PMP va trebui sa distruga PDL singur, fara ajutorul lui Basescu

UPDATE 16:59

Elena Udrea poate încerca candidatura la prezidențiale doar din partea PDL sau PMP. Din partea PDL poate candida doar dacă îl dă jos pe Blaga (urmînd apoi o fuziune cu PMP). Dacă nu reușește să-l treacă pe linie moartă pe Blaga, poate candida din partea PMP. Asta ar presupune că rupe PDL-ul și pleacă la PMP.

Șansele Elenei Udrea să cîștige prezidențialele sînt zero, adică un pic mai mari decît ale lui MRU sau Predoiu. Ale lui Boc tot zero sînt, adică un pic mai mari decît ale Elenei Udrea.

UPDATE 04:42 (tot nu-mi pot schimba programul)

Despre relația PMP-electoratul lui Băsescu vom vorbi în zilele sau săptămînile ce vin, atunci cînd ne vom întreba cîți dintre fanii lui Hagi din vremea cînd juca sînt astăzi suporterii Viitorului Constanța (echipa al cărei proprietar e Hagi).


Sursele Hotnews din USL confirmă ce scriam ieri: PSD și PNL se despart sigur, însă niciunul nu vrea să fie cel vinovat de ruptură.

PDL și Băsescu

La momentul ”adio PDL” pedeliștii s-au speriat. Ce se va întîmpla fără Băsescu? Se va rupe PDL? Se va accentua trendul descendent în sondaje? Ei bine, Vasile Blaga și-a dovedit forța în fața pedeliștilor. Dacă Băsescu nu se ridică deasupra acestei bătălii se poate spune că Blaga l-a învins și umilit pe Traian Băsescu. Lui Băsescu nu-i mai rămîne rămas decît să se retragă cu nepoții după ce termină mandatul prezidențial.

Singura șansă a lui Băsescu ar fi fost ca PMP să ia mai mult decît PDL la europarlamentare și să reușească scoaterea PDL de pe scena politică. PMP-iștii nu numai că nu au reușit asta, dar au și dat de cîteva ori de coadă le PDL. Pedeliștii au văzut că plecarea lui Băsescu nu a afectat absolut deloc PDL (care a rămas tot acolo în sondaje) și că încercarea lui Băsescu de a-și face un nou partid a eșuat lamentabil. Blaga e mai puternic ca niciodată în PDL. Mesajele filopedeliste, unioniste și fuzioniste date de liderii PMP au scos complet din joc acest partid chiar înainte de a se înființa. Ar mai putea salvat printr-o minune. Însă nu există oameni pentru minunea respectivă.

PMP, pe ruinele PDL

Toată lumea ar trebui să înțeleagă un lucru: Traian Băsescu nu candidează la prezidențialele din 2014. Dacă ar fi candidat, poate că era rost de o minune pe final, ca în 2004 sau 2009. Însă Băsescu nu mai candidează. Oricît de inteligent, inspirat politic, activ, agresiv, chiar genial ar fi, nu poate candida la prezidențiale și influența sa e limitată. Știu că mulți oameni se gîndesc în felul următor: ”Trebuie să vină Băsescu cu ceva! Ca de obicei, o scoate el la capăt. Nu ne pierdem speranța, sîntem convinși c-o scoate la capăt Băsescu pînă la urmă.” Nu, n-o scoate. Fiindcă nu candidează. Ca să o scoată la capăt trebuie să un partid și, mai ales, un candidat prezidențial. Nu are, în condițiile în care pînă la prezidențiale mai e puțin mai mult de un an. PMP nu se poate naște decît pe ruinele PDL. Fără un PDL la sub 10% PMP nu există, fără un PDL fumegînd, PMP nu se poate naște. PMP nu e complementar PDL-ului, nu îl completează. PMP este substitutul PDL-ului. În toamna lui 2013 PMP ar fi trebuit să arate, în sondaje și în percepția publicului, că se ridică în timp ce PDL-ul se prăbușește. Nu conta neapărat scorul, important era trendul. PMP nu crește, ba chiar scade în sondaje, iar PDL a rămas la fel, ba chiar arată o oarecare creștere (în marja de eroare totuși) față de decembrie 2012. Liderii PDL care au spus că Băsescu există datorită lor, că ei l-au făcut președinte și că fără ei și fără PDL Băsescu sînt confirmați. Rupt de PDL, Băsescu își pune toată influența și charisma în joc și…. Și nimic. Blaga e bine mersi, PDL e la 15-18%, la fel ca în martie, PMP se zbate în marja de eroare. Dacă lucrurile rămîn așa e un final trist pentru Băsescu.

Băsescu se va delimita de PMP

Ce va face Băsescu într-o asemenea situație? Va încerca să se delimiteze de PMP și își va lua în serios rolul de arbitru între Ponta și Antonescu, între PSD și PNL. Nu merită un final de carieră politică în ridicol și irelevant. La Constantinescu ce s-a întîmplat după mandatul prezidențial era în perfect acord cu cariera anterioară a politicianului și cu datele personale ale omului. Nu e cazul lui Băsescu. Va trebui să facă eforturi serioase să-și încheie cariera politică în înfrîngere și penibil. Sînt convins că nu le va face. După bătălia navală de la Salamis, Xerxes a întrebat-o pe Artemisia (Eva Green): ”Să conduc eu armata împotriva grecilor sau să trimit un general?”  Artemisia i-a răspuns așa: ”Trimite un general! Dacă pierde, ce treabă ai tu? E o amărîtă victorie a grecilor în fața unui amărît de general. Tu ți-ai îndeplinit obiectivul, ai ars Atena. Dacă învinge, cu atît mai bine, el e doar un supusul tău și tu vei fi onorat ca învingător.” Credeți că Traian Băsescu își va riscaimaginea întregii sale cariere prezidențiale și politice, locul în istorie chiar, pentru un partid? Credeți că va risca să-și încheie o carieră politică de 22 de ani, o carieră prezidențială de zece ani, în înfrîngere și ridicol, pentru ca un partid să aibă cîteva procente în plus? Să face ce cu ele? E valabil și pentru candidații prezidențiali. Băsescu nu-și va risca imaginea de final cu care va ieși din scenă pentru nimeni.

PMP este obligat să scoată PDL de pe scena politică și să ia alegătorii lui Băsescu, dar fără ajutorul lui Băsescu. Nu știu de ce PMP-iștii au înțeles că nu ei trebuie să cîștige alegătorii lui Băsescu, ci Băsescu trebuie să-i cîștige pentru ei. Băsescu să facă comunicarea, Băsescu să umble prin țară, Băsescu să facă campanie, Băsescu să dea strategia și tonul și direcția. Nu se va întîmpla asta. Deja a făcut prea mult.

Președinția nu se moștenește

Miza lui Băsescu e ultimul an de președinție a lui Băsescu și moștenirea pe care o va lăsa ca președinte. Miza lui Băsescu nu e nici PMP, nici PDL, nici viitorul președinte. Nicăieri în lume, în republicile democratice, în care sînt alegeri libere, președinții nu-și lasă urmași pe tron. Președinția nu se moștenește. Va trebui cîștigată. Udrea, MRU și Boc nu sînt oamenii potriviți pentru așa ceva. Să fim serioși.

Concluzii

În concluzie, la cafeaua de azi putem spune așa (la cafeaua de dimineață, că eu beau 4-5 pe zi):

  1. Boc, Udrea și MRU nu au șanse la prezidențiale
  2. Băsescu nu va ajuta PMP-ul
  3. PMP pentru a avea o minimă șansă politică trebuie să distrugă PDL
  4. Blaga este la un milimetru de victoria finală și totală în PDL (de fapt, victoria finală și totală e a lui –  p-asta cu milimetru am băgat-o pentru ăștia care cred în minuni)

Începînd cu 1 octombrie această rubrică va fi accesibilă doar membrilor Comunității Blogary (membrii Asociației Blogary, sponsori, donatori, autori, comentatori vechi).

 

Facebook Comments

7 Comments PMP va trebui sa distruga PDL singur, fara ajutorul lui Basescu

  1. BogdanL

    Decât pe Isărescu, mai bine pe Matt Damon. Măcar Elizium ăsta, pentru marea majoritate a oamenilor, e clar în ce ape vizionare se scaldă. La domnul Isărescu lucrurile nu sunt chiar atât de clare, și s-ar putea să avem surprize.

    Reply
  2. Yeba

    Zero comentarii în 12 ore. Din nimic, nimic răsare, adică PMP se dovedește un non-subiect. Asta este, atâta s-a putut.
    Mai bine povestim care ar fi portretul-robot al prezidențiabilului și ne jucăm cu el, îi punem coarne și-i desenăm mustăți.

    Reply
    1. Rosu

      Nu sunt comentarii pentru ca poate si altii, la fel ca mine, nu stiu ce sa creada si ce sa comenteze… Sunt date putine, sunt taceri care genereaza scepticism. Situatia e mai putin verde-albastra decat ne asteptam. Speram ca se articuleaza ceva, nu ca se dilueaza…
      In fine… sper ca blestemul natiunii romane sa nu fie politica de stanga eterna…

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *