine legislatia Schengen.

    Cand vor vedea ca nu mai functioneaza cele trei filtre suplimentare, vesticii vor renunta la amanari.
    O alta problema: Datorita amanarilor repetate, este posibil ca Ro sa fie nevoita sa upgradeze tehnica de supraveghere a frontierei deoarece vor aparea tehnologii noi. Daca se va intampla asta, va trebui sa ne cautam alti furnizori, poate Israel sau Statele Unite, pentru a nu mai baga bani in buzunarele firmelor europene.

    Reply
    1. EroulBula

      OstapB EroulBula Departe de mine ideea victimizarii doar ca frontiera greaca spre turci este varza, atat cea terestra cat si, mai ales, frontiera maritima egeeana, cu nenumarate insule.
      Cel putin pe mare, se trece cu tot felul de junghiuri de barci, de pe tarmul turcesc, se debarca in cantitati industriale pe insulele grecesti si se cere azil: turci, sirieni, palestinieni, libieni, tunisieni, egipteni, irakieni, afgani, pakistanezi you name it. 
      E drept ca turcii practica un santaj ordinar, incurajand pe muteste retelele de trafic de persoane si refuzand preluarea lor, inapoi, daca sunt prinsi de greci. Tipa sus si tare ca doar prin aderarea lor la UE se poate asigura un control eficient al granitei externe UE.
      La randul lor, nici grecilor nu le da sangele pe nas de atata competenta si anticoruptie astfel ca imigrantii se misca aproape liber pe teritoriul grecesc si incearca sa ajunga spre Europa de vest. Daca n-ar exista controlul la cele trei granite (Bg-Gr, Bg-Ro, Ro-Hu) ar intra ca-n branza pana la Paris si Berlin. In prezent incearca tot felul de variante dar sunt prinsi (cei mai multi) de bulgari, de noi sau de unguri sau incearca prin fostele tari yugoslave (mai multe frontiere, mai multa spaga de dat, mai multe riscuri).
      Solutia corecta ar fi sa iasa grecii din Schengen si sa intram noi si bulgarii dar nimeni nu are curaj sa ceara asta la Bruxelles, asa ca ne tin pe noi pe afara si, in plus, ne cer sa participam si la paza frontierei lor maritime FRONTEX.
      Solutia pe care am propus-o eu inlatura motivele reale ale blocajului, ramanand doar o problema de ambalare a esecului pentru cei ce se opun acum aderarii noastre.
      Eu nu ma bucur de legarea de MCV (nici macar ca pretext) pentru ca acolo este un alt mecanism iar caile de sanctionare ar trebui sa fie altele.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *